Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λήψη μέτρων 5,5 δισ.



Τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, όπως διευκρίνισε η Όλγα Γεροβασίλη 

Η κυβέρνηση συζητά στη βάση λήψης μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,4 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μια ημέρα μετά τη σχετική αποκάλυψη από τα λόγια κυβερνητικού στελέχους.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους. 

Είναι σταθερός μας στόχος όμως να μην πληγούν τα αδύναμα και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τόνισε, παραδεχόμενη πάντως ότι δεν είναι μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη, ούτε και μέτρα όμως που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα διάσταση με τους δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ απέκλεισε το σενάριο να "σπάσει" η αξιολόγηση, εκτός κι αν η Τρόικα δεν έχει πρόβλημα να αποσυνδέσει κάποιο κομμάτι από την ολοκλήρωσή της, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι το Πάσχα. 

Η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε, τέλος, ότι υπάρχουν βάσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα «και πάντως πριν το τέλος Απριλίου» υπενθυμίζοντας ότι το Σαββατοκύριακο έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών προκειμένου από Δευτέρα να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.



Πηγή : protothema.gr


Τουρκία: Κυβερνητική υπηρεσία προτρέπει τα παιδιά να γίνουν μάρτυρες



Σάλο έχει προκαλέσει σε μερίδα τη τουρκικής κοινής γνώμης η ενθάρρυνση των παιδιών από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης να γίνουν μάρτυρες. 

Πρόκειται για σκιστά που δημοσιεύονται στο παιδικό περιοδικό της υπηρεσίας, η οποία υπόσχεται στα παιδιά ότι αν πεθάνουν ως μάρτυρες θα πάνε στον παράδεισο και θα έχουν ένα ευχάριστο θάνατο χωρίς πόνο. 

Σε ένα από τα σκίτσα εμφανίζεται ένας πατέρας με το γιο του και μεταξύ τους διαμείβεται ο εξής διάλογος: 

- Τι ωραίο που είναι να γίνεσαι μάρτυρας. 
- Μα πατέρα! Γιατί να θέλει κανείς να γίνει μάρτυρας. 
- Φυσικά και το θέλει. Ποιος δεν θέλει να κερδίσει τον παράδεισο; 

Στο άλλο σκίτσο το ίδιο αγόρι εμφανίζεται μαζί με την αδελφή του και τη μητέρα του. Λέει το μικρό κορίτσι: «Μακάρι να μπορούσα να γίνω και εγώ μάρτυρας» για να εισπράξει την υποτιμητική απάντηση του αδελφού της: «Μα εσύ δεν μπορείς να πας στο στρατό». Τα πράγματα έρχεται να βάλει στη θέση τους η μητέρα: «Αν το θέλεις τόσο πολύ ο Θεός θα σου χαρίσει αυτή τη χαρά». 

Στο τρίτο σκίτσο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτυπώνει την τραγική καθημερινότητα των θανάτων στην Τουρκία εξαιτίας των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες, το ίδιο αγόρι επισκέπτεται μαζί με τον πατέρα του ένα νεκροταφείο, όπου είναι ενταφιασμένοι νεκροί στρατιώτες του πολέμου, μάρτυρες κατά την επίσημη ορολογία. Αναρωτιέται ο γιος: «Ποιος ξέρει πόσο πόνεσαν πριν μαρτυρήσουν». Και η απάντηση του πατέρα: «Οι μάρτυρες δεν πονούν όπως νομίζεις παιδί μου». 


Πηγή : tovima.gr



Αποχωρεί από την αγορά του γάλακτος η ΦΑΓΕ, θεωρώντας την ασύμφορη



Την οριστική αποχώρησή της από την αγορά του γάλακτος, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη, αποφάσισε η ΦΑΓΕ. Μάλιστα, η γνωστή γαλακτοβιομηχανία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες πώλησης της μονάδας παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο και αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατηγορία του γιαουρτιού, με νέες επενδύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού. Αλλωστε η πορεία της εκτός Ελλάδος συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και το 2015 με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν πλέον το 82,4% επί του συνολικού τζίρου της ΦΑΓΕ.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο της Φλώρινας ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2005 και επρόκειτο για επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκτείνονται σε οικόπεδο 52.000 τ.μ. και είναι συνολικού εμβαδού 15.732 τ.μ. Οταν εγκαινιάστηκε θεωρήθηκε μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φρέσκου γάλακτος. Ωστόσο, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος και συνέχισε να δραστηριοποιείται στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς και στο σοκολατούχο γάλα. Το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μερίδιό της στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης ήταν 7% και στην κατηγορία του σοκολατούχου 4,3%. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015, η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την κατηγορία γάλακτος, καθώς, όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για τη χρήση του 2015 «πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά μη κερδοφόρα».

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες προκειμένου να πωλήσει τη μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό, ενώ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής, καθώς η αγορά γάλακτος βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία, με το 2016 να έχει ξεκινήσει ήδη με υποχώρηση των πωλήσεων κατά 10% και πλέον. Σημειώνεται ότι η ΦΑΓΕ εντός Ελλάδος διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και ένα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου παράγονται τυροκομικά προϊόντα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μονάδες που θα διατηρήσει η ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, η εταιρεία αναφέρει στην έκθεσή της: «Προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε το χαμηλό εργατικό κόστος, την πλεονάζουσα δυναμικότητα και το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό στις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές των προϊόντων από την Ελλάδα στις υφιστάμενες, αλλά και σε καινούργιες διεθνείς αγορές».

Οι διεθνείς αγορές, άλλωστε, αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης και κερδοφορίας για τη ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων (περίπου 578 εκατ. ευρώ), μειωμένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια (περίπου 13,1 εκατ. ευρώ).

Οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά, αντιθέτως, συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014



Έντυπη Καθημερινή


Παραδόθηκε ο δράστης της αεροπειρατίας




Στα χέρια των κυπριακών αρχών βρίσκεται πλέον ο 59χρονος μετά την πολύωρη αεροπειρατία στο αεροσκάφος της EgyptAir. Η κυπριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το δράστη να κατεβαίνει τη σκάλα του αεροπλάνου με τα χέρια ψηλά.

Αργότερα, η είδηση της παράδοσης του αεροπειρατή επιβεβαιώθηκε και από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι τα «πυρομαχικά» με τα οποία υποτίθεται ότι ήταν ζωσμένος ο δράστης ήταν τελικά θήκες κινητών τηλεφώνων.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο δράστης παραδόθηκε αφού απορρίφθηκε το αίτημά του να ανεφοδιαστεί το αεροπλάνο και να συνεχίσει το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη.

Λίγο μετά τις 14:30 εγκατέλειψαν το αεροπλάνο και οι τελευταίοι επιβάτες και μέλη του πληρώματος που κρατούνταν όμηροι. Μάλιστα στον τηλεοπτικό φακό φάνηκε ένα άτομο να εγκαταλείπει το αεροσκάφος από το παράθυρο του πιλοτηρίου.

Το μυστήριο της υπόθεσης καλείται τώρα να εξιχνιάσει η κυπριακή αστυνομία. «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης»  αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ δεν έριξε πολύ περισσότερο φως στην υπόθεση: «Κάποιες στιγμές ζητούσε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της ΕΕ, άλλες έλεγε ότι ήθελε να πάει σε άλλο αεροδρόμιο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο».

Στις πρώτες πληροφορίες λίγο μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λάρνακα, είχε γίνει γνωστό ότι ο αεροπειρατής ζήτησε να έρθει σε επαφή με την Κύπρια πρώην σύζυγό του και να της παραδώσει τετρασέλιδη επιστολή. 

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος τύπου Airbus, που εκτελούσε την πτήση MS181 από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, με 56 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.

Ο αεροπειρατής ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στη Λάρνακα, απειλώντας να ανατινάξει τα εκρηκτικά τα οποία, όπως υποστήριξε, έφερε.

Αργότερα, όμως, το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε, καθώς νεότερες πληροφορίες ανέφεραν πως ζητούσε την αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, καθώς και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ.

Παρέδωσε μάλιστα και τετρασέλιδη επιστολή με τα αιτήματά του στις Αρχές της Κύπρου.

Το Κάιρο έδωσε και πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά του: είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και ονομάζεται Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά. Ακολούθησε και η δημοσιοποίηση φωτογραφίας του.

Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Αλ Σίσι και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού.





Ετοιμαστείτε νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ από φόρους, συντάξεις και καύσιμα για να κλείσει η αξιολόγηση


Σε συμφωνία για μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχει έρθει η κυβέρνηση με τους δανειστές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα κυβερνητικού στελέχους μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σύμφωνα, λοιπόν με το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% όπως έλεγε το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν, δηλαδή 5,5 δισ.ευρώ. 

Μάλιστα, το κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως τις 15 Απριλίου «γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ», όπως συμπλήρωσε. 


Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.

Οσον αφορά το χρέος, σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με το θέμα, κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει γιατί το επιθυμεί το ΔΝΤ. «Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι τρεις «δεξαμενές» πρόσθετων μέτρων 

Σε τρεις τομείς εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθούν τα πρόσθετα μέτρα ώστε να κλείσει ο λογαριασμός των περίπου 5,5 δισ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν. Συγκεκριμένα: 


  • Καύσιμα. Αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ μέσω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τη βενζίνη
  • στο μέτωπο των συντάξεων παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής υποχώρησης στο θέμα της αύξησης των εισφορών, χωρίς να διώχνουν έχει αποκλειστεί το σενάριο για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
  • αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στο αφορολόγητο και τη νέα φορολογική κλίμακα.



Πηγή: iefimerida.gr 


Σοκ! Έμαθε ότι είναι παιδόφιλος - Έστελνε γυμνές φωτογραφίες της 7χρονης κόρης τους


Σοκάρουν οι αποκαλύψεις μιας μητέρας που ανακάλυψε ότι είχε κάνει οικογένεια με έναν παιδόφιλο. Ανακάλυψε ότι ο άντρας της έστελνε γυμνές φωτογραφίες της 7χρονης κόρης τους σε άλλους παιδόφιλους στο διαδίκτυο και σε αντάλλαγμα έπαιρνε άσεμνες φωτογραφίες άλλων παιδιών.

Η 41χρονη Paula Michaels (όχι το πραγματικό της όνομα) είδε τη ζωή της να καταρρέει, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τον σύζυγό της Craig και να αποκτά πρόσβαση στις άσεμνες φωτογραφίες παιδιών. Η μητέρα ανακάλυψε το αποκρουστικό μυστικό τον Φεβρουάριο του 2014, όταν της τηλεφώνησαν από την αστυνομία ενημερώνοντάς την για τη σύλληψή του.

Οι αστυνομικοί της εξήγησαν πως είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι τους νωρίτερα και τον είχαν συλλάβει με την κατηγορία λήψης άσεμνων φωτογραφιών με παιδιά. "Στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που μου έλεγαν. Ένιωσα το αίμα μου να παγώνει". Το κύριο μέλημά της ήταν η 7χρονη κόρη της Olivia και κατά πόσο είχε υποφέρει στα χέρια του.

"Μου είπαν ότι ειδικοί αξιωματούχοι της μιλούσαν εκείνη την ημέρα στο σχολείο. Της έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την οικογένεια. Ευτυχώς δεν υπήρχε κανένα σημάδι πως ο Craig της είχε φερθεί ανάρμοστα. Ήταν ασφαλή. Και όμως ο άντρας μου κοίταζε αηδιαστικές φωτογραφίες στο σπίτι μας. Είχα σοκαριστεί. Είχα ξεκινήσει οικογένεια με έναν παιδόφιλο. Πώς μπορούσα να μην το ξέρω;".

Αφού έστειλε την κορούλα της στους παππούδες της, της είπε ψέμματα πως ο πατέρας της θα έφευγε για λίγο καιρό. Αργότερα θα μάθαινε ακόμα πιο σοκαριστικές αλήθειες. Ο άντρας της έστελνε γυμνές φωτογραφίες της κορούλας τους σε άλλους παιδόφιλους. "Η σκέψη ότι χρησιμοποιούσε φωτογραφίες της κόρης μας  γύρισε το στομάχι. Πώς μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κόρη μας με αυτόν τον τρόπο; Η σκέψη για τα τρομακτικά εγκλήματα ήταν αφόρητη. Όλες αυτές τις φορές που σκεφτόμουν ότι ο Craig ήταν αφοσιωμένος μπαμπάς ήταν επειδή ήθελε να εκπληρώσει τις αρρωστημένες φαντασιώσεις του".

Έβγαζε φωτογραφία την κορούλα της ενώ την έκανε μπάνιο τους τελευταίους 18 μήνες, χωρίς να το καταλαβαίνει η Olivia. Είχε διαγράψει τις φωτογραφίες από το κινητό του αλλά οι αρχές κατάφεραν να τις ανακτήσουν. Ο Craig παραδέχτηκε τα εγκλήματά του και φυλακίστηκε για 13 μήνες τον περασμένο Νοέμβριο. "Σηματοδότησε μια νέα ζωή για την Olivia και εμένα χωρίς τον Craig. Πήρα διαζύγιο και μετακόμισα από την περιοχή. Πλέον προσπαθώ να τερματίσω τα νόμιμα δικαιώματά του ως πατέρα. Έχασε το δικαίωμα να είναι μπαμπάς της από τη στιγμή που έβγαλε αυτές τις φωτογραφίες και πήρε την αθωότητά της".



Πηγή : Dailymail, newsit.gr


Μήνυση Κουμουτσάκου εναντίον της Γεροβασίλη - Απάντηση Γεροβασίλη



«Το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Καμία ανοχή κανένας συμβιβασμός στη δολιότητα και το ψέμα», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Την κατάθεση μήνυσης κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Κατέθεσα μήνυση εναντίον της κας Γεροβασίλη για τη σπίλωση του ονόματός μου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

«Το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Καμία ανοχή κανένας συμβιβασμός στη δολιότητα και το ψέμα», όπως τόνισε. 

Αφορμή τα όσα έχει δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος σχετικά με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του κ. Κουμουτσάκου με κατηγορούμενο, για υπόθεση εκβίασης. 

Πριν από λίγο η κα Γεροβασίλη είπε ότι η λέξη υιοθέτηση δεν ανταποκρίνεται ούτε στα όσα δήλωσε η ίδια ούτε στα όσα ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση. Ένα μήνα τώρα υπάρχουν δημοσιεύματα για έμμισθη σχέση της ΝΔ και των εμπλεκομένων στην υπόθεση των εκβιασμών και γι αυτά ζήτησε από τη ΝΔ να απαντήσει επί της ουσίας. 

Αντ΄ αυτού, πρόσθεσε, ήρθαν μηνύσεις και αγωγές δηλαδή πολλή σκόνη και φασαρία. Δεν μπορεί, είπε, να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. 

Η κα Γεροβασίλη χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον, που δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, σημερινό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ότι τα ήταν του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου το γνωστό ποσό στη λίστα Λαγκάρντ και όχι του πελάτη του. 

Για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι γίνεται για να αποκαλυφθεί ποιοί είναι αυτοί που φοβούνται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ποιοί μεθόδευσαν ή μεθοδεύουν τη συγκάλυψη ορισμένων υποθέσεων. Ελπίζω, είπε, η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ ότι θα έχει ανάλογη στάση.

Η αποψινή συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 με ομιλία του πρωθυπουργού.



Πηγή: skai.gr


Πάνω από 50.300 πρόσφυγες στην Ελλάδα



Συνολικά 50.364 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ειδικότερα, 4.242 πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά, με την πλειονότητα εξ αυτών να βρίσκονται στη Λέσβο (2.122 άτομα). Οι νέες αφίξεις στη νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανέρχονται σε 192.

Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 14.698 άτομα, από τα οποία 5.600 βρίσκονται στον Πειραιά.

Στην κεντρική Ελλάδα καταγράφηκαν 2.874 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 28.550. Από αυτούς, οι 11.370 διαμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.


Πηγή : tanea.gr


Αεροπειρατεία Κύπρος: Για μία γυναίκα το θρίλερ




Ο αεροπειρατής επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρώην συζυγό του, η οποία έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Πίσω από την αεροπειρατεία στην Κύπρο κρύβεται ένα ερωτικό θρίλερ και ενδεχομένως μία πολύ τραγική ιστορία...

Οπως φαίνεται ο αεροπειρατής τα έκανε όλα για να έρθει σε επαφή με την κύπρια πρώην σύζυγό του, η οποία λέγεται Μαρίνα Παράσχου. Ο ίδιος είναι Αιγύπτιος, αξιωματικός του στρατού και ονομάζεται Seldim Eldim Mustafa. Η γυναίκα εντοπίστηκε και έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλάει με τον δράστη τηλεφωνικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής και η Μαρίνα Παράσχου που διαμένει στο χωριό Ορόκλινη ήταν παντρεμένοι και έχουν τέσσερα παιδιά. Ο άντρας έμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994, οπότε και πήραν διαζύγιο. Μάλιστα με τη Μαρίνα Παράσχου είχε αποκτήσει 5 παιδιά εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε πριν μερικά χρόνια σε δυστύχημα.  

Υπάρχει ωστόσο μία πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί και σύμφωνα με την οποία από τη μετάφραση του γράμματος που έδωσε ο αεροπειρατής φαίνεται πως ζητάει και την απελευθέρωση γυναικών που βρίσκονται στις αιγυπτιακές φυλακές. 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο δράστης λέγεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας. Τελικά όμως ο καθηγητής είναι ένας από τους επιβάτες που απελευθερώθηκαν και μάλιστα έκανε δηλώσεις στην αραβική υπηρεσία του BBC. Η πρώτη φωτογραφία του αεροπειρατή. 

Ο δράστης έχει ζητήσει να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του στην πρώην γυναίκα του. Μάλιστα πέταξε το γράμμα, το οποίο είναι γραμμένο στα αραβικά, από την πόρτα του αεροπλάνου. 

Η στιγμή που ο αεροπειρατής δίνει το γράμμα


Ο αεροπειρατής αρχικά φερόταν να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και να απειλεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει, αν γίνει προσπάθεια εξουδετέρωσής του. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες από τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά εντός του αεροσκάφους. Επιβάτες που απελευθερώθηκαν ανέφεραν ότι ο άντρας κρατούσε κάτι σαν πιστόλι. Πηγές του protothema.gr αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο αεροπειρατής δεν μεταφέρει εκρηκτικά καθώς το χέρι του είναι συνεχώς κλειστό και φαίνεται να κρατάει κάτι.

Οι περισσότεροι επιβάτες έχουν αφεθεί ελεύθεροι και έτσι μέσα στο αεροπλάνο παραμένουν οι δύο πιλότοι, ένας αξιωματικός ασφαλείας, μία αεροσυνοδός, και τρεις επιβάτες. Μεταξύ όσων απελευθερώθηκαν είναι και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.



Πηγή : protothema.gr


Με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων στεγάζουν πρόσφυγες και μετανάστες



Με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οργάνωση των πρωτοβουλιών μέσω Facebook, ομάδες αλληλέγγυων στεγάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του κράτους.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις «δομές» τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι γνωστό εάν καταγράφονται στην καθημερινή καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Άγνωστη είναι και η τύχη των ανθρώπων που ζουν στα υπό κατάληψη κτίρια, δηλαδή εάν έχουν υποβάλει αιτήματα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα ή τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. 



Υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ, εκεί όπου -υπό κανονικές συνθήκες- πραγματοποιούνται μαθήματα Αρχιτεκτονικής και οι εξετάσεις των μαθημάτων, ενώ αυτή τη στιγμή στο άλλο κτίριο των Εξαρχείων ζουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για ένα εξαώροφο κτίριο του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), στην οδό Νοταρά 26, που είναι ο χώρος όπου έχει καταληφθεί από την «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26», με σκοπό -όπως οι ίδιοι αναφέρουν- «την εδαφικοποίηση της αλληλεγγύης μας προς τους πρόσφυγες/μετανάστες». 

Bazaar για την ενίσχυση της κατάληψης υπέρ προσφύγων

Ομάδες αυτοοργάνωσης λειτουργούς ως εξής: Καταλαμβάνουν κάποιο κτίριο, όπως αυτό της οδού Νοταρά 26 στα Εξάρχεια ή το κτίριο Γκίνη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στεγάζουν χιλιάδες πρόσφυγες τους τελευταίους 4 μήνες, κατά την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας. 

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε βοήθεια και οποιαδήποτε συνεισφορά αλληλέγγυων και απλών πολιτών σε τρόφιμα, ρουχισμό, αλλά και οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση των δομών αυτών, ενώ οι φωτογραφίες μικρών προσφυγόπουλων κατακλύζουν τις σελίδες τους.


Πωλούν T-shirts για να υποστηρίξουν τις δράσεις τους υπέρ των μεταναστών, bazaar βιβλίου, αλλά και μαγείρεμα. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη δομή αλληλεγγύης, ζητούν να φέρει μακαρόνι κοφτό (πένες, βίδες κλπ), ρύζι, όσπρια, τοματοπολτό, αλάτι και λάδι. 


«Έχουμε μεγάλη ανάγκη από: ΧΥΜΟΥΣ, ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. Μπορείτε να έρθετε οποιαδήποτε στιγμή» γράφουν σε άλλο μήνυμά τους, ενώ παράλληλα, οργανώνουν μόνοι τους, με κάλεσμα σε εθελοντές, τις εργασίες που χρειάζονται και την καθαριότητα των χώρων.


Εκτός των παραπάνω, έχουν στήσει και ένα ιδιότυπο φρονιστήριο μικρών παιδιών και εφήβων, πραγματοποιώντας μαθήματα ελληνικών σε αίθουσες με μαυροπίνακα, κιμωλία και χρώματα... 


Παράλληλο κοινωνικό κράτος

Το παράλληλο «κοινωνικό κράτος» που έχουν στήσει, εκτός κρατικών δομών και πολιτικής, διοργανώνεται αποκλειστικά και μόνο από τα social media και στις γειτονιές των Εξαρχείων, ενώ αρχή όλων αποτελούν οι καταλήψεις κτιρίων για να στεγάσουν ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. 

Ωστόσο, στο αίτημα επικοινωνίας του Newpost προς την «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26», οι διαχειριστές απάντησαν ότι, απόφασή τους είναι, για πολιτικούς και πρακτικούς λόγους, η μη συνεργασία με τους δημοσιογράφους. 

Απόφαση της κατάληψης είναι ότι δεν συνεργαζόμαστε με δημοσιογράφους. Η κατάληψη βγάζει δελτιο Τύπου απο μόνη της και καθορίζει, εφόσον και αν θέλει να απευθυνθεί σε δημοσιογράφους. Η απόφαση, εκτός απο πολιτικούς λόγους, είναι για διαδικαστικούς και λειτουργικούς λόγους.


της Μαίρης Πολλάλη
Πηγή : newpost.gr


24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 7 Απριλίου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ



Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 7 Απριλίου συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενώ την ίδια μέρα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Καλεί για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της 7ης Απριλίου και προειδοποιεί για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι δεν θα περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "μέτρα-σφαγείο" που δεν συνιστούν μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου που συνεπάγονται περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, αναφέρεται: «Η βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη "μεταρρύθμιση" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική λιτότητας των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κ.λπ.), στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας), στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών. Ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ.

Παράλληλα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί νέες σημαντικές αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να εξασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017. Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, των αγροτών κλπ, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά.

Στις "διαπραγματεύσεις" το κουαρτέτο των δανειστών θέτει το δίλημμα "είτε απελευθερώνεται η πώληση όλων των κόκκινων δανείων στα funds είτε θα βρεθείτε προ του κινδύνου κουρέματος των καταθέσεων" και η Κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πηγή : huffingtonpost.gr


Πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο - Αποκλείστηκε και ο Λευκός Οίκος -Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε



Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πυρά ενόπλου αργά σήμερα στο συγκρότημα του Καπιτωλίου και ο δράστης συνελήφθη, ανέφερε μια πηγή επικαλούμενη το φρουραρχείο του Καπιτωλίου.

«Συνέβη ένα μεμονωμένο περιστατικό στις εγκαταστάσεις του Καπιτωλίου», ανέφερε η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσιγκτον με ανάρτηση της στο facebook, προσθέτοντας πως: «Δεν υπάρχει καμία ενεργή απειλή για το κοινό».

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένα άτομο προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση μέσα στον Λευκό Οίκο, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να διαψεύδουν την είδηση.

Οι μυστικές υπηρεσίες απέκλεισαν προσωρινά την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο μετά το περιστατικό, ως «προληπτικό μέτρο».


Βενζινοπώλες: Αύξηση φόρων στα καύσιμα θα μειώσει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα



Την αντίθεσή της με την κυοφορούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα καθώς θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.

«Αυτό το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ανάλογη αυξητική κίνηση από την κυβέρνηση στη νέα περίοδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στις μεταφορές και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, θα είναι βαριές».

Όπως επισημαίνει η ΟΒΕ, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται σήμερα στα 330 ευρώ / χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη στα 670 ευρώ / χιλιόλιτρο. Σε περίπτωση εξίσωσης και αφού υπολογιστεί η επιβάρυνση του ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τιμή του πετρελαίου θα επιβαρυνθεί συνολικά με 0,418 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή η λιανική τιμή του ντίζελ κίνησης με τα σημερινά δεδομένα θα φθάσει στο 1,418 ευρώ! Αντίστοιχα, πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 10 λεπτά το λίτρο θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής (μαζί με το ΦΠΑ) κατά 12,3 λεπτά.


Πηγή : emea.gr


Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου



Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.05 τα ξημερώματα της Τρίτης νοτιοδυτικά της Ζακύνθου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 86 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, 330 χλμ. δυτικά της Αθήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη έκταση, ενώ ακολούθησαν αρκετοί σεισμοί μικρότερης έντασης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας είπε ότι πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή του Ιονίου.


Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ο Τσίπρας άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σαν πρωθυπουργός»



Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, το οποίο οι δύο άντρες παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα.

Στο βιβλίο, «Διαφορετικά μαζί», -«Anders gemeinsam»- γίνονται σημαντικές αναφορές στους κ.κ. Τσίπρα, Βαρουφάκη, Σαμαρά καιΒενιζέλο, ενώ σημαντική έκταση έχουν οι αποκαλύψεις του Σόιμπλε για την πρόταση περί προσωρινού Grexit, αλλά και οι αναφορές του για τον νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί αξιωματούχοι κάνουν πολλές αναφορές στο βιβλίο τους στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και παρουσιάζουν πολλές από τις συνομιλίες που είχαν με τους Έλληνες ομολόγους τους. Όμως, την ίδια ώρα αναφέρονται και σε άλλους πολιτικούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά.

«Πιστεύω ότι σε έναν βαθμό δεν λαμβάνει υπόψη του τους άλλους. Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό. Ήλπιζα ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Αφού υπέγραψε, θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει. Αν υλοποιήσει το πρόγραμμα, η κατάσταση θα προχωρήσει, όπως θα προχωρούσε κατά τα άλλα και με τον Σαμαρά. Αν η Ελλάδα πετύχει, τότε πολύ πιθανόν να γίνω εκεί -αν και τότε θα έχω ήδη πεθάνει- ήρωας, επειδή είχα βοηθήσει να επιλεγεί ο σωστός δρόμος».

Αυτές είναι μερικές από τις αναφορές που κάνει στο βιβλίο για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σόιμπλε.

Μεταξύ άλλων, τονίζει για τον Αλέξη Τσίπρα: «Μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίο θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δεν θα αποδεχθεί καμία μνημονιακή υποχρέωση. Αν είναι έτσι, του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές γι’ αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε και με ό,τι συνέβη μετά. Ήμουν κάπως περίεργος πώς θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα. Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη γι’ αυτό και παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο, αρκετούς από τους διαλόγους που είχε μαζί του.

«Μου είπε ότι παρακολουθεί την πολιτική μου δραστηριότητα από εικοσαετίας και ότι είναι της άποψης ότι είμαι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος. Μου είπε και κάποια άλλα, και αυτά όλο πάθος. Σκέφτηκα μέσα μου, «δεν κάνει να με υποτιμάς. Τέτοια απλά κομπλιμέντα δεν μπορούν να με επηρεάσουν». Για αυτό και του απάντησα αναλόγως: «Κατάγομαι από ταπεινή οικογένεια και μεγάλωσα σε μια κωμόπολη στο Σβάρτσβαλντ. Και έχω πάντα μεγάλο σεβασμό όταν έρχεται να με επισκεφτεί ένας σωστός καθηγητής». Με αυτό ήθελα να του πω ότι δεν θα πρέπει να χαραμίζουμε τον χρόνο μας με τέτοιες ανοησίες».

Όμως, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται και στον Αντώνη Σαμαρά και στην Ελλάδα του 2014 η οποία, όπως σημειώνει «ήταν σε έναν καλό δρόμο».

«Τότε, το 2014, ήταν η Ελλάδα -πάντα με καθυστέρηση- σε έναν καλό δρόμο. Μόνο στα μέσα του 2014, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέβαλε μια παύση στις μεταρρυθμίσεις λόγω των επικείμενων εκλογών, χειροτέρεψε εκ νέου η εξέλιξη. Και τότε η κρίση επέστρεψε».

Στο βιβλίο υπάρχει, όμως, και αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον κ. Σόιμπλε να παραθέτει έναν διάλογο που είχε μαζί του το 2011

«Όταν τον Ιούνιο του 2011 έγινε νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κανόνισα μαζί του μια συνάντηση στο Βερολίνο. Σε ένα πολύωρο δείπνο τον Ιούλιο του έθεσα τότε το ερώτημα, αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να πάρει ένα time out από το ευρώ, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της υποτίμησης. Και αυτό επειδή οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα έπρεπε να κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν δύσκολο να επιβληθούν. Η Ευρώπη θα συμπαραστεκόταν σε αυτό. Η απάντηση του Βενιζέλου ήταν: «Δεν το θέλουμε με κανέναν τρόπο, θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη». Του είπα ότι τότε θα έπρεπε να παραδώσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους στους θεσμούς των Βρυξελλών. Και αυτός δήλωσε ότι θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν στο ευρώ».


Πηγή : greekmoney.gr


Η κρίση έβλαψε σοβαρά την ποιότητα ζωής των Ελλήνων




Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% κατά την περίοδο 2009 - 2012, ενώ η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011

Επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές, το αποτέλεσμα της κρίσης.

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους, σύμφωνα με  έρευνα της διαΝΕΟσις  διότι στην ερώτηση «ποια είναι η επίπτωση που είχε η οικονομική κρίση στην κατάσταση της υγείας σας;» 591 ερωτώμενοι δήλωσαν ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την κατάσταση της υγείας τους πολύ - αρκετά - λίγο λόγω του ότι:

- 68% χειροτέρεψε γενικά η ποιότητα ζωής του,
- Χειροτέρεψε η ψυχική του υγεία 56%,
- 29% αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφή κ.λπ.),
- 26% περιορίστηκε η πρόσβασή του στις υπηρεσίες υγείας,
- 23% περιορίστηκε η πρόσβασή του στη φαρμακευτική περίθαλψη (λόγω κόστους ή ελλείψεων),
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν:
- Την επιδείνωση της κατάστασης υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού.
- Τη λήψη μειωμένης ιατρικής περίθαλψης, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
- Την προβληματική πρόσβαση στο φάρμακο.
- Πολύ υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% κατά την περίοδο 2009 - 2012, ενώ η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον καθηγητή Kοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, διήρκεσε οκτώ μήνες και αποτελείται από δύο συμπληρωματικά μέρη.

Στο πρώτο μέρος μελετήθηκε η χρήση δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση της υγείας τους. Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο του 2015.


Πηγή : sofokleousin.gr