Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Καφές το πρωί: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τον πίνετε με άδειο στομάχι



Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid) το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (φίλτρου, χωρίς γάλα ή ζάχαρη) με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι. Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος. Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.

Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή “δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ”, προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.



Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : justnaturallife.com, iatropedia.gr


Η δικαστής που εισπράττει αλλά δεν πληρώνει



Η περιπέτεια μιας δικηγόρου που κατέθεσε αγωγή για λογαριασμό της κυρίας Θάνου, η οποία διεκδικούσε 365.000 ευρώ από το Δημόσιο

Μια πρωτοφανής καταγγελία περιήλθε σε γνώση μας, τόσο πρωτοφανής, ώστε δυσκολευόμαστε να την πιστέψουμε. Αφορά μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το 2014, κατά της αρεοπαγίτου και νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εκκρεμότητα επειδή η αντίδικός της, η δικηγόρος Ιωάννα Σακελλαρίου, η οποία ζητούσε τη νόμιμη αμοιβή της ως νομική παραστάτρια της κυρίας Θάνου, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έκανε δεκτό μέρος της αγωγής της κυρίας Σακελλαρίου και υποχρέωσε την κυρία Θάνου να καταβάλει τουλάχιστον τα έξοδα κατάθεσης της αγωγής, τα οποία παραθέτει λεπτομερώς: 65 ευρώ για τη δακτυλογράφηση, 16,40 ευρώ για αγορά ενσήμων, 50 ευρώ για παράβολο Δημοσίου και 20 ευρώ για παράβολο επίδοσης αγωγής, 24 ευρώ για φωτοαντίγραφα. Σύνολο 175,40 ευρώ!

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια, έρχεται από το 2006, και δεν αφορά κατά κύριο λόγο ούτε την αποζημίωση της συγκεκριμένης δικηγόρου. Αφορά μια θεσμική παραφωνία που είναι εξαιρετικό δύσκολο να ομολογηθεί, την κατάχρηση εξουσίας από ορισμένους ανώτατους δικαστές. Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν μπορεί να μη θυμηθεί κανείς την ευαισθησία που εκδήλωσε η κυρία Θάνου στην επιστολή την οποία έστειλε στους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών-μελών της ΕΕ, τον Ιούλιο  του 2015, τέσσερις ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ερμήνευε το «όχι» ως άρνηση της σκληρής λιτότητας των Μνημονίων που «αποδείχθηκαν ανεπιτυχή» και εξέφραζε την άποψη ότι οι δανειστές «δεν επιτρέπεται να επιδιώκουν την εξόντωσή του ελληνικού λαού για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς».  

Η ίδια ωστόσο, σε μια προσωπική της υπόθεση, ουδόλως ενδιαφέρθηκε για την αξιοπρέπεια της δικηγόρου στην οποία ανέθεσε την άσκηση αγωγής της στο Μισθοδικείο και στη συνέχεια αρνήθηκε όχι μόνο να της καταβάλει την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή, αλλά ακόμη και να καλύψει τα έξοδα κατάθεσης της αγωγής.

Αναδρομικά από το 2000

Η υπόθεση ξεκίνησε τα έτη 2005, 2006 και 2007, οπότε κατατέθηκαν περί τις 4.000 αγωγές από δικαστικούς λειτουργούς που ζητούσαν να εξισωθούν αναλογικά και αναδρομικά από το 2000 οι αποδοχές τους με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι αγωγές αυτές δεν εκδικάστηκαν ποτέ, καθώς η διαφορά ρυθμίστηκε το 2008 με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, την οποία οι δικαστικοί λειτουργοί αποδέχθηκαν.  

Η αγωγή της κυρίας Θάνου κατά του ελληνικού Δημοσίου κατατέθηκε το 2006, την εποχή που ήταν πρόεδρος στο Εφετείο Αθηνών. Ποιο ήταν το αίτημα της αγωγής; Αποζημίωση 777.517 ευρώ, σύμφωνα με τις αποδοχές του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, είτε 549.457 ευρώ, σύμφωνα με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, είτε 365.782 ευρώ, σύμφωνα με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ. Η κυρία Θάνου - όπως και οι άλλοι δικαστές που εκπροσώπησε η κυρία Σακελλαρίου, συνολικά 150 - είχε δώσει εντολή για εξίσωση αποδοχών με αυτές του προέδρου της ΕΕΤΤ αλλά δεν αντιτάχθηκε στο νομικό σκεπτικό της αγωγής. Τελικώς, στο πλαίσιο του συμβιβασμού έλαβε αποζημίωση ύψους περίπου 100.000 ευρώ.

Αρνηση πληρωμής

Οταν τακτοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο η υπόθεση, περίπου 70 δικαστές αρνήθηκαν να πληρώσουν τη συμφωνημένη αμοιβή και η κυρία Σακελλαρίου προχώρησε σε αγωγή αξιώνοντας τη νόμιμη αμοιβή της. Επειτα και από αυτό, 45 δικαστές κατέβαλαν τη συμφωνηθείσα αμοιβή, για την οποία ορισμένοι είχαν υπογράψει και συμφωνητικά. Οι υπόλοιποι 25, στην πλειονότητά τους ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εξακολουθούσαν να μην αναγνωρίζουν την οφειλή, επικαλούμενοι ότι η δικηγόρος τους δεν έκανε τίποτε άλλο από το να καταθέσει αγωγές και πίνακες αμοιβών που οι ίδιοι της είχαν δώσει.

Η αγωγή της κυρίας Σακελλαρίου κατά της κυρίας Θάνου κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, δέκα ημέρες προτού επέλθει παραγραφή του δικαιώματός της να ζητήσει αμοιβή, και μέσω αυτής ζητείται αμοιβή με βάση τον Κώδικα Δικηγόρων περίπου 9.000 ευρώ. Η κυρία Σακελλαρίου είναι κόρη πρώην ανωτάτης δικαστού, αλλά αυτό δεν μέτρησε υπέρ της. Οταν οι δικαστές άρχισαν να εισπράττουν τα χρήματα της ρύθμισης, επέδωσε στους εντολείς της επιστολή ζητώντας την καταβολή της συμφωνηθείσης αμοιβής. Μάλιστα, όπως μαρτυρεί η ίδια, τον Μάρτιο του 2008 υπήρξε μια τυχαία συνάντηση με την κυρία Θάνου. Ενώπιον τρίτων, όπως διηγείται η κυρία Σακελλαρίου, της είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην τακτοποίηση της οικονομικής εκκρεμότητας της ίδιας και του συζύγου της Γεωργίου Χριστόφιλου, συνταξιούχου αρεοπαγίτη. Σε ιδιωτικό επίπεδο, όμως, άρχισαν να φθάνουν σε αυτή «φιλικές» παραινέσεις του τύπου «μη συνεχίσεις, γιατί δεν πρόκειται να ξανακερδίσεις υπόθεση».

Αναρμοδιότητα

Η απειλή ήταν έμμεση και αόριστη, έως ότου οι αγωγές της έφτασαν στη Δικαιοσύνη, κάτι που έγινε το 2012 και το 2013 εξαιτίας των κινητοποιήσεων των δικαστών και της αποχής των δικηγόρων. Τότε η κυρία Σακελλαρίου έπεσε σε τοίχο. Οι ειρηνοδίκες που βρίσκονταν κάθε φορά στην έδρα έκριναν ότι το Ειρηνοδικείο δεν είναι αρμόδιο δικαστήριο για αυτές τις διαφορές (παρότι το ποσό ήταν μικρότερο από  20.000 ευρώ) και παρέπεμπαν τις υποθέσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Η κυρία Σακελλαρίου ασκούσε κάθε φορά έφεση, καμία δεν έχει εκδικαστεί μέχρι σήμερα, και τον Ιούνιο του 2013 κατέθεσε την 347/14.06.2013 αναφορά στον Αρειο Πάγο κατά των συγκεκριμένων ειρηνοδικών, των εναγομένων δικαστών που προέβαλαν ένσταση αναρμοδιότητας. Η αναφορά της ανατέθηκε στον αρεοπαγίτη και επιθεωρητή της Α΄Περιφέρειας Ανδρέα Ξένο, ο οποίος ολοκλήρωσε τον έλεγχο τον Δεκέμβριο του 2013 και άσκησε πειθαρχική δίωξη στους καταγγελθέντες ειρηνοδίκες. Ωστόσο, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου τούς αθώωσε όλους. Στο μεταξύ, η κυρία Θάνου από το 2008 είχε προαχθεί σε αρεοπαγίτη και παράλληλα ήταν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.  

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ είχε ανατεθεί ο έλεγχος στον Ανδρέα Ξένο και εκκρεμούσε η σε βάρος της αγωγή της κυρίας Σακελλαρίου, η κυρία Θάνου κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών τις δικές της προτάσεις, ζητώντας να απορριφθεί η αγωγή ως καταχρηστικώς ασκηθείσα. Σε αυτές προβάλλει ένσταση καθ' ύλην αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, θεωρώντας αρμόδιο το Μονομελές Πρωτοδικείο, και επικαλείται αποφάσεις του Ειρηνοδικείου για τις οποίες είχε κατατεθεί η αναφορά αλλά όχι του Αρείου Πάγου (συγκεκριμένα την 1162/2001). Επίσης, ισχυρίζεται ότι παρέδωσε έτοιμο το σχέδιο αγωγής και τον αναλυτικό πίνακα των αποδοχών της και ότι δεν συμφώνησε σε κανένα ποσό αμοιβής «πλην του αυτονόητου, ότι θα της κατέβαλλα τα έξοδα κατάθεσης (παράβολο, ένσημα κ.λπ.)». Τον Ιανουάριο του 2014 κατέθεσε δικόγραφο προσθήκης - αντίκρουσης.

Η απόφαση

Προηγουμένως, η κυρία Σακελλαρίου εμφάνισε στο δικαστήριο ιδιωτικό συμφωνητικό με την υπογραφή της κυρίας Θάνου, αλλά η τότε αρεοπαγίτης αρνήθηκε τη γνησιότητα της υπογραφής της εκφράζοντας την πρόθεση να προσβάλει το συμφωνητικό ως πλαστό και να ζητήσει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη επ' αυτού. Το κείμενο αυτό το καταθέτει «ο αυστηρός διά το νομοτυπικόν πληρεξούσιος δικηγόρος Βασίλειος Γκουτζάνης», που με τον τρόπο αυτόν παίρνει τις αποστάσεις του. Η κυρία Θάνου ούτε τα αυτονόητα έξοδα της κυρίας Σακελλαρίου κάλυψε ούτε το συμφωνητικό προσέβαλε, και έτσι τον Φεβρουάριο του 2014 το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την απόφαση 335, την υποχρέωσε να καταβάλει τα 175,40 ευρώ συν δικηγορική αμοιβή 200 ευρώ, απαλλάσσοντάς την από την καταβολή ΦΠΑ. Για την ιστορία, τον Αύγουστο του 2014 η κυρία Θάνου προήχθη σε αντιπρόεδρο και τον Ιούνιο του 2015 σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου.



Κρουστάλλη Δήμητρα 
Πηγή  : tovima.gr



Στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου




Φωτιές έχουν ανάψει στη Ν.Δ. οι δημόσιες καταγγελίες δέκα μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και άλλων στελεχών που συνειδητά δεν εμφανίστηκαν στην παρούσα φάση, αλλά χαρακτηρίζονται, ως «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί».

Στη σκιά των ζυμώσεων για τη δημιουργία του νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων και μετέπειτα των συνέδρων, γίνονται καταγγελίες για αλλοίωση της σύνθεσης του 10ου συνεδρίου που έχει οριστεί για το τριήμερο 22-24 Απριλίου.

Η κίνηση των 10 μελών _οι περισσότεροι στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη_ να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν προϊόν ευρύτερων ζυμώσεων σε «καραμανλικούς» και σαμαρικούς» κύκλους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έγιναν αρκετές συνάξεις με κεντρικό θέμα συζήτησης το συνέδριο.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκαν σε στέκι των βορείων προαστίων περίπου 20 «γαλάζια» στελέχη, εκ των οποίων μερικά υπογράφουν την επιστολή και συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν όχι μόνο να διεκδικήσουν θέσεις στην Π.Ε., αλλά και να αναδείξουν όσες αντικαταστατικές αποφάσεις λαμβάνει η νέα ηγεσία, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Άλλη σύναξη πραγματοποιήθηκε προ ημερών και στην Καλλιθέα από στελέχη της Β΄ Αθηνών που αυτή την περίοδο δεν είναι κοντά στη νέα ηγεσία και θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο.

Η πρώτη κίνηση είχε γίνει από το έμπειρο στέλεχος Φίλιππο Ταυρή (πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου) που εδώ και δέκα μέρες είχε στείλει επιστολή στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και στον γραμματέα Οργανωτικού Βασίλη Σπανάκη, με την οποία σημείωνε ότι παρανόμως αυξήθηκαν οι σύνεδροι Λεκανοπέδιο Αττικής (κατά 803) και στην Α΄Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Νίκος Νικολαϊδης, Κώστας Ζωντανός (πρώην αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ), Ευαγγελία Αγαλοπούλου-Πετράκου, Πολυχρόνης Ινιωτάκης, Θόδωρος Ματάλας, Ευάγγελος Πάνου, Παναγιώτη Σαρούκου, Ιωάννης Χονδρογιάννης, Χρήστος Παρράς και Αλέκος Κόκκαλης (πρώην διευθυντής Διαγραμματειακού) στο κείμενό τους που απεστάλη χθες, αναφέρονται σε προσπάθειες και κινήσεις αλλοίωσης του συνεδρίου με τους επί πλέον 803 συνέδρους που παράτυπα, κατά τους ίδιους, προβλέπεται να εκλεγούν.

Ουσιαστικά τα μέλη της Π.Ε. που υπογράφουν την επιστολή εκτιμούν ότι αλλάζει ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων και αυτό διότι εκλέγονται περισσότεροι σύνεδροι από τα αστικά κέντρα επειδή υπάρχουν περισσότερες της μιας ΝΟΔΕ όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους νομούς και ευνοείται στους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Παπαμιμίκος ζήτησε τη γνωμοδότηση του γραμματέα εκλογών της ΝΔ και δικηγόρου, του Επαμεινώνδα Λεκκέα που έχει και ρόλο νομικού συμβούλου. Ο κ. Λεκκέας θεωρεί ότι είναι βάσιμη η αμφισβήτηση της διαδικασίας, άποψη με την οποία ευθυγραμμίζεται και ο κ. Παπαμιμίκος και μένει να φανεί ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν σε επίπεδο κορυφής.

Τα μέλη της Π.Ε. αναφέρονται σε αντικαταστατικές αποφάσεις, που αλλοιώνουν τη σύνθεση και τη φιλοσοφία του συνεδρίου και ζητούν την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για να αποκατασταθεί η εσωκομματική νομιμότητα.

Μάλιστα, για το θέμα της αλλοίωσης της σύνθεσης του συνεδρίου, υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων που εξέδωσαν εγκύκλιο, καταστρατηγείται το καταστατικό και εκλέγονται 1.819 σύνεδροι από τον γενικό πίνακα των ΝΟΔΕ, αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, στην Β’ Αθηνών έπρεπε να εκλέγονται 136 και θα εκλεγούν (5x136=) 680 σύνεδροι, στην Α’ Αθηνών θα έπρεπε να εκλεγούν 46 και εκλέγονται 92 σύνεδροι, στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να εκλεγούν 52 και εκλέγονται 156 σύνεδροι και στο υπόλοιπο Αττικής θα έπρεπε να εκλεγούν 49 και εκλέγονται 147 σύνεδροι.

«Δηλαδή, με την παράνομη – αυθαίρετη ερμηνεία του καταστατικού, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης, θα εκλεγούν παραπάνω 803 σύνεδροι, αλλοιώνοντας την σύνθεση του Συνεδρίου, άρα και τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του 10ου Συνεδρίου μας» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν: «Με βάση λοιπόν αυτό το χαρακτηριστικό η σύνθεση (ανεξάρτητα των ex officio συνέδρων), με την αυθαίρετη και αντικαταστατική διατύπωση της εγκυκλίου, όχι μόνο αυξάνονται κατά ποσοστό 79% οι σύνεδροι του γενικού πίνακα (1819 αντί για 1016), αλλά τροποποιείται δραματικά εις βάρος της Περιφέρειας. Ακόμη πιο εξόφθαλμο είναι ότι οι σύνεδροι της Β’ Αθήνας από 136 γίνονται 680 (!!!)».

Επίσης, καταγγέλλουν ότι διαγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου (στους επίσημους καταλόγους της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζονται  περίπου 1.500.000 μέλη και στην πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου συμμετείχαν 407.000 μέλη) και υποστηρίζουν ότι είναι αντικαταστατική η διάταξη που δεν χορηγεί την δυνατότητα εγγραφής νέου μέλους ή επαναβεβαίωσης μέχρι την ημέρα διενέργειας των εκλογών, όταν αυτό μάλιστα επετράπη και στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

«Από προσλαμβάνουσες που έχουμε, σωρεία περιπτώσεων έχουν εντοπισθεί, όπου εξοβελίζονται μέλη με ιστορική διαδρομή από τους καταλόγους, καθώς και παλαιά μέλη, που δεν κατόρθωσαν για διαφόρους λόγους είτε να ψηφίσουν στις τελευταίες διαδικασίες, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου, να υποβάλουν αίτηση επανεγγραφής, εφόσον πλέον αντικαταστατικά δεν επιτρέπει η εκδοθείσα αναρμοδίως εγκύκλιος» υπογραμμίζουν και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη για την αποκατάσταση της εσωκομματικής δημοκρατίας και την πιστή τήρηση της καταστατικής διαδικασίας.

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο διεξάγεται σκληρή μάχη, η οποία όπως είναι λογικό λόγω και των εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν αναδεικνύεται, για τον έλεγχο του συνεδρίου. Η πρώτη μάχη θα δοθεί το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των νέων μελών των τοπικών οργανώσεων, όπου ανάλογα με τους συσχετισμούς θα εκλεγούν οι κατά τόπους πρόεδροι των ΝΟΔΕ και θα ακολουθήσει η εκλογή των συνέδρων.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι «γαλάζιες» κάλπες, παρατηρούνται σκληρές κόντρες σε πολλές περιοχές, ενώ σε ορισμένες νομαρχιακές υπήρξαν και εντάσεις.  


Ραβανός Αρης 
Πηγή : tovima.gr



Νέα Δημοκρατία: Οι Έλληνες κλαίνε και γελάνε με τις δηλώσεις Μάρδα




«Η Κυβέρνηση της Αριστεράς υπόσχεται αλληλεγγύη μόνο στους έχοντες 250.000 ευρώ», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δήλωση της Νέας Δημοκρατίας

«Οι απίθανες δηλώσεις του κ. Μάρδα είναι για γέλια και για κλάματα. Έρχονται να προστεθούν στο πάνθεον αντίστοιχων απίθανων δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης που δεν ξέρουν τι λένε και τι πράττουν.

Οι δηλώσεις περί επενδυτών προσφύγων – μεταναστών έχουν τρείς πτυχές:

Η μια είναι η ευτράπελη.

Η δεύτερη δείχνει ότι η Κυβέρνηση που έχει οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε τραγικά αδιέξοδα, βρίσκεται σε πανικό. Την ώρα που με τις πράξεις της διώχνει σοβαρούς επενδυτές, αναζητά την ‘’ανάπτυξη’’ σε επενδυτές πρόσφυγες και μετανάστες.

Και η τρίτη φανερώνει το απάνθρωπο και ανήθικο πρόσωπο της Κυβέρνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που διαχωρίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε πλούσιους και φτωχούς και υπόσχεται αλληλεγγύη μόνο στους έχοντες 250.000 ευρώ και στους μη έχοντες, κολαστήρια τύπου Ειδομένης.

Το προσωπείο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κατέρρευσε».





Μάρδας και Μπαλαούρας μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του Τσίπρα, μετά τις δηλώσεις τους



Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση τόσο από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους πρόσφυγες-επενδυτές, όσο και από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία «Μακεδονία».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, κεντρικό θέμα στην ατζέντα ήταν φυσικά το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στα όσα είπε ο Δημήτρης Μάρδας περί ευνοϊκότερης μεταχείρισης των προσφύγων που θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν δημόσια αποστάσεις από τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς τα προσωπικές απόψεις και τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν ζήτημα κεντρικής πολιτικής.

Παρά τις αποστάσεις και τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Δημήτρη Μάρδα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα για την ώρα τελειώνει εδώ, αφού υπάρχουν σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες στη Βουλή. Ωστόσο οι ψίθυροι για ανασχηματισμό ακούγονται όλο και πιο έντονα, ενώ ήδη κάποιοι σημειώνουν τα ονόματα που θα αποτελέσουν παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα.

Παππάς και Βίτσας «άδειασαν» τον Μάρδα

Εξάλλου νωρίτερα τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας κράτησαν αποστάσεις από τον κ.Μάρδα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε ότι «αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων». Αναφορικά με το θέμα Μουζάλα άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει στη θέση του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβερνητική πορεία είναι συμπαγής και αδιατάρακτη και τονίζοντας πως θα διαψευστούν για άλλη μια φορά όσοι λένε για κυβερνητική κρίση.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας «άδειασε» τον υφυπουργό Εξωτερικών μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε η ανάπτυξη της χώρας να έρθει από τους πρόσφυγες, μια περίπτωση, αν υπάρχει αυτή, δεν αποτελεί τον κανόνα, εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια περίπτωση (επενδυτή) μεταξύ των προσφύγων».

Αποστάσεις και από το «Μακεδονία» του Μπαλαούρα

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κράτησε αποστάσεις όμως μόνο από τον κ. Μάρδα, αλλά και από τον βουλευτή του κόμματος Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία των Σκοπίων. Ο κ. Μπαλαούρας σε συνέντευξή του είπε πως δεν θα είχε πρόβλημα ακόμα και αν η ΠΓΔΜ λέγεται σκέτο Μακεδονία.

Η δήλωσε προκάλεσε τριγμούς καθώς είναι ακόμα νωπή η διαμάχη Καμμένου-Μουζάλα μετά τη γκάφα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε αποκαλέσει τα Σκόπια Μακεδονία. Μάλιστα στην κυβέρνηση τονίζουν πως η θέση της για τα ζητήματα της ονομασίας της γείτονας χώρας είναι σαφής και εκφρασμένη (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων).

Σήμερα ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας είπε ότι πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία», είπε ότι δεν θα έλεγε «όχι» και όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία», απάντησε: «Δεν θα απέρριπτα το "Μακεδονία" σκέτο». Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως «μπορεί να πιέζονται από άλλα σχήματα».

Ψάχνουν τρόπο  για να..αδειάσουν Ειδομένη-Πειραιάς

Η επιτάχυνση των δράσεων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο από τις 4 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι επιστροφές στην Τουρκία των μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα, όπως προβλέπει εξάλλου και η συμφωνία που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα συζητήθηκε το πώς προχωράει η δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας και τέθηκε θέμα εντατικοποίησης όσων είναι να αποχωρήσουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά, ενόψει και της Τουριστικής περιόδου.

Τέλος, την Τετάρτη έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και το οποίο θα περιλαμβάνει και το πλαίσιο για την εφαρμογή  της συμφωνίας.



Πηγή: iefimerida.gr 


Η ΠΓΔΜ παρατείνει την κατάσταση κρίσης στα σύνορα με την Ελλάδα



Η Βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα την παράταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ο υπουργός 'Αμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης θεωρήθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ απαραίτητη για την αποτελεσματική συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την Σερβία είχε παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Κατά της παράτασης του μέτρου κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τα τέλη του έτους τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.


Πηγή : Nooz.gr


Ξέφυγε και ο Παπαχριστόπουλος δίνει Συγχωροχάρτι στον Μπαλαούρα για την ονομασία




Την ώρα που οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, για τη χρήση του όρου "Μακεδονία” προκαλούν τις απανωτές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το κόμμα του κ. Καμμένου, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Θανάση Παπαχριστόπουλου, δίνει, ουσιαστικά, συγχωροχάρτι στο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Διαμηνύει δε πως οι σχέσεις των δύο εταίρων δεν πρόκειται να διαταραχτούν.

Λίγες, μάλιστα, ημέρες μετά τον... ανένδοτο Καμμένου έναντι του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τις απειλές ακόμα για για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι ΑΝΕΛ σημειώνουν, δια στόματος Παπαχριστόπουλου πως στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων  τους, βρίσκονται έτερα ζητήματα, όπως η διαφθορά και η διαπλοκή.

"Θέμα να διαταραχτούν οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει ούτε μια στο δισεκατομμύριο. Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορές και μάλιστα μια από αυτές είναι και το όνομα των Σκοπιών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας έχει ενώσει και συνεχίζει να μας ενώνει η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η μιντιακή δικτατορία και η κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Επειδή αυτά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι πρώτα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαταράξουμε τις σχέσεις μας. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που ενώ έχει υπερευαισθησία σε αυτό το θέμα θα σας πω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει την άποψη του. Έχει μια άλλη άποψη. Πρέπει ντε και καλά να έχει την δικιά μου; Δηλαδή την υπερευαισθησία που έχουμε εμείς πρέπει να την επιβάλουμε σε όλον τον πλανήτη; Είναι ένα θέμα που το έχουμε αντιμετωπίσει στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τρεισήμισι ώρες, έχουμε βγάλει μια γραπτή ανακοίνωση, ισχύει η ανακοίνωση, είναι ομόφωνη. Είναι ένα θέμα που θα το λύσει ο πρωθυπουργός”, ανέφερε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στα "Παραπολιτικά fm”.

Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ το θέμα Μουζάλα θα ρυθμιστεί "ήρεμα και όμορφα” από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. "Λάδι στην φωτιά επειδή έκανε ο κ. Μπαλαούρας αυτή τη δήλωση, κατά την γνώμη μου, δεν πέφτει…Θεωρώ κορυφαία θέματα τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την φοροδιαφυγή, την μιντιακή δικτατορία και την κάθαρση του πολιτικού συστήματος που όλοι κλέβανε! Κορυφαία! Και μας ενώνει αυτή τη στιγμή με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε διαφορές, τι να κάνουμε;”, ανέφερε.



Του Δημήτρη Γκάτσιου
Πηγή : capital.gr


ΝΔ: Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της Κυβέρνησης




Επίκαιρη ερώτηση για αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες  και ανήθικες πρακτικές της Κυβέρνησης καταθέτει η Νέα Δημοκρατία στον Πρωθυπουργό.

To μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάκης Βορίδης, κατέθεσε πριν από λίγο , σοβαρή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, για αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της Κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Βορίδης

«Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, προφανώς, με έγκρισή σας, εκμεταλλευόμενη παράνομο υλικό, εξαπέλυσε δολίως, παντελώς αβάσιμη επίθεση στο Βουλευτή και Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Κουμουτσάκο.

Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα καταγεγραμμένες από κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως μεμπτό σημείο και καμία σχέση με υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη,  διέρρευσαν παρανόμως και παρανόμως δημοσιεύθηκαν.

Κατασκεύασε δόλια αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατασκεύασε με δόλο προσωπική και πρωτίστως πολιτική συκοφαντία αδίστακτου Γκεμπελισμού εναντίον του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με κύριο στόχο να πλήξει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το έπραξε, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι όσα δήλωνε ήταν ψευδή και συκοφαντικά.

Προκύπτουν από τα παραπάνω παρακρατικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και ανήθικες πρακτικές της Κυβέρνησης, που πλήττουν συνταγματικά κατοχυρωμένες θεμελιώδεις Αρχές της Δημοκρατίας και ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας (άρθρα 9α και 19 του Συντάγματος).

Προκύπτει παράνομη χρησιμοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση ιδιωτικών συνομιλιών μέλους της Βουλής των Ελλήνων, που έχουν καταγραφεί από κρατικές υπηρεσίες, έχουν παρανόμως διαρρεύσει και συσχετίζονται απολύτως ψευδώς και συκοφαντικά με άσχετη υπόθεση.

Προκύπτει παράνομη χρήση του υλικού αυτού από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, με παντελώς αυθαίρετους, αβάσιμους, δόλιους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο πρωθυπουργός:

Παρακολουθούνται και καταγράφονται συνομιλίες βουλευτών με δημοσιογράφους που δεν έχουν κανένα απολύτως μεμπτό σημείο;

Γιατί διαρρέουν με σκοπό τη δημοσιοποίηση και τη διαστρέβλωσή τους;

Γιατί η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί παρανόμως δημοσιοποιηθείσες ιδιωτικές συνομιλίες και κατασκευάζει ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος προσώπων και κομμάτων;

Γιατί η Κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές;».


Έγκλημα κατά των καρκινοπαθών : Έως και έξι μήνες στην αναμονή για ακτινοθεραπείες



Έως και πέντε ή ακόμη και έξι μήνες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν οι καρκινοπαθείς για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας αλλά και σύλλογοι καρκινοπαθών, επισημαίνοντας πως αυτή η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της υγείας των ασθενών ενώ παράλληλα προκαλεί απόγνωση στους ίδιους και στις οικογένειές τους, προσθέτοντας επιπλέον βάρη. Ψυχολογικά και φυσικά οικονομικά.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί στο Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε στη HuffPost Greece η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, αλλά φυσικά δεν έχει λυθεί ενώ τώρα επεμβαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας. Σε αυτή μάλιστα προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία πως θα διερευνήσει και τη δυνατότητα απόδοσης ακόμη και ποινικών ευθυνών για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Όπως μας εξηγεί η κ.Γραμματόγλου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Αττικό- χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και στα υπόλοιπα- και βασικός λόγος είναι πως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. «Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία που φθάνουν ακόμη και τους έξι μήνες. Σε αυτές τις πολύμηνες αναμονές συμβάλει αρνητικά και η υπερσυγκέντρωση ασθενών στα μεγάλα αστικά κέντρα- Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και αυτό γιατί αν και έχουν γίνει δωρεές μηχανημάτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, και πάλι δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Άρα και οι ασθενείς αναγκάζονται να έρχονται πχ στην Αθήνα από διάφορα σημεία της Ελλάδας και η αναμονή είναι φυσικά πολύμηνη».

Η κ.Γραμματόγλου όμως επισημαίνει και έναν ακόμη παράγοντα. «Μετά την επέμβαση που κάνει ένας ασθενής ξεκινά χημειοθεραπείες και ακολουθούν συνήθως οι ακτινοθεραπείες. Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι ότι πολλοί ιατροί ιδιωτικών κλινικών δεν ενημερώνουν τους ασθενείς πως εξαιτίας αυτών των προβλημάτων θα πρέπει πριν καν τελειώσουν τις χημειοθεραπείες να μπουν σε λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία και να κερδίσουν χρόνο. Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα απαιτηθεί και αυτή η θεραπεία. Τώρα γιατί το κάνουν; Ε, νομίζω καταλαβαίνετε...».

Σημειώνεται πως το κόστος ενός «πακέτου ακτινοθεραπειών», όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ στοιχίζει περίπου 4.000 με 5.000 ευρώ σε μια ιδιωτική κλινική. «Πολλοί ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν αυτή τη θεραπεία. Ούτε καν για τη συμμετοχή τους. Μην ξεχνάτε πως πολλοί, ακόμη και για να κάνουν την επέμβαση χρειάστηκε να πληρώσουν αρκετά χρήματα, που μάλιστα πολλές φορές δεν έχουν. Δανείστηκαν, πήραν από γονείς, ή από τα παιδιά τους. Άρα τι γίνεται; Κάποιοι δεν κάνουν καθόλου ακτινοθεραπεία, κάποιοι περιμένουν για μήνες και κάποιοι προσπαθούν να βρουν άλλες λύση. Ένα παιδί δεν μπορεί να βλέπει τον γονιό του και να μην τον βοηθάει, οι γονείς νοιώθουν πως είναι βάρος για τα παιδιά τους...Όλα αυτά είναι ένα πρόσθετο, μεγάλο βάρος και οι λύσεις είναι πολύ ακριβές». Όπως αναφέρει μάλιστα πολλοί καρκινοπαθείς επικοινωνούν με συλλοόγους και ζητούν να βρεθεί κάποια λύση...

ΙΣΑ: Αναλάβετε τις ευθύνες σας 

Στο θέμα αναφέρεται και ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας πως θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα του θέματος καθώς η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα).

Η πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνει, όπως αναφέρεται στην επιστολή, την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου. Τονίζεται δε πως τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.

«Έχουμε καθημερινές καταγγελίες από καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε απόγνωση, με πολύ σοβαρές μορφές καρκίνου που θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τη θεραπεία τους και εντούτοις είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για μήνες. Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών καθώς έχει δυσμενέστατη επίπτωση στην πρόγνωση της νόσου. Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει άμεσα να επιληφθεί το θέματος», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ θα παρακολουθήσει το θέμα και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Πώς θα πληρώσουν περισσότερο φόρο εργαζόμενοι-ειλικρινείς φορολογούμενοι




Να ακυρώσει ένα μεγάλο κομμάτι της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2013 που έδινε σημαντικά κίνητρα για περισσότερη εργασία και λιγότερη… φοροδιαφυγή επιχειρεί το επιτελείο του οδού Νίκης. Με βασικό στόχο να εξασφαλίσει άμεσα ζεστό χρήμα από όσους εργάζονται και κάνουν το λάθος να είναι ειλικρινείς ή ανήκουν στην κατηγορία των… κορόιδων που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να τους δώσει τη χαριστική βολή ζητώντας τους να πληρώσουν ακόμη περισσότερα ενώ ήδη πληρώνουν πάρα πολλά. Πώς θα γίνει αυτό;

Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και ελευθέριο επάγγελμα και της άθροισής τους και φορολόγησης με βάση μια ενιαία κλίμακα. Αυτή η τεχνικά απλή αλλαγή οδηγεί στην πληρωμή φόρου "φουσκωμένου" έως και κατά 21 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες! Με άλλα λόγια για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος ο οφειλόμενος φόρος θα αυξηθεί έως και 210 ευρώ, καθώς από τα 260 ευρώ που είναι σήμερα εκτοξεύεται ακόμη και στα 470 ευρώ. Αν αυτό δεν είναι αντικίνητρο για εργασία και κίνητρο για αμοιβές "με μαύρα" τότε τι είναι;

Αφού οι δανειστές κατάφεραν  να αποκρούσουν με επιτυχία τον αρχικό σχεδιασμό για επιβολή ενιαίας κλίμακας σε μισθούς και ενοίκια που σε συνδυασμό με τον εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ θα οδηγούσε στο μηδενισμό της όποιας απόδοσης και αξίας της ακίνητης περιουσίας, το οικονομικό επιτελείο έχει επανέλθει, με το σχέδιο αυτή τη φορά να αφορά την άθροιση του εισοδήματος από μισθούς με το εισόδημα από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θεωρεί (με ποια λογική πέραν της εισπρακτικής;) ότι το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι ενιαίο με το εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ελευθέριου επαγγέλματος και  ετοιμάζεται ουσιαστικά να το… δημεύσει.

Η νέα ενιαία κλίμακα

Η νέα ενιαία κλίμακα για μισθούς και ελευθέρια επαγγέλματα που θέλει η κυβέρνηση έχει ως εξής:
-έως 20.000 ευρώ συντελεστής 22%,
-20.000- 30.000 ευρώ: 29%,
30.000- 40.000 ευρώ: 37%,
40.000 ευρώ και πάνω: 47%.
Η έκπτωση φόρου για το εισόδημα θα είναι 2.000 ευρώ και θα δίνεται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000 αλλά θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 20.000 (θα μηδενίζεται στις 41.000)

Υφιστάμενη κλίμακα μισθωτών

Η υφιστάμενη κλίμακα των μισθών-συντάξεων έχει ως εξής:
-έως 25.000 συντελεστής 22%
-25.000-42.000: 32%
-42.000 και άνω συντελεστής 42%
Η έκπτωση φόρου είναι 2.100 ευρώ που δίνεται ολόκληρη για εισόδημα έως 21.000 και μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος πάνω από τα 21.000 (μηδενίζεται στις 42.000)

Υφιστάμενη κλίμακα επαγγελματιών

Η υφιστάμενη κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών έχει ως εξής:
-για εισόδημα έως 50.000 συντελεστής 26%
-για εισόδημα πάνω από 50.000 συντελεστής 33%

Παραδείγματα

Ας δούμε μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Νομικός εργάζεται ως μισθωτός σε επιχείρηση λαμβάνοντας ετησίως το ποσό των 20.000 ευρώ. Εργάζεται, όμως, και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε άλλη επιχείρηση με πάγια αμοιβή 15.000 ευρώ εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Με το υφιστάμενο καθεστώς καταβάλει για τις μισθωτές υπηρεσίες φόρο εισοδήματος 2.300 ευρώ και άλλα 3.900 ευρώ για το εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, δηλαδή συνολικά 6.200 ευρώ.

Το συνολικό του εισόδημα από μισθούς και ελευθέριο επάγγελμα ανέρχεται σε 35.000 ευρώ και με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 7.650 ευρώ, δηλαδή 1.450 ευρώ περισσότερα.

Άλλος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα από μισθούς 30.000 ευρώ και εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ύψους 25.000 ευρώ. Με το υφιστάμενο σύστημα πληρώνει συνολικό φόρο εισοδήματος 12.400 ευρώ. Με τον τρόπο φορολόγησης που προτείνει η κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει για το συνολικό εισόδημα των 55.000 ευρώ φόρο 17.950 ευρώ, δηλαδή 5.550 ευρώ περισσότερα! Μάλιστα σε αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα πλήξουν τα εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ.

Και ελάχιστοι κερδισμένοι

Από την παραπάνω αλλαγή υπάρχουν και κάποιοι κερδισμένοι αλλά είναι ελάχιστοι. Είναι όσοι δηλώνουν αθροιστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα έως περίπου 22.000 ευρώ. Πρόκειται, όμως, για ελάχιστους φορολογούμενους καθώς στην πλειονότητά τους όσοι έχουν δυο πηγές εισοδήματος ξεπερνούν αυτό το εισοδηματικό όριο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 12.000 ευρώ και από ελευθέριο επάγγελμα άλλα 6.000 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς πληρώνει συνολικό φόρο εισοδήματος 2.100 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα πληρώσει 1.960 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ λιγότερα.

Φορολογική εκτέλεση

Στην πράξη, η κυβέρνηση έχοντας λάβει τη απόφαση "στρατηγικής" να μην περικόψει κρατικές δαπάνες και να περιορίσει το κράτος (δηλαδή τον προνομιακό πελατειακό της χώρο), επιχειρεί να φορτώσει περισσότερο φορολογικό βάρος σε όσους ήδη πληρώνουν πολλά. Μάλιστα, με την κίνησή της αυτή ομολογεί και την αδυναμία της (ή και απροθυμία της) να διευρύνει τη φορολογική βάση με την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σε κλάδους που εξακολουθούν να δηλώνουν μόνο μέρος του εισοδήματός τους και κατά κανόνα μπορούν και αυτοπροστατεύονται από τις φορολογικές επελάσεις του κράτους στην οικονομία. Τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι από τις αρχές του 2015 και κυρίως μετά τις πληροφορίες για τη νέα…  εισβολή στα εισοδήματα, οι ταμειακές έχουν σιγήσει και η έκδοση αποδείξεων από πολλούς κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών έχει περιοριστεί το ελάχιστο όριο της κάλυψης των τεκμηρίων.

Το τι θα σημάνουν όλα τα παραπάνω  για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και εν τέλει τα κρατικά έσοδα δεν πρέπει κάποιος να είναι ο Κάρλ Μάρξ ή ο Φρίντριχ Χάγιεκ για το προβλέψει.



Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή : capital.gr



Εσωκομματική κρίση στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη των συνέδρων



Μείζον θέμα για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει στην πορεία για το Συνέδριο. Αφορμή στέκεται η διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων, με πολλά στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο ακόμα και για καταστρατήγηση του καταστατικού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δρόμος για τις οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές που χαράσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι στρωμμένος με ροδοπέταλα. Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί έντονος αναβρασμός για την επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να αυξηθούν οι αιρετοί σύνεδροι προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα οι ρυθμίσεις που αφορούν στη συμμετοχή ex officcio στελεχών στα κομματικά όργανα.

Στις καταγγελίες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο αναφέρεται μάλιστα ότι ουσιαστικά η ηγεσία πρσθέτει σχεδόν 800 συνέδρους για να περάσει τις αλλαγές που θέλει.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή που έφτασε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τρίτο όροφο της Συγγρού από δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία γίνεται λόγος για αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου.

Τα δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κάνουν λόγο για καταστρατήγηση του καταστατικού με αποτέλεσμα να να εκλέγονται 1.819 σύνεδροι από τον γενικό πίνακα των ΝΟΔΕ, αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων. Όπως σημειώνουν, στη Β’ Αθηνών έπρεπε να εκλέγονται 136 και θα εκλεγούν 680 σύνεδροι, στην Α’ Αθηνών αντί 46 εκλέγονται 92 σύνεδροι, στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να εκλεγούν 52 και εκλέγονται 156 σύνεδροι, στο υπόλοιπο Αττικής αντί των 49, βάσει καταστατικού, εκλέγονται 147 σύνεδροι.

Συνολικά, ο αριθμός φθάνει τους 803, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του σώματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει φτάσει και στο γραφείο του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος έχει ζητήσει τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του κόμματος.


Πηγή : news.gr


Πέρασε από την Αθήνα ένας εκ των βομβιστών των Βρυξελλών;



Από την Ιταλία στην Ελλάδα είχε περάσει τον Ιούλιο του 2015 ο Χαλίντ ελ Μπακράουι σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που μίλησαν στο Sky Italia.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός στις 23 Ιουλίου ο Μπακράουι πήγε στο αεροδρόμιο του Τρεβίζο με πτήση της Ryanair από τις Βρυξέλλες. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας και ενώ είχε μεταβεί στη Βενετία πήρε μια πτήση της εταιρείας Volotea και έφτασε στην Αθήνα.

Σε όλα τα ταξίδια ο Μπακράουι χρησιμοποίησε βελγική ταυτότητα ή διαβατήριο. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει επίσης πως τον Αύγουστο του 2015 ο οργανωτής των επιθέσεων του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, πέρασε από το Μπάρι στην Πάτρα.


Πηγή : megatv.gr


Τι είπες ρε Μπαλαούρα ; Δεν θα απέρριπτα το σκέτο Μακεδονία για τα Σκόπια



Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης, πετάνε ότι τους έρθει αδιαφορώντας για τις συνέπειες των όσων κάνουν και λένε.

Ξεχνάει ο κύριος Μπαλαούρας ότι αυτή την βλακεία θα την πάρουν οι Σκοπιανοί και θα την κάνουν πρωτοσέλιδο σέρνοντας την σε όλο τον κόσμο και δεν το ξεχνάει απλά δεν έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των όσων ξεστομίζει και είναι αδιάφορος για τις αντιδράσεις.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανάβει νέες «φωτιές» στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης 

Πριν ακόμα κοπάσει η κρίση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για την ονομασία των Σκοπίων, έρχεται σήμερα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μάκης Μπαλαούρας να δηλώσει ότι δεν θα απέρριπτε το ενδεχόμενο της ονομασίας «Μακεδονία». 

Ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας είπε ότι πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι δεν θα έλεγε όχι και όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο Μακεδονία, απάντησε: «Δεν θα απέρριπτα το Μακεδονία σκέτο».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις εκ μέρους των ΑΝΕΛ, για το θέμα αυτό και την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει σημείωσε: «Μπορεί οι ΑΝΕΛ να πιέζονται από άλλα σχήματα». 


Το κράτος «παγίδευσε» 157.349 ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων



Εγκλωβισμένοι από την ανακολουθία των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων βρίσκονται 157.349 ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, οι οποίοι από το 2011 και μετά προχώρησαν στην απόκτηση ακριβότερων οχημάτων με καύσιμο το diesel, στοχεύοντας πως θα κάνουν απόσβεση μέσω του φθηνότερου καυσίμου.

Σημειώνεται πως το Νοέμβριο του 2011 το κράτος ενθάρρυνε τους πολίτες στην επιλογή αυτοκινήτων με κινητήρες diesel, τα οποία κοστίζουν μεν ακριβότερα από 2.000 ως 4.000 ευρώ σε σύγκριση με τα οχήματα με τους αντίστοιχους κινητήρες βενζίνης αλλά οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν ότι η διαφορά θα αποσβεστεί μέσα σε λίγα χρόνια λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, της απουσίας τελών κυκλοφορίας και του φθηνότερου καυσίμου.

Η συνεπής στάση του Δημοσίου κράτησε μόλις 4 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήλθε να ανατρέψει τον προγραμματισμό 157.349 ιδιοκτητών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων απέκτησαν diesel ΙΧ από την 1 η Νοεμβρίου του 2011 ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2016.


Η αρχή έγινε με την επιβολή τελών κυκλοφορίας σε οχήματα με εκπομπές ρύπων πάνω από 90g/km, μέτρο που έπληξε πολλά φθηνά ντίζελ νέας τεχνολογίας. Πλέον η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει 5,4 δισ. ευρώ ως το 2018, εξετάζει την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με αυτόν που επιβάλλεται στη βενζίνη. Ο στόχος είναι να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με αυτόν της βενζίνης, πιθανότατα μέσω μεγάλης αύξησης στο diesel και μιας ανεπαίσθητης μείωσης στην επιβάρυνση της βενζίνης, παγιδεύει τρεις στους πέντε ιδιοκτήτες καινούργιων αυτοκινήτων που κινούνται σήμερα στους δρόμους της χώρας.

Αυτό συμβαίνει διότι μετά την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον Νοέμβριο του 2011 το μερίδιο των καινούργιων ΙΧ με κινητήρες ντίζελ από το 4% που ήταν το 2010 εκτινάχθηκε στην περιοχή του 60%!


Πηγή: cnn.gr


Περπάτημα και θερμίδες: Πόσο χρειάζεται για να χάσετε 1 κιλό



Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους άσκησης. Ανάλογα με το πόσο συχνά περπατάτε, μπορείτε να καταφέρετε να χάσετε εύκολα ακόμα και μισό κιλό ανά εβδομάδα ή περισσότερο. Σκεφτείτε το, σε λιγότερο από πέντε μήνες, μπορείτε να είστε 10 κιλά ελαφρύτεροι χωρίς να ξοδέψετε ώρες στο γυμναστήριο και χωρίς να κάνετε κάποια εξαντλητική δίαιτα.

Με το περπάτημα, ταυτόχρονα με την απώλεια των περιττών κιλών θα τονώσετε τους μυς σας και θα βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγείας σας.

Ο αριθμός των θερμίδων που μπορείτε να κάψετε με το περπάτημα καθορίζεται από το αρχικό σας σωματικό βάρος και τον ρυθμό με τον οποίο θα περπατάτε. Κατά μέσο όρο, αν διατηρήσετε μια ταχύτητα βαδίσματος στα 6,4 χλμ/ώρα μπορείτε να κάψετε περίπου 400 θερμίδες ανά ώρα!

Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να διατηρείτε διαρκώς αυτόν το ρυθμό. Για παράδειγμα, αν πάρετε απόφαση να διανύετε 5 χλμ παραπάνω κάθε ημέρα, τότε θα καίτε επιπλέον 300 θερμίδες την ημέρα. Μπορείτε να περπατήσετε ακόμα μικρότερη απόσταση από εκείνη και να το συνδυάσετε με το καθημερινό σας πρόγραμμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύγχρονες εφαρμογές για τα smartphones και να έχετε ένα δικό σας “βηματόμετρο” που θα σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον θερμίδες, καθώς θα μετράτε εύκολα το πόσα βήματα κάνετε.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε για να χάνετε 0,5 κιλά/εβδομάδα

Για να χάσει βάρος ο μέσος άνθρωπος πρέπει να κάνει περίπου 2.000 βήματα σε κάθε 1,6 χλμ που βαδίζει. Σε αυτή την απόσταση θα κάψετε περίπου 100 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι το βηματόμετρο θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα βήματά σας, το πόσα χιλιόμετρα διανύετε κάθε μέρα και πόσες θερμίδες καίτε. Θα σας βοηθήσει, επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για άσκηση, αφού μπορείτε απλά να προσθέσετε βήματα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

1,5 χλμ = 2.000 βήματα και 100 θερμίδες που καίγονται
0,5 κιλά = 3.500 θερμίδες
Απώλεια βάρους 0,5 κιλών την εβδομάδα = 500 θερμίδες ανά ημέρα
Για να χάσετε λοιπόν 0,5 κιλό ανά εβδομάδα, θα πρέπει να προσθέσετε 10.000 βήματα στην ημέρα σας.


Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγές : healthyandnaturalworld.com, iatropedia.gr


ΤτΕ: Η χώρα δεν θα γίνει πλυντήριο για ξέπλυμα χρημάτων




«Αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν!». Με την φράση αυτήν σχολιάζει ανώτατη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος την κριτική που της ασκείται περί δημιουργίας αντικινήτρων για την επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, λόγω της καταγραφής των ονομάτων όσων προσέρχονται για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στον γκισέ.

Οπως τονίζει σχετικά, «η ΤτΕ, δίνει μεγάλη σημασία τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων, θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και στην αποτροπή διακίνησης μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες».

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει οδηγίες που έχει ήδη δώσει στις τράπεζες, αναφορικά με τις ανταλλαγές χαρτονομισμάτων, οι οποίες «σε καμιά περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα».

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η εγκύκλιος της ΤτΕ λέει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές».

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε κατάστημά της για να αλλάξει 500ευρα, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. 

Αν όμως είναι άγνωστος, δηλαδή δεν είναι πελάτης, καταγράφονται. «Αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος» τονίζουν από την ΤτΕ. 

Σημειώνεται πως για τις ανταλλαγές χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης ονομαστικής αξίας, οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια ίση με 0,15% επί του ποσού που αλλάζεται, με ελάχιστο τα 5 και μέγιστο τα 200 ευρώ.


Πηγή : tanea.gr


Το πικρό αντίο των πολυεθνικών από την Ελλάδα




Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Η επταετής, αισίως, οικονομική ύφεση που βιώνει η Ελλάδα, η υψηλή εταιρική φορολογία, το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η άρδην μεταβολή των καταναλωτικών συμπεριφορών και οι μόνιμες "πληγές" της γραφειοκρατίας και απουσίας κινήτρων και φορολογικής σταθερότητας έχουν πλέον δημιουργήσει ένα "τοξικό" περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Η ελληνική αγορά για διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πολυεθνικών ομίλων έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά "επιχειρηματικής ερήμου", χωρίς ουδείς να μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει πώς και, κυρίως, πότε θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη, στην αρχή της κρίσης οι μητρικές εταιρείες στην πλειονότητά τους εμφανίζονταν διατεθειμένες να στηρίξουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, προχωρώντας, βέβαια, πολλές σε δραστικές κινήσεις περιορισμού του ρίσκου και των λειτουργικών τους εξόδων.

Το σκεπτικό τους, σύμφωνα με τους ίδιους συνομιλητές, ήταν πως η κρίση μετά την Lehman εποχή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και η Ελλάδα μετά τις συμφωνίες με τους δανειστές της θα μπορούσε, υλοποιώντας σειρά μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες. Οι μητρικές εμφανίζονταν διατεθειμένες να στηρίξουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, υιοθετώντας τη βασική αρχή του οικονομικού κύκλου, και επιπλέον διέβλεπαν ευκαιρίες να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά έναντι ανταγωνιστών που πολύ πιθανόν δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Έπειτα από μια επταετία, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αντικειμενικά επιδεινωθεί. Πέραν του πολιτικού ρίσκου που πάντοτε υφίστατο -άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο- τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού άλλαξαν άρδην τις παραμέτρους. Τα capital controls αποτελούν μια νέα πραγματικότητα, εντός της οποίας δεν είναι βέβαιο πως όλοι οι υφιστάμενοι "παίκτες" της αγοράς έχουν τις αντοχές και την ικανότητα να προσαρμοστούν. Το τραπεζικό σύστημα αναζητά ακόμη τη χαμένη του ισορροπία και σε πολλούς κλάδους η καθίζηση των τζίρων είναι άνευ προηγουμένου, χωρίς να υπάρχει ορατότητα ακόμη και για το άμεσο μέλλον.

Αν και θεωρείται βέβαιο πως η κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του τρίτου μνημονίου θα δώσει ένα σαφές στίγμα για την πορεία των πραγμάτων, εντούτοις αρκετοί είναι οι πολυεθνικοί όμιλοι που επέλεξαν τον τελευταίο χρόνο να κάνουν ένα stop loss στην Ελλάδα. H περίπτωση του Metro Group (δραστηριοποιείται σε 31 χώρες), που αποφάσισε να πωλήσει της δραστηριότητες της Makro Hellas Cash and Carry, του ιταλικού ομίλου Bolton Group για τη Softex και της ContiTech για τον "Ιμάντα" στον Βόλο είναι οι πιο χαρακτηριστικές.

Δεν είναι, όμως, οι μόνες. Πέρυσι η χαλυβουργία Hellenic Steel, θυγατρική της ιταλικής ILVA, έκλεισε οριστικά, ακολουθώντας τα χνάρια ακόμη μιας ηχηρής αποχώρησης προ ετών, της Arcelor Mittal, ιδιοκτήτριας της Konti Steel, που αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου στον Βόλο.

Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και η αποχώρηση της πολυεθνικής Groupon, η οποία τερμάτισε τη δραστηριότητά της στη χώρα μας, καθώς οι επικεφαλής της δεν διέβλεπαν πλέον προϋποθέσεις επικερδούς λειτουργίας στο άμεσο μέλλον. Η εταιρεία, που έπειτα από τέσσερα χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είχε συσσωρευμένες ζημίες ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, ήταν από τις πρώτες που προσέφεραν στην ελληνική αγορά υπηρεσίες στον τομέα της προώθησης εμπορικών προσφορών μέσω κουπονιών. Ακολούθησε ένα ακόμη γνωστό όνομα, η Bacardi Ηellas, θυγατρική της ομώνυμης πολυεθνικής, η οποία αποφάσισε να τερματίσει την αυτόνομη παρουσία της στην Ελλάδα και να παραχωρήσει τη διανομή των προϊόντων της σε τρίτους.

Το δυστύχημα είναι πως η μακρά αυτή αλυσίδα, που ήδη μετρά δεκαετίες και νέοι κύκλοι προστίθενται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται πως θα σταματήσει εδώ. Αρκετοί ακόμη ξένοι όμιλοι και πολυεθνικές φέρονται να έχουν δρομολογήσει ή να αναζητούν λύσεις περιορισμού της έκθεσής τους στην Ελλάδα ή αλλαγή του μοντέλου δραστηριοποίησής τους, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την απασχόληση και την πορεία της εγχώριας οικονομίας.


Πηγή : capital.gr


Ανοχύρωτη Ελλάδα



Οξύνεται η προσφυγική κρίση μετά το σοκ των Βρυξελλών

«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» πελαγοδρομεί πλέον η κυβέρνηση, μία μόλις εβδομάδα μετά την ούτως ή άλλως προβληματική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τη μετεγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη. Οπως επιμένουν εγχώριες και διεθνείς πηγές, το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της συμφωνίας αυτής είναι πλέον ορατό.

«Νεκρή ζώνη»

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών κατέστησαν την (ούτως ή άλλως μη δεσμευτική για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) συμφωνία ουσιαστικά ανενεργή και υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένη, ανοχύρωτη και χωρίς σχέδιο αντίδρασης μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο: να μετατραπεί και επισήμως σε μία «νεκρή ζώνη» μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, όπου μεταναστευτικοί και προσφυγικοί πληθυσμοί θα συρρέουν, θα εγκλωβίζονται και δεν θα βρίσκουν διέξοδο.

Χαρακτηριστική και ενδεικτική για τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών και εβδομάδων ήταν η αφοπλιστική παρατήρηση ξένου διπλωμάτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας την προηγούμενη Δευτέρα - πριν από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. «Το πιο ανησυχητικό στοιχείο στην ελληνική πολιτική συζήτηση σήμερα είναι ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έχουν ασχοληθεί με την κατάστρωση μιας πολιτικής για την ενσωμάτωση των προσφύγων που θα βρεθούν στη χώρα σας» ανέφερε ο ξένος αξιωματούχος.

Κατά τον τρόπο αυτόν και στη σύντομη κατ' ιδίαν συζήτηση που ακολούθησε, η ίδια πηγή δεν έκρυψε τις θέσεις της κυβέρνησής που εκπροσωπεί, η οποία σημειωτέον είναι από τις πλέον φιλικές έναντι της Ελλάδας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Δήλωσε εν ολίγοις απερίφραστα αυτό που οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν, ενώ άλλοι στην Αθήνα δεν τολμούν να αποδεχθούν: η χώρα τίθεται πλέον επ' αόριστον σε καραντίνα. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα και προς επιβεβαίωση της κυρίαρχης τάσης στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός της.

Κυβέρνηση-παρατηρητής

Το πρόβλημα επιτείνεται από τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου βρίσκεται για ακόμη μία φορά απροετοίμαστη και αντιμετωπίζει τη διαφαινόμενη κρίση με ευχολόγια και χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Παράλληλα, η απουσία κρατικών δομών και επιμελητείας κυρίως στην περιοχή της Ειδομένης δημιουργεί συνθήκες κρίσης, καθώς η διαβίωση των συγκεντρωμένων εκεί επιδεινώνεται καθημερινώς, οι εντάσεις μεταξύ τους αυξάνονται και η διάρκεια της αντοχής τους είναι άγνωστη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική δυσλειτουργία αναδεικνύεται καθημερινώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη δημόσια διαφωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Αντικείμενο της διαφωνίας ήταν το αν ο Στρατός θα αναλάμβανε τη σίτιση των προσφύγων (κάτι που ο υπουργός Αμυνας δεν επιθυμεί), έπειτα από την αποχώρηση των εκπροσώπων ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην Ειδομένη και άλλες εστίες κρίσης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες και όσα αφήνονται να εννοηθούν από κάποια κυβερνητικά στελέχη, κατά την τρέχουσα, κρίσιμη περίοδο κλονίζονται οι σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι βρίσκονται στις πλέον νευραλγικές θέσεις.

Οι κινήσεις Καμμένου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφενός μεν οι πολιτικές σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου βρίσκονται σε κρίση, αφετέρου δε οι σχέσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτη με το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά χαρακτηρίζονται από ένταση.

Με την πίεση προς την κυβέρνηση και τη χώρα να εντείνεται στα πεδία της προσφυγικής κρίσης και της αξιολόγησης, πληροφορίες που διακινούνται κυρίως μέσω των υπαρκτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ΑΝΕΛ και ΝΔ διαμορφώνουν μια εικόνα επικείμενης σοβαρής κυβερνητικής κρίσης. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η τροπή που φαίνεται ότι θα πάρει το Προσφυγικό, σε συνδυασμό με τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα μέσω ΝΑΤΟ, ενδέχεται να αποδειχθούν σε θρυαλλίδες εξελίξεων και να επηρεάσουν τη στάση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Κατά τις εκτιμήσεις που συνοδεύουν τις πληροφορίες, αν οι ΑΝΕΛ αντιληφθούν ότι τα εθνικά θέματα παίρνουν μία δυσμενή τροπή, η αποχώρησή τους από την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς μόνο έτσι θα είναι σε θέση να διαφυλάξουν την όποια αξιοπιστία τους έναντι του ακροατηρίου τους εν όψει εκλογών.

Τα ενδεχόμενα αυτά σε συνδυασμό με την εμπλοκή διαρκείας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την αδυναμία της κυβέρνησης να ξεφύγει από τη λογική της υπερφορολόγησης, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει το ακροατήριο που θεωρεί φιλικό (συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους), αντιμετωπίζονται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως πιθανές παράμετροι αστάθειας. Αλλωστε, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν φαίνεται κάποιο φως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χάσμα των 5 δισ. ευρώ σε άμεσα μέτρα που χωρίζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση από τους δανειστές.


Η ΛΑΕ «πολιορκεί» τον ΣΥΡΙΖΑ

Η εμμονή με τη διαπλοκή και οι απειλές του Ν. Παππά

Η ερχόμενη εβδομάδα και οι εξελίξεις που αναμένονται πλέον με καταιγιστικό ρυθμό σε όλα τα πεδία θεωρούνται από παράγοντες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης  καθοριστικής σημασίας για το διάστημα που θα ακολουθήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση συντηρεί το πολεμικό κλίμα στο πεδίο της «διαπλοκής», σε μια συνεχή προσπάθεια κατασκευής εχθρών και αντιπάλων, αλλά και συσπείρωσης δυνάμεων.

Την εξ αναβολής συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή με θέμα τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση έχει σπεύσει να τη μετατρέψει σε ένα ακόμη επεισόδιο του αγώνα της κατά της διαπλοκής. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια πρωτοφανή από κάθε άποψη κομματική εκδήλωση στου Ζωγράφου την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς εκτόξευσε απειλές και προειδοποιήσεις και προανήγγειλε την απαγγελία «ονομάτων και διευθύνσεων» στη Βουλή.

Παρά ταύτα, όμως, η κομματική αυτή εκδήλωση αναδύθηκε στην επικαιρότητα λόγω της έντασης και των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ πρώην «συντρόφων», οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη. Το περιστατικό πιστοποίησε τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ των δύο κομμάτων. Οπως όμως επιμένουν πρόσωπα που έχουν πλέον αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω τέτοιων εντάσεων φανερώνεται ένα άλλο σκηνικό. Οπως λένε, οι δομές του κόμματος του Λαφαζάνη έχουν σχεδόν απορροφήσει τις προϋπάρχουσες του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιοχές της χώρας και η ΛΑΕ εμφανίζεται ιδιαιτέρως ισχυρή σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως, οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι φυλλορροούν, κάτι που φαίνεται άλλωστε και στη δραματική δυστοκία της προετοιμασίας για το προαναγγελθέν και επανειλημμένως αναβληθέν συνέδριο.


Πηγή : tovima.gr