Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ποια γυναικεία πρόσωπα προτιμούν οι άνδρες και γιατί;



Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνδρες προτιμούν τις γυναίκες με "απλά" πρόσωπα. Γιατί;

Πρόκειται για έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο Royal Society of Open Science και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες κρίνουν την ελκυστικότητα ενός γυναικείου προσώπου, με βάση το πόσο εύκολο είναι για εκείνους να το επεξεργαστούν. Με πιο απλά λόγια, οι άνδρες φαίνεται να προτιμούν τα "απλά" γυναικεία πρόσωπα.

Για να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές ζήτησαν από μία ομάδα ανδρών να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα γυναικείων προσώπων, ενώ παράλληλα παρατηρούσαν τη δραστηριότητα στον πρωτογενή οπτικό φλοιό τους, χάρη σε έναν αλγόριθμο που ανέπτυξαν.

Όπως διαπιστώθηκε, τα γυναικεία πρόσωπα που κρίθηκαν ως πιο ελκυστικά ήταν εκείνα τα οποία ήταν πιο αραιά κωδικοποιημένα στον πρωτογενή οπτικό φλοιό των ανδρών -δηλαδή, εκείνα τα οποία οι ανδρικοί εγκέφαλοι μπορούσαν να επεξεργαστούν πιο εύκολα.


H ηλικία, η επιδερμίδα, και η συμμετρία του προσώπου των γυναικών ήταν ελεγχόμενα χαρακτηριστικά, στα πλαίσια της μελέτης, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι όντως η εύκολη επεξεργασία από τον εγκέφαλο παίζει ρόλο στην αντίληψή μας περί ελκυστικότητας. Ακόμα κι έτσι, η ευκολία επεξεργασίας μπορούσε να προβλέψει έως και 17% των διακυμάνσεων αντίληψης της ελκυστικότητας.

"Τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν την πιθανότητα τα συμμετρικά πρόσωπα, τα πρόσωπα χωρίς ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, να γίνονται αντιληπτά ως ελκυστικά, μερικώς επειδή είναι πιο εύκολα επεξεργάσιμα", δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Bill von Hippel, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

"Αν αυτό ισχύει", πρόσθεσε ο ειδικός, "λογικά θα είναι, εν πολλοίς, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως φύλου. Οι γυναίκες θα πρέπει να δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις στα ευκόλως επεξεργάσιμα πρόσωπα των ανδρών". Επιπλέον, ο von Hippel σημειώνει ότι τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η πρώτη εντύπωση μετρά.


O εγκέφαλός μας ίσως αποφασίζει υποσυνείδητα αν κάποιος είναι ελκυστικός, πριν ακόμα το καταλάβουμε. "Γενικά, τείνουμε να προτιμούμε πράγματα τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε πιο ομαλά", εξηγεί ο καθηγητής. “Σκεφτείτε ένα emoticon. Έχετε δύο τελείες και μία καμπύλη γραμμή που αμέσως ο καθένας επεξεργάζεται ως χαμόγελο. Είναι απλό και είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς”.

Στη μελέτη, οι Γάλλοι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αποτελέσματά τους ενισχύουν πρόσφατες υποθέσεις στις νευροεπιστήμες και στην ψυχολογία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι "οι αισθητικές προτιμήσεις είναι εν μέρει μία αντιληπτική προκατάληψη που ευνοεί τα αποτελεσματικά κωδικοποιημένα ερεθίσματα".

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά και για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως τοπία και απλά γεωμετρικά σχήματα. Νέες υποθέσεις υποστηρίζουν ότι οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να προτιμούν "συμμετρικές, μέσες και πρωτοτυπικές μορφές, καμπυλωμένα περιγράμματα και μοτίβα αμετάβλητης κλιμάκωσης", γράφουν και καταλήγουν:

"Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έλεγξε και επιβεβαίωσε αυτές τις υποθέσεις".


Πηγή : pathfinder.gr


Επαναφέρουν τον φόρο στις συναλλαγές



Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έβαλε εκ νέου η κυβέρνηση το μέτρο της επιβολής ενός τέλους-φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, στην προσπάθειά της να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού που υπάρχει έως το 2018. Ωστόσο, στο μέτρο αυτό έχουν ήδη εκφράσει την αντίρρησή τους οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε να επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται για μέτρο που είχε συζητηθεί και παλαιότερα και είχε απορριφθεί. Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα καλείται να εντοπίσει μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ ή των περίπου 5,5 δισ. ευρώ έως το 2018. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προέλθει κατά:

• 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

• 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων.

• 1% από άλλες παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται «μη παραμετρικές».

Στο πλαίσιο του προσδιορισμού των μη παραμετρικών μέτρων, η κυβέρνηση πρότεινε την επιβολή του τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών. Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων, για να καλυφθεί το 1% των μη παραμετρικών μέτρων, η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές. Γι’ αυτό και επανέφερε την πρόταση για την επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους της τρόικας. Θεωρούν ότι στην παρούσα –τουλάχιστον– συγκυρία μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που μόλις έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, παράγοντες που γνωρίζουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών αναφέρουν ότι, για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο χωρίς να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, θα πρέπει να συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Δηλαδή, να μην αφορά τις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά να επιβάλλεται μόνο σε εκείνες που πραγματοποιούνται με φυσικό χρήμα. Και αυτό για να λειτουργήσει ως κίνητρο χρήσης του πλαστικού χρήματος κυρίως και όχι για εισπρακτικούς λόγους.

Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί χρόνο, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα «σίγουρο» μέτρο, υπό την έννοια ότι θα αποδώσει στα κρατικά ταμεία τα έσοδα που θα προβλεφθούν και κατ’ επέκταση θα μπορέσει με αξιόπιστο τρόπο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει. Πέραν αυτών, στο μέτωπο της φορολογίας, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν να έχουν μια διαφορά της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 600-650 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόταση της τρόικας διασφαλίζει έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν νέα συνάντηση για το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και κυρίως για τα νέα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να αποφασιστούν.

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και των επικεφαλής της τρόικας για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» είναι το πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και οι ΔΕΚΟ, ενώ οι δανειστές φέρεται να ζήτησαν αλλαγές σε σχέση με τη συμφωνία του Δεκεμβρίου στη δομή του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου και στον τρόπο διοίκησής του (η συμφωνία προέβλεπε ένα 5μελες εποπτικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα 3 μέλη θα ορίζονται από την ελληνική πλευρά και τα άλλα 2 από τους δανειστές, περιλαμβανομένου και του προέδρου). Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάριζαν χθες ότι η ιδιοκτησία του νέου Ταμείου και η διοίκησή του θα είναι ελληνική.

Έντυπη Καθημερινή


Ν. Μαζιώτης: Η αποτυχία της απόδρασης δεν θα μας λυγίσει

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


«Επαναστατική πράξη» χαρακτηρίζει ο Νίκος Μαζιώτης την απόπειρα απόδρασής του με ελικόπτερο που οργανώθηκε από την Πόλα Ρούπα στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι «η αποτυχία της επιχείρησης δεν θα μας λυγίσει».

«Η απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο στις 21 Φεβρουαρίου 2016 από τις φυλακές Κορυδαλλού, επιχείρηση που πραγματοποίησε η συντρόφισσα Πόλα Ρούπα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, ήταν μια επαναστατική πράξη, μια ενέργεια αντάρτικου για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων», αναφέρει σε κείμενό του που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου και προσθέτει: «Ήταν μια ενέργεια συνέχισης της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, απάντηση στις κατασταλτικές επιχειρήσεις του κράτους εναντίον της οργάνωσης αλλά και εναντίον άλλων συντρόφων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές για ένοπλη δράση».

Όπως αναφέρεται επίσης στο ίδιο κείμενο, «η επιχείρηση απόδρασης ήταν μια ενέργεια προς την κατεύθυνση συνέχισης της ένοπλης επαναστατικής δράσης, για την προώθηση του αγώνα για την ανατροπή του κεφαλαίου και του κράτους, για την ανατροπή της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης του καθεστώτος που έχει επιβάλει η τρόικα των υπερεθνικών αφεντικών της χώρας, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, στους οποίους έχει προστεθεί και ο ESM, με την ψήφιση και εφαρμογή του γ’ μνημονιακού προγράμματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Μαζιώτης κάνει ειδική αναφορά και στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, τονίζοντας ότι αποτελεί τον «τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα της κατασταλτικής αντιμετώπισης του Επαναστατικού Αγώνα από το καθεστώς».

«Η επιβολή της εσχάτης των ποινών για την επίθεση της οργάνωσης εναντίον των αφεντικών της χώρας αποτελεί μια συνειδητή πολιτική απόφαση και όχι απλά μια δικονομική υπερβολή. Όπως έχω ήδη δηλώσει, η απόφαση αυτή σκοπό δεν έχει να τρομοκρατήσει εμένα – γιατί ξέρουν ότι είμαι και θα παραμείνω αμετανόητος –, αλλά αυτούς που θα θελήσουν να επιλέξουν τον ένοπλο αγώνα», γράφει μεταξύ άλλων.


Πηγή : naftemporiki.gr


Νέα Δημοκρατία: Εγκλωβισμένη μεταξύ Καμμένου-Μουζάλα η κυβέρνηση



«Σοβαρά ολίσθημα που συνιστά αλλοίωση της πάγιας εθνικής γραμμής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε "Μακεδονία" την ΠΓΔΜ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από χθες η ΝΔ είπε ότι κ. Μουζάλας είχε την υποχρέωση να σκεφθεί την παραίτησή του. Εκείνος αρνήθηκε και τον στήριξε μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας.

«Η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη και για το ολίσθημα, αλλά και για την κατάσταση στο προσφυγικό», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σε ένα δίλημμα: ή Μουζάλας ή Καμμένος».

«Υπάρχει υπαρκτό δίλημμα στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση "Μουζάλας ή Καμμένος"», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και εξήγησε: «Δεν αποκλείεται ο κ. Μουζάλας να μείνει στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μουζάλα. Πώς θα συνεργαστούν οι δύο υπουργοί στο θέμα του προσφυγικού; Αυτά τα διλήμματα μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να τα λύσει».

Η κυβέρνηση έβαλε χρονικό όριο μέχρι την Δευτέρα. Πρέπει όμως να υπάρξει κάθαρση προσέθεσε.

Η κυβέρνηση έχει κάνει το σαρδάμ πολιτική της ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και θύμισε μία σειρά "σαρδάμ" του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών από το "Λέσβος και Μυτιλήνη", μέχρι το "τιμητική για την Ελλάδα η Ειδομένη" και το "νομό Ηπείρου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα όριο το οποίο εξαντλήθηκε χθες.



Πηγή : thetoc.gr


Διέγραψε η Ν.Δ. τον Φαήλο Κρανιδιώτη




Εκτός Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Με μια λιτή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την διαγραφή του :

«Μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης είναι προφανές ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός της Νέας Δημοκρατίας».

Η αφορμή για την διαγραφή του ήταν σχόλιο του στο Facebook, με το οποίο καταφερόταν κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία», σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Βρε το Μουζάλα. Το αμόλησε το "Μακεδονία" για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. [...] Έξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κρανιδιώτης . 




Κρασί: Ποιο είδος ταιριάζει ανάλογα με το γεύμα σας



Ο γενικός κανόνας λέει ότι “το κόκκινο κρασί πηγαίνει με το κρέας, και το λευκό πηγαίνει με τα ψάρια”.

Αυτός ο κανόνας για το κρασί είναι σωστός μεν, αλλά ανεπαρκής, δε. Διότι με τόση ποικιλία τροφών και εδεσμάτων που απολαμβάνουμε πλέον, οι γαστρονομικοί συνδυασμοί είναι πολλοί.

Ως εκ τούτου χρειάζεται κανείς περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο είδος κρασιού για να συνοδεύσει το γεύμα του.

Δείτε, λοιπόν, τον απόλυτο οδηγό για να επιλέξετε το σωστό κρασί σε κάθε γαστρονομική περίσταση...

  • Ξηρός λευκός οίνος: Λαχανικά, τηγανητά λαχανικά (πχ μανιτάρια), ψάρια
  • Λευκός γλυκός οίνος: Μαλακά τυριά, σκληρά τυριά, αλλαντικά (σαλάμια κλπ), επιδόρπια
  • Λευκός οίνος: Μαλακά τυριά, προϊόντα με ζύμη, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά
  • Ροζέ οίνος: Τηγανητά λαχανικά, θαλασσινά, πουλερικά
  • Ερυθρός οίνος: Σκληρά τυριά, πουλερικά, τηγανητά λαχανικά, κρέας, αλλαντικά
  • Πλούσιος ερυθρός οίνος: Αλλαντικά, κρέας, σκληρά τυριά

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που πολύ δύσκολα συνδυάζονται σωστά με κάποιο κρασί. 

Αυτές είναι:

Σπαράγγια
Πράσινα μπιζέλια (φασόλια, αρακάς κλπ)
Αγκινάρες
Λαχανάκια Βρυξελλών
Σοκολάτα


Πηγή : brightside.me, iatropedia.gr



Νέα ρύθμιση της ΔΕΗ για τις οφειλές



Στα 2,5 δις τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΔΕΗ, τα μισά προέρχονται από νοικοκυριά.

Νέες διευκολύνσεις για τους οφειλέτες προωθεί η ΔΕΗ και κάνει την αρχή για τους αγρότες.

Βάση αυτών των ρυθμίσεων θα μπορούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την επιχείρηση σε 36 δόσεις, χωρίς να καταβάλλουν προκαταβολή.

Από τους 206.317 δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου οι 23.207 (11,2%) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 100,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 86,7% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών (116,2 εκ. ευρώ) των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μιχάλης Παναγιωτάκης : 

 «η ΔΕΗ, για μια ακόμη φορά στηρίζει την αγροτική δραστηριότητα, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα μας.  Αναμένουμε από τους αγρότες να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη γενναία ρύθμιση και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, προϋπόθεση για να εξακολουθήσει η Επιχείρηση να παίζει τον κοινωνικό της ρόλο, στηρίζοντας όλους τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων των λίγων μετατρέπεται σε επιβάρυνση των πολλών».

Η ΔΕΗ παράλληλα εξετάζει διευκολύνσεις και για άλλες κατηγορίες οφειλετών, ώστε να μπορέσει να εισπράξει το δυνατόν περισσότερα απο τα 2,5 δις των συνολικών οφειλών προς την εταιρεία, εκ των οποίων οι μισές προέρχονται απο νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Μία από τις διευκολύνσεις θα είναι και η αύξηση του αριθμού των δόσεων ή η μείωση του ύψους της προκαταβολής.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας μοίραζε χαζοχαρούμενα τριαντάφυλλα, αγκαζέ με τον Νταβούτογλου




Τα βέλη της και πάλι κατά του πρωθυπουργού έστρεψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σε συζήτηση για το προσφυγικό. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εικόνες του Αλέξη Τσίπρα από την Τουρκία “να μοιράζει χαζοχαρούμενα κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους αγκαζέ με τον κύριο Νταβούτογλου, προσβάλοντας βάναυσα τους αγώνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής μίλησε σε συζήτηση που διοργάνωνε η Κίνηση “Απελάστε το ρατσισμό” με θέμα: Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. “Θα πω τα αυτονόητα, γιατί όταν τα αυτονόητα δεν λέγονται οδηγούμαστε σε προκλητικές κυβερνητικές τοποθετήσεις, όπως η σημερινή του κ. Μπαλτά, ότι η εικόνα της Ειδομένης τιμά, δήθεν, τη χώρα μας. Ή αντίστοιχα η δήλωση του καθ’ ύλην αρμόδιου για το θέμα, του κυρίου Μουζάλα, ότι το χάος που επικρατεί στην περιοχή είναι αντίστοιχο με αυτό σε περίπτωση σεισμού και ξαφνικά ως δια μαγείας” φαίνεται να δήλωσε η κα. Κωνσταντοπούλου.

Στην ίδια συζήτηση μίλησαν οι Θανάσης Κούρκουλας – Κίνηση “Απελάστε το ρατσισμό”, Μάνια Μπαρσέφσκι – Τμήμα Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας και Γιώργος Τσιάκαλος – Πανεπιστημιακός. Η Κίνηση “Απελάστε το ρατσισμό” θα συμμετέχει το Σάββατο στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βικτωρίας στις 2 μ.μ.



Πηγή : news247.gr


Χαλαρώνουν τα capital controls σε ειδικές περιπτώσεις με απόφαση Ευκλείδη Τσακαλώτου




 Με απόφαση του Ευ. Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζονται τα εξής για την χαλάρωση των capital controls σε ειδικές περιπτώσεις:

  • Σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων

Επιτρέπεται πλέον η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων χωρίς κανένα περιορισμό.

  • Πρόωρη εξόφληση δανείων

Απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016.

Εξαιρούνται του περιορισμού του προηγούμενου εδαφίου:

α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.

Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να καθορίζει με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».

  •  Όριο εμβασμάτων

Διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν έως σήμερα το όριο της μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

  • Έμποροι

Για τους επιτηδευματίες αυξάνεται το όριο συναλλαγών που διεκπεραιώνεται απευθείας από τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς την απαραίτητη έγκριση της Ειδικής Επιτροπής στα 10.000 ευρώ.

  • Άνοιγμα λογαριασμών

Σε ότι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών, αυτό επιτρέπεται:

α) Για την εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν κανέναν λογαριασμό σε καμία τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

β) Πλέον, θα επιτρέπεται η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας του οποιουδήποτε εργοδότη από το ένα πιστωτικό ίδρυμα στο άλλο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης στο δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα (δηλαδή εκεί που μεταφέρει τον λογαριασμό μισθοδοσίας) τηρεί ήδη λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα εκ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός και αν διέθεταν ήδη λογαριασμούς και στις δύο τράπεζες.

γ) Επίσης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαθέτουν το δικαίωμα να ανοίγουν λογαριασμό κατάθεσης ή όψεως και να προσθέτουν συνδικαιούχο στον λογαριασμό που ήδη έχουν εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα άλλο λογαριασμό.


Την απομάκρυνση Μουζάλα ζητούν οι 18 Μακεδόνες βουλευτές της ΝΔ αντί να ζητάνε την απομάκρυνση όλης της κυβέρνησης




Καλό θα ήταν οι ανακοινώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. εκτός από εθνικά ζητήματα όπως η ονομασία των Σκοπίων να επεκτείνεται και για τον τρόπο διακυβέρνησης γενικότερα καλώντας όλους και όλα τα κόμματα να ρίξουν αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση.

«Εθνικό ατόπημα που καμία ετεροχρονισμένη συγγνώμη δεν μπορεί να διαγράψει» χαρακτηρίζουν τη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» οι 18 Μακεδόνες βουλευτές της ΝΔ, σε κοινή δήλωσή τους.

«Τέτοιου τύπου δηλώσεις πέρα από ανιστόρητες είναι και εθνικά επιζήμιες, διότι ενισχύουν τη θέση και την επιχειρηματολογία του γειτονικού κρατιδίου, το οποίο εδώ και δεκαετίες επιχειρεί να σφετεριστεί την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά και αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας» προσθέτουν και καλούν «τον Πρωθυπουργό και επικεφαλής αυτής της παντελώς ακατάλληλης και επικίνδυνης Κυβέρνησης να δείξει ψήγματα εθνικής αξιοπρέπειας και να απομακρύνει εδώ και τώρα τον Γιάννη Μουζάλα, διότι σε διαφορετική περίπτωση (καλυπτόμενος πίσω από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση) συντάσσεται με τη δήλωσή του και αποδέχεται τα Σκόπια ως “Μακεδονία”».

Ολόκληρη η δήλωση των 18 βουλευτών της ΝΔ:

«Καμία ετεροχρονισμένη συγγνώμη δεν μπορεί να διαγράψει το εθνικό ατόπημα που διέπραξε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας.

Τέτοιου τύπου δηλώσεις πέρα από ανιστόρητες είναι και εθνικά επιζήμιες, διότι ενισχύουν τη θέση και την επιχειρηματολογία του γειτονικού κρατιδίου, το οποίο εδώ και δεκαετίες επιχειρεί να σφετεριστεί την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά και αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας.

Καλούμε, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό και επικεφαλής αυτής της παντελώς ακατάλληλης και επικίνδυνης Κυβέρνησης να δείξει ψήγματα εθνικής αξιοπρέπειας και να απομακρύνει εδώ και τώρα τον Γιάννη Μουζάλα, διότι σε διαφορετική περίπτωση (καλυπτόμενος πίσω από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση) συντάσσεται με τη δήλωσή του και αποδέχεται τα Σκόπια ως “Μακεδονία”.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο και ο Πρόεδρός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, “η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη”. Άλλωστε, ουδείς αναντικατάστατος κ. Τσίπρα.

Τέλος, όσον αφορά στη συγγνώμη που ζήτησε σήμερα το πρωί ο κ. Μουζάλας, έχουμε να παρατηρήσουμε πως από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το “συγγνώμη”, χάθηκε το ατομικό και κινδυνεύει να χαθεί και το εθνικό… φιλότιμο».

Οι Βουλευτές της Ν.Δ.

1) Καράογλου Θεόδωρος- Β΄ Θεσσαλονίκης
2) Αναστασιάδης Σάββας-Β΄ Θεσσαλονίκης
3) Αντωνιάδης Ιωάννης-Φλώρινας
4) Αντωνίου Μαρία-Καστοριάς
5) Αραμπατζή Φωτεινή-Σερρών
6) Βαγιωνάς Γεώργιος-Χαλκιδικής
7) Βεσυρόπουλος Απόστολος-Ημαθίας
8) Γεωργαντάς Γεώργιος-Κιλκίς
9) Γκιουλέκας Κωνσταντίνος-Α΄ Θεσσαλονίκης
10)Δημοσχάκης Αναστάσιος-Έβρου
11) Καλαφάτης Σταύρος-Α΄Θεσσαλονίκης
12) Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος-Σερρών
13) Καρασμάνης Γεώργιος-Πέλλας
14) Κασαπίδης Γεώργιος- Κοζάνης
15) Κουκοδήμος Κωνσταντίνος-Πιερίας
16) Κυριαζίδης Δημήτριος-Δράμας
17) Παναγιωτόπουλος Νικόλαος- Καβάλας
18) Ράπτη Ελένη-Α΄ Θεσσαλονίκης



Αλαλούμ στον Πειραιά από την εμφάνιση της Α. Τζολί



Στον Πειραιά βρέθηκε η δημοφιλής ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Η κ. Τζολί έφτασε στην πύλη Ε1 και σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί και άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα.

Η σταρ του Χόλιγουντ, βρέθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το απόγευμα θα πάει -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- στον καταυλισμό των προσφύγων, στην Ειδομένη.

Στον Πειραιά, πάντως, επικράτησε χαμός αμέσως μόλις έγινε γνωστή η άφιξη της ηθοποιού και εκατοντάδες μετανάστες σκαρφάλωσαν παντού για να καταφέρουν να την δουν για λίγα λεπτά.

Η διάσημη ηθοποιός είχε αναχωρήσει οδικώς, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου έφτασε στις 10:15 το πρωί με ιδιωτική πτήση, η οποία προσγειώθηκε στον χώρο των VIP και φιλοξενήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στο κτίριο της Γενικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η Αντζελίνα Τζολί θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διάσημη ηθοποιός αναμένεται να περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στις 4 το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ χθες αργά το βράδυ ματαιώθηκε η επίσκεψη της γνωστής ηθοποιού και πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λέσβο.

Η κ. Τζολί είχε προγραμματισθεί να φτάσει στη Λέσβο από τον Λίβανο όπου βρισκόταν, αρχικά χθες στις 9 το βράδυ. Μάλιστα είχε υποβληθεί σχετικό σχέδιο πτήσης, το οποίο ακυρώθηκε στις 6 το απόγευμα. Η πτήση επανασχεδιάστηκε, με ώρα άφιξης στη Μυτιλήνη στις 9 σήμερα το πρωί.
Τελικά, περί τις 7.30 σήμερα το πρωί, πηγές της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκαναν γνωστό ότι η επίσκεψη σε ότι αφορά το σκέλος της στη Μυτιλήνη ματαιώνεται. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς στελέχη του θα συνόδευαν την κ. Τζολί, κατά την επίσκεψη της στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

«Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ολες οι κυβερνήσεις τον κόσμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναφορικά με το θέμα των προσφύγων και να δουν πόσους πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν και πώς, ζήτησε η Αντζελίνα Τζολί, ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία βρέθηκε χθες στην κοιλάδα του Μπεκά του Λιβάνου.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, επισκέφτηκε Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στην κοιλάδα του Μπεκάα και έδωσε συνέντευξη τύπου μέσα στη λάσπη, στο στρατόπεδο Σααντναέλ, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας, κοντά στην πόλη Ζαχρέν.

Για τις ανάγκες της συνέντευξης τύπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι, ενώ η δυνατή βροχή την ανάγκασε πολλές φορές να φορέσει την κουκούλα από το μαύρο της μπουφάν. Ντυμένη απλά, χωρίς μακιγιάζ και χωρίς να θυμίζει σε τίποτα χολιγουντιανή σταρ, η Αντζελίνα Τζολί ήταν επικριτική προς τη διεθνή κοινότητα, την οποία και κάλεσε να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της παγκόσμιας κρίσης των προσφύγων και να κάνει περισσότερα, ώστε να τερματιστεί ο πενταετής πόλεμος στη Συρία, καθώς και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολύ μεγάλη πίεση που υφίσταται αυτή την ώρα η Ευρώπη από το κύμα των προσφύγων, οφείλεται στην πίεση που δέχεται από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε η Α. Τζολί και ζήτησε να τηρηθούν οι νόμοι και οι διεθνείς συμφωνίες για να εκτονωθεί αυτή η πίεση. Κάλεσε επίσης όλες τις χώρες που δέχονται προσφυγικές ροές να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

«Πρέπει όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να αναλύσουν την κατάσταση και να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, να δουν πόσους πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν και πώς», είπε, ενώ δεν δίστασε να πάρει αγκαλιά μικρά παιδιά, που μάλιστα ήταν λασπωμένα και βρεγμένα.

«Δεν αρκεί πλέον η βοήθεια που δίνουμε για την ανακούφιση των προσφύγων, χρειάζονται πολιτικές λύσεις και είναι απαραίτητη η διπλωματία», δήλωσε συγκλονισμένη από το δράμα των προσφύγων, ενώ συμπλήρωσε πως θα ήθελε να είναι στη Συρία και να βοηθά τα θύματα του εμφύλιου πολέμου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Είναι τόσο τραγικό, είναι ντροπή να είμαστε τόσο μακριά από το γεγονός αυτό», δήλωσε η σταρ του Χόλιγουντ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην κοιλάδα του Μπεκάα, ενώ συνολικά στον Λίβανο είναι πάνω από 1 εκατομμύριο Σύροι και αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/5 του συνολικού πληθυσμού της χώρας.


Πηγή : ethnos.gr


Ο Γιωτόπουλος ζήτησε την αποφυλάκισή του -Υποστήριξε ότι μπορεί να διδάξει μαθηματικά





Να αποφυλακιστεί υπό όρους ζήτησε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της «17 Νοέμβρη» έκανε αίτηση για υπό όρους αποφυλάκιση, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε.

Με επιστολή του στην εφημερίδα «Έθνος», ο ίδιος καταγγέλλει μεροληψία εις βάρος του. Παράλληλα ισχυρίζεται ότι δικαιούται να αποφυλακιστεί καθώς είναι 72 ετών και, όπως λέει, δικαιούται την υπό όρους απόλυσή του από τις φυλακές.

Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που έχει εκτίσει μέχρι σήμερα 14 χρόνια, αναφέρει στην επιστολή του ότι σπουδάζει μαθηματικά επί 10 χρόνια και από το 2009 έχει επάρκεια να διδάξει σε οποιοδήποτε γαλλικό πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι σωφρονισμός δεν θεωρείται το γεγονός ότι σπουδάζει, αλλά όταν κάποιος κατάδικος για κάποιες ώρες την ημέρα σφουγγαρίζει τις φυλακές.



Πηγή: iefimerida.gr 


Liberation: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο στην Ελλάδα;



«Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα στην αντιπολίτευση;» αναρωτιέται αρθρογράφος της εφημερίδας 

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο «βλέπει» ο Γάλλος αρθρογράφος της εφημερίδας Liberation Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος σχολιάζει την δημοσκοπική βουτιά του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε την εξουσία έως σήμερα. Επιπλέον διερωτάται αν το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι σύντομα στην αντιπολίτευση. 

«Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα στην αντιπολίτευση;», είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου το οποίο κάνει μία αποτίμηση της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αντέξει μέχρι το καλοκαίρι;», διερωτάται ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Με μικρή πλειοψηφία τριών εδρών (153 σε σύνολο 300 στην ελληνική βουλή), ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχει μεγάλη δυσκολία να επιβιώσει από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την οποία καλείται να εφαρμόσει μέσα στους επόμενους μήνες».



«Πολλοί στην Αθήνα, όπου βρέθηκα πριν από δέκα μέρες για ένα συνέδριο, μιλούσαν για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Ιούλιο», γράφει ο Γάλλος αρθρογράφος μιλώντας για τα όσα άκουσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Για τον Ζαν Κατρεμέρ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά 20 έως 25% - δείχνουν μία απότομη πτώση της δημοτικότητάς του η οποία δεν αναμένεται να του διασφαλίσει μακροημέρευση στην εξουσία. 

«Αυτό το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που έχει τις ρίζες του στον κομμουνισμό με "γραμμή" από την Μόσχα), αν και υπέστη ακρωτηριασμό της ακροαριστερής του πτέρυγας, κέρδισε ωστόσο, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με ποσοστό 35% των ψήφων, σχεδόν το σκορ που είχε καταγράψει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα αν θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει μόνο το 4,6% των ψήφων, το Σεπτέμβριο του 2009», επισημαίνει ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οφείλει την επιτυχία του στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από 44% ολίσθησε στο 6%... Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 20 με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους πιστωτές», υποστηρίζει ο Ζαν Κατρεμέρ.

«Δεν θα μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα των προσφύγων, με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, θα σταθμίσει τα δημόσια οικονομικά και τον τουρισμό, την κύρια πηγή εσόδων της χώρας», επισημαίνει Έλληνας διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.   

«Πάνω απ' όλα», υπογραμμίζει ο Γάλλος αρθρογράφος, «οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις του  δεν είναι σε θέση να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος». «Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι είναι το ίδιο υπεύθυνοι για την ελληνική κρίση όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή», σχολιάζει τέλος ο Ζαν Κατρεμέρ στο άρθρο του. 


Πηγή : protothema.gr


Τα τρία σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για τους διακινητές των φυλλαδίων της Ειδομένης



Ακτιβιστές που υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων, κυκλώματα δουλεμπόρων, ακόμη και προβοκάτσια, εξετάζουν οι αστυνομικές Αρχές για τα «κέντρα» από τα οποία υποκινήθηκε η έκδοση φυλλαδίων που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες να κινηθούν προς τα Σκόπια.

Τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών αρχών λαμβάνουν καταθέσεις από πρόσφυγες στην Ειδομένη και προβαίνουν σε έρευνες τυπογραφείων, εκδοτικών επιχειρήσεων ακόμη και βιβλιοπωλείων, σε μία προσπάθεια εντοπισμού της πηγής αναπαραγωγής του εγγράφου, κάτοχος του οποίου ήταν σχεδόν ένας στους δύο πρόσφυγες που κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας οι αστυνομικοί επιχειρούν να εντοπίσουν ίχνη των... πωλητών ελπίδας και εκείνους που διαμοίρασαν τα φυλλάδια με τον χάρτη περάσματος στα Σκόπια, το οποίο όπως ήταν φυσικό βρήκε γρήγορα ανταπόκριση στις τάξεις των καταπονημένων προσφύγων,  που αναζήτησαν την χαραμάδα διαφυγής προς την Ευρώπη.

Σοβαρά εξετάζεται οι υποκινητές να είναι ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Ειδομένη από το καλοκαίρι και υποστηρίζουν σθεναρά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Στην περιοχή είχε εμφανιστεί το Σαββατοκύριακο φορτηγάκι με αθηναϊκές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές  και το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο. 

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είχαν γίνει αποδέκτες αυτών των πληροφοριών, που επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα όταν έπεσε στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο.

Στο φυλλάδιο που ήταν γραμμένο στα αραβικά δινόταν ραντεβού για το δρομολόγιο στις 14:00 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, ενώ γινόταν η επισήμανση ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι στο τέλος του φράχτη υπάρχει άνοιγμα προς την Ευρώπη και την Γερμανία «που δέχεται κανονικά πρόσφυγες». Υπήρχε μάλιστα η προειδοποίηση πως δεν πρέπει να δουν  αυτό το σημείωμα αστυνομικοί ή δημοσιογράφοι.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» «φωτογράφισε» ως υπαίτιο για τα φυλλάδια τον πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπλουμ, βασιζόμενη στο γεγονός ότι στο κάτω μέρος του γραμμένου στα αραβικά φυλλαδίου υπήρχε η επιγραφή «ομάδα Νόρεμπερτ Μπλουμ». Ο πρώην υπουργός διέψευσε το ρεπορτάζ δηλώνοντας ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη των φυλλαδίων πολύ μετά τη διανομή τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αλέξανδρος Καλαφάτης
Πηγή : huffingtonpost.gr


Ήρθε η ώρα ο Καμμένος να γίνει ήρωας και να ρίξει τον Τσίπρα




Γιάννης Αθανασίου

Μήπως ήρθε η ώρα ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ να αποδείξουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η καρέκλα αλλά η Ελλάδα;

Μήπως είναι η ώρα μετά την αφορμή Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία" να σκεφτεί ο Καμμένος ότι το γενιοκότερο καλό για την χώρα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση που μόνο κακό κάνει;

Νομίζω ότι είναι η ευκαιρία του Πάνου Καμμένου να ρίξει το Τσίπρα και να κάνει ηρωική έξοδο γιατί μόνο να κερδίσει από αυτή την συμπεριφορά μπορεί και όχι να χάσει και έτσι θα συσπειρώσει και τα στελέχη του κόμματος του.

Στήν ανακοίνωση δείχνουν οι ΑΝΕΛ ότι αυτή την φορά ο Καμμένος δεν παίζει  ότι ο Καμμένος ζητάει την παραίτηση Μουζάλα όχι απλά ως υπουργός Άμυνας αλλά και ως κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και "γκάφες" ούτε μία φορά αναφέρουν οι ΑΝΕΛ.

Επισημαίνουν ότι "η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές.  Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο".

Προσθέτω και το μήνυμα του Πάνου Καμμένου στο twitter πως "δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του" και περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις σε αυτή την σοβαρή κυβερνητική κρίση.

Πάνο μήπως ήρθε η ώρα;


6 στους 10 υποστηρίζουν ότι βλέπουν ή ακούν τους αγαπημένους τους, μετά το θάνατό τους



Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τον/την σύζυγό τους ή άλλο αγαπημένο πρόσωπο, κάποια στιγμή έχουν την εντύπωση πως τον «βλέπουν ή τον «ακούν», σύμφωνα με μια ιταλική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη δείχνει ότι οι παραισθήσεις αυτές είναι πολύ διαδεδομένες μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν κανένα ιστορικό ψυχικής νόσου, αλλά δεν συζητιούνται ευρέως για να μην νομίσουν οι άλλοι ότι ο πενθών ή η πενθούσα έχει τρελαθεί. 

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, με επικεφαλής τον Αρμάντο Ντ' Αγκοστίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Journal of Affective Disorders" (Περιοδικό Συναισθηματικών Διαταραχών), αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα μελέτες πάνω στο ζήτημα. Η ανάλυση δείχνει ότι το 30% έως 60% (ανάλογα με την μελέτη) των ανθρώπων που έχουν χηρεύσει ή βιώνουν πένθος, έχουν παραισθητικές εμπειρίες, όπως να βλέπουν τον αγαπημένο τους να κάθεται στην καρέκλα που αγαπούσε ή να τον ακούνε να τους καλεί με το όνομά τους. 

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εντυπωσιακά υψηλή η συχνότητα τέτοιων παραισθητικών εμπειριών μετά από πένθος», αναφέρουν οι ιταλοί επιστήμονες. Όπως επισημαίνουν όμως, πολλοί άνθρωποι δεν μιλάνε ποτέ ανοιχτά γι' αυτές τις ασυνήθιστες εμπειρίες τους, εν μέρει από τον φόβο τους ότι θα παρεξηγηθούν. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από επιστημονική πλευρά (οι έως τώρα μελέτες είναι λίγες και σε μικρό δείγμα), κάτι που πρέπει πλέον να γίνει πιο συστηματικά. Σε ένα βαθμό, οι παραισθήσεις αυτές μοιάζουν με εκείνες που έχουν όσοι υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μερικές φορές οι παραισθήσεις, πέρα από όραση και ακοή, αφορούν την αφή, την όσφρηση, αλλά και μια αόρατη «παρουσία» πέρα από τις πέντε αισθήσεις. 

Οι Ιταλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες θα πρέπει να θεωρηθούν παθολογικές και πού θα πρέπει να χαραχθεί το όριο ανάμεσα στη φυσιολόγική και στην παθολογική εμπειρία του πένθους. 

Πηγή: iefimerida.gr


Mέσω smartphone η Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος




Τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα επιτρέπει την υποβολή της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος μέσω smartphone, επεξεργάζεται αυτό το διάστημα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Όπως σχολίασαν στελέχη της ένωσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δημιουργείται εφαρμογή ηλεκτρονικής δήλωσης μέσω smartphone. Σε αυτή τη φάση ακόμη βρισκόμαστε στην ανάπτυξή της και για να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν και τα δοκιμαστικά τεστ. Στόχος πάντως είναι μέσω των smartphones να διευκολυνθεί και να συντομεύσει η διαδικασία της φιλικής δήλωσης».

Υπενθυμίζεται ότι το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος που χρησιμοποιείται σήμερα από τους καταναλωτές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, είναι ευρωπαϊκό έντυπο, με ενιαία μορφή σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου αυτό χρησιμοποιείται.

Τα πνευματικά δικαιώματα του εντύπου ανήκουν στην Ένωση Ευρωπαίων Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών (Insurance Europe), ενώ κάτοχος των δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι η ΕΑΕΕ. Η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος από τους οδηγούς που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα μπορεί σήμερα να μην είναι απαραίτητη για την ένταξη μίας ζημίας στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού Ζημιών (ή αλλιώς Σύστημα Άμεσης Πληρωμής), η ύπαρξή του όμως διευκολύνει σημαντικά και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού της ζημίας και της καταβολής της αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, το 2015 στη συμφωνία συμμετείχαν ως μέλη 26 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες κατείχαν το 99,95 % του χαρτοφυλακίου των οχημάτων των εταιριών μελών της ΕΑΕΕ ή το 79,08% της αγοράς.

Σήμερα, έπειτα από δεκαπενταετή εφαρμογή και συνεχή διεύρυνση των ορίων του, το σύστημα Φιλικού Διακανονισμού μπορεί να διακανονίζει υλικές ζημίες μέχρι του ποσού των 6.500 ευρώ και σωματικές βλάβες μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ανά ατύχημα και με ανώτατο όριο τις 12.000 ευρώ ανά ζημιωθέν πρόσωπο.


Πηγή : newpost.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ



Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου


<< Ο Τωρινός Κυρίαρχος επικαλείται τη λογική , ο μελλοντικός ..υμνεί την ελευθερία .
Π.ΚΟΝΔΥΛΗΣ.

Αγαπημένοι μου οι απόκριες τελειώσανε αλλά οι μασκαράδες έμειναν ! 

Τι κι αν κάψαμε τον καρνάβαλο , τι κι αν έπεσαν οι μάσκες εμείς ζούμε σε ρυθμούς σάμπας ! Οι κυβερνώντες ανάλογα με το τι θέλουν να κάνουν ..φοράνε και την ανάλογη στολή και μάσκα !

Τα γεγονότα τρέχουν και η...αποκριάτικη  στολή του Πρωθυπουργού ως Δόκτωρα ...έφαγε γερό τρολάρισμα στο Twiter από τους χρήστες << ΔΟΚΤΩΡΑ ΤΣΙΠΡΑ >>   τον αποκάλεσαν ....Μία  <<  αριστερή κυβέρνηση >> που πολεμούσε με λύσα τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια , να έρθει η στιγμή που ο Α. Τσίπρας να γίνει επίτημος Διδάκτωρ απο τον ...Νταβούτογλου ; Να τρώνε κουλούρια , να ακούνε ελληνικά τραγούδια , και το ίδιο βράδυ οι μετανάστες να γεμίζουν τα  νησιά  και να κάνουν παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας !

Ζούμε ..μεγάλες στιγμές...σάμπας...Όπως τα ανοιχτά μικρόφωνα του Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν , και ακούσαμε ότι ..ουσιαστικά μας δουλεύουν για το χρέος ...Ή μήπως το ήξεραν ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά ;
Ποιός... κοροιδεύει.. Ποιόν ;

Μέσα σε όλο αυτό το πανηγύρι η Τρόικα ήρθε ...οι συντάξεις και οι μισθοί ..φεύγουν !

Όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση : Η μερα φεύγει το ουίσκι έρχεται . Εμείς ούτε κρασάκι δεν θα έχουμε να πιούμε ..

Αναρωτιέμαι ζούμε στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία ; Το Σύνταγμα που προστατεύει τους πολίτες ; Οι κυβερνώντες καταπατούν τους νόμους και κάνουν ότι τους αρέσει ! Εσείς βλέπετε να προστατεύεται  ο πολίτης ; Νοιώθω οτι ζώ σε Δικτατορικό καθεστώς ..Μήπως πήρε ο Α.Τσίπρας μαθήματα απο τον Ερντογάν ; Μάθαμε κάτι για τις γκρίζες ζώνες που θέλει η Τουρκία ..το μισό Αιγαίο ; Κάτι για αλλαγή στα  βιβλία της Ιστορίας μαζί με την Τουρκία ; Κάτι για Τούρκικη χωροφυλακή στα νησιά ; Ά ! Πρέπει να με πειράξανε τα σαρακοστιανά ! Ο στομαχόπονος επιμένει με αυτά που βλέπω ..και ακούω..μαζί με το μεταναστευτικό ! Δεν το γλυτώνω το νοσοκομείο ! Αλήθεια ποιό  δημόσιο νοσοκομείο ΟΕΟ ;

Αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλεια ..τι να σου κάνουν πέντε γιατροί , δυό νοσοκόμες που τρέχουν σαν παλαβοί να προλάβουνε εκατοντάδες ασθενείς ; Καλά όσο για κρεβάτι ..μη το ψάχνεις ...Μπορείς να βρείς όποια εθνικότητα θέλεις ..εκτός από Έλληνα ! Όπως καταλαβαίνετε ..αν δεν έχεις αρκετές ευρουλίτσες ..πέθανες !
Όσο για τους μετανάστες , πρόσφυγες γίνεται της << πεδιάδας >> .
Στην Ειδομένη χιλιάδες μετανάστες , στα νησιά  και σε όλη την Ελλάδα !

Όσο για τους Ευρωπαίους 28 κράτη έκλεισαν τα σύνορα ! Ωραία ..να κρατήσουμε κι εμείς ...αλλά πόσους να αντέξει αυτή η χώρα ; Έτσι λοιπόν ήταν το σχέδιο ; Να διαλύσουν την Ελλάδα ; Η Ευρώπη των λαών γέμισε ένοπλες δημοκρατίες !

Ας προσέξουν λοιπόν καλύτερα οι πολιτικοί της Ελλάδας , γιατί αυτό που γίνεται είναι η εξόντωση του Ελληνικού λαού ! Δεν μπορώ... πάλι θυμωσα  ...θα πάρω  Βαλεριάνα !

Κλείνοντας θα πω : << Πως να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη ; Ξέχασαν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη , όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα . Τρομάζεις όταν , ύστερα από πικρές δοκιμασίες , καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει την δύναμη του ανθρώπου  ...

Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα όχι η τύχη , μήτε οι άνθρωποι γύρω σου , εσύ μονάχα έχεις , ότι κι αν γίνει ακέραιη την ευθύνη . Και ντρέπεσαι τότε να γελάς , ντρέπεσαι να περιγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. Καλά πιά καταλαβαίνεις πως αυτή είναι η αξία του ανθρώπου : Να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο και να είναι σίγουρος πως θα το φτάσει , γιατί ξέρει πως αν δεν λιποψυχήσει , αν δεν ακούει τι του κανοναρχάει η λογική . Μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη , με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο , τότε γίνεται το θάμα ,που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δεν μπορούσε να το μαντέψει το αδύνατο γίνεται ΔΥΝΑΤΟ  !

( Απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Καζατζάκη Καπετάν Μιχάλης )

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Κοντοχωριανοί μου Καλή Σαρακοστή να έχουμε ! 
Όσο για τις σταρούμπες μας ..πάμε να δούμε πώς πέρασαν ..
Η ωραία Ελένη μαζί με τον άντρα της ζωής της Ματέο βρέθηκε το τριήμερο γης Καθαράς Δευτέρας στη Ν. Υόρκη ! Αυτά είναι...Ποιά κριση ....και πράσινα άλογα !

Έκανε τα ψώνια της , έβγαλε τις φωτογραφίες της ...Γιατί ενα παράπονο το είχε που δεν είχε πάει στην Ν.Υόρκη !  Στο προσωπικό της λογαριασμό στο instagram έγραψε :
Πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά ! Έτσι Ελένη ...πάντα υπάρχει ! Γειά σου βρε Ελενίτσα !

Πρώτη φορά δεν την λές την σχέση της Ε. Αραβανή με εφοπλιστή ! Έτσι φύσηξε νέος έρωτας στην πόλη  ! Άλλα μας έλεγε..η Ευαγγελία...ότι θα έκανε σχέση με κάποιον των 800 ευρώ ...Δράμα που περνάει το κορίτσι..Να μη βρίσκει κάποιον των 800 ευρώ...!

Όσο για το Δράμα στα Καλημερούδια στο Mega... Έχουνε ένα άγχος..μήπως κλείσει το κανάλι ....Αλλά τέτοια πατάτα που έκαναν την Καθαρά Δευτέρα...!

Η εκπομπή ήταν μαγνητοσκοπημένη  και δεν το είπαν ... Ασύλληπτη γκάφα !

Έτσι έβγαλαν τον Νέζο σε ζωντανή...σύνδεση απο την Ραφήνα να πετάει χαρταετό , με καλοκαιρινό μπλουζάκι και με ένα ήλιο για ηλιοθεραπεία ...

Βρε Ντορέτα μου στη Ραφήνα έβρεχε , φύσαγε και το κύμα έσκαγε στην προβλήτα ...

Έψαχνε ο κόσμος να βρεί ...που ήταν η σύνδεση ...
Απο Καλημερούδια ...Καλησπερούδια θα πούμε σε..λίγο !
Το tip της Εβδομάδας ! 

Ότι φάγαμε ..φάγαμε !

Γυμναστική γιατι το Πάσχα έρχεται ...και πρέπει να χάσουμε τα κιλά που πήραμε !

Και μην ξεχνάτε η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την 
Άλλη Εβδομάδα με την Χαριτίνη !


Αντιτρομοκρατικός «συναγερμός» στις Βρυξέλλες



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τέσσερις Βέλγοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν χθες από πυρά ενόπλων, κατά τη διάρκεια ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο προάστιο Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στη διάρκεια της συμπλοκής, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ενώ άλλος ένας διέφυγε και αναζητείτο. Η αστυνομία ζήτησε από τους περιοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και διέταξε την παραμονή των μαθητών δύο παρακείμενων σχολείων στις τάξεις τους.

Τη συμμετοχή Γάλλων αστυνομικών των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στην επιχείρηση στη Φορέ αποκάλυψε, στο μεταξύ, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Η επιχείρηση αυτή σχετίζεται με την έρευνα για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι», είπε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας των Βρυξελλών. Ο σχεδιασμός των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, πραγματοποιήθηκε κυρίως στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο υποβαθμισμένο προάστιο Μολεμπέκ, γειτονικό της Φορέ. Η περιοχή γύρω από τον τόπο της εφόδου των αστυνομικών, που βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές της αμαξοστοιχίας Παρίσι-Αμστερνταμ, είχε αποκλεισθεί, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από αυτήν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών αποκάλυψε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά από πυρά όπλου κατά την έφοδο, ενώ δύο ακόμη υπέστησαν επιπόλαια τραύματα. Ενας από τους κύριους υπόπτους για την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου, ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνεχίζει να διαφεύγει. Ο Αμπντεσλάμ εγκατέλειψε το Παρίσι λίγες ώρες αφότου ο αδελφός του ανατινάχθηκε έξω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα ήταν χθες ιδιαίτερα αυστηρά, με δυνάμεις του στρατού να περιπολούν στους δρόμους, καθώς η γαλλοβελγική αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχιζόταν στο προάστιο Φορέ. Το Βέλγιο, με αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων που υπερβαίνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, εμφανίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό πολιτών χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.


Έντυπη Καθημερινή


Κρίση στην κυβέρνηση από τη «Μακεδονία» του Μουζάλα




Συγγνώμη Μουζάλα - Πόλεμος ανακοινώσεων από Μαξίμου και αντιπολίτευση

Ξαφνική κρίση στην κυβέρνηση και έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με αφορμή το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

«Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μέσω του Αθήνα 9.84 μετά το θόρυβο που προκλήθηκε επειδή σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία».

Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του» έγραψε σε tweet ο Πάνος Καμμένος. Μέσω Twitter σχολίασε την αναφορά Μουζάλα και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε ανάρτηση που έκανε, έγραψε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;»

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Μουζάλας δήλωσε αναφερόμενος στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες της Ειδομένης: «...νομίζουμε, έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρόμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία...» 

Για ατόπημα το οποίο δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες έκανε λόγο η ΝΔ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μουζάλας ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.

«Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απάντηση από το Μαξίμου

Απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, θέλησε να δώσει το Μαξίμου, υποστηρίζοντας πως είναι τουλάχιστον υπερβολή η αξίωση για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής επειδή αποκάλεσε την ΠΓΔΜ, ως «Μακεδονία». Ωστόσο, η αντίδραση του Μαξίμου δεν είχε λάβει υπόψιν τη δήλωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος επίσης ζήτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα, με ανάρτησή του στο twitter.

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά το Μαξίμου.


ΠΑΣΟΚ για Μουζάλα: "Να πάρει αμέσως θέση ο πρωθυπουργός"


Να τοποθετηθεί ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ "Μακεδονία" ζητά το ΠΑΣΟΚ.

"Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία.

Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση", επισημαίνει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.


Πηγή : tovima.gr