Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Δωρεάν σεμινάριo για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων



Το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με τίτλο άγχος εξετάσεων... Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;» την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, 18:00-20:00.

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός και οι πιθανές προσδοκίες του περιβάλλοντος, καθώς και το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές και κατά συνέπεια στην οικογένεια τους.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων, η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους και η στήριξη τους στο γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να βοηθήσουν τους εφήβους να διαχειριστούν πιο λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Είσοδος Ελεύθερη.


Χώρος Διεξαγωγής:

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας (έναντι Μετρό Στ. Λαρίσης).

Πληροφορίες:
Στην τηλεφωνική γραμμή 115 25 & στο email: 11525@mazigiatopaidi.gr





Απίστευτο: Παίρνουν πίσω τη διάταξη για αξιοκρατία και αυξάνουν τις κομματικές θέσεις!



Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης άλλαξε την ρύθμιση για αξιοκρατικές τοποθετήσεις 63 γραμματέων και πρόσθεσε και άλλες 33 θέσεις! - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι  και Ενωση Κεντρώων μιλούν για εξαπάτηση της Βουλής - Αποστάσεις κρατά ο Νίκος Βούτσης που παραπέμπει το θέμα στην νομική υπηρεσία της Βουλής

Πολιτική θύελλα σηκώνει η απίστευτη εξαπάτηση της κοινής γνώμης και της Εθνικής Αντιπροσωπείας από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη  που στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την δημόσια διοίκηση κατέθεσε εν κρυπτώ «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που αλλοιώνουν πλήρως την ουσία του νομοσχεδίου.

Όπως αρχικά κατήγγειλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βερναρδάκης λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου άλλαξε την ρύθμιση που προβλέπει ότι οι 63 γενικοί, αναπληρωτές και ειδικοί γραμματείς θα τοποθετούνται αξιοκρατικά από το Εθνικό Μητρώο, διατήρησε τις κομματικές και συγγενικές προϋποθέσεις για τον διορισμό τους και σαν να μην έφτανε αυτό εισήγαγε και δεύτερο επίπεδο κομματικών θέσεων με επιπλέον 33 διοικητικούς γραμματείς! 

Στην πράξη, «ξήλωσε» την κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου που όλο το προηγούμενο διάστημα πολυδιαφήμιζε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του τοποθέτηση μίλησε για τερματισμό του κομματικού κράτους και εισαγωγή κανόνων ΑΣΕΠ σε όλη την δημόσια διοίκηση.

Άμεση είναι και η αντίδραση της ΝΔ που κάνει λόγο για «εμπαιγμό της Βουλής»  ενώ το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει «είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο».


Αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση


Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φαίνεται να κρατά αποστάσεις από την πρακτική που ακολούθησε ο κ. Βερναρδάκης. Συγκεκριμένα, κατά την Διάσκεψη των Προέδρων έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποστείλει ερώτημα προς την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για τα όρια μεταξύ τροπολογίας και «νομοτεχνικής βελτίωσης». Το ερώτημα που θα απευθύνει ο Πρόεδρος αφορά καθαρά την διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης η απόσυρση άρθρου και η αντικατάστασή του με άλλη διάταξη δεν μπορεί να γίνει με «νομοτεχνική βελτίωση» αλλά με τροπολογία.

ΝΔ: «Εμπαιγμός της Βουλής και αποκορύφωμα της διγλωσσίας της Κυβέρνησης η σύσταση 33 νέων θέσεων  διοικητικών γραμματέων»

«Σε εμπαιγμό της Εθνικής Αντιπροσωπείας, που ξεκίνησε από την αθρόα ενσωμάτωση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου αργά χτες το βράδυ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε ‘’νομοτεχνική βελτίωση’’ για τη σύσταση 33 επιπλέον θέσεων διοικητικών γραμματέων. Ένας διοικητικός γραμματέας για κάθε Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό» αναφέρουν οι Νίκη Κεραμέως και Γιώργος Γεωργαντάς από την ΝΔ για να προσθέσουν «Μνημείο της κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης, η σημαντικότατη αυτή τροποποίηση κατατέθηκε χωρίς έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική  παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι η ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη». «Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση;» συνεχίζουν για να εξηγήσουν: «Η διακηρυκτική και μεγαλόστομη αποκομματικοποίηση της διοίκησης παραμένει κενό γράμμα στις σελίδες της εισηγητικής έκθεσης. 63 Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς παραμένουν και επιλέγονται με καθαρά κομματικά κριτήρια. Επιπλέον, η ομάδα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργεί ένα πρόσθετο επίπεδο στη διοικητική ιεραρχία, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς ρόλο. Εν ολίγοις, διοικητική και οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο στο βωμό της οικοδόμησης του κόμματος - Κράτους. Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η υποκρισία».


ΠΑΣΟΚ: «πολιτική απάτη και εξαπάτηση της Βουλής»

Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» μιλά για «Πολιτική απάτη και εξαπάτηση της Βουλής» επισημαίνοντας «Πάνω από δυο μήνες στη Διαύγεια, δυο εβδομάδες στις Επιτροπές της Βουλής, δυο μέρες στην Ολομέλεια έλεγαν όλοι τους, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τους Γενικούς Γραμματείς που θα επιλέγονται πλέον αξιοκρατικά από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της διοίκησης. Θριαμβολογούσαν ότι ανατρέπουν το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις». Προσθέτει «Το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως εισήγαγε μια κολοβή μεταρρύθμιση που δεν δικαιολογούσε πανηγυρισμούς. Δεν αρκέστηκαν όμως σ’ αυτό. Χθες βράδυ, εξαπατήθηκε η Βουλή με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Πριν την ψήφιση του Ν/Σ αντικατέστησαν το άρθρο 6 που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από το Μητρώο και δημιούργησαν 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε Υπουργό και ένα για τον κάθε Αναπληρωτή Υπουργό. Έτσι το καθεστώς των 63 κομματικών Γενικών Γραμματέων Αναπληρωτών και Ειδικών, που δήθεν θα άλλαζαν παραμένει, μη τυχόν  και στεναχωρήσουμε τα δικά μας παιδιά και δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης με το νέο θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα που θα προσθέσει γραφειοκρατία και κόστος στη Δημόσια Διοίκηση. Μεγάλο το θέμα της ουσίας, για το τι πράγματι καθεστώς στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δημόσια Διοίκηση, πολύ μεγαλύτερο όμως το θέμα της πρωτοφανούς εξαπάτησης του κοινοβουλίου και των βουλευτών, που για άλλα συζητούν και άλλα ψηφίζουν. Δυστυχώς ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».

Ποτάμι: η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...


Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και τα στελέχη της το αίσθημα της ντροπής.

«Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε πριν από δύο περίπου μήνες μετά βαΐων και κλάδων μια πρόταση με την οποία επαγγελλόταν την απο-κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Την χαιρετίσαμε αμέσως! Παρ’ όλον ότι είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει δώσει τα ακριβώς αντίστροφα δείγματα γραφής. Στην αργόσυρτη συζήτηση που ακολούθησε ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να αλιεύσει κάποιους εύπιστους που εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν στις εξαγγελίες της» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα για να προσθέσει «Όταν το σχέδιο νόμου εισήχθη στη Βουλή θέσαμε μόνο έναν όρο για να το στηρίξουμε: αρκεί η εφαρμογή όσων εξαγγέλλονταν να άρχιζε αμέσως. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό- και η εφαρμογή του παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον- όχι μόνο έφεραν ένα ακόμη νομοσχέδιο με πάσης φύσεως ρουσφέτια και «διευκολύνσεις», κατά πως συνηθίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να νομοθετούν, αλλά χθες το βράδυ έβαλαν την ταφόπλακα στις ίδιες τις εξαγγελίες τους. Με εξαφάνιση της αρχικής διάταξης και την προώθηση νέας διάταξης-φάντασμα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού, οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς που υποτίθεται ότι καταργούνταν, αναβίωσαν! Παραμένουν στη θέση τους- κι επιπλέον δημιουργούνται κι άλλοι, καινούργιοι! Οι διοικητικοί γραμματείς (άρθρο 6)! Αυτοί "θα προέρχονται από την διοίκηση και θα υποστηρίζουν την εκτέλεση και τη διοικητική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής". Έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι: Οι κομματικοί γενικοί και ειδικοί γραμματείς γιατί έμειναν στη θέση τους, οι νέοι γραμματείς που θα επιλεγούν από μητρώο επίσης. Κυρίως, βέβαια, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι κομματικοί στρατοί που περιμένουν την επόμενη θέση στο κράτος που θα ανοίξει. Οι δυσαρεστημένοι είναι οι φορολογούμενοι κι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώνουμε με το κομματικό κράτος. Είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο. Αλλά, μάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...»
Αντιδράσεις και από Ενωση Κεντρώων


Από τον εκπρόσωπο τύπου της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιάννη Καλλιάνο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Κύριε Βερναρδάκη αλλά και κύριοι της κυβέρνησης είστε πλέον άξιοι της μοίρας σας, γιατί στο παρά πέντε πήρατε πίσω την διάταξη για αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω του Εθνικού Μητρώου ώστε να διορίζετε πάλι τους δικούς σας ανθρώπους. Τελικώς εσείς οι αριστεροί με τις "πολλαπλές ευαισθησίες" θα προλάβετε μέσα από την "παρένθεση" σας να μας αποδείξετε πως καταστρέφεις μια χώρα σε χρόνο μηδέν».



Πηγή : protothema.gr


Στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό αστυνομικός της Ζωής Κωνσταντοπούλου




Στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό αστυνομικός στη φύλαξή της, που κλήθηκε να εμποδίσει την παράδοση γραφείου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Σκάι, νέο "επεισόδιο" σημειώθηκε χθες επί της οδού Μητροπόλεως, όπου διαθέτει γραφεία η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία αρνήθηκε για άλλη μία φορά να συνεργαστεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν υπάλληλοι του Κοινοβουλίου μετέβησαν στην οδό Μητροπόλεως με την εντολή να αδειάσουν ένα από τα γραφεία της πρώην προέδρου της Βουλής, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί βάσει του Κανονισμού και των γενικών ανακατατάξεων στον Γιάννη Πλακιωτάκη από τη ΝΔ.

Οι υπάλληλοι βρέθηκαν έκπληκτοι αντιμέτωποι με έναν συνεργάτη της κας Κωνσταντοπούλου, οποίος είχε κάνει κατάληψη του επίμαχου γραφείου και έναν εκ των αστυνομικών από τη φύλαξή της.

Η κατάσταση "πολιορκίας" του γραφείου , όπως υποστηρίζουν έγκυρες πηγές, διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και ο συνεργάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου υποχρεώθηκε να δώσει τέλος στην κατάληψη υπό την απειλή της μήνυσης, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο φρουρός της πρώην πρόεδρου της Βουλής, υπέστη νευρικό κλονισμό από την πίεση των αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων της και την ένταση των στιγμών, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ανακαλείται η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη



Πώς από το ταξίδι Τσίπρα-Φάιμαν στη Λέσβο, κατά το οποίο έκρυβαν τους μετανάστες στέλνοντας τους Πειραιά, φτάσαμε στο διπλωματικό επεισόδιο...

Χοντραίνει το σκηνικό με την Αυστρία για το προσφυγικό. 

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους. Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης πάντως που έχει δημιουργηθεί και των χειρισμών που έχουν ακολουθηθεί είναι όσα συνέβησαν μόλις πριν μερικούς μήνες. Ηταν τον Οκτώβριο που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισκεπτόταν τη Μυτιλήνη για να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Μόνο που η εικόνα που αντίκρισαν, δεν ήταν ίδια με αυτή που επικρατούσε πραγματικά στη Λέσβο. Και αυτό γιατί, είχαν φροντίσει, το ένα μετά το άλλο, τα πλοία να αδειάσουν το νησί από μετανάστες... Συγκεκριμένα, άρον-άρον είχαν απομακρυνθεί περίπου 7.000 άτομα από το νησί, ώστε να μη φανεί σε όλο της το «μεγαλείο» η δύσκολη κατάσταση! Μία κατάσταση που πλέον έχει μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα!


Πηγή : protothema.gr


Γαλλία:Παράξενη η απόφαση Βελγίου για επαναφορά συνοριακών ελέγχων



«Παράξενα και τα κίνητρα - Δεν είχαμε προειδοποιηθεί»

«Η απόφαση αυτή είναι για μας παράξενη, όπως και τα κίνητρά της» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σχολιάζοντας την απόφαση του Βελγίου να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από τον καταυλισμό του Καλαί.

«Δεν είχαμε προειδοποιηθεί» δήλωσε ο Καζνέβ προσερχόμενος την Πέμπτη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο το προσφυγικό.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Τρίτη την επαναφορά προσωρινά των ελέγχων στα σύνορά του με τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών από αυτούς που εγκαταλείπουν την «Ζούγκλα» του Καλαί, τον αχανή καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την είσοδο στη γαλλική πλευρά της σήραγγας της Μάγχης.

Επ' αυτού ο Μπερνάρ Καζνέβ διαβεβαίωσε «ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα για τη γαλλική κυβέρνηση να στείλει μπουλντόζες εκεί για την απομάκρυνση των μεταναστών».

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην παροχή καταφυγίου σε όλους όσοι τελούν υπό καθεστώς αιτούντα ασύλου στη Γαλλία» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, προβάλλοντας τον «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Το να ισχυριζόμαστε ότι θα μπορούσε, λόγω της παροχής καταφυγίου, να υπάρξει ένα κύμα μεταναστών στα βελγικά σύνορα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός απέκλεισε επίσης οποιονδήποτε παραλληλισμό ανάμεσα στην απόφαση αυτή του Βελγίου και σε αυτήν που είχε λάβει το Παρίσι τον Νοέμβριο για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά του με το Βέλγιο, καθώς αυτή ελήφθη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα με απολογισμό 130 νεκρούς.

«Τρομοκράτες χτύπησαν στην εθνική επικράτεια» και «ήταν έκδηλη η διατάραξη της δημόσιας τάξης», υπογράμμισε ο Καζνέβ.



Πηγή : tovima.gr


Η Γερμανία εκτιμά ότι ως το 2020 θα υποδεχθεί 3,6 εκ. πρόσφυγες



Δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική εκτίμηση για το πόσοι πρόσφυγες θα φθάσουν στη Γερμανία, τα επόμενα χρόνια. Οι πρώτες καταδίκες μετά τις επιθέσεις της νύχτας της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία αφορούσαν μικροκλοπές

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει συνολικά ότι στη χώρα θα φθάσουν ως το 2020 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ή κατά μέσον όρο μισό εκατομμύριο άνθρωποι τον χρόνο, αναφέρουν σήμερα Πέμπτη γερμανικά ΜΜΕ, ενώ ήδη πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε εκτιμήσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με άλλα ομοσπονδιακά υπουργεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προβλέψει τις οικονομικές εξελίξεις, το υπουργείο Οικονομίας έκανε «μια εσωτερική, εντελώς τεχνική εκτίμηση για τη μετανάστευση σε συνεργασία με άλλα υπουργεία», σημειώνεται.

Δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική εκτίμηση για το πόσοι πρόσφυγες θα φθάσουν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τα επόμενα χρόνια, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Η άφιξη 1,1 εκατ. αιτούντων άσυλο πέρυσι —ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των 3,6 εκατομμυρίων που προέβλεψε στην εσωτερική του εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας— συνέτεινε να επιδεινωθούν τα γερμανικά δημοσιονομικά και δημιούργησε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ, που δέχθηκε έντονες πιέσεις να αλλάξει στάση και να ανακαλέσει την πολιτική ανοικτών θυρών έναντι των προσφύγων που άσκησε αρχικά, δεσμεύθηκε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα φθάσουν στη Γερμανία φέτος θα μειωθεί σημαντικά.

Χθες Τετάρτη η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι την Τρίτη καταγράφηκε η άφιξη μόνο 103 μεταναστών και προσφύγων, μια απότομη μείωση που αποδίδεται στους πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι αφίξεις ήταν πάνω από 2.000 καθημερινά, ενώ το φθινόπωρο συχνά ξεπερνούσαν τις 10.000.

Οι πρώτες καταδίκες μετά τις επιθέσεις της νύχτας της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία αφορούσαν μικροκλοπές

Ένας Μαροκινός και ένας Τυνήσιος υπήκοος καταδικάστηκαν χθες στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για κλοπές, στις πρώτες αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης για τις επιθέσεις, κυρίως σεξουαλικής φύσης, που είχαν καταγγελθεί την Πρωτοχρονιά και είχαν αποδοθεί σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο, 23 ετών, σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 100 ευρώ για την κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου, και κατόπιν τον δεύτερο, ηλικίας 22 ετών, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή για την κλοπή μιας φωτογραφικής μηχανής. Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ένας Μαροκινός 18 ετών, αποφασίστηκε να τεθεί υπό επιτήρηση για δύο χρόνια.

Καμιά από τις υποθέσεις αυτές δεν αφορούσε τις επιθέσεις σεξουαλικής φύσης κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, όταν εκατοντάδες γυναίκες είχαν καταγγείλει υπέστησαν παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, που οι αρχές επέρριψαν σε μετανάστες, κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής.

Ο 23χρονος Μαροκινός, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του ενώπιον του ακροατηρίου και ζήτησε συγγνώμη, βρίσκεται στη Γερμανία έναν χρόνο και είχε συλληφθεί μια φορά, την 18η Δεκεμβρίου. Παραδέχθηκε ότι έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο από μια γυναίκα έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολονίας, ενώ εκείνη φωτογράφιζε έναν καθεδρικό ναό. Το θύμα καταδίωξε τον νεαρό, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και προφυλακίστηκε. Πάνω του βρέθηκε μια μικρή ποσότητα αμφεταμίνης.

Οι βιασμοί, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και οι κλοπές που καταγγέλθηκαν στην Κολονία προκάλεσαν σοκ στη Γερμανία, που πέρυσι υποδέχθηκε 1,1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Η αστυνομία και οι αρχές κατηγορήθηκαν για απραξία, ενώ η άκρα δεξιά έσπευσε να εκμεταλλευτεί τον σάλο που δημιουργήθηκε.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολονίας Γιούργκεν Ματίες εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες των επιθέσεων σεξουαλικής φύσης ενδέχεται να μη συλληφθούν ποτέ, δεδομένης της κακής ποιότητας των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας. Η έλλειψη καταθέσεων αξιόπιστων μαρτύρων δυσκολεύει περισσότερο την αναγνώριση των υπόπτων από την αστυνομία. «Μπορούμε να δούμε μερικές κλοπές, αλλά αυτό είναι όλο. Βασιζόμαστε σε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων για την αναγνώριση αυτών που τους επιτέθηκαν», εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολονίας.



(ΑΜΠΕ), news247.gr


Δρίτσας στις «διαταγές» Ριμπολόβλεφ για τον αποκλεισμό του Σκορπιού



Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για τις «υπηρεσίες» του αριστερού υπουργού στον ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ - Ο ίδιος ο λιμενάρχης Λευκάδας αποκαλύπτει ότι πήρε δύο απανωτές διαταγές να αποκλείσει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Σκορπιό

Στην υπηρεσία του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τάχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος μέσω του Αρχηγείου του ΥΕΝ έδωσε εντολή στον λιμενάρχη Λευκάδας να απαγορεύσει την προσέγγιση και τη διέλευση όλων των σκαφών στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Σκορπιό.

Αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που περιέχονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την αναφορά ιδιώτη στο Ναυτοδικείο Πειραιά αναφορικά με τη νομιμότητα της εν λόγω απαγόρευσης και την έρευνα που διέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε για ανωμοτί κατάθεση ο λιμενάρχης Μανώλης Μελισσουργάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν ήταν δική του απόφαση η απαγόρευση αλλά ήταν αποτέλεσμα της εντολής που έλαβε από τον Πειραιά.  Ο κ. Θοδωρής Δρίτσας όχι μόνο συναίνεσε, αλλά ουσιαστικά έδωσε εντολή στο Λιμενικό να κλείσουν τον θαλάσσιο δρόμο Σκορπιός - Σκορπίδι, μετατρέποντας σε πριβέ θαλάσσια ζώνη την περιοχή, καθώς στο γραφείο του υπουργού έφτασε στις 28 Απριλίου του 2015 επιστολή της εταιρείας Μυκήναι Α.Ε., που διαχειρίζεται για λογαριασμό του Ρώσου μεγιστάνα τον Σκορπιό, με την οποία ζητούσε να ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας όλο τον χρόνο. 


Οπως προκύπτει, υπήρξε άμεση συνεννόηση του περιβάλλοντος Ριμπολόβλεφ με το υπουργείο Ναυτιλίας για την απαγόρευση προσέγγισης του Σκορπιού από παραπλέοντα σκάφη

Μάλιστα, όταν ο λιμενάρχης Λευκάδας εξέφρασε εγγράφως τις αντιρρήσεις και την απορία του για το σχέδιο του υπουργείου, ζητώντας εξηγήσεις και για τη νομιμότητα αυτού, έλαβε μια δεύτερη αυστηρή διαταγή που κατέληγε με την εξής έκφραση: «Η έκδοση απόφασής σας, στο πλαίσιο των παρασχεθεισών οδηγιών, κρίνεται επιτακτική και άμεση». Τελικά ο λιμενάρχης, μετά τη ρητή διαταγή του υπουργείου, εξέδωσε δύο αποφάσεις για την απαγόρευση διέλευσης και κίνησης σκαφών στην περιοχή του Σκορπιού, οι οποίες ήταν αρχικά για έναν χρόνο, όμως μετά από έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων ορίστηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.  

Κομβικό σημείο στην υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους και επαγγελματίες της Λευκάδας ήταν οι ενέργειες του κ. Δρίτσα, ο οποίος έβγαινε και δήλωνε ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, την ώρα που έδινε εντολή στο αρχηγείο του ΥΕΝ να διευθετήσει άμεσα το θέμα υπέρ των θέσεων του κ. Ριμπολόβλεφ. 


Η κόρη Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα. Ο Σκορπιός αγοράστηκε ως δώρο για τα 25α γενέθλιά της από τον Ρώσο ολιγάρχη 

Ολα ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου, όταν η διαχειρίστρια εταιρεία του Σκορπιού έστειλε επιστολή όχι στο Λιμεναρχείο της Λευκάδας, ούτε στο αρχηγείο του Λ.Σ., αλλά κατευθείαν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στην επιστολή οι συντάκτες ενημέρωναν ότι στον θρυλικό Σκορπιό ελλιμενίζονται και αποβιβάζονται σημαίνουσες προσωπικότητες του διεθνούς jet set, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και ασφάλειας και εν συνεχεία ζητούσαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας - και συγκεκριμένα την αποτροπή διέλευσης και προσέγγισης διαφόρων πλοίων: τουριστικών, αναψυχής, αλιευτικών και όλων των πλωτών θαλάσσιων μέσων. Ο κ. Δρίτσας, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, ήταν ενήμερος για την κατάσταση και τις απαιτήσεις του Ρώσου μεγιστάνα και ουσιαστικά έδωσε εντολή στο αρχηγείο να τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα. 

Οι εντολές προς τον λιμενάρχη

8 Μαΐου 2015


Η πρώτη εντολή από το αρχηγείο του Λιμενικού απαγορεύει τη διέλευση σκαφών από τον Σκορπιό 

22 Μαΐου 2015


Η δεύτερη εντολή προς τον κ. Μανώλη Μελισσουργάκη τον βεβαιώνει για τη νομιμότητα της απόφασης

  Πράγματι, δέκα ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου, στο Λιμεναρχείο Λευκάδας φτάνει εντολή από το αρχηγείο του Λιμενικού που ζητούσε από τον κ. Μελισσουργάκη να απαγορεύσει τη διέλευση για λόγους δημόσιου συμφέροντος και δημόσιας τάξης. Οπως αναφέρεται στη διαταγή που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», «τη νήσο Σκορπιός επισκέπτονται τακτικά πρόσωπα που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και ασφάλειας λόγω του σημαντικού τους ρόλου στη διεθνή οικονομική και πολιτική ζωή και δυνητικά χαρακτηρίζονται ως “ευπαθείς στόχοι” λόγω της ως άνω ιδιότητάς τους». «Στην απόφαση να προβλέψετε την υποχρέωση οριοθέτησης της επίμαχης θαλάσσιας ζώνης με την τοποθέτηση, κατά τις υποδείξεις σας, πλωτών ευδιάκριτων σημαντήρων», καταλήγει. 

Αμέσως, προς διευκρίνιση της νομιμότητας της επιτασσόμενης απόφασης, ο λιμενάρχης υπέβαλε έγγραφη αναφορά προς το αρχηγείο του Λ.Σ. ζητώντας να τον ενημερώσουν αλλά και να τον διαβεβαιώσουν για τη σκοπιμότητα και κυρίως τη νομιμότητα της συγκεκριμένης διαταγής. Ετσι, στις 22 Μαΐου απεστάλη μια δεύτερη διαταγή προς τον κ. Μελισσουργάκη, που τον βεβαίωνε για τη νομιμότητα της απόφασης, διατάσσοντάς τον εκ νέου να προβεί άμεσα και επιτακτικά στον αποκλεισμό της θαλάσσιας περιοχής. Η εν λόγω διαταγή, όμως, προκαλεί υποψίες και πλήθος ερωτημάτων τόσο για τη νομιμότητά της όσο φυσικά και τους σκοπούς που εξυπηρετεί... 


Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για την απαγόρευση προσέγγισης και διέλευσης όλων των σκαφών στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Σκορπιό

Τελικά, στις 27 Μαΐου ο λιμενάρχης Λευκάδας υπέβαλε, όπως τον είχαν διατάξει από το ΥΕΝ, σχέδιο της απόφασης αποκλεισμού προς έγκριση, όπως και έγινε. Στη συνέχεια, μετά από διαμαρτυρίες και ενστάσεις για την απαγόρευση από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους που έβλεπαν ότι η θάλασσα μεταμορφωνόταν σε πριβέ ζώνη του Ρώσου μεγιστάνα και των υψηλών προσκεκλημένων του, το αρχηγείο του Λ.Σ. απέστειλε νέο έγγραφο στο οποίο διέταζε εκ νέου τον λιμενάρχη να αλλάξει τη σκανδαλώδη απαγόρευση και, προφανώς για τα... μάτια του κόσμου, να την περιορίσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.  Λίγους μήνες αργότερα, ένας ιδιώτης, εξοργισμένος από όλα όσα γίνονταν στην περιοχή, τα οποία υπερβαίνουν κάθε λογική, κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά κι έτσι ξεκίνησε έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για το κατά πόσο η απόφαση πάρθηκε από τον τοπικό λιμενάρχη ή το αρχηγείο του Λ.Σ. κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Ναυτιλίας. 


Ο δικηγόρος Αριστείδης Καραμπασιάδης


Η νομική άποψη

Το «ΘΕΜΑ» απευθύνθηκε στον δικηγόρο του λιμενάρχη Αριστείδη Καραμπασιάδη, ο οποίος επισημαίνει: «Η απαγόρευση διέλευσης από μια περιοχή μπορεί να κριθεί δικαιολογημένη και νόμιμη όταν υπαγορεύεται από λόγους ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος. Ο εντολέας μου, λιμενάρχης Λευκάδος, ενήργησε κατόπιν έγγραφων και επιτακτικών διαταγών που του δόθηκαν από το αρχηγείο του Λιμενικού. Τελών σε διατεταγμένη υπηρεσία, κατόπιν ρητής εντολής των προϊσταμένων του, ήταν υποχρεωμένος να συμμορφωθεί στις διαταγές τους, δυνάμει των άρθρων 21 Π.Κ. και 53 Στρ. Π.Κ. Σημειωτέον ότι προηγουμένως είχε υποβάλει έγγραφες παρατηρήσεις και ενστάσεις. Τη νομιμότητα και την ανάγκη της απαγόρευσης θα την αποδείξουν εκείνοι που διέταξαν την εν λόγω απαγόρευση».


Πηγή : protothema.gr


Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομάδα κρούσης της Ν.Δ. για το προσφυγικό



Παρακολουθώντας ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης την κατάσταση στο μεταναστευτικό, που έχει ξεφύγει μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έχει γίνει πολύ επικίνδυνη, αποφάσισε την άμεση συγκρότηση ομάδας διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό το οποίο θα  καλύπτει όλες τις διαστάσεις του ζητήματος.

Στην ομάδα κρούσης συμμετέχει η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Βουλευτής Α΄Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη και οι :

- Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Β' Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας
- Ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτής Α' Αθηνών κ. Βασίλης Κικίλιας
- Ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής Αττικής κ. Μάκης Βορίδης
- Ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος
- Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης
- Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης
- Ο Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου, Βουλευτής Β' Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
- Ο Εκπρόσωπος Τύπου, Βουλευτής Β' Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.


Ο Σόιμπλε ζητά «δραματική» μείωση του αριθμού των προσφύγων


«Διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε πια», είπε σε συνέντευξή του

«Υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει την έκκλησή του για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ευρώπη να θεωρείται σημαντική», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G-20 που αρχίζει αύριο στην Σανγκάη και ζητεί «δραματική» μείωση του αριθμού των προσφύγων, «διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε πια». 

Ο γερμανός υπουργός υπενθυμίζει ότι η χώρα του κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία δεσμεύθηκε να διαθέσει 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής βοήθειας και προσθέτει: «Ενθάρρυνα την καγκελάριο 'Αγγελλα Μέρκελ για αυτή την δέσμευση. Τώρα θα προσκαλέσουμε και άλλους να κάνουν κάτι περισσότερο». 

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, «ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο», καθώς «ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε κακοτυχίες», ενώ επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση και κάνει λόγο για τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους. 

«Έρχεται κάποτε η στιγμή όπου τα όλο και περισσότερα χρέη μετατρέπονται σε κρίση αξιοπιστίας. Σε αυτό βοηθά μόνο ένα πράγμα: πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει - και επιτέλους να το εφαρμόσουμε», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε και ασκεί οξεία κριτική στις προσπάθειες που καταβάλλονται, όπως λέει, στην Ευρώπη να τεθούν και πάλι υπό αμφισβήτηση οι κανόνες που υιοθετήθηκαν τον Ιανουάριο για την κατά προτεραιότητα ευθύνη των ιδιοκτητών και των δανειστών των τραπεζών σε περίπτωση προβλήματος (bail-in). 

«Έτσι δεν χτίζεις αξιοπιστία. Με ενοχλεί τρομερά ότι λίγες μέρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες bail-in, φταίνε και πάλι οι κανόνες», δηλώνει χαρακτηριστικά και απορρίπτει τις εισηγήσεις για περί διοχέτευσης στην αγορά φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. 

«Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να φέρουμε περισσότερη σταθερότητα στις αγορές», τονίζει και σημειώνει ότι «κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Lehman είναι η αιτία της νέας αστάθειας», για να συμπληρώσει: «Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει την θεωρία που θέλει ως υπεύθυνη την υπερβολική ρύθμιση. «Διαφωνώ. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Υπήρξε αξιοσημείωτη κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή (Bafin) κάνει εξαιρετική δουλειά και εμπιστεύομαι και την ευρωπαϊκή αρχή. Δεν θα επιτρέψω όλα τα προβλήματα να χρεωθούν στην Γερμανία». 

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης δεν ανησυχεί πάντως για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές και την διόρθωση των αναπτυξιακών προοπτικών προς τα κάτω. «Δεν βλέπω δείγματα για κάτι τέτοιο, παρά την αναστάτωση», σημειώνει.



Πηγή : tovima.gr


Η «γυμναστική» του νου καθυστερεί τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ




Τα σταυρόλεξα και τα άλλα νοητικά παιγνίδια, ηλεκτρονικά και μη, που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο και τον διατηρούν πιο «φρέσκο» 

 Τα σταυρόλεξα και τα άλλα νοητικά παιγνίδια, ηλεκτρονικά και μη, που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο και τον διατηρούν πιο «φρέσκο» όσο περνάνε τα χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση απλώς καθυστερούν στους περισσότερους μεσήλικες ανθρώπους την εκδήλωση των συμπτωμάτων της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά δεν έχουν κάποια προστατευτική δράση όσον αφορά τις ίδιες τις αιτίες της ασθένειας.
   
Αυτό συμπέρανε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όμως εξαίρεση αποτελούν όσοι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, επειδή έχουν γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ. Αυτοί μπορεί όντως να ωφεληθούν ουσιαστικά από τέτοια «τρικ» όπως τα σταυρόλεξα. Αυτό αφορά περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού (20%), που έχουν το γονίδιο ΑΡΟΕ4 στο DNA τους.
   
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πρασάνθι Βερμούρι της Κλινικής Μάγιο της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν περίπου 400 ανθρώπους χωρίς άνοια άνω των 70 ετών, οι οποίοι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες: όσους είχαν ανώτερο μορφωτικό επίπεδο (άνω των 14 ετών σπουδών) και όσους είχαν χαμηλότερο (κάτω των 14 ετών). Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν διαγνωστικές-απεικονιστικές τεχνικές (MRI και PET) για να εντοπισθούν βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.
   
Διαπιστώθηκε ότι όσοι διαθέτουν το εν λόγω γονίδιο και στο παρελθόν έχουν κάνει τουλάχιστον 14 χρόνια εκπαίδευσης, ενώ φροντίζουν και στη μέση ηλικία να διατηρούν σε εγρήγορση το νου τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πράγματι χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνης αμυλοειδούς, η οποία σχηματίζει τις καταστροφικές "πλάκες" του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.
   
Όμως κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει για το υπόλοιπο 80% των ανθρώπων, παρόλα τα σταυρόλεξα και τη λοιπή νοητική «εκπαίδευση». Δεν συμβαίνει, σύμφωνα με την μελέτη, ούτε σε όσους έχουν μεν το γονίδιο ΑΡΟΕ4, αλλά δεν ασκούνται νοητικά στη μέση ηλικία. Αλλά ένας 79χρονος που ασκείται νοητικά, έχει στον εγκέφαλο του επίπεδα της πρωτεϊνης αμυλοειδούς αντίστοιχα ενός 74χρονου που δεν «γυμνάζει» το νου του.
    
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ακόμη και όσοι δεν είναι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, αλλά αντίθετα έχουν κάθε λόγο να ασκούνται σωματικά και νοητικά (με χρήση υπολογιστή, ανάγνωση βιβλίων, βιντεοπαιγνίδια, λύση σταυρόλεξων κ.α.), επειδή αυτές οι δραστηριότητες συνήθως βοηθούν, ώστε να καθυστερήσει η εκδήλωση της απώλειας μνήμης και άλλων νοητικών προβλημάτων.



Πηγή : protothema.gr


Πλυντήριο ρούχων για άστεγους – Κυκλοφορεί σε ένα μήνα στους δρόμους της Αθήνας



Ειδικά διαμορφωμένο βαν που θα μεταφέρει δύο πλυντήρια και δύο στεγνωτήρια θα συγκεντρώνει τα ρούχα των αστέγων, θα τα πλένει επιτόπου και θα τους τα παραδίδει καθαρά.

Λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των αστέγων που δεν καλύπτεται από καμία δομή, έρχεται να δώσει μια ομάδα εθελοντών καθώς τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων.

Ο Θάνος Σπηλιόπουλος, τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε να σκέφτεται αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα το 2014. Εναν χρόνο αργότερα άρχισε να υλοποιεί το σχέδιό του και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν κυκλοφορήσει στους δρόμους ένα ειδικά σχεδιασμένο βαν που θα περιλαμβάνει δύο πλυντήρια ρούχων και δύο στεγνωτήρια.

Οι προσπάθειες του Θάνου Σπηλιόπουλου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δεν ήταν εύκολες. Επρεπε να βρει χρηματοδότηση και χορηγούς, να συστήσει μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, να πάρει κάποιες απαραίτητες άδειες από τον δήμο αλλά και να ξεπεράσει ορισμένα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης.


«Τελικά όλα έγιναν και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν κυκλοφορήσει το βαν στα σημεία της Αθήνας όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Το ειδικό βαν βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο συνεργείο ώστε να γίνουν οι παραραίτητες μετατροπές και να ενσωματωθούν τα δύο πλυντήρια και τα δύο στεγνωτήρια που μας παρείχε η LG. Στόχος είναι να κυκλοφορήσει στους δρόμους σε περίπου έναν μήνα», τονίζει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ομάδας.



Δύο φορές την εβδομάδα

Το βαν αρχικά θα βγαίνει στους δρόμους δύο φορές την εβδομάδα από 6 ώρες και θα καλύπτει κάθε φορά ένα προκαθορισμένο σημείο όπου υπάρχουν άστεγοι. Θα υπάρχει ένα σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιες μέρες και ποιες ώρες θα περνάει το βαν.



Η ομάδα των εθελοντών πλαισιώνεται από τους Φάνη Τσόνα, φοιτητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ που βοηθάει στο τεχνικό κομμάτι του project, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, τελειόφοιτο στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανδήλη Ραχούτη που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του logo και η τελευταία προσθήκη είναι αυτή της Μαριλού Στεφάνουμ, απόφοιτης του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.













Κομμένα κάγκελα βρέθηκαν στην πτέρυγα όπου κρατείται ο Νίκος Μαζιώτης



Δυο κομμένα κάγκελα εντοπίστηκαν στον Κορυδαλλό, στην πτέρυγα όπου κρατείται ο Νίκος Μαζιώτης, ενισχύοντας τις πληροφορίες περί απόπειρας απόδρασής του με τη σύμπραξη της συντρόφου του, Πώλας Ρούπα.

Τα κάγκελα κόπηκαν σε κοινόχρηστο κουζινάκι, στο οποίο είχε πρόσβαση ο Μαζιώτης και οδηγούσε σε ένα κλειστό προαύλιο, χωρίς «ταβάνι» με συρματοπλέγματα.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Σε έρευνα που έγινε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χώρο του παραρτήματος της πτέρυγας ΣΤ' του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού βρέθηκαν κομμένα και επιμελώς καλυμμένα δύο κάθετα σίδερα κάγκελου.

Ήδη διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από Εισαγγελέα για τη διερεύνηση του συμβάντος και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε τυχόν εμπλεκόμενους. Επιθεωρητές και ο επικεφαλής της εξωτερικής φρούρησης του Υπουργείου βρίσκονται ήδη στο σημείο και εξετάζουν επί τόπου τα δεδομένα. Παράλληλα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και προετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση εναέριων προσβολών των φυλακών.


Σε σχέση με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, σημειώνονται τα εξής:

- Στο προαύλιο του συγκεκριμένου παραρτήματος υπάρχουν υπερυψωμένα συρματόσκοινα για την αποτροπή προσέγγισης εναέριων μέσων.

-Κανένα πλέγμα δεν αφαιρέθηκε, τα τελευταία χρόνια, από το συγκεκριμένο προαύλιο.

-Κανένα προαύλιο δεν άλλαξε μέγεθος, τα τελευταία χρόνια.

-Η παραμονή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού συγκεκριμένων κρατουμένων δεν είναι επιλογή του Υπουργείου αλλά νομική υποχρέωση λόγω της εκδίκασης των υποθέσεών τους σε δικαστήρια της Αθήνας.

Σταθερή θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένει ότι στη φυλακή πρέπει να υπάρχει ισόρροπα αφενός υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αφετέρου σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».



Πηγή : koolnews.gr


Μουζάλας: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες



Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του προσφυγικού έστειλε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας πρόκειται να συζητηθεί το προσφυγικό.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γ.Μουζάλας απηύθυνε επιπλέον την προειδοποίηση ότι σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προχωρήσει και η Ελλάδα, κάτι που παραπέμπει στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή περί ενδεχομένου άσκησης βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε χθες: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης στα κράτη - μέλη. [...] Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει».

Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα αντιδρά σε κινήσεις που βασίζονται στις αποφάσεις της Διάσκεψης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βιέννη, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας και που προκάλεσε την αντίδραση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομισιόν.

Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης πρόκειται να τεθούν υπόψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σήμερα, όπως έχει προαναγγείλει η Αυστρία.

Δύο είναι τα βασικά σημεία της απόφασης: 


  • δραστική μείωση της προσφυγικής ροής κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, με πλήρη υποστήριξη της ΠΓΔΜ


  • το ταξίδι θα συνεχίζουν μόνο εκείνοι οι πρόσφυγες που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, κάτι για το οποίο θα μπορεί να αποφασίζει κάθε χώρα


Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες, τα Σκόπια κράτησαν ερμητικά κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα, προκαλώντας νέο έμφραγμα.

Τα τελευταία 24ωρα, η ροή των προσφύγων που επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι με το «σταγονόμετρο» και η ασφυκτική αυτή κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα -σε hot spots, κέντρα μετεγκατάστασης, άτυπα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, λιμάνια, πλατείες, ακόμη και στην ύπαιθρο κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Ο Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ούτε και με μεγάλη χρηματοδότηση.



Ηλένα Κρητικού


Πώς να ξεκινήσω διατροφή; Ένα "παιχνίδι" μάς λύνει τα χέρια




Το 2016 επίσημα διανύει τον δεύτερο μήνα της ζωής του. Αν κάποιοι από εμάς πήραμε στην αρχή του χρόνου, χαρτί και μολύβι και γράψαμε τους στόχους μας και αν μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο στόχος "διατροφή", δύο επιστήμονες μας καλούν να παίξουμε ένα παιχνίδι ρόλων, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε επιτέλους την αρχή.

Ειδικότερα, η Amanda M. Brouwer και η Katie E. Mosack, προχώρησαν σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Self & Identity. Συγκεκριμένα εξερεύνησαν την έννοια του “εαυτού ως πράττοντος” και το κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

Ο εαυτός ως πράττων

Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου του οργανισμού επιστημονικών εκδόσεων Taylor & Francis, οι ερευνήτριες εξηγούν ότι η έννοια του “εαυτού ως πράττοντος” συνδέει την ταυτότητα με τη συμπεριφορά. “Όσο περισσότερο ταυτιζόμαστε με έναν συγκεκριμένο ρόλο, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να συμμετέχουμε σε συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτόν”, σημειώνουν.

Έτσι, όταν πρόκειται για το φαγητό, λένε: “Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι απλά και μόνο μπαίνοντας στη διαδικασία της θεώρησης του εαυτού ως 'καταναλωτή υγιεινής διατροφής', επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ταύτιση με τον συγκεκριμένο ρόλο”.

Δημιουργία ταυτοτήτων

Με βάση την παραπάνω υπόθεση, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες 124 γυναικών. Στις συμμετέχουσες δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των μερίδων και τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν ημερολόγια διατροφής για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε εφοδιαστεί με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τη διατροφή, η δεύτερη ομάδα αντιμετωπίστηκε ως ομάδα “ελέγχου”, και από την τρίτη ομάδα ζητήθηκε να δημιουργήσουν έξι “δηλώσεις ταυτότητας”.





Αυτές οι δηλώσεις είχαν τη μορφή ταυτοτήτων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους στόχους των συμμετεχόντων, όσο αφορά την υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, εάν οι συμμετέχουσες στην τρίτη ομάδα ήθελαν να τρώνε περισσότερα φρούτα, ενθαρρύνθηκαν ώστε να θεωρούν τους εαυτούς τους ως “καταναλωτές φρούτων” και ούτω καθεξής.

Η δικαίωση της υπόθεσης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσέγγιση του ζητήματος με βάση την ιδέα του “εαυτού ως πράττοντος”, έχει προοπτικές. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην τρίτη ομάδα η οποία κλήθηκε να δημιουργήσει "ταυτότητες", διατήρησαν υγιείς διατροφικές συνήθειες καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι υπόλοιπες κατανάλωναν λιγότερο υγιεινά τρόφιμα όσο περνούσε ο χρόνος.

Επιπλέον, η τρίτη ομάδα έτρωγε την ημέρα μια μερίδα με υγιεινά τρόφιμα περισσότερη σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες. Στο σχετικό δελτίο τύπου, οι ερευνήτριες επισημαίνουν ότι ίσως το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο από την έρευνα ήταν το γεγονός ότι οι ίδιες οι συμμετέχουσες στην ομάδα δημιουργίας ταυτοτήτων αντιλαμβάνονταν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση τις βοηθούσε.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, αυτή η μελέτη καταδεικνύει έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές διατροφής. Αποδεικνύει επίσης ότι η απλή εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη διατροφή δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει μερικούς να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Επομένως, όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν έναν νέο τρόπο, ώστε να αλλάξουν τις βλαβερές διατροφικές τους συνήθειες, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν το "παιχνίδι" των ειδικών και να σκεφτούν τον εαυτό τους ως τον εαυτό που θα ήθελαν να είναι, αντιστρέφοντας το γνωστό ρητό "είσαι ό,τι τρως" και ακολουθώντας την οδό του "τρως ό,τι είσαι".



Πηγή : pathfinder.gr


Με σταθερό ρυθμό 5 την ημέρα χάνονται οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό της γρίπη



Τους 129 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις επιπλοκές του Η1Ν1 που «θερίζει» και φέτος ζωές ανθρώπων μέσης και νεαρής σχετικά ηλικίας ενώ σοβαρές επιπλοκές κάνουν και τα παιδιά.

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης με τους νεκρούς να έχουν φτάσει από χθες τους 129. Την ίδια ώρα,  101 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση, ενώ συνολικά 363 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του φετινού χειμώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους.

Μοναδική πρόληψη θεωρείται ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε φθινόπωρο αλλά και η έγκαιρη λήψη αντιιικών φαρμάκων κατά το πρώτο 48ωρο της εμφάνισης των συμπτωμάτων της γρίπης.

Όσοι ασθενούν πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για δύο λόγους: Ο ένας αφορά τους ίδιους και την ξεκούραση που θα τους οδηγήσει σε πιο γρήγορη ανάρρωση και ο άλλο λόγος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με μια χειραψία ή ένα φτέρνισμα στον αέρα.




Πηγή : iatropedia.gr


Η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει με ρυθμό "ρεκόρ"


Η στάθμη στις θάλασσες του πλανήτη αυξήθηκε στον 20ό αιώνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 28 αιώνων, από την εποχή περίπου του Ομήρου και της ίδρυσης της αρχαίας Ρώμης, σύμφωνα με δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες είναι οι πιο πλήρεις που έχουν γίνει ποτέ.

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, η άνοδος των υδάτων δεν θα ήταν ούτε η μισή, ενώ δεν αποκλείεται να είχε σημειωθεί ακόμη και πτώση της στάθμης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Μεταξύ 1900 - 2000 η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών και των θαλασσών αυξήθηκε κατά περίπου 14 εκατοστά. Μετά το 2000 ο ρυθμός ανόδου των υδάτων φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Για τον 21ο αιώνα, η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον 'Αντερς Λέβερμαν του Ινστιτούτου Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ στη Γερμανία, θεωρεί πιθανό ότι η παγκόσμια στάθμη θα αυξηθεί έως το 2100 κατά μισό έως 1,3 μέτρα αν συνεχισθεί κανονικά η καύση των ορυκτών καυσίμων και κατά 0,24 έως 0,6 μέτρα, αν υπάρξει απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Ο 22ος αιώνας αναμένεται ακόμη χειρότερος, οδηγώντας στην εγκατάλειψη πλέον αρκετών παράκτιων πόλεων και κατοικημένων περιοχών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κοπ, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς των ΗΠΑ, που έκαναν τη δεύτερη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο στατιστικών υπολογισμών σε βάθος χρόνου. Η νέα ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία από 24 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, στον Μεσαίωνα (μεταξύ 1000 και 1400), όταν η θερμοκρασία του πλανήτη είχε υποχωρήσει κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη των θαλασσών είχε επίσης πέσει κατά περίπου οκτώ εκατοστά.

Χωρίς την επίδραση της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι η στάθμη στον 20ό αιώνα θα αυξηθεί το πολύ κατά επτά μόνο εκατοστά, ενώ μπορεί να είχε υποχωρήσει έως τρία εκατοστά.

Οι επιστήμονες καλούν την ανθρωπότητα να ακολουθήσει, χωρίς δισταγμούς και χρονοτριβή, το μονοπάτι που χαράχθηκε στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι πριν λίγες εβδομάδες.



Πηγή : Nooz.gr


Από Μάρτιο ίσως και βλέπουμε... για τις δηλώσεις



Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές που κινούνται σε ρυθμούς "χελώνας" και οι εκκρεμότητες με τις νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα διευθετούν ζητήματα σχετικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, κρατούν μέχρι και σήμερα κλειστό το Taxis...

Παρά τους σχεδιασμούς για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου και παρότι η ΓΓΔΕ δεν παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, η οποία έληξε στις 15/2, τελικά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φοροδηλώσεων θα μείνει κλειστή για αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν βρεθεί νωρίτερα άλλο ν/σ , οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται θα προστεθούν, με την μορφή τροπολογίας πιθανότατα, στο νέο φορολογικό. Αυτό σημαίνει ότι ως τα μέσα Μαρτίου να μην καταστεί εφικτή η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αν και η διορία υποβολής τους τελειώνει βάσει νόμου στο τέλος Απριλίου.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν είναι λίγο πολύ γνωστά:

* Ποιος θα είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας - γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και όπως λέγεται θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει την διαδικασία ορισμού του υπόχρεου, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. Η λύση που προκρίνεται είναι να κληθούν στις Δ.Ο.Υ. για να δηλώσουν και οι δύο ποιος θα είναι ο φορολογικά «υπόχρεος/-η» για την υποβολή της δήλωσης. Μετά τη δήλωση αυτή, οι χρεώσεις ή οι επιστροφές φόρου που θα προκύπτουν από την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης θα γίνονται στο ΑΦΜ του υπόχρεου που θα επιλεγεί.

* Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για την δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπ. Οικονομικών διατήρησε στο Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό όπως τις προηγούμενες χρονιές ή αν μείνει ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί.

* Επίσης θα πρέπει να λυθεί το θέμα των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως είναι οι φοιτητές και οι άνεργοι. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους. Και αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

* Επίσης εκκρεμότητα υπάρχει και με το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Νοεμβρίου. Φέτος, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αρχίσει να εισπράττει νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος ξεκινώντας από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Στο μεταξύ το υπουργείο σχεδιάζει φέτος να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Όλα αυτά θα γίνουν γιατί το ΥΠΟΙΚ θέλει να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους να «φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Πάντως θυμίζουμε πως λογιστές-φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι, λόγω του ασφαλιστικού, έχουν αποφασίσει να απέχουν από την υποβολή των δηλώσεων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Πηγή : eleftheria.gr




ΠΑΣΟΚ κατά Θάνου: Υπερβαίνει τα όρια της συνταγματικής της αποστολής. «Συνεχή θεσμικά ατοπήματα»



«Συνεχή θεσμικά ατοπήματα»

Οξεία κριτική στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου ασκεί το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δύο σημερινά περιστατικά, κατηγορώντας την κ. Βασιλική Θάνου ότι «δεν χάνει ευκαιρία να υπερβεί τα όρια της συνταγματικής της αποστολής, ολισθαίνοντας σε συνεχή θεσμικά ατοπήματα.»

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, η διορισμένη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν χάνει ευκαιρία να υπερβεί τα όρια της συνταγματικής της αποστολής, ολισθαίνοντας σε συνεχή θεσμικά ατοπήματα. Δύο σημερινά περιστατικά έρχονται να προστεθούν στη "γκρίζα" ανθολογία της προϊσταμένης της Ελληνικής Δικαιοσύνης:

»Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμμετέχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, και μάλιστα για να τους... επιπλήξει, και μάλιστα με πρόσχημα την... επιτάχυνση της Δικαιοσύνης! Μάλλον δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν ότι για την κ. Πρόεδρο, αποκλειστικός λόγος της ολιγωρίας του δικαστικού συστήματος που οδήγησε στην αποφυλάκιση του γνωστού νεοναζί δολοφόνου ήταν η αποχή των δικηγόρων, που διαμαρτύρονται κατά του αφανισμού τους από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που τη διόρισε...

»Την ίδια ώρα, η κ. Θάνου δεν διστάζει να ζητήσει την ποινική δίωξη του ακαδημαϊκού και πολιτικού στελέχους του Ποταμιού κ. Τσακυράκη για την επιστημονική και πολιτική κριτική που ο τελευταίος «τόλμησε» να ασκήσει εναντίον της στο προσωπικό του ιστολόγιο! Είναι απορίας άξιον πώς η ανώτατη Ελληνίδα Δικαστής μπορεί να πιστεύει ότι θα βρεθούν συνάδελφοί της που θα θεωρήσουν ότι οι λέξεις "αφελής" και "πολιτικάντης" δεν είναι απλές αξιολογικές κρίσεις, αλλά μέσα εξύβρισης! Εκτός κι αν η πρόσφατη πειθαρχική υπερεξουσία, με την οποία την «προίκισε» η Κυβέρνηση, της επιτρέπει να έχει τέτοιες αξιώσεις από τους υφισταμένους της...

»Σεβόμαστε και τιμούμε την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και εξακολουθούμε να την υπερασπιζόμαστε από κάθε απειλή και αμφισβήτηση, απ' όπου κι αν προέρχεται. Απευθυνόμενοι δε στην Κυβέρνηση της... πρώτης-φορά-«Αριστεράς», εκφράζουμε την απορία και τον φόβο μας, μήπως κι αυτή η ανακοίνωση είναι αρκετή ώστε να διαταχθεί και εναντίον μας η υποβολή μήνυσης...»