Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

FAP: «Η Τουρκία θα προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»



Οι προκλήσεις από την Τουρκία προς τη Συρία επαναλαμβάνονται καθημερινά, κάτι που επηρεάζει τη Ρωσία πρωτίστως. Οι τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν επιθέσεις σε θέσεις που κατέχουν οι Κούρδοι στο βορρά της Συρίας και ξεκίνησαν παράλληλα μια μιντιακή προπαγάνδα κόντρα στη Ρωσία την οποία κατηγορούν για κάθε έγκλημα που γίνεται σε συριακό έδαφος, μεταδίδει το πρακτορείο FAP.

Οι αναλυτές που έδωσαν συνέντευξη για το πρακτορείο FAP εξήγησαν πως οι δράσεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο παρά το ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θεωρείται πιθανό για πολλούς. Μια πρόκληση στη Σερβία του 1914 προκάλεσε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κάτι που δεν είχε σχεδιάσει κανείς, αναφέρουν οι αναλυτές.

«Η διαμάχη στη Συρία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, παρότι αυτή τη στιγμή ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελαν να εξελιχτούν έτσι τα πράγματα. Ο μόνος ενδιαφερόμενος για κάτι τέτοιο είναι η Τουρκία: Είναι ο μόνος τρόπος να ερμηνεύσει κάποιος τη γραμμή πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν» αναφέρει το πρακτορείο FAP.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι οι Τούρκοι στρατιώτες συμμετέχουν στον πόλεμο της Συρίας όμως είναι πιθανό μονάδες πεζοναυτών να πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών στο Χαλέπι, ντυμένοι με πολιτικά.

Το πρακτορείο FAP υποστηρίζει πως μια πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο έδαφος, θα εμπλέξει ανοιχτά τα ρωσικά μαχητικά εναντίον τους και αυτό με τη σειρά του θα εμπλέξει στον πόλεμο τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν ως αντιπάλους μεταξύ τους.

Η Τουρκία είναι ικανή να προκαλέσει μια ένταση χωρίς προηγούμενα στη Μέση Ανατολή, που θα μετατρεπόταν στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το συντηρητικό καθεστώς της Άγκυρας θα έβλεπε ως αιτία εισβολής τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στη Συρία, κάτι που θα πυροδοτούσε αλυσιδωτά τις εξελίξεις στο δρόμο για τον όλεθρο…


Πηγή : tribune.gr


Βιοεκτυπωτής τυπώνει «ζωντανά» αυτιά, οστά, χόνδρο και μυς!



Προς το παρόν, τα εκτυπωμένα όργανα και ιστοί έχουν μεταμοσχευθεί μόνο σε ζώα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις, προτού οι εκτυπωμένοι ιστοί μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους (σε λιγότερο από μια δεκαετία), ο νέος βιοεκτυπωτής έχει πλέον ξεπεράσει πολλά από τα έως τώρα τεχνικά εμπόδια.

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα βελτιωμένο τρισδιάστατο εκτυπωτή ζωντανών ιστών, που προορίζονται για μεταμόσχευση και αντικατάσταση αντίστοιχων κατεστραμμένων οργάνων σε ασθενείς και τραυματίες. Το επίτευγμα ανοίγει νέους δρόμους στην αναγεννητική ιατρική.

Οι επιστήμονες εκτύπωσαν βιοπροσθετικούς ιστούς οστών, χόνδρου, μυών και αυτιών. Όταν οι εκτυπωμένοι ιστοί μεταμοσχεύθηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια και αρουραίους), ωρίμασαν σταδιακά σε πλήρως λειτουργικούς ιστούς και ανέπτυξαν σύστημα αιμοφόρων αγγείων και νεύρων.


Προς το παρόν, τα εκτυπωμένα όργανα και ιστοί έχουν μεταμοσχευθεί μόνο σε ζώα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις, προτού οι εκτυπωμένοι ιστοί μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους (σε λιγότερο από μια δεκαετία), ο νέος βιοεκτυπωτής έχει πλέον ξεπεράσει πολλά από τα έως τώρα τεχνικά εμπόδια. 

Έτσι, μπορεί να παράγει δομικά σταθερούς ιστούς σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος, οι οποίοι -και αυτή είναι η μεγάλη πρόοδος- είναι δυνατό να τροφοδοτηθούν με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο αμέσως μόλις μεταμοσχευθούν στον οργανισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Αντονι Ατάλα, διευθυντή του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology". Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με στόχο να αντικαθίστανται όργανα τραυματισμένων στρατιωτών.

Η λεγόμενη «εμβιομηχανική ιστών» (tissue engineering) είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο, που αποσκοπεί στην εργαστηριακή δημιουργία ιστών και οργάνων, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Το νέο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Εκτύπωσης Ιστών και Οργάνων» (Integrated Tissue and Organ Printing System - ITOP), που ανέπτυξε η ομάδα του Ατάλα μετά από προσπάθεια δέκα ετών, εκτυπώνει διαδοχικά στρώματα βιοδιασπώμενων υλικών σαν πλαστικό (πολυμερών) που σχηματίζουν ένα σκελετό με το σχήμα του ιστού, καθώς και υδρογέλη που περιέχει τα αντίστοιχα κύτταρα. Η εκτυπωτική διαδικασία δεν προξενεί καμία βλάβη στα ζωντανά κύτταρα.

Το εκτυπωτικό σύστημα ITOP τροφοδοτείται με στοιχεία από αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, έτσι ώστε τα εκτυπωμένα όργανα να έχουν τις εκάστοτε επιθυμητές διαστάσεις. Ένα εξειδικευμένο λογισμικό υπολογιστή καθοδηγεί την εκτύπωση.




Πηγή: skai.gr


ΟΕΕ: Αποκλεισμός εφοριών και αποχή από τις φορολογικές δηλώσεις




Αποκλεισμός εφοριών σε όλη τη χώρα, καθώς και κυλιόμενη εποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μόλις ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των λογιστών-φοροτεχνικών που προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους ενάντια στο Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενάντια στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και φορέων των λογιστών-φοροτεχνικών, μετά από συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπό τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Κόλλια».

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής: 

• Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με αρχή την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Οικονομικών (στο κτήριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και συνέχεια την Τρίτη, 1 Μαρτίου, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 

• Αποκλεισμός Εφοριών σε όλη τη χώρα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

• Επαναβεβαίωση της απόφασης για κυλιόμενη αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μόλις ανοίξει η εφαρμογή του TAXISNET. 

Πάγιο αίτημα των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών παραμένει η απόσυρση του προσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, η συζήτησή του από μηδενική βάση και μάλιστα με συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναρχίσει ο διάλογος. 

«Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται για ακόμα μία φορά ότι πρόκειται για μια καθαρά φορολογική κι όχι ασφαλιστική προσέγγιση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα της χώρας που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.



Πηγή : in.gr


Γιατί συνεχώς ξεχνάω; 5 επιστημονικές απαντήσεις


Αν τον τελευταίο καιρό νιώθουμε αποδιοργανωμένοι, ενώ ξεχνάμε συνεχώς πράγματα δεξιά και αριστερά ή δεν θυμόμαστε τι έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα, ενδεχομένως να έχουμε αποκτήσει κάποιες συνήθειες που πλήττουν την μνήμη μας.

Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν πέντε καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν να εξασθενήσουν την μνήμη μας. Αν λοιπόν νιώθεις το ίδιο ξεχασιάρης με εμάς, μήπως να κοιτάξεις ποιες από αυτές τις συνήθειες έχεις υιοθετήσει και μάλλον θα έπρεπε να αλλάξεις; 

Εμείς πάντως λέμε να αλλάξουμε πορεία και να βάλουμε τη ζωή μας σε μια τάξη (το κατά δύναμη δηλαδή).

Τσιμπολόγημα τη νύχτα; Απαγορεύεται από σήμερα

Εάν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που το βράδυ έχουν λιγουρίτσες και ανοίγουν κατευθείαν το ψυγείο για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες.


Η επιστήμη λέει πως παραγεμίζοντας το στομάχι μας με μικρές ή μεγαλύτερες λιχουδιές αργά τη νύχτα, δουλεύουμε σε βάρος του μυαλού μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eLife, τα τσιμπολογήματα τη νύχτα προκαλούν ανεπάρκεια στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dawn Loh, σημειώνει: “Λαμβάνοντας τακτικά γεύματα σε λάθος ώρα της ημέρας, επιφέρουμε εκτεταμένες συνέπειες για τη μάθηση και τη μνήμη”.

Στρες, άγχος; Όχι άλλο πια

Το άγχος δεν είναι καλό για την υγεία μας και για τη μνήμη μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα διαπίστωσαν πως η κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται όταν νιώθουμε άγχος, προκαλεί βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Ειδικότερα, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να θυμηθούμε πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, το στιγμιαίο άγχος, το οποίο μπορούμε να βιώσουμε σε μία κατάσταση όπως ένα ατύχημα, ενισχύει τη διαδικασία της μάθησης, επειδή η πληροφορία αποθηκεύεται στο τμήμα του εγκεφάλου υπεύθυνο για την επιβίωση.


Οι επιστήμονες, για να μειωθεί το χρόνιο άγχος, προτείνουν τη σωματική άσκηση, τον διαλογισμό ή τα μαθήματα σωστής τεχνικά αναπνοής.

Τρως πολύ τόφου; Δεν κάνει

Αν και το τόφου είναι από τα τρόφιμα που συγκαταλέγονται στην υγιεινή διατροφή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loughborough και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν πως η πολλή κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την απώλεια της μνήμης και ενέχει κινδύνους άνοιας, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.



Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες τόφου την ημέρα, είχαν 20% μείωση στην λειτουργία της μνήμης. Από την άλλη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός άλλου προϊόντος ζύμωσης σόγιας, με την ονομασία tempeh, συνδέεται με την καλύτερη μνήμη.

“Η ευεργετική επίδραση του tempeh μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας”, γράφει ο επικεφαλής της μελέτης Eef Hogervorst.

Μήπως να αφήσεις την εργένικη ζωή;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Orebro της Σουηδίας διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ζουν χωρίς σύντροφο κυρίως στη μέση ηλικία είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης στη μετέπειτα ζωή τους σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν με έναν σύντροφο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Scandinavian Journal of Psychology, μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν χωρίς σύντροφο, αδυνατούν να θυμηθούν αυτοβιογραφικές πληροφορίες, όπως οι χρόνοι, οι θέσεις και τα συναισθήματα.

Κατανάλωση ζάχαρης; Λέμε όχι στη γλύκα

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του UCLA η διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτό που τρώμε, λένε οι ερευνητές, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

“Κάνοντας μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μακροπρόθεσμα μεταβάλλεται η ικανότητα του εγκεφάλου μας να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες”, γράφει η ερευνητική ομάδα.

Ο ερευνητής Gomez Pinilla και καθηγητής νευροχειρουργικής μας συμβουλεύει πως μπορούμε να ανταλλάξουμε τα ζαχαρούχα επιδόρπια με φρέσκα μούρα ή περιστασιακές μπάρες μαύρης σοκολάτας που δεν έχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.

Επιπλέον μας προτείνει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος.

“Είναι σαν την εξοικονόμηση χρημάτων στην τράπεζα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα αποθεματικό για τον εγκέφαλό μας, αξιοποιώντας τον, όταν απαιτούνται επιπλέον καύσιμα, για να καταπολεμήσουμε μελλοντικές ασθένειες”, λέει ο Pinilla.

Μήπως να αρχίσουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και την μνήμη μας;




Ποτάμι: Η κυβέρνηση πλήρωσε 12.300 ευρώ για κάθε κοντέινερ για μετανάστες



«Μυρίζει σκάνδαλο», αναφέρουν βουλευτές του κόμματος με ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, αναφορικά με την προμήθεια 1.150 οικίσκων για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς και Ιάσονας Φωτήλας.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές: «Η προμήθεια, που μυρίζει σκάνδαλο, είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται «εξωφρενικό» από παράγοντες της αγοράς και διενεργήθηκε χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι: «Η κυβέρνηση, η οποία τότε κώφευσε στις προειδοποιήσεις μας, έρχεται σήμερα να προμηθευτεί containers για τη στέγαση προσφύγων, με έναν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 14.145.000 ευρώ, τουτέστιν 12.300 ευρώ ανά οικίσκο τύπου container εμβαδού 25 τ.μ. Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς, το εν λόγω τίμημα κρίνεται υψηλό όταν η λιανική τιμή για ένα container 25 τ.μ. εκτιμάται χαμηλότερη έως 30%.

Με την ολοκλήρωση της ανάδειξης των μειοδοτών του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες για την εν λόγω προμήθεια οικίσκων σύμφωνα με τα περιεχόμενα της απόφασης του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (Αριθμ. Πρωτ. 575/Γ2.1) η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ω4ΒΨ4653ΟΞ-Σ0Ε) την 11η Φεβρουαρίου 2016. Μετά τη διενέργεια 4 γύρων διαπραγματεύσεων το κόστος ανά οικίσκο διαμορφώθηκε στα 11.869,50 ευρώ όντας το ίδιο και για τις 4 εταιρείες, επιτυγχάνοντας μια πολύ μικρή έκπτωση 3,5%. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται το Υπουργείο θα προμηθευτεί τελικά 769 οικίσκους (τα 2/3) αντί των 1.150 που ήταν ο στόχος του διαγωνισμού και έτσι το κόστος προμήθειάς του θα ανέλθει στα 9.127.645,50 ευρώ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε στους 4 γύρους διαπραγματεύσεων ότι ήταν ικανοποιητικός ενώ γίνεται και επισήμανση ότι η τελικά διαμορφωθείσα τιμή προσφοράς είναι πλέον συμφέρουσα σε σύγκριση με προηγούμενο διαγωνισμό το 2008.

Μάλιστα, για το ίδιο έργο, από την 27 Ιανουαρίου 2016 υπάρχει αναρτητέα στη Διαύγεια (ΑΔΑ: 72ΣΣ4653ΟΞ-ΡΡ0) απόφαση του Υπουργού κ. Σπίρτζη με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΑΕΦΚ/226/Γ4.3, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη 1.555.950 ευρώ για την μεταφορά των 1.150 οικίσκων – containers».

Ο γνωστός Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη διαγωνιστική διαδικασία, κάνοντας χρήση τροπολογίας της πρώην Υπουργού κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες για στέγαση και σίτιση μεταναστών μπορούν να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή χωρίς τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού.

Την τροπολογία είχε επικρίνει το Ποτάμι και είχε επισημάνει τον κίνδυνο που προέκυπτε, καθώς η θέσπιση της εξαίρεσης στις διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν αντίθετη τόσο στην κοινοτική, όσο και στην εθνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την εν λόγω διάταξη με τον ισχυρισμό ότι συνέτρεχε κατεπείγουσα ανάγκη, που δικαιολογούσε την εξαίρεση. Η εξαίρεση τελικά έγινε κανόνας, καθώς από τότε προέκυψαν πολλές κατεπείγουσες ανάγκες.

Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες, που… καμία σχέση δεν έχουν με τον Υπουργό, ενώ το τελικό κόστος της προμήθειας διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.

Ξεχωριστή αναφορά για το ίδιο θέμα είχε γίνει και στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, από τον βουλευτή Β’ Αθήνας, Γ. Αμυρά.

Οι βουλευτές από το Ποτάμι ζητάνε από τον Υπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε κατεπείγουσα, με ποια μελέτη προέκυψε η συγκεκριμένη λύση και πώς δικαιολογείται η ασύλληπτα υπερκοστολογημένη τιμή προμήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο;».


Πηγή : newsbeast.gr


Κυβερνητικές προσπάθειες για είσπραξη φόρων νωρίτερα



Από τον Μάϊο η καταβολή σε πέντε μηνιαίες δόσεις και στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ

Φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σχεδιάζει η κυβέρνηση να εισπράξει τους φόρους. Συγκεκριμένα, έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να έχουν γίνει οι φορολογικές δηλώσεις και αμέως μετά να αρχίσει η καταβολή των φόρων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τα συσσωρευμένα βάρη, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς, η αύξηση των προκαταβολών φόρου εισοδήματος και η προοπτική νέων επιβαρύνσεων για να βγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου αρκούν για διαμορφώσουν έναν εφιάλτη διαρκείας τους επόμενους μήνες για τους φορολογουμένους.

Από τον Μάιο θα αρχίσει φέτος ο εφιάλτης της Εφορίας για την πληρωμή των φόρων εισοδήματος, ενώ από τον Αύγουστο σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η πληρωμή του νέου φόρου ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φέρει την είσπραξη των φόρων νωρίτερα, με στόχο, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, να μην πέφτουν όλα τα βάρη μαζεμένα τους τελευταίους μήνες του έτους. 

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι λιγότερος χρόνος για περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των προκαταβολών και πληρωμές, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. 

Το σχέδιο, το οποίο τελεί υπό την έγκριση των δανειστών, προβλέπει την εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ η Εφορία θα συντροφεύει τους φορολογουμένους έως την εκπνοή του 2016 με μηνιαία εξόφληση του φόρου ακινήτων και των τελών κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο. 

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος δίνει συνολικά στους φορολογουμένους πέντε μήνες αντί για έξι έως πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο προσαυξήσεων αν χαθεί η προθεσμία μίας δόσης. 




Φίλης: Δεν θα επιτρέψουμε μαθητές να κάνουν πορείες κατά των hot spot



Τη θλίψη του για την εμπλοκή και χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων, εκφράζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καλώντας δάσκαλους και καθηγητές «να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας».

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού και πως το υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει, και -μέσα από τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο-, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του σχολείου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φίλη:

"Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή και η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων. Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του Ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Όμηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και όπως έπραξαν και πράττουν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας. Να διδάξουν μαζί με τα σπουδαία μαθήματα που μας έδωσαν οι μεγάλοι αοιδοί και τραγωδοί και το σύγχρονο παράδειγμα ανθρωπισμού: Αυτό που επέδειξε η γιαγιά Αιμιλία στη Μυτιλήνη και τόσοι άλλοι άνθρωποι απ' τα νησιά μας που με απόλυτη ανιδιοτέλεια έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον βασανισμένο και κυνηγημένο συνάνθρωπό τους, προσφέροντας ως άσυλο την αγκαλιά τους.

Το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών πρέπει να περάσει σε κάθε σχολική τάξη και να εμπνεύσει τα παιδιά μας, γιατί είναι συμφορά μεγάλη, που λέει και ο ποιητής, «ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα», κάποιες φωνές να δηλητηριάζουν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η κοινωνία μας, σπέρνοντας το μίσος και τον ρατσισμό.

Το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού. Παράλληλα, υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει και -μέσα από τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο- θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του σχολείου, εμπνεόμενο από τη φράση της Νομπελίστριας Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, ότι «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»".


Πηγή : ethnos.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση μοιρολατρικά μας προειδοποιεί ότι θα κλείσουν τα σύνορα, αντί να αποτρέψει το ενδεχόμενο




«Η κυβέρνηση μοιρολατρικά μας προειδοποιεί ότι θα κλείσουν τα σύνορα, αντί να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

«Η απουσία από την ελληνική πλευρά στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ενώ συμμετείχαν όλες οι χώρες, είναι ακατανόητη», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως «οι βασικοί πυλώνες σταθερότητας στην Ευρώπη απειλούνται. Υπάρχει ένα ρήγμα μεταξύ των χωρών του Visegrad κ των παλαιών χωρών της Ευρώπης». «Με μια αξιοπιστία μειωμένη και με μια Ευρώπη με ρήγμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα της δεν ζητά εκλογές, «αλλά αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, ας έρθει στη Βουλή και η ΝΔ θα αναλάβει τις ευθύνες της».

«Αντί να αφήσουν το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να τηρήσει κανόνες, ο υπουργός παρεμβαίνει για να ορίσει ποιός θα χάσει ή θα κερδίσει τα λεφτά του», σημείωσε, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.




Πηγή:  iefimerida.gr 


Αδειάζουν τα ταμεία και αντιμετωπίζουν πρόβλημά ρευστότητας




Η έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών οργανισμών θα είναι το τρίτο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μετά την επιμονή των δανειστών για μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, αλλά και την αντίδραση μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων όπως οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους. 

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ για έναν ακόμη μήνα θα προχωρήσει στη λήψη δανείου, ως ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, ύψους 210 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καταβολής των συντάξεων. Πρόκειται για πάγια τακτική που ακολουθείται από το 2012 και μετά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται το μαθηματικό τύπο που θα οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις στα μερίσματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς το ταμείο δεν διαθέτει αποθεματικά και τα έσοδά του κάθε μήνα δεν αρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο υπάρχουν έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι αναγκών για την πληρωμή 284.000 μερισμάτων, της τάξης των 36 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ, από το ΕΤΕΑ, το οποίο όμως πρέπει τώρα να επιστραφεί. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί ο δανεισμός για την καταβολή των μερισμάτων με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η περικοπή τους στο 1/3 από τα ποσά που καταβάλλονται σήμερα.



Μαυρούλη Αργυρώ
Πηγή : real.gr


Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ



Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας , έως τώρα Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνει αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

Γεννήθηκε στους Ραφταναίους Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων, το έτος 1962.

Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, το έτος 1981 και αποφοίτησε από τη 
Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1986.

Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών (1988).

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (1999).

Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 παρακολούθησε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Διοίκηση – Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», του οποίου είναι κάτοχος πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης .

Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2004 – 2005.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Υπηρεσίες Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ως Επιτελής στη Διεύθυνση Οργάνωσης – Νομοθεσίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το έτος 2001 έως το έτος 2008 υπηρέτησε στο Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, ως Υποδιευθυντής και Διευθυντής του Ταμείου.

Από το έτος 2009, που προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και εν συνεχεία ως Υποστράτηγος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Τον Ιούλιο του 2012, ως Υποστράτηγος τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 23/9/2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 23/10/2013 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Την 5/3/2015 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός αγοριού.


Μελέτη: ποια "έκτη αίσθηση" δίνει το άγχος στους ανθρώπους;


Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος σε ασφαλή για την υγεία επίπεδα, ενδεχομένως να εισπράττουν κάποια απρόσμενα οφέλη για την επιβίωσή τους, με κυριότερο από όλα, τον εντοπισμό κινδύνων.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife και πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Γάλλων ερευνητών, με επικεφαλής τη Marwa El Zein από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίσθημα του συγκρατημένου άγχους και της ανησυχίας που νιώθουν πολλοί άνθρωποι σε καταστάσεις όπως, για παράδειγμα, όταν μιλούν μπροστά σε μεγάλο κοινό, μπορεί να έχει πραγματικά απρόσμενα νευρολογικά οφέλη, δίνοντάς τους την ικανότητα να εντοπίζουν τις απειλές καλύτερα από εκείνους που είναι απόλυτα χαλαροί.

Οι κοινωνικές απειλές ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες αντιδρούν σε αυτές ταχύτατα και αυτόματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία αυτών των περιοχών, η οποία με τη σειρά της καθιστά τα αγχώδη άτομα ανίκανα να αντιδράσουν σωστά, όταν έρχονται αντιμέτωπα με απειλητικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, παλαιότερες έρευνες υποστήριξαν ότι τα αγχώδη άτομα, παραμένουν σε μια κατάσταση μόνιμου άγχους, χάνοντας έτσι την ικανότητα να αντιδρούν γρήγορα μπροστά στις πραγματικές απειλές και μένοντας “παγωμένα” από φόβο όταν απειλούνται.

Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει πως το άγχος στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει, επιτρέποντας στα σήματα από απειλές να "ταξιδέψουν" πιο γρήγορα στον εγκέφαλο, ώστε οι αγχώδεις άνθρωποι να αντιδρούν καλύτερα, ενεργοποιώντας μία αντίδραση η οποία είναι γνωστή ως “fight or flight”. 


Για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου 24 συμμετεχόντων σε σχετικά πειράματα, στα πλαίσια της μελέτης. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε, συγκεκριμένα, να αξιολογήσουν κατά πόσο κάποια πρόσωπα που έβλεπαν εξέφραζαν θυμό ή φόβο. 

Και οι δύο εκφράσεις -φόβος και θυμός- θα έπρεπε να γίνονται αντιληπτές ως απειλητικές από τους ανθρώπους. Η μοναδική διαφορά από πρόσωπο σε πρόσωπο ήταν ότι ήταν "πειραγμένα" ψηφιακά, ώστε το βλέμμα των υποκειμένων να κοιτάζει κάποιες φορές κατευθείαν τους συμμετέχοντες και κάποιες άλλες προς το πλάι.

Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι αν και όλοι οι συμμετέχοντες αντιδρούσαν πιο γρήγορα όταν τα θυμωμένα πρόσωπα κοιτούσαν κατευθείαν προς το μέρος τους και τα φοβισμένα κοιτούσαν προς το πλάι, οι αγχώδεις άνθρωποι επεξεργάζονταν την απειλή περισσότερο σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη δράση, ενώ οι λιγότερο ανήσυχοι, σε περιοχές υπεύθυνες για την αναγνώριση του προσώπου. 

Επομένως, τα άτομα που αγχώνονται εντός των υγειών πλαισίων (οι αγχώδεις άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν όλοι επίπεδα άγχους εντός των πλαισίων που θεωρούνται ασφαλή για την υγεία), μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, όντας ικανά να αξιολογούν ταχύτερα κατά πόσο μία κατάσταση είναι απειλητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη των Γάλλων ερευνητών διεξήχθη προκειμένου να γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι μηχανισμοί της διαδικασίας αναγνώρισης κινδύνων σε κοινωνικές καταστάσεις. Τα ευρήματά της αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μία γρήγορη, επιλεκτική αλλά ανεξάρτητη από τον βαθμό προσοχής διαδικασία, που διεξάγεται τόσο στο αισθητήριο όσο και στο κινητικό σύστημα -για διαφορετικούς λόγους στο καθένα.


Πηγή : pathfinder.gr


Άφησαν 2χρονο αγοράκι να πεθαίνει από την πείνα - Το κατηγορούσαν για μάγο



Ζούσε στον δρόμο για μήνες και αργοπέθαινε από την πείνα. Το σώμα του ήταν γεμάτο σκουλήκια. Αυτή ήταν η τύχη του 2χρονου Hope από τη Νιγηρία που η οικογένειά του κατηγορούσε για μαγεία.

Οι σπαρακτικές φωτογραφίες απεικονίζουν το μικρό αγοράκι που είχε εγκαταλειφθεί από την οικογένειά του να πίνει νερό από τα χέρια μιας γυναίκας. Ζούσε στον δρόμο για 8 μήνες και επιβίωνε με ό,τι αποφάγια έβρισκε πριν τον ανακαλύψει η Anja Ringgren Loven.

Η Anja Ringgren Loven, που έχει ιδρύσει την οργάνωση African Children's Aid Education and Development Foundation, φαίνεται στις φωτογραφίες να βοηθά το δίχρονο αγοράκι να πιει νερό. Αφού στη συνέχεια τον τύλιξε με μια κουβέρτα, πήγε τον Hope στο νοσοκομείο. Μετά από δύο ημέρες, έγραψε πως η κατάστασή του είχε βελτιωθεί σημαντικά.


"Τρώει μόνος του και ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή. Σήμερα έχει δυνάμεις να καθίσει και μας χαμογελά. Είναι ένα δυνατό μικρό αγόρι", έγραψε στο blog της. "Το να τον βλέπω να κάθεται και να παίζει με τον γιο μου είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική εμπειρία της ζωής μου! Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω με λόγια".


Η Anja ήταν εκείνη που ονόμασε το δίχρονο αγοράκι Hope. "Χιλιάδες παιδιά κατηγορούνται για μαγεία. Βλέπουμε βασανισμένα, νεκρά και φοβισμένα παιδιά", σημείωσε στο Facebook, ανεβάζοντας τις σπαρακτικές φωτογραφίες του Hope. "Αυτό το βίντεο δείχνει γιατί παλεύω και γιατί έχω πουλήσει ό,τι είχα δικό μου".




Πηγή : Telegraph, newsit.gr


«Σεισμός» στην θεραπεία και διάγνωση καρκίνου: 90% επιτυχία στην λευχαιμία – Τεστ σάλιου τον ανιχνεύει σε 10 λεπτά!



Εντυπωσιακά -αν όχι άνευ προηγουμένου και επαναστατικά- είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές μιας πειραματικής αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, η οποία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να καταστρέψουν τους όγκους, ακόμη και σε περίπτωση μεταστάσεων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν προηγουμένως τροποποιηθεί στο εργαστήριο και επανεισαχθεί στον ασθενή.

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Ρίντελ του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», ανέφεραν ότι ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του αίματος, που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από πέντε μήνες, εμφάνιζαν πλήρη ύφεση της νόσου 18 μήνες μετά την θεραπεία, χωρίς πλέον τα παραμικρά ίχνη καρκίνου.

Σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς που είχαν είτε μη-Χότζκινς λέμφωμα, είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση μετά από ενάμισι έτος.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όταν γίνουν οι αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις εντός του έτους. 'Αλλοι ειδικοί εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι η νέα θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους. Επίσης μερικοί ασθενείς -μετά τον αναπρογραμματισμό (τροποποίηση) του ανοσοποιητικού συστήματός τους- εμφανίζουν παρενέργειες όπως πυρετό, υπόταση, νευροτοξικότητα κ.α., ενώ δύο πέθαναν.

Από την άλλη, πάντως, όλοι σχεδόν χαρακτήρισαν «άνευ προηγουμένου» τις βελτιώσεις που εμφάνισαν ορισμένοι ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα προηγουμένως δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία άλλη θεραπεία.

«Τόσο στο εργαστήριο, όσο και στις κλινικές δοκιμές, βλέπουμε δραματικές ανταποκρίσεις σε ασθενείς με όγκους ανθεκτικούς στη συμβατική χημειοθεραπεία υψηλής δοσολογίας», δήλωσε ο Ρίντελ. Όπως είπε, «πρόκειται για ασθενείς στους οποίους είχαν αποτύχει τα πάντα έως τώρα και οι οποίοι είχαν προσδόκιμο ζωής δύο έως πέντε μηνών. Είναι εντυπωσιακό και τελείως ασυνήθιστο στην ιατρική - για να είμαι ειλικιρινής- να βλέπει κανείς τόσο θετική ανταπόκριση (σ.σ. στη νέα θεραπεία) από ασθενείς με τόσο προχωρημένη ασθένεια».

Πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Η ανταπόκριση δεν είναι πάντα διαρκής. Μερικοί ασθενείς υποτροπιάζουν. Πρόκειται για ένα βήμα-ορόσημο που μπορεί να αλλάξει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος γι' αυτό. Επίσης, πρέπει να βρούμε τρόπο να εφαρμόζουμε τη νέα θεραπεία έγκαιρα και όχι να περιμένουμε, εωσότου οτιδήποτε άλλο έχει αποτύχει στους ασθενείς».

Προς το παρόν, η ανοσοθεραπεία φαίνεται να «δουλεύει» καλύτερα σε «υγρούς» όγκους του αίματος και του μυελού των οστών. Επιπλέον, οι γιατροί ελπίζουν ότι μειώνοντας τη δοσολογία των τροποποιημένων ανοσοκυττάρων, θα μειώσουν δραστικά τις παρενέργειες.

Ο Ρίντελ δεν διευκρίνισε πότε θα γίνουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, δήλωσε όμως βέβαιος ότι πλέον η ανοσοθεραπεία έρχεται να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα της αντικαρκινικής θεραπείας, παράλληλα με τις ακτινοβολίες και την χημειοθεραπεία-φαρμακοθεραπεία.

Τεστ σάλιου ανιχνεύει τον καρκίνο σε δέκα λεπτά

Στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ντέηβιντ Γουόνγκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα τεστ σάλιου, που μέσα σε δέκα μόνο λεπτά είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο.

Το τεστ, που μπορεί να γίνει σε ένα ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι, εντοπίζει το DNA τυχόν όγκων, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στα σωματικά υγρά του οργανισμού. Η διαδικασία άμεσης ανίχνευσης γενετικών μεταλλάξεων σε υγρά είναι γνωστή και ως «υγρή βιοψία».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεστ -που δεν χρειάζεται πάνω από μια σταγόνα σάλιου- είναι ακριβές σχεδόν 100%, πανεύκολο στη χρήση του και φθηνό, καθώς στοιχίζει γύρω στα 20 δολάρια. Σήμερα υπάρχουν μόνο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου και χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να βγουν τα αποτελέσματά τους.

Το τεστ σάλιου θα αξιολογηθεί αργότερα εντός του 2016 σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς που έχουν καρκίνο των πνευμόνων. Αναμένεται έγκρισή του από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εντός της επόμενης διετίας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ




Τουσκ: Η αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα πρόβλημα



«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση [...] δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με τρόπο που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους, είπε.

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η αποβολή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν – όπως προτείνουν κάποιοι εταίροι – «δεν είναι λύση».

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση [...] δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι τυχόν αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης «δεν θα βάλει τέλος το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες», ούτε θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από μία κρίση που «δοκιμάζει τα όρια» όλης της Ευρώπης, και τόνισε ότι ούτε η χώρας μας ούτε η Γηραιά Ήπειρος προκάλεσαν την προσφυγική κρίση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα των νησιωτών στο Αιγαίο για το Νόμπελ Ειρήνης.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με τρόπο που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους στην Ευρώπη, προσέθεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Τουσκ έστειλε διπλωματικά και ένα θετικό μήνυμα και για την αξιολόγηση από τους πιστωτές, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες και ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το πρόβλημα δεν θα δοθεί με λιγότερη Ευρώπη, όπως προτείνουν κάποιες χώρες, αλλά «αλληλεγγύη», «περισσότερη συνυπευθυνότητα» και «περισσότερη Ευρώπη».

Τη στιγμή που οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ προτείνει σχέδιο Β με πιθανό σφράγισμα των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η νοοτροπία οδηγεί την Ευρώπη σε «αδιέξοδο», επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες ενέργειες και καταμερισμός της ευθύνης, όχι το «blame game».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο «δυσανάλογο βάρος» που έχει επωμισθεί η Ελλάδα, επισημαίνοντας όμως ότι υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης, με την ολοκλήρωση τεσσάρων από τα πέντε Hotspots.

Είναι λάθος η νοοτροπία «όχι στη δική μου αυλή» που προτάσσουν ορισμένοι εταίροι, προσέθεσε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο συριακό εμφύλιο, όμως, σε μία ξεκάθαρη βολή προς τη Ρωσία, σχολίασε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αφήνουν «λίγες ελπίδες» για εκεχειρία και στέλνουν νέα ανθρώπινα κύματα προς την Ε.Ε.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι προτάσεις για νέα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, η ενίσχυση της Frontex στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και η αποστολή του NATO στο Αιγαίο.





Πηγή: skai.gr


«Τιμωρούν» πολύτεκνους με κόψιμο από το πρόγραμμα δωρεάν τροφίμων επειδή λαμβάνουν επιδόματα




Αυτό συμβαίνει επειδή στα κριτήρια υπολογισμού του εισοδήματός τους συνυπολογίζονται και τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν από την πολιτεία

Στην απόρριψη σωρηδόν δεκάδων αιτήσεων οικογενειών με τρία ή περισσότερα παιδιά με εισοδήματα στο όριο φτώχειας, για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος επικαλούμενος απορριπτικές αποφάσεις που έχει στην κατοχή του αυτό συμβαίνει επειδή στα κριτήρια υπολογισμού του εισοδήματός τους συνυπολογίζονται και τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν από την πολιτεία!

Έτσι χαρακτηρίζονται «μη δικαιούχοι λόγω υπέρβασης κριτηρίων».

Τα παραδείγματα που αποκαλύπτει το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικά:

- Οικογένεια με 3 παιδιά, ετήσιο εισόδημα 7.345 ευρώ και 2.000 ευρώ καταθέσεις απορρίφθηκε από τη δωρεάν βοήθεια τροφίμων, επειδή το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν 7.200 ευρώ. Εχασε δηλαδή τη βοήθεια τροφίμων για ένα χρόνο επειδή υπερέβη το εισοδηματικό όριο μόλις κατά 145 ευρώ!!! Η υπέρβαση αυτή μάλιστα δεν οφείλεται σε εισοδήματα από εργασία ή άλλη δραστηριότητα, αλλά στο γεγονός ότι συνυπολογίστηκαν και τα επιδόματα που δικαιούται ως τρίτεκνη οικογένεια. Χωρίς τα επιδόματα, το εισόδημα θα έπεφτε στις 5.800 ευρώ και η οικογένεια αυτή θα είχε το δικαίωμα να πάρει δωρεάν τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της. 

-Τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 7.989,35 ευρώ, με μηδενικές καταθέσεις και με αξία ακίνητης περιουσίας 27.346 ευρώ απορρίφθηκε από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, καθώς υπερέβη το όριο των 7.200 ευρώ κατά 790 ευρώ, λόγω του συνυπολογισμού των επιδομάτων στο συνολικό εισόδημα! Αν δεν λαμβάνονταν υπόψη τα επιδόματα, το εισόδημα θα έπεφτε κάτω από 6.000 ευρώ και αυτομάτως θα εντασσόταν στο πρόγραμμα βοήθειας για τις φτωχές οικογένειες. 

Την απόφαση βάσει της οποίας μπαίνει το «ψαλίδι» έχει υπογράψει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 350 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Πηγή : protothema.gr


Στην ΕΡΤ διόρισαν 49 νέους προϊσταμένους




Στα πρότυπα του «παλαιού και καλού» Ελληνικού Δημοσίου η Δημόσια Τηλεόραση απέκτησε άλλον προϊστάμενο για τις διαφημίσεις και άλλον για τις... αμοιβαίες διαφημίσεις - Άλλον για τις προμήθειες και άλλον για τις... προμήθειες παγίων και ανταλλακτικών

Κατ`εικόνα και καθ`ομοίωσιν του Ελληνικού Δημοσίου χτίζει η κυβέρνηση τη νέα ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. 

Eνδεικτικός του τεράστιου μεγέθους της νέας δημόσιας τηλεόρασης είναι και ο αριθμός των προϊσταμένων που ανακοινώθηκαν το βράδυ από τη Διοίκηση της Εταιρείας, προκειμένου να ολοκληρώσουν το οργανόγραμμα κάτω από τις Γενικές Διευθύνσεις. Πολλές φορές με... ευφάνταστους τίτλους, 49 στελέχη τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης. 

Προφανώς, όπως συμβαίνει γενικότερα στο Δημόσιο, δημιουργούνται ανάγκες για να δοθούν τίτλοι, καρέκλες και επιπλέον αμοιβές.

Συγκεκριμένα:

Η Γενική Διεύθυνση Νέων Μέσων απέκτησε τέσσερις προϊσταμένους: Πρωτότυπου Περιεχομένου, Ψηφιακών Εκδόσεων, Ροής Επικαιρότητας και Δημιουργικού Σχεδιασμού. Δηλαδή, άλλος προϊστάμενος θα παρακολουθεί το ΑΠΕ και τους ρεπόρτερ, άλλος θα ζητά από τους ρεπόρτερ αποκλειστικά θέματα, άλλος θα έχει τον σχεδιασμό και άλλος τις ψηφιακές εκδόσεις!

Η Γενική Διεύθυνση Προγράμματος στελεχώθηκε με έξι προϊσταμένους: Προβολής, Γλωσσικής Υποστήριξης, Σύνθεσης και Ροής Προγράμματος, Ξένου Προγράμματος, Ελληνικού Προγράμματος και Τμήματος Εσωτερικής Παραγωγής. Με τρεις προϊσταμένους για το ελληνικό, το ξένο πρόγραμμα και τις εσωτερικές παραγωγές, μάλλον φαντάζει λογική και η επιλογή προϊσταμένου σύνθεσης και ροής προγράμματος.  

Δύο ακόμη προϊστάμενοι, Επικοινωνίας και Εμπορικού Τμήματος εντάχθηκαν στην Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3.

Δύο προϊσταμένους αποκτά και ο Διευθύνων Σύμβουλος, για το Τμήμα Διαχείρισης Αρχείων- Μουσείου και το Τμήμα Αποκατάστασης, Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης του Αρχείου. Τώρα γιατί χρειάζονται δύο πρόσωπα για ένα αρχείο, προφανώς είναι ένα ακόμη μικρό μυστήριο.

Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης απέκτησε οχτώ προϊσταμένους (για το ρεπορτάζ, τη σύνταξη κοκ) και έναν από αυτούς να είναι υπεύθυνος για τις... έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές. 

Δέκα προϊστάμενοι θα συμβάλλουν στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας. Άλλος για τις δορυφορικές συνδέσεις, άλλος για τις ραδιοζεύξεις, άλλος για τις τηλεπικοινωνίες, άλλος για τη μετάδοση του προγράμματος, άλλος για τα κέντρα εκπομπής κοκ. 

Τέλος, αλλά... πρώτη σε αριθμό προϊσταμένων είναι η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Με άλλο προϊστάμενο για τις διαφημίσεις και άλλον για τις... αμοιβαίες διαφημίσεις, με προϊστάμενο δαπανών και προϊστάμενο δαπανών κίνησης, με προϊστάμενο προμηθειών και προϊστάμενο προμηθειών παγίων και ανταλλακτικών.



Πηγή : protothema.gr


Προσλήψεις: 985 θέσεις σε ΔΕΗ και ΚΕΕΛΠΝΟ




Μια σειρά προσλήψεων ανέργων τόσο στην ΔΕΗ και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναλυτικά θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο ετών, για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 23 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα απασχολήσει 485 εποχικούς υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από την κατανομή των θέσεων προκύπτει ότι θα απασχοληθούν μηχανικοί, χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί, τεχνικοί κ.ά.





Στρατός 171 μετακλητών στη γραμματεία της Κυβέρνησης



Δεν έχουν πού να καθίσουν!

Στις γενικές γραμματείες πρωθυπουργού και Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας έχουν διοριστεί 171 υπάλληλοι, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης - Τον περασμένο Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 78

Κομματικός υπέρ-στρατός έχει διοριστεί στις γενικές γραμματείες πρωθυπουργού και Κυβέρνησης και στους υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης, στα τρία γραφεία έχουν διοριστεί 171 υπάλληλοι (μετακλητοί, ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες) με αποτέλεσμα να προκύπτει το ερώτημα: που χωράνε όλοι αυτοί; Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Ιουλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 78!

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του κ. Βερναρδάκη οι μετακλητοί στο γραφείο του πρωθυπουργού και των υπουργείων ανέρχονται σε 634 που σημαίνει ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκαν κατά 80. 

Πέραν των 171 υπαλλήλους των γενικών γραμματειών πρωθυπουργού και Κυβέρνησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται 57 υπάλληλοι, όσοι και στο υπουργείο Οικονομίας, του Γιώργου Σταθάκη. 

Στο υπουργείο Οικονομικών 41, στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης 54, στο Υπουργείο Υγείας 23, στο Υπουργείο Παιδείας 36, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 30, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, 30, στο Υπουργείο Εσωτερικών 57, ενώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 34.

Δείτε το έγγραφο που υπέβαλε σήμερα ο κ. Βερναρδάκης στη Βουλή, σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσαν 39 βουλευτές της ΝΔ με θέμα «Ευνοϊκή μεταχείριση για τα "χαϊδεμένα" παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ»


Xρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ"



10.000 λιγότερες οι προσλήψεις από τις αποχωρήσεις τον Ιανουάριο

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 9.954 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 110.490, ενώ οι αποχωρήσεις σε 120.444. Από τις 120.444 συνολικά αποχωρήσεις, οι 54.786 ήταν οικειοθελείς και οι 65.658 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων του Ιανουαρίου 2016 με τον Ιανουάριο του 2015 προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 681 θέσεις εργασίας για τον Ιανουάριο 2016 (αρνητικό ισοζύγιο 9.954 θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου 9.273 τον Ιανουάριο του 2015).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο μήνας Ιανουάριος παρουσίαζε πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα, με μοναδική εξαίρεση παρουσίασης θετικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο του έτους 2014.

Επισημαίνεται ότι, παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων-απολύσεων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά. Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης γι' αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, για το διάστημα από 1.1.2016 έως και 31.1.2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνεται σε -1.500 θέσεις εργασίας.



Πηγη : news.gr


Διαμάχη ΝΔ - Παππά για τον αριθμό των καναλιών στις χώρες της ΕΕ




Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε η ΝΔ χαρακτηρίζοντάς τον ως «υπουργό-καναλάρχη» και κατηγορώντας τον ότι «λάμπει διά της απουσίας του» στις αποκαλύψεις αποκαλύψεις σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που εκπέμπουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται λόγος για «σιωπή» του υπουργού, η οποία «αν μη τι άλλο αποδεικνύει την αμηχανία και τη δυσκολία του να δικαιολογήσει τα ατελείωτα ψεύδη του».

«Παρά τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός καναλάρχης λάμπει διά της απουσίας του», αναφέρει η ΝΔ και καταλήγει: «Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ότι η ένοχη σιωπή του δεν περνάει απαρατήρητη από τους πολίτες».

Στη ΝΔ απάντησε με δική του ανακοίνωση ο υπουργός Επικρατείας λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία, ανοιχτά, χωρίς καμία αμηχανία και παρά τον διασυρμό της στη Βουλή, ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη.»

«Ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί αφορά στα ιδιωτικά και όχι κρατικά κανάλια, ελεύθερης λήψης και όχι συνδρομητικά, ψηφιακής και όχι αναλογικής εκπομπής, γενικού και όχι θεματικού περιεχομένου, εθνικής και όχι περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.

»Από το ίδιο το έγγραφο το οποίο αποσπασματικά αξιοποιούν τα δημοσιεύματα που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) τέτοιου τύπου κανάλια. Περιλαμβάνονται, μάλιστα, στο συνημμένο πίνακα του εγγράφου, τον οποίο αποκρύπτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση –προφανώς γιατί δεν βολεύει στη ρητορική της. Στην Ελλάδα, μέχρι 31/12/2015, απολάμβαναν καθεστώς νόμιμης λειτουργίας οκτώ (8) τέτοιου τύπου κανάλια».

Ο υπουργός Επικρατείας αφού παραθέτει σχετικό πίνακα, συνεχίζει:

«Τα υπόλοιπα κανάλια είτε είναι δημόσια, είτε περιφερειακά, είτε συνδρομητικά, είτε ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τηλεπωλήσεις.

»Μάλιστα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- η οποία αναφέρει ότι στη Γερμανία λειτουργούν 6 τέτοιου είδους κανάλια».

»Ο καημός τους να μη γίνει διαγωνισμός είναι μεγάλος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι μεγαλύτερος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση της ανακοίνωσης του Υπουργού Επικρατείας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«O κ. Παππάς αντί να απολογείται στον ελληνικό λαό για τα συνεχόμενα ψεύδη του, κάνει τη μια γκάφα μετά την άλλη. 
Καταλαβαίνουμε τον πανικό του, αλλά ας αποφασίσει τελικά πόσα κανάλια έχει η Γερμανία; 

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και στην προχθεσινή του ενημέρωση, μας έλεγε ότι στη Γερμανία λειτουργούν έξι κανάλια. Σήμερα, μαθαίνουμε με Δελτίο Τύπου ότι στη Γερμανία λειτουργούν, τελικά, πέντε κανάλια. Πότε λέει την αλήθεια; Σήμερα ή προχθές; 

Ο κ. Παππάς, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι είναι εθισμένος στο ψέμα. Η αλήθεια για τον πραγματικό αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν στη Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτή που περιλαμβάνεται στις απαντήσεις των ελληνικών πρεσβευτικής αρχών, τις οποίες συνειδητά αποκρύπτει. 

Υπάρχει όμως τρόπος να αποδειχτεί ποιος λέει την αλήθεια. Τον προκαλούμε να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, ούτως ώστε να μη διασύρεται από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων που καθημερινά τον διαψεύδουν, όπως σήμερα έγινε με την Κύπρο».

«Και η Νέα Δημοκρατία το βιολί της. Επαναλαμβάνουμε για όποιον δεν κατάλαβε. Από το έγγραφο που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) κανάλια ανάλογα με αυτά που δημοπρατούνται στην Ελλάδα» αναφέρει απάντηση του υπουργού Επικρατείας στην νέα ανακοίνωση της ΝΔ για τον αριθμό των αδειών.

«Τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- αναφέρουν ότι στη Γερμανία λειτουργούν έξι (6) τέτοιου είδους κανάλια. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Πιο επίσημα δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, ας επιλέξουν. Σε μια χώρα με πληθυσμό 8 φορές όσο η Ελλάδα, είτε θέλουν να είναι 5, είτε να είναι 6… δεν είναι πάντως 56» καταλήγει η απάντηση του υπουργού Επικρατείας.


Πηγή : tanea.gr