Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Εκθέτει Τσίπρα και Τασία ο Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια για το μεταναστευτικό



Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, αναγνωρίζει ότι η Αθήνα δεν έχει υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Τον απελθόντα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την απελθούσα αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία έβλεπε φέτος τα νησιά να γεμίζουν από παράνομους μετανάστες και εξακολουθούσε να υπεραμύνεται του... έργου της μέχρι την τελευταία στιγμή, «αδειάζει» με δήλωσή του ο αμόδιος κοινοτικός Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την ώρα που νησιά όπως η Κως, η Λέσβος και η Λέρος «βουλιάζουν» από μετανάστες που περνούν καθημερινά στο έδαφός τους, ερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές, αλλά και το Λιμενικό, να απευθύνουν επανειλημμένα «SOS» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών «κυμάτων», η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απευθύνει κανένα επίσημο αίτημα αρωγής στην ΕΕ.

Το ζήτημα ανακίνησε, με σχετική ερώτησή του, ο επικεφαλής της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη μετανάστευση, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επισήμανε σχετικά: «Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα στην αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών δεν έχει τέλος. Σε ώρες που τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βούλιαζαν και συνεχίζουν να βουλιάζουν από την εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών δεν κατέθεσε καν αίτημα για την Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Απαντώντας στον κ. Κεφαλογιάννη, π κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε, ουσιαστικά, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή στο θέμα των προσφύγων.

Σύμφωνα με την απάντηση που δημοσιοποίησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, δεν έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα μπορούσε, όπως αναφέρεται, να συνδράμει στην αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Η απάντηση Αβραμόπουλου - Στυλιανίδη

Αναλυτικότερα, απαντώντας στην επιστολή Κεφαλογιάννη, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Κρίση, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισαν: «Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας θα μπορούσε να συνδράμει στην αντιμετώπιση της μαζικής εισροής μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Και θα μπορούσε να παρέχει επιχειρησιακή βοήθεια στις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Οι Επίτροποι επισημαίνουν ότι η Κομισιόν έχει ενημερώσει από τις αρχές Ιουνίου τα κράτη-μέλη για τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Βάσει των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του μηχανισμού, για την ενεργοποίησή του είναι απαραίτητο να κατατεθεί αίτημα από τις αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται χρήση ενός μηχανισμού, ο οποίος συνιστά έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Στην περίπτωση ενεργοποίησής του, το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Αναγκών της Επιτροπής συντονίζει την κινητοποίηση και ανάπτυξη της επιχειρησιακής βοήθειας, την οποία δύναται να χρηματοδοτήσει η Επιτροπή.

Mε στόχο την περαιτέρω άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνδράμει την Ελλάδα, η οποία ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα κύματα μεταναστευτικών ροών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, μαζί με συναδέλφους του ευρωβουλευτές, ζητούν, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

- H Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεριμνήσει, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους ευρωπαϊκούς πόρους προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

- Η Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων αυτών, δεδομένης της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και

- Να εφαρμοστεί άμεσα η μετεγκατέσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Ιουνίου.



Πηγή : protothema.gr


Αρχίζει η σχολική χρονιά παιδί και διαβήτης στο σχολείο



Προβλήματα που προκύπτουν από τη φοίτηση ενός μαθητή με σακχαρώδη διαβήτη στη συνηθισμένη σχολική τάξη και τρόποι αντιμετώπισης

Ο διαβήτης – παρά την επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη θεραπεία του – παραμένει μια απαιτητική ασθένεια που ταλαιπωρεί σωματικά, ψυχολογικά αλλά και οικονομικά το παιδί και την οικογένειά του.

Το πρόγραμμα ενός παιδιού με διαβήτη περιλαμβάνει μία ή δύο ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά, μετρήσεις των επιπέδων της γλυκόζης στα ούρα και στο αίμα, προσοχή στο διαιτολόγιο και σωματική άσκηση.

 Το κάθε παιδί που πάσχει από διαβήτη μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι κάνει και ένα παιδί χωρίς διαβήτη κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας, αρκεί να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν τα παρακάτω προβλήματα:

 α)Η έλλειψη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και του προσωπικού του σχολείου Στη συνηθισμένη τάξη, ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις επιπλοκές της ασθένειας που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο σχολείο, έτσι ώστε όταν και εάν χρειαστεί να παρέμβει αποτελεσματικά. Οι επιπλοκές αυτές αναφέρονται στην υπερβολική ανησυχία που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί, το οποίο μπορεί να πέσει σε κώμα ή να αντιδράσει στην ινσουλίνη. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δυο μορφές εκτάκτου ανάγκης που μπορούν να παρουσιαστούν στο σχολείο από την ασθένεια, και τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτές οι καταστάσεις εμφανίζονται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) ή είναι πολύ υψηλά (υπεργλυκαιμία) . Ο δάσκαλος μπορεί να μην έχει επαρκή ενημέρωση για το τι είναι ο διαβήτης και να έχει κάποιες προκαταλήψεις για την ασθένεια. Ως εκ τούτου, ο δάσκαλος «μπορεί να νιώσει άγχος και φόβο σχετικά με την ευθύνη που αισθάνεται ότι αναλαμβάνει. Μπορεί πάλι να αισθάνεται αβεβαιότητα ως προς τον κατάλληλο χειρισμό της κατάστασης με αποτέλεσμα να υιοθετεί ακραίες ή αντιφατικές συμπεριφορές (π.χ. να πιστεύει ότι “δεν είναι τίποτα”, ή να διαφοροποιεί το παιδί από τα άλλα παιδιά μέσω υπερπροστατευτικών ή απορριπτικών-τιμωρητικών στάσεων)» . Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στο προσωπικό αλλά και στα παιδιά του σχολείου σχετικά με το «τι είναι διαβήτης, ότι ο διαβήτης δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, ποιες είναι οι ενδείξεις και οι τρόποι αντιμετώπισης της υπογλυκαιμίας και ποιες είναι οι απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ανάγκης».

β) Μέτρηση σακχάρου Αρκετές φορές μπορεί να χρειαστεί το παιδί να μετρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ενώ βρίσκεται στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται έναν ειδικό χώρο στο σχολείο προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη συσκευή. Το σχολείο θα πρέπει να φροντίσει ώστε να παρέχεται ένας ιδιωτικός χώρος στο παιδί όταν το χρειάζεται.

γ) Σωστός χειρισμός καταστάσεων και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (ιατρικό προσωπικό, οικογένεια, σχολείο). Οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την τήρηση μιας ισορροπίας στην τάξη, μιας και αρκετά προβλήματα μπορεί να προκύψουν, όταν π.χ. γίνει μια γιορτή στην τάξη και υπάρχουν άφθονα γλυκά.

 Είναι μεγίστης σημασίας να υπάρξει μια συλλογική αντιμετώπιση της κατάστασης μέσω της συνεργασίας των γονέων με το γιατρό, το δάσκαλο, το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου καθώς και τους υπεύθυνους του κυλικείου .

Είναι αναγκαίο «οι γονείς να εξηγήσουν στον δάσκαλο ότι είναι σημαντικό το παιδί να αισθάνεται ότι μπορεί να απευθύνεται σε αυτόν όταν δεν αισθάνεται καλά, να του παρέχεται η δυνατότητα να τρώει την κατάλληλη τροφή όταν παρουσιάζει συμπτώματα υπογλυκαιμίας και να βγαίνει από την τάξη (π.χ. για να πιει νερό ή να πάει στην τουαλέτα σε περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας) όταν το επιθυμεί»

Είναι πολύ σημαντικό ο δάσκαλος να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε το παιδί να μην απομονωθεί από τους συμμαθητές του. Το διαβητικό παιδί έχει τις ίδιες ανάγκες για υποστήριξη, ενθάρρυνση και κατανόηση και θα πρέπει να ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες .

Το παιδί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παιδί και όχι ως διαβητικό παιδί. Ο μαθητής μπορεί να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει τις ειδικές ανάγκες και τους περιορισμούς που προκαλούνται από τον διαβήτη στην ηλικία των 10 με 12 χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται υποστήριξη και ενθάρρυνση από το δάσκαλο, προκειμένου το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του για την αυξημένη υπευθυνότητα που απαιτεί η κατάσταση της υγείας του.

δ) Απουσίες Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι απουσίες. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, τα παιδιά μπορεί να απουσιάζουν από το σχολείο εξαιτίας της ασθένειας ή της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Όλες αυτές οι παραπάνω καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην σχολική πρόοδο των μαθητών.

 ε) Επίδραση της ασθένειας στις γνωστικές λειτουργίες Οι Holmes et al. (1999), υποστηρίζουν πως από τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστικές και σχολικές δυσκολίες, παρουσιάζουν τα παιδιά που έχουν από πολύ μικρή ηλικία διαβήτη και έχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ασθένεια, και αυτά που βιώνουν μεγάλες διακυμάνσεις στη ρύθμιση του σακχάρου (υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία). Διότι «οι γνωστικές λειτουργίες όπως η ικανότητα για συγκέντρωση και μάθηση καθώς και η μνήμη επηρεάζονται αρνητικά από τη μη ικανοποιητική ρύθμιση» . Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για μειωμένη σχολική πρόοδο εάν συνδυαστούν με το χαμηλό οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας του παιδιού.

στ) Σχολική φοβία Η μη ικανοποιητική προσαρμογή του παιδιού που πάσχει από διαβήτη στο σχολείο, μπορεί να επηρεαστεί από το φόβο της απόρριψης που μπορεί το παιδί να αισθάνεται από το δάσκαλο και τους συμμαθητές του, επειδή θεωρεί τον εαυτό του διαφορετικό από τους άλλους . Το παιδί μπορεί να εμφανίσει άρνηση στο να πάει στο σχολείο του και να εκφράζει παράπονα για σωματικά ενοχλήματα στο σχολείο με κύριο αίτημά του να επιστρέψει στο σπίτι του, μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, δυσκολίες στη σχέση του με το δάσκαλο, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματά του κ.ά. Όλα τα παραπάνω «δεν έχουν ως αιτιολογικό παράγοντα την “τεμπελιά” ή τον “κακό χαρακτήρα του” Πρακτικά  του  Ελληνικού  Ινστιτούτου  Εφαρμοσμένης  Παιδαγωγικής  και  Εκπαίδευσης  (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Σχολείο Ίσο για Παιδιά Άνισα», Αθήνα, 4‐ 6 Μαΐου 2007. ISSN: 1790-8574 301 αλλά αποτελούν ενδείξεις της ύπαρξης ιδιαίτερα στρεσογόνων για το παιδί παραγόντων που μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και της κατάλληλης αντιμετώπισης μπορούν να επιλυθούν ικανοποιητικά» . Οι γονείς από την άλλη πλευρά «αισθάνονται άγχος και φόβο για την ασφάλεια, την προσαρμογή, την αποδοχή του παιδιού από το σχολικό περιβάλλον καθώς και αγωνία για τη στάση και τη συμπεριφορά του δασκάλου απέναντι στο παιδί τους» .

ζ) Στάσεις εκπαιδευτικών, συμμαθητών και γονέων Οι στάσεις των γονέων, των δασκάλων, των συμμαθητών αλλά και των στενών φίλων του παιδιού είναι καθοριστικές για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου θα ευνοηθεί η υγιής ανάπτυξη του παιδιού αλλά ταυτόχρονα και για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης και απαιτητικής ασθένειας που χρειάζεται συνεχώς προσοχή .
Ο τρόπος με τον οποίο ο δάσκαλος αντιλαμβάνεται την κατάσταση της υγείας του παιδιού, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί «οι προσδοκίες του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις του μαθητή» .
Ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ασθένειας του διαβήτη περιλαμβάνει ενημέρωση και συμβουλευτική σε ολόκληρη την οικογένεια του παιδιού, στο δάσκαλο και τους συμμαθητές του αλλά ακόμα και στους στενούς του φίλους, μιας και οι στάσεις των παραπάνω είναι κρίσιμες και σημαντικές για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης ασθένειας που απαιτεί προσοχή σε συνεχή βάση .

Συμπεράσματα

Ο διαβήτης είναι μια απαιτητική ασθένεια για το ίδιο το παιδί αλλά και την οικογένειά του. Το σχολείο μπορεί και οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο στο να διευκολύνει αλλά και να βοηθήσει το παιδί με διαβήτη να συμμετέχει όπως τα υπόλοιπα παιδιά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου. Εξάλλου, ιδιαίτερα προβλήματα δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στην τάξη που φοιτά το παιδί, εκτός αν υπάρξει έντονη σωματική άσκηση ή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής που περιέχουν ζάχαρη . Το παιδί που πάσχει από διαβήτη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο σχολείο ως άρρωστο αλλά ως ένα παιδί που πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να αναπληρώσει την αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη.


Έρευνα από αρθρογραφία επιμέλεια : Κώστας Βουκελάτος


Παράνομη μετακίνηση στελέχους από Μπαλτά



«Χαστούκι» στον τέως υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και τους συνεργάτες του έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόφαση για τη μετακίνηση στελέχους του υπουργείου σε θέση στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τώρα ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να πληρωθεί και βρίσκεται μετέωρος. Η υπόθεση καταγράφεται ως ένα ακόμη περιστατικό με οσμή πολιτικής εμπάθειας εκ μέρους μελών της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτό, διότι οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι ο δημόσιος υπάλληλος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Κ») που κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο υπουργείο δεν ήταν αρεστός στο απερχόμενο ηγετικό επιτελείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «επιστρέφεται αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής του υπαλλήλου για την καταβολή μισθοδοσίας του, διότι μη νόμιμα τοποθετήθηκε με την υπ’ αριθμόν... απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων». Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίζεται στο άρθρο 5 του νόμου 4275 του 2014, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο αφαιρούνται οι αρμοδιότητες θέσης από στελέχη και εν συνεχεία αυτά μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Οπως εξήγησαν χθες στην «Κ» έμπειρα και μόνιμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για γκάφα του απερχόμενου επιτελείου, μέλη του οποίου έσπευσαν να προχωρήσουν στη μετακίνηση του υπαλλήλου χωρίς να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι όροι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος θεώρησε την απόφαση για μετακίνησή του ως πολιτική δίωξη και προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη για να προσβάλει την πράξη.

Στο ίδιο επίσης πλαίσιο, πολιτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας για αλλαγή ηγεσίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Ο σύλλογος εργαζομένων του Ιδρύματος κατήγγειλε τον κ. Μπαλτά για απαράδεκτη μεθόδευση παράκαμψης και απαξίωσης. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι πριν παρέλθει η ημερομηνία, που το ίδιο το υπουργείο έθεσε στον σύλλογο εργαζομένων ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να πληροφορούμαστε ότι ο υπουργός προχώρησε στον ορισμό νέου Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του συλλόγου να προτείνει τον εκπρόσωπό του και αυτό θα πράξει έως 31 Αυγούστου». Οι εργαζόμενοι ανέμεναν «η ίδια σπουδή να επιδειχθεί και για την επίλυση επειγόντων θεμάτων που ανακύπτουν εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς». «Η επιχειρούμενη αλλαγή των διοικήσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του ΙΚΥ, με στόχο την τοποθέτηση πολιτευτών της συγκυβέρνησης και συγγενών αυτών, καθώς και οι συνεχιζόμενες διαδικασίες για την αντικατάσταση διευθυντών του υπουργείου Παιδείας αποτελούν το αποκορύφωμα της αθλιότητας», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

Πολλά τα κενά και λόγω ολιγωρίας

Ιδού η κατάντια της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς εκ μέρους του αρμόδιου αναπληρωτή Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνεργατών του. Τα κενά θα είναι τεράστια όχι μόνο λόγω έλλειψης των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και εξαιτίας της ολιγωρίας των στελεχών του υπουργείου. Η ΟΛΜΕ είναι καταπέλτης, και να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ανήκει σε συνδικαλιστική παράταξη προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού τι λέει σε χθεσινή ανακοίνωση: «Πληροφορηθήκαμε ότι με την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ολοκληρώθηκε. Πλέον, απαγορεύεται η οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δεν φρόντισαν να τηρηθεί έγκαιρα το χρονοδιάγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουν σε ποια περιοχή θα εργαστούν, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς και πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα περιττών μετακινήσεων. Χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών είναι στον αέρα».
Πάντως, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αφού τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγιασμοί στα σχολεία, καθώς οι ιερείς θα βρίσκονται στους ναούς έως τις 11 το πρωί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Πηγή : kathimerini.gr


Άριστη στην άμυνα, χρειάζεται βελτίωση στην επίθεση η Εθνική



Η Εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε δύσκολα της Τουρκίας με 62-58 στο δεύτερο ματς της στο τουρνουά Ακρόπολις, δείχνοντας εξαιρετικά στοιχεία στην άμυνα αλλά "κόλλησε" στην επίθεση μετά την πρώτη περίοδο.

Ένα πολύ δυνατό τεστ έδωσε η Εθνική ομάδα μπάσκετ κόντρα στην Τουρκία και πήρε ρεβάνς για την ήττα στην αρχή της προετοιμασίας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε το καλύτερο δεκάλεπτό του (το πρώτο) στη μέχρι τώρα προετοιμασία, προσφέροντας και θέαμα εκτός από ουσία. Οι Τούρκοι αν και βρήκαν λύσεις έξω από τα 6.75 δεν μπορούσαν να σταματήσουν τους Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη, Κουφό και Σπανούλη οι οποίοι έτρεχαν στον αιφνιδιασμό και έδωσαν προβάδισμα 13 πόντων στην Ελλάδα. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε στο +10 (29-19).

Η εικόνα άλλαξε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Τουρκία έσφιξε την άμυνά της, τα σουτ των Ελλήνων δεν ήταν εύστοχα και έτσι η διαφορά έκλεισε στους 2 πόντους (37-35) με την Εθνική να σημειώνει μόλις 8 στη δεύτερη περίοδο.

Το πρόβλημα στην επίθεση παρέμεινε και στην αρχή της τρίτης περιόδου. Ο Κατσικάρης έψαξε λύσεις και ο Αντετοκούνμπο έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Εθνική ομάδα η οποία έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο +4 (48-44).

Στην τελευταία περίοδο ο Νίκος Ζήσης πήρε το... όπλο του και με 7 σερί πόντους έδωσε “αέρα” 9 πόντων στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η επίθεση της Εθνικής "κόλλησε" και πάλι όμως η άμυνα έδωσε άλλη μία νίκη. Ο Αντετοκούνμπο έκλεψε εντυπωσιακά την μπάλα 1.30' πριν το τέλος και ο Πρίντεζης με λέι απ έγραψε το 60-54. Οι Τούρκοι έκαναν την τελευταία τους προσπάθεια, πλησίασαν στους 2 μετά το κλέψιμο του Γκιουλέρ στον Σπανούλη όμως δεν κατάφεραν κάτι περισσότερο.

Το τουρνουά Ακρόπολις ολοκληρώνεται το Σάββατο με την Εθνική ομάδα να αντιμετωπίζει τη Λιθουανία στο τελευταίο της φιλικό πριν από το Ευρωμπάσκετ που αρχίζει σε μία εβδομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 29-19, 37-35, 48-44, 62-58

Ελλάδα: Μπουρούσης 8 (8ρ), Ζήσης 11, Σπανούλης 9 (4 α), Καλάθης 3, Περπέρογλου, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 10 (9ρ, 4 α), Καϊμακόγλου, Κουφός 10 (8ρ), Πρίντεζης 11, Παπανικολάου, Μάντζαρης

Τουρκία: Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6, Χερσέκ 4, Ιλιασόβα 12, Ερντέν 6, Μαχμούτογλου 12, Σαβάς, Μπατούκ, Μουχάμεντ, Αλντεμίρ, Κοκσάλ, Σιπάχι, Οζμιζράκ, Κορκμάζ



Πηγή


Γελάνε και τα πεζοδρόμια με την Ραχήλ: Οι εκλογές γίνονται γιατί… οι Γερμανοί θέλουν να φύγει η Ζωή από Πρόεδρος της Βουλής




«Το εμπόδιο ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία έπρεπε να φύγει από τη θέση της, προκειμένου να κλείσουν οι Επιτροπές που ζήτησαν οι Γερμανοί και επειδή υπήρχε εμπόδιο να παραδώσει την σφραγίδα της Βουλής, όπως ζήτησε ο Σόιμπλε», δήλωσε η Ραχήλ Μακρή στον Real Fm.

«Εκεί ήταν το μοναδικό πρόβλημα, Όλες οι εκλογές γίνονται, στην ουσία, για να απαλλαγεί η θέση της Προέδρου της Βουλής, που εμπόδιζε την παράδοση. Είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε η Ραχήλ Μακρή.


Πηγή: iefimerida.gr


Πέταξαν αυγά σε Λαπαβίτσα και Αλεξάνδρα Τσανάκα! (βίντεο)



Ενδεικτικό της αγανάκτησης του εκλογικού σώματος και της απογοήτευσής του από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ήταν το θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Καπνεργάτη, στο κέντρο της Καβάλας, λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η ανοιχτή συγκέντρωση της νεοσύστατης παράταξης "Λαϊκή Ενότητα" με κεντρικό ομιλητή τον τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της "Λαϊκής Ενότητας" Κώστα Λαπαβίτσα.

Την ώρα που ο κ. Λαπαβίτσας και η τέως βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της Λ.Ε. Αλεξάνδρα Τσανάκα παραχωρούσαν συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ ένας άγνωστος νεαρός άνδρας -ο οποίος δήλωσε ότι δεν ψήφισε κανένα κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές- πέταξε 2 αυγά προς το μέρος τους! Στην συνέχεια ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδίου και των κ. Τσανάκα και Λαπαβίτσα, ενώ τον ρόλο του "πυροσβέστη" ανέλαβε ο επίσης τέως βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Ιωαννίδης. Το επεισόδιο έληξε με την απομάκρυνση του άγνωστου άνδρα, ο οποίος όμως συνέχιζε από απόσταση τους λεκτικούς χαρακτηρισμούς.



Πηγή : kavala-portal.gr


Ελληνικό δημόσιο : 6μελή Επιτροπή για να παρακολουθεί εάν λειτουργεί σωστά ένα φωτοτυπικό;



Το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ορεστιάδα συγκρότησε 6μελή Επιτροπή με αρμοδιότητα να παρακολουθεί… της εύρυθμης λειτουργίας ενός φωτοτυπικού μηχανήματος. Ειδικότερα, η «επιτροπή» έχει τρία «τακτικά» και τρία «αναπληρωματικά» μέλη, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της διευθύντρια του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στην Ορεστιάδα, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στη «Διαύγεια». Η απόφαση για τη συγκρότηση της «επιτροπής» έχει ημερομηνία 2 Ιουνίου 2015.





Πηγή : iefimerida.gr


Στην τύχη τους 44 Κέντρα Φροντίδας παιδιών




Στην τύχη τους 44 Κέντρα Φροντίδας παιδιών   O Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την παραίτηση της Κυβέρνησης, χωρίς να λύσει το θέμα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με αναπηρία, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την “κοινωνική ευαισθησία”  μαζί με τις άλλες προεκλογικές υποσχέσεις αλλά υπονομεύει και την προσπάθεια των εθελοντικών ομάδων και του Γονεϊκού Κινήματος, που στηρίζουν τα παιδιά με αναπηρία. Εδώ και 8 μήνες είναι στον “αέρα” 44 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας 1430 παιδιών με αναπηρία και τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών αδρανούν και αδιαφορούν για την έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης.   Από το νομό Ηρακλείου στα Κέντρα αυτά είναι: η Ζωοδόχος Πηγή και το Δικαίωμα στη Ζωή,  κέντρα που αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζομένους και τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες, με συνέπεια να οδηγηθούν στο κλείσιμο.   Αυτή είναι μια χαρακτηριστική πράξη αναλγησίας της απερχόμενης Κυβέρνησης».



Πηγή : dikaiologitika.gr


Τέσσερις δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του ΣυΡιζΑ




Προβάδισμα από μία μέχρι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες για τονΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δημοσκοπήσεις των εταιρειών Marc, MRB, Metron Analysis, καθώς και του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Marc: Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Παρασκευή σε 1.006 νοικοκυριά.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με ποσοστό 23,2%. Ακολουθεί το Ποτάμι με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%.

Στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 3,8%. Στη Βουλή φαίνονται να εισέρχονται οριακά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν την προτίμηση του 3% των ερωτηθέντων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 1,3%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κυμαίνεται στο 18,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.


Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει 47,8% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, και 50,9 αρνητικές και μάλλον αρνητικές. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 9 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας εμφάνιζε 72,5% θετικές γνώμες και 26,5% αρνητικές. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι παραμένει πάντως πρώτος σε δημοτικότητα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%: στις θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, ενώ το 49,1% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον ίδιο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συγκεντρώνει 42,9% θετικές γνώμες και 53,1% αρνητικές, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θετικές γνώμες 35,2%  και αρνητικές 59,5%. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,2%  και αρνητικές 66,2%, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θετικές γνώμες 23,2% και αρνητικές 68,3%, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος θετικές γνώμες 11,9% και αρνητικές 84,4%, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θετικές γνώμες 11,4% και αρνητικές 84,7, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζει θετικές γνώμες σε ποσοστό 20,9% και αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 76,6%.

Σε ό,τι αφορά το τι κυβέρνηση προτιμούν, οι ερωτηθέντες απάντησαν κυβέρηση Εθνικής ενότητας σε ποσοστό 33,7%, συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 17,2%, κυβέρνηση με βασικό κορμό ΝΔ σε ποσοστό 17,6%, αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 14,4% και αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. σε ποσοστό 7,1%.


MRB: Προβάδισμα 1,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ
Προβάδισμα 1,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., στην πρόθεση ψήφου, δίνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγορά».

Σύμφωνα με την MRB στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,6%, Ν.Δ. 22,8%, η Χρυσή Αυγή 6,2%, το Ποτάμι 5,6%, το KKE 4,7%, η Ένωση Κεντρώων 4,7%, η Λαϊκή Ενότητα 4,2%, το ΠΑΣΟΚ 3,9% και οι ΑΝΕΛ 2,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας ανεβαίνει στις 2,2 μονάδες.


Metron Analysis: Οριακή διαφορά 1% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Οριακή διαφορά της τάξης του 1% μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 21,2%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,4% και ακολουθεί το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 4,1%.

Στη Βουλή με 3,8% εμφανίζεται να μπαίνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής με ποσοστό 1,7%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει ποσοστό 3,1%.

Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο ξεπερνά το 11%.


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Στο 3% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου διαπιστώνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 25%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 22%.

Την τρίτη θέση μοιράζονται Ποτάμι και ΚΚΕ με ποσοστό 6%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 5%, το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων με 4,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 14%.

Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%).


Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά κατατάσσεται τέταρτη, συγκεντρώνοντας το 16%.

Ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5% θετικών γνωμών, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%).

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συγκεντρώνει 10% θετικών γνωμών. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, συγκέντρωσε 5% θετικών αλλά 54% αρνητικών γνωμών.


ProRata: Προβάδισμα 3,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ - «Πρώτο κόμμα» οι αναποφάσιστοι

Προβάδισμα 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταίρειας ProRata που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών. Πάντως, «πρώτο κόμμα» αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23% και ακολουθούν η Ν.Δ. με 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 3,5% και η Ένωση Κεντρώων με 3%.

Εκτός Βουλής, με ποσοστό 2%, μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, 64% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε εκλογές, ενώ στο ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει στην Ευρωζώνη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, το 68% απαντά θετικά.

Πάντως, ποσοστό άνω του 50% εκτιμά ότι η συμφωνία που συνήφθη με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Πρώτος στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η έρευνα διεξήχθη στις 25 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων.



Κέρδος online   


Επιστολή Γιουνκέρ προς Θάνου



Είκοσι τρία μέλη, υπό την κ. Βασιλική Θάνου, αριθμεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες και θα αναλάβει όχι μόνον να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά και να διαχειριστεί σειρά κρίσιμων ζητημάτων μέχρι τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με επιστολή του προς την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ζητεί την πλήρη στήριξη του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και επισημαίνει ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της επιτυχίας». Τονίζει, επίσης, ότι η πρωθυπουργός μπορεί να βασίζεται στην Κομισιόν και στον ίδιο προσωπικά «προκειμένου να σας βοηθήσουμε στο έργο σας».

Λίγη ώρα μετά τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου, εκδόθηκε εξάλλου χθες από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος και εργάστηκε εντατικά για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Ο κ. Παυλόπουλος είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι αυτός ο οποίος, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, θα παραστεί φέτος στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Υπό τη νέα σύνθεσή της η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου την 1η Οκτωβρίου για την εκλογή προεδρείου και, εν συνεχεία, για τη συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Στον μήνα που μεσολαβεί η κυβέρνηση της κ. Θάνου θα πρέπει να διαχειριστεί όχι μόνον τις εκκρεμότητες από το τρίτο μνημόνιο αλλά και τη με πολλές ελλείψεις έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και το πιεστικό πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόβλημα αναφέρεται στην επιστολή του και ο κ. Γιουνκέρ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή ατζέντα με στόχο τη βοήθεια των κρατών-μελών και ιδιαιτέρως της Ελλάδας «και έχει συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και στους πολίτες της».

Στην πρώτη της εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, η πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κύρια αρμοδιότητα τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα. Ολοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται με κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο».

Η τελική ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος έκρυβε και κάποιες εκπλήξεις σε σχέση με όσα είχαν διαρρεύσει το βράδυ της Πέμπτης. Η μεγαλύτερη εξ αυτών ίσως είναι η απουσία από το σχήμα του καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη. Παραμένει άγνωστο εάν η μη συμμετοχή του κ. Σπουρδαλάκη οφείλεται στην αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ήταν εκείνος που ως κοσμήτορας είχε δώσει την έγκρισή του για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Κουφοντίνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή στο βέτο του κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο γιος του κ. Σπουρδαλάκη, φοιτητής του Φυσικού, είναι υποστηρικτής της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.


Πηγή : kathimerini.gr


Διπλό... θρίλερ για Τσίπρα – Αμφίβολη η συμμετοχή Τσακαλώτου - Μητρόπουλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ



Διπλός πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το κύμα φυγής μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος κινδυνεύει να χάσει ακόμη δύο από τα κορυφαία στελέχη του. Τον Αλέξη Μητρόπουλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Ο κ. Μητρόπουλος ήταν μεταξύ των βουλευτών που είχαν ψηφίσει "παρών" στα μέτρα, ωστόσο το θέμα φαίνεται ότι είχε διευθετηθεί και θα τύχει της αντιμετώπισης που θα έχουν και οι άλλοι βουλευτές που τήρησαν την ίδια στάση, δηλ. με τη δέσμευση σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε to Mega, φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα προστέθηκε και μια ακόμη παράμετρος που σχετίζεται με τη Δικαιοσύνη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε αφορμή για να δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήσεις να μην είναι υποψήφιος ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος εμφανίζεται βέβαιος, σε συνομιλητές, ότι το ζήτημα θα λυθεί και θα είναι τελικά υποψήφιος.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβη σε μία αινιγματική δήλωση, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε “Δεν έχω πάρει ακόμη τις αποφάσεις μου”. Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα πως ο κ. Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, μυστήριο παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας
Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - Εκλογικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη σημασία της πανελλαδικής σύσκεψης του Σαββατοκύριακου, όπου και θα τεθούν οι βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος και θα εγκαινιαστεί επίσημα η έναρξη της προεκλογικής δουλειάς του Κόμματος.

«Στις 20 Σεπτέμβρη οι πολίτες καλούνται με την επιλογή τους να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα. Να ανατρέψουν, με τη δική τους ψήφο, τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης. Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία».

Αυτό σημείωσε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας-Εκλογικής Επιτροπής.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε το αληθινό δίλημμα της κάλπης». «Να βγούμε μπροστά», τόνισε και προσέθεσε: «Να μην αφήσουμε τα λαϊκά στρώματα βορά στην επίθεση των ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της πανελλαδικής σύσκεψης του Σαββατοκύριακου, όπου και θα τεθούν οι βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος και θα εγκαινιαστεί επίσημα η έναρξη της προεκλογικής δουλειάς του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία της εκλογικής μάχης για το μέλλον της χώρας, καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία θα αντιπαρατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων, όπως η διαπραγμάτευση του χρέους, τα «ισοδύναμα» μέτρα, το αγροτικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Βασικός άξονας του είναι οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και το κράτος. «Μόνο μια πολιτική δύναμη που δεν είναι δέσμια συμφερόντων, μπορεί να τις σκεφτεί και να τις εφαρμόσει» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.


Πηγή : newsit.gr


Πυροβολισμοί κοντά στο σπίτι του Μεϊμαράκη




Άγνωστος άνοιξε πυρ στο Χαλάνδρι, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του προέδρου της ΝΔ.

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 6:15 το πρωί όταν άγνωστος πυροβόλησε στον αέρα, στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Βοιωτίας.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σπίτι του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ωστόσο οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος δεν συνδέουν τους πυροβολισμούς με την παρουσία της οικείας Μεϊμαράκη στην περιοχή.

Στο σημείο βρέθηκαν κάλυκες ενώ από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή ζημιές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ο άνδρας που πυροβόλησε στον αέρα βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο απο το οποίο ακουγόταν πολύ δυνατά μουσική.


Πηγή : antenna.gr


Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής μεταξύ 1990 και 2013




Οι άνθρωποι ζουν πλέον πολύ περισσότερο σε όλο τον κόσμο, όμως πολλοί από αυτούς ζουν περισσότερα χρόνια άρρωστοι, σύμφωνα με μια μελέτη για τις σοβαρότερες ασθένειες και τους τραυματισμούς σε 188 χώρες.

Η γενική υγεία έχει βελτιωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στις προόδους που επιτεύχθηκαν στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το HIV/AIDS ή η ελονοσία την περασμένη δεκαετία, αλλά και τα κέρδη που καταγράφονται στις προσπάθειες καταπολέμησης των μητρικών και των παιδικών ασθενειών.

Όμως ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό το προσδόκιμο υγιούς ζωής: περισσότεροι άνθρωποι ζουν πιο πολλά χρόνια ασθενείς ή ανάπηροι, σύμφωνα με μια ανάλυση των στοιχείων της μελέτης που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

«Ο κόσμος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην υγεία, αλλά τώρα η πρόκληση είναι να επενδύσουμε στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων πρόληψης και θεραπείας των κυριότερων αιτίων ασθένειας και αναπηρίας», σημείωσε ο Θίο Βος, καθηγητής στο Institute of Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που τέθηκε επικεφαλής των αναλυτών.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά τη γέννηση αυξήθηκε και για τα δύο φύλα κατά 6,2 έτη, από τα 65,3 το 1990 στα 71,5 το 2013. Το προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξήθηκε επίσης, κατά 5,4 χρόνια, από τα 56,9 το 1990 στα 62,3 το 2013.

Το προσδόκιμο υγιούς ζωής προσδιορίζεται λαμβανομένων υπόψη τόσο της θνησιμότητας, όσο και των επιπτώσεων που έχουν μη θανατηφόρες παθήσεις και χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, οι πνευμονοπάθειες, ο διαβήτης ή οι σοβαροί τραυματισμοί. Τα προβλήματα υγείας αυτού του είδους επιδεινώνουν ραγδαία την ποιότητα ζωής και έχουν μεγάλο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και από την άποψη των συστημάτων υγείας.

Για τις περισσότερες από τις 188 χώρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, οι μεταβολές στο προσδόκιμο υγιούς ζωής από το 1990 ως το 2013 ήταν «σημαντικές και θετικές», σύμφωνα με τους ερευνητές. Όμως σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μπελίζ, της Μποτσουάνας ή της Συρίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2013 δεν ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγραφόταν το 1990.

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Παραγουάη και η Λευκορωσία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε. Στο Λεσότο και στη Σουαζιλάνδη, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2013 αναμένεται να ζήσουν 10 λιγότερα χρόνια υγιείς από εκείνους που είχαν γεννηθεί 20 χρόνια νωρίτερα.

Η μελέτη κατέγραψε ακόμη μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, όπως και στις τάσεις που διαμορφώνονται.

Οι πολίτες της Νικαράγουας και της Καμπότζης είδαν το προσδόκιμο υγιούς ζωής να αυξάνεται δραματικά από το 1990, κατά 14,7 και 13,9 χρόνια αντίστοιχα. Οι άνθρωποι στη Μποτσουάνα και το Μπελίζ, αντίθετα, είδαν μειώσεις 2 ετών και 1,3 έτους αντίστοιχα.

Το 2013 το Λεσότο είχε το χαμηλότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής: 42 χρόνια. Στην Ιαπωνία καταγράφηκε το υψηλότερο: 73,4 χρόνια.


Πηγή : Nooz.gr



Β. Μεϊμαράκης: Δεν πλειοδοτούμε σε υποσχέσεις, δεσμευόμαστε να βρούμε λύσεις


Την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη διάρκεια της περιοδείας του στη Βοιωτία και τόνισε ότι στην προεκλογική περίοδο το κόμμα του δεν θα δεσμευτεί για λύσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Όπως είπε, πέρασαν οι εποχές που μονοκομματικές κυβερνήσεις και που «σωτήρες» μπορεί να έδιναν από μόνοι τους λύσεις.

«Απαιτείται από τη συνθετότητα των προβλημάτων, η οποία υπάρχει, την πολυπλοκότητα, να μπορούμε να συζητάμε οι πολιτικές δυνάμεις, να συνεννοούμεθα, να έχουμε την απαραίτητη συναίνεση και μετριοπάθεια για να βρίσκουμε τις λύσεις», συνέχισε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν θα πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις. Δεν θα δεσμευτεί για  λύσεις, οι οποίες -όπως οι πολίτες γνωρίζουν- δεν μπορεί να υλοποιηθούν».

«Δεσμεύεται, όμως», συνέχισε, «ότι θα συνεργαστεί με όλους τους δημοκράτες, που έχουν άποψη, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν, ανεξαρτήτως τι πιστεύουν, για να βρούμε τις λύσεις. Και οι πολίτες να αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη τους συνολικά στο πολιτικό σύστημα».


Πηγή : naftemporiki.gr


Αποστάσεις ΑΝΕΛ από Χαϊκάλη για την offshore



Τη διάψευση των ισχυρισμών ότι διαθέτει εξωχώρια εταιρεία στην Κύπρο επεδίωξε χθες ο πρώην υφυπουργός Π. Χαϊκάλης, μετά τις αποκαλύψεις βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και τις αποστάσεις που κράτησε η ηγεσία των ΑΝΕΛ, ζητώντας εξηγήσεις.

Ο κ. Χαϊκάλης ισχυρίστηκε πως είναι αναληθής η αναφορά σε εξωχώρια (offshore) εταιρεία, καθώς οι κυπριακές εταιρείες υπάγονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. «Αν συνεργαζόμουν με εταιρεία στη Γερμανία, θα κάναμε την ίδια συζήτηση;» είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι μέτοχος, ιδιοκτήτης ή μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. «Δεν έχω στα χέρια μου μετοχές, δεν φαίνεται πουθενά το όνομά μου», ανέφερε, αν και είναι γνωστή η ανωνυμία των μετοχών και η λειτουργία εταιρειών στην Κύπρο μέσω παρένθετων, δικηγορικών γραφείων. Η εν λόγω εταιρεία, Metrofin, λειτουργεί από το γραφείο Παμπορίδη και ζητούμενο είναι ποιος είναι ο πραγματικός της ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Χαϊκάλης, το 2008 συνήψε συμφωνία με τη Μetrofin για να «προστατεύσει τα πνευματικά του δικαιώματα» στην Κύπρο. Η συμφωνία, κατά αυτόν, ολοκληρώθηκε το 2011, έτος κατά το οποίο είχε έσοδα αλλά δεν τα δήλωσε ως εισόδημα, καθώς δεν εξοφλήθηκαν! Ανάλογο επιχείρημα είχε επικαλεστεί και τον Φεβρουάριο του 2014, όταν αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ ότι είχε αποκρύψει εισοδήματα 55.000 ευρώ το 2007. «Ελαβα δύο επιταγές της τάξεως των 20.000 και 25.000 ευρώ, όμως η συμφωνία μας με την εταιρεία δεν προχώρησε και έτσι ξέχασα να κόψω το παραστατικό», είχε παραδεχτεί, τότε, στον ΣΚΑΪ. Η συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία δεν είχε ως σκοπό τη φοροαποφυγή, λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών στην Κύπρο, ισχυρίστηκε, χωρίς να αποκαλύψει τι ποσοστό των εσόδων περνούσε από την κυπριακή εταιρεία ή την ελληνική ομόρρυθμη που κατέχει. Ο κ. Χαϊκάλης έκρινε ότι τα δημοσιεύματα συνιστούν συκοφαντίες «από κέντρα που έχουν στόχο να πλήξουν εμένα, τους ΑΝΕΛ και την απελθούσα κυβέρνηση», ενώ εκτίμησε ότι ουδείς λόγος μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του κόμματος υπάρχει. Εν μέσω μίας άλλης πολύκροτης υπόθεσης, της καταγγελίας περί απόπειρας χρηματισμού του πριν από την προεδρική εκλογή του Δεκεμβρίου, ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι έδωσε 5.000 ευρώ στον, κατά τις καταγγελίες του, αυτουργό της δωροδοκίας για να του τα επενδύσει σε χρηματιστήρια, αν και απαγορεύεται στους βουλευτές η διενέργεια τέτοιων συναλλαγών.


Πηγή


Δημοσκόπηση: Στο 1% κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ



Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι 22,2% και 21,2%, αντίστοιχα - Μπαίνουν στη Βουλή Λεβέντης και Λαφαζάνης, εκτός ο Καμμένος

Σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την πρώτη προεκλογική δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου, φαίνεται πως είναι οριακή.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με ποσοστά 22,2% έναντι 21,2%. Στο 6,4% βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, στο 5,1% το Ποτάμι, στο 4,5% το ΚΚΕ, στο 4,1% το ΠΑΣΟΚ, στο 3,8% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, στο 3,1% η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, με ποσοστό μόλις 1,7%.


Πηγή