Είκοσι τρία μέλη, υπό την κ. Βασιλική Θάνου, αριθμεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες και θα αναλάβει όχι μόνον να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά και να διαχειριστεί σειρά κρίσιμων ζητημάτων μέχρι τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με επιστολή του προς την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ζητεί την πλήρη στήριξη του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και επισημαίνει ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της επιτυχίας». Τονίζει, επίσης, ότι η πρωθυπουργός μπορεί να βασίζεται στην Κομισιόν και στον ίδιο προσωπικά «προκειμένου να σας βοηθήσουμε στο έργο σας».
Λίγη ώρα μετά τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου, εκδόθηκε εξάλλου χθες από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος και εργάστηκε εντατικά για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Ο κ. Παυλόπουλος είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι αυτός ο οποίος, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, θα παραστεί φέτος στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Υπό τη νέα σύνθεσή της η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου την 1η Οκτωβρίου για την εκλογή προεδρείου και, εν συνεχεία, για τη συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Στον μήνα που μεσολαβεί η κυβέρνηση της κ. Θάνου θα πρέπει να διαχειριστεί όχι μόνον τις εκκρεμότητες από το τρίτο μνημόνιο αλλά και τη με πολλές ελλείψεις έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και το πιεστικό πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόβλημα αναφέρεται στην επιστολή του και ο κ. Γιουνκέρ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή ατζέντα με στόχο τη βοήθεια των κρατών-μελών και ιδιαιτέρως της Ελλάδας «και έχει συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και στους πολίτες της».
Στην πρώτη της εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, η πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κύρια αρμοδιότητα τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα. Ολοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται με κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο».
Η τελική ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος έκρυβε και κάποιες εκπλήξεις σε σχέση με όσα είχαν διαρρεύσει το βράδυ της Πέμπτης. Η μεγαλύτερη εξ αυτών ίσως είναι η απουσία από το σχήμα του καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη. Παραμένει άγνωστο εάν η μη συμμετοχή του κ. Σπουρδαλάκη οφείλεται στην αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ήταν εκείνος που ως κοσμήτορας είχε δώσει την έγκρισή του για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Κουφοντίνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή στο βέτο του κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο γιος του κ. Σπουρδαλάκη, φοιτητής του Φυσικού, είναι υποστηρικτής της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Πηγή : kathimerini.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου