Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ξέρει να χάνει! Αρνήθηκε να... δεχτεί το Μνημόνιο



Τυπολατρεία ή άρνηση να δεχτεί την... ήττα της; Το τρίτο Μνημόνιο μόλις είχε υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Είχε γίνει νόμος του κράτους. Και τότε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να κάνει πάλι το θαύμα της, "βγάζοντας από τα ρούχα του" ακόμη και τον πράο Αλέξη Μητρόπουλο.
Είχε προηγηθεί το οριστικό της "διαζύγιο" από τον Αλέξη Τσίπρα. "Θα σταματήσω να στηρίζω τον πρωθυπουργό. Εκείνος με έπεισε να το κάνω. Μας πέταξε στα σκυλιά", είπε πει νωρίτερα, βάλλοντας για πρώτη φορά ονομαστικά τον Αλέξη Τσίπρα. Είχε ακολουθήσει ακόμη ένα "Όχι".

Ακόμη και με το δικό της "Όχι" (και πολλών άλλων) το Μνημόνιο της... αριστεράς, πέρασε. Μετά από 24 ώρες συνεδριάσεων, Επιτροπών και Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός μαραθώνιος είχε φτάσει στο τέλος. Όχι γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα.

Από τα έδρανα των βουλευτών, όπου επέλεξε να κάτσει και αυτή τη φορά, κατάφερε να κάνει άνω κάτω τη Βουλή και να "παγώσει" για λίγο τη διαδικασία. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν φύγει, η ώρα είχε πια φτάσει 11 παρά. Πολλοί, άλλωστε, είχαν ζητήσει να ψηφίσουν πριν από τη σειρά τους για να προλάβουν το αεροπλάνο τους.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ρώτησε το Σώμα αν συμφωνεί να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και να επικυρωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το Σώμα δεν είχε αντίρρηση αλλά είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σηκώθηκε όρθια, πήρε το λόγο και είπε πως ο Κανονισμός λέει πως η επικύρωση της ψηφοφορίας πρέπει να γίνει σε νέα Ολομέλεια μετά από 24 ώρες και κυρίως όχι σε μια Ολομέλεια άδεια. Τι κι αν ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος την παρακάλεσε να μην επιμένει τόσο στους τύπους, τι κι αν τσακώθηκε ξανά με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. Τι κι αν ο Αλέξης Μητρόπουλος την ξαναπαρακάλεσε να μη βάζει εμπόδια ώστε να περαιωθεί η διαδικασία και να μπορέσει να πάει... σπίτι του. "Είμαι από χθες στις 09:00 εδώ" είπε. Αλλά η Ζωή δεν άκουγε τίποτα.

Επέμενε να γυρίσουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αφού είχε ήδη ψηφιστεί επί της αρχής και επί των άρθρων. Ανένδοτη. Ακόμη και ο Δημήτρης Βίτσας παρενέβη. "Κάτι ξέρουμε κι εμείς" της είπε. Κανένα αποτέλεσμα.

Παρών στην Ολομέλεια εκείνη την ώρα ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ως πρώην πρόεδρος της Βουλής της είπε πως το νομοσχέδιο μπορεί να κατοχυρωθεί αφού παρόντες ήταν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Ούτε και έτσι πείστηκε.

Και τελικά, τη λύση έδωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος. Όχι με παρακάλια και εικασίες. "Θα λήξω τη συνεδρίαση και ας παρανομήσω" είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, ζητώντας της να μην συνεχίσει να τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Αλλά εκείνη φώναζε. Αυτή τη φορά, όμως, χωρίς ανοιχτό μικρόφωνο.

Και κάπως έτσι, ένα 24ωρο θέατρο του παραλόγου κατά το οποίο ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που, κατά δήλωση της ίδιας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φέρνει αλλαγές στη ζωή 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, τελείωσε. Θέατρο και παράλογο μέχρι τέλους.


Πηγή : newsit.gr


H τραγωδία του αεροσκάφους HELIOS μέσα από τις συνομιλίες των πιλότων των F16!!



14 Αυγούστου 2005. Η πτήση-μυστήριο του HELIOS,έχει δραματικό τέλος με τη συντριβή του αεροσκάφους στο Γραμματικό.

Η Πολεμική Αεροπορία με δύο F 16 είχε παίξει το δικό της ρόλο.Οι πιλότοι των F 16 είχαν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με τον ηρωικό φροντιστή που κάθισε στη καρέκλα του αναίσθητου κυβερνήτη,τον καθοδήγησαν δείχνοντάς του το διάδρομο της Τανάγρας,αλλά η προσγείωση δεν ήταν απλή υπόθεση.



Ευ. Μεϊμαράκης: Το «πρώτη φορά αριστερά» σύντομα θα γίνει «τελευταία φορά αριστερά»




Κατά των εκλογών, τις οποίες ωστόσο δήλωσε ότι δεν φοβάται, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην  ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Το πρώτη φορά αριστερά σύντομα θα γίνει τελευταία φορά αριστερά, και μάλιστα με δική σας ευθύνη και από τους δικούς σας βουλευτές. Είστε αντιμέτωπος με τους δαίμονες που εσείς οι ίδιοι κατασκευάσατε», είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη. Δεν είστε κυβερνήτης και μάλιστα εξαφανισμένος. Έπρεπε να ήσασταν εδώ στη Βουλή όταν γινόταν το μπάχαλο το πρωινό».

«Βρείτε λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας», ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα. «Οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω. Θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και θα χαθούν δύο κρίσιμοι μήνες», ανέφερε και προειδοποίησε πως «αν γίνουν τώρα, μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και αμέσως μετά τις εκλογές να έχουμε μνημόνιο και μάλιστα πολύ χειρότερο από αυτό που έρχεται τώρα. Δώστε λύση μέχρι τη Δευτέρα. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα. Και μην μας θεωρείτε δεδομένους στις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου». «Εμείς ποτέ δεν φοβηθήκαμε τους πολίτες, αν εσείς πιστεύετε ότι είναι λύση, πάμε», είπε χαρακτηριστικά.


Ευ. Μεϊμαράκης: Το πρώτη φορά αριστερά σύντομα θα γίνει τελευταία φορά αριστερά

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε πολλές φορές στο θέμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Εμείς από την ώρα που ήρθαμε μέχρι και τώρα την πρόεδρο της Βουλής βλέπουμε μπροστά μας να μιλάει και να μην σταματάει», είπε και πρόσθεσε: «ορθώς η πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να υπερασπιστεί αυτά που είπε. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος την επέλεξε να είναι πρόεδρος της Βουλής. Σήμερα η εικόνα είναι εκείνη της πλήρους διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, της πλήρους διάλυσης της Βουλής και πάμε για την πλήρη διάλυση της χώρας. Ε, αυτό η ΝΔ δεν θα το επιτρέψει».

«Όλες επιλογές σας έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, και εσείς πρωθυπουργεύετε και κάνετε το θύμα, ενώ εσείς ευθύνεστε», υπογράμμισε ο Β. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «εσείς τελικά σε τι φταίτε; Το έχετε αναλογιστεί; Δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι άλλοι».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι στην λύση της «σουρεαλιστικής εικόνας», όπως την χαρακτήρισε, «εμείς δεν θα ανακατευτούμε, ούτε σε πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής, εσείς θα τα λύσετε μόνοι σας».

Απευθυνόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε χειροκροτούμενος ότι «είστε ο πρώτος μνημονιακός πλέον. Μόνο ο διάδρομος στη Βουλή μας χωρίς που κάνουμε και ένα βήμα και τον περνάμε».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «η ΝΔ θα δημιουργήσει ομάδες εργασίας του μνημονίου και μέσα από αυτές τις επιτροπές θα δώσουμε μάχη για τους αγρότες, το φορολογικό».
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποσαφήνισε ότι δεν ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα εκλογές, αλλά να σταθεροποιήσει το κλίμα. Όπως είπε, υπουργοί όπως ο κ. Βούτσης και η κ. Γεροβασίλη έχουν μιλήσει για εκλογές σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. «Ή θα δημιουργήσετε κλίμα σταθερότητας μαζεύοντας τους υπουργούς σας και την πρόεδρο της Βουλής ή θα βρείτε άλλη λύση», ανέφερε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
«Δεν θέλω να συμβάλω στην αποσταθεροποίηση. Από Δευτέρα αυτό το σκηνικό τέρμα. Δεν πάει. Αν θέλετε ψηφίστε. Δεν θα ψηφίσετε...ρίξτε τον. Αλλό αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να τα έχετε μόνα ζυγά», συνέχισε μιλώντας προς την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Επανέλαβε τέλος ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. «Αν μπορούσαμε, ειδικά σήμερα που υπογράψατε το μνημόνιο εσείς και ο κ. Καμμένος, θα τις κάναμε αμέσως» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.


Πηγή


Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση την άλλη εβδομάδα



Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της συμφωνίας έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και θεωρεί ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν συγκεκριμένα ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου.
Τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της ορίζουν το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Πηγή


Στον νόμο Κατσέλη και οι οφειλές προς το Δημόσιο





Τη δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπει η πολυσέλιδη τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της εκδίκασης των υποθέσεων, προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών, η πρόσληψη ειρηνοδικών, αλλά και η πλήρης διαγραφή χρεών, σε περιπτώσεις οικονομικά ασθενών ομάδων με οφειλές έως 20.000 ευρώ.

Αν και τα κριτήρια για την πρώτη κατοικία που θα μπορεί να εξαιρεί από τη ρευστοποίηση ο οφειλέτης θα προσδιορισθούν σε έναν μήνα με υπουργική απόφαση, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αυστηρότερα σε σχέση με σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πλαφόν είναι αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ, στην περίπτωση του άγαμου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι οι ακόλουθες:

• Στη ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου Κατσέλη μπορούν πλέον να συμπεριληφθούν όχι μόνο οφειλές προς τράπεζες και γενικά ιδιώτες, αλλά και προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ). Προϋπόθεση αποτελεί οι οφειλές προς το Δημόσιο να μην είναι οι μοναδικές, αλλά να υπάρχουν οφειλές και προς ιδιώτες πιστωτές. Απαίτηση πιστωτή που δεν θα συμπεριληφθεί στην αίτηση διευθέτησης οφειλών δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, η αναστολή εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη μέχρι τη συζήτηση της αίτησής του αφορά μόνο τις οφειλές για τις οποίες έχει αιτηθεί ρύθμιση.

• Η αίτηση και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται πλέον ταυτόχρονα, και ο τυπικός έλεγχός τους θα γίνεται από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου εντός δύο ημερών. Σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, ο ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία 15 ημερών να προσκομίσει τα δικαιολογητικά, αλλιώς η αίτηση μπαίνει στο αρχείο.

• Οι μηνιαίες δόσεις που θα καταβάλει συμμέτρως προς όλους τους πιστωτές του ο δανειολήπτης μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του θα προσδιορίζονται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που κατέβαλλε ο οφειλέτης πριν από την υποβολή της αίτησης ή κάτω από 40 ευρώ. Ανεργοι ή οφειλέτες με σοβαρές ανίατες ασθένειες θα τυγχάνουν μικρότερων δόσεων, ή ακόμη και απαλλαγής από αυτές.

• Η αναστολή της κατάσχεσης θα ανακαλείται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει αθροιστικά τρεις δόσεις.

• Σε περίπτωση που ο αιτών α) δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, β) δεν πούλησε ακίνητη περιουσία την τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης, γ) οι καταθέσεις του είναι έως 1.000 ευρώ και δ) έχει τα χαρακτηριστικά του συνεργάσιμου δανειολήπτη με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, το δικαστήριο μπορεί να του χορηγήσει προσωρινή απαλλαγή 18 μηνών και πλήρη απαλλαγή, εάν μετά το 18μηνο δεν έχει μεταβληθεί η κατάστασή του.

• Οι μηνιαίες δόσεις που καταβάλλει ο οφειλέτης εάν επέλθει δικαστικός συμβιβασμός προσδιορίζονται –εάν δεν είναι επαρκή τα περιουσιακά του στοιχεία– με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Καταβάλλονται για τρία χρόνια και όχι για τέσσερα, όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα ο νόμος.

• Ο οφειλέτης σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποχρεούται να επιδεικνύει συμπεριφορά συνεργάσιμου δανειολήπτη.

• Οι αιτήσεις πριν και μετά την αλλαγή του νόμου θα κατηγοριοποιηθούν και θα προτεραιοποιηθούν βάσει του ύψους των οφειλών, της περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη.

• Οι οφειλέτες των οποίων η αίτηση εκκρεμεί κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου πρέπει εντός 6 μηνών να υποβάλουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία της αίτησής τους, διαφορετικά θα θεωρηθεί ανειλικρινής δήλωση.

• Οι οφειλέτες των οποίων η αίτηση δεν έχει συζητηθεί μπορούν να επανυποβάλουν αίτηση, προκειμένου να υπαχθούν στον νέο νόμο.

• Εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη του νέου νόμου και, σε περίπτωση που η δικάσιμος έχει ορισθεί για μετά τον Αύγουστο του 2018, κάθε διάδικος μπορεί να ζητήσει να προσδιορισθεί συντομότερα νέα δικάσιμος.

• Στα ειρηνοδικεία συνιστώνται ειδικά τμήματα αποκλειστικά για την εκδίκαση των εν λόγω αιτήσεων και αυξάνεται ο αριθμός των ειρηνοδικών κατά 140 και του λοιπού προσωπικού κατά 190 άτομα.

• Συστήνεται ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και 30 κέντρα ενημέρωσης δανειοληπτών.



Πηγή


Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο, χάθηκε η δεδηλωμένη



Με βαρύτατες απώλειες για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί η ψηφοφορία στην Βουλή. Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ. Οι κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο ήταν μόλις 118, κάτω από το "ψυχολογικό" όριο των 120. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 32 ψήφισαν ΟΧΙ, 11 ΠΑΡΩΝ και ένας απουσίασε.

«Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Προηγήθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα απο την πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς πρηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Επίθεση Κωνσταντοπούλου

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η οποία άρχισε στη 01:30 τα ξημερώματα. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η θετική ψήφος της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τον Σεπτέμβριο.

"Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες των επομένων μηνών" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του "και να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή εντός Ευρώπης και εντός ευρώ".

Ο Πάνος Καμμένος, που επιτέθηκε σφοδρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αυτή "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

Επιπλέον, όπως είπε, αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέτε ότι δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο, όταν συμπράττετε σε ρυθμίσεις αντισυνταγματικές» και «δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες, όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται εισηγητές του κόμματος που τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε». «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να το κάνω όταν ανέφερε ότι είναι σουρεαλιστικό ότι τον στηρίζω όταν λέω ότι κάνει λάθος» επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται εκφραστές του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους» υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Όπως ανέφερε «η Βουλή διαμόρφωσε εναλλακτικές με την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους και το πόρισμά της, και δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει και δεν έχει υποδείξει κάποια ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια».

Επεισοδιακή ομιλία Καμμένου

Για «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ταυτόχρονα επισήμανε την σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, διότι αυτοί που «έστησαν τον Μηχανισμό Στήριξης» φρόντισαν να διασφαλίσουν τον εαυτό τους από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αναφέροντας τον Β. Σόιμπλε, την Α. Μέρκελ και κερδοσκόπους των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «το έφθασαν τόσο στα άκρα» που στο τέλος οι ίδιοι πρότειναν αυτό για το οποίο είχαν διασφαλίσει τον εαυτό τους.

Τόνισε ότι η σημαντική διαφορά αυτής της συμφωνίας από τις προηγούμενες συνίσταται στο ότι αυτή διέπεται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ στην συνέχεια εν μέσω φραστικών διαξιφισμών με βουλευτές της ΝΔ και απευθυνόμενος προς αυτούς είπε «η πατέντα που είχατε στήσει τελειώνει σήμερα».

Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων, ο κ. Καμμένος είπε «όσα πήρατε, πήρατε από τους μεσάζοντες», προσθέτοντας «τα κόκκινα δάνεια δεν περνούν από τις εταιρείες με τις οποίες συνομιλούσατε».

Επίσης ο κ. Καμμένος έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους καυσίμων που θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, ενώ θα ερευνηθούν και κονδύλια που διοχετεύθηκαν στους «πολιτικούς τους υπαλλήλους».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε επιμέρους πλευρές της συμφωνίας, με πρώτη εκείνη που αφορά το συνταξιοδοτικό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως εξήγησε ένας αριθμός στρατιωτικών που δεν περνούν από την Σχολή Πολέμου, φθάνουν ως έναν βαθμό της στρατιωτικής ιεραρχίας και κατόπιν αποστρατεύονται.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε από τα στελέχη αυτά να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και με τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο 'Αμυνας θα παραμείνουν.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την δημιουργία πρώτα απ' όλα οικισμών για τα στελέχη τους εντός των μονάδων.

Μεϊμαράκης: Θα σταματήσουμε την διάλυση της χώρας

«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του. «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ ΜεΪμαράκης και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό επισήμανε πως «όλες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής επισημαίνοντας πως «έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου».

Θεοδωράκης: Ναι στη συμφωνία

Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

«Πολιτικές υποσχέσεις, κομματικές υποσχέσεις, προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά όπως και να τα πεις είναι τα ψέματα της πολιτικής. Το λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου και ο Σαμαράς που από τα Ζάππεια ξόρκιζε τα μνημόνια. Και μετά τα δικά σας ψέματα: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη κλπ» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε ότι «πρέπει, επιτέλους, να μιλήσουμε για αλήθειες».

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει να παράγει και αν η παιδεία της δεν φύγει μπροστά, επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης. «Για μας η Ελλάδα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας» αλλά, όπως εξήγησε, με αλλαγή του εκλογικού νόμου και με δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (ας έχει, είπε, 20, 30 έδρες αλλά όχι το 1/6 της Βουλής). Επίσης σημείωσε πως «χρειάζεται να μειώσουμε τους υπαλλήλους στα κόμματα, να συγκρουστούμε με συντεχνίες, να φτιάξουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, παραγωγή και εξαγωγές».

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «η επιλογή της είναι η αδυναμία σας να επιλέξετε τους καλύτερους και η παραμονή της είναι απόδειξη ατολμίας».

Φώφη Γεννηματά: Χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συννενόηση

«Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγησή της στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, «το δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο ενταφιάζεται από εκείνους που το δημιούργησαν. Το είχε κάνει και η ΝΔ παλιότερα, τώρα το βλέπουμε από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.». Όπως σημείωσε το τρίτο μνημόνιο δεν προέκυψε ως θεομηνία ή ως νομοτέλεια, αλλά ήταν το αποτέλεσμα των αδέξιων κυβερνητικών χειρισμών. Μιλώντας για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι «τοποθετείται στο αρχείο της ιστορίας στο ίδιο ράφι λαϊκισμού με τα Ζάππεια».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι απέτυχε σε όλα. «Από εδώ και στο εξής κάθε ευρώ που θα χάνεται από την τσέπη του συνταξιούχου και του μισθωτού θα έχει τη φωτογραφία του κυρίου Τσίπρα. Θα είναι ο ειδικός φόρος Τσίπρα» σημείωσε η κυρία Γεννηματά.

Εξάλλου, η κυρία Γεννηματά επισήμανε ότι η σημερινή συμφωνία ακόμα κι αν εφαρμοστεί δεν είναι αρκετή για να ξεπεραστεί η κρίση. Χρειάζεται, όπως υποστήριξε, μια ευρύτερη πολιτική συννενόηση και ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ξεπερνά τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας και θα στηρίζεται στην πολιτική σταθερότητα με κοινωνική συνοχή και πρόοδο. Επιπλέον, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα και να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και ζήτησε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για επώδυνα θέματα.

Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «ο κύκλος του κοινού ανακοινωθέντος κλείνει. Στο εξής κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα κρίνεται, θα αξιολογείται και η στάση μας θα αποφασίζεται κατά περίπτωση»«.

Τσακαλώτος: Συμφωνία με αγκάθια

Στις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για την λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία λόγω της διαπραγμάτευσης που έγινε από ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι όλη η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας καυγάς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Να καταστήσει η κυβέρνηση "κτήμα της" το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως "η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".

«Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε  ότι «η νέα συμφωνία βαθαίνει την φτώχεια του λαού, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους».

Απορρίφθηκε η πρόταση Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συνεδρίαση

Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες 2032/26 και 2033/27 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όσον αφορά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 7 το πρωί.

H συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 02:00. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στο Eurogroup της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο - γέφυρα, είπε ο κ.Τσακαλώτος και τα ξένα κοινοβούλια με πρώτους του Φιλανδούς δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη έπειτα από τη δεύτερη ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων. Υπέρ ψήφισαν 11 μέλη της διάσκεψης, κατά ψήφισαν 7 μέλη, ενώ δύο μέλη δήλωσαν «παρών». Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς δεν εξασφαλιζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επανατοποθετήθηκε υπέρ του να συγκληθεί απόψε η Ολομέλεια.

Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00 συγκέντρωσε 10 ψήφους, ενώ η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους με δύο βουλευτές να ψηφίζουν παρών.

Παρόλο που η πρόταση του κ. Φίλη έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η πρόεδρος της βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι με την πρόταση του κ. Φίλη συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.

Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.

Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.


Πηγή : kathimerini.gr



Βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση: 47 οι απώλειες



32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» - 11 τα «παρών» - Ένας ο απών - Τρεις διαφοροποιήθηκαν με «ναι» επί της αρχής και παρών σε επιμέρους άρθρα - Καταψήφισαν Ζωή, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης - Παρών από τον Μητρόπουλο - Δείτε αναλυτικά όλα τα ονόματα

Με ένα βαύθ ρήγμα για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Το κυβερνών κόμμα μετρά συνολικά 47 απώλειες καθώς 32 κυβερνητικοί βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου που το απόγευμα της Πέμπτης έκανε λόγο για έναν αριθμό ανάμεσα στους 38 και τους 41.

«Όχι σε όλα» ψήφισαν ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη,  η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη  Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.

Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Συνολικά το νομοσχέδιο επί της αρχής υπερψηφίστηκε από 222 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 64 βουλευτές ενώ 11 δήλωσαν «παρών».

Στις 15 Ιουλίου, στην πρώτη, δηλαδή, ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταλήξουμε στη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας, το κυβερνών κόμμα είχε καταγράψει 39 απώλειες (32 όχι, 6 παρών και μια απουσία).

Μια εβδομάδα μετά το κυβερνών κόμμα μέτρησε 31 «όχι» και 5 «παρών» ενώ άλλοι πέντε βουλευτές είχαν ψηφίσει μεν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο 1 του τότε δεύτερου πακέτου με προαπαιτούμενα.


Πηγή : protothema.gr


Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΨΗΦΟΥΣ




Γράφει ο Στέλιος Φενέκος " Κοινωνία Αξιών"

Η "κοινωνία αξίων" έγκαιρα κατέθεσε το πλήρες σχεδιο/πρόταση για την παράτυπη/παράνομη μετανάστευση στη χώρα, όπου πρότεινε συγκεκριμένη δομή για τα κέντρα κράτησης είτε φιλοξενίας των εισερχομένων και για τον τροπο διαχείρισης του προβλήματος.
Δυστυχώς σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανεπαρκής είναι η πολιτική ηγεσία να διαχειριστεί το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα, πέραν της αλαζονείας της να μην θέλει να αξιοποιήσει προτάσεις άλλων πολιτικών φορέων.
Βασική αρετή κάθε πολιτικού ηγέτη που έχει αναλάβει να διαχειριστεί δημόσια λειτουργήματα είναι η διορατικότητα και η έγκαιρη ανάληψη προληπτικών ενεργειών ώστε το δυσμενές επερχόμενο να μην συμβεί ή και αν συμβεί οι επιπτώσεις του να είναι διαχειρίσιμες και το οιοδήποτε κόστος να έχει μετριασθεί στο ελάχιστο δυνατό.
Το κακό όμως με την πρόληψη για τους πολιτικούς είναι ότι δεν φέρνει ψήφους!
Γιατί η ικανότητα ενός πολιτικού, αξιολογείται απο το μεγαλύτερο μέρος του λαού από την αποτελεσματικότητα στη διαχείρηση κρίσεων και όχι από την έγκαιρη, μεθοδική και σταθερή προληπτική δουλειά του, που δεν αφήνει τις κρίσεις να εξελιχθούν.

Ας δούμε γιατί:

1. Εάν οι προληπτικές ενέργειες αποτρέψουν το δυσμενές γεγονός, τότε συνήθως οι προληπτικές ενέργειες δεν αξιολογούνται ως σημαντικές, αφού το δυσμενές γεγονός αποφεύχθηκε και συνεπώς οι οποιεσδήποτε ενέργειες ελήφθησαν, ξεχιούνται ή υποβαθμίζονται βραχυπρόθεσμα ως προς τη σημαντικότητά τους.

2. Αφού δεν υπήρξε κρίση, δεν αξιολογείται ως αξιόμαχος και ηγετικός ένας πολιτικός έστω κι αν ενήργησε έγκαιρα και προληπτικά. Το ίδιο όπως και με τον σώφρονα στρατιωτικό ηγέτη, που αν και έχει οργανώσει έξοχα το στρατό του και τον έχει αναπτύξει με προληπτικές ενέργειες ώστε να αποτρέψει τον αντίπαλο από το να πάει σε μάχη, εν τούτοις δεν καταγράφεται στην ιστορία ως ηγέτης, γιατί δεν κέρδισε μάχες με εκατόμβες θυμάτων και με αίμα. Δυστυχώς η ιστορία και η πολιτική βρίθουν από "μεγάλους Ναπολέοντες" και υποβαθμίζουν σώφρονες, μεθοδικούς και προληπτικούς ηγέτες!

3. Τις περισσότερες φορές, εάν αποτραπεί το δυσμενές επερχόμενο ή ελαχιστοποιηθεί το κόστος των επιπτώσεων, αυτό αποδίδεται στη καλή τύχη και οι προληπτικές ενέργειες υποβαθμίζονται στη συνείδηση του λαού.

4. Το κόστος των προληπτικών ενεργειών είναι αρχικά μεγάλο και οι προληπτικές ενέργειες δύσκολες στο σχεδιασμό και στην υποστήριξη τους μακροχρόνια. Λόγω των επιβαρύνσεων δε αυτών, δημιουργείται η τάση υποβάθμισης τους στο βάθος του χρόνου και η μείωση της λειτουργικότητά τους και της αποτελεσματικότητάς τους. Στο τέλος και πόροι έχουν αναλωθεί και το δυσμενές επερχόμενο δεν αποτρέπεται κάποια στιγμή!

Βέβαια ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, το κόστος γίνεται τελικά πολύ μεγαλύτερο έαν συμβεί το επερχόμενο, έναντι του οιουδήποτε κόστους πρόληψης!

Τελικά οι πολιτικοί συνηθίζουν και βολεύονται να επιδιώκουν να διαχειριστούν αντιδραστικά την καθημερινότητα και τις κρίσεις που μπορεί να δημιουργηθούν,( μπορεί και όχι), παρά να αναλωθούν σε δύκολους, κοστοβόρους και μακρόπνοους σχεδιασμούς ενεργειών, που τελικά όσο πιο επιτυχημένοι θα είναι τόσο περισσότερο θα μείωνουν την λάμψη της αμεσότητας των ενεργειών, που χτίζει ηγετικά προφίλ και δίνει ψήφους!

Γιατί όλοι μας επιδιώκουμε τις γρήγορες και αποφασιστικές νίκες καβάλα στο άλογο, στο ανοικτό πεδίο, παρά τον μεθοδικό, κουραστικό και καθόλου λαμπερό και γοητευτικό αγώνα των προληπτικών δράσεων, σε πολλές μικρές μάχες με την καθημερινότητα!


Θεοδωράκης: Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τα ψέματά σας κύριε Τσίπρα




Μετά τα ψέματα των προηγούμενων ακολούθησε η ιδεολογική σας ανοησία για Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς - Κόντρα με Βούτση και Τσίπρα για το μεταναστευτικό - Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με νέο εκλογικό νόμο

«Η χώρα παραμένει εκτός ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Ίσως είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική» ξεκίνησε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μετά τα ψέματα από Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ήρθαν τα δικά σας ψέματα κύριε Τσίπρα και η ιδεολογική σας ανοησία περί Μνημονιακών και Αντιμνημονιακών και οι μηχανισμοί σας αντί να βρίσκουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ μονομερή διαγραφή του χρέους, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός κτλ.» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για πέντε χρόνια λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε κυρία Μέρκελ και ο Ολαντρέου ο φίλος Ολάντ, συνέχισε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης

«Τώρα εσείς είστε γερμανοτσολιάδες; Όχι, είστε οι πολιτικάντηδες που λέτε ψέματα για να πάρετε την εξουσία» συμπλήρωσε.

«Τώρα κύριε Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρότεινε ως λύση για τα ψέματα των πολιτικών την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν πάει μπροστά η παιδία και αυτό σημαίνει "όχι άλλο Μπαλτά". Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με νέο εκλογικό νόμο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, δραστική μείωση του μπόνους των 50 ευρώ. Να υπάρξουν περικοπές σε κόμματα με μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, να χτυπηθούν συμφέροντα.

«Το δημοψήφισμα έφερε χιλιάδες ανέργους, μετρήσατε ποτέ τις συνέπειες από τα capital controls; Πόσο μας κόστισε, 20 ή 30 δισ. ευρώ, να σπείρουμε τους σπόρους της ιδεοληψίας σας;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Έκανε λόγο για τραγικά και τραγελαφικά αποτελέσματα. «Η πατρίδα θέλει αναγέννηση και εσείς είστε επί της διαδικασίας κύριε Τσίπρα» ανέφερε και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή την τελευταία προσπάθεια να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. «Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν σας εμπιστεύομαστε αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο και αυτή είναι η δική μας αμηχανία» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη φορά ο λαός να ταυτιστεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα.

Ακολούθησε ένταση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση για το μεταναστευτικό με τον κ. Θεοδωράκη να αναφέρει ότι «εγώ τα ξέρω αυτά γιατί έχω πάει και στο παρελθόν σε αυτά τα νησιά». «Οι υπουργοί σας πειραματίζονται κύριε Τσίπρα» είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είδατε την αναλογία με την Ιταλία; Είμαστε 1 προς 9 και τώρα είμαστε 1 προς 1» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. «Αν έχετε απορίες για την μεταναστευτική πολιτική κύριε Βούτση να σας κάνω φροντιστήριο» συνέχισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Θεοδωράκης.


Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε στον πρωθυπουργό: «Εσείς την επιλέξατε και αρνείστε την απομάκρυνσή της. Η παραμονή της είναι δείγμα της ατολμίας σας».

Επίσης, μιλώντας για τα νησιά, είχε ένα φραστικό επεισόδιο με τον κ. Τσίπρα όταν είπε ότι υπάρχει ανασφάλεια στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας του είπε "εσύ τα λες αυτά;"»


Πηγή : protothema.gr


Tι αλλάζει στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων



Κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Ποιοι διασώζονται και ποιοι διατηρούν χαμηλότερο όριο ηλικίας από τα 62, με 40 έτη ασφάλισης. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή για να προσαρτηθεί στο 3ο Μνημόνιο.
Tι αλλάζει στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων-Ποιοι διασώζονται
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που μέχρι σήμερα, ημερομηνία ψήφισης του 3ου Μνημονίου, δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και επιβάλει και στους δημόσιους υπαλλήλους τις αλλαγές για τις πρόωρες που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, καθιερώνεται και στο δημόσιο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, από την 1/1/2022 και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο με συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Εξαιρούνται από αυτό (όχι από τις αυξήσεις των ενδιάμεσων ορίων) οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία, οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα (υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων, φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, καθώς και προσωπικό που φέρει ιδιαίτερα βαριές αναπηρίες).

Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας που αποτελούν προϋπόθεση για την άμεση καταβολή ακέραιας της σύνταξής τους (κατοχυρωμένα δικαιώματα), προκειμένου να αποτραπεί η μαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήτοι τα 58 με τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, ορίζεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποχωρούν από την Υπηρεσία από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η απασχόληση των προσώπων αυτών.

Ειδικά για όσα από τα πρόσωπα αυτά ασκούν ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο έργο (ιπτάμενοι, ναρκαλιευτές, υπηρετούντες σε υποβρύχια κλπ) εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι σχετικές με την καταβολή της σύνταξής τους διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι ο νόμος 3865 του 2010 (αντίστοιχος του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, που ορίζει την εφαρμογή της βασικής και αναλογικής σύνταξης και στο δημόσιο) θα εφαρμοστεί για όσους υπαλλήλους - λειτουργούς του Δημοσίου καθώς και στρατιωτικούς έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1-1-2015 και μετά και όχι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επίσης με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι συντάξεις που έχουν ήδη κανονισθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αναπροσαρμόζονται αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης καταβολής τους.

Επίσης, προβλέπεται ότι υπάλληλοι - λειτουργοί του Δημοσίου καθώς και στρατιωτικοί που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1-7-2015 και μετά, δικαιούνται το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, ήτοι 364 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Εάν συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους, κατά περίπτωση και μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους (ή όποιου έτους ορίζεται κάθε φορά με βάση το προσδόκιμο ζωής) η σύνταξη θα συμπληρώνεται με το κατώτατο όριο, εφόσον το οργανικό κομμάτι της σύνταξης είναι χαμηλότερο.

Το κατώτατο αυτό ποσό, μάλιστα, παραμένει αμετάβλητο μέχρι και το έτος 2021. Και για αυτήν την περίπτωση ορίζεται ότι οι συντάξεις όσων έχουν αποχωρήσει από 1-7-2015 και μετά, αναπροσαρμόζονται με βάση τα παραπάνω.

Και στο δημόσιο (όπως και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ξεκαθαρίστηκε από το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή) θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης ή βάσει των διατάξεων των νόμων 1897/1990 και 1977/1991.

Επίσης εξαιρούνται από τις διατάξεις αυτές και όσοι λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου στην υπηρεσία του/της συζύγου τους ή του γονέα τους. Για τα πρόσωπα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το κατώτατο όριο σύνταξης των 364€ στις περιπτώσεις που η σύνταξή τους είναι μικρότερη του ποσού αυτού.

Με άλλη διάταξη παρατείνεται για ένα ακόμα έτος (μέχρι την 31.12.2016) η ισχύς των διατάξεων που προβλέπουν τον υπολογισμό της σύνταξης των πολιτικών υπαλλήλων με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως αυτές ίσχυαν την 31.10.2011.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ρυθμιστεί κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή των πινάκων του άρθρου αυτού καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεών του γενικά.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ καθώς και άλλων φορέων, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές συνταξιοδοτικές διατάξεις.



* Διαβάστε εδώ την τροπολογία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων


Πηγή : euro2day.gr


Άγριος καυγάς μεταξύ Τσακαλώτου – Μεϊμαράκη




«Να είσαι σεμνός, μη μου κουνάς το δάχτυλο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον υπ. Οικονομικών

Άγριος καυγάς ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη!

«Είναι μια δύσκολη συμφωνία που έχει πολλά αγκάθια και η εφαρμογή της θα εξαρτηθεί από τον ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν. Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του. Στο αρχικό κείμενο υπήρχε επαναφορά των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, στο νέο κείμενο δεν υπάρχει. Στο νέο κείμενο δεν υπάρχει η αγοραία λύση για τα κόκκινα δάνεια. Στο νέο κείμενο δεν υπάρχει ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία. Στο αρχικό κείμενο υπήρχε ξεχωριστός οργανισμός για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, στο νέο κείμενο δεν υπάρχει. Είμαι λιγάκι εκνευρισμένος, γιατί εγώ διαπραγματευόμουν 24 ώρες και εσείς βγαίνετε και λέγατε ότι έπινα καφέ» είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως: «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία γι' αυτό δεν τους ενδιέφερε το πεντάευρω στα νοσοκομεία».

Τότε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σηκώθηκε από τα έδρανα και του απάντησε σε έντονο ύφος: «να είσαι σεμνός»! Όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης του είπε «αυτό που σου λέω και μη μου κουνάς εμένα το δάχτυλο και τα χέρια» και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν γίνεται και να μας βρίζουν και να ψηφίζουμε. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως».



Πηγή : newsbeast.gr


Λαφαζάνης: «Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για την κυβέρνηση»



Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε σε παρέμβασή του στην Ολομελεια της Βουλής με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρτα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή.

Σχολιάζοντας τη συνοπτική παρουσίαση των νομοθετικών βελτιώσεων από τον κ. Μάρδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή» σημείωσε. «Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κήρυξε εκστρατεία κατά του μνημονίου και μας φέρνει μνημόνια», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. «Τελικά ότι και να γίνεται μνημόνιο βγαίνει, αλλά κάποιοι θα γκρεμίσουν αυτή τη νέα δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα», κατέληξε.


Πηγή


Συνεχίζεται το θρίλερ στη Βουλή, ολονύκτιος εφιάλτης για Τσίπρα



Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται στη Βουλή η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η οποία άρχισε στη 01:30 τα ξημερώματα. Ο Πάνος Καμμένος, που επιτέθηκε σφοδρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αυτή "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ "δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία".

"Το ΠΑΣΟΚ με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία "δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι η ψήφος αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι ώρα για δράση και όχι για απόδραση είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ενώ επισήμανε δεικτικά: Πρώτη φόρα αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο.

Τσακαλώτος: Συμφωνία με αγκάθια

Στις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για την λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία λόγω της διαπραγμάτευσης που έγινε από ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι όλη η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας καυγάς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Να καταστήσει η κυβέρνηση "κτήμα της" το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως "η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".

«Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε  ότι «η νέα συμφωνία βαθαίνει την φτώχεια του λαού, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους».

Απορρίφθηκε η πρόταση Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συνεδρίαση

Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες 2032/26 και 2033/27 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όσον αφορά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 7 το πρωί.

H συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 02:00. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στο Eurogroup της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο - γέφυρα, είπε ο κ.Τσακαλώτος και τα ξένα κοινοβούλια με πρώτους του Φιλανδούς δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη έπειτα από τη δεύτερη ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων. Υπέρ ψήφισαν 11 μέλη της διάσκεψης, κατά ψήφισαν 7 μέλη, ενώ δύο μέλη δήλωσαν «παρών». Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς δεν εξασφαλιζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επανατοποθετήθηκε υπέρ του να συγκληθεί απόψε η Ολομέλεια.

Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00 συγκέντρωσε 10 ψήφους, ενώ η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους με δύο βουλευτές να ψηφίζουν παρών.

Παρόλο που η πρόταση του κ. Φίλη έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η πρόεδρος της βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι με την πρόταση του κ. Φίλη συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.

Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.

Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.


Πηγή : kathimerini.gr