Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται στη Βουλή η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η οποία άρχισε στη 01:30 τα ξημερώματα. Ο Πάνος Καμμένος, που επιτέθηκε σφοδρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αυτή "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ "δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία".
"Το ΠΑΣΟΚ με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία "δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι η ψήφος αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι ώρα για δράση και όχι για απόδραση είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ενώ επισήμανε δεικτικά: Πρώτη φόρα αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο.
Τσακαλώτος: Συμφωνία με αγκάθια
Στις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για την λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία λόγω της διαπραγμάτευσης που έγινε από ελληνικής πλευράς.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.
Για το ζήτημα του χρέους ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι όλη η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας καυγάς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.
Να καταστήσει η κυβέρνηση "κτήμα της" το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως "η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".
«Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «η νέα συμφωνία βαθαίνει την φτώχεια του λαού, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους».
Απορρίφθηκε η πρόταση Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συνεδρίαση
Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες 2032/26 και 2033/27 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όσον αφορά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 7 το πρωί.
H συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 02:00. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στο Eurogroup της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο - γέφυρα, είπε ο κ.Τσακαλώτος και τα ξένα κοινοβούλια με πρώτους του Φιλανδούς δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη έπειτα από τη δεύτερη ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων. Υπέρ ψήφισαν 11 μέλη της διάσκεψης, κατά ψήφισαν 7 μέλη, ενώ δύο μέλη δήλωσαν «παρών». Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς δεν εξασφαλιζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επανατοποθετήθηκε υπέρ του να συγκληθεί απόψε η Ολομέλεια.
Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00 συγκέντρωσε 10 ψήφους, ενώ η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους με δύο βουλευτές να ψηφίζουν παρών.
Παρόλο που η πρόταση του κ. Φίλη έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η πρόεδρος της βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.
Σημειώνεται ότι με την πρόταση του κ. Φίλη συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.
Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.
Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.
Πηγή : kathimerini.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου