Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Απροστάτευτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έρχονται κατασχέσεις εξπρές -Τι θα ισχύει για μισθούς, συντάξεις και μεγαλοφειλέτες


Οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα θα γίνονται πλέον εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την εφορία αφού στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία μειώνεται το ακατάσχετο όριο .
Συγκεκριμένα:
 
  • μισθοί συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ μένουν ακατάσχετoi. 
  • επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ. Από εποχής Θεοχάρη στο υπουργείο Οικονομικών, το όριο αυτό ήταν 1.500 και τώρα μειώνεται. Αφορά όμως έναν μόνον λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα.
  • ασχέτως πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ το μήνα που μπαίνουν κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα χίλια. Για παράδειγμα, για μισθό που μπαίνει στην τράπεζα 1.300 ευρώ, η εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ, για ποσό 1.400 ευρώ θα κατάσχει θα 200 και για μισθό 1.500  ευρώ τα 250 ευρώ. 
  • πέραν αυτών όμως, για μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω, θα κατάσχει  επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ) ή, για ποσό 2.000, θα κατάσχονται τα 750 ευρώ το μήνα (500+250). 
  • οι διατάξεις προβλέπονται να ισχύσουν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, δηλαδή για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών. 
  • Παράλληλα στο Μνημόνιο υπάρχει διάταξη για τις κατασχέσεις στις καταθέσεις μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Το ΥΠΟΙΚ θα ρωτάει τις τράπεζες για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και εφόσον υπάρχουν θα επιβάλει κατασχέσεις. 


Πηγή: iefimerida.gr 


Εκτροχιάστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο



Στα 7,48 δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε να ανέλθουν -βάσει προϋπολογισμού- τα έσοδα που έπρεπε να εισπράξει το Δημόσιο μέσα στον Ιούλιο, όμως μόλις 4,86 δισ. ευρώ εισέρρευσαν. Έτσι, το άνοιγμα στο σκέλος των εσόδων στο επτάμηνο, έφτασε στα 4,28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, η αναβολή στην έναρξη διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ αλλά και η μη εισροή πόρων από την ΕΕ (κυρίως των κερδών από τα ANFAs) επηρέασε τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλέον το κύριο εισπρακτικό βάρος μετατίθεται για το τελευταίο πεντάμηνο ενώ επίκειται και η αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.022 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.736 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.375 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.530 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.279 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.988 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 26.690 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.125 εκατ. ευρώ ή 13,4 %  έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 24.654 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.281 εκατ. ευρώ ή 14,8 % έναντι του  στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων διαμορφώθηκαν σε 1.546 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.863 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.036 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 156 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 26.515 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3.106 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.885 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 358 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1.787 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 39 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 50 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 39 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 16 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.198 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.372 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.570 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1.767 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4.470 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 388 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4.426 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 62 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Ν.Δ.: Η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί

«Η δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 αποτυπώνει ότι η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί, σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε:

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν περίπου 4,3 δισ. ευρώ κάτω από το στόχο. Η βασική αιτία είναι η μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των φορολογικών εσόδων, η οποία ήδη, κατά το 1ο εξάμηνο του 2015, διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται περίπου 4,5 δισ. ευρώ κάτω από το στόχο. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι χαμηλότερες περίπου κατά περίπου 3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ενώ, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν μόλις στα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένες κατά περίπου 53%.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστική και διευρυνόμενη εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» και «παράλυση» την οικονομία.

Η κατάσταση δε, στην εκτέλεση των δαπανών, μήνα με το μήνα, επιδεινώνεται (η απόκλιση από τους στόχους ήταν -16 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, -843 εκατ. ευρώ το 1ο δίμηνο του 2015, -1.516 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2015, -2.037 εκατ. ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2015, -2.628 εκατ. ευρώ το 1ο πεντάμηνο του 2015, -4.090 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2015 και -4.478 εκατ. ευρώ το επτάμηνο του 2015), προσθέτει.

Όπως επισημαίνει, δεδομένης της μεγάλης υστέρησης των εσόδων, σ’ αυτή την υποεκτέλεση των δαπανών οφείλεται και το «δήθεν» πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, προφανώς, αν η εκτέλεση των δαπανών ομαλοποιηθεί και αυτές επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του Προϋπολογισμού, όπως δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, δηλαδή αν οι δαπάνες αυξηθούν κατά 4,5 δισ. ευρώ, το καταγραφόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ σήμερα, μετατρέπεται αυτομάτως σε πρωτογενές έλλειμμα, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του 3ου Μνημονίου, το οποίο εκτιμά πρωτογενές έλλειμμα για το 2015, παρά τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, σημειώνει.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. επισημαινει ακόμη ότι αυτή η υποεκτέλεση των δαπανών του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται και στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, αυξημένες κατά 52% από το τέλος του 2014.
Υπενθυμίζει ακόη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν περίπου 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, οπότε και άρχισε η μείωσή τους, περίπου κατά 70% την διετία 2013-2014, και διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενισχύοντας, ουσιαστικά, τη ρευστότητα στην οικονομία.

Καταλήγοντας σημειώνει:
Συμπερασματικά, η οικονομία, τους τελευταίους έξι μήνες, έκανε αναστροφή και μπήκε σε «καθοδικό σπιράλ» μεγάλης κλίσης.
Αυτό έχει πλέον μετρήσιμο κόστος, όπως αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Δυστυχώς, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η δημόσια οικονομία στα πρωτογενή ελλείμματα.
Αυτό οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στην απουσία καθαρού στρατηγικού προσανατολισμού για τη χώρα και στους ανερμάτιστους, διαχρονικούς και συνεχείς τακτικισμούς των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Τα παίγνια όμως τελείωσαν. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει στα θολά νερά των κομματικών σκοπιμοτήτων. Η Κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει».



Πηγή


Φρόιντ και Μαρξ επικαλέστηκε ο Αλ. Φλαμπουράρης για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου



«Ο Φρόιντ και ο Μαρξ έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για σοβαρότερη ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής.

«Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα κάνει αυτά, πρέπει να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται σε Βουλή των 300, όχι των 30, των 50 ή των 80 βουλευτών. Προσέχει πολύ τους τύπους, μπορεί κάποιος με βάση τους τύπους να της δίνει δίκιο, αλλά η Βουλή έχει διαφορετική αντίληψη...» σχολίασε, μιλώντας στον Σκάι.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν βλέπει θετικά την πρόταση μομφής. «Θεωρώ ότι θα αναλογιστεί η ίδια και τις ευθύνες της με συμπεριφορά που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις πτέρυγες», σημείωσε.


Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Ντόρα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε τα καραγκιοζιλίκια!



Την έντονη αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, προκάλεσε η σφοδρή επίθεση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κ. μπακογιάννη ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομικών και απευθυνόμενη αρχικά προς την προεδρεύουσα της Βουλής είπε ότι «κυρία προέδρε, πρέπει να αποφασίσετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 4 μ.μ., ώστε μετά να πάμε σε Ολομέλεια και να προχωρήσει η ψηφοφορία. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερούμε τη διαδικασία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν».

Τότε ακούστηκαν διαμαρτυρίες από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Μπακογιάννη, σε έντονο ύφος, τους απάντησε: «Σταματήστε τα καραγκιοζιλίκια! Να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία έτσι όπως έχει προβλεφθεί...».



Πηγή


Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ: Δριμεία επίθεση Ζωής σε Τσακαλώτο-Φλαμπουράρη



Σε υψηλούς τόνους και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται η συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον κοινοβουλετικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη να υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός της προέδρου της βουλής ότι στοχοποιείται να δημιουργεί μεγάλα θεσμικά προβλήματα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους υπαινιγμούς ότι όποιος αντιτίθεται στο «κατεπείγον» είναι σύμμαχος των εχθρών της χώρας. Αναφερόμενη στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία εξήγηση από τον υπουργό σχετικά με αυτόν τον αιφνιδιασμό».
Απευθυνόμενη στον κ. Τσακαλώτο, για το σχόλιό του περί «Ζωής θέλοντος» η πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Από την Τρίτη στοχοποιήσατε εμένα προσωπικά. Δεν εξηγήσατε για την προσωπική επίθεση που μου κάνατε και δεν εξηγήσατε τον αντιδημοκρατικό τρόπο που προωθείτε. Γιατί ξεκινήσατε αυτή την στοχοποίηση. Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;».

Ως άλλη μια τακτική για να ροκανίσει το χρόνο, χαρακτήρισε την παρέμβαση της προέδρου της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως είπε «δεν μπορώ να καταλάβω την έλλειψη χιούμορ για αυτό το αστειάκι» (σ.σ. τη δηλωσή του έξω από το ξενοδοχείο). Και πρόσθεσε ότι οτιδήποτε άλλο δεν τον αφορά.
Για τις δηλώσεις Φλαμπουράρη περί Φρόιντ η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα και οι μυστικές υπηρεσίες, όλοι και αυτοί από τους οποίους υπέφερε η Αριστερά».

Η αναφορά της πρόεδρου της Βουλής, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, γεννά θεσμικά προβλήματα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες «σε Βουλή, κυβέρνηση και στη συνείδησή μας».

Σχολιάζοντας την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μπόνους των 50 εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και το μέλλον του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε, γιατί αύριο υπάρχει Eurogroup όπου θα κριθεί η στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.
Σημειώνεται ότι το πρωί ο κ. Φλαμπουράρης είχε πει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «ο Φρόιντ και ο Μαρξ έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για σοβαρότερη ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα κάνει αυτά πρέπει να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται σε Βουλή των 300, όχι των 30, των 50 ή των 80 βουλευτών».

«Επί χρόνια υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια και αμφισβητείται τώρα η δημοκρατική μας ευαισθησία» υπογράμμισε.
«Προσέχει πολύ τους τύπους, μπορεί κάποιος με βάση τους τύπους να της δίνει δίκιο, αλλά η Βουλή έχει διαφορετική αντίληψη...» πρόσθεσε, διευκρίνισε όμως ότι «δεν βλέπω θετικά την πρόταση μομφής, θεωρώ ότι θα αναλογιστεί η ίδια και τις ευθύνες της με συμπεριφορά που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις πτέρυγες».

Την Τρίτη δε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα για το δάνειο και το πότε θα κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή, είχε απαντήσει λέγοντας: «Δεν ξέρω εγώ αυτά τα διαδικαστικά. Εγώ ασχολούμαι με τη διαπραγμάτευση. Και Ζωής θέλοντος...».


Πηγή : ethnos.gr


Πρόσω ολοταχώς για Ρηγίλλης



του Γεώργιου Βουκελάτου 
       Ιδρυτικού μέλους Ν.Δ., τέως Γενικού Διευθυντή Νέας Δημοκρατίας

Η ομόφωνη ανάθεση της προεδρίας της Ν.Δ. στον καθόλα άξιο Ευάγγελο Μειμαράκη, μέχρι της εκλογής προέδρου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του καταστατικού, ανέδειξε το υψηλό αίσθημα ευθύνης του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας και των στελεχών του κόμματος, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ιστορική μνήμη της παράταξης που είναι ταυτόσημη με την εδραίωση του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος και την ανάδειξη του Έθνους των Ελλήνων ως αναπόσπαστου πυλώνα του ευρωπαϊκού οράματος και αταλάντευτου εγγυητή για την πορεία της χώρας μας εντός της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ο Ευάγγελος Μειμαράκης έχεις την ομόθυμη στήριξη όλων μας και την ευθύνη για την ανασύνταξη και την κοινωνική διερεύνηση της Ν.Δ., ώστε να καταστεί και πάλι αξιόμαχη και ικανή να επανακτήσει πρωτεύουσα θέση στη συνείδηση του λαού μας.

Άμεσης, επίσης, προτεραιότητας, ως πράξη ιστορικού συμβολισμού αλλά και σώφρονος διαχείρισης που επιβάλλουν, άλλωστε, οι οικονομικές δυσχέρειες, είναι σίγουρα και η επιστροφή στην Ρηγίλλης, εκεί δηλαδή, που χόραγε το πολιτικό εύρος Ηγετών, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Εκεί σε αυτό το ιστορικό κτίριο κτυπάει η καρδιά χιλιάδων στελεχών και μελών, που το ένιωθαν δικό τους σπίτι, τότε που τα φώτα των γραφείων έσβηναν τα μεσάνυχτα, τότε που το κτίριο αυτό έσφυζε, κυριολεκτικά, από ιδέες, πίστη σε αυτές και εθελοντική προσφορά.







Γεώργιος Βουκελάτος 

Ιδρυτικό μέλος Νέας Δημοκρατίας., 
τ. Γεν. Δ/ντη Νέας Δημοκρατίας., 
Γεν. Γραμματέα Επιτροπής Ιδεολογίας, 
Γεν. Δ/ντης Πολιτικού Γραφείου πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.



Στον Πειραιά πλοίο με περίπου 1.350 μετανάστες από την Κω και ακολουθούν και άλλα



Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί πλοίο με περίπου 1.350 μετανάστες από την Κω.

Σύμφωνα με τον "ΣΚΑΙ" το πλοίο αναμενόταν να φτάσει στον Πειραιά στις 5.30 το πρωί, όμως σύμφωνα με πηγές του λιμενικού, αναγκάστηκε εν πλω να γυρίσει πίσω στο λιμάνι του νησιού, καθώς μία έγκυος μετανάστρια παρουσίασε επιπλοκή και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο του νησιού.

Οι μετανάστες μετά την επιβίβαση τους στο λιμάνι του Πειραιά μένουν μόνοι τους να πάνε όπου τους οδηγήσει το ένστικτο, στην Αθήνα η στο πεδίο του Άρεως η όπου αλλού θέλουν χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος την Τασία Χριστοδουλοπούλου η τις ΜΚΟ που υποτίθεται ότι βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους.

Στην Κω καταπλέει την Παρασκευή το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος δυναμικότητας 2.000 – 2.500 θέσεων, για τη στέγαση μεταναστών και τη διευκόλυνση της κατάστασης.

Η κατάσταση στο ακριτικό νησί είναι εκρηκτική, με τουλάχιστον 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ καθημερινά στο νησί εισέρχονται με φουσκωτά σκάφη εκατοντάδες άλλοι. 


Κάλεσμα Λαφαζάνη για τη δημιουργία νέου κόμματος



Μαζί με 12 στελέχη της Αριστερης Πλατφόρμας ανακοινώνουν ουσιαστικά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου σχηματισμού - Αναλυτικά το κειίμενό τους και ποιοι υπογράφουν

"Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη". Με αυτές τις φράσεις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα δώδεκα στελέχη της Αριστερης Πλατφόρμας ανακοινώνουν ουσιαστικά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με το οποίο θα κατέλθουν στις εκλογές.

Το κείμενο που υπογράφουν και έδωσαν στην δημόσιοτητα έχει τον τίτλο "Όχι στο νέο μνημόνιο – κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα".

Σε αυτό ασκείται σκληρή κριτική στη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και Κουαρτέτου σημειώνοντας μεταξύ των άλλων πως "το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης".

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο με τις υπογραφές:

Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας. Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.

Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη. Το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.

Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του Όχι της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.

Οι υπογράφοντες

Βερναρδάκης Αλέκος

Γαλάνης Νίκος

Κάβουρας Δημήτρης

Καλτσώνης Δημήτρης

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Μαντάς Παναγιώτης

Νταβανέλος Αντώνης

Παγιάτσος Ανδρέας

Σακελλαρόπουλος Σπύρος

Σαραφιανός Δημήτρης

Σουάνη Μαρία

Τζήμας Θέμης

Χήτας Λάμπρος




Πηγή : protothema.gr


"Αδειάζει" τον Κουρουμπλή η διοικήτρια του “Αττικόν” που παραμένει στη θέση της! - “Έστειλα τους... πληροφοριοδότες τού υπουργού στον εισαγγελέα”




- Ξεσπά η Ευαγγελία Γιαννακάκου κατά του υπουργού Υγείας, με δηλώσεις της στο Newsit: Εχω στείλει τους πληροφοριοδότες του υπουργού στον εισαγγελέα


Με δηλώσεις της στο Newsit.gr, η διοικήτρια του νοσοκομείου “Αττικόν” Ευαγγελία Γιαννακάκου διαψεύδει πως έχει ζητηθεί η παραίτησή της και υποστηρίζει πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έπεσε θύμα... παραπληροφόρησης: "Ο υπουργός παραπληροφορήθηκε από ανθρώπους του νοσοκομείου, τους οποίους έχω στείλει στον εισαγγελέα για πολλές μας υποθέσεις, πολλές υποθέσεις που αφορούν το νοσοκομείο".

"Εγώ μετά από 20 μήνες συνεχούς εργασίας, να παραμένω μέσα ακόμη και σε εφημερίες, ξεπέρασα τα όριά μου και ζήτησα πέντε μέρες άδεια. Κανονικά, από την προϊσταμένη μου. Και πήρα άδεια πέντε εργάσιμες μέρες. Ήθελε να πάθω υπερκόπωση ο Κουρουμπλής;  Τι ήταν καλύτερο να ζητήσω αναρρωτική;", αναρωτιέται.

"Πήρα μια άδεια και βρίσκομαι εντός Αττικής. Και πήγε ο υπουργός στο νοσοκομείο και του είπαν ότι η διοικήτρια είναι σε άδεια , όπως και η υποδιοικήτρια. Από εκεί και πέρα έκανε δηλώσεις πως θα με διώξει και εμένα και την υποδιοικήτρια. Κάτι τέτοιο έμαθα. Θεωρώ ότι έχει παραπληροφορηθεί από κάποιους για λόγους γνωστούς, γιατί πολλούς τους έχω στείλει στον εισαγγελέα για διάφορες υποθέσεις", λέει και ξεσπά:
"Πολύ δεν αρέσκονται στο κυνήγι της διαφθοράς και της διαπλοκής μέσα στο νοσοκομείο και αρκετούς έχω στείλει στον εισαγγελέα. Προφανώς αυτοί οι κύριοι παραπληροφόρησαν τον υπουργό, ο οποίος αν μάθει την αλήθεια θα αλλάξει γνώμη".

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός πέρασε νωρίτερα από το νοσοκομείο και συναντήθηκε με το προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου, με τους οποίους και είχε ολιγόλεπτη συνομιλία, και στη συνέχεια ζήτησε να συναντηθεί με τη διοίκηση.

Όταν τον ενημέρωσαν πως και τόσο η διοικήτρια όσο και η υποδιοικήτρια του νοσοκομείου λείπουν ταυτόχρονα με άδεια, ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων: “Αντικαθίστανται απόψε το βράδυ”. Ωστόσο, όπως μας είπε η κ. Γιαννακάκου, προς το παρόν, δεν έχει ζητηθεί η παραίτησή της, ούτε της υποδιοικήτριας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

newsit.gr


Ποτάμι: Πρωτοβουλία για πρόταση μομφής κατά της ΠτΒ




Στην κατάθεση μέσα στον Σεπτέμβριο, πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής τόνισε: «Θεωρούμε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου παραβιάζει την ουσία του Συντάγματος, προσπαθεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση, κάτι που είναι αντισυνταγματικό, και βέβαια δεν ασκεί τα καθήκοντά της, καθ’ ότι όπως ξέρουμε όλοι στις τελευταίες κρίσιμες ψηφοφορίες αρνήθηκε να προεδρεύσει».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού «οι βουλευτές ομόφωνα αποφάσισαν ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο, σε ολομέλεια, αν θα έχει για πρόεδρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή όχι».

Αναφορικά με την επικείμενη ψηφοφορία, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι οι βουλευτές του κινήματος επιβεβαίωσαν την παλαιότερη απόφασή τους. «Θα κινηθούμε όλοι σαν μία γροθιά», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεδομένου ότι η χώρα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά ψηφίζει τη συμφωνία που φέρνει ο πρωθυπουργός γιατί θα μας κρατήσει στο κέντρο της Ευρώπης.

Γ. Αμυράς

Σε ανάρτησή του στη σχετική ομάδα στο υπέρ της πρότασης μομφής κατά της ΠτΒ, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, επισήμανε/;

Εμείς οι βουλευτές του Ποταμιού συμμεριζόμαστε από καιρό την αγωνία και τον προβληματισμό σας, διαβάσαμε την επιστολή σας και πριν λίγο αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ να πάρει το Ποτάμι πρωτοβουλία ώστε να κινήσει ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες για να συγκεντρωθούν 50 (ή και περισσότερες) υπογραφές προκειμένου να κατατεθεί σε κατάλληλο χρόνο Πρόταση Μομφής κατά της ΠτΒ για τους λόγους που κι εσείς αναφέρετε. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέθεσε στους βουλευτές Γ. Μαυρωτά και Γ. Αμυρά να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα κόμματα για τη δρομολόγηση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών. Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.]


Πηγή : Nooz.gr





Πυρκαγιά σε καταυλισμό Ρομά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη




Τα υλικά που καίγονται είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει μεγάλο μέρος του Πειραιά

Στις φλόγες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έχει παραδοθεί κτήριο σε καταυλισμό Ρομά επί της λεωφόρου Θηβών 218, το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από την πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 9 οχήματα και 29 πυροσβέστες.

Τα υλικά που καίγονται είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει μεγάλο μέρος του Πειραιά. Μέσα από το κτήριο ακούγονται διάφορες εκρήξεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά όταν ξέσπασε η φωτιά, μέσα στο κτήριο δεν υπήρχαν άνθρωποι.


Πηγή: skai.gr


Ιταλία: «Νονός» της Καμόρα συνελήφθη ενώ έκανε ηλιοθεραπεία



Ένας εκ των 100 πιο επικίνδυνων καταζητούμενων στην Ιταλία, συνελήφθη από τις αρχές. Πρόκειται για ηγετικό στέλεχος της Καμόρα (ναπολιτάνικη μαφία), και συνελήφθη την ώρα που έκανε ηλιοθεραπεία σε μια παραλία κοντά στη Ρώμη.

Ο Τζουζέπε Αμέντολα, που ήταν καταζητούμενος από το 2012, είχε νοικιάσει ένα εξοχικό για την οικογένειά του στην παραθαλάσσια κωμόπολη Τορβαϊάνικα, στα νότια της Ρώμης, για να περάσει τις διακοπές του.

Ο αποκαλούμενος και "Πέπε ο Γκαλιόνε" (Πέπε το Χαμίνι), ο αρχηγός της μαφιόζικης οικογένειας Κοντίνι-Λικιάρντι κατηγορείται για εκβιασμούς, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συμμετοχή σε μαφιόζικη οργάνωση. Τη στιγμή που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, ήταν άπολπος και δεν έφερε αντίσταση.



Πηγή: skai.gr


Ραχήλ Μακρή: Συγχαρητήρια στη συγκυβέρνηση, ξεπέρασε και τη Ν.Δ. στα μέτρα που δεν τόλμησε να πάρει



«Συγχαρητήρια στη συγκυβέρνηση. Ξεπεράσατε και τη Ν.Δ. στα μέτρα που δεν τόλμησαν να πάρουν», επεσήμανε με ανάρτησή της στο Twitter η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή.
Η κ. Μακρή έκανε λόγο για «ιστορικές στιγμές», καθώς, όπως έγραψε, είναι σε κοινή γραμμή όλοι «οι διαπλεκόμενοι με τους νεοδιαπλεκόμενους των πολιτικών μορφωμάτων».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, καταλογίζοντας του ότι δεν απαντάει αν διάβασε το μνημόνιο 3, αλλά απλά λέει ότι είναι επιμελής, ενώ του προσάπτει ότι επιθυμεί να υπουργοποιηθεί.  
Νωρίτερα, η κ. Μακρή είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα μπορούσε να στοιχηθεί με τον κ. Λαφαζάνη.
Μιλώντας στον Βήμα FM, η κ. Μακρή, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή στις 25 Ιανουαρίου για να φέρει ένα νέο μνημόνιο».



Οργή στην Κω για την Τασία, ζητούν την καρατόμησή της!



«Είναι ανεύθυνη, ανύπαρκτη και αποτελεί τον καταστροφέα του νησιού», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του δήμου - Δήμαρχος Λέσβου: «Όταν είδα τι γίνεται στην Κω, σκέφτηκα από τι γλιτώσαμε...» - Συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο θα έχει σήμερα η κα Χριστοδουλοπούλου για το φλέγον ζήτημα

Η «πολεμική» κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κω λόγω των εγκλωβισμένων μεταναστών και της απουσίας της κυβέρνησης που αδυνατεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η ίδια - μέσω της αρμόδιας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, έχει φέρει την τοπική αυτοδιοίκηση στα όριά της.

Με ένα οργισμένο δελτίο Τύπου που εξέδωσε βάλλει κατά της κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζοντας ότι η «ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ’ επίφαση υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποτελεί τον καταστροφέα της Κω».

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος Κω, τονίζεται ότι η υπουργός «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Τους άφησε χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Απέφυγε ν’ αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου γιατί γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες. Να είναι βέβαιη ότι δεν θα τις αποφύγει». Προσθέτει δε ότι ο δήμος θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Κάπτεν Ηλίας, για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

Η επίθεση όμως κατά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου δεν σταματά εδώ: «Η κυρία Τασία δημιούργησε το πρόβλημα στην Κω και έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες του νησιού και στο Δήμο της Κω. Στο Δήμο που έχει καλύψει την απουσία του Κράτους, παρέχοντας ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υποδομές για την καταγραφή και ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων, έχει διαθέσει οχήματα για τη διανομή φαγητού στους παράνομους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κα.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω» συνεχίζει στο ίδιο ύφος ο συντάκτης του κειμένου.

Εξάλλου, τίθενται δύο ερωτήματα από τον δήμο: «Επιτέλους, ποιος θ’ απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα: -Πόσους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες αντέχουν η Κως, τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Ελλάδα; -Είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πολιτική αφύλακτων θαλάσσιων συνόρων; Να έρθουν 2 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, που περιμένουν στα απέναντι παράλια, στα νησιά μας;».

Και συνεχίζει τα «καρφιά» κατά της αρμόδιας υπουργού προσθέτοντας: «Ο Δήμος Κω συνεργάζεται άψογα με υπουργούς της κυβέρνησης, που διακρίνονται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως ο Αν. Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης. Η σοβαρότητα όμως και η αίσθηση ευθύνης είναι άγνωστες λέξεις για την κα.Τασία Χριστοδουλοπούλου που συνεχίζει να προκαλεί. Απόδειξη της ανεπάρκειας της είναι το γεγονός ότι της έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Δήμος Κω θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και διαχείριση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι όλες οι αρμοδιότητες αλλά και η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να περιέλθει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης».


Δήμαρχος Λέσβου:  Όταν είδα τι συμβαίνει στην Κω, σκέφτηκα από τι καταστάσεις γλιτώσαμε...


Την ίδια ώρα που η Κως «βράζει», φόβοι για εξάπλωση του φαινομένου υπάρχει και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, «ενώ είχαμε έρθει σε πολύ καλό σημείο διαχείρισης, τώρα τον Αύγουστο, επειδή αυξάνονται οι άνθρωποι που φεύγουν με το πλοίο από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά, οι ελεύθερες θέσεις στα πλοία μειώνονται κι έτσι πολλοί μετανάστες δεν μπορούν να φύγουν. Αν και είναι ελεύθεροι κι έτοιμοι να φύγουν με τα χαρτιά στο χέρι δεν μπορούν να ταξιδεύσουν, διότι δεν υπάρχουν θέσεις. Οπότε αυτό που ζητώ είναι να ληφθεί μέριμνα και να δρομολογηθεί ένα έκτακτο πλοίο που αυτό το διάστημα θα κάνει δρομολόγια, ώστε να μη μένουν πίσω και να αποκλείονται στο νησί και να μη χάσουμε ό,τι χτίσαμε. Τώρα, επειδή ακριβώς έρχονται περισσότεροι από όσους φεύγουν κι επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει αποκλεισμός, δηλαδή να μπορεί να μη φεύγει και κανένας, σταδιακά, αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα φτάσουμε σε αδιέξοδο».

«Όταν είδα αυτά τα επεισόδια στην Κω εκείνο που σκέφτηκα είναι από το τι καταστάσεις γλιτώσαμε στη Λέσβο, χάρη στις προσπάθειες που κάναμε. Τα αποφύγαμε και τα αποφεύγουμε, όμως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζεται, οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ευτυχώς γλιτώσαμε, αλλά μέχρι σήμερα. Αύριο θα κάνουμε ξανά τον σταυρό μας και θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε προβληματισμένος.


Συνάντηση Χριστοδουλοπούλου-Αβραμόπουλου σήμερα το μεσημέρι

Για το μεταναστευτικό που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θα έχει σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 συνάντηση η κα Χριστοδουλοπούλου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τη συνάντηση είχε ανακοινώσει μέσω Twitter και ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατεπείγοντα προβλήματα.


Πηγή : protothema.gr


Αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία – Βουλευτές έτοιμοι για καταψήφιση




Στην αποκάλυψη πως ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμοι να καταψηφίσου τα μέτρα του νέου μνημονίου, προχώρησε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Κυριαζίδης.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «Δεν αφορά μόνο εμένα υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που σκεφτόμαστε να μην ψηφίσουμε τι συμφωνία, θα το συζητήσουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Υπογράμμισε δε, πως «αλλο η συμφωνία, άλλο τα προαπαιτούμενα μέτρα… δεν ξέρω αν θα τα ψηφίσουμε. Υπάρχει και η αποχή είναι ένα μέτρο… Τι θα είμαστε παρακολουθήματα, αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαρροών από βουλευτές της ΝΔ κατά την ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Ενώ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε πως «μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας, θα ακολουθήσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεδριάσουν τα όργανά μας και θα ψηφίσουμε συντεταγμένα, με τον κανόνα της πλειοψηφίας».


Πηγή : tribune.gr


Πυρά κατά Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής




Σκληρή κόντρα με Ν. Κακλαμάνη για την μετάδοση της - Ο Ν. Φίλης την κατηγόρησε για παρελκυστική τακτική - Κυρ. Μητσοτάκης: «Προσέξτε μην είστε η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που θα αποπεμθεί» - Της διάσκεψης προηγήθηκε ανοιχτή σύγκρουση του Πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ανοιχτή σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής, με απροσδιόριστες συνέπειες για το μέλλον της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς επιχειρήθηκε η παράκαμψη της και η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων σήμερα το μεσημέρι ακόμα και απούσης της ιδίας, έπειτα από την απόρριψη της επιστολής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κατάθεση της συμφωνίας στις Επιτροπές την Τετάρτη και στην Ολομέλεια την Πέμπτη. Η Πρόεδρος της Βουλής όρισε την διάσκεψη των προέδρων στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, δυσκολεύοντας υπέρμετρα την κυβέρνηση στην ψήφιση μιας ιδιαιτέρως κρίσιμης συμφωνίας για την επιβίωση της χώρας. 


Η Διάσκεψη 

Με σκληρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».

Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και πως ο πρωθυπουργός την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.

Ένταση και με τον Θεοχάρη

Κόντρα υπήρξε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού κ. Θεοχάρη που είπε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι είναι επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. 

Κατηγορίες από Φίλη για παρελκυστική πολιτική


Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μιλώντας για έλλειψη εμπιστοσύνης  και αδυναμία συνεννόησης.

«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει τις αναφορές της όταν θα πρέπει ο ένας θεσμός να εμπιστεύεται τον άλλον, θέτοντας ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν όντβς τόνισε ο κ. Φίλης η Πρόεδρος επιμενει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε αυτό συνιστά θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων.

Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».


Μητσοτάκης: Μπορεί να είστε η πρώτη πρόεδρος της Βουλής που θα αποπεμθεί

Σφοδρή κριτικήγ  τους χειρισμούς της κυρίας Κωνταντοπούλου άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριακος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είναι τυολάχιστον ειρωνικό να μιλάτε  εσείς για εμπιστοσύνη γιατί λέχετε κάνει ότι μπορούσατε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν τα κόμματα.»  Μάλιστα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον  το γεγονός ότι 30 χιλιάδες πολίτες μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν διαδικτυακά την αποπομπή σας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία του είπε «θα περίμενε κανείς να έχετε το θάρρος να καταθέσετε εσείς πρόταση μομφής κατά της Προέδρου, όπως απελείτε εδω και έξι μήνες»


Ο κύριος Μητσοτάλης της απάντησησε :« Προσέξτε διότι μπορεί να είστε η πρώτη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων που θα αποπεμφείτε"  και κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροοι ζητούν την αποπομπή σας από όσους σας ψήφισαν.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

Κατά τις 15:00 και έπειτα από ένα έντονο παρασκήνο έγινε γωνστό ότι η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε στη Βουλή εκτάκτως του πρακτικογράφους, ενδειξη ότι ενδέχεται να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων το απόγευμα της Τετάρτης και όχι το βράδυ. Πάντως οι εκπρόσωποι των κομμάτων μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί για πιθανή επίσπευση της διάσκεψης και επιπλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης συγκαλεί στις 19:00  την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί την ΚΟ του ΠαΣοΚ στις 20:00 σήμερα Τετάρτη, ενώ αύριο Πέμπτη στις 17:00 θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ. Τελικώς φαίνεται οτι η διάσκεψη των προέδρων θα πραγματοποιηθεί την προγραμματισμένη ώρα (21:30).

Την Τρίτη τα μεσάνυχτα, αφού οι προσπάθειες συνεννόησης με την κυρία Κωνσταντοπούλου που βρισκόταν σε διακοπές στην Αλόννησο απέβησαν άκαρπες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άρχισε έναν κύκλο διερευνητικών τηλεφωνημάτων στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις προσθέσεις τους για  σύγκλιση της διάσκεψης των προέδρων το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το επιχείρημα ήταν να μην χαθεί η ημέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έχουν πλέον εκδηλωθεί και στις ΚΟ της ΝΔ του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ.       

Ο κ. Φίλης σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε και την κυρία Κωνσταντοπούλου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Παράλληλα, την πρωτοβουλία Φίλη στηρίζουν 14 μέλη της διάσκεψης (12 με την υπογραφή τους και τα 2 μέλη του ΚΚΕ προφορικά). Διατυπώθηκαν όμως και διαφωνίες από την αντιπρόεδρο της Βουλής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τους Ιωάννη Ζερδελή, Στέφανο Σαμοίλη, Μιχάλη Κριτσωτάκη και Λίτσα Αμανατίδου. 

Απάντηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής για το τι προτίθεται να πράξει δεν υπάρχει.    

Η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων, όχι από τον/την Πρόεδρο της Βουλής (που εν προκειμένω έχει εκφράσει της αντιρρήσεις της), αλλά από εκπροσώπους των κομμάτων είναι μια πρωτοφανής διαδικασία, η οποία προκάλεσε ερωτήματα συνταγματικότητας.   

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής που κάνουν έγκριτοι συνταγματολόγοι, η διάσκεψη των προέδρων μπορεί να συγκληθεί νόμιμα και από τα κόμματα παρότι το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής δεν ορίζει λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία. Επειδή όμως ο Κανονισμός της Βουλής είναι interna corporis και όχι νόμος εκτιμάται ότι αν η πλειοψηφία των κομμάτων αποφασίσει να διεξαχθεί μια διαδικασία με άλλον τρόπο από αυτόν που ορίζεται στα άρθρα του Κανονισμού, η απόφαση αυτή θεωρείται έγκυρη. Άλλωστε δεν είναι νοητό να μην λειτουργεί το πολίτευμα επειδή ο εκπρόσωπος ενός θεσμού έχει αντιληφθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο τις αρμοδιότητες του.  

Πολιτικά ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε έκρηξη του Σπύρου Σαγιά για την κωλυσυεργία της κ. Κωνσταντοπούλου. Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα». «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος», πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».

Πολύ επικριτικός για τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι αδιανόητο το προεδρείο βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», δήλωσε στον ΣΚΑΙ

Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».


Άμεσες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, δεν αναμένονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία. Ωστόσο τίθεται το ερώτημα, πώς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στο νομοθετικό της έργο, στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και των νομοσχεδίων  που απαιτεί η εφαρμογή της συμφωνίας με την Πρόεδρο της Βουλής να βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον Πρωθυπουργό και να τορπιλίζει κάθε φορά το νομοθετικό έργο.   


Πηγή : tovima.gr