Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, μετά την αύξηση του ELA




Με διεύρυνση των εργασιών του αναμένεται να λειτουργήσει από τη Δευτέρα το τραπεζικό δίκτυο, καθώς η συμφωνία για την χρηματοδότηση γέφυρα από τον EFSF λύνει τα χέρια και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας μέσω του ELA.

Η Δευτέρα 20η Ιουλίου είναι και η ημερομηνία για την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ και η εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης από τη χώρα μας, επισφραγίζει ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη συμφωνία με τους εταίρους, διευκολύνοντας την Κεντρική Τράπεζα, να επαναπροσδιορίζει το στόχο για τη χορηγούμενη ρευστότητα.

Σε ότι αφορά τη διεύρυνση των εργασιών, οι τράπεζες, η αργία των οποίων παρατάθηκε τυπικά μέχρι και την Κυριακή, έχουν προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα για αναλήψεις μετρητών, έτσι ώστε να αθροιστούν με βάση ένα συγκεκριμένο όριο για το σύνολο της εβδομάδας και όχι ένα ημερήσιο όριο, δηλαδή αυτό των 60 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο αυτό εξετάζεται να είναι τα 300 ευρώ την εβδομάδα, με στόχο με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μην συνωστίζονται στις ουρές των ΑTM σε καθημερινή βάση.

Κρίσιμο θέμα για τις επιχειρήσεις είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλούν επιταγές, διαδικασία που έχει παγώσει κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες της τραπεζικής αργίας.

Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται η εξόφληση των επιταγών να γίνεται σε πίστωση λογαριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ενώ μεταξύ των συναλλαγών που αναμένεται να προστεθούν είναι και το άνοιγμα λογαριασμών για συγκεκριμένες ανάγκες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ρυθμίζει τα παραπάνω θέματα, θα επιλύει επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με την εξαγωγή χρημάτων για συγκεκριμένο σκοπό, όπως είναι η πληρωμή νοσηλίων, διδάκτρων κλπ.

Αυξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ από ΕΚΤ

Νωρίτερα την Πέμπτη, την αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ για μια εβδομάδα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για πρόσθετη ρευστότητα.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι καλωσόρισε την έγκριση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή, ενώ τόνισε ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η Ελλάδα μέρος της Eυρωζώνης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποφασίζει η ΕΚΤ  ποια χώρα θα παραμείνει στην Νομισματική Ένωση.

«Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα. Είχαμε μια σειρά από ειδήσεις με την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες, διάφορες ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, οι οποίες πλέον αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση στον ELA», πρόσθεσε.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ.ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα, καθώς και τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μάλιστα τόσο ο κ. Ντράγκι, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,  Β. Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν αποκατασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες.

Απαντώντας στην κριτική ότι η ΕΚΤ δεν στήριξε επαρκώς τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα στερώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει φθάσει πλέον τα 130 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις καταθέσεις που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει στα 120 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι η ΕΚΤ υπερκάλυπτε πάντα τις εκροές καταθέσεων, λέγοντας ότι τον Ιούνιο οι εκροές των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 8,1 δισ. ευρω ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 10,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της Ευρωζώνης, τόνισε ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει μία αδικαιολόγητη σύσφιγξη ή εάν οι προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών μεταβληθούν σημαντικά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιδράσει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στο πλαίσιο της εντολής της».


kathimerini.gr


Με τα βραχιολάκια τους στο μάθημα ο Ν. Ρωμανός και άλλοι κρατούμενοι





Του Παναγιώτη Στάθη

Με καθυστέρηση 7 μηνών από την ψήφιση του μέτρου τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράφηκε τελικά η υπουργική απόφαση εφαρμογής του μέτρου απο τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε κρατούμενους να παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φορώντας βραχιολάκι επιτήρησης.
Το μέτρο είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβρη μετά την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού ο οποίος δεν μπορούσε να βγει από τη φυλακή με εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Πριν από ένα μήνα είχε δημιουργηθεί νέος σάλος όταν αποκαλύφθηκε πως το μέτρο είχε ψηφιστεί μεν στη Βουλή αλλά δεν είχε εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη εφαρμογή του. Με αυτή καθορίζονται οι  λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους φοιτητές  οι οποίοι θα φορούν υποχρεωτικά βραχιολάκι.

Τι αναφέρει

Με την υπουργική απόφαση οι κρατούμενοι-φοιτητές μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια ακόμη και εάν το αίτημά τους έχει απορριφθεί από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής ενώ την ευθύνη εφαρμογής και υλοποίησης της επίμαχης υπουργικής απόφασης έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης και στο έργο του θα συνδράμει και το υπουργείο Παιδείας.
Όπως επισημαίνεται, οι κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι που είναι φοιτητές "δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα".
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλονται στο συμβούλιο της φυλακής όπου  θα προσκομίζονται και τα δικαιολογητικά τα οποία θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Το συμβούλιο της φυλακής "οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του κρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την  εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώς και για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις".

Ίντερνετ

Παράλληλα, προβλέπεται η εξασφάλιση ειδικών χώρων οι οποίοι θα διατίθενται στους κρατούμενους για να μελετούν και για να  εξετάζονται.
Πρόκειται για τις αίθουσες σχολείων δεύτερης ευκαιρίας ή Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης  (Ι.Ε.Κ.) ή της Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας ή άλλοι χώροι στις φυλακές που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι σπουδαστές. Στους ειδικούς χώρους που θα διαμορφωθούν για τους κρατούμενους φοιτητές επιτρέπεται προς διευκόλυνση των σπουδών τους  η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet) με την επιτήρηση του εκπαιδευτικού ή του κοινωνικού λειτουργού που θα έχει την ευθύνη των σπουδών των κρατουμένων.
Οι καθηγητές που θα απασχολούνται με την παρακολούθηση των σπουδών των κρατουμένων σπουδαστών, θα διατίθενται για το σκοπό αυτό από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζει ο κρατούμενος.
Ελεγχόμενο από τους εκπαιδευτικούς θα είναι και  το έντυπο υλικό που θα είναι στην διάθεση των κρατουμένων σπουδαστών. Οι κρατούμενοι που σπουδάζουν θα κινούνται και θα λειτουργούν εκτός του προβλεπόμενου προγράμματος (κατά παρέκκλιση) της φυλακής.
Δηλαδή θα σιτίζονται εκτός της προγραμματισμένης ώρας και θα τους κρατείται φαγητό έτσι ώστε να τρώνε μετά την επιστροφή του από  το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ μπορεί να παραμένουν  στους χώρους που θα μελετούν και μετά το κλείσιμο των κελιών.
Συγκεκριμένα, ο κρατούμενος ο οποίος έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων του και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο, δικαιούται να ζητήσει από το συμβούλιο των φυλακών εκπαιδευτική άδεια, καθώς και τη χορήγηση άδειας με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού (ηλεκτρονική επιτήρηση).
Σε περίπτωση που ο κρατούμενος παρακολουθεί με επιτυχία τις σπουδές τους θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού  έκτισης των ημερών της ποινής του. Δηλαδή, κάθε ημέρα που θα είναι ενταγμένος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εκλαμβάνονται ως 3 ημέρες έκτισης της ποινής.


capital.gr


Βούτσης: «Εκλογές τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο»



Προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο «βλέπει» υπό την κατάσταση που διαμορφώνεται ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. «Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» λέει ο Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας πως κατά την ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη η κυβέρνηση βρέθηκε σε απόσταση τριών ψήφων από την πτώση.

«Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής -και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο αριθμός των 120 βουλευτών.

Υπό αυτήν την έννοια και δεδομένου ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης οι ψήφοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν 123, μόλις τρεις πάνω από το συγκεκριμένο όριο, η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, κατά τον κ. Βούτση.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως υπάρχει «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία», αλλά και προβλήματα πολιτικής ηθικής από τη στιγμή που «ο Πρωθυπουργός υπέγραψε μία συμφωνία με την οποία διαφωνούμε - όπως και ο ίδιος στην ουσία της - κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».




tanea.gr


Πάνω από 1.000 μετανάστες σήμερα στην Αθήνα από Κω και Μυτιλήνη




Περίπου 1.000 άτομα από Κω και Μυτιλήνη έφθασαν σήμερα ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας.

Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες είναι ανήλικα παιδιά, πολλά από τα οποία εκτός από την ανάγκη σίτισης, χρίζουν και άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.

Το τελευταίο διάστημα, αλλεπάλληλα είναι τα κύματα των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου και η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική. Σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούνιο έφθασαν συνολικά πάνω από 31.000 αλλοδαποί, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.783 άτομα.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, αποβιβάστηκαν σε Σαμοθράκη, Λέσβο, Σάμο και Κω συνολικά 317 παράτυποι μετανάστες-πρόσφυγες σε 11 περιστατικά που διαχειρίστηκε το Λιμενικό.




tanea.gr


ΕΚΤ: Αναμένονται δηλώσεις Ντράγκι - Ανοίγουν τράπεζες τη Δευτέρα - Σε ισχύ τα capitals controls




Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως ο ELA θα αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ που τηλεδιασκέπτεται.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από την ελληνική πλευρά ια άνοιγμα τραπεζών με ισχύ των capitals control.

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και συνεδριάζει ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.α..) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.  Στη βάση αυτή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη κρίνεται κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πληροφορίες από το εξωτερικό μιλούν για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του θέματος μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων της 22ας Ιουλίου.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.



tovima.gr



Αλλοδαποί οι μισοί συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια και τις φθορές



Την ώρα που εντός της Βουλής βρισκόταν σε εξέλιξη η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές και μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η διαδήλωση κατά της συμφωνίας σημαδευόταν απο φωτιές, βόμβες μολότοφ, πέτρες, χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταστροφές και συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με την αστυνομία, μία ομάδα αλλοδαπών γέμιζε με γκράφιτι και συνθήματα τον σταθμό του μετρό στο Θησείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν συνολικά δώδεκα άτομα, ουδείς εκ των οποίων είναι έλληνας, τα οποία οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της φθοράς σε σταθμούς του μετρό. Οι συλληφθέντες είναι τέσσερις γερμανοί, δύο γάλλοι, ένας αυστραλός, ένας ουκρανός, ένας ολλανδός και τρεις πολωνοί.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων μπροστά απο την Βουλή, συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα - ανάμεσά τους ένας ιταλός και ένας αλβανός - οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
kathimerini.gr


Eurogroup: Εγκρίθηκε επι της αρχής η χρηματοδότηση-γέφυρα




Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επι της αρχής για την χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ΕFSM των 28 της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αφού καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν καλή και εποικοδομητική. Αυτή την στιγμή αναζητάται ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν και όσες χώρες αντιδρούν στην παροχή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο παροχής των 7 δισ., δεδομένου ότι ο EFSM αποτελεί μηχανισμό της Ε.Ε. και όχι της Ευρωζώνης. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα (collateral) ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις εκείνων των χωρών που φοβούνται ότι ο κίνδυνος μη αποπληρωμής από την Ελλάδα είναι υψηλός. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ενέχυρα που πιθανόν να δοθούν προς αυτές τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι τα κέρδη του ερυωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs).

Ηδη, η φινλανδική Βουλή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την χρηματοδότηση-γέφυρα και την έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πακέτο.

Η απόφαση του Eurogroup ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οσμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η Πορτογαλία ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της Βρετανίας λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.


kathimerini.gr


Στον εισαγγελέα 26 άτομα για τα επεισόδια στο Σύνταγμα



Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 26 από τις 39 προσαγωγές ατόμων που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από την Αστυνομία, για τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.

Δεκατέσσερις από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα για συμμετοχή σε επεισόδια και επίθεση σε βάρος αστυνομικών, ενώ άλλοι 12 για φθορές και γκράφιτι σε συρμούς του τραμ, για καταστροφές σε ΑΤΜ και τζαμαρίες καταστημάτων.


Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πάνω από 100 μολότοφ έπεσαν χθες στα επεισόδια, όλες με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα εκτιμούν ότι πολλές από τις αυτοσχέδιες βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ακόμη και χαλίκια.

Οι αντιεξουσιαστές επιχείρησαν, σύμφωνα με τις Αρχές, δύο φορές να «σπάσουν» το φραγμό στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και να πλησιάσουν την είσοδο της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως βαν τηλεοπτικού σταθμού τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά από τον Εθνικό Κήπο, μετά ρίψη βόμβας μολότοφ.

Αντιεξουσιατές έκαψαν ένα αυτοκίνητο στο Σύνταγμα, ενώ έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων και ΑΤΜ στο κέντρο της Αθήνας.


tanea.gr


Ντόρα Μπακογιάννη για Ζωή: «Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ημέρα πλέον πρόεδρος»


«Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ημέρα πλέον πρόεδρος» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι η ίδια η βουλή την έχει ξεγράψει . Ενώ, χαρακτήρισε τον  Γιάνη Βαρουφάκη «μοιραίο για τη χώρα» και τον κατηγόρησε ότι έχει πολιτικό δόλο.

«Ο Τσίπρας έκανε λάθη, αλλά διέβη τον Ρουβίκωνα. Ανέλαβε την ευθύνη του και τώρα πρέπει να διαλέξει τους συνεργάτες του και να κυβερνήσει» είπε η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στον Σκάϊ.

Χαρακτήρισε ολέθρια την απόφαση του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «έσπασε την τελευταία κλωστή της εμπιστοσύνης».

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε ότι η λογική του «στην εξουσία μαζί και στις ευθύνες χώρια» είναι «ό,τι πιο παλιό».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει της διαρθρωτικές αλλαγές και δήλωσε περήφανη για τη στάση του κόμματος στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Ερωτώμενη για τα εσωκομματικά της ΝΔ, είπε ότι οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου «θα γίνουν στην ώρα τους». «Θέμα εσωτερικό στη ΝΔ δεν ανοίγω» δήλωσε χαρακτηριστικά.



Πηγή 


Ο ανθέλληνας Σόιμπλε συνεχίζει να προκαλεί :Καλό το «Ναι» αλλά καλύτερο το προσωρινό Grexit



Καλό το ΝΑΙ αλλά το προσωρινό Grexit καλύτερο επιμένει o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αποκλείει το κούρεμα χρέους παρά το «Nαι».

Σε ανθελληνικό παραλήρημα όλο αυτό τον καιρό  ο Σόιπλε επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να κάνει πράγματα ώστε να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί από την εξωτερική βοήθεια, είπε επίσης ότι πολλοί οικονομολόγοι, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, αμφιβάλουν αν τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς "κούρεμα" χρέους, ο ίδιος όμως θεωρεί πως ο καλύτερος δρόμος θα ήταν ίσως το προσωρινό Grexit. 


Αθλιότητες αναρχικών καίγοντας Ελληνικές σημαίες




Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα χθες το βράδυ, κοντά στο τέλος της πορείας που είχαν οργανώσει παρατάξεις και συνδικαλιστικά σωματεία κατά της ψήφισης του νέου Μνημονίου.

Μετά τις 9 το βράδυ, ομάδα περίπου 150 κουκουλοφόρων ξεκίνησε να πετάει βροχή εμπρηστικών μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Ακολούθησε ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ.
Τα 150 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση αναρχικών που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα στα Προπύλαια. Περίπου 600 άτομα πραγματοποίησαν πορεία, έφτασαν ως την πλατεία Συντάγματος και ενώθηκαν με τους άλλους διαδηλωτές.

Νωρίτερα στην κινητοποίηση πήραν μέρος με μια αρκετά μαζική παρουσία και παλμό, σπουδαστές και οργανώσεις από διάφορες συνοικίες της Αττικής, εκπαιδευτικοί και εργατικά σωματεία πολλών κλάδων με τα πανό τους. Πορεία με κεντρικό σύνθημα "Όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο - με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού, άλλος δρόμος δεν υπάρχει" πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα.



Τα επεισόδια ξεκίνησαν με περιορισμένης έκτασης ρίψη αντικειμένων και κομματιών από μάρμαρα και πέτρες προς άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Οι κουκουλοφόροι κατηύθυναν τα πυρά τους και προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι υποχωρούσαν από το σημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατευθύνθηκαν προς την Οθωνος.
Είχαν προηγηθεί περιορισμένα επεισόδια αστυνομικών των ΜΑΤ με μέλη του ΠΑΜΕ. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν λίγη ώρα αργότερα στη συμβολή Οθωνος και Αμαλίας όπου είχαν καταφύγει οι συγκεντρωμένοι. Νωρίτερα, μικρή ομάδα διαδηλωτών που βρισκόταν στην αρχή της Πανεπιστημίου δέχτηκε επίθεση με κλομπ από άνδρες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι κουκουλοφόροι ήθελαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη Βασιλίσσης Σοφίας για να φτάσουν στην είσοδο της Βουλής, δημιουργώντας ένταση. Οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι συνολικά στην πλατεία Συντάγματος έπεσαν περισσότερες από 50 μολότοφ.
Μετά την πλατεία, τα επεισόδια «μετακόμισαν» προς το Ζάππειο, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ταραξίες. Ενα βαν τηλεοπτικού σταθμού στη λεωφόρο Αμαλίας παραδόθηκε στις φλόγες, όπως επίσης και ένα ΙΧ στις παρυφές της Πλάκας. Οταν η ένταση έπεσε, περίπου 700 διαδηλωτές επέστρεψαν έξω από τη Βουλή, όπου έμειναν ως αργά φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων.



Η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας εν όψει των συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματιστεί ήταν έντονη. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν καταλήψεις κτιρίων-στόχων, αλλά και επεισόδια. Στην οδό Ρηγίλλης μάλιστα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δρόμο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένας «Αίαντας», τεθωρακισμένο όχημα - υδροφόρα δηλαδή με κανονάκι νερού για την αντιμετώπιση διαδηλωτών.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού σημειώθηκαν γύρω στις 50 προληπτικές προσαγωγές. Τέσσερα άτομα προσήχθησαν σε απόπειρα κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, κατά πληροφορίες μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».
Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις κατά του 3ου Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δημόσιοι υπάλληλοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο, μέλη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που είχαν καταλάβει από το πρωί, ενώ αντιεξουσιαστικές ομάδες έδωσαν ραντεβού στην Καμάρα. Οι τελευταίοι πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε στον Λευκό Πύργο και ενώθηκαν με την εκεί συγκέντρωση.
Το πρωί, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
Στη Λάρισα αναρχικοί προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ. Απλωσαν πανό με το σύνθημα «Οποιος Σπέρνει Φτώχεια Θερίζει την Οργή» και παρέμειναν εκεί ως το απόγευμα.


Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας - Στέλλα Κεμανέτζη - Βασίλης Ιγνατιάδης


Έθνος


Ποτάμι: Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούσαν για δραχμή



Στη βαρύτατη καταγγελία ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι είχαν οργανωμένο σχέδιο για να οδηγηθεί η χώρα στη δραχμή προέβη χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «συνωμοτούσαν μεθοδικά γι’ αυτή την εξέλιξη κρυβόμενοι πίσω από τις καρέκλες της εξουσίας».

«Πριν πούμε τι θα γίνει με τη συμφωνία, οφείλουμε να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής και για τους πραξικοπηματίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ώρες», τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού, φωτογραφίζοντας εμφανώς τον κ. Παν. Λαφαζάνη. «Δεν μας είπαν ποτέ ανοιχτά ότι ήθελαν τη δραχμή, αλλά συνωμοτούσαν μεθοδικά γι’ αυτήν και σήμερα αυτό αποκαλύπτεται. Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλ. Τσίπρα και τώρα μας λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα του Τσίπρα και ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια που εκείνος τους έδωσε. Δεν νοείται να κρατάτε στην κυβέρνηση αυτούς που καταψηφίζουν», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, και τον κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι υποθάλπει με τη στάση του «κάποιους ποντικούς που πηδάνε από εξουσία σε εξουσία, και όσους έχουν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν τη δραχμή για να πλουτίσουν».

«Θα έπρεπε σήμερα να είναι όλοι εδώ. Να είχαμε ξεπεράσει τα εμπόδια που έστησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και να κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα. Θα ήταν μια πράξη αυτογνωσίας κι έπρεπε να είχαμε τον χρόνο αλλά κυρίως το θάρρος να πούμε γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και, περιγράφοντας τη μάχη που δίνει η χώρα, τόνισε ότι δεν είναι μόνο για να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά «για να νικήσουμε τα παράσιτα, τους υποκριτές και τους λαϊκιστές».

Ακολουθώντας, ωστόσο, την τακτική της προσωπικής στήριξης του κ. Τσίπρα, που έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό. Αφού απαρίθμησε τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, και την ανάγκη μέτρων προστασίας των ανέργων και των νέων, έθεσε μόνος το ερώτημα αν όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια θα γίνουν σήμερα με αυτήν τη Βουλή και αυτόν τον πρωθυπουργό. «Δεν έχουμε πια επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Αλλά για να αλλάξουμε τον κόσμο, κ. Τσίπρα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς, και είναι το μεγάλο στοίχημά σας», είπε και άφησε έτσι να εννοηθεί ότι δεν πιστεύει σε άλλες λύσεις, όπως μια κυβερνήση ειδικού σκοπού με άλλον επικεφαλής.

Επανέλαβε, τέλος, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του δεν προτίθενται να μετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση. «Θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης και δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να καταθέσει συγκεκριμένη λίστα μέτρων για τη διόρθωση των αδικιών της συμφωνίας που, όπως τόνισε, «καθυστέρησε επειδή ο Αλέξης Τσίπρας φοβόταν το κόμμα του».

Έντυπη Καθημερινή


Σακελλαρίδης: Προέχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας




Με το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα να παραπέμπεται σε… δεύτερο χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους.

"Η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα", τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.


Πηγή : capital.gr


Πιάστηκαν στα χέρια στην πλατεία Συντάγματος για την ελληνική σημαία



Μετά τα σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, η κατάσταση ηρέμησε αλλά λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραλίγο να υπάρξει νέα ένταση και όλα αυτά για μία ελληνική σημαία.
Μία ομάδα πολιτών τοποθέτησε μία μεγάλη ελληνική σημαία που έγραφε "Ελλάδα Σ' αγαπώ".

Μόλις τοποθετήθηκε αυτή η σημαία, μία ομάδα πολιτών για άγνωστους λόγους απαίτησε από τους συγκεκριμένους ανθρώπους να τηνκατεβάσουν.

Φυσικά όταν αρνήθηκαν επικράτησε ένταση μεταξύ των πολιτών.


Πηγή : newsit.gr


Ραχήλ Μακρή ανεξέλεγκτη προκαλεί συνέχεια! Τώρα θυμήθηκε την φάρμα των ζώων




Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τη Ραχήλ Μακρή η οποία προκαλεί συνεχώς ακόμη και τους συναδέλφους της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αναφερόμενη προφανώς στους βουλευτές που υπερψήφισαν τη συμφωνία δανείστηκε τη φράση του Τζ. Οργουελ από τη «Φάρμα των Ζώων», υποστηρίζοντας πως ήταν αδύνατον να γίνει η διάκριση μεταξύ γουρουνιών και ανθρώπων και έδωσε «ραντεβού στους δρόμους της φωτιάς».

Η ανάρτηση της κυρίας Μακρή στο Facebook:

«“Τα ζώα απ’ έξω κοιτούσαν πότε τα γουρούνια και πότε τους ανθρώπους, πότε τους ανθρώπους και πότε τα γουρούνια, ύστερα πάλι τα γουρούνια και πάλι τους ανθρώπους, αλλά ήταν αδύνατον να διακρίνουν ποιος ήταν ποιος”.
(Τζωρτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων)
Καλό ξημέρωμα παιδιά. Ραντεβού στους δρόμους της φωτιάς».


Πηγή : imerisia.gr


Και τώρα... Eurogroup: Τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα-γέφυρα


Τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αναζητήσει λύση για το επιτακτικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας πραγματοποιεί σήμερα στις 11 το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

«Επιβεβαιώθηκε: τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 10 π.μ.( της Πέμπτης) για την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και οι υπουργοί να ζητήσουν την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων τους.
Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κρίσιμη ωστόσο για το κομβικό ζήτημα των κλειστών τραπεζών αναμένεται να είναι και η σημερινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά από δυόμιση εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων.


Πηγή : ethnos.gr