Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Παίρνει "σκούπα" ο Αλέξης Τσίπρας μετά το "αντάρτικο"! Θα ζητήσει παραιτήσεις από Στρατούλη, Λαφαζάνη! Τα δεδομένα για Κωνσταντοπούλου και δεδηλωμένη!



Και σαν μην έφθανε το μείζον οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, κινούμενη στα όρια της χρεοκοπίας, προέκυψε και μείζον πολιτικό θέμα.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αυτά που συνέβησαν τη νύχτα της Παρασκευής στη Βουλή κατά την ψήφο εξουσιοδότησης για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, κανονικά υπό άλλες συνθήκες θα είχαν δρομολογήσει την πτώση της κυβέρνησης λόγω απώλειας της "δεδηλωμένης".

Τι θα κάνει μπροστά σε αυτό νέο τοπίο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και και τα όσα λένε από το Μέγαρο Μαξίμου:

- προέχει πάντων επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την ανησυχία μήπως το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε στη Βουλή ανοίξει την όρεξη των δανειστών για νέα προαπαιτούμενα, και μάλιστα πολιτικά

- την Δευτέρα αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών Λαφαζάνη και Στρατούλη, γεγονός που ενδέχεται να δρομολογήσει ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης

- θα αναζητηθεί λύση στο ζήτημα που λέγεται Πρόεδρος Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

- θα διερευνήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης της κυβερνητικής στήριξης με νέους "συμμάχους"

- θα αποφασίσει κατά πάσα πιθανότητα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο ανάλογα και με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές

Τι ισχύει με την δεδηλωμένη

Τυπικά ίσως και με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής δεν υπήρξε άρση της δεδηλωμένης καθώς οι 17 βουλευτές που ψήφισαν "όχι" (2), δήλωσαν "παρών" (8) ή απουσίαζαν (7) δεν έκαναν δήλωση ανεξαρτητοποίησης ή δεν εντάχθηκαν σε άλλο κόμμα.

Ωστόσο επί της ουσίας οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήραν την "εμπιστοσύνη" τους στο μείγμα στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο ιδίως της διαπραγμάτευσης, κάτι που διεφάνη από νωρίς χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκπροσωπώντας πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο της κυβέρνησης μια εναλλακτική πολιτική που δεν συνάδει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όταν μάλιστα μεταξύ των 17 βουλευτών είναι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο πρώην υπουργός ΟικονομιΚών, Γιάνης Βαρουφάκης κ.α. η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο γα το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις αν θέλει να αποκαταστήσει τη ενιαία έκφραση και τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον ίδιο και την χώρα.

Το... "αντάρτικο"

Από τους 17 "αντάρτες":

- ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Στάθης Λεουτσάκος και Δημήτρης Στρατούλης ηγούνται της μαζικής συνιστώσας "Αριστερή Πλατφόρμα"

- οι 2 και συγκεκριμένα η Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα ανήκουν στην συνιστώσα ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)

- οι 3, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου στη συνιστώσα ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας)

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί εκτός από τους "17", άλλοι 15 βουλευτές που ανήκουν ουσιαστικά στην "αριστερή πλατφόρμα" μεταξύ αυτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αθανάσιος Πετράκος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος αν και ψήφισαν "ναι", με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν τη στάση τους λέγοντας "η πρόταση προς τους "Θεσμούς" μας βρίσκει ριζικά αντίθετους" και τονίζουν "η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αύξηση μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους".
Μάριος Ανδρέου


Πηγή


Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση συμφωνίας





Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος

Οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με συμφωνία – Τι θα γίνει με τα capital controls.

Ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10-14 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ακόμα και αν επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές. Παράλληλα το σενάριο για συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα απομακρύνεται, καθώς προκύπτει ζήτημα ανταγωνισμού όπως υποστηρίζουν οι εταίροι μας, αλλά και εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το τελικό ποσό να υπολογίζεται στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ανοίξουν ακόμα και από Τρίτη, ώστε να πραγματοποιούνται βασικές συναλλαγές με ταυτόχρονα διατήρηση των capital controls, ενώ απομακρύνεται οριστικά το σενάριο για «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Όσον αφορά στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, η πιο αισιόδοξη εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων είναι ότι θα διατηρηθούν έως και τον Οκτώβριο με σταδιακή αύξηση του ορίου αναλήψεων από 60 σε 100 ευρώ και ειδικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά ίσως κάποιες αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια.

Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως μια συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, όταν έχουμε συμφωνία.
Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες, ενώ μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.

Τέλος οι τράπεζες υπολογίζουν και στην αποκατάσταση της κανονικότητας όσον αφορά στο δανεισμό τους μέσω της ΕΚΤ. Με ένα νέο πρόγραμμα και με την αποπληρωμή των δόσεων της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανοίγει ξανά ο δρόμος ώστε η ΕΚΤ να δέχεται ως εγγύηση (collateral) τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς λογικά θα ακολουθήσουν και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και πριν αρχίσουν να αντλούν ρευστότητα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA), μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα από τη ΕΚΤ, δίνοντας ως εγγύηση (τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου (marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic) καθώς και άλλα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ δάνειζε τις ελληνικές τράπεζες με ένα ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο (0,05%) και έπαιρνε ως εγγύηση τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα και οι τίτλοι με εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο, κατ’εξαίρεση, γίνονταν δεκτά ως εγγύηση, παρόλη τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στα πλαίσια της ένταξης τότε της Ελλάδας σε «πρόγραμμα/μνημόνιο» .


Πηγή: Fortunegreece.com, news247.gr, πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr


FAZ: Ίσως χρειαστούν και νέα μέτρα λένε οι θεσμοί




Οι μεταρρυθμιστικές θέσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής, σημειώνει η εφημερίδα. Ωστόσο οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες παρεμβάσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας. Στα 82 δισ. ίσως ανέλθουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
FAZ: Θετική εισήγηση από θεσμούς αλλά ίσως χρειαστούν νέα μέτρα

Η «μετριοπαθώς θετική» ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup.

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Στο έγγραφο, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση διαπραγμάτευσης σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον». Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα τής τεθούν».

Περαιτέρω, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να εισφέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν» τονίζεται από τους θεσμούς, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί διακρίνουν σημαντικούς κινδύνους έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

«Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν επειγόντως νόμος προκειμένου "να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη", αλλά πριν περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από "στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς"» επισημαίνεται στην εισήγηση.

Δεν είναι βέβαιη μια συμφωνία

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πηγή από την ΕΕ εκτίμησε ότι η πιθανότητα επίτευξης ενός deal είναι 60-40. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ίσως ανέλθουν στα 82 δισ. ευρώ.


Πηγή : euro2day.gr


Επεισόδιο Καμμένου - ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά



Στυγνό εκβιασμό, εντός της Ολομέλειας της Βουλής, του κ. Πάνου Καμμένου προς τον πρωθυπουργό περιγράφουν βουλευτές, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Αλέξη Τσίπρα.


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με χαρακτηριστική χειρονομία προς τον κ. Τσίπρα του είπε πως «εμείς τελειώσαμε».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος ανέμενε μια φράση από τον κ. Τσίπρα που θα ξεκαθάριζε ότι δεν θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, κάτι ωστόσο που δεν έγινε.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα σημείωμα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς βγήκε στο διάδρομο, προκειμένου να ηρεμήσει τον κ. Καμμένο.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε το λόγο από τον προεδρεύοντα, Αλέξη Μητρόπουλο, προκειμένου να «διευκρινίσει», όπως είπε, ότι το σημείο της πρότασης που μιλά για μείωση εξοπλισμών εννοεί πως θα προκύψουν 100 εκατ. ευρώ από μείωση αμυντικού υλικού και 200 εκατ. ευρώ από μείωση «εξοπλιστικών μηχανισμών», για να το διορθώσει σε «μείωση αμυντικού υλικού», και όχι από μείωση του προσωπικού.

Καμμένος: Αν ψηφίζαμε μόνο κατά συνείδηση θα ακουγόταν αυτό το μεγάλο όχι
"Είμαι σίγουρος ότι αν αποφασίζαμε με μόνο γνώμονα τη συνείδηση μας θα ακουγόταν αυτό το μεγάλο όχι που ψήφισε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα" είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

"22 χρόνια σε αυτή την αίθουσα, ίσως είναι η πιο δύσκολη συνεδρίαση στην οποία έχω βρεθεί. Μια συνεδρίαση που από τη μια μεριά έχουμε καθήκον να ψηφίσουμε όπως το Σύνταγμα ορίζει κατά τη συνείδησή μας και από την άλλη μεριά έχουμε καθήκον η συνείδηση μας να υπολογίσει όλες τις συνισταμένες των κινδύνων που μπορεί να διατρέξει η πατρίδα ανάλογα με την απόφαση που μπορούμε να λάβουμε" τόνισε ο κ. Καμμένος.

"Ο λαός αποφάσισε να είμαστε μαζί και να αναλάβουμε τα ηνία του τόπου, αποφάσισε να αποκαθηλώσει τις κυβερνήσεις που έφερναν νομοσχέδια στα αγγλικά" συνέχισε προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα.

"Δεν ντρέπεσαι λίγο;" του φώναξαν.

"Ντρέπομαι στα αγγλικά το κείμενο που ήρθε εδώ και για αυτό το λόγο το λέω δημόσια, αλλά δεν το προσυπογράφω όπως το κάνατε εσείς χωρίς καν να το διαβάζετε, χωρίς καν να το ακούτε, χωρίς καν να το ακούτε" απάντησε ο κ. Καμμένος.


Πηγή


Το σενάριο για οικουμενική κυβέρνηση και εκλογές αργότερα



To μεγάλο ρήγμα στην κυβέρνηση που φάνηκε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, σίγουρα αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όμως να αφήνει τις αποφάσεις για μετά την Κυριακή, όπου όλοι ελπίζουν να υπάρξει η συμφωνία με τους δανειστές.

Μετά τις διαφοροποιήσεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία για την ελληνική πρόταση, κορυφαίοι κυβερνητικοί κύκλοι μιλώντας στο NewsIt ανέλυσαν το σενάριο της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα προχωρήσει στη συμφωνία με τους δανειστές, αφού όλα βέβαια προχωρήσουν χωρίς προβλήματα από την πλευρά των δανειστών.

Μετά τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα φέρει τα μέτρα του νέου μνημονίου στη Βουλή, όπου εκεί θα γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα. Με όλες τις απαραίτητες ζυμώσεις που θα γίνουν μέχρι τότε, ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα σε μία προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη και να μην χαθεί η δεδηλωμένη όπως στη αποψινή ψηφοφορία.

Εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν έτσι και υπάρχουν και πάλι διαφοροποιήσεις ή και νέοι βουλευτές ταχθούν κατά των μέτρων, τότε ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα παραιτηθεί.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σειρά του θα δώσει εντολή σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό, πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα της συμφωνίας και μόνο όταν η χώρα φτάσει σε επίπεδα μιας κανονικότητας, τότε θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.


Πηγή


Δεδηλωμένη: Τι ισχύει για την κυβέρνηση μετά το "αντάρτικο" στην ψηφοφορία




"Νομικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών" εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή mega Σαββατοκύριακο κι έδωσε κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά στην συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την δεδηλωμένη.

"Νομικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών, αλλά πολιτικά είναι θέμα του πρωθυπουργού", διευκρίνισε ο κ. Σωτηρέλης.

Αναφορικά με το "παρών" της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο καθηγητής τόνισε: "Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την παραίτηση των δυο υπουργών που διαφοροποιήθηκαν, αλλά με την Πρόεδρο της Βουλής τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε παραίτηση και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να χάσει την θέση της".

Το σενάριο των εκλογών δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και όταν ρωτήθηκε γι' αυτό, ο Γιώργος Σωτηρέλης εξήγησε πως αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει αυτή τη διέξοδο, δεν μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη "κυβερνητική διάλυση" κι αυτό γιατί δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές.

"Ο μόνος τρόπος είναι να παραιτηθεί", συνέχισε ο καθηγητής και εξήγησε πως σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε σε διερευνητικές εντολές, αλλά πάμε κατευθείαν στη διαβούλευση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε πάμε σε εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει το νωρίτερο σε τρεις εβδομάδες και το αργότερο σε 30 μέρες.


Πηγή : newsit.gr


Βενιζέλος κατά Βαρουφάκη που τέτοιες στιγμές λιάζεται: Γύρισε την οικονομία πέντε χρόνια πίσω



Ο Τσίπρας κάνει τώρα αυτό που έπρεπε να κάνει από την αρχή, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για τις αιχμές που άφησε εις βάρος του όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, και συγκεκεριμένα για την αναφορά του κ. Βαρουφάκη “να προσέξουμε μην μας κοροϊδέψει ο κ. Γιούνκερ με το χρέος, όπως κορόιδεψε τον κ. Βενιζέλο”, χαρακτηρίζοντάς τον ως καταστροφέα της οικονομίας.

“Γύρισε πίσω πέντε χρόνια την ελληνική οικονομία”, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: “Επί των ημερών μου, το ελληνικό δημόσιο χρέος, σε πραγματικούς όρους, μειώθηκε κατά 180 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 100% του σημερινού ελληνικού ΑΕΠ. Αυτός δεν μπόρεσε να μειώσει το χρέος ούτε 1 ευρώ. Αντιθέτως, επιβάρυνε και τα δημόσια οικονομικά και την ελληνική πραγματική οικονομία”, σχολίασε και ευχήθηκε ο κ. Τσακαλώτος να μπορέσει να φέρει ένα μικρό ποσοστό μείωσης δημοσίου χρέους και να το προσθέσει στην μεγάλη μείωση και αναδιάρθρωση του 2012.

“Χρειάζεται μία αίσθηση συστολής, γιατί η αίσθηση συστολής είναι αυτή που θα φέρει και τις σώφρονες ενέργειες μετά από πέντε μήνες λαθών, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σκόπιμων”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και απευθύνθηκε στους εταίρους λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας έκανε, μετά από πεντέμιση μήνες, αυτό που έπρεπε να κάνει από την αρχή και οι πεντέμιση μήνες που πέρασαν ανέβασαν τραγικά το λογαριασμό. “Το κάνει όμως, εκών-άκων, το κάνει. Και αφού το έκανε και έστειλε με την υπογραφή του αυτό το κείμενο το οποίο είναι επιβαρυντικό, αλλά δυστυχώς το κατέστησε ο ίδιος αναγκαίο, δεν πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ζητήσουν περισσότερα μέτρα. Δεν πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση και δεν πρέπει να δώσουν το πρόσχημα σε κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα και να επιφέρει την εθνική καταστροφή”, κατέληξε.

Απευθύνθηκε παράλληλα και στον κ. Τσίπρα, σημείωνοντας ότι “αφού απέσπασε το όχι του Ελληνικού Λαού, θα έρθει και θα πει ότι το 'όχι' το μετέτρεψε σε 'ναι' και η αντιμνημονιακή ρητορική του μετατρέπεται τώρα σε μία πράξη παλινδρόμησης, η οποία εμείς θα θεωρήσουμε ότι είναι μία πράξη ευθύνης και μία πράξη συγγνώμης”.


Πηγή 


Το «παρών» επέλεξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Ζήτημα παραίτησης της Προέδρου της Βουλής εγείρουν κυβερνητικά στελέχη



Την ηχηρή διαφοροποίησή της από την κρίσιμη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να προχωρήσει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, διατύπωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιλέγοντας στην ονομαστική ψηφοφορία το «παρών». Η στάση της εγείρει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θέμα παραίτησής της. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να μην ανέβει στην έδρα για να προεδρεύσει, καθήκον που ανέλαβε ο α’ αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος. Κατά την συζήτηση η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε και έλαβε τον λόγο όπου και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει «παρών». Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν δίσταζαν να υποστηρίξουν ότι η επιλογή της κυρίας Κωνσταντοπούλου εγείρει αυτονοήτως θέμα παραίτησής της από το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή η στάση της παρά την θεσμική θέση της συνιστά κάτι εξαιρετικά προβληματικό. Ωστόσο, παρέπεμπε για τα περαιτέρω μετά την συμφωνία.

Η ίδια νωρίτερα στην ομιλία της τόνισε ότι «σε τέτοιες στιγμές οφείλουμε να δρούμε και να μιλούμε με θεσμική ειλικρίνεια και παρρησία να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, να θωρακίζουμε τα ιερά και ακατάλυτα δίκαια, να διαφυλάσσουμε την κληρονομιά των νέων και τις αναπαλλοτρίωτες αξίες», ενώ επισήμανε ότι «το πώς επιλέγει και αποφασίζει ο καθένας να πράξει μπορεί να διαφέρει», όμως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευτελίζει τις αποφάσεις που βγαίνουν από μια υπαρξιακή διαδικασία και να τις απομειώνει».

«Όλοι και όλες θα κριθούμε από τα ναι και τα όχι μας, από τις αντιστάσεις μας, την συνέπειά μας, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλειά μας», πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία είπε ότι η κυβέρνηση δίνει «άνιση μάχη σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμών», ενώ αναφερθείσα στο χρέος είπε ότι «δεν προέκυψε ως καιρικό φαινόμενο αλλά με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση. Ενεργούν δόλια ενώ ήξεραν από το 2010 ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Κλείνοντας την στρόφιγγα ως αντίποινα για το δημοκρατικό όχι του ελληνικού λαού», πρόσθεσε λέγοντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία όπως διατυπώθηκε στο δημοψήφισμα ήταν «όχι στους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα, τα μνημόνια της υποτέλειας, στο χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός». «Αυτό το όχι επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι και σε αυτό συμπράττουν κι εκείνοι που δημιούργησαν το χρέος», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «το όχι υπερβαίνει όλες και όλους μας και μας υποχρεώνει να υπερασπίσουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να μην ζήσει μια ζωή μισή, μια ζωή σκυφτή».

Ενώ εξήρε την στάση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «μίλησε με ειλικρίνεια, παρρησία και ανιδιοτέλεια». «Τον τιμώ για την στάση αυτή και θα τον τιμώ πάντα, είπε, ωστόσο δήλωσε σχετικά με την συμφωνία ότι αποφάσισε να μην κλείσει τα μάτια και να μην προσποιηθεί ότι δεν καταλαβαίνει. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω», τόνισε ενώ ξεκαθάρισε σε ό,τι την αφορά: «Την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρών και ότι έτσι θα είμαι πιο χρήσιμη στον λαό».

Η στάση της προκάλεσε θόρυβο στην αίθουσα ενώ ακούστηκαν από τα θεωρεία χειροκροτήματα. Η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ακούστηκε να της φωνάζει από το έδρανό της «παραιτήσου τώρα», ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης αν το κόμμα του θεωρεί πως τίθεται θέμα παραίτησης της κυρίας Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι δικό μας».


Πηγή : tovima.gr



Με 251 «ναι» στην Ευρώπη και 17 διαρροές πέρασε η συμφωνία αλλά η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη




Kέρδισε την εξουσιοδότηση, «έχασε» τη δεδηλωμένη - Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών», αγνοώντας την έκκληση Τσίπρα, και επτά απουσίαζαν - Αλλοι 15 ψήφισαν «ναι», αλλά με επιστολή τους λένε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο όταν θα έρθουν οι εφαρμοστικοί νόμοι

Βαρύτατα τραυματισμένη και πολιτικά απονομιμοποιημένη βγαίνει η κυβέρνηση από την ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για την κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μετά την διαφοροποίηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (17ος ο Βαρουφάκης, που έφυγε για Αίγινα αφού δήλωσε ότι στηρίζει). Είχε προηγηθεί ο ύστατος ελιγμός από τον πρωθυπουργό που ξεκαθάρισε προς τους βουλευτές του ότι με την στάση τους θα δείξουν αν περιβάλουν με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ευρύτατη υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εξοπλίζει τουλάχιστον εως την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να φέρει την επιδιωκόμενη συμφωνία που θα γλιτώσει την χώρα από την ασύντακτη χρεοκοπία και θα την διατηρήσει στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές.
«ΝΑΙ» δήλωσαν 251, «ΟΧΙ» 32 και 8 δήλωσαν «Παρών». Εννέα βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία (επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο χρυσαυγίτες).

Ωστόσο, τα πολιτικά συμπεράσματα από την ψηφοφορία δημιουργούν μείζον πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς διαφοροποιήθηκαν με την ψήφο τους 10 βουλευτές εκ των οποίων η μια είναι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι δύο οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης. Εκτός αυτών άλλοι επτά βουλευτές της Κουμουνδούρου επέλεξαν να απέχουν με τους έξι εξ αυτών να το πράττουν εκφράζοντας την πολιτική τους διαφωνία με το περιεχόμενο της συμφωνίας (έβδομος ο Βαρουφάκης που επέλεξε να πάει στην Αίγινα).

Σαν να μην έφτανε αυτό 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ΝΑΙ» με επιστολή τους σημειώνουν τις ισχυρές τους ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και ξεκαθαρίζουν ότι η έγκριση που έδωσαν σήμερα δεν είναι δεδομένη όταν θα έρθουν οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Συγκεκριμένα, διαφοροποιήθηκαν δηλώνοντας:

«ΟΧΙ» Ιωάννα Γαϊτάνη (Α Θεσσαλονίκης) και Ελένη Ψαρρέα (Μεσσηνίας)

«Παρών» οι Αγλαϊα Κυρίτση (επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α Αθήνας), Δημήτρης Στρατούλης (Β Αθήνας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας)  και Αθανάσιος Σκουμάς (Βοιωτίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β Πειραιώς)

Εκτός από τον κ. Ιωάννη Βαρουφάκη που ενημέρωσε την κυβέρνηση για την απουσία του ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει απόλυτα τις διαπραγματευτικές της τακτικές, έλειψαν από την ψηφοφορία επιλέγοντας αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την επιδιωκόμενη συμφωνία οι: Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Κυριακάκης.

Λαφαζάνης: Δεν στηρίζω πρόγραμμα λιτότητας

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορία έκανε την εξής δήλωση: « Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δε στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρώ - νεοαποκοικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους - μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας.


Επίσης οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, και Βασίλη Χατζηλάμπρου που επέλεξαν να απουσιάζουν προχώρησαν στην εξής δήλωση:

«Δεν συμμετείχαμε στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για τους παρακάτω λόγους:

·         Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

·         Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

·         Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

·          Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

·         Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

·         Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

·         Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

·         Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».


Πηγή : protothema.gr