Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Χρυσάφι για τη δραχμή



Εως σήμερα γνωρίζαμε ότι ο διαβόητος Αλεξ Ρόντος, ο εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου, φέρεται ότι έχει βασικό ρόλο στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή.
Αυτό που μας ήταν άγνωστο είναι η αποκάλυψη του ανακριτή Δημήτρη Φούκα στο πόρισμά του. Οτι, δηλαδή, ο Αλεξ Ρόντος φέρεται ότι επιδίωκε την επιστροφή στη δραχμή!

Φαίνεται ότι τελικά η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ ήταν μόνο ένα μέρος του σχεδίου που είχε αποκαλύψει ο κ. Σαχινίδης στις 3 Μαΐου 2010, μιλώντας στην ΕΡΤ. Εκεί είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ από τις 5 Οκτωβρίου.
Ενα άλλο μέρος του σχεδίου προέβλεπε την έξοδο από το ευρώ. Και έχουν μια λογική όλα αυτά. Γιατί είναι γνωστό ότι τις συνταγές του το ΔΝΤ τις εφαρμόζει σε χώρες με εθνικό νόμισμα. Ετσι ίσως να εξηγείται και η εμμονή του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος. Σχέδιο που πήγε «αύτανδρο» μαζί με τον Παπανδρέου στις Κάννες.

Επιχείρηση «Ασημένια δραχμή», λοιπόν, από τον Αλεξ Ρόντο!
Για τον σκοπό αυτό ο έμπιστος του Παπανδρέου είχε συναντηθεί με επιχειρηματία από το Μεξικό, σύμβουλο του προέδρου της χώρας και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Το σχέδιο προέβλεπε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, να κοπεί ασημένιο νόμισμα (εξ ου και η κωδική ονομασία), που η αξία του θα ήταν διπλάσια του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, καλυμμένου κατά 20% για το κόστος του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο βέβαια θα το προμηθευόμασταν από τα ορυχεία του Μεξικανού! Πόσο θα μας κόστιζε αυτή η απίστευτη μπίζνα; Τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ.


Μέχρι σήμερα, λοιπόν, γνωρίζαμε ότι οι δύο απόπειρες κατά του Κώστα Καραμανλή, το βέτο του στο Βουκουρέστι, οι συμφωνίες με τη Ρωσία στα ενεργειακά, η υπόθεση των υποκλοπών, οι πυρκαγιές του 2007, το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια για την ανατροπή του Κώστα Καραμανλή, για να έρθει στην εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα μαθαίνουμε ακόμη μία πτυχή: ένα Grexit αλά Γιώργος Παπανδρέου σε συνδυασμό με την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ! Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, ελπίζοντας ότι δεν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες κάποιων να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο...

Γιάννης Μιχελάκης



Πηγή : dimokratianews.gr



Στις 7 Ιουλίου θα ανοίξουν οι τράπεζες!!!!!



Μόλις τώρα ενημερωθήκαμε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν όχι 6 αλλά Τρίτη 7 Ιουλίου!!!!!!!! Τα ΑΤΜ θα λειτουργούν από την Τρίτη 30 Ιουνίου μεθαύριο με όριο αναλήψεων 60 μόλις ευρώ!!!

Περαστικά μας!!!


Τη λήστεψαν αφότου έκανε ανάληψη από ΑΤΜ



Θύμα κλοπής έπεσε μία κυρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ανάληψη που έκανε από ATM τράπεζας.

Δύο άνδρες ημεδαποί, ηλικίας 29 και 30 ετών, της άρπαξαν την τσάντα, στην οποία είχε το ποσό των 1.250 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και κατάφερε να τους συλλάβει λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η ομάδα ΔΙΑΣ βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς είναι αρκετοί οι πολίτες που πηγαίνουν για ανάληψη χρημάτων στα ATM των τραπεζών.


Πηγή : ethnos.gr


Στο ανατολικό μπλοκ του μυαλού του ο Στρατούλης : "Σιγά μην κλάψουμε..."



"Σιγά μην κλάψουμε, σιγά μην φοβηθούμε", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για το υπουργικό συμβούλιο κι ενώ έχει επιβληθεί capital control για αύριο στις ελληνικές τράπεζες.

Το capital control έχει αποφασιστεί ήδη για αύριο με τις ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα να είναι πιο "λεπτές" από ποτέ.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλέστηκε, έκανε την εξής δήλωση:

"Ούτε θα κλάψουμε ούτε θα φοβηθούμε", που παραπέμπει στους στίχους του τραγουδιού "Σιγά μην κλάψω" του Γιάννη Αγγελάκα...



Πηγή : newsit.gr



Διαλύθηκε η οικονομία δραματικές εξελίξεις: Κλείνουν τράπεζες και Χρηματιστήριο, επιβάλλεται capital control



Μια ιστορική απόφαση πήρε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο προτείνει να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα όλη την επόμενη βδομάδα. Πρόκειται για έκτακτα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες οι οποίοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα κύμα χιλιάδων πολιτών που θα έτρεχαν στα γκισέ για να σηκώσουν ό,τι χρήματα έχουν μείνει στους λογαριασμους τους.
Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα κρατήσει μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή capital control.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο για το πόσο θα είναι το όριο αναλήψεων, ανά καταθέτη και λογαριασμό και πώς θα γίνονται οι υπόλοιπες συναλλαγές. Αν θα μπορούν και πόσα χρήματα να μεταφερθούν από λογαριασμό σε λογαριασμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να ανοίξει και το χρηματιστήριο.
Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι:
Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι:
1. Θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις. Το ύψος δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, όμως με το παράδειγμα της Κύπρου να είναι πρόσφατο, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 100 ή 200 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα.
2. Οι επιταγές δεν θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν και θα μένουν στα χαρτιά
3. Δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όταν προσήλθε στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας.
Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που πάγωσε τον ELA και ο Γ. Στουρνάρας είχε πει ότι θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην υπάρξει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.



Πηγή : imerisia.gr


Φόβοι ότι δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι με κλειστές τράπεζες





Ανησυχία και φόβος για χιλιάδες εργαζομένους μετά την πληροφορία για κλείσιμο τραπεζών και έλεγχο αναλήψεων.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν από αύριο αφού δεν θα μπορούν να βγάλουν τον μισθό του από τα ΑΤΜ για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και το χειρότερο δεν θα μπορέσει ο εργοδότης τους να καταβάλει μισθούς και συντάξεις πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους.

Αυτή η ανησυχία και ο φόβος από αύριο θα γίνει οργή γιατί νοικοκυριά δεν θα μπορούν να βγάλουν τον μισθό των εργαζομένων μελών τους για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να βγάλουν τον μήνα.

Σε αναμονή των εξελίξεων 


ΣΕΤΕ: Δεν έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των τουριστών



Δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής η καθημερινότητα των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, την εμπειρία και την ωριμότητα που διαθέτουν για την αδιατάραχτη λειτουργία του ελληνικού τουρισμού, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Στόχος, όπως αναφέρεται, πρέπει να είναι να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου και να διαφυλαχθεί η ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η εικόνα της χώρας, να ενημερώνονται υπεύθυνα οι ξένοι επισκέπτες, σημειώνει ο ΣΕΤΕ.


Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Γιούνκερ στα Ελληνικά: Αυτή είναι η πρόταση που καταθέσαμε και αγνόησε η κυβέρνηση



Ο πρόεδρος της Κομισιόν τουιτάρει στα ελληνικά: Όλη η πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι Θεσμοί - Δύο οι βασικές αλλαγές: Στο 13% η φορολογία στα ξενοδοχεία και άμεση εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 62 με 40 έτη εργασία

Σε μια απροσδόκητη κίνηση τόσο ουσίας όσο και εντυπωσιασμού προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς ο Πρόεδρος Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως η Κομισιόν δημοσιεύει όλη την πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί, πριν η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και προκηρύξει δημοψήφισμα.

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όσα πρότεινε στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Γιούνκερ ο οποίος έχει κατηγορήσει πολλές τον Αλέξη Τσίπρα πως παραπληροφορεί τους Έλληνες πολίτες για τις προτάσεις των εταίρων και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται τη Δευτέρα το μεσημέρι να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να αποδομήσει δημόσια τη ρητορική της ελληνικής πλευράς.

Ανάμεσα στις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου και στις 26 Ιουνίου οι βασικές διαφορές είναι δύο:

- τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13%
- ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση τους εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής ένωσης «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.»



Πηγή : protothema.gr


Ανάσα μεν αλλά χωρίς επιπλέον λεφτά στις τράπεζες από Ντράγκι



Καμία αύξηση της χρηματοδότησης - Η ΕΚΤ δεν έδωσε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα - Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή, για να μην γίνει πανικός στις τράπεζες - Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ

Δεν αύξησε την χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ.

Κατά πληροφορίες, η μη αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ουσιαστικά ισοδυναμεί με φρένο στην πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια δηλάδη, η ΕΚΤ δεν έδωσε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή για να μην προκληθεί πανικός στις τράπεζες.

Διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, επιλέγοντας δηλαδή να δώσει περιθώριο 48 ωρών μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους δανειστές, από την μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει περιθώριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από την άλλη όμως -δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάληψης μετρητών από τα ATM's- «σπρώχνει» την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο κεφαλαίων αφού είναι αβέβαιο αν από αύριο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη capital controls. Μία πρόταση όμως που έπεσε στο κενό καθώς έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην επιβολή capital controls.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται χωρίς επιπλεόν χρηματοδότηση αντιμέτωπες με το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν αύριο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του κ. Βαρουφάκη αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή ελέγχων στη διακίνηση Κεφαλαίων η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, τα οποία τώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη να κηρύξουν «τραπεζική αργία».

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει το κόστος να λάβει η ίδια την απόφαση επιβολής Κεφαλαιακών ελέγχων και μεταφέρει το βάρος αυτό στους τραπεζίτες που δεν μπορεί να πάρουν να κάνουν διαφορετικά παρά να μη λειτουργήσουν αύριο.

Και αυτό επειδή οι τραπεζίτες είναι πλέον αντιμέτωποι με το εξής ενδεχόμενο: Εάν οι τράπεζες ανοίξουν αύριο Δευτέρα και δεν έχουν επαρκή χρήματα για να ικανοποιήσουν τους καταθέτες που θα ζητούν τα λεφτά τους, θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά στην διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο είναι πώς θα βγουν οι πελάτες απ' την τράπεζα όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα να πάρουν, και τι θα γίνει όταν ορισμένα καταστήματα της ίδιας τράπεζας θα έχουν λεφτά και κάποια άλλα δεν θα έχουν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι εάν οι τράπεζες κατεβάσουν τα ρολά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν θα ξαναλειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν Κεφαλαιοποιηθεί πρώτα από τους μετόχους και επειδή τα λεφτά δεν θα επαρκούν θα χρειαστει στο bail in να συμμετάσχουν και οι καταθέτες με κούρεμα των χρημάτων τους.

ΕΚΤ: Στο επίπεδο της Παρασκευής ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάση του ελληνικού προγράμματος».

Υπό τις παρούσες συνθήκες -επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ- το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει την οροφή των προβλέψεων για παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναθεωρήσει την απόφασή του» επισημαίνει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση για την ελληνική δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ. Δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενω το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική. Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Aπο την πλευρα του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Μετά από την απόφαση αυτή της ΕΚΤ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας η οποία θα ξεκινήσει σε μισή ώρα στο Υπουργέιο Οικονομικών.


Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ στην αγγλική γλώσσα:

28 June 2015 - ELA to Greek banks maintained at its current level

    ECB takes note of decision on Greek referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme
    ECB will work closely with Bank of Greece to maintain financial stability
    Emergency liquidity assistance maintained at Friday’s (26 June 2015) level
    Governing Council stands ready to review decision
    Governing Council closely monitoring situation and potential implications for monetary policy stance

The Governing Council of the European Central Bank today welcomed the commitment by ministers from euro area Member States to take all necessary measures to further improve the resilience of euro area economies and to stand ready to take decisive steps to strengthen Economic and Monetary Union.

Following the decision by the Greek authorities to hold a referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme for Greece, the Governing Council declared it will work closely with the Bank of Greece to maintain financial stability.

Given the current circumstances, the Governing Council decided to maintain the ceiling to the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on Friday (26 June 2015).

The Governing Council stands ready to reconsider its decision.

Mario Draghi, ECB President, said: “We continue to work closely with the Bank of Greece and we strongly endorse the commitment of Member States in pledging to take action to address the fragilities of euro area economies.”

Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, said: “The Bank of Greece, as a member of the Eurosystem, will take all measures necessary to ensure financial stability for Greek citizens in these difficult circumstances.”

The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.


Πηγή : protothema.gr


Σε διαρκή συνεδρίαση από αύριο το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ



Της Νένας Μαλλιάρα

Έντονη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί με τη ρευστότητα των τραπεζών  αύριο το πρωί, αλλά και τις επόμενες ημέρες, εκφράζει και η ΟΤΟΕ, η οποία από αύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου έχει συγκαλέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Γενικό της Συμβούλιο προκειμένου να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Με επιστολές της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ΟΤΟΕ επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση τις ευθύνες που τους αναλογούν και οι οποίες επιβάλλουν να ενεργήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Μετά τις μαζικές αναλήψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο από τα ΑΤΜ, η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει έγκαιρα και να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των Τραπεζών περιφρουρώντας την ασφάλεια των εργαζομένων, του συναλλασσόμενου κοινού και φυσικά τις καταθέσεις των πολιτών.

Καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος και τις Διοικήσεις των Τραπεζών να πάρουν προληπτικά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους.

Τονίζει ιδιαίτερα, ότι, πρωταρχικός στόχος όλων πρέπει να είναι η ηρεμία, η ασφάλεια και η ομαλότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και διευκρινίζει ότι, αν διαπιστωθεί κλίμα έντασης στα καταστήματα των Τραπεζών, δεν θα διστάσει να παρέμβει με άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, τονίζει ιδιαίτερα και σε κάθε κατεύθυνση ότι, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και η συνδικαλιστική του οργάνωση με την ιστορία των 60 χρόνων, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν ούτε για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε για λόγους ιδιοτελών στοχεύσεων, ούτε για λόγους οικονομικής εκμετάλλευσης της κατάστασης, να θέσουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα, τους εργαζόμενους και τους πελάτες των Τραπεζών.

Στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ τονίζεται ότι "η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία δικαιούνται να έχουν παρόν και μέλλον ανεξάρτητα από επιλογές, πολιτικές σκοπιμότητες, θετικά ή αρνητικά λάθη ή παραλείψεις".


Πηγή : capital.gr


Ούτε ξέρει τι λέει ο Βαρουφάκης άλλα έξω, άλλα μέσα!!



"Άκυρος συναγερμός" για τις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη στο ενδεχόμενο capital controls; Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC. Διαψεύδει ο ίδιος μέσω twitter λέγοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί αντίφαση!

Το αδιέξοδο στο Eurogroup έγινε η αφορμή να... οργιάσουν οι φήμες περί Grexit, την ώρα που δραματικές είναι οι στιγμές στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το θέμα της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες να εξελίσσεται σε θρίλερ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με μία ραδιοφωνική του συνέντευξη "βάζει φωτιά" όσον αφορά στις τράπεζες.

Οι αναφορές ήταν... ασταμάτητες στο twitter, με τους Βρετανούς δημοσιογράφους να κάνουν την αρχή στο ζήτημα των capital controls, ωστόσο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης με "χτύπημά" του στο twitter παίρνει ξεκάθαρη θέση.

Γράφει συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών: "Τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση αποτελούν μία αντίφαση στους όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο σενάριο".

Νωρίτερα, σε μία... προαναγγελία της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Nick Sutton, δημοσιογράφος του ραδιοφώνου του BBC σχολίασε σε "τιτίβισμά" του πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στον Mark Mardell, οικοδεσπότη της εκπομπής, πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το βράδυ το ενδεχόμενο να επιβληθούν capital controls και οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές, αύριο Δευτέρα!

Σε ένα άλλο tweet, ο Mark Mardell μεταφέρει δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει αποκρουστική την τακτική της ΕΚΤ να διακόπτει την χρηματοδότηση στις τράπεζες.

Συμπληρώνει ακόμα πως αν γίνει αυτό, θα σημαίνει πως η Ευρώπη θα έχει αποτύχει.



Πηγή






Ξαφνικές αποφάσεις για την τύχη μας : Πώς ο Χουλιαράκης έμαθε από το twitter ότι γίνεται δημοψήφισμα



Εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν περισσότερο από κάθε άλλον, από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα, ήταν η ίδια η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και συγκεκριμένα ο Γιώργος Χουλιαράκης σύμφωνα με το Bloomberg.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη βελγική πρωτεύουσα, οι Ελληνες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ ήταν κλεισμένοι στο κτίριο της Κομισιόν. Εβαζαν τις τελευταίες πινελιές στην συμφωνία με τους δανειστές που έδειχναν να υποχωρούν και να έρχονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Τότε ο Γιώργος Χουλιαράκης πληροφορήθηκε μέσω Twitter για την απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, συνειδητοποιώντας στην πραγματικότητα ότι ήταν μάταιες οι προσπάθειες που κατέβαλε η διαπραγματευτική ομάδα.

Μετά από λίγο, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την αίθουσα, με τις ενέργειες για την επίτευξη συμβιβασμού να έχουν καταστραφεί.

Στη συνέχεια, οι διαπραγματευτές της Κομισιόν τηλεφώνησαν στον πρόεδρό τους, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν ήξερε ούτε εκείνος για το δημοψήφισμα σύμφωνα με αξιωματούχο.

Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε στο Bloomberg ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η διάθεση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν σχετικά θετική. Έφταναν σε μία συμφωνία για μία κοινή πρόταση η οποία θα παρουσιαζόταν την επόμενη ημέρα στο Eurogroup.

Πρόκειται για την πρόταση στην οποία αναφέρθηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από το πρώτο μέρος της χθεσινής σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών. Σε αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, οι δανειστές είχαν κάνει πίσω σε κάποια θέματα, εγκαταλείποντας το αίτημα για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.



Πηγή:  iefimerida.gr






Χρυσόγονος: Αν ο λαός ψηφίσει «ναι», η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί



«Αν η επιλογή του λαού είναι το "ναι" αυτό πρέπει να συνοδευτεί από την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος, σχετικά με το δημοψήφισμα.

Μιλώντας στον Real Fm, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

Όπως αποδείχθηκε ο χρόνος της διαπραγμάτευσης λειτούργησε εις βάρος μας. Θα μπορούσε το δημοψήφισμα να είχε γίνει νωρίτερα. Θα μπορούσε να είχε γίνει από τον Απρίλιο.

Ακόμη, ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε πως ο ίδιος επιδίωξε να είναι μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι ποτέ δεν πήρε απάντηση.

«Δεν συμμετέχω στην ομάδα διαπραγμάτευσης αν και το επιδίωξα. Δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψή μου ή οι νομικές μου γνώσεις αν και βρίσκομαι στις Βρυξέλλες αν και έστειλα τις απόψεις μου στον πρωθυπουργό αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση», ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος.



Πηγή : newspost.gr


Αυξημένη η σοδειά ηρωίνης, προειδοποίηση για αύξηση θανάτων



Βιέννη

Οι καλλιέργειες της οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν επεκτείνονται και η φετινή σοδειά οπίου και ηρωίνης έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Λόγω της άφθονης, φθηνής ηρωίνης που καταφθάνει στη Δύση, η υπηρεσία ναρκωτικών του ΟΗΕ ήδη καταγράφει αύξηση των θανάτων.

Το 2014, τα χωράφια με οπιούχο παπαρούνα, από την οποία παράγονται το όπιο, η μορφίνη και η ηρωίνη, επεκτάθηκαν κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας έκταση 2,24 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC)

Δεδομένου ότι το Αφγανιστάν αντιστοιχεί στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, η επέκταση επηρεάζει σημαντικά τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία: σε όλο τον κόσμο οι καλλιέργειες παπαρούνας επεκτάθηκαν στα 3,1 εκατομμύρια στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση από τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του UNODC, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οπιοειδών διπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια από τους 3.700 τόμους το 2012 στους 7.554 τόνους το 2014.

«Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία βλέπουμε ενδείξεις μιας μεγάλης αύξησης στην προσφορά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άγκελα Με, μια από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την ηρωίνη καθώς και ενδείξεις για τη διαθεσιμότητα περισσότερης και φθηνότερης ηρωίνης. Το ίδιο ισχύει και στη Βρετανία, όπου οι θάνατοι πρόσφατα αυξήθηκαν» ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θάνατοι στις ΗΠΑ σχετίζονταν με συνταγογραφούμενα οπιοειδή φάρμακα. Σήμερα, η ηρωίνη «σχεδόν αντικαθιστά» αυτά τα φάρμακα.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το 2013 περισσότεροι από 8.250 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία δεκαετία.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 32,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 0,7% των ενηλίκων, είναι χρήστες οπιοειδών ουσιών όπως η μορφίνη, η ηρωίνη και η κωδεΐνη.

Η Ασία παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής, καθώς αντιστοιχεί γύρω στο δύο τρίτα των χρηστών.

Το UNODC επισημαίνει ακόμα ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Αφρική ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά οπιοειδών στην Ευρώπη.

Στο Αφγανιστάν, εξηγεί ο οργανισμός, τα κίνητρα για την καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας είναι μεγάλα. Για παράδειγμα, οι καλλιεργητές οπίου νιώθουν πιο ασφαλείς, καθώς στις περιοχές όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις οι διακινητές παραλαμβάνουν τη σοδειά κατευθείαν από το χωράφι.

Ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να περιορίσει την καλλιέργεια και τη διακίνηση, τα οπιοειδή σίγουρα θα συνεχίσουν να προκαλούν θανάτους: Η οπιούχος παπαρούνα παραμένει η μόνη πηγή οπιοειδών ουσιών, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, καθώς πρόσφατες μελέτες άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή συνθετικών μορφών.


Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Ανάσα 48 ωρών στην Ελλάδα! Διατηρείται στα επίπεδα της Παρασκευής ο ELA



Πριν από λίγο η ΕΚΤ έδωσε ανακοίνωση που λέει ότι μέχρι και την Τρίτη το βράδυ παραμένει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις τράπεζες δίνοντας ανάσα στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τις τράπεζες κανονικά για 48 ώρες ακόμα μέχρι νεωτέρας.


Σέλινγκ (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Η Ελλάδα δεν έπρεπε να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων



«Κάθε φορά που γίνεται Eurogroup, έχουμε μια νέα έκπληξη σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα» διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ισχυρίζεται πως «η Ελλάδα δεν έπρεπε να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, «οι ευκαιρίες για διαπραγμάτευση δεν έχουν τελειώσει ακόμη».

«Κάθε φορά που γίνεται Eurogroup, έχουμε μια νέα έκπληξη σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα» ανέφερε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ στην κυριακάτικη έντυπη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

Να σημειωθεί πως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα του Σαββάτου, ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας, σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε: «Έπαιξαν πόκερ. Αλλά στο πόκερ μπορεί να χάσεις».


Πηγή 


Κ. Σημίτης: «Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ»



Υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα δηλώνει ευθέως, με γραπτή του δήλωση, o πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επι πρωθυπουργίας του οποίου η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ. Παράλληλα, επέκρινε τη κυβέρνηση καθώς «... προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει. Το ερώτημα για το οποίο θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα είναι παραπλανητικό».

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει.

Το ερώτημα για το οποίο θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα είναι παραπλανητικό. Βεβαίως ο ελληνικός λαός έχει δίκιο να μη θέλει άλλους φόρους και περιορισμούς.

Βεβαίως, επίσης, ο ελληνικός λαός θέλει να λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε μεταξύ άλλων και η σημερινή κυβέρνηση με την επί πέντε μήνες αδράνειά της. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Λύσεις θα προκύψουν μόνο από συνεννόηση και συνεργασία με τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, που στην πλειοψηφία του θέλει ως νόμισμα το Ευρώ, να επιδιώξει εδώ και τώρα μια λύση. Διαφορετικά οι θυσίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που θέλει να αποτρέψει. Μια καταστροφική ύφεση θα είναι αναπόφευκτη, θα διαρκέσει χρόνια και θα έχει τεράστιο κόστος για όλους».


Πηγή : ethnos.gr


Εδώ μας οδήγησε ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε στο BBC:Η κυβέρνηση εξετάζει κλείσιμο τραπεζών και capital controls από τη Δευτέρα



Σέ συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls από αύριο Δευτέρα.

Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει από τις 12μμ ώρα Ελλάδος με σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναφέρεται σε tweet της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Φρανκφούρτη η πιθανότερη εξέλιξη είναι το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ενεχύρων αλλά με το σύστημα να παραμένει ανοιχτό για 48 ώρες προσδοκώντας θετικές εξελίξεις και μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα συνέλθει στις 16:00 στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA» στις ελληνικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο κ. Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε έμμεσα τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μια αρνητική απόφαση στο δημοψήφισμα σε σχέση με την πρόταση των θεσμών θα ισοδυναμούσε με σοβαρό κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πριν την τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιούνταν νωρίς το πρωί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση. Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ: Το βρετανικό BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, τo Reuters μεταδίδει δήλωση του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».

Από την πλευρά του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, πηγές που επικαλείται ο συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πρέστον ανέφεραν: «Πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της εισαγωγής capital controls». Η κίνηση, αναφέρεται, θα είναι επακόλουθο της απόφασης του Eurogroup το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες».

Μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει πραγματικό ρίσκο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Σε τέτοια περίπτωση, «οι Έλληνες θα υπέφεραν περισσότερο από όλους» είπε, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για αναλήψεις μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι προφανές ότι για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος απαιτείται η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA).

Για να δοθεί η επιπλέον στήριξη ωστόσο, θα πρέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη ότι υπάρχει προοπτική η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα, δεδομένης της δυναμικής που έχει διαμορφωθεί σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών και την απόφαση του Eurogroup για άρση του πλέγματος προστασίας προς την ελληνική οικονομία από την ερχόμενη Τετάρτη εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία έως τότε.

«Μπορεί λοιπόν η ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης μέσω του ELA χωρίς καμία εγγύηση ότι από την 1η Ιουλίου η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει, έστω και για δύο 24ωρα τη ζήτηση για μεταφορά κεφαλαίων εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος;» αναρωτιούνται οι ίδιες κύκλοι.

Και προσθέτουν ότι εάν δεν πειστεί το δ.σ. της ΕΚΤ για τη φερεγγυότητα του δημοσίου και μετά την 30ή Ιουνίου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, έχει δύο επιλογές:

Να «κουρέψει» τα ενέχυρα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ανώτατο πλαφόν δανεισμού μέσω του ELA.

Να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απαίτηση των περίπου 90 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στις ελληνικές τράπεζες

Και στις δύο περιπτώσεις, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων θεωρείται αναγκαία. Στη πρώτη περίπτωση για τη διασφάλιση της σταθερότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και στη δεύτερη για την προστασία των συμφερόντων της ΕΚΤ και την ελαχιστοποίηση των απωλειών του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα.


Πηγή : tovima.gr




Μια Ελλάδα κλαίει και σπαράζει… Οικτίρει τη μοίρα της, θρηνεί τα παιδιά της…




ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

27 Ιουνίου 2015. Μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της ιστορίας. Από παιδί μέχρι σήμερα διάβαζα ιστορία. Τις τελευταίες ώρες ζω – ζούμε  την ιστορία, αυτά  που κάποτε οι απόγονοι μας θα διαβάζουν. Με τη διαφορά ότι εμείς ήμασταν και είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, θα είναι  όμως, το ίδιο περήφανα τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας; Ή θα ντρέπονται για μας;

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, κλήθηκε μετά  από πολύωρες συζητήσεις να λάβει μία απόφαση, εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Ο ίδιος, θεώρησε σωστό το ερώτημα αυτό να το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Προσωπικά δεν είμαι η αρμόδια αλλά ούτε και ο φωτεινός παντογνώστης για να κρίνω αν αυτή η απόφαση του ήταν σωστή ή όχι.

Ο ελληνικός λαός λοιπόν , την Κυριακή ,  5 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου. Εγκρίνεται ( ΝΑΙ) ή Δεν εγκρίνεται (ΟΧΙ).

Κι αναρωτιέμαι; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Σε περίπτωση που υπερισχύσει  το ΝΑΙ,  ποιες θα είναι οι συνέπειες; Αν πάλι ψηφίσουμε ΟΧΙ τι  θα ξημερώσει;  Μια Ελλάδα επίσημα πλέον,  χρεωκοπημένη και αντί ευρώ, δραχμή; Έχουμε  προετοιμαστεί ως κράτος γι’ αυτήν μας την έξοδο; Και ποια θα είναι τα επακόλουθα της Τρίτης 30 Ιουνίου, που είναι και η λήξη του προγράμματος; Θα ακολουθήσει πιστωτικό γεγονός; Θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), για αποζημίωση ως προς τους δανειστές;

Και από την άλλη,  ποιος θα εξηγήσει τα ταπεινά μας ερωτήματα;  Οι πολιτικοί που παρελαύνουν ολημερίς και ολονυχτίς στα τηλεοπτικά πλατό; Που είναι όλοι με το κεφάλι ψηλά μετατοπίζοντας  ευθύνες και ουδείς να αναλαμβάνει  τις δικές του..  Κύριοι, αν έχετε την καλοσύνη, σκύψτε  το κεφάλι σας για λίγο  και κοιτάξτε έστω και για μια στιγμή τα συντρίμμια πίσω σας… Τις στάχτες μας. Μη φοβάστε, την περηφάνια σας και την αξιοπρέπεια σας, δεν σας την κλέβει κανείς γιατί πολύ απλά δεν την έχετε…

Και εμείς έξω, πανικόβλητοι και δακρυσμένοι,  τρέχουμε σε άδεια ATM, (που η βουλή πρώτα έχει αδειάσει), στα σουπερμάρκετ, στα φαρμακεία, στα βενζινάδικα, φοβούμενοι για το άγνωστο αύριο που θα ξημερώσει…

Με μια Ελλάδα που κλαίει και σπαράζει, ως μια άλλη Εκάβη.  Μια βασίλισσα, υπόδουλη  πια, που βιώνει τον πόνο, την πτώση… Μια βασίλισσα που σήμερα κυλιέται στο χώμα, οικτίρει τη μοίρα της, θρηνεί τα παιδιά της… Σώπασε Ελλάδα μου, μην κλαις… Σώπασε «μάνα»…!!! Δε θα χαθείς!!! Δε θα σ’ αφήσουμε εμείς να χαθείς…!!!

Υστερόγραφο: Το ναι ή το όχι είναι πια προσωπική μας ευθύνη. Δεν θα μας το υποδείξει κανένας πολιτικός. Οφείλουμε να ψηφίσουμε με ώριμη και καθαρή σκέψη χωρίς κομματικές ή πολιτικές υποδείξεις. Όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος έχουν εξασφαλίσει τον εαυτό τους και τους γύρω τους (τους δικούς τους δηλαδή). Είναι η στιγμή να κλείσουμε τ΄αυτιά μας, στις υποδείξεις τους, στις πλάνες τους και να δούμε καθαρά τι σημαίνει αυτό το ναι ή αυτό το όχι. Ποιο θα είναι το αύριο, το δικό μας αύριο…

Εύχομαι σύντομα να ξημερώσει… Θέε μου, μόνο ΕΣΥ…!!! Απλά λυπήσου μας!!!


Πηγή : mignatiou.com


Ντόρα: Θα κάνουν τους ήρωες για μία εβδομάδα και μετά θα αρχίσει ο πόνος



Την έντονη ανησυχία της για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εξέφρασε με δηλώσεις της στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Η πατρίδα μας μένει από την 1η Ιουλίου χωρίς το προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας”, τόνισε η κα. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο τέλος του προγράμματος, μετά και την άρνηση του Eurogroup να δώσει παράταση στην Ελλάδα.

Η βουλευτής της ΝΔ άσκησε επιπλέον σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγματευτική του τακτική σημειώνόντας πως “έχει καταφέρει να σπάσει πλήρως την εμπιστοσύνη μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων”.

Όσο για την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα είπε: “Θα κάνουν τα ηρωικά για μία εβδομάδα και μετά θα αρχίσει ο πόνος. Δεν μπορούν να παίζουν με το μέλλον των Ελλήνων.

Ο κ.Τσίπρας βάζει την Ελλάδα σε τεράστιο κίνδυνο εξόδου από την ζώνη του ευρώ. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ”.


Πηγή : ysterografa.gr


Κρίσιμη σύσκεψη της ΕΚΤ σήμερα: Θα τραβήξει ο Ντράγκι την πρίζα;



Αποφασίζει για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας - Της τηλεδιάσκεψης θα προηγηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών - Τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις

Στις 12 μμ ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η οποία και θα αποφασίσει για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.


Πριν την τηλεδιάσκεψη θα προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση. Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Ειδικότερα δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ:

Το πρώτο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζητώντας όμως να επιβληθούν capital control ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Να δίνει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να καλύπτονται έναντι των καταθετών τα ημερήσια όρια των αναλήψεων πχ τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Μια τέτοια απόφαση θα κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ανοικτό έως την Τετάρτη που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι τράπεζες να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων που έχει το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί από τις εκροές των τελευταίων ημερών. Μόνον το Σάββατο, από το πρωί έως το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Αν οι τράπεζες ανοίξουν τη Δευτέρα, με την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά μέσα στην ημέρα πριν τη λήξη του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, επειδή δεν θα διαθέτουν επαρκή μετρητά να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς θα σημαίνει bail in για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον μια τράπεζα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση για να επανεκκινήσει, κεφαλοποιείται καταρχήν από τους μετόχους και στη συνέχεια με κούρεμα των καταθέσεων στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».

Πάντως, σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι κλειστές τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, με κλειστές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να γίνουν συναλλαγές.

Όλα αυτά όταν χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.


Πηγή : protothema.gr


Φρίκη! Σκότωσε τους γονείς του και έκρυψε τα πτώματά τους στον καταψύκτη



Έκπληκτοι από το θέαμα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί όταν μπήκαν στο πατρικό σπίτι του 38χρονου Jeremy Ringquist.

Ο νεαρός άντρας από το Όρεγκον κατηγορείται για τη δολοφονία της 65χρονης μητέρας του Karen Ringquist και του 63χρονου συζύγου της Randy Ringquist.

Οι αρχές μπήκαν στο σπίτι και ανακαλυψαν τα κατεψυγμένα πτώματα και τον νεαρό άντρα να αιμορραγεί μετά από εκκλήσεις του Mark Cestaric, ξαδέρφου της 65χρονης γυναίκας, που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της.

Είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά μαζί της στις 22 Μαΐου και ανέφερε ότι την κακοποιούσε ο άντρας της εδώ και χρόνια, πρακτική που ακολούθησε και ο γιος της όταν μετακόμισε στο πατρικό του μετά το διαζύγιό του.

"Η ζωή της ήταν άθλια και προσπαθούσα να την πάρω από εκεί. Μου έλεγε όμως ότι δεν είχε χρήματα και πουθενά για να πάει. Δεν είχε συγγενείς κοντά της", δήλωσε μετά το τραγικό περιστατικό.

Οι αρχές δεν έχουν κάνει γνωστό την αιτία θανάτου ή το κίνητρο για τη διπλή ανθρωποκτονία.

Ο Jeremy Ringquist είχε επιστρέψει στο πατρικό του πριν από 6 μήνες καταρρακωμένος μετά το διαζύγιό του.

"Έχασε την οικογένειά του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του και είχε καταρρεύσει ψυχικά και δεν μπορούσε να βρει δουλειά", σημείωσε ο γείτονας Byung Jun.



Πηγή: Nydailynews



Κάποιος σοβαρός να πει τι θα γίνει με τις τράπεζες; Θα πληρωθούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι;



Κώστας Βουκελάτος

Εχθές στην βουλή δεν ακούστηκε τίποτα και από κανένα ομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ κάτι καθησυχαστικό για το θέμα της ταμειακής ρευστότητας στις τράπεζες.

Είναι εντελώς ανεύθυνο και δεν είναι το μοναδικό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ο ιδιωτικός τομέας ανενημέρωτος για τις εξελίξεις και για το μέλλον που τον περιμένει.

Κανένας δεν μίλησε ανοιχτά στον ελληνικό λαό που είναι τρομερά ανήσυχος δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι οι λογαριασμοί στις τράπεζες τα ΑΤΜ και τα γκισέ των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά και χωρίς πρόβλημα αύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015.

Κάποιοι έχουν ξεχάσει μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση ότι είναι τέλος του μήνα και πληρώνονται εκτός από του πελάτες υπαλλήλους του δημοσίου και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από το μικρό μαγαζάκι μέχρι την μεγάλη εταιρία.

Κάποιοι έχουν αδιαφορήσει και δεν τους ενδιαφέρει να ενημερώσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων και επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα ότι πηγαίνοντας στα ΑΤΜ από αύριο θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους και θα μπορούν οι επιχειρηματίες να πληρώσουν τους πιστωτές τους και τις υποχρεώσεις τους.

Θα πληρωθούν ότι επιταγές κινούνται ακόμα στην αγορά και όσα γραμμάτια κινούνται ακόμα, θα πληρωθούν δόσεις, θα αφήσουν να γονατίσει η μοναδική πηγή χρηματοδότησης του δημοσίου και των ταμείων της χώρας ο ιδιωτικός τομέας.

Εάν τολμήσουν να παγώσουν την αγορά με το κλείσιμο τραπεζών η αγορά δεν θα ανακάμψει και τα χρέη σε μισθούς και υποχρεώσεις μέσα στην εβδομάδα θα γονατίσει όλο τον ιδιωτικό τομέα που έχει διαλύσει εδώ και 5 χρόνια, μέχρι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.




Μετά το θεσμικό ατόπημα η κωλοτούμπα της Ζωής !!



Μετά το θεσμικό ατόπημα που έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την κάλεσε στο γραφείο του, όπου σύμφωνα με πληροφορίες απαίτησε να μην ξανανέβει στην έδρα, όπως άλλωστε ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, όταν ο Πρόεδρος αποφασίσει να μιλήσει από το βήμα και όχι από την έδρα του.

Μετά από μία δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε από την έδρα της, όπου εκεί παραδέχθηκε πως όντως ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει πως δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην έδρα της από τη στιγμή που μίλησε ως βουλευτής από το βήμα της Βουλής.

Επικαλούμενη τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα η κα Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε μία επική κωλοτούμπα, λέγοντας πως στην ουσία παραβίασε τον κανονισμό της Βουλής γιατί ήθελε να τιμήσει με την παρουσία της στην έδρα, την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Και μετά από αυτό κάλεσε τον αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Μητρόπουλο να ανέβει στην έδρα και εκείνη κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα, ως όφειλε από την αρχή.



Πηγή : newsit.gr


Toυσκ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη



Η Ελλάδα πρέπει να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μήνυμά του στο twitter.
«Σε επικοινωνία με τους ηγέτες διασφαλίζουμε την ενότητα των 19 χωρών της Ευρωζώνης» κατέληξε.


Πηγή


Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με δεξαμενόπλοιο



Καλά στην υγεία τους είναι οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου «CELESTIAL CRYSTAL» με σημαία Μάλτας, που συγκρούσθηκε τα ξημερώματα με δεξαμενόπλοιο στη θαλάσσια περιοχή της Καλλίπολης στο στενό των Δαρδανελίων.

Στο CELESTIAL CRYSTAL επιβαίνουν οκτακόσιοι πενήντα τρεις (853) επιβάτες, από τους οποίους εκατόν εβδομήντα (170) Έλληνες και τριακόσια ογδόντα δύο (382) μέλη του πληρώματος εκ των οποίων πενήντα (50) Έλληνες. Από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στα δύο πλοία.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος το θάλαμο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο πλοίο επικράτησε απόλυτη τάξη και ψυχραιμία στους επιβάτες ενώ ο πλοίαρχος ενημέρωσε άμεσα το πλήρωμα και τις λιμενικές τουρκικές αρχές. Το πλοίο αγκυροβόλησε σε ασφαλές σημείο.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του CELESTIAL CRYSTAL έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των επιβατών προχώρησε σε ακύρωση της συγκεκριμένης 7ήμερης κρουαζιέρας.

Παράλληλα δρομολογεί την αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι της Καλλίπολης, δίνοντας εναλλακτικές επιλογές στους επιβάτες είτε για τη συνέχιση της κρουαζιέρας με κάποιο άλλο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας εξασφαλίζοντας δωρεάν διαμονή και αεροπορικό εισιτήριο.

Οι επιβάτες θα αποζημιωθούν λαμβάνοντας το αντίτιμο του εισιτηρίου ενώ η εταιρεία θα προσφέρει μία δωρεάν κρουαζιέρα την οποία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2016.
Σημειώνεται ότι το στενό των Δαρδανελίων είναι μια θαλάσσια περιοχή που έχουν αναφερθεί αρκετά ατυχήματα λόγω της πυκνότητας της κυκλοφορίας, των έντονων και απρόβλεπτων ρευμάτων καθώς και του στενού διάπλου.

Επίσης έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από πλοιάρχους διαφόρων πλοίων προβλήματα στην ορατότητα λόγω της δυσκολίας εντοπισμού των φανών ναυσιπλοΐας, εξαιτίας του φωτισμού στις ακτές.

Σύμφωνα με στοιχεία ναυτιλιακών εταιρειών τα τελευταία 50 χρόνια έχουν συμβεί στην περιοχή περίπου 500 ατυχήματα.



Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Σαμαράς: Πραξικόπημα χωρίς αντικείμενο το δημοψήφισμα



Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα παρωδία, που καλεί τον λαό να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη.

«Διχάζετε την ελληνική κοινωνία ανάμεσα στην απόλυτη καταστροφή και σε μια πολύ κακή συμφωνία. Καλείτε το λαό να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπή του από την ΕΕ. Αυτό που θα κληθούν να πουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ένα "ναι" ή ένα "όχι" στα 8,5 δισ. ευρώ που προτείνει η τρόικα ή η κυβέρνηση Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το λέω ξεκάθαρα, θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης».
«Το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί καλύτερης διαπραγμάτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Έβγαλαν τον υπουργό Οικονομικών έξω από το Eurogroup. Την παράταση που ζητήσαμε, δεν την πήραμε. Το βράδυ της Τρίτης θα είναι η χώρα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Ευρώπης».
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Φέρατε μια απαράδεκτη συμφωνία και οδηγείτε τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη. Η δική σας συμφωνία που φέρατε, είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το email Χαρδούβελη. Προεκλογικά υποσχεθήκατε 11 δισ. για παροχές και φέρνετε μέτρα λιτότητας 8,5 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο δικός σας εφιάλτης, κ.Τσίπρα».
Και ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν φέρατε για το δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση; Μήπως γιατί θα την καταψηφίζατε πανηγυρικά; Βάλατε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας στην πρόταση που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικός σας, δήλωσε ότι οδηγεί σε ανεργία, είναι υφεσιακή, και το email Χαρδούβελη μπροστά της μοιάζει παιχνιδάκι. Έρχεστε χωρίς ίχνος συγνώμης να βάλετε για δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών που ελάχιστα διαφέρει από τη δική σας. Είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης που εσείς καταγγέλλατε. Θέτετε προς ψήφιση ένα working paper, τώρα που οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε θεσμική παρωδία τη δημοκρατία ενώ σημείωσε: «Ο καλύτερος καθρέφτης γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η εικόνα στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, γιατί η χώρα γονατίζει από την ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση. Το κόστος αδράνειας της πολιτικής Τσίπρας υπολογίζεται πάνω από 4,8 δισ. ευρώ το μήνα. Μαντάρα τα κάνατε. Πώς θα πληρώστε αυτούς που χρωστάτε μέσα στη χώρα και πώς θα βάλετε πίσω τα αποθεματικά που πήρατε;»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια έντιμη συμφωνία , τονίζοντας: «Λέτε θα κάντε μια έντιμη συμφωνία. Με ποιους; Με το υπερπέραν»;
Ακόμα, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχασε πολύτιμο χρόνο αλλά και ότι σκόπιμα μιλούσε περί συμφωνίας που καθαρογράφεται, ενώ χαρακτήρισε ανοησία τα όσα ειπώθηκαν περί δημιουργικής ασάφειας.
«Το δημοψήφισμα γίνεται ξεκάθαρα για να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης είχε ταχθεί εναντίον πριν από λίγο καιρό, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν άδικο να απαντήσει ο ελληνικός λαός με ένα "ναι" και ένα "όχι"».
«Το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη. Και να γίνει εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί το "όχι" που εσείς προτείνετε ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ούτε έχει σχέση με τη δημοκρατία και την εθνική λαϊκή κυριαρχία. Δημοψήφισμα που δεν είναι σαφές, που κινδυνεύει σε λίγες μέρες να γκρεμίσει ότι έχτιζε η Ελλάδα δεν θα το εγκρίνουμε» επισήμανε και συμπλήρωσε:
«Εθνική αξιοπρέπεια είναι να πάψεις να ζητάς δανεικά. Και ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να μιλά για εθνική κυριαρχία. Ο κ. Τσίπρας δεν διαχειρίζεται κάποιο πρόβλημα. Είναι ο ίδιος το πρόβλημα. Γιατί δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Δημιουργήθηκε τώρα από αυτή τη κυβέρνηση. Μέσα σε πέντε μήνες, ισοπεδώσατε τη χώρα. Μας πήγατε στη κατηγορία Ζάμπια».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του δημιούργησαν την ανάγκη οκταπλάσιων μέτρων, και τώρα, όπως είπε «ψάχνει συνενόχους». «Προκαλείτε εθνικό διχασμό. Αυτό που προτείνετε είναι έξοδο της χώρας όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την ενωμένη Ευρώπη.
Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι την επόμενη μέρα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Και σε ποιο νόμισμα; Το όχι σημαίνει χρεοκοπία άμεσα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Βλάπτετε ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό. Αφήστε την ανοησία για ένα δημοψήφισμα παρωδία που είναι και πραξικόπημα. Η Ελλάδα δεν θα αυτοκτονήσει μαζί σας. Ο ελληνικός λαός δεν θα το κάνει. Ψηφίζουμε ναι στην Ευρώπη. Αν συμβεί το αντίθετο δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Και ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας: «Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια της καταστροφής, να ματαιώσουμε το πραξικόπημα. Καλούμε τον ελληνικό λαό με τρόπο ενωτικό, μαζικά και αποφασιστικά να εκφράσει την αντίθεση του σε αυτό το πραξικόπημα και στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το πραξικόπημα δεν θα περάσει, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Ζάμπια η Ελλάδα. Θα νικήσουμε γιατί οι έλληνες ξέρουν ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη. Πολύ σύντομα θα γίνεται παρελθόν που θα θέλουν όλοι να ξεχάσουν. Δεν θα σας αφήσουμε με ακρισία, ανοησία και φαιδρότητα να διαλύσετε τη χώρα».



Πηγή : ethnos.gr


Αυτά είναι τα μέτρα του plan B - Κλειστές τράπεζες και capital control



Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους.
Ραγδαίες θα είναι από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία καθώς οι εταίροι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να μην υπάρξει «μόλυνση» των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από την Φραγκφούρτη, δηλαδή από την έδρα της ΕΚΤ η οποία ουσιαστικά κρατά στην οικονομία της χώρας στα χέρια της, κάνουν λόγο για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες, αναλόγως με τις εξελίξεις. Είναι το plan B που έχει συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες και που κρέμμεται πάνω από την Ελλάδα σαν δαμόκλειος σπάθη.

Βεβαίως το σενάριο της επιβολής μέτρων μπορεί να παραμείνει... σενάριο αν υπάρξουν άλλες εξελίξεις στο μέρος των διαπραγματεύσεων.
Οι 18 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, χωρίς δηλαδή την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη, φέρεται να αποφάσισαν:

1. Να απομονωθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το ευρωπαϊκό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών που ονομάζεται TARGET. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε ένα άλλο. Ουσιαστικά αποκλείονται Ελληνες και ξένοι με λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες να κάνουν διατραπεζικές συναλλαγές, ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν οιεσδήποτε οικονομικές διαδικασίες. Για παράδειγμα όλες οι συναλλαγές μέσω εταιρειών ή ακόμη και οι χρηματιστηριακές εκκαθαρίσεις. Το σενάριο λέει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να κρατήσει μερικές ημερες, ίσως μία εβδομάδα και μετά να υπάρξει αποκατάσταση του συστήματος για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές.

2. Αποφασίζεται επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το λεγόμενο capital control κατά το οποίο θα πρέπει να υπάρχει ημερήσιο όριο συναλλαγών για όλους τους καταθέτες. Στο σενάριο αυτό πρέπει να προστεθεί και το κλείσιμο των τραπεζών για συγκεκριμένο χρονικο διάστημα. Κάποιοι το υπολογίζουν για Δευτέρα και Τρίτη ως αναγκαστική αργία και αν από την Τετάρτη δεν ηρεμήσει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ο περιορισμός κεφαλαίων. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν με... κόφτη, δηλαδή το όριο δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από 200 ή 300 ευρώημερησίως. Ομως, οι καταθέτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ταμεία των τραπεζών.
3. Το τρίτο μέτρο αφορά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και πώς θα μπορούσε να προστατευτεί. Η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες για να μην υπάρξει πρόβλημα που θα δημιουργούσε συνθήκες χρεοκοπίας και χάους στη χώρα που θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

4. Το τέταρτο μέτρο αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να μη μείνει η Ελλάδα από είδη πρώτης ανάγκης και βασικά αγαθά.
Η ανακοίνωση των 18 υπουργών ουσιαστικά προανήγγειλε αυτά τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τις επόμενες ώρες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.
»Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.
»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.
»Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
»Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.
»Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.
[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]»


Πηγή : imerisia.gr