Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Φώφη Γεννηματά: Αφήστε το δημοψήφισμα - Κάντε εκλογές



Διχάζετε τους Έλληνες για να μην διχάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ -  Το δημοψήφισμα οδηγεί σε αδιέξοδο - Το δίλημμα είναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ

«Ανακαλέστε την απόφασή σας για δημοψήφισμα και προχωρήστε άμεσα σε εκλογές. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει» είπε η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά την συζήτηση για την πρόταση δημοψηφίσματος απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

«Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή να παίζετε με τη μοίρα της χώρας» είπε για να συνεχίσει «Δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά να δημιουργείτε διαρκώς θεωρίες συνωμοσίας, δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά αυτή η διχόνοια, δεν είναι Αριστερά να παίζεται τη χώρα στα ζάρια, δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά να κινείστε διαρκώς με τη λογική «εσείς δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε».

Στην πρώτη της ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγεί την χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης επισημαίνοντας πως «Το eurogroup συνεδριάζει χωρίς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για το πώς θα διασφαλιστεί από την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Πρόσθεσε πως «Οι τράπεζες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κάλυψη. Η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι πολίτες με τις συνέπειες».

«Έχετε συνειδητοποιήσει την ευθύνη σας;» είπε απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό για να συνεχίσει «θα κληθείτε να λογοδοτήσετε ως ο μοιραίος άνθρωπος».

«Το ΠΑΣΟΚ κάνει έκκληση για εθνική συνεννόηση για να δουλέψουμε για μια βιώσιμη λύση. Εσείς σταθερά το αρνείστε και αδιαφορείτε για τις προτάσεις μας» είπε κορυφώνοντας την επίθεσή της στην κυβέρνηση και πρόσθεσε «Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εσείς το καθορίσατε. Η συζήτηση με τους εταίρους οδηγήθηκε με δική σας ευθύνη σε διαδικασία μεγαλύτερων απαιτήσεών τους».

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση είπε «Απαιτήσατε εσείς μείγμα μέτρων που δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση και στρέφεται εναντίον των νοικοκυριών. Εσείς ζητήσατε αύξηση ΦΠΑ και έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων. Αύξηση εισφορών σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αν οι εταίροι αποδέχονταν ως είχε το δικό σας πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων 8 δις ευρώ θα ζητούσατε την γνώμη του λαού; Θα πιστεύατε ότι ο λαός θα ένιωθε υπερήφανος για τα δικά σας λάθη και τις ολέθριες συνέπειες στην οικονομία;».

Απευθυνόμενη δε προς του εταίρους επισήμανε ότι «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη, να μην επιμείνουν σε ακραία μέτρα» και πως «Αν η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν δώσει απάντηση, σύντομα ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα κάνει την εμφάνιση του σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ωστόσο, είπε πως η κυβέρνηση «διευκολύνει όσους δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ».



Πηγή : protothema.gr


Δημοσκόπηση Alco: Το 57% θέλει συμφωνία -Μόλις το 29% υπέρ της ρήξης




Η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της αποδοχής της συμφωνίας με τους πιστωτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco.

Σύμφωνα το Reuters η έρευνα της εταιρείας διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, δείχνει ότι το 57% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 29% τάχθηκε υπέρ της ρήξης.

Η δημοσκόπηση σε 1.000 άτομα διενεργήθηκε στο διάστημα 24-26 Ιουνίου.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Αποψη: Καταστροφή λόγω ανευθυνότητας





Πάσχος Μανδραβέλης


Η 27η Ιουνίου είναι, πλέον, ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Πιθανότατα θα αποδειχθεί και αποφράδα, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο ιστορική. Αυτή την μέρα, μετά πέντε μήνες σούρτα-φέρτα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (που μόνο οι κυβερνητικοί εταίροι χαρακτηρίζουν «διαπραγματεύσεις»)  ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποποιηθεί των ιστορικών του ευθυνών και να μεταθέσει το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας του στον ελληνικό λαό. Αποφάσισε Δημοψήφισμα, το πρώτο μετά το 1974, σε ένα εξαιρετικό σύντομο χρονικό διάστημα (μία εβδομάδα!), με τις τράπεζες πιθανότατα κλειστές, τους εταίρους εξαγριωμένους και τα ταμεία άδεια.

Παρ' όλα αυτά η 27η Ιουνίου είναι μια ιστορική μέρα που επισφραγίστηκε με ένα  διάγγελμα του πρωθυπουργού. Θα περίμενε κανείς ότι το βάρος της απόφασης θα έκανε τουλάχιστον το διάγγελμα ιστορικό, εμβριθές, προσεκτικό. Θα ήλπιζε κάποιος ότι μια απόφαση που έχει το σημαντικό πλέον ρίσκο να ρίξει την χώρα στα τάρταρα, θα είχε επαρκή τεκμηρίωση, θα ήταν ένα διάγγελμα που θα δικαιολογούσε κάπως την απόφαση. Θα είχε κάτι που να συγκρατήσουν στην μνήμη τους οι επόμενες γενιές· άσχετα αν αποδεικνυόταν μελανό στίγμα.

Φευ! Δεν ακούσαμε κάτι εμβριθές. Ακούσαμε ασύντακτες κοινοτοπίες, με ολίγη από εθνικολαϊκισμό, σαν αυτές που λέγονται στα φοιτητικά αμφιθέατρα: «Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει».

Όμως η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το διάγγελμα είναι εμφανής σε μια άλλη περικοπή του λόγου που έβγαλε ο κ. Τσίπρας: «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό». Δηλαδή; Τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός; Ότι θα καλούσε τον ελληνικό λαό μάνι-μάνι να ψηφίσει, συμβουλευτικώς; Ότι υπήρχε περίπτωση να μην σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «όποιο κι αν είναι αυτό»; Ότι η επιλογή είναι υπό την αίρεση του και απλώς κάνει την χάρη στον ελληνικό λαό και θα σεβαστεί την ψήφο του;

Τίποτε απ' όλα αυτά. Η πυρηνική βόμβα του δημοψηφίσματος ρίχτηκε πρόχειρα, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία. Ούτε καν του διαγγέλματος. Η χώρα οδηγείται στην καταστροφή από αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι, όπως χωρίς προετοιμασία γινόταν όλες οι προηγούμενες «διαπραγματεύσεις». Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον των επόμενων γενιών σε μια (1) εβδομάδα! Ούτε να διαβάσει την ερώτηση δεν θα προλάβει, πόσω δε μάλλον να την συζητήσει.


Καθημερινή


Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών: Μπορεί να μην ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα



Σάλος έχει προκληθεί από μια δήλωση του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν για τις τράπεζες, μετά και την δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup  στην οποία δεν συμμετείχε η Ελλάδα.
Όπως είπε, δεν θα ξέρουμε παρά αργά το βράδυ της Κυριακής ή την Δευτέρα το πρωί αν η ΕΚΤ θα αυξήσει την ρευστότητα στην Ελλάδα. Έχουν και άλλες επιλογές, είπε. «Η Δευτέρα μπορεί να είναι αργία για τις τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νούναν είπε επίσης ότι "Η Ελλάδα είναι ένα πληρες μέλος της ευρωζώνης" και τόνισε πως "δεν φοβάται για το ευρώ".



Πηγή : newsit.gr


Απίστευτο: Εν μέσω καταστροφής η Ρένα Δούρου διόρισε τον σύντροφό της στην ΕΥΔΑΠ! [έγγραφο]



Στον ιστότοπο της κοινοβουλευτικής διαφάνειας, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου, αναρτήθηκε η πρόσκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ προς τον Ιωάννη Μπενίση, προκειμένου να επικυρώσει το διορισμό του στην ΕΥΔΑΠ.

Πρόκειται για το σύντροφο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ενός εκ των σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τον διορισμό του κ. Μπενίση:





Πηγή:  iefimerida.gr 


Σκληρές δηλώσεις απο Γερούν Νταισελμπλούμ



Σκληρές δηλώσεις  από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Χαρακτήρισε αναξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι λυπάμαι αλλά το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη το βράδυ.

Με λίγα λόγια είπε

Το ανακοινωθέν που εκδώσαμε είναι χωρίς την σύμφωνη γνώμη του έλληνα υπουργού Οικονομικών είπε ο κ. Ντάισεμπλουμ. Πρόσθεσε ΄ότι αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει μαι δεύτερη συνάντηση για τις επιπτώσεις από την ανακοίνωση. Είπε ότι η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις συζητήσεις χθες το βράδυ και πρόσθεσε ότι εξεπλάγην δυσάρεστα όταν άκουσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αξιοπιστία της υπόσχεσης της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος μετά από ένα "ΝΑΙ" παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός είπε πως το "ΝΑΙ"¨στο δημοψήφισμα θα σημαίνει ότι θα εφαρμόσουν άμεσα το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε άδικο το δημοψήφισμα για τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε πολλές φορές ότι οι θεσμοί έδειξαν ευελιξία.



Μιχ. Σταθόπουλος: Αντισυνταγματικό και παράλογο το δημοψήφισμα



Υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θεωρούν αναξιόπιστους

Ο καθηγητής νομικής τονίζει ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το άρθρο 44 του Συντάγματος διότι οι συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επι δημοσιονομικών

Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, πλέον του ότι χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, το θεωρεί και παράλογο, ενώ τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι μας θεωρούν ενετελώς αναξιόπιστους.

Ο κ. Σταθόπουλος μιλώντας στο «protothema.gr» τονίζει ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το άρθρο 44 του Συντάγματος ή τουλάχιστον το καταστρατηγεί.

Και αυτό γιατί οι συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί δημοσιονομικών ζητημάτων, εάν ληφθεί υπόψη όχι μόνο η διατύπωση του άρθρου 44 αλλά και ο σκοπός της συνταγματικής διάταξης.

Οι προτάσεις των δανειστών μας για τις οποίες θα κληθεί να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, περιλαμβάνουν και φορολογικά θέματα, όπως είναι αύξηση του ΦΠΑ, των φόρων, κ.λπ.
«Δεν μπορεί ο πολίτης να ερωτάται εάν θέλει ή όχι να του επιβληθούν φόροι ή εάν επιθυμεί ή όχι να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης του», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος.

Και αυτό γιατί πάντα η απάντηση του πολίτη θα είναι εύλογα ότι δεν επιθυμεί νέους φόρους και θέλει να βγει σε συνταξιοδοτικό καθεστώς με όσο τον δυνατόν λιγότερη προϋπηρεσία και σε νεώτερη ηλικία.

Με την λογική αυτή ο συνταγματικός νομοθέτης, δεν επιτρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα επί δημοσιονομικών ζητημάτων, συνεχίζει ο καθηγητής.

Όμως, τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, σημαντικότερο ζήτημα από τη αντισυνταγματικότητα, είναι το παράλογο και αβέβαιο του δημοψηφίσματος αυτού, εάν τελικά διεξαχθεί.
Είναι παράλογο το δημοψήφισμα αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Σταθόπουλος, καθώς στηρίζεται στους όρους που προτείνουν οι δανειστές μας.

Και ερωτά: Εάν οι εταίροι μας κάθε δύο μέρες αλλάζουν τις προτάσεις τους, τότε θα καλείται κάθε φορά η Βουλή για να αποφασίζει νέο δημοψήφισμα ; Ή εάν αποσύρουν τις προτάσεις τους για ποίο πράγμα θα κληθεί να αποφασίσει ο Έλληνας πολίτης ;
«Απλώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τις ευθύνες στον Ελληνικό λαό» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, «χωρίς όμως να εξετάσει ένα πιθανό «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα, ότι μεταφράζεται σε έξοδο μας από το ευρώ».
«Φτάνουμε σε παράλογα πράγματα» προσθέτει ο κ. Σταθόπουλος.
Το τρίτο και βασικότερο όμως πρόβλημα, υπογραμμίζει ο καθηγητής, είναι η αναξιοπιστία της χώρας μας.

Οι εταίροι δεν μας πιστεύουν πλέον, μας θεωρούν παντελώς αναξιόπιστους, καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος και αυτό πλέον του ότι δεν ξεπερνιέται εύκολα, έχει και τεράστιες επιπτώσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα.


Πηγή : protothema.gr


Τατσόπουλος σε Τσίπρα: Εσύ τα σκ@τωσες - Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αριστεράς



Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με σκληρές εκφράσεις και αναφορές ακόμη και στην Χρυσή Αυγή!

Η επίθεση του συγγραφέα και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου, έγινε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος δεν αναφέρει το όνομα του πρωθυπουργού, ωστόσο με τα λεγόμενά του είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως "φωτογραφίζει" τον Αλέξη Τσίπρα, αφού μάλιστα χρησιμοποιεί και ατάκες του πρωθυπουργού.

Αναφέρει, λοιπόν, στο πρώτο του "χτύπημα", στο οποίο καταλογίζει ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό: "Η απεχθής συμφωνία δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν το αποτέλεσμα της δικής σου ανικανότητας. Της δικής σου διαπραγμάτευσης. Δεν διαπραγματευόταν ο ελληνικός λαός. Διαπραγματευόσουν εσύ. Εσύ καλλιέργησες εθνικές αυταπάτες για να κερδίσεις τις εκλογές. Εσύ μιλούσες για "ούτε μία στο εκατομμύριο" να μην δεχτούν τις δικές σου προτάσεις. Εσύ τα σκάτωσες. Μάζεψε λοιπόν όση αξιοπρέπεια σού έχει απομείνει και πήγαινε πάλι σε εκλογές. Εκεί θα κρίνουμε τη συμφωνία σου. Εκεί θα κρίνουμε κι εσένα".



Πηγή : newsit.gr


Τον απήγαγαν και αποπειράθηκαν να βιάσουν τη σύντροφό του


Για αρπαγή και ληστεία ενός 24χρονου υπήκοου Πακιστάν και απόπειρα βιασμού μιας 22χρονης, συνελήφθησαν από την ασφάλεια στη Νίκαια, τέσσερις υπήκοοι Πακιστάν ηλικίας 20, 34, 34 και 35 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισήλθαν στην οικία του 24χρονου στη Σαλαμίνα, εντός του οποίου βρίσκονταν και η 22χρονη, την οποία ένας εκ των δραστών αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Στη συνέχεια, με την απειλή όπλου τον οδήγησαν στο αυτοκίνητο της 22χρονης, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν από αυτήν τα κλειδιά.Οι δράστες αφαίρεσαν από τα δύο θύματα χρήματα, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά έγγραφα.

Ο 24χρονος μεταφέρθηκε από τους δράστες με το προαναφερθέν αυτοκίνητο σε άγνωστη οικία, από όπου οι συλληφθέντες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και απαίτησαν από τον πατέρα του απαχθέντα, που βρίσκεται στο Πακιστάν, την καταβολή του χρηματικού ποσού των 5.000 ευρώ για την απελευθέρωσή του. Ο τελευταίος κατέβαλε το προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό σε συνεργό των δραστών στο Πακιστάν και στη συνέχεια τον απελευθέρωσαν, εγκαταλείποντάς τον δεμένο, στο Χαϊδάρι, όπου και βρέθηκε από τους αστυνομικούς.



Πηγή : newpost.gr


Εκτός Eurogroup η Ελλάδα



Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το eurogroup θα συνεδριάσει ξανά στις 6 χωρίς την παρουσία του Βαρουφάκη για να εξεταστεί το πώς θα διαφυλάξουν την σταθερότητα της Ευρώπης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Γέμισαν πάλι τα ATM της Βουλής και άδειασαν τα έδρανα από βουλευτές



Ο υπουργός Νίκος Ξυδάκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη βρίσκονται στην ουρά του ΑΤΜ της Βουλής που άδειασε και ξαναγέμισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Χαρά Καφαντάρη πήραν θέση στην ουρά που σχηματίστηκε στο ΑΤΜ της Βουλής το οποίο άδειασε νωρίτερα και εφοδιάστηκε ξανά.



Την ίδια στιγμή στην ολομέλεια μπροστά σε ένα πολύ μικρό ακροατήριο που δεν ξεπερνά τους 50 βουλευτές διεξάγεται μια από τις κρισιμότερες κοινοβουλευτικές συζητήσεις των τελευταίων δεκαετιών.



Οι  περισσότεροι των βουλευτών αποχώρησαν από τη αίθουσα της Ολομέλειας λίγη ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης.

Προτίμησαν λόγω και της ώρας το εστιατόριο του Κοινοβουλίου, το καφενείο της Βουλής ή το εντευκτήριο.

Βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει κοσμοσυρροή αργά το απόγευμα οπότε θα ξεκινήσουν και οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.



Πηγή : thetoc.gr


Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup - Σκληρές δηλώσεις από τους ΥΠΟΙΚ


Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει το Eurogroup καθώς αρνητική είναι η εισήγηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα.

Οπως μετέδωσε το Reuters ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε την παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες μέχρι την διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν αρκετοί υπουργοί κυρίως από τις βόρειες χώρες έχουν θέσει ως θέμα συζήτησης και την επόμενη ημέρα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Νωρίτερα οι υπουργοί της ευρωζώνης έδιναν το στίγμα των προθέσεών τους καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν λόγο για λανθασμένη επιλογή της Αθήνας και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους.

Προσερχόμενος στο Eurogroup o πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουν δήλωσε ότι πρόκειται για «μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα που «κλείνει την πόρτα στη συνέχιση των συνομιλιών».

«Εξεπλάγην πολύ αρνητικά» από την ανακοίνωση, είπε ο ίδιος καταλήγοντας: «Θα ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα συζητήσουμε τις συνέπειες».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, τόνισε πως είμαστε πιο κοντά στο Plan B παρά στο Plan A αναφορικά με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα περιέπλεξε την κατάσταση, ενώ εισερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουπ, ο οποίος είπε πως δεν τίθεται θέμα παράτασης και ότι το Plan B εξελίσσεται σε Plan A.

Ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση διαπραγμάτευση, ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και ότι η ελληνική κυβέρνηση τερμάτισε μονόπλευρα τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Κάζιμιρ, είπε πως εάν απορριφθούν τα προγράμματα που είναι στο τραπέζι τότε δεν υπάρχει πρόγραμμα, ενώ ερωτηθείς για το τι περιμένει από τον Γ. Βαρουφάκη είπε υποτιμητικά: «Τα ίδια. Διάλεξη».

«Υπήρχαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάκλ Νούναν. Ανέφερε ότι εξεπλάγη από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα,ενώ σημείωσε ότι «πηγαίνουμε προς αχαρτογράφητα νερά».

Εξάλλου, ο κ. Νούναν ανέφερε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σχετικά με το πόσος χρόνος απομένει και τί σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Tέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταφύγει σε δημοψήφισμα, ο Ιρλανδός υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να αναμειχθεί.

«Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, σχεδόν συναίνεση, μέσα στο Eurogroup που αποκλείει την παράταση. Πρόσθεσε ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πως ως ευρωπαϊστής, αισθάνεται λύπη για τον ελληνικό λαό.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δραματική κατάσταση και ότι αν δεν υπάρξει νέα πρόταση δεν θα υπάρξει παράταση.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν φον Όβερτέλντ, δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν τρεις εβδομάδες αλλά τρεις μέρες και πρόσθεσε ότι την 30η Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, χαρακτήρισε «ατυχή» τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης η επέκταση του προγράμματος.

Βαρύ απέναντι στην Ελλάδα είναι εξάλλου το κλίμα και στην Γερμανία. Χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού που έφτασε να αποκαλέσει «τσίρκο» τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη και αύριο είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για τη συνέχιση ή μη στήριξης των τραπεζών από τον ELA.


Πηγή : ethnos.gr



Σοκ: Η χώρα στον «αέρα» - Οι Ευρωπαίοι είπαν «όχι» στην παράταση - Συνάντηση Ντράγκι - Βαρουφάκη



Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνεδρίαση του Euroworking Group είχε δραματική κατάληξη για την Ελλάδα. Οπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με το Reuters, ακολουθεί συνάντηση Ντράγκι - Βαρουφάκη.

«Οχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Τσίπρας αναμένεται να πει και το Eurogroup, κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών. H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά τις 5.30 το απόγευμα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την ώρα που ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα στις Βρυξέλλες συζητούσαν βελτιωτικό κείμενο συμφωνίας. Φαίνεται ότι οι Θεσμοί είχαν σκοπό να κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις για να υπάρξει σύγκλιση με την Αθήνα, όμως, το διάγγελμα Τσίπρα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωναν άλλωστε ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Αυτό ουσιαστικά αφήνει τη χώρα μας στον «αέρα» από την Τρίτη 30η Ιουνίου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Και βεβαίως η ΕΚΤ δεν μπορεί να καλύψει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, γεγονός που θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.
Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση που είχαν θέσει στο Eurogroup αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο το δημοψήφισμα.



Πηγή : imerisia.gr


Βόμβες από Βενιζέλο: Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα - Αρχή πραξικοπήματος



Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών αποτελεί υφαρπαγή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ της διεξαγωγής του συνιστά θεσμική εκτροπή, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Αντιδρώντας μάλιστα στις ειρωνίες  εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  τους απάντησε: «Μη γελάτε. Οι Κάννες είναι πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο»...
Τόνισε ακόμη ότι το έντιμο θα ήταν η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση ενώ μίλησε για την αρχή πραξικοπήματος, μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το χαρακτήρισε πλαστό. "Ποιός θέλει φόρους; Ποιος θέλει να χάσει δικαιώματα;", διερωτήθηκε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: "Τι του εγγυάστε; Ποιο είναι το ναι και ποιο το όχι; Για μας το ναι είναι το ναι στην αλήθεια, το ναι στην Ευρώπη, το ναι στο ευρώ, το ναι στην ασφάλεια. Για σας το όχι είναι το όχι στη σταθερότητα της χώρας, το όχι στο κεκτημένο και το ναι στη δραχμή, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια".

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι και "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι εγγυητής του Συντάγματος και ο ίδιος προσωπικά εγγυητής της επιστημονικής ακρίβειας του δημοσίου δικαίου και της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή οφείλει να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης και της διαδικασίας".


Πηγή 



Ντάισελμπλουμ: Η απόφαση για δημοψήφισμα έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις



«Θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα... Η απόφαση έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούντ Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος, πριν από λίγο, στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Xαμογελαστός και χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπός του προέδρου του Eurogroup, είχε δηλώσει ότι η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα αξιολογήσει την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.


Πηγή


Οι επιχειρήσεις στα νησιά σταματούν τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες μετά την κυβερνητική πρόταση για δημοψήφισμα



Μόνο με μετρητά οι συναλλαγές - Ανησυχούν ότι αν οι τράπεζες κλείσουν από την Δευτέρα δεν θα είναι σε θέση να εισπράξουν τα χρήματά τους

«Έμφραγμα» στις συναλλαγές στα νησιά και τον τουρισμό προκαλεί το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε για την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τρία διαφορετικά νησιά, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις τις τελευταίες ώρες δεν δέχονται συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες υπό τον φόβο ότι αν οι τράπεζες κλείσουν από την Δευτέρα δεν θα είναι σε θέση να εισπράξουν τα χρήματά τους για τις συγκεκριμένες συναλλαγές και υπηρεσίες που προσέφεραν στους πελάτες τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να ζητούν οι συναλλαγές να γίνονται μόνο με μετρητά, πρακτική η οποία φαίνεται ότι εξαπλώνεται ταχύτατα, μπλοκάρωντας τις συναλλαγές.



Πηγή : protothema.gr


Είναι η μόνη λύση : Έντονη φημολογία για παραίτηση Παυλόπουλου και εκλογές, μετά την παρέμβαση Καραμανλή


Η σημερινή ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, που περιέγραψε ως “άφρονες” και επικίνδυνες τις ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πυροδότησε έντονες φήμες.

Σύμφωνα με τις φήμες αυτές, εφόσον η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποσύρουν την πρόταση για δημοψήφισμα, μετά και τη στρατηγική των Βρυξελλών να απορρίψουν το αίτημα για επέκταση του Μνημονίου, και να αποσύρουν την πρότασή τους, επί της οποίας θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται κίνηση από την πλευρά του Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι σχετικές φήμες που έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία εστιάζουν στη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τη σαφή θέση που έχει πάρει ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την παραπάνω φημολογία λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, στον απόηχο της αναπλήρωσής του από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.


Πηγή : ysterografa.gr


Καραμανλής κατά δημοψηφίσματος: Αφρονες πολιτικές εξωθούν σε περιπέτειες με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες



Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή :

«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι υπαρκτές ατέλειες της ΕΕ δεν αναιρούν επουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού.

Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».






Σεισμός από το πόρισμα για τον Κώστα Καραμανλή! Το σχέδιο "ασημένια δραχμή" για Grexit από Μεξικανό - Δεν ήθελαν καμία σχέση με τη Ρωσία



Με ένα πόρισμα, στο οποίο όσα περιγράφονται θυμίζουν κατασκοπευτικό θρίλερ, με αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας και ΗΠΑ, τηλεγραφήματα του wikileaks, τη δράση συγκεκριμένων πρακτόρων και πολλά άλλα, ο ανακριτής, Δημήτρης Φούκας, ολοκλήρωσε την πολυετή ανάκριση του για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου "Πηθία 1" που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή.

Οι δύο «καυτές» δικογραφίες από το 2013 έχουν συγχωνευθεί σε μία ενιαία-μεγάλη- δικαστική έρευνα η οποία έφτασε στην ολοκλήρωση της. Πλέον, η υπόθεση περνάει στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου Εφετών οι οποίοι θα κρίνουν την περαιτέρω πορεία της και εάν θα πραγματοποιηθεί δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα-φωτιά του ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων που θυμίζουν «κατασκοπευτικό θρίλερ», πως στο πλαίσιο της έρευνας κρίθηκε αναγκαία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου (πρώην στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έχει καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας). Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε πως ο κ. Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία, Julio Salinas Price, σύμβουλο οικονομικό θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργυρού.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο ανδρών κατέληξαν στην έλευση του μεξικανού επιχειρηματία στην Ελλάδα με σκοπό, όπως επισημαίνεται κατά πληροφορίες στο πόρισμα : «την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία μετάλλου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής δηλαδή ο Μεξικανός επιχειρηματίας». Στο πόρισμα, κατά πληροφορίες, επίσης, αναφέρεται ότι «θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών». Σύμφωνα με τον ανακριτή, πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου.

Από την πολυετή έρευνα του ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, προέκυψαν στοιχεία για την ύπαρξη σχεδίου που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεση και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης (του Κώστα Καραμανλή) να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Για το σχέδιο "Πυθία 1" ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών.

Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών."

Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.

Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων "το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι... Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών."

Σε αλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται, σε σχέση με τις αμερικανικες αντιδράσεις των αγωγών ότι: "Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταληφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία."
Πρώην πράκτορας σε ανακριτή : Σταμάτα την έρευνα

Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα "στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ειναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περετερω ανάπτυξη τους."

Την ίδια στιγμή ο ανακριτής στο πόρισμα του αναφέρει για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών πως : "Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Διαρροή εγγράφων από την ΕΥΠ:

Επίσης όπως επισημαίνεται στο πόρισμα σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.


Πηγή


Κεφαλονιά και Κέρκυρα ουρές από τουρίστες στα ΑΤΜ! Φόβοι και για ομαδικές ακυρώσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες στα Επτάνησα και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα οι κάτοικοι των νησιών δεν προλαβαίνουν να βγάλουν λεφτά από τα ΑΤΜ γιατί από το πρωί έχουν κάνει ουρές οι τουρίστες οι οποίοι πηγαίνουν οργανωμένοι και με πούλμαν στα ΑΤΜ για να βγάλουν λεφτά αδειάζοντας έτσι τα μηχανήματα ανάληψης!!!

Από το πρωί οι πληροφορία που διέδιδαν διάφοροι επικίνδυνοι στους τουρίστες ήταν ότι η χώρα οδηγείτε στην πτώχευση και την Δευτέρα δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες!!

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν από το πρωί ακυρώσεις στις κρατήσεις ξένων τουριστών φοβούμενοι αυτοί την κατάσταση.

Τον κίνδυνο λοιπόν να υποστεί η χώρα χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων από ξένους τουρίστες έχει επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης, εν μέσω αιχμής της περιόδου, για δημοψήφισμα θέτοντας σε δοκιμασία τον πλέον ελπιδοφόρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Η εικόνα με τις ουρές στα ΑΤΜ και στα βενζινάδικα, ενδέχεται να προκαλέσει βαρύ πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Τα παρεπόμενα από μία πιθανή πλέον τέτοια εξέλιξη θα είναι δυσβάσταχτα για την απασχόληση στον τομέα του τουρισμού.

Και μη χειρότερα!!!!


Κάτι απίστευτοι τύποι...



Τάσος Τέλογλου

Μία φορά και έναν καιρό, ένας από τους πατέρες της ευρωπαϊκής οικοδόμησης στην ύστερη φάση, ο Χέλμουτ Κολ, πήγε να δώσει μία διάλεξη στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας για την εισαγωγή του ευρώ. Είχε επιτραπεί να φέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και τις συζύγους τους. Μία από αυτές, που γνώρισα αργότερα, τον ρώτησε: «Γιατί δεν κάνετε δημοψήφισμα για την κατάργηση του μάρκου;». Ο Κολ είπε χωρίς περιστροφές: «Μα θα το χάσω, επειδή δεν θα απαντάτε για κάτι που ξέρετε, αλλά για κάτι που φοβάστε. Και αυτό το ερώτημα απαιτεί γνώση, απαιτεί να ξέρετε.»
Όταν αργότερα βρήκα τον Κολ -δεν γνώριζα το περιστατικό- και του έθεσα το ίδιο ερώτημα, μου απάντησε: «Ο κόσμος στο δημοψήφισμα συχνά ψηφίζει υπέρ ή κατά εκείνου που θέτει το ερώτημα και όχι υπέρ ή κατά μιας απάντησης στο ερώτημα». Έπειτα επικαλέσθηκε την εμπειρία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τα «θαύματα της λαϊκής ψήφου» αμέσως μετά την οικονομική κρίση.

Αυτοί οι απίθανοι τύποι που μας κυβερνούν δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη της εξόδου της χώρας από το ευρώ, γι' αυτό τη μεταθέτουν στον λαό. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το δημοσιονομικό σύμφωνο. Ο Συνασπισμός, προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταψήφισε την συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτόησε αυτούς που συγκεντρώθηκαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου. Αποφάσισαν να πάνε τη χώρα σε μια τεράστια περιπέτεια. Το φιάσκο αποδείχθηκε λιγότερο από τρεις ώρες από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, όταν οι θεσμοί «διέρρευσαν» ότι θα αποσύρουν την πρότασή τους και το μόνο που θα συζητήσουν είναι ο έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων - και πρέπει να το κάνουν, αλλιώς από τις τράπεζες δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είναι σε θέση να προστατέψει στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό, τις αποταμιεύσεις και πολύ σύντομα και την δημόσια τάξη της χώρας. Η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει ακόμα μια υπηρεσία: να προκηρύξει εκλογές. Φυσικά, αυτές θα γίνουν με περιορισμούς στις αναλήψεις και με αδυναμία πολλών πληρωμών. Είναι κάτι που το επέλεξε. Υποτίθεται στο όνομα της προστασίας μας από τους δανειστές.


Πηγή : protagon.gr


Την Τρίτη λεφτά τέλος για την Ελλάδα αν δεν εγκρίνει ο Ντράγκι




Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μεταβεί σήμερα στην Φρανκφούρτη ώστε να εξασφαλίσει την ρευστότητα των τραπεζών - Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για το δημοψήφισμα και ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκάλεσε μια πρώτη σύσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, όμως η έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ θα γίνει την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν με τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της Ελλάδας.

Οι κύριοι Δραγασάκης και Τσακαλώτος αναμένεται να μεταφέρουν στον κ. Ντράγκι επιστολή του κ. Τσίπρα με την οποία ο πρωθυπουργός θα ζητά την ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου να μην ξεμείνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μετρητά μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Θεσμούς ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Την τελευταία εβδομάδα η ΕΚΤ ανανεώνει κάθε μέρα την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενισχύοντας με επιπλέον ρευστό τις τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance). Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι μπορεί να διασφαλίσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μπορεί να διασφαλίσει τις ελληνικές τράπεζες όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Για τη συνέχεια και εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Ντράγκι δεν παρέσχε καμία εγγύηση.

Με δεδομένο ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ιρλανδός Μάικλ Νούναν έχουν ζητήσει να επιβληθούν capital controls είναι άγνωστο τι θα πράξει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητήσουν να μπουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σημείωσε, δε, ότι κάνει και θα κάνει αυτό το διάστημα ό,τι μπορεί για τη σταθερότητα του εληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ζήτησε να υπάρξε σύντομα συμφωνία.


Τι λέει το ΔΝΤ

Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για το δημοψήφισμα και ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε άμεσα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την απόφαση του πρωθυπουργού.



Πηγή : protothema.gr


Παρέμβαση Καραμανλή


Δημόσια παρέμβαση ευθέως επικριτική για την επιλογή της κυβέρνησης περί δημοψηφήσματος πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι τα «πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους, επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης.

«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρούν επουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο άνδρες συνομίλησαν μετά τα μεσάνυχτα χθες, ανταλλάσσοντας εκτιμήσεις για τις εξελίξεις και συμφωνώντας απολύτως τόσο επί της στάσης της Ν.Δ. (Ναί στην Ευρώπη) όσο και επί της πολιτικής και επικοινωνιακής τακτικής που θα ακολουθηθεί, να αναλάβει δηλαδή η Ν.Δ. την ευθύνη εκπροσώπησης του ευρωπαϊκού μετώπου στην πολιτική μάχη που έπεται.

Της δήλωσης Καραμανλή προηγήθηκε ένα μπαράζ πιέσεων προς τον πρώην πρωθυπουργό, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί παρά να είναι ο ίδιος που θα μπει στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σημαντικός αριθμός εν ενεργεία βουλευτών, ιστορικών στελεχών της Ν.Δ. και όχι μόνον είχαν απευθυνθεί στον κ. Καραμανλή προκειμένου να πραγματοποιήσει την παρέμβασή του.


Πηγή : kathimerini.gr


Εντολή Στουρνάρα να εφοδιάζονται με χρήματα τα ΑΤΜ - Ουρές στις τράπεζες για την απόσυρση καταθέσεων



Αγώνα δρόμου κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εφοδιάζει συνεχώς τα ΑΤΜ των τραπεζών με χρήματα ώστε να μη μείνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο και προκληθεί πανικός. Από χθες, με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, χιλιάδες πολίτες πήγαν στις τράπεζες και «σήκωσαν» ό,τι χρήματα μπορούσαν.

Ουρές έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς επικρατεί σχετική αναστάτωση. Για το λόγο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, έχει δώσει εντολή να εφοδιαστούν με χρήματα όλα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και να περιοριστεί στο ελάχιστο η έλλειψη που σίγουρα θα υπάρξει τις επόμενες ώρες.

Είναι δεδομένο ότι ο πανικός είναι ότι χειρότερο στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Η μάχη που θα γίνει πλέον είναι αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα. Η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή. Η κατάρρευση των τραπεζών δεν πρέπει να γίνει επ ουδενί καθώς θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει πάνω από 45 δισ. ευρώ και μια δραματική εξέλικη στον τομέα των τραπεζών θα προκαλέσει πολύ χειρότερες καταστάσεις στην πορεία προς το δημοψήφισμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς είναι πλέον κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση και για τη χώρα να μην υπάρξει κατάρρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τηλεδιάσκεψη θα γίνει του πρωί της Κυριακής μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για την στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA. Οι αποφάσεις όμως θα εξαρτηθούν από το τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο του capital control.


Πηγή 


Μένουμε ευρώ! Οι άλλοι στο καλό



ΝΤΡΟΠΗ! Το μεσημέρι δήλωναν  έτοιμοι για συμφωνία, και το βράδυ σέρνουν την Ελλάδα σε δημοψήφισμα για να βγει απ ‘ το ευρώ. Ευθύνη όλων των σοβαρών πολιτικών δυνάμεων της χώρας να κρατήσουν την χώρα στην Ευρώπη. Με κάθε τρόπο και οιοδήποτε κόστος!

Αύριο ξημερώνει μια μέρα όπου πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία. Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα που με δική της ευθύνη μετά από πέντε μήνες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων έσπειρε μεσάνυχτα τον πανικό, έχει την ευθύνη να διατηρήσει τον νόμο, την τάξη, την ασφάλεια των πολιτών, και την ακεραιότητα της χώρας. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με την Ελλάδα σε κάλπικο δημοψήφισμα θα δει ότι κάνει μεγάλο λάθος.

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Οι Ελληνες θέλουν Ευρώπη και θα το ξεκαθαρίσουν όπως κι αν προσπαθήσουν να τους μπερδέψουν. Ολοι οι άλλοι ας πάνε όπου νομίζουν. Στο καλό


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Τσίπρας 2011: Δημοψήφισμα= πραγματική πτώχευση και κατάρρευση τραπεζών (video)



Ήταν Οκτώβριος του 2011 όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε φιλοξενηθεί στο δελτίο του Alter και είχε ερωτηθεί για το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

"Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας", είπε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε, τότε, κατηγορήσει τον Γιώργο Παπανδρέου για απελπισία και είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα άμεση καταστροφή για την οικονομία και προάγγελο πτώχευσης, ενώ είχε μιλήσει για τρικ της κυβέρνησης ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία. Και είχε καταλήξει: «πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα».


Το 2011 όμως δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει όχι σε δημοψήφισμα. Το έκανε ξανά πριν από δυο εβδομάδες, όντας ήδη πρωθυπουργός της χώρας!  Ήταν Σάββατο 13 Ιουνίου όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε ένα non paper από το Μαξίμου

Ήταν σημεία από τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη κορυφής που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ήταν και τότε ξεκάθαρος για το δημοψήφισμα: ξεχάστε το είχε πει. 

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, διαμηνύοντας επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου για να διαχειριστεί τα δύσκολα!


«Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Πηγή : newsit.gr


Δριμύτατη επίθεση ΝΔ και Ποταμού στον Τσίπρα, εκλογές ζητά το ΠΑΣΟΚ



Βαρύ «πυρ» από την αντιπολίτευση μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.

Δριμύτατη επίθεση στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει δημοψήφισμα για την πρόταση των πιστωτών εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας και της ψηφοφορίας στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου.

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο», ενώ τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας «οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ».

«Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.

Το άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος συνεδριάζει στις 10:30 το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή, που αρχίζει στις 12:00.

Σημειώνεται πως σειρά βουλευτών της ΝΔ έχουν ζητήσει εκλογές σε αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λόμπι της δραχμής η δικομματική, καταγγέλλει Το Ποτάμι

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό», αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αποσαφηνίζοντας ότι η παράταξη θα αγωνιστεί ώστε η Ελλάδα να είναι «δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης».

«Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας», συμπληρώνει, ο κ. Θεοδωράκης.

Για «τυχοδιωκτική και απαράδεκτη» κίνηση που αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τις ευθύνες της και να τις «πετάξει» στον ελληνικό λαό έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας.

Η ΚΟ του Ποταμιού θα συνεδριάσει στις 11:00.

Εκλογές ζητά το ΠΑΣΟΚ

Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές ζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. Μετακυλήει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλημμα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα», τονίζει κ. Γεννηματά.

Πρόκειται για μια «απολύτως τυχοδιωκτική ενέργεια», από μια κυβέρνηση που προσπαθεί «να αποφύγει τις ευθύνες της», δήλωσε στο σταθμό μας ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει υπό την κ. Γεννηματά στις 9:30 το πρωί, στη Βουλή.

Σκύλλα η κυβέρνηση, Χάρυβδη οι δανειστές, τονίζει το ΚΚΕ

Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο MEGA, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών.


Πηγή: skai.gr


Το δημοψήφισμα θα έχει νόημα με την ερώτηση "Μας θεωρείται ικανούς η ανίκανους;"



Κώστας Βουκελάτος

Από τον Ιανουάριο η ανικανότητα και η κατάντια μιας άθλιας και επικίνδυνης κυβέρνησης κοροϊδεύει εταίρους και τον ελληνικό λαό.

Αποτέλεσμα αυτής της κυβέρνησης που μας υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια είναι αποδειχθεί ότι δεν ξέρει, δεν μπορεί, δεν είναι ικανή να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός κρίσης αλλά μπορεί και έτσι και έκανε να  βυθίσει χειρότερα την χώρα στον πάτο του πηγαδιού χωρίς να βλέπει φως και τώρα εγκλωβισμένη στην ανικανότητα της πετάει το μπαλάκι στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το εάν θέλει νέα μέτρα.

Βλέποντας τα ξημερώματα τον Νίκο Παπά συνεργάτη του Τσίπρα να γελάει και να λέει ότι το οδηγούμαστε σε δημοψήφισμα σημαίνει ότι ξημερώνει μια ωραία ημέρα καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα και σήμερα ότι η ανικανότητα τους φτωχοποιεί μια χώρα.

Αφού θέλετε λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης δημοψήφισμα θα πρέπει μέσα στο ερωτηματολόγιο να έχει και την ερώτηση "Έαν θεωρείται την κυβέρνηση ικανή η ανίκανη" και φυσικά στο τέλος ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ για το ότι σας είπαμε ψέματα και σας φορτώσαμε με νέες χειρότερες περιπέτειες.

Θα μείνετε ως παράδειγμα προς αποφυγή.





Σε συστράτευση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων καλεί ο Αντώνης Σαμαράς



Την ανάγκη να υπάρξει συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη επισημαίνουν στη ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Σαμαράς θα καλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς του «φιλοευρωπαϊκού τόξου» και θα επαναλάβει πως για τη ΝΔ η παραμονή της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τα σχέδια του πρωθυπουργού από τον υπουργό των Εσωτερικών Ν.Βούτση την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη και μιλώντας σε συνεργάτες του δεν έκρυβε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι στην κυβέρνηση παίζουν, όπως λένε στη ΝΔ, με το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί για το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής όπου και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Στη ΝΔ εκτιμούν πως το δίλημμα που τίθεται πλέον με το δημοψήφισμα στους πολίτες είναι μια κακή συμφωνία ή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, δίλημμα που τίθεται με εκβιαστικό τρόπο στον ελληνικό λαό ο οποίος και καλείται να αποφασίσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή και σε αυτή τη λογική όλα δείχνουν πως η ΝΔ θα καλέσει τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα δίνει την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει εκ νέου σε κάλεσμα για συστράτευση εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συγκαλέσει άμεσα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή στρατηγική και ένα κοινό μέτωπο «απέναντι σε όσους απεργάζονται σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρώπη».

Ουσιαστικά δηλαδή θα καταβληθεί μια προσπάθεια να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή


Αγωνία για τις τράπεζες - Ουρές στα ATM μετά τις ανακοινώσεις - Συνάντηση Ντράγκι - Δραγασάκη




Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση αύριο, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς είναι πλέον κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση και για τη χώρα να μην υπάρξει κατάρρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του πρωί του Σαββάτου μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για την στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA.
Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Φαίνεται να απέσπασε την υπόσχεση ότι η ΕΚΤ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα.


Είναι δεδομένο ότι ο πανικός είναι ότι χειρότερο στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετός κόσμος πήγε στα ΑΤΜ τραπεζών να «σηκώσει» χρήματα κάτι που σίγουρα θα επιδεινώσει το κλίμα. Δημιουργήθηκαν ουρές σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Η μάχη που θα γίνει πλέον είναι αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα. Η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή. Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν πρέπει να γίνει επ ουδενί καθώς θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει πάνω από 45 δισ. ευρώ.
Ο Ν. Παππάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππάς ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς».
«Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.

Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα».


Πηγή : imerisia.gr


Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου υπέρ ή κατά της πρότασης των Θεσμών




Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος τόνισε ότι «όλοι θα ψηφίσουμε''όχι'', όλος ο λαός θα ψηφίσει ''όχι''» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος υποστήριξε ότι «Οχι» σημαίνει εμπιστοσύνη στη χώρα - Το δίλημμα δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά ναι ή όχι στη συμφωνία.

Tην ευθύνη για τις αποφάσεις για τη ζωή του την είχε πάντα ο λαός δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Αν ο Ελληνικός λαός αποφασίσει να δεχθεί τις προτάσεις η κυβέρνηση θα την κάνει δεκτή την απόφαση συμπλήρωσε. Το ερώτημα απεύθυνεται από την κυρίαρχη κυβέρνηση στον κυρίαρχο λαό είπε ο κύριος Ξυδάκης και πρόσθεσε: εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την πρ΄τοαση των δανειστών που καταδικάζει τα παιδιά μου σε μετανάστευση.
«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει ο λαός τι θα κάνει ο ίδιος και όχι κάποιοι άλλοι από εξώ γι' αυτόν» κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου

Τηλεδιάσκεψη των διοικητών της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση αύριο, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Γιούνκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».

Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Ζωή Κωνσταντοπούλου έφτασε στις 2 το πρωί του Σαββάτου, όπου συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης στη Βουλή και αποχώρησε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και η ψηφοφορία να γίνει στις 7 το απόγευμα.

Στο μεταξύ πληροφορίες από όλη τη χώρα αναφέρουν ότι υπάρχουν πολίτες έξω από όλα τα ΑΤΜ για να πάρουν χρήματα.

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τις 10:00 του Σαββάτου

Στις 10.30 συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ντράγκι

Ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Βαρουφάκης: Τονωτική ένεση στη δημοκρατία

«H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην €ζώνη. Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός (Ενδιαφέρον πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται αυτό!)» ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης τα ξημερώματα του Σαββάτου λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των «θεσμών», ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ!
Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος.
Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας».

Ολόκληρο το διάγγελμα Τσίπρα

«Ελληνίδες Έλληνες,

»Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.

»Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

»Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.

»Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

»Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.

»Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

»Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

»Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

»Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

»Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

»Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.

»Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.

»Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.

»Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

»Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

»Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της απόρριψης της πρότασης των δανειστών.

«Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.

»Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

»Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.

»Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό» δήλωσε.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.

»Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.

»Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν. Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας» κατέληξε.


Πηγή : tovima.gr