Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Ρεσιτάλ ακραίου λαϊκισμού με συνθήματα του ΓΑΠ

 


Μετά το αφήγημα Τσίπρα για «πανδημία Μητσοτάκη», καταρρέει με θόρυβο και το αφήγημα για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Η άνοδος του πληθωρισμού -δυστυχώς- σε όλη την Ευρώπη, ως απόρροια του συνδυασμού της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνει ότι η άνοδος των τιμών και το κύμα ακρίβειας δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς.

Και μπορεί να μη βολεύει αυτό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -της μοναδικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ε.Ε. που καπηλεύθηκε τις κρίσεις της πανδημίας και της Ουκρανίας-, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι μεγάλο πρόβλημα, πλήττει άμεσα στους πολίτες, αλλά είναι ευρωπαϊκό και εθνικό, όχι κυβερνητικό θέμα.

Στη Γερμανία, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο μιλούν για 7,3% (5,5% τον Φεβρουάριο), στην Αυστρία για 9% (5,5% τον Φεβρουάριο), στην Ισπανία αγγίζει το 10% (9,8% έναντι 7,6% τον Φεβρουάριο), στο Βέλγιο 8,3% (9,5% τον Φεβρουάριο) κ.ο.κ.

Η Ελλάδα είχε τον Φεβρουάριο 6,3% και αναμένουμε τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Μάρτιο, όπως και άλλες χώρες αναμένουν τις ανακοινώσεις των δικών τους στατιστικών Αρχών.

Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν τον κ. Τσίπρα, ενώ τον αναγκάζουν να πάρει πίσω και τον ισχυρισμό του ότι στις χώρες με σοσιαλιστική κυβέρνηση τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα για τους πολίτες από χώρες με κεντροδεξιά κυβέρνηση, όπως η Ελλάδα.

Η Ισπανία εξέπεμψε χθες SOS με την εκτίμηση για 9,8% πληθωρισμό τον Μάρτιο, ενώ η εκτίμηση του 7,3% για τον πληθωρισμό της Γερμανίας ήταν πρώτη οικονομική είδηση στα πρακτορεία για αρκετές ώρες.

Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση για να ξεπεραστεί. Και όπως δεν υπάρχει «ακρίβεια Σάντσεθ» ή «ακρίβεια Σολτς», έτσι και δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη». Και κυρίως, δεν είναι κάτι που ο κ. Τσίπρας μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα, όπως ισχυρίζεται.

Υπ’ αυτή την έννοια, σύντομα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να αρχίσει να ψάχνει νέο αφήγημα, ανεξαρτήτως της αντικειμενικής αλήθειας ότι το κύμα ακρίβειας πλήττει και δοκιμάζει όλους μας.

Λαϊκισμός

Ωστόσο, η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός που απαιτεί η αποτελεσματική και προς όφελος των πολλών αντιμετώπισή της ούτε απασχόλησε ούτε απασχολεί τον κ. Τσίπρα.

Χθες από την Πάτρα, είπε και πάλι για «ρήτρα Μητσοτάκη» και για «ακρίβεια που οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης ακρίβειας, οφείλεται στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, οφείλεται στην ιδεοληπτική εμμονή ότι δήθεν η αγορά αυτορυθμίζεται και μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς κρατική παρέμβαση, χωρίς ελέγχους και ρύθμιση. Οφείλεται στην ατολμία να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση, όπως τη μείωση του ΕΦΚ, τη μείωση του ΦΠΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που εδώ και χρόνια παραμένει παγωμένος». Και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «είναι φανερό και το καταλαβαίνουν πια καταναλωτές, μικρομεσαίοι, επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, ο κόσμος που παίρνει τους λογαριασμούς, ότι εδώ και μήνες πληρώνει μια τρομακτική αύξηση στους λογαριασμούς, τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι ρήτρα Μητσοτάκη».

Αλλά χθες από την Πάτρα, μία πόλη στην οποία η οικογένεια Παπανδρέου έχει αρκετούς οπαδούς, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να επαναλάβει την ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου: «Πρέπει να αλλάξουμε, για να μη βουλιάξουμε». Στην ακρίβεια θα «κόλλαγε»;

Κινδυνολογία

Και φυσικά επανέλαβε όλα αυτά που λέει το τελευταίο διάστημα «για την πιθανότητα να πάμε σε μια μεγάλη κοινωνική κρίση αν συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, αυτή η λεηλασία στο εισόδημα μικρών και μεσαίων, παραγωγών, ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, μισθωτών και συνταξιούχων». Μίλησε και πάλι για «αγανάκτηση που γίνεται από θυμός και οργή, πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή, για διεκδίκηση», προσποιούμενος για άλλη μία φορά τον αυτόκλητο σωτήρα του ελληνικού λαού. Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη διαφορά από το 2015. Ολες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται ως αντικειμενικές, κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Τα προβλήματα είναι πολλά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φθορά, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών παραμένει να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα πράγματα καλύτερα από τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη.

Μία από τα ίδια

Αυτό το γνωρίζουν βεβαίως και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου, αλλά ο κ. Τσίπρας συνεχίζει όπως ξέρει. Τόνισε ξανά ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα, χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, για να σώσει οτιδήποτε σώζεται τούτη την ώρα και να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της κοινωνίας που σήμερα λεηλατείται» και κατέληξε λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην πλειοψηφία της κοινωνίας που χειμάζεται, λεηλατείται».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου