Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Οδηγούμαστε σε χρεοκοπία; Πλήρες αδιέξοδο - Αποχώρησε η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις



Σκηνικό αδιεξόδου διαμορφώθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες, αφού τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι πιστωτές εμμένουν στις θέσεις τους, χωρίς υποχωρήσεις.

H ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις λόγω των απαιτήσεων των δανειστών. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι ότι δεν θα συζητηθεί την Πέμπτη το Eurogroup το ελληνικό ζήτημα. Νέο ορόσημο η 30η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει και η επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

Το απόγευμα της Κυριακής το Μαξίμου διεμήνυσε ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη», αφού όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «το πείραμα κράτησε αρκετά».

Η κυβέρνηση στέλνει το δικό της τελεσίγραφο απέναντι στους πιστωτές και στις φωνές που πληθαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για Grexit και τέλος χρόνου και υπομονής από την Ευρώπη προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, σχετικά με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση:

1.Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου