Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχτηκε δημόσια πως βρίσκεται εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης, παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις του τελευταίου διαστήματος. Σε συνέντευξή του στην Real News της Κυριακής απαντά σε όσους κάνουν λόγο για κρίση στη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και – όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο- σημειώνει πως λόγος που δεν «ξημεροβραδιάζεται» στο Μαξίμου στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι επειδή είναι εκτός ομάδας.
Ωστόσο τονίζει πως αισθάνεται ότι έχει πολλά να προσφέρει από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Πέρα απ’ αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης παίρνει ξανά αποστάσεις από την κυβέρνηση και δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την πιθανότητα παράτασης του προγράμματος για εννέα μήνες, όπως φέρεται να έχει ζητήσει η κυβέρνηση καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα.
Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους.
Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντάς το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο υπουργός εκτιμά πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ ,ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο «μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις κόκκινες γραμμές, τονίζοντας ότι «κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία».
Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά των δανειστών. Λέει πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας» και πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης».
Επίσης, επιτίθεται στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ΔΝΤ επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους».
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου