Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

«Διαβάζοντας» τον Τσίπρα



Πώς ο αμερικανικός, γερμανικός και ισπανικός Τύπος παρουσίασαν τις προγραμματικές δηλώσεις
Στις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ελλάδας και τους δανειστές της αναφέρονται οι εφημερίδες, σημειώνοντας τα κύρια σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής απασχόλησαν, πέραν των ευρωπαϊκών, και τα αμερικανικά ΜΜΕ. Το πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν από την έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης». Σημείωσε, επίσης, ότι παρουσιάζεται βέβαιος «πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα». Η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Η εφημερίδα «New York Times» υπογράμμισε το γεγονός πως «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης». Σημείωσε, επίσης, ότι διακήρυξε ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του κατά της λιτότητας. Επισημαίνει, δε, ότι «ο κ. Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με τη συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος». Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του Πρωθυπουργού, ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».

Ανεβάζει τους παλμούς
Ο ισπανικός Τύπος, που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στο θέμα. «Ανεβάζει τους παλμούς στην ΕΕ από την ελληνική Βουλή ο αριστερός Τσίπρας», σχολίασε η «El Pais», τονίζοντας ότι από την άλλη μεριά η Ευρώπη αφήνει τον Τσίπρα να «σιγοψήνεται». Το δημοσίευμα διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο Ελλαδίτης Πρωθυπουργός έκανε επίδειξη δύναμης προς την Ευρώπη, που θα μπορούσε να του κοστίσει δάκρυα, η οποία όμως φάνηκε η μόνη δυνατή πορεία για τους Έλληνες. Παραθέτοντας τα βασικά σημεία των εξαγγελιών του Έλληνα Πρωθυπουργού, η εφημερίδα αναφέρει τους τρεις πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος και επισημαίνει «τη βόμβα που έσκασε» στο τέλος της ομιλίας του σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα αίτημα για το οποίο «θα βγάλουν φουσκάλες στο Βερολίνο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η εφημερίδα «El mundo» στις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα προς την κ. Μέρκελ, την οποία καλεί να υποχωρήσει απέναντι στον Τσίπρα. Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται, είναι ενοχλημένες με την εξαγωγική εμμονή της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την Κίνα ως χώρα του βιομηχανικού κόσμου με το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης υπέρ της πολιτικής αυτής του Βερολίνου, δεδομένου ότι πιέζει προς τα κάτω το ευρώ, βοηθώντας έτσι τις γερμανικές εξαγωγές, σημείωσε.

Υπόσχεται το αδύνατον
Πολύ πιο επικριτικά ανέγνωσε ο γερμανικός Τύπος τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη», είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής «Handelsblatt». Η εφημερίδα «Die Welt» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας υπόσχεται ακόμη το αδύνατο» και επισημαίνει ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός «δεν ακούστηκε τόσο έντονος όσο τις προηγούμενες ημέρες. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τηρηθούν».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κινούνται αυτήν την ώρα ανάμεσα σε δύο παράλληλες πραγματικότητες», ανέφερε η «S?ddeutsche Zeitung». Εξήγησε ότι το κλίμα εντός Ελλάδας είναι αισθητά βελτιωμένο, με τους πολίτες να αντλούν και πάλι ελπίδα, ενώ στο εξωτερικό οι ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «σύγχυση, αντιστάσεις και φιλικά εκφρασμένη σκληρότητα». «Ο Τσίπρας ζητά ενδιάμεσο δάνειο για την Αθήνα», ήταν το πρωτοσέλιδο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνοντας ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή μία συμφωνία (σ.σ. με τους εταίρους) στο ζήτημα της κρίσης χρέους».


Πηγή : sigmalive.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου