Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Μέρκελ: Φέρτε βιώσιμη πρόταση και τη συζητάμε


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τη φορτωμένη ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δύο ηγέτες κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα έθεσε το ζήτημα δημοσίως κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα τρία ζητούμενα για την αμερικανική πλευρά:
• Πρώτον, τη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

• Δεύτερον, την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

• Τρίτον, την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Οπως τόνισε ο κ. Ομπάμα, το τελευταίο –η παραμονή στην Ευρωζώνη– είναι κρίσιμο όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά και για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. «Προσβλέπω να ακούσω (σ.σ. στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε) πώς αξιολογεί η Αγκελα τη συνεργασία της Ευρώπης και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν πολιτική της Γερμανίας ήδη από το 2010. Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει να συνεργασθεί με μια κυβέρνηση που «δεν θέλει πρόγραμμα», η καγκελάριος εκτίμησε ότι «τα προγράμματα της τρόικας είναι η βάση για την όποια συζήτηση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι περιμένει να δει «τι θα βάλει στο τραπέζι» η κυβέρνηση στο αυριανό έκτακτο Eurogroup, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα κάνει μία προσπάθεια και ως αντάλλαγμα λαμβάνει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. «Ας έρθει η Ελλάδα με μια βιώσιμη πρόταση και τότε θα τη συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς όμως αυξάνονται οι εκτιμήσεις αναλυτών πως η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για τις συνέπειες μιας εξόδου και πιέζει όλες τις πλευρές για συμβιβασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, κάλεσε από τη συνάντηση του G20 στην Κωνσταντινούπολη όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να επιδείξουν «πραγματισμό» για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής λύσης για το χρέος με χαλάρωση της λιτότητας.

Συμβιβασμός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη χαλάρωση της λιτότητας, αλλά παράλληλα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβασθούν.

Στο γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο ηγετών συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μαζί της τους συμβούλους της επί των οικονομικών και των εξωτερικών θεμάτων.

Νωρίτερα, στην κατάμεστη Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, η παρουσία περίπου 200 δημοσιογράφων κατέδειξε πόσο σημαντική ήταν αυτή η συνάντηση για μια σειρά από διεθνή θέματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η συνεργασία τους είναι δεδομένη, ενώ ιδιαίτερα ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι εκτιμά πάντα τη γνώμη της Αγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ. Ενα πράγμα πάντως δεν φάνηκε να πείθει τους δημοσιογράφους: όταν η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «παρ’ ολίγον να ξεχάσει» την ερώτηση για την Ελλάδα...


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου