Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Νικολούδης: 3.500 πολίτες διέπραξαν φοροδιαφυγή 7 δισ.




«Η διαφθορά είναι μία από σημαντικότερες αιτίες θεσμικής και οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε ο υπουργός

Με όλα τα όπλα θα υπηρετηθεί η προστασία του πολίτη, όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Έκανε λόγο για ματαίωση της δραστικότητας φόρου ως εργαλείο της  επίτευξης  μη ταμειακών στόχων. “Η χώρα μας έχει αυξήσει το νομικό οπλοστάσιο. Η διαφθορά είναι μία από σημαντικότερες αιτίες θεσμικής και οικονομικής κρίσης”, υπογράμμισε ο υπουργός  Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθορά και πρόσθεσε ότι ότι “έχετε ενώπιόν σας εκείνον στον οποίο ο πρωθυπουργός ανέθεσε το καθήκον να ηγηθεί του υπουργείου. Έναν άνθρωπο που πριν από λίγες μέρες αιφνιδιαστικά απέβαλε την τίβενο του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν είχα καμία φιλοδοξία να βάλω κοστούμι υπουργού, αλλά πίστεψα πως όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε γα πάταξη φοροδιαφυγής και διαφθοράς το εννοούσε”.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης “έχω ένα νεοσύστατο υπουργείο που για την ώρα δεν έχει εγκαταστάσεις, γραμματεία, δεν παρέλαβε φακέλους”, ενώ διαβεβαίωσε ότι “έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει το υπουργείο και να παράγει έργο”.  Σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά ο νέος υπουργός περιέγραψε τις δράσεις του, περιγράφοντας την πραγματική κατάσταση.

Υπογράμμισε ότι είναι ένας όρος όπου το οποιοδήποτε κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει με το να μην  εισπράττει τους φόρους που έχει επιβάλει, πάει σε δανεισμό διαφορετικά και απειλείται η ύπαρξή του, όπως τόνισε. Υποστήριξε δε πως όσοι χρημάτισαν υπουργοί Οικονομικών από την Μεταπολίτευση ως σήμερα, έχουν σημαντικές ευθύνες, όχι ποινικές, για το ότι δεν είχαμε έναν αποτελεσματικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό μέχρι το τέλος του 2012, οπότε και συστάθηκε μία αρχή της οποίας και ήταν επικεφαλής.

‘Οπως τόνισε  ζήτησαν από τις τράπεζες καταλόγους με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ, με στοιχεία όσων έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό κα, ενώ χαρακτήρισε “πρόκληση” και “παράλογο το γεγονός ότι  κάποιος που δηλώνει 25.000 ευρώ να πληρώνει ασφάλιστρο 17.000 ευρώ. Τόνισε ότι εξετάζοντας τις φορολογικές δηλώσεις από το 2.000 και εντεύθεν, έκανε λόγο για 3.500 περιπτώσεις των οποίων έχουν πλήρη εικόνα της δυσαναλογίας μεταξύ εισοδημάτων που κατείχε κανείς και στοιχείων που δήλωνε.

Κάνοντας έναν προσδιορισμό για το συνολικό ποσό της ύλης που φοροδιαφεύγει έκανε λόγο για 7 δισ ευρώ, που κατ’ ελάχιστον  θα απέδιδε 2,5 εκατ. ευρώ στο κράτος, αλλά αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να τα εισπράξει, αφού εφορίες και ΣΔΟΕ δεν έχουν ικανούς ελεγκτές να ανταποκριθούν σε αυτό.

Άμεσα μέτρα :

Θα ζητήσουμε από όλους τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να αφήσουν στην άκρη ότι άλλο κάνουν και να ασχοληθούν με αυτό.

Θα μεριμνήσουμε για μία νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο.

Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του θα απορροφήσει η διαφθορά.. “Ο δρόμος θα κλείσει, ο έλεγχος της διακίνησης καπνικών προϊόντων που γίνεται με τρόπους απαράδεκτους, αποφέρει σε κάποιους ποσά που έχουν υπολογιστεί σε ένα δισ», τόνισε και πρόσθεσε ότι  “αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει ότι μπορεί, αλλά ότι πρέπει, ο,τι χρειάζεται, ό,τι απαιτείται ώστε το κράτος να γίνει φυσιολογικό, και να διέπεται από νομιμότητα σε μεγάλο ποσοστό”.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου