Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ο Τσίπρας μιλάει για εξοπλιστικά παρουσία του Βαγγέλη Καλπαδάκη σύντροφο Τουρκάλας διπλωμάτη

 



Προχθές μάθαμε ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρέσβη. Μάθαμε επίσης πώς εκτός της επικίνδυνης και ανθελληνικής στάσης του Αλέξη Τσίπρα κατά των συμφερόντων της χώρας, συνοδευόταν και τον διπλωματικός σύμβουλος του τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, σύντροφο Τουρκάλας διπλωμάτη.

Με λίγα λόγια ότι ανθελληνικό ειπώθηκε στην συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη, από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και η ανθελληνική στάση του σε βάρος της Ελλάδας με απειλή ακύρωσης των εξοπλιστών, πήγαν χαρτί και καλαμάρι στον Ερντογάν. Ποιος σοβαρός έχει αμφιβολίες ότι έγινε έτσι;

Το παρασκήνιο της ερωτικής σχέσης του διπλωματικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη, με την Τουρκάλα διπλωμάτη Φεϊζα Μπαρουτσού είχε αποκαλύψει, στο Protagon.gr, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Ένα κείμενο φωτιά, που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της ερωτικής σχέσης του διπλωματικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη, με την Τουρκάλα διπλωμάτη Φεϊζα Μπαρουτσού και πώς αυτή η σχέση "φωτίζει" την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει τους 8 αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα στον Ερντογάν, δημοσιεύει στο Protagon.gr, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.



Ο Απόστολος Δοξιάδης αφήνει να εννοηθεί ότι η κ. Μπαρουτσού μετατέθηκε στην Ελλάδα από την Αγκυρα για να είναι δίπλα στον κ. Καλπαδάκη, που ήταν σε θέση να γνωρίζει πολλά λόγω της ιδιότητάς του ως σύμβουλος του τότε Πρωθουργού. Και ότι μέσω αυτού του διαύλου ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο να παραδώσει τους 8 αξιωματικούς που κατηγορήθηκαν για το πραξικόπημα, πιθανώς αφού επίσης μέσω του διαύλου Μπαρουτσού, η Αθήνα έλαβε μήνυμα- που την φόβησε- ότι αν δεν επιστρέψει τους αξιωματικούς, θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες.





Τι γράφει ο Απόστολος Δοξιάδης protagon :


Η Τουρκάλα διπλωμάτης Feyza Barutçu (Φεϊζά Μπαρουτσού), γράφει ο Απόστολος Δοξιάδης, λίγο αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ο Καλπαδάκης ανέλαβε την υψηλή του θέση, μετετέθη (σύμπτωση;) από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε ανώτατη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, επισήμως υπεύθυνη για τις πολιτικές υποθέσεις, αλλά και για τις "προσφυγικές ροές", με τη δεύτερη αρμοδιότητα σύντομα να αποκτά μακάβρια σημασία. Και, βέβαια, φτάνοντας στην Αθήνα, η Barutçu άρχισε να συζεί με τον εκλεκτό της καρδιάς της.

Ηταν επιτρεπτή η ερωτική σχέση του διπλωματικού συμβούλου με Τουρκάλα διπλωμάτη;


Ο έρωτας στην κοινωνία μας ευτυχώς είναι ελεύθερος και, φυσικά, αυτό ισχύει και για τους διπλωμάτες, γράφει στο protagon.gr ο Απόστολος Δοξιάδης. Αλλά όταν κάποιος άνθρωπος, διπλωμάτης ή μη, κατέχει κρατική θέση ύψιστης διαβάθμισης και μέγιστης εθνικής ευαισθησίας σε μια χώρα –όπως είναι προφανώς αυτή του σύμβουλου του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική– απλούστατα δεν είναι δυνατόν να διατηρεί τόσο στενό δεσμό με ένα όργανο της κυβέρνησης μιας άλλης χώρας, χώρας μάλιστα με την οποία η σχέση της πρώτης είναι τόσο ευαίσθητη, επικίνδυνη και συχνότατα απειλητική, όσο της Τουρκίας με την Ελλάδα. Μπορούσε κάλλιστα ο Καλπαδάκης να βάλει πάνω από όλα τον έρωτά του για την Barutçu –παρεμπιπτόντως, αν το έκανε θα ανέβαινε αφάνταστα στην εκτίμησή μου ως άνθρωπος– και να αρνηθεί στον Τσίπρα την υψηλή του θέση, ζητώντας να πάει σε ένα πόστο σε μια άσχετη χώρα, στο Λουξεμβούργο ή το Καμερούν αδιάφορο· ή, πάλι, αν σαν ιψενικός ήρωας έβαζε το καθήκον πάνω από τον έρωτα, να διακόψει τη σχέση του με τη σύντροφό του για να πάει στο Μαξίμου. Το ότι δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι απλώς απαράδεκτο. Σε άλλη περίπτωση, θα λέγαμε "το καημένο το παλικάρι, ο έρωτας το τύφλωσε". Αλλά σε τέτοια εθνικά ευαίσθητη θέση, οι προσωπικές δικαιολογίες δεν έχουν εφαρμογή.

Τι είπε στον Δοξιάδη ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Όταν, το 2017, βρέθηκα στο Παρίσι για την υπόθεση των Οκτώ, συνάντησα τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, θρύλο του "Μάη του ’68" και σήμερα στενό φίλο και σύμβουλο του Μακρόν, και του ανέφερα τη σχέση Καλπαδάκη-Barutçu, νόμισε ότι τον δούλευα. Αλλά όταν, ύστερα από πολλή προσπάθεια, τον έπεισα ότι δεν το κορόιδευα και ότι η σχέση υπήρχε, σήκωσε τους ώμους, κούνησε το κεφάλι και σχολίασε: "Τι να πω; Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ακούω μια περίπτωση επίσημου κατασκόπου". "Επίσημο κατάσκοπο" εννοούσε φυσικά την Barutçu.

Δοξιάδης: Ο Τσίπρας δεν είναι πολύ έξυπνος

Εν προκειμένω, το σκανδαλώδες γεγονός της σχέσης, ως προς την τοποθέτηση του κ. Καλπαδάκη, το κατάπιε ο πρωθυπουργός αμάσητο. Από εκεί και πέρα, κανένα επιχείρημα υπεράσπισής του για πιθανή επιρροή δεν ισχύει. Είναι δυνατόν να πιστέψει λογικός άνθρωπος ότι το ζεύγος δεν συζητούσε ποτέ πολιτικά; Είναι δυνατόν να πιστέψει λογικός άνθρωπος ότι ο κ. Καλπαδάκης, όπως κάθε εργαζόμενος, δεν έπαιρνε τα έγγραφα της δουλειάς του κάποτε στο σπίτι; Ή δεν άφηνε ποτέ το τηλέφωνο του αφύλαχτο; Ή μήπως πρέπει να πιστέψουμε στις αγνές προθέσεις της κ. Barutçu, που μονίμως έβαζε τον έρωτα πάνω από το καθήκον; Ως άνθρωπος, ευχαρίστως να το κάνω. Ως σχολιαστής της δημόσιας πολιτικής, αυτό μου απαγορεύεται. Πάντως, επειδή δεν καταφεύγω στις θεωρίες συνωμοσίας παρά μόνο αν δεν ευσταθεί για ένα γεγονός καμία άλλη εξήγηση, ψάχνοντας να βρω αιτία για την ταυτόχρονη ύπαρξη των δύο αυτών σχέσεων, την αποδίδω πρωτίστως σε γνωσιακά και πολιτισμικά ελλείμματα του τότε πρωθυπουργού.

(Προφανώς και του κ. Καλπαδάκη, αλλά η μέγιστη ευθύνη είναι του πρώτου). Ο διορισμός στο Μαξίμου του Καλπαδάκη, ενώ είχε τη σχέση –που είχε– με την Barutçu, μου επιβεβαιώνει δηλαδή την άποψή μου ότι, εκτός από την κουτοπονηριά του, την καπατσοσύνη του στα εσωτερικά του κόμματός του, και το ταλέντο του να ξεγελάει τον κόσμο λέγοντας ξεδιάντροπα ψέματα, ο Τσίπρας δεν είναι πολύ έξυπνος. Επιπλέον, είναι αφελής, γεγονός που έχει ως αιτία, πέρα από πιθανή έμφυτη προδιάθεση και έλλειψη φυσικών χαρισμάτων νόησης και διάκρισης, την τραγική υστέρηση στην ευρύτερη παιδεία του, χάρη στην παραμονή του για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη γυάλινη σφαίρα της κομμουνιστικής θεωρίας και ιστοριογραφίας, ένα χρυσόψαρο στη γυάλα ενός παραμορφωμένου κοσμοειδώλου.

Πότε έγινε γνωστή η σχέση Καλπαδάκη- Μπαρουτσού

Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, τη σχέση Καλπαδάκη-Barutçu τη δημοσιοποίησε πρώτος, επισημαίνοντας το απαράδεκτό της, ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός και, ακολουθώντας την αποκάλυψη, την έθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αλλά οι επισημάνσεις τους πνίγηκαν αμέσως με την κατηγορία του "σεξισμού", επειδή, λέει, η Barutçu ήταν γυναίκα! Ο Τζανακόπουλος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, με ύφος ηθικής απέχθειας, είπε ότι "ντρέπεται" για τον Λοβέρδο και την ερώτηση. Και έτσι έκλεισε το θέμα. Τύπος, πολιτικοί, δημόσιοι διανοούμενοι, απόλυτη σιγή. Κακόμοιρη Ελλάδα!

Ποια είναι η Barutcu

Συνάδελφοι τής Barutçu στην τουρκική πρεσβεία- σημειώνει ο Απόστολος Δοξιάδης-σήμερα φυγάδες στη Δύση, την περιγράφουν κατά την περίοδο ως τον Ιούλιο του 2016 ως "φιλελεύθερη και με απόψεις μοντέρνες, όχι συντηρητική ή θρησκόληπτη". Έστω ότι ήταν έτσι –ή εμφανιζόταν έτσι. Αλλά οι πολιτικές και κοινωνικές απόψεις της Barutçu άλλαξαν, όπως και δεκάδων χιλιάδων άλλων τούρκων κρατικών λειτουργών, αμέσως μετά τη 15η Ιουλίου εκείνου του χρόνου, όταν έγινε η φερόμενη ως "απόπειρα πραξικοπήματος των γκιουλενιστών", όπως τη θέλει η προπαγάνδα του Ερντογάν

Η επικοινωνία Barutcu με τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας

Στη συνέχεια ο Απόστολος Δοξιάδης αποκαλύπτει την τηλεφωνική επικοινωνία της Μπαρουτσού με τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα: Το βράδυ του πραξικοπήματος, συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας, τότε Αντιπλοίαρχος Halis Tunç, είχε επικοινωνία μέσω Whatsapp με την Barutçu, περίπου στις 11 μ.μ., ως ακολούθως:


Barutçu: Κύριε Πλοίαρχε, τι φασαρίες κάνουν οι δικοί σας (οι ένοπλες δυνάμεις);


Tunç: Το Γενικό Επιτελείο έκανε πραξικόπημα.


Barutçu: Τι είδους πραξικόπημα; Ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός, έχουν αντιδράσει;


Tunç: Μόνο αυτό ξέρω.


Barutçu: Να με ενημερώσετε αν έχετε πρόσθετες πληροφορίες.


Hδη, από το γεγονός ότι την επικοινωνία αυτή με τον στρατιωτικό ακόλουθο την έκανε η Barutçu –κανονικά θα ήταν ρόλος του πρέσβη, ή έστω του πρώτου γραμματέα– έχουμε μια ένδειξη ότι από τις πρώτες στιγμές εκείνη ήταν που έδρασε ως ο πολιτικός προστάτης στην πρεσβεία της καθεστωτικής ορθοδοξίας.

Ο ρόλος Μπαρουτσού στην υπόθεση των 8 αξιωματικών

Την επόμενη ημέρα, 16 Ιουλίου 2016, συνέβη το καθοριστικότερο γεγονός στην ιστορία που αφηγούμαι, γράφει ο Απόστολος Δοξιάδης. Αργά το πρωί, οκτώ τούρκοι αξιωματικοί προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας άσυλο από την Ελλάδα. Λίγες ώρες αργότερα, ο Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι "θα σου τους στείλω πίσω σε δύο βδομάδες το πολύ", κατά τη διατύπωση που μετέφερε ο ίδιος ο Ερντογάν. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, και για τον ίδιο τον Τσίπρα και για τη χώρα. Και εδώ αρχίζει η μεγάλη σημασία του ζεύγους, με την Βarutçu να έχει περάσει πλέον ενεργά στη θέση του φανατικού υποστηρικτή του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τους 8 στον Ερντογάν

Oσο για το κύριο συμβάν, ότι ο Τσίπρας "έταξε" τους Οκτώ στον Ερντογάν, είναι εντελώς βέβαιο, συνεχίζει ο Απόστολος Δοξιάδης. Η βούληση έχει ομολογηθεί άλλωστε δημόσια, επανειλημμένως και από αρκετούς –χώρια από τη συχνά επαναλαμβανόμενη μαρτυρία του Ερντογάν, που ο Τσίπρας ποτέ δεν διέψευσε. Η εντυπωσιακότερη δημόσια ομολογία από ανώτατο στέλεχος είναι του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αποστολάκη που, ως γνωστόν, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σπιλώνοντας μια κατά τη γνώμη μου λαμπρή στρατιωτική καριέρα –ομολογώ ότι ως τότε τον εκτιμούσα ιδιαίτερα– δήλωσε ότι "προσπαθήσαμε να τους στείλουμε πίσω" τις πρώτες ώρες. Αλλά δεν τα κατάφεραν, λέει, "γιατί μπλέχτηκε μετά η Δικαιοσύνη".

Φρικτή εντύπωση προκαλεί το γεγονός –δεν έχει γίνει ως τώρα γνωστό– ότι στην πρώτη ανάκριση από την ΕΥΠ των Οκτώ, λίγες ώρες αφού προσγειώθηκαν, παρίσταντο και δύο τούρκοι αξιωματούχοι, στους οποίους οι έλληνες ομόλογοί τους έδιναν δικαίωμα να ανακρίνουν τους αξιωματικούς, λες και ήταν ίσα κι όμοια με εμάς. Και κατά μεταγενέστερη μαρτυρία του Halis Tunç, που από την τότε θέση του είχε τυπικά πρώτος το καθήκον να ζητήσει να επιστραφούν οι Οκτώ, ξέρουμε ότι συνεννοήθηκε με τους έλληνες αξιωματούχους να έρθει στην Αλεξανδρούπολη τουρκικό ελικόπτερο με δύο πληρώματα και φρουρά από τη στρατιωτική αστυνομία. Το ένα πλήρωμα θα επέστρεφε το ελικόπτερο που είχε έρθει με τους Οκτώ, ενώ με το άλλο, και με φύλακες τους στρατονόμους, θα επιστρέφονταν οι Οκτώ, δεσμώτες. Έτσι του είχαν πει. Όμως με τη δημοσιότητα που πήρε σε λίγη ώρα η υπόθεση, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε.

Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν διέψευσε ποτέ ευθέως το "τάξιμο" των Οκτώ, ενώ ο Ερντογάν, σε κάθε ευκαιρία, του το θύμιζε δημόσια. Αλλά για την αλήθεια του "ταξίματος" υπάρχουν πολλές άλλες πηγές, άλλες δημόσιες και άλλες ιδιωτικές. Προσωπικά, μου το έχει επιβεβαιώσει ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, παρουσία μάλιστα μάρτυρα, λέγοντας μου ότι την πράξη του την παραδέχτηκε στον ίδιο ο Τσίπρας.

Θεωρώ ότι ο Τσίπρας, στο θέμα των Οκτώ, έδρασε υποκινούμενος αφ’ ενός από τη φοβία που του ενέπνεε το περιβάλλον του, για τις πιθανές συνέπειες της άρνησης –σε αυτό θα επανέλθω– αλλά επιπλέον, "έταξε" πιθανώς και από εν μέρει συγγνωστή άγνοια των νόμιμων δικαιωμάτων του αλλά και ασύγγνωστη αμέλεια, να μην ενημερωθεί γι’ αυτά, πριν δώσει μια τόσο σημαντική υπόσχεση.

Ο ρόλος της Βασιλικής Θάνου

Οπότε το θέμα παραπέμφθηκε να κριθεί στον Άρειο Πάγο, συνεχίζει ο Απόστολος Δοξιάδης. Και πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν τότε η Βασιλική Θάνου, τοποθετημένη σε αυτή τη θέση από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι στενές σχέσεις της Θάνου με τον Τσίπρα ήταν από τότε ευρύτερα γνωστές, και επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά αργότερα, όταν μετά τη συνταξιοδότησή της ανέλαβε σύμβουλός του στο Μαξίμου. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι το κλίμα τρόμου που είχε προσπαθήσει προκαταβολικά αλλά και κατά τη διάρκεια των διασκέψεών της να μεταφέρει στους αρεοπαγίτες που θα δίκαζαν την υπόθεση των Οκτώ. Η απώτατη πηγή της τρομοκρατίας αυτής βρίσκεται στο περιβάλλον του Μαξίμου, που διαβουλευόταν και αποφάσιζε για τα θέματα αυτά. Και στο οποίο βέβαια καθοριστικός παράγων ήταν ο κ. Καλπαδάκης. Αυτό, με τη σειρά του μεταδιδόταν στον αλήστου μνήμης Κοντονή και τη Θάνου. Το μήνυμα του Μαξίμου, που προφανώς κάπως –πώς άραγε;– μας είχε διαμηνυθεί από την Τουρκία, ήταν "εκδώστε τους για το καλό σας, γιατί αλλιώς αλίμονο στην Ελλάδα, μαύρο φίδι που σας έφαγε!". Το μήνυμα αυτό το Μαξίμου το διέδιδε, τάχα εμπιστευτικά, προς όλες τις κατευθύνσεις, δημοσιογράφους, πολιτικούς άλλων παρατάξεων, παράγοντες του δημόσιου βίου. Και πολλοί το έχαφταν, αμάσητο.

Οι συνεργάτες του Τσίπρα φοβόντουσαν πόλεμο με την Τουρκία

Ερντογάν Μαύρη Θάλασσα

Τις τελευταίες ημέρες πριν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, όταν άκουγα από έγκυρες πηγές ότι η Θάνου βυσσοδομούσε, ενσπείροντας πανικό στους δικαστές που συσκέπτονταν για την υπόθεση, έκανα συναντήσεις με δύο, ως τότε προσωπικά άγνωστά μου, ανώτατα στελέχη του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ –για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου.

Ο πρώτος, κάπως ηλικιωμένος, ήταν γλυκύτατος, με κράτησε δύο ώρες στο γραφείο του, προτείνοντάς μου ενδιάμεσα, καφεδάκια, κουλουράκια και μετά ουζάκια και λουκανικάκια, που ευγενώς αρνιόμουν, και δίνοντάς μου χαζοχαρούμενες διαβεβαιώσεις του τύπου "μα ο Αλέξης είναι καλό παιδί, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα", "αποκλείεται να θέλει να τους εκδώσει", "αποκλείεται να μίλησε στη Θάνου", και άλλα τέτοια.

Ο δεύτερος δεν ήταν άλλος από τον κ. Καλπαδάκη. Το κλίμα ήταν εδώ τελείως διαφορετικό. Πάλι τυπικά ευγενικό, αλλά οι ματιές μας τώρα έβγαζαν φωτιές. Σε αυτόν διατύπωσα τις προειδοποιήσεις μου όσο γίνεται πιο απόλυτα: "Αν τους δώσετε πίσω, παραβαίνοντας κάθε αρχή ανθρωπισμού, ηθικής και νομιμότητας, σας διαβεβαιώ ότι θα κάνω σκοπό της ζωής μου να σας ξεφτιλίσω σε όλο τον πλανήτη!". Τα λόγια μου ακούγονται ίσως φαιδρά σήμερα –στο κάτω-κάτω, ποιος ήμουν εγώ να απειλώ μια κυβέρνηση με τέτοια τρομερά πράγματα;– αλλά στη στιγμή και στον τόνο που λέγονταν έβλεπα ότι έπιαναν τόπο. Ο κ. Καλπαδάκης ήξερε άλλωστε, όπως μου είπε, ότι όλη τη δημοσιότητα για τη σωτηρία των Οκτώ, που περιλάμβανε ήδη και τον ξένο Τύπο αλλά και προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα διεθνών πολιτικών οργανισμών, την είχα ξεκινήσει εγώ. Αλλά αφού είχε διαπιστώσει το κίνητρό μου να τον συναντήσω, σε κάποια στιγμή, προς μεγάλη μου κατάπληξη ομολογώ, σε τόνο σχεδόν παρακλητικό, άρχισε να προσπαθεί να με πείσει ότι αν οι Οκτώ δεν εκδίδονταν, ο "Ερντογάν θα θυμώσει πάρα πολύ". "Ε, ας θυμώσει", του είπα εγώ. "Δεν είναι έτσι απλό", συνέχισε, κουνώντας το κεφάλι σοβαρά. "Ο θυμός του θα έχει τρομερές συνέπειες". Και πες, πες, κατέληξε να μου πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν δεν εκδώσουμε τους Οκτώ θα γίνει πόλεμος. Εγώ έμεινα άφωνος. "Μα το πιστεύετε σοβαρά αυτό;", ρώτησα. "Ναι, και έχουμε έγκυρες πληροφορίες. Και σας παρακαλώ να το πιστέψετε και εσείς". (Οι έγκυρες πληροφορίες σίγουρα περιλάμβαναν και την κυρία Barutçu.) Η παράκλησή του πάντως δεν είχε αποτέλεσμα, και χωρίσαμε, με εκείνον να μου λέει ότι θα μεταφέρει τα λεγόμενά μου στον Τσίπρα, και εμένα να του λέω ότι ήμουν στη διάθεσή του αν ήθελε να μου μεταφέρει κάποιο σχόλιο ή ερώτηση. Δεν επικοινώνησε ξανά.

Ποιός είναι ο κ. Καλπαδάκης

Ο Καλπαδάκης ήταν ανιψιός του κ. Βούτση, (και τοποθετήθηκε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα) επειδή τον συμπαθούσε, επειδή του φαινόταν πειθήνιος; Δεν ξέρω. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η θέση αυτή ανατίθεται πάντα σε παλιούς διπλωμάτες, με τον βαθμό του πρέσβη, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, και πάντως ανθρώπους με τεράστια πείρα και γνώση. Αντίθετα, ο Καλπαδάκης ήταν ένας νεαρός, άπειρος διπλωμάτης, που μόλις είχε επιστρέψει από τριετή τοποθέτηση στην Άγκυρα, όπου αναπτύχθηκε το ειδύλλιο με την Barutçu. (Αν πίστευα στις θεωρίες συνωμοσίας, θα έλεγα ότι υπήρξε στην αρχή του ειδυλλίου κάποια ενθάρρυνση, από τουρκικής πλευράς). Η επιλογή του Καλπαδάκη από τον Τσίπρα, αλλά και η ανεπάρκεια και φοβικότητα του δεύτερου, τους έκαναν να πιστεύουν για την Τουρκία όσα τους σέρβιρε η πλευρά Ερντογάν, άλλα μέσω δημοσιότητας, άλλα μέσω κρεβατομουρμούρας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι την εθνική μας πολιτική, τουλάχιστον στο ζήτημα της τήρησης του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανθρωπιάς, σε θέματα ασύλου, τη διαχειρίζονταν φοβικά ανθρωπάρια.



Έξυπνη εφαρμογή για διαβητικούς αναπτύσσουν τρία ελληνικά πανεπιστήμια

 


Μία έξυπνη εφαρμογή μέσω της οποίας ένας διαβητικός θα φωτογραφίζει το γεύμα του πριν το καταναλώσει και θα παίρνει πληροφορίες για τις θερμίδες, έτσι ώστε να γνωρίζει πόση ινσουλίνη να χρησιμοποιήσει για να μην ανέβει το επίπεδο του ζαχάρου του, αναπτύσσουν το τμήμα τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία διετία, όπως δήλωσε στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Διαβήτη στο διαβητολογικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Ο κ. Χαλβατσιώτης μίλησε ακόμη για όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αναφερόμενος στο βιονικό πάγκρεας, τα έξυπνα φάρμακα, αλλά και στις μελέτες που γίνονται με βλαστοκύτταρα, στο μοτίβο που αντιμετωπίζονται τα αιματολογικά νοσήματα.

Οι εξελίξεις στο διαβήτη φαίνεται να είναι ραγδαίες αυτή τη στιγμή , καθώς οι κλινικές μελέτες που είχαν πάει πίσω διεθνώς λόγω covid τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται δριμύτερες, αν σκεφτεί κανείς ότι στο εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, όπως λέει ο καθηγητής Χαλβατσιώτης, έχουν κατατεθεί 80 καινούργιες κλινικές μελέτες και άλλες 300 υποβάλλονται έως το τέλος του έτους.

Έξυπνα φάρμακα για απώλεια βάρους και όχι μόνο

«Έχουμε πολλά νέα πράγματα να δούμε στο εγγύς μέλλον, τα οποία θα στηρίζονται είτε στις μελέτες γενετικών προσδιορισμών, ή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που οδηγούν τους διαβητικούς σε άσχημες εξελίξεις της υγείας τους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ή νεφρολογικά νοσήματα, όπου την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί μία επανάσταση. Κι αυτό διότι δόθηκε η άδεια τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη να χορηγούνται και σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς απαραίτητα να έχουν διαβήτη. Αυτό που τώρα όμως καταπολεμάται ήδη σθεναρά είναι η παχυσαρκία, γιατί προσδιορίζει τον προδιαβήτη, οπότε αν μειώσουμε το ποσοστό της παχυσαρκίας, τότε θα δούμε με πιο αισιόδοξο μάτι και το αύριο. Ήδη ένα σκεύασμα με ένα χάπι την εβδομάδα απέδειξε ότι έχει σημαντική επίδραση, ωστόσο σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ενέσιμο σκεύασμα (για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες και πρόκειται άμεσα να πάρει άδεια) το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από τα ήδη κυκλοφορούντα».

Σε ερώτηση αν αυτά τα χάπια απώλειας βάρους ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε κάποιο μη διαβητικό, καθότι τελευταία κάποιοι τα παίρνουν για να αδυνατίσουν, ο διακεκριμένος διαβητολόγος απαντά: «Αυτά είναι έξυπνα φάρμακα, δηλαδή δρουν όταν το σάκχαρο είναι ψηλά. Αν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό, δεν έχουν καμία επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Άρα θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Βλαστοκύτταρα και βιονικό πάγκρεας

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, γίνονται πολλές μελέτες για τα βλαστοκύτταρα «και όπως σε πολλά νοσοκομεία έχουμε τις μονάδες μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων για αιματολογικά νοσήματα, έτσι θα έχουμε πιθανότατα και για τον διαβήτη στο εγγύς μέλλον. Επίσης, ένα καινούργιο κεφάλαιο αναπτύσσεται για την προστασία της ηπατικής δυσλειτουργίας. Ήδη, έχουν γίνει τεχνολογικές επιτυχίες που μπορούν να αποτελέσουν το βιονικό πάγκρεας, και ήδη, κυκλοφορεί αυτή η τεχνολογία στην αγορά, απλά χρήζει τελειοποίησης, και ως προς το μέγεθος να γίνει μικρότερο, αλλά και να μην χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.

Πρόκειται για μία συσκευή που μετράει το ζάχαρο συνεχώς και χορηγεί ινσουλίνη, χωρίς όμως να ασχολείται ο ασθενής, όπως στις συσκευές που ήδη κυκλοφορούν. Αυτή η συσκευή συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο με κάποια εφαρμογή κι έτσι χωρίς να ασχολείται ο διαβητικός με το σάκχαρο του, η τεχνολογία τον βοηθά στη ρύθμιση του. Μελλοντικά αυτές οι συσκευές μπορεί να τοποθετούνται υποδόρια, έτσι ώστε να μην είναι καν εμφανείς».

Τα δελφίνια και η γονιδιακή διερεύνηση του διαβήτη

Πώς όμως η φύση μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να πάει ένα βήμα μπροστά; «Το Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Θηλαστικών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρήσει ότι τα ρινοδέλφινα μπορούν και ανεβάζουν και κατεβάζουν το σάκχαρο τους στο αίμα, αναλόγως των αναγκών τους. Δηλαδή έχουν ένα κουμπί γενετικό, με το οποίο ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το διαβήτη. Όταν χρειάζονται υδατάνθρακες ανεβαίνει το σάκχαρο γιατί πχ θέλουν να κυνηγήσουν, θέλουν ενέργεια, όταν όμως κοιμούνται πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο βάτραχος στον βόρειο Αρκτικό Κύκλο.

Το σάκχαρό του ανεβαίνει το χειμώνα κατά τη χειμερία νάρκη εκατό φορές επάνω, για να μην παγώσει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς όμως να του δημιουργήσει πχ καρδιαγγειακά προβλήματα που δημιουργεί σε έναν άνθρωπο η αύξηση του σακχάρου από το 100 στο 200. Έτσι λοιπόν, μελετώντας τη φύση και τις δυναμικές που έχει αναπτύξει για να αντιμετωπίζει την υπεργλυκαιμία, ή να την χρησιμοποιεί προς όφελος της, πιστεύουμε ότι θα έχουμε παραδείγματα πώς θα αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα τους ανθρώπους. Θα πρέπει να μάθουμε σε ποιο γονίδιο στηρίζεται στο δελφίνι πχ η δυνατότητα που έχει να τροποποιεί τα επίπεδα σακχάρου, να ψάξουμε να δούμε αν το έχει και ο άνθρωπος αυτό το γονίδιο και αν δεν το έχει να το κερδίσει, με τη γονιδιακή θεραπεία, ούτως ώστε ένα διαβητικό άτομο να μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το διαβήτη του, αναλόγως των αναγκών του».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κακόβουλα λογισμικά βαραίνουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα

 




Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, η ιστορία δείχνει να είναι επιβαρυντική για τη σχέση του Α. Τσίπρα με τα κακόβουλα λογισμικά. 

Τα γεγονότα: 

1. To Citizenlab έχει διαπιστώσει τη λειτουργία κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2018. 

2. Στις 31/3/2018 ο κ. Τόσκας υπογράφει σύμβαση με μια από τις δυο εταιρίες που εμπλέκονται στα κακόβουλα λογισμικά, την Kriκel, στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς, η οποία έγινε αποδεκτή από την τότε κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο γιος του υπουργού φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εργάζεται στην εν λόγω εταιρία. 

3. Εξι μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 (1/7/2019) αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα και το άρθρο 370Α: Η παράνομη παγίδευση, παρακολούθηση, καταγραφή συνομιλίας που λαμβάνει χώρα μέσω δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, όπως επίσης η παράνομη χρήση της πληροφορίας ή του υλικού, υποβαθμίζονται από σοβαρά κακουργήματα (επέσυραν ποινή έως 5 χρόνια) σε ελαφρά πλημμελήματα, για τα οποία προβλέπεται ελάχιστη ποινή φυλάκισης… 10 ημέρες ή ακόμα μόνο χρηματική ποινή!

Το ερώτημα είναι σαφές: Ποιον/ποιους ήθελε να προστατεύσει τότε ο κ. Τσίπρας; Και γιατί; Μήπως τους ιδιώτες οι οποίοι σχετίζονται και εμπλέκονται με κακόβουλα λογισμικά, τα οποία, όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας στο STAR, υπήρχαν επί των ημερών των κυβερνήσεων του; Με την ίδια τροποποίηση ήρθη και το αξιόποινο του πλημμελήματος της παραγωγής, προμήθειας, πώλησης, κατοχής, διανομής, διακίνησης συσκευών παρακολούθησης, που προβλεπόταν στο 370Ε, το οποίο «πλύθηκε» με την τροποποίησή του. 

4. Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υποκλοπή του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη ομολογήθηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-Ρουμπάτη στην ΕΥΠ παρακολουθούνταν δυο κυβερνητικά στελέχη, οι κ. Σαγιάς και Πιτσιόρλας. Ο Στ. Πιτσιόρλας μάλιστα έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

5. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε ρωτήσει δημοσίως την τότε κυβέρνηση, αν τον παρακολουθούσε η τότε κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να πάρει ουσιαστική απάντηση…



Κομισιόν κατά Τουρκίας: Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία


 

Ξεκάθαρη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις δηλώσεις Ερντογάν - Τσαβούσογλου ότι το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσίευσε ο εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο «η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, και, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή τη βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο στη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές βάσει των οποίων έχει ιδρυθεί η ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό».



Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ουδέποτε χορηγήθηκε άδειας εξαγωγής – πώλησης λογισμικού σε εταιρεία

 


Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρινίζουν, αναφορικά με δημοσίευμα, ότι το υπουργείο ουδέποτε χορήγησε άδεια εξαγωγής - πώλησης λογισμικού σε εταιρεία.

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση» τονίζουν πηγές του υπουργείου.



Άμεση δικαστική διερεύνηση για υποκλοπές - Πολιτικοί - Δημοσιογράφοι - Ιδιώτες που εμπλέκονται φυλακή

 


Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους πολίτες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαξεβάνης και δεν ξέρω ποιος άλλος έχει δεν έχει παράνομες συνομιλίες στην κατοχή του χωρίς να τις παραδίδει στην δικαιοσύνη.

Η ιστορία στήθηκε, και σηκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δύο τινά συμβαίνουν σε αυτή την ιστορία, η από πίσω υπάρχει κύκλωμα ΣΥΡΙΖΑ με πράκτορες και ιδιώτες που παρακολουθούν μήνες την κυβέρνηση οπότε τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας, η όλα αυτά είναι φαιδρά και τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών όσων διακινούν και δημοσιεύουν λίστες.

Η μεγάλη προεκλογική επένδυση του Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, με τις υποκλοπές δείχνει σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για τις ποινικές ευθύνες όλων και κυρίως του ίδιου του Τσίπρα που σηκώνει την σημαία. 

Διακινούν τόσο εύκολα λίστες με ονόματα που το 95% είναι κυβερνητικά στελέχη, και δεν τους νοιάζουν οι επιπτώσεις, και καλά κάνουν αφού εκτός απο την Γεορβασίλη κανένας άλλος δεν έχει κάνει μήνυση επειδή δήθεν τον παρακολουθούσαν, η όντως τον παρακολουθούσαν ιδιώτες και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Τσίπρας είναι υπόλογος και για πρακτορικές μεθόδους, και για ποινικές ευθύνες, αφήνει ο φαιδρός να εννοηθεί ότι «γνωρίζει πολλά» και θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει για τη ροή και κυρίως για την κατεύθυνση των αποκαλύψεων.

Οι μόνοι που μπορούν αποφασιστικά να ξεκαθαρίσουν το πεδίο πριν τις εκλογές και να οδηγήσουν όσους πρέπει κατηγορούμενους για κακουργήματα στην δικαιοσύνη είναι οι δικαστές και οι εισαγγελείς. Η υπόθεση βρωμάει ΣΥΡΙΖΑ και επιβάλλεται για να δημοσιοποιείται οτιδήποτε να καταθέτουν και στοιχεία, εάν δεν κατατεθούν στοιχεία πρέπει ο υπεύθυνος να συλληφθεί, όπως θα πρέπει να γίνει άμεσα κλήση και όσων φαίνονται ότι παρακολουθούνταν. Αυτό επιτάσσει ο ελληνικός λαός για να ξεβρωμίσουμε.




Τραγωδία σε αεροπορική επίδειξη στις ΗΠΑ

 


Μια αεροπορική επίδειξη στο Ντάλας των ΗΠΑ εξελίχθηκε σε τραγωδία όταν δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα με αξιωματούχους να εκτιμούν πως τουλάχιστον έξι άτομα βρίσκονταν στα πληρώματά τους.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ένα μεγάλο B-17 (βομβαρδιστικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) κινείται στον αέρα όταν ένα μικρότερο μονοθέσιο αεροσκάφος Bell P-63 Kingcobra πέφτει πάνω του με αποτέλεσμα να συγκρουστούν.


Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι συντρίμμια από τη σύγκρουση έπεσαν στον αυτοκινητόδρομο 67 με αποτέλεσμα ένα τμήμα του δρόμου να κλείσει για την κυκλοφορία.






Η Γερουσία στους Δημοκρατικούς, κέρδισαν και την Νεβάδα, πάνε οι ελπίδες Ερντογάν

 


Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει την 50ή έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ και διατηρεί τον έλεγχό του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.

Τα προηγούμενα 24ωρα ο Λάξαλτ προηγούνταν της «κούρσας» ωστόσο η διαφορά του από τη Δημοκρατική γερουσιαστή ήταν τόσο μικρή, που η καταμέτρηση των ψήφων είχε εξελιχθεί σε «θρίλερ» για γερά νεύρα, μιας και η κάλπη της Νεβάδα σήμαινε τόσα πολλά.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Μάστο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε. Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.