Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Μπακογιάννη: Να μην ισχύει το πιστοποιητικό για εμάς τους 60ρηδες χωρίς την τρίτη δόση

 


Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε για το εμβόλιο πώς, πρέπει να το κάνουν οι άνθρωποι που έχουν αυτοάνοσα. Κάνω έκκληση γιατί ζω αυτή την κατάσταση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατεύσουν τη ζωή τους», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 – «στη δική μου ηλικία», όπως είπε – να κάνουν το ταχύτερο δυνατόν την τρίτη δόση, καθώς «στους 2 μήνες δεν έχουν καμία προστασία». «Λέω το προσωπικό μου για να τους πείσω όσο μπορώ. Εγώ στους 2 μήνες είχα μηδενική προστασία, μετά το τρίτο εμβόλιο έχω 96%. Είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο τουλάχιστον για τους άνω των 60, η τρίτη δόση», ανέφερε.

Η κυρία Μπακογιάννη, απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην ίδια ηλικία και αρνούνται να εμβολιαστούν. «Σήμερα στα νοσοκομεία υπάρχουν άνθρωποι που ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο. Όταν τους λένε ότι έχουν καρκίνο και πρέπει να κάνουν μια χημειοθεραπεία διότι καταλαβαίνουν ότι είναι μια αρρώστια από την οποία κινδυνεύουν να πεθάνουν, κάνουν τις χημειοθεραπείες τους, με φάρμακα πάρα πολύ δυνατά και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αρνούνται το εμβόλιο που έχουν κάνει 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, το οποίο έχει ελεγχθεί περισσότερο από όλα τα εμβόλια που κάνουμε στα παιδάκια μας χωρίς να ρωτήσουμε και δεν έχουμε παιδική θνησιμότητα και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο το οποίο είναι το Α και το Ω για τη δική τους προστασία», επεσήμανε, λέγοντας ότι οι καρκινοπαθείς δίνουν διμέτωπο αγώνα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατεύσουν τη ζωή τους»«Πρέπει να το κάνουν οι άνθρωποι που έχουν αυτοάνοσα. Κάνω έκκληση γιατί ζω αυτή την κατάσταση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατεύσουν τη ζωή τους. Όταν σου έρθει το πρόβλημα δέχεσαι τον γιατρό ο οποίος σου λέει “κάνε το Α, κάνε το Β” γιατί εκείνη την ώρα καταλαβαίνεις ότι θέλεις να ζήσεις. Ε, για όνομα του Θεού, ας κάνουν το εμβόλιο αυτή τη στιγμή, διότι αυτό είναι το μόνο που θα τους προστατεύσει αυτή τη στιγμή για να μην μπουν αύριο σε ΜΕΘ. Δεν είναι ώρα για πείσματα, είναι ώρα να ακούσουμε και δεχθούμε την επιστήμη. Ας μην κάνουμε “ταρζανιές” που τελικά θα γυρίζουν εις βάρος της δικής μας υγείας και της υγείας των ανθρώπων που αγαπάμε», υπογράμμισε η ίδια..

Αναφορικά με τον επόπτη Υγείας που φέρεται να παρότρυνε 51χρονη γυναίκα – η οποία πέθανε από κορονοϊό – να μην εμβολιαστεί και να μην διασωληνωθεί, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαθεσιμότητα καινα προχωρήσουν οι διαδικασίες απόλυσης. Ζήτησε «να σταματήσει να πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο» και να «κατηγορηθεί με πολύ βαριές κατηγορίες».

Η κ. Μπακογιάννη έκανε και αναφορά στο μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας άδικες τις κατηγορίες κατά της χώρας μας. «Λόγω Κρήτης έζησα την περιπέτεια ανθρώπων πάνω σε τούρκικο πλοίο, με τούρκικη σημαία, το οποίο εμφανίστηκε και αρνήθηκαν να το πάρουν πίσω οι Τούρκοι, ο “ευαίσθητος” Ερντογάν που νοιάζεται για τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο κτλ. Tελικώς οι άνθρωποι στο πλοίο διεσώθησαν από το ελληνικό Λιμενικό. Το ελληνικό Λιμενικό σώζει ζωές. Αλλά δεν επιτρέπει βεβαίως τη μαζική εργαλειοποίηση μεταναστών δια των τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι έρχονται συνοδευόμενοι πολλές φορές από τουρκικές ακταιωρούς», διευκρίνισε.

Τόνισε ότι πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς «ο Έβρος είναι πλήρως θωρακισμένος, ο ελληνικός στρατός και το ελληνικό λιμενικό έχουν κάνει “θαύματα με ανθρωπιά”, δηλαδή δεν έχουν αφήσει κανέναν μέσα στη θάλασσα, πολλές φορές διακινδυνεύοντας τη δική τους ζωή για να μπορέσουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές μέσα από τη θάλασσα. Άλλο αυτό που είναι ανθρώπινο καθήκον μας και δεν το συζητάμε, και άλλο να επιτρέψουμε σε αυτές τις κυβερνήσεις και στα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπορίας να ανθίζουν και να λουλουδίζουν».

Έκανε λόγο για ανθρώπους που δεν είναι πρόσφυγες, αναφέροντας μια είδηση από τους New York Times για έναν 20χρονο από το κουρδικό Ιράκ που είναι η πιο σταθερή περιοχή του Ιράκ, και ο οποίος «είπε στη μάνα του ότι θέλει να φύγει για να αποκτήσει αυτοκίνητο και μια καλύτερη ζωή. Το σέβομαι, απλώς η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει αποδέκτης όλων των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα οικονομικό σε αυτό τον κόσμο».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Ο Ερντογάν έχοντας εργαλειοποιήσει πρώτος τους μετανάστες στον Έβρο έδωσε «μαθήματα» κακής συμπεριφοράς σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες. Χρησιμοποιώντας τους μετανάστες στον Έβρο, προσπάθησε να πιέσει την Ευρώπη. Τότε καταφέραμε η απάντηση της Ευρώπης να είναι μία και ενιαία. Για πρώτη φορά τα ελληνικά σύνορα αναγνωρίστηκαν ουσιαστικά και όχι θεωρητικά, ως ευρωπαϊκά σύνορα. Το παράδειγμα του Ερντογάν άρεσε πολύ στον κ. Λουκασένκο, ο οποίος πίστεψε- όπως και ο Ερντογάν – ότι θα μπορεί να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες, να πιέσει την Ευρώπη και δια αυτού του τρόπου να υπάρχει μια διαφορετική συμπεριφορά έναντι της Λευκορωσίας. Θα αποτύχει και ο κ. Λουκασένκο στην προσπάθειά του», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη.

«Αλλά βεβαίως, η Ευρώπη πλέον πρέπει να λάβει μέτρα τα οποία να είναι πολύ πιο ουσιαστικά και αποφασιστικά. Διότι το να παίζεις με τις ζωές αυτών των φουκαράδων ανθρώπων οι οποίοι ψάχνουν για ένα καλύτερο αύριο με τα παιδάκια στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν άνθρωπο σήμερα», συμπλήρωσε.

Από την εμπειρία της η Ντόρα Μπακογιάννη λέει ότι γίνεται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη Λευκορωσία, για να αποφύγουν το μεγάλο θέμα των δυο περιφερειών της Ουκρανίας. Μίλησε για τις 2 ρωσόφωνες περιοχές στην Ουκρανία, οι οποίες οικονομικά και διοικητικά έχουν πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία, τροφοδοτούνται από τη Ρωσία. «Είναι ένα ιδιαίτερο και προβληματικό καθεστώς. Μετά την Κριμαία, αυτές οι περιφέρεις θα αποτελέσουν το μήλο της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Άρα εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είμαστε έτοιμοι για να δούμε τι θα κάνουμε», εξήγησε η ίδια.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην ανάγκη να λάβει πάρα πολύ σοβαρές αποφάσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην επίδειξη αποφασιστικότητας από την ΕΕ. Διότι αρχίζουν και ανθίζουν αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία πόρρω απέχουν από οποιαδήποτε δημοκρατία ευρωπαϊκή, και αυτά δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Μαυρίζει η ψυχή μου κάθε βράδυ. Βλέπω δελτία ειδήσεων σε ξένα Μέσα και αρρωσταίνω. Είναι τρομερό πράγμα να τάζεις το όνειρο στους ανθρώπους και μετά να τους έχεις μέσα στα δάση να ξεπαγιάζουν και να αφήνεις τις εγκύους να αποβάλλουν. Αυτό το πράγμα δεν αντέχεται. Δεν έχει δικαίωμα κανένας ηγέτης στον κόσμο να χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για μικροπολιτικά και μικρο-εθνικά παιχνίδια».



Πούτιν: «Πρόκληση» οι αμερικανικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα


 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη Δευτέρα «πρόκληση» τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στην προκλητική φύση των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες ενισχύουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», επισημαίνει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδειχνε να αναφέρεται στη συμμετοχή αρκετών αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που η Μόσχα είχε δηλώσει, την περασμένη εβδομάδα, ότι «παρακολουθεί» και τις οποίες ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «σοβαρή πρόκληση».

Η τελευταία του κατηγορία διατυπώνεται σε μια συγκυρία αυξανόμενων εντάσεων σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρόχθια χώρα της Μαύρης Θάλασσας.

Η κατάσταση σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά την προσάρτηση το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια, η Ουκρανία βρίσκεται σε σύγκρουση με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική πλευρά της επικράτειάς της.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόσφατη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της παρόχθιας αυτής χώρας της Μαύρης Θάλασσας.

Στη συνομιλία αυτή με τον Πούτιν σήμερα, ο Μακρόν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του και τη «βούλησή του να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι ασκεί «καταστροφική πολιτική», επικαλούμενος την «πρόσφατη χρήση από την Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή της σύγκρουσης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η χρήση από την Ουκρανία, τον περασμένο μήνα, τουρκικού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους κατά των φιλορώσων αυτονομιστών προκάλεσε την οργή της Μόσχας.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 130.000 ανθρώπων.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ερντογάν: Για πρώτη φορά μιλά για ενδεχόμενο ήττας και αποχώρησής του

 


Ιστορική αναδρομή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, τονίζοντας πως «οτιδήποτε καλό και όμορφο» βρήκαν το προστάτεψαν και το ανέπτυξαν. 

Αναφέρθηκε στην Τροία, λέγοντας πως «είναι το σύμβολο από το παρελθόν που εκπροσωπεί κι εμάς, όπως όλους τους λαούς που έζησαν στην Ανατολία. Η Ομήρου Ιλιάδα εξηγεί έναν αγώνα, που τα ίχνη του φτάνουν στο σήμερα.»

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, ωστόσο, ήταν πως για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το ενδεχόμενο ήττας και αποχώρησής του. «Αν ο λαός πει στο καλό κι έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε.»

Παράλληλα, υπόσχεται στον λαό καλύτερες μέρες, παρόλο που η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.

 


Πηγή: skai.gr





Μητσοτάκης από Λονδίνο: Δεν θα επιβάλουμε καθολικό lockdown στους ανεμβολίαστους όπως η Αυστρία

 


Ολόκληρη η συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην εκπομπή Good Morning Britain


Susanna Reid:* Είναι χαρά μας που σας έχουμε στο στούντιο μαζί μας σήμερα το πρωί. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Καταρχάς θα ήθελα να σας μιλήσω για τη μεταναστευτική κρίση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεταναστευτική κρίση. Δεν ξέρω εάν είχατε την ευκαιρία να το δείτε, αλλά σήμερα το πρωί ο ρεπόρτερ μας Jonathan Swain πήγε στη Μάγχη και εντόπισε αυτούς τους τρεις άντρες που επέβαιναν σε καγιάκ και προσπαθούσαν να φτάσουν από Γαλλία στη Βρετανία. Και πραγματικά, τους παρακολουθούσαμε σήμερα. λόγω της δύναμης των ρευμάτων έκαναν συνεχώς κύκλους και τελικά το συνεργείο του Jonathan χρειάστηκε να καλέσει τις αρχές.


Τι κάνει η Ελλάδα για τους πολλούς μετανάστες που προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα νησιά σας;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βλέπουμε αντίστοιχες εικόνες, σχεδόν σε καθημερινή βάση καθώς απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των συνόρων μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σε καθημερινή βάση σώζουμε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξαρθρώσουμε τα παράνομα δίκτυα διακινητών.


Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Και αν δεν καταφέρει κάποιος να στείλει σαφές μήνυμα ότι προστατεύει τα σύνορά του, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα -ή στο Ηνωμένο Βασίλειο εν τέλει.


Και αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό θέμα για εμάς. Δεν μπορούμε να έχουμε τη ζώνη Σένγκεν, η οποία είναι μια ζώνη ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και θα έλεγα ότι το κάνουμε αποτελεσματικά, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια.


*Susanna Reid:* Γυρίζετε πίσω τις βάρκες; Αυτό είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ποια είναι η υποχρέωσή σας απέναντι ​​σε αυτούς τους ανθρώπους;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Πάντοτε προσπαθούμε -πολύ αποτελεσματικά θα έλεγα- να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε, όμως, την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει τη δουλειά της, τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα, είναι απολύτως σαφές ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα για την εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τα σκάφη να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.


*Ed Balls:* Το Ηνωμένο Βασίλειο πίστευε ότι εκτός της ζώνης Σένγκεν αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αστυνόμευση των συνόρων μας θα γινόταν πιο εύκολη. Αυτή ήταν η υπόσχεση στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα. Αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο και εκτός της ΕΕ. Ποια είναι η άποψή σας για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου; Τι θα λέγατε στον Boris Johnson;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η φύλαξη θαλάσσιων συνόρων είναι πάντα μια πολύ, πολύ περίπλοκη άσκηση. Εγώ μπορώ να αντλήσω συμπεράσματα μόνο από τη σχετική εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα. Έχουμε χερσαία σύνορα με την Τουρκία και έχουμε και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Πάντα ανησυχούμε πολύ όταν βλέπουμε χώρες να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς σκοπούς. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει τώρα μεταξύ της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Είδαμε ένα παρόμοιο περιστατικό να συμβαίνει στην  Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας μας με την ενθάρρυνση ουσιαστικά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ελλάδα. Είπαμε «όχι». Προστατεύσαμε τα σύνορά μας. Και το περιστατικό αυτό δεν επαναλήφθηκε.


Χρειάζεται λοιπόν, προφανώς, συνεργασία με γειτονικές χώρες και είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να συνεργαστεί με τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Και εμείς προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Και καλούμε την Τουρκία να κάνει αυτά που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ, διότι έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία και μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της δράσης των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών.


Ταυτόχρονα, χρειάζονται τρόποι νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι μία σχετικά μεσαίου μεγέθους χώρα αλλά έχουμε υποδεχθεί περισσότερες από 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν με τις οικογένειές τους στο πλαίσιο μιας, θεωρώ, σημαντικής ανθρωπιστικής δράσης. Έχουμε χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που το δικαιούνται τα τελευταία δύο χρόνια. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα ότι δεν επιδεικνύει ανθρωπιστική στάση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά της Ελλάδας. Επομένως, πιστεύω ότι έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.


*Ed Balls:* Και τι θα λέγατε για την προστασία της Ελλάδος από την απειλή της κλιματικής αλλαγής; Γιατί, προφανώς, λόγω της γεωγραφίας της Ελλάδας, σας επηρεάζει ιδιαίτερα το ζήτημα της στάθμης των υδάτων της θάλασσας. Επίσης, εσείς βιώσατε τις συνέπειες της μεγάλης κλιματικής αλλαγής μέσω των πυρκαγιών που έπληξαν  την Ελλάδα. Πώς νιώσατε στο τέλος των συνομιλιών του COP26, όταν η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού; Σας ενόχλησε;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Boris Johnson. Είναι, όπως γνωρίζετε, ιδιαίτερα περίπλοκο να έχεις τόσες πολλές χώρες που προσπαθούν ταυτόχρονα να διαπραγματευτούν μία συμφωνία. Προφανώς θα θέλαμε κάποιες χώρες να είναι πιο φιλόδοξες.


Μπορώ να σας πω τι κάνει η Ελλάδα. Πρώτα από όλα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου η κλιματική αλλαγή γίνεται περισσότερο αισθητή, κάτι που είδαμε με τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Αυτό που προσπαθούμε καταρχάς να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα το ταχύτερο δυνατό. Θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2023 με εξαίρεση μία. Και θα απαλλαγούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028.


Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματά μας, τα νησιά μας. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση των μικρότερων νησιών μας σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Έχουμε συγκροτήσει ξεχωριστό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα στο θέμα της πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι οι πυρκαγιές θα οριοθετούνται προτού γίνουν πολύ μεγάλες και καταστροφικές. Και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της Ευρώπης.


*Susanna Reid:* Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο θέμα της αντιμετώπισης του Covid; Έχουμε δει μια πραγματικά ανησυχητική άνοδο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη Γερμανία, την Ολλανδία, ενώ η Αυστρία μόλις επέβαλε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Πώς τα πάτε με τα ποσοστά εμβολιασμών; Βασίζεστε σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι δεν είναι; Τι θα λέγατε στους βρετανούς τουρίστες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα;


*Κυριάκος Μητσοτάκης*: Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, ήταν μεγάλη η χαρά μας που υποδεχτήκαμε  τους Βρετανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είχαμε μια σχετικά πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν. Νομίζω ότι ήρθαν περίπου 2,5 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Θα σας συνιστούσα να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας για το επόμενο έτος όσο το δυνατόν συντομότερα. Νομίζω ότι θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι.


Αλλά αυτή τη στιγμή -έχετε δίκιο που το επισημαίνετε- είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Νομίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αν κοιτάξετε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ. Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους  να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε κάνει  πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Δεν μπορείτε δειπνήσετε σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εάν είστε ανεμβολίαστος.


 


*Susanna Reid:* Επομένως υπάρχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αφορούν και ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σε περίπτωση που έρθουν στην Ελλάδα. Αφορούν όλους όσοι έρχονται στη χώρα αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα δεν μπαίνει κανείς στη χώρα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά φυσικά οι κανόνες ισχύουν για όλους. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.


Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν.


Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.


*Ed Balls:* Στον Πρωθυπουργό μας αρέσουν οι διακοπές του. Οπότε είμαι σίγουρος ότι όταν τον συναντήσετε σήμερα θα σκέφτεται ένα ενδεχόμενο ταξίδι στην Ελλάδα του χρόνου. Του αρέσει όμως και η ελληνική ιστορία. Είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσετε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχει περίπτωση να πείσετε αυτόν τον κλασικιστή Πρωθυπουργό, εδω στη Βρετανία, να αρχίσει να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά τα Ελγίνεια Μάρμαρα;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα έπρεπε. Είναι λάτρης της κλασικής Ελλάδας...


*Ed Balls:* Γιατί βρίσκονται εδώ; Προσωπικά δεν το καταλαβαίνω...


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βρίσκονται εδώ επειδή κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν.


*Ed Balls:* Για αυτό υπάρχει μεγάλη συζήτηση. Κλάπηκαν ή μεταφέρθηκαν στη χώρα νόμιμα; Αλλά εν τέλει...


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι νομική διένεξη. Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους. Θα σας ενθάρρυνα να κάνετε μία από τις εκπομπές σας στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη.


Αυτό συνηγορεί υπερ της θέσης μας για την  επανένωση των γλυπτών και θα αυτό το ζήτημα θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Και πιστεύω ότι η γενική προσέγγιση ότι αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό, είναι κάπως αναχρονιστική.


*Ed Balls:* Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσατε να δανείσετε ή να δώσετε ως αντάλλαγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βεβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση.


Και ποια θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας», στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Μεγάλη Βρετανία που κάνει μια τόσο γενναιόδωρη χειρονομία προς τον ελληνικό λαό.


*Ed Balls:* Πιστεύω ότι αυτός ο Πρωθυπουργός, ο Boris Johnson, είναι η καλύτερη ευκαιρία σας, οπότε καλή τύχη. Αν δεν μπορέσετε να πείσετε αυτόν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσετε να πείσετε κάποιον. Ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ που σας είχαμε εδώ σήμερα.


*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


 




Θετικά σχόλια από Βρετανούς για τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Good Morning Britain


 

Πολλοί ήταν οι χρήστες του twitter που σχολίασαν θετικά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο βρετανικό ITV και την εκπομπή Good Morning Britain. 

Συγκεκριμένα, μετά την ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της εκπομπής ενός αποσπάσματος, τα σχόλια άρχισαν να πέφτουν «βροχή». Οι χρήστες ήταν κυρίως Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι εκδήλωναν τον θαυμασμό τους προς το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού ενώ ταυτόχρονα τον συνέκριναν με τον Βρετανό, Μπόρις Τζόνσον.



Βουλγαρία: Πώς δύο απόφοιτοι του Χάρβαρντ έκαναν την έκπληξη και κέρδισαν τις εκλογές

 


Δύο απόφοιτοι του Χάρβαρντ είναι οι απρόσμενοι νικητές των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στη Βουλγαρία. Με σημαία τους τη μάχη κατά της διαφθοράς ο Κίριλ Πέτκοφ και ο Άσεν Βασίλεφ έκαναν την έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής κερδίζοντας την πρωτιά και έχουν τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το νέο κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) έλαβε το 25,5% των ψήφων, μπροστά από το πρώην κυβερνών κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ που συγκέντρωσε 22%. Η εκλογική έκπληξη της περασμένης Κυριακής συνίσταται στο γεγονός ότι το νέο κόμμα ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες και κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη λόγω των δεσμεύσεών του για διαφάνεια, μηδενική ανοχή στη διαφθορά και μεταρρυθμίσεις.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι το επόμενο κοινοβούλιο θα είναι ακόμη πιο κατακερματισμένο, με επτά κόμματα να εκπροσωπούνται σε αυτό, ενώ είναι πιθανό ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε εβδομάδες διαπραγματεύσεων για την προσπάθεια σχηματισμού κυβερνητικό συνασπισμού, με τρία κόμματα να προσπαθούν να το πράξουν πριν προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Κίριλ Πέτκοφ εμφανίστηκε στη βουλγαρική τηλεόραση και ξεκαθάρισε: «Θα μιλήσουμε με όλα τα κόμματα, εκτός από το GERB (το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ) και το DPS (το κόμμα της τουρκικής μειονότητας) για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού».

Ο Κίριλ Πέτκοφ είναι ένας 41χρονος οικονομολόγος, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Βανκούβερ και κάτοχος MBA από το Χάρβαρντ και ίδρυσε μαζί με τον Άσεν Βασίλεφ, επίσης απόφοιτο του Χάρβαρντ, το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα αυτό έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κέρδισε την πρωτιά. Ασφαλώς θα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι φυσικοί μας σύμμαχοι είναι η Δημοκρατική Βουλγαρία, το σοσιαλιστικό κόμμα BSP και το κόμμα "Υπάρχει τέτοιος λαός", καθώς οι βασικές τους αρχές συμπίπτουν με τις δικές μας», ανέφερε ο Πέτκοφ. «Όλοι μας θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και να αλλάξουμε τον γενικό εισαγγελέα σε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας της δικαιοσύνης».

Τα δύο «αγόρια του Χάρβαρντ», όπως αποκαλούν πλέον οι Βούλγαροι τους Πέτκοφ και Βασίλεφ, είχαν πρωτοεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, συμμετέχοντας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε συσταθεί μέχρι να προκύψει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό όμως δεν συνέβη ούτε τον Απρίλιο, ούτε μετά από νέες εκλογές τον Ιούλιο. Έτσι η χώρα οδηγήθηκε για τρίτη φορά στις κάλπες τον Νοέμβριο, με τους Πέτκοφ και Βασίλεφ να δινουν το παρών, έχοντας συγχωνεύσει τα παλαιότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα Volt και «Ευρωπαϊκή Μεσαία Τάξη» σε ένα νέο πολιτικό σχήμα με την ονομασία «Συνεχίζουμε την Αλλαγή».


Liberal



Ο Νίκος Αλιβιζάτος για Γιώργο Παπανδρέου: Αρνητική υποψηφιότητα για το Κίνημα Αλλαγής.

 


Με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος επικρίνει, τον Γιώργο Παπανδρέου, και τον θεωρεί μια αρνητική υποψηφιότητα για το Κίνημα Αλλαγής.

Το άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου έχει τίτλο «Μια ιδιοτελής υποψηφιότητα» που αποτελεί ουσιαστικά μια αρνητική εξέλιξη.

Ο κ. Αλιβιζάτος περιγράφει τον Γιώργο Παπανδρέου ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «άτολμο» και ως πρωθυπουργό ως «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του «απογοητευτικές». Και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Έχοντας κερδίσει τις εκλογές του 2009 με συνθήματα όπως το περίφημο ''λεφτά υπάρχουν'', ο Παπανδρέου ήταν μοιραίο να βρεθεί ως πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου. Δεν αναφέρομαι στο καταστροφικό πεντάμηνο της αδράνειας (Οκτώβριος 2009-Φεβρουάριος 2010) όσο στην περίοδο που ακολούθησε. Ασφαλώς και η κρίση που αντιμετώπιζε τότε η χώρα ήταν χωρίς προηγούμενο, η Ευρώπη άργησε πολύ να αντιδράσει και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έδινε με τα ''Ζάππεια'' ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Ωστόσο, η χαοτική πρωθυπουργία Παπανδρέου, με τα ατέλειωτα υπουργικά συμβούλια, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και το μισό ΠΑΣΟΚ να υπονομεύει τα μέτρα που έπαιρνε το άλλο μισό, οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του φθινοπώρου του 2011. Αρκεί κανείς να θυμηθεί όσα καταμαρτυρούσε στους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ο Χρήστος Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τότε, για να αντιληφθεί πόσο λίγο έλεγχε ο Παπανδρέου ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους. Δεν υπάρχουν πειστικότερες ενδείξεις για τη σύγχυση που επικρατούσε στο μυαλό του Παπανδρέου τότε από την τραγελαφική απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τη συνάντηση των Καννών και την παρ’ ολίγο ''θεσμική'' πρωθυπουργία… Πετσάλνικου. Και όλα αυτά με φόντο τους νεκρούς της Μαρφίν, τους αγανακτισμένους τής πάνω και της κάτω πλατείας και τη χωρίς προηγούμενο έξαρση της βίας. Ήταν φυσικό κατόπιν αυτού το κενό να το εκμεταλλευτούν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, τα εκλογικά ποσοστά των οποίων ακριβώς τότε εκτινάχθηκαν».

Επικριτικός είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος και για την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, και ελπίζει να επιλεγεί κάποιος από τη νεότερη γενιά :

«Δεν θα αναφερθώ στην άκομψη -για να μη τι χείρον είπω- εικόνα τού να ανταγωνίζεσαι με ανθρώπους περίπου συνομηλίκους με τα παιδιά σου. Ούτε στον σχεδόν καιροσκοπικό χαρακτήρα μιας υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μόνον όταν η εν ζωή τότε ακόμη πρόεδρος ανήγγειλε ότι δεν θα διεκδικήσει για λόγους υγείας. Με ενοχλεί, τουναντίον, η άρνηση του Παπανδρέου να παραδεχτεί έστω και ένα λάθος από την πολύχρονη θητεία του. Με ενοχλεί, με άλλα λόγια, η νοοτροπία ότι η ελληνική κοινωνία του χρωστάει απλώς και μόνον επειδή λέγεται Παπανδρέου και γι’ αυτό θα πρέπει να τον ψηφίσει. Όμως, μια υποψηφιότητα που αποβλέπει μόνο, ή κυρίως, στην αυτοδικαίωση δεν δικαιολογείται. Γιατί είναι ιδιοτέλεια».



Γονείς - αρνητές στην Λάρισα δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

 


Συνολικά 34 παιδιά απο τη Λάρισα δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους λόγω των γονέων τους, αρνητών της πανδημίας, των εμβολίων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 24 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και 10 στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά, με ευθύνη των αρνητών γονιών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαποστόλου, πρόεδρο του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λάρισας, “24 παιδιά στην περιοχή βρίσκονται εκτός του φυσικού τους χώρου, γιατί οι γονείς τους δεν αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κάνουν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους γονείς να αναθεωρήσουν την στάση τους αφενός γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά αφετέρου για ψυχολογικούς, εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς λόγους. Δεν πρέπει ούτε ένας μαθητής να βρίσκεται εκτός της σχολικής αίθουσας”.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει καταγραφή των μαθητών που δεν βρίσκονται στις αίθουσες για τους παραπάνω λόγους. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν με το διάλογο και χωρίς αντιπαλότητα να μεταπείσουν τους γονείς. Προειδοποίησε πως όσοι μαθητές συνεχίζουν να λείπουν, θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη. 



Ανθρωπόμορφο τέρας βίαζε κατ’ εξακολούθηση κουτάβι στην Αλεξανδρούπολη

 


Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση εντοπισμού ενός κουταβιού στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο έχει βιαστεί κατ’ εξακολούθηση, περιστατικό που κατήγγειλαν τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» τα οποία προσφέρουν αμοιβή 3.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες για τον δράστη της αποτρόπαιας αυτής πράξης.

«Εμείς προσφέρουμε 3.000 ευρώ ως αμοιβή για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας που αφορά το σκυλί. Οποιαδήποτε πληροφορία κι αν είναι αυτή. Ποιος το είχε, εάν είδε κάτι, εάν παρατήρησε οτιδήποτε, διότι αυτή η πράξη δεν έγινε μόνο μία φορά, αλλά κατ’ εξακολούθηση. Το σκυλάκι φέρει τραύμα ημερών» τονίζει σοκαρισμένη η ίδια κα. Ζαφειριάδου.

«Το ζωάκι είναι 4,5 μηνών και βιάστηκε επανειλημμένα με βιαιότητα και με αντικείμενα παρά φύση, ενώ λείπει και ένα κομμάτι από τον πρωκτό του. Εξακολουθεί να κάνει χαρούλες, αλλά όποιος το αγγίξει κάτω από τη μέση, πονάει πάρα πολύ και φυσικά φοβάται. Αυτές τις ημέρες νοσηλεύεται στην κλινική, παίρνει βαριά χάπια και παυσίπονα αλλά δεν έχω ιδέα εάν θα καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει τη φρίκη που έζησε», συμπληρώνει στο GRTimes η πρόεδρος της φιλοζωικής ομάδας «Αδεσποτούλια Ξάνθης.

Εάν δεν βρεθεί και μείνει ατιμώρητος θα το κάνει και σε ανθρώπους

Αναφερόμενη στο πως εντοπίστηκε το κουτάβι η κα. Ζαφειριάδου τόνισε ότι «την Τετάρτη ειδοποιήθηκα από ένα γνωστό πρόσωπο ότι υπάρχει ένα σκυλί κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Παρασκευή πήγαμε και το πήραμε. «Πρέπει να σου πω και κάτι ακόμα» μου είπε το συγκεκριμένο άτομο προσθέτοντας ότι «το ζωάκι είναι βάναυσα κακοποιημένο και βιασμένο».

Προσθέτει επίσης με αγωνία ότι «ο δράστης πρέπει να βρεθεί άμεσα και να συλληφθεί, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι εάν μείνει ελεύθερος και ατιμώρητος δεν θα διστάσει να επαναλάβει μια ανάλογη πράξη είτε σε ζώα, είτε ακόμα και σε ανθρώπους και παιδιά. Δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να είναι εκεί έξω και να συνεχίζει να κάνει αυτή την πράξη».

Η πρόεδρος της φιλοζωικής ομάδας «Αδεσποτούλια Ξάνθης» αναφέρει ότι παρά τη δημοσίευση και την «επικήρυξη» του δράστη, ακόμη δεν υπάρχει καμία πληροφορία για αυτόν. «Δεν έχουμε τίποτα προς το παρόν. Σιγή από όλους. Ούτε στην αστυνομία για καταγγελία δεν έχουν πάει. Πρέπει να πάω εγώ στην αστυνομία από την Ξάνθη να κάνω καταγγελία για κάτι που έγινε στην Αλεξανδρούπολη» σημειώνει.

Όσο για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το κουτάβι και εάν θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις της ομάδας συμπλήρωσε πως «πρώτο μας μέλημα είναι να βγει από την κλινική και σε δεύτερη φάση θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε να ξεχάσει. Σαφέστατα και θα είναι κάτι δύσκολο να το ξεπεράσει και να έχει μία φυσιολογική ζωή, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε στο GRTimes η κα. Ζαφειριάδου.



Προβάδισμα 12,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Άνοδος του ΚΙΝΑΛ

 


Την άποψη των πολιτών για τα τελευταία ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καταγράφει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1.



Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 12,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 34%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,5%, ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ, με το ποσοστό του να ενισχύεται στο 8,2% από το 6,2% που ήταν τον Οκτώβριο.

Η δημοσκόπηση για τα θέματα της επικαιρότητας σε κάρτες :







Η δημοσκόπηση της έρευνας για το ΚΙΝΑΛ σε κάρτες :

Στο σύνολο των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ προκύπτει:

Ανδρέας Λοβέρδος 31,6

Ανδρουλάκης 26,1

Παπανδρέου 24,3%

Καστανίδης: 5%

Χρηστίδης: 3,8

Γερουλάνος: 3,2%

















Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών


 

Η απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021,  που γίνεται δέκα χρόνια από την προηγούμενη, επιστρατεύει, για πρώτη φορά,  μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της.  Θα γίνει πρωτίστως ηλεκτρονικά από τον κάθε πολίτη και  γι’ αυτό έχει ως μότο το «Όλοι μετράμε». Θα συμπληρωθεί, ωστόσο από την παλιά μέθοδο της επίσκεψης απογραφέα στα σπίτια, αλλά  μόνο για όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική διαδικασία. Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν  -ως τα μέσα του Νοεμβρίου- έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, καθώς και τον κωδικό του στο Taxis, ένας εκπρόσωπος  κάθε νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Στη δεύτερη φάση -που θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου- όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα δεχτούν επίσκεψη του απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ στο σπίτι τους  για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες απογραφές.

Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, καθώς και για τις συνθήκες που αφορούν τη στέγασή του. Είναι σημαντικό να υπάρχει έγκυρη στατιστική πληροφόρηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα σκοπός της Απογραφής είναι:

Η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής.

Η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους.

Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών, τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας.

Η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).




Αλλάζει συνολικά το τι και πως διδάσκεται στα σχολεία

 



Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια αλλάζει συνολικά το τι διδάσκεται στα σχολεία από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, το πως διδάσκεται, ενώ γενικεύεται και η ψηφιακή διάσταση σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και, παρά την πανδημία, σήμερα έχουμε 166 νέα προγράμματα σπουδών. Τα 123 εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιήθηκαν μετά τη σημαντική προσπάθεια που είχε γίνει την τριετία 2011-2014.

Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν το περιεχόμενο του μαθήματος, κατευθύνουν τον σχεδιασμό του μαθήματος με ενδεικτικές δραστηριότητες και προτάσεις αξιολόγησης, ενώ προσδιορίζουν τους στόχους τους μαθήματος και τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών θα ξεκινήσει αμέσως στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και θα είναι διετής, ενώ την άλλη εβδομάδα ξεκινά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν σε αυτή.

Η συμβολή των εκπαιδευτικών και σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι καθοριστική, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανατροφοδότηση που αναμένουμε από εκείνους.

Για όλους αυτούς τους λόγους προβλέψαμε η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών να είναι διετής και βεβαίως δεν θα αφορά ακόμη τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου, που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά η ένταξη των μεγαλύτερων τάξεων θα γίνει σταδιακά, μετά την διετία.

Αυτά που αλλάζουν:

Το πρώτο που αλλάζει είναι το πώς διδάσκουμε. Πλέον περνάμε σε μία πιο κριτική, πιο βιωματική προσέγγιση. Για παράδειγμα στο μάθημα της Ιστορίας, αντί οι μαθητές να αποστηθίζουν ιστορικά γεγονότα, θα καλούνται να γράψουν μία επιστολή, μπαίνοντας οι ίδιοι στη θέση ενός ιστορικού προσώπου. Αντί να αποστηθίζουν τι έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα καλούνται να γράψουν μια επιστολή σαν να είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της συγκεκριμένης εποχής.

Το δεύτερο που αλλάζει είναι το τι διδάσκουμε. Πέραν του ότι εκσυγχρονίζεται η ύλη που προβλέπουν τα προγράμματα σπουδών, γενικεύεται και η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα. Για παράδειγμα στη Φιλοσοφία, εντάσσονται θεματικές εφαρμοσμένης ηθικής, η βιοηθική και η ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το τρίτο που αλλάζει είναι η γενίκευση της ψηφιακής διάστασης. Για παράδειγμα στη Γεωγραφία, οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε εικονικές περιηγήσεις σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και θα μπορούν να εξασκούνται στη χαρτογραφία κάνοντας χρήση ψηφιακών μέσων. Απαραίτητος για την υλοποίηση αυτής της διάστασης είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός, εξ ου και ένα σημαντικό κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στην αγορά διαδραστικών πινάκων που θα μπουν στα σχολεία μας.



420 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες

 


Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών» προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η  δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου.

Το ποσό της ενίσχυσης ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ και είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις Η πρώτη με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. 

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής φακέλου και εγγράφων, αλλά και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.

Στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών.




Για ανθρωποκτονία ο θάνατος Βαλυράκη - Χρεώνεται σε ανακριτή για ανάκριση η υπόθεση

 


Τον Ιανουάριο του 2021 ο Σήφης Βαλυράκης βρήκε τραγικό θάνατο στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια. Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του άλλοτε υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για ανθρωποκτονία, ζητώντας να διεξαχθούν όλες οι απαραίτητες έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η υπόθεση παρά τα στοιχεία και τις καταθέσεις είχε βαλτώσει. Τον Οκτώβριο, η οικογένεια Βαλυράκη είχε προχωρήσει εκ νέου σε αίτημα συνέχισης των ερευνών, κάτι που αρχικά είχε απορριφθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Όμως η Εισαγγελία Εφετών της Χαλκίδας και η εμπειρία των εφετών, έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσαν οι συνήγοροι της οικογένειας και έτσι η δικογραφία δεν θα μπει στο αρχείο.

Η δικογραφία θα επιστρέψει στην Εισαγγελία για άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία και στη συνέχεια στον Ανακριτή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη και αν υπάρχει εμπλοκή άλλου προσώπου σε αυτόν.



Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση βαγονιών στον ηλεκτρικό

 



Τραγωδία με μηχάνημα εταιρείας που καθάριζε τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, σημειώθηκε τα ξημερώματα στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο.

Από την σύγκρουση ένας εργαζόμενος έχει χάσει τη ζωή του και δύο έχουν τραυματιστεί.

Τους τρεις εργαζόμενους παρέλαβε το ΕΚΑΒ και τους μετέφερε στο νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα έγινε στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Νικόλαο όταν ένα μηχάνημα έργο καθαρισμού των γραμμών, στο οποίο επέβαιναν επτά εργάτες, πιθανότατα αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα του και οι επιβαίνοντες αναγκάστηκαν να πηδήξουν στις γραμμές καθώς ήταν σε τροχιά σύγκρουσης με διερχόμενο συρμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί επίτηδες στο σημείο για να ανακοπεί η ταχύτητα που είχε αναπτύξει.

Στο σημείο έχουν διακοπεί τα δρομολόγια και γίνονται μόνο στο κομμάτι Πειραιάς – Ομόνοια. Μέσα στην ημέρα θα μεταφέρει λεωφορείο τους επιβάτες από τον ένα σταθμό στον άλλο.