Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Και οι υγιείς νοσούν σοβαρά

 



Καμία ηλικία δεν είναι στο απυρόβλητο της COVID-19», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι, με την αφορμή της επικείμενης έναρξης των εμβολιασμών και σε νεότερα άτομα, προτρέπουν τους πολίτες να θωρακιστούν έναντι της νόσου. «Οι νέοι και κατά τεκμήριο υγιείς έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι είναι άτρωτοι. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα περάσουν τη νόσο στο πόδι. Ενώ παλιά πιστεύαμε ότι για να νοσήσει βαριά ένας νέος ασθενής υπάρχει συνοσηρότητα, με παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, υπέρταση, καρκίνος με πρωτογενή ή δευτερογενή νόσο στον πνεύμονα και άλλες, τώρα βλέπουμε και υγιείς να νοσούν βαριά», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος. Προσθέτει ότι σε αυτό το κύμα οι «ασθενείς αποφεύγουν έως την τελευταία στιγμή να αποταθούν στα νοσοκομεία, εκφράζοντας την αγωνία για το κατά πόσον θα έχουν τη βέλτιστη προσοχή, λόγω της πολύ επιβαρυμένης κατάστασης για την οποία ενημερώνονται από τις ειδήσεις».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας τις οποίες παρατηρούν οι γιατροί στα νοσοκομεία, σημειώνει:

«Οι ηλικίες που βλέπουμε πλέον είναι μικρότερες σε σχέση με το πρώτο κύμα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους και είναι πλέον πιο προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας. Αντίθετα, οι νέοι έχουν εξοικειωθεί με τον κίνδυνο και δεν προσέχουν τόσο». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι σε αυτό το κύμα οι ασθενείς βιώνουν τη νόσο πιο βαριά, με μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις της επιδημίας χρειάζονται διασωλήνωση. «Αυτό σχετίζεται με το ότι αφενός έχει επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος σε ποσοστό πάνω από 90%, αφετέρου οι ασθενείς αποφεύγουν έως την τελευταία στιγμή να αποταθούν στα νοσοκομεία, εκφράζοντας την αγωνία για το κατά πόσον θα έχουν τη βέλτιστη προσοχή, λόγω της πολύ επιβαρυμένης κατάστασης για την οποία ενημερώνονται από τις ειδήσεις. Αλλά αυτό είναι πολύ λανθασμένη κίνηση. Οσα προβλήματα και να έχει η δευτεροβάθμια περίθαλψη σίγουρα είναι καλύτερη από την πρωτοβάθμια για τους ασθενείς που τη χρειάζονται», σημειώνει ο κ. Συρίγος και προσθέτει: «Είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι ο λεγόμενος καταρράκτης κυτταροκινών και η ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων υφίσταται σε αυτή τη νόσο. Και είναι κάτι που βλέπουμε και στους νέους ανθρώπους».

Δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και με τη χώρα μας να έχει αντιμετωπίσει τρία επιδημικά κύματα, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο, είναι πλέον σαφές ότι η νόσος δεν δικαιολογεί απροσεξία από κανένα, και ήδη από την ηλικία των 30 ετών, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται εκθετικά. Σε αυτό το τρίτο κύμα, τα άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών οδηγούν την πανδημία, αφού σχεδόν τα μισά κρούσματα που καταγράφονται αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και πλέον οι γιατροί όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν νέους και κατά τεκμήριο υγιείς που χρειάζονται νοσηλεία, ακόμα και διασωλήνωση.


«Ναι, η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου. Ναι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν. Ομως και οι νεότεροι κινδυνεύουν, δεν είναι στο απυρόβλητο. Και μάλιστα ο κίνδυνος είναι αρκετός ώστε με βεβαιότητα να μπορούμε να συστήσουμε τον εμβολιασμό», τονίζει στην «Κ» η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, Παγώνα Λάγιου. Η ίδια επικαλείται τα δεδομένα του ΕΟΔΥ για τους θανάτους ασθενών με COVID-19 που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας έως το τέλος του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη του μαζικού προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Λάγιου, από τα στοιχεία αυτά διαφαίνεται καθαρά ότι η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του κάποιος λόγω της COVID-19 αρχίζει να αυξάνεται στατιστικά σημαντικά από την ηλικία των 30 ετών.

Ειδικότερα, έως το τέλος του 2020, η θνησιμότητα ήταν μηδενική στις ηλικίες έως τα 19 έτη, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι έκτοτε έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι λόγω της νόσου και σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Στις ηλικίες 20 έως 24 ετών είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στους 25 έως 29 ετών εννέα θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Από την ηλικία των 30 ετών και μετά, η εικόνα αλλάζει. Ετσι, στην ομάδα 30 έως 34 ετών καταγράφηκαν 23 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στους 40 έως 44 ετών 46 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στους 45 έως 49 ετών 94 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού. Από την ηλικία των 50 και άνω, η αναλογία αλλάζει δραματικά ξεκινώντας από 222 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (50 έως 54 ετών) και φτάνοντας στους 3.474 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στους άνω των 80 ετών.

Το τρίτο κύμα της επιδημίας που εξελίσσεται στη χώρα το «οδηγούν» τα άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα, το διάστημα από 5 έως 11 Απριλίου, καταγράφηκαν 8.304 περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αριθμός που αποτελεί το 42,5% του συνόλου των κρουσμάτων COVID-19 για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Η επόμενη ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι τα άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών (4.584 κρούσματα και 23,5%). 

Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο και καταδεικνύει και την αξία των εμβολιασμών, είναι ότι στην κορύφωση του τρίτου κύματος ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με το δεύτερο κύμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επταήμερο 16 έως 22 Νοεμβρίου, όταν το δεύτερο κύμα ήταν στην κορύφωσή του σε ό,τι αφορά τις νέες διαγνώσεις, είχαν καταγραφεί 1.225 νέες περιπτώσεις σε άτομα άνω των 80 ετών στη χώρα μας, όταν την εβδομάδα από 13 Μαρτίου έως 4 Απριλίου που έως τώρα είναι η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, επιβεβαιώθηκαν 929 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η κλίμακα του κινδύνου

Δεκαπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας λόγω της COVID-19 διατρέχουν τα άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα με τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα που έχει αναρτήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Λαμβάνοντας ως ομάδα αναφοράς τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5 έως 17 ετών, το CDC υπολόγισε με βάση τα δεδομένα των ΗΠΑ ότι τα άτομα 18 έως 29 ετών έχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν λόγω της COVID-19 και δεκαπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Στα άτομα 30 έως 39 ετών ο κίνδυνος για νοσηλεία είναι δεκαπλάσιος και για θάνατο 45 φορές μεγαλύτερος, ενώ τα άτομα ηλικίας 40 έως 49 ετών έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και 130 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Σταδιακά ο κίνδυνος αυξάνεται, και στις ηλικίες άνω των 85 ετών οι πιθανότητες νοσηλείας είναι 95 φορές μεγαλύτερες και θανάτου λόγω της COVID-19 8.700 περισσότερες σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους.


Πέννυ Μπουλούτζα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Επίθεση Πακιστανών κακοποιών σε αστυνομικούς στην Παιανία

 



Άγρια επίθεση από τέσσερις Πακιστανούς κακοποιούς, δέχτηκαν στις 03:00 τα ξημερώματα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης στην Παιανία.

Ο ένας αστυνομικός δέχτηκε χτύπημα με σιδερολοστό στο κεφάλι, ενώ ένας άλλος δέχτηκε δαγκωνιά, όταν κατά την διάρκεια περιπολίας στην περιοχή, εντόπισαν τους τέσσερις άνδρες να επιχειρούν να αφαιρέσουν μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Τρεις από τους κακοποιούς Πακιστανούς κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο ένας συνελήφθη και αναμένεται να αναφέρει και τους συνεργούς του.


 



Self-tests: Τι ισχύει από 19 Απριλίου για εργαζόμενους και εργοδότες

 



Υποχρεωτικά self-tests εργαζομένων  στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Οι βασικές ρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι οι εξής:

1.Tα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:


-  Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)


-  Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές


-  Υπηρεσίες καθαρισμού


-  Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής


-  Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων


Σημειώνεται ότι μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της ΟΤΟΕ και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.


2.Το self-test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και  24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.


Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός κ.ο.κ.


3.Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός  είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test, είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και  απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. 


4.Οσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ) όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.  Στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων  στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.


5. Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test πριν προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή (με επιβάρυνση του εργοδότη τους), μόνο την για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.


6. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζομένους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων κλπ.) Στη συνέχεια τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.


7. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.


8. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του)  έχει αυτή τη δυνατότητα. 


Οι εργαζόμενοι δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ως εξής:


9. Θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»


10. Αν το  αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.  Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος  μένει στο σπίτι σε  καραντίνα.


11. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να  μπει ο  εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.


12. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test»


13. Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.


14. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε  self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.)  για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)


15. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί  εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.


16. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.


17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος.


18. H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές κλπ.).



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό και σε βιομηχανική μονάδα στην Κορινθία

 


Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία. Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική μονάδα της περιοχής.

Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό

Κατά την επίσκεψή του στο Σπαθοβούνι και τη συνομιλία που είχε με τους αγρότες της περιοχής, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ότι ο παγετός «επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας» και δεσμεύτηκε ότι «η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα γίνει με ακρίβεια και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με δικαιοσύνη και με ταχύτητα».

«Βρεθήκαμε τις πρώτες μέρες του Απριλίου αντιμέτωποι με ένα ακόμα, δυστυχώς, ακραίο καιρικό φαινόμενο -έναν σπάνιο παγετό- ο οποίος επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Έχω, ήδη, ζητήσει και θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα μία έκτακτη Σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για μία, ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι η καταγραφή θα γίνει γρήγορα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν με ταχύτητα.

«Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όπου υπάρχει ανάγκη θα στηρίξουμε με περαιτέρω πόρους και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για καλλιέργειες ανταγωνιστικές, εξαγωγικές, οι οποίες στην ουσία σηματοδοτούν την αγροτική παραγωγή του μέλλοντος. Και θέλουμε να είμαστε πάντα κοντά σας, να ξέρετε ότι έχετε δυνατότητα να συνεχίσετε να επενδύετε σε αυτό το οποίο κάνετε και σε αυτό το οποίο αγαπάτε» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι «ο παγετός έχει χτυπήσει πολλές μεριές της χώρας και ο Πρωθυπουργός το παρακολουθεί κάθε μέρα, ενημερώνεται το πρωί και το απόγευμα». Πρόσθεσε ότι πρέπει να «καρπίσουν πραγματικά τα δέντρα για να έχουμε μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς η οποία είναι μεγάλη σε όλη την Ελλάδα» ώστε ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει «αυτή τη νέα κρίση που έχει έρθει πάνω τους παραγωγούς μας».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η κρατική μέριμνα επεκτείνεται και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, όπως οι εταιρείες συσκευασίας. «Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια, οι παραγωγοί μας, είναι και ο κόσμος ο οποίος δουλεύει στα συσκευαστήρια και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από το κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους κάλυψη».

Νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «μετά τον “Ιανό” έχουμε πια μία εμπειρία για το πώς μπορούμε να κινούμαστε πιο γρήγορα από ό,τι κινήθηκε η Ελληνική Πολιτεία στο παρελθόν. Και βέβαια υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, το οποίο τυποποιεί και οργανώνει τα θετικά μαθήματα τα οποία πήραμε από τη διαχείριση του “Ιανού” έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τις φυσικές καταστροφές με την ίδια αποτελεσματικότητα».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής «θα πρέπει μεσομακροπρόθεσμα να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές» μέσα και από τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού κανονισμού «του ΕΛΓΑ ο οποίος -όπως γνωρίζετε- ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ‘50, για να μπορούμε να αποτυπώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει ο κάθε παραγωγός και να συνδέσουμε την ασφαλιστική του κάλυψη με τις πραγματικές του ανάγκες. Και θα υπάρχει και η δυνατότητα, βέβαια, επικουρικά -το τονίζω- να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη ασφάλιση γι’ αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν προκειμένου να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον. Γιατί αυτό το οποία έχουμε, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έρχεται από το παρελθόν και το οποίο δεν ανταποκρίνεται, δυστυχώς, στις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης -το οποίο δεν είναι μία αφηρημένη έννοια είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επενδύει στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τη σύγχρονη τεχνολογία που μας ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει πραγματικά μία ατμομηχανή ανάκαμψης. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει. Δεν είναι μόνο ένα Υπουργείο διαχείρισης επιδοτήσεων. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτό της δουλειάς αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μία τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει στην ουσία να να ξεκλειδωθεί μέσα από τον πρωτογενή τομέα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του στην περιοχή του Σπαθοβουνίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και η βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Μαριλένα Σούκουλη.

Επίσκεψη σε βιομηχανική μονάδα

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην βιομηχανική μονάδα της Calpak, όπου ενημερώθηκε για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της επιχείρησης, την προσαρμογή στις αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογική πρόοδος αλλά και για τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, ενώ από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάπτυξη ελληνικών «πράσινων» τεχνολογιών.

«Είναι η Ελλάδα που καινοτομεί, παράγει, και εναρμονίζεται και με τις επιταγές της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Γιατί ξεχνάμε ότι η πρώτη μορφή ΑΠΕ ήταν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, πριν φτάσουμε στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επικεφαλής της εταιρείας, Παναγής και Κωστής Κωνσταντινίδης, είπαν στον Πρωθυπουργό ότι παρά τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία το προσωπικό της επιχείρησης έχει αυξηθεί, ενώ πολλές νέες θέσεις απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και είναι καλά αμειβόμενες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία δεν συνεπάγονται και μείωση του εργατικού δυναμικού που απασχολούν βιομηχανίες σαν την Calpak, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η επανεκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζόμενων, ώστε να μπορούν να κάνουν τη μετάβαση στις νέες ανάγκες της παραγωγής.

«Με τα self-tests θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά στους χώρους εργασίας»

Οι αδελφοί Κωνσταντινίδη ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό και για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας. «Τώρα με τα νέα self-tests, τα οποία πια καθίστανται υποχρεωτικά για πολλές κατηγορίες εργαζόμενων έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε εβδομαδιαία βάση καθολικά το εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά στους χώρους εργασίας. Αλλά, βέβαια, πριν τον κάνουμε εμείς πολλές επιχειρήσεις νομίζω ήταν στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας ότι υποχρέωσή τους είναι η προστασία της υγείας των εργαζόμενων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Δολοφονία Βαλυράκη - Οι δράστες τρομοκρατούν - Το Λιμενικό πάει να κουκουλώσει την υπόθεση



Ακούγονται απίστευτα πράγματα, για δολοφόνους νταήδες τις περιοχής, για μάρτυρες που τρομοκρατούνται για να μην καταθέσουν, για ένα Λιμενικό μπάχαλο που τα έχει κάνει πλακάκια με τους δράστες του φονικού, και οι κοινωνία ψάχνει απαντήσεις περιμένοντας την αλήθεια και την τιμωρία των υπευθύνων.

«Είναι δολοφονία» λέει μάρτυρας που μίλησε στο «Φως στο Τούνελ» και περιέγραψε τι προηγήθηκε του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει επίσης διατεθειμένος να μιλήσει στις Αρχές, αλλά όχι στο Λιμενικό της περιοχής της Ερέτριας

Αυτόπτης μάρτυρας της «δολοφονικής επίθεσης» σε βάρος του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, παραμέρισε το φόβο του, έσπασε τη σιωπή του και αποκάλυψε στην εκπομπή όλα όσα είδε στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Τι είπε για την δολοφονία Σήφη Βαλυράκη : «Ο Βαλυράκης πήγαινε εκείνη την ώρα για ψάρεμα, ενώ το αλιευτικό ερχότανε. Λογομαχήσανε. Έγινε έντονος διάλογος μεταξύ τους: “Σήκω και φύγε κω**γερε”, του φώναζαν. Τότε απαγορευόταν να ψαρεύουν οι ερασιτέχνες. Έφεραν δύο στροφές γύρω από το σκάφος του με υψηλή ταχύτητα προκαλώντας μεγάλο κυματισμό και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με κοντάρι. Του κατάφερε δύο με τρία δυνατά χτυπήματα. Αμέσως μετά βάλανε μπρος και φύγανε», ανέφερε σοκαρισμένος ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, βρισκόταν περίπου εκατόν πενήντα μέτρα μακριά από το σημείο που εκτυλίχθηκε το περιστατικό και όπως είπε, αναγνώρισε τους δράστες.

«Είχαν χτυπήσει στο παρελθόν κι έναν άλλο ψαρά με ξύλινο τελάρο στο κεφάλι γιατί είχε βάλει παραγάδια», πρόσθεσε. Αποκάλυψε ακόμα πως τον φούρναρη που είναι επίσης μάρτυρας της επίθεσης, απείλησαν ότι θα τον καταστρέψουν οικονομικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αλιευτικό με τους δράστες δεν είχε μηχάνημα στίγματος, αλλά από το λιμάνι γνώριζαν τι ώρα μπήκε μέσα και τι ώρα βγήκε.



Απορίας άξιο για την γενικότερη ικανότητα του Λιμενικού και το πώς χειρίζεται την υπόθεση είναι και το ότι το φουσκωτό σκάφος του Βαλυράκη βρέθηκε σε αφύλαχτο οικόπεδο, παρατημένο, σε σημείο που θα μπορούσε ο καθένας να έχει πρόσβαση, ενώ θα έπρεπε να φυλάσσεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Μέσα σε αυτό παραμένουν τα προσωπικά του αντικείμενα, η στολή και τα ψαροντούφεκά του.

Οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος του Λιμενικού.

O Μανώλης Φωτάκης, δικηγόρος της οικογένειας Σήφη Βαλυράκη, από το στούντιο της εκπομπής είπε: «Είναι συγκλονιστική η κατάθεση του μάρτυρα. Η νομική ομάδα μας θα διασφαλίσει την ασφάλειά του. Με τη μαρτυρία του επιβεβαιώθηκαν τα όσα ισχυριζόμαστε από την πρώτη στιγμή, ότι ο θάνατος του Σήφη, δεν ήταν ατύχημα όπως έλεγαν, αλλά δολοφονία.»





Όμηροι στο Καράκας για ένα αυτόγραφο στην εγγονή του Μαδούρο!

 


Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τα πρώην, προσπαθούν να μας πείσουν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φράνκλιν Ραμόν Γκονσάλες.

Εξακολουθούν, όμως, να εμφανίζουν τα γεγονότα εκείνα ως μεμονωμένα και παραμένουν πιστοί στο καθεστώς Μαδούρο. Δεν έχει την ίδια γνώμη η Ισπανίδα ηθοποιός που βρέθηκε «όμηρος» στο αεροδρόμιο του Καράκας.

Ο λόγος για την Ισπανίδα Άλμπα Ρίκο από την Μούρθια, 32 χρόνων σήμερα, που από μικρή είχε όνειρο να γίνει ηθοποιός. Τα κατάφερε πηγαίνοντας στη δραματική σχολή και λίγο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της την κάλεσαν να λάβει μέρος στο καστ για τη αργεντίνικη παιδική σειρά «Βιολέτα», που θα προβαλλόταν από το Disney Channel.

Έψαχναν, όπως θα έλεγε αργότερα, μια ωραία μελαχρινή, ένα καθαρό ισπανικό στερεότυπο. Η Άλμπα κέρδισε τον ρόλο της Νάτι Βιδάλ, εγκαταστάθηκε για πέντε χρόνια στο Μπουένος Άιρες, γύριζε ογδόντα επεισόδια ανά σεζόν και το 2013 οι ηθοποιοί της σειράς πραγματοποίησαν μια μεγάλη εξάμηνη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, όπου η «Βιολέτα» είχε γίνει πια πολύ δημοφιλής.


Όπως εξομολογείται τώρα, η πιο κακή της εμπειρία ήταν στη Βενεζουέλα, όπου έπαιξαν στη Βαλένθια και στο Καράκας. Από τότε δεν δέχθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα. Σήμερα θυμάται πως τέτοιο συναίσθημα δεν ένιωσε πουθενά, σε καμιά άλλη χώρα. «Δεν ήταν τόσο το αίσθημα του κινδύνου, όσο ένα αίσθημα δυσφορίας», είπε σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα ABC.

Στο αεροδρόμιο, πήραν το μήνυμα πως δεν θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν αν δεν υπέγραφαν όλα τα αυτόγραφα που θα τους ζητούνταν. Τους οδήγησαν στην αίθουσα VIP και για αρχή έβαλαν τις υπογραφές τους στα μπλουζάκια δέκα στρατιωτών.

Και η μεγάλη έκπληξη: Τους οδηγούσαν ανά δυάδες σε ένα δωμάτιο όπου τους περίμενε η εγγονή του Μαδούρο με τους συμμαθητές της. Εκεί, υπέγραφαν στα ημερολόγια της παρέας. Και όπως αποκαλύπτει η νεαρή ηθοποιός, η εταιρία παραγωγής τους είχε από πριν πει μισοαστεία μισοσοβαρά: «Αν θέλετε να πάρετε πίσω τα διαβατήριά σας πρέπει να το φροντίσετε».

Το τι θα έπρεπε να «φροντίσουν» το ανακάλυψαν όταν βρέθηκαν όμηροι στο αεροδρόμιο. Έπρεπε να μοιράσουν αυτόγραφα στους εκλεκτούς του καθεστώτος, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την περιοδεία τους!

Ο Μπολιβάρ και το μίσος

Όταν το περιστατικό έγινε γνωστό, κάποιοι στη Βενεζουέλα είχαν έτοιμη την… επαναστατική δικαιολογία: Περίπου είπαν πως η χώρα έχει υποστεί πολλά από τους Ισπανούς αποικιοκράτες και αυτό ήταν το μικρότερο αντάλλαγμα που μπορούσε να καταβάλει η Ισπανία!

Μια ετεροχρονισμένη δηλαδή… αντίσταση κατά της αποικιοκρατίας!

Το εναρκτήριο λάκτισμα είχε δοθεί από τον Σιμόν Μπολιβάρ. Το 1815, σε ένα κείμενό του, γνωστό ως «Χάρτα της Τζαμάικας», κήρυξε το μίσος κατά της Ισπανίας. Το έκανε για προπαγανδιστικούς σκοπούς και για να στηρίξει τον αγώνα του, αλλά εγκαινίασε έτσι μια μακρά παράδοση αντι-ισπανισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με τον Μαδούρο να ρίχνει λάδι στη φωτιά – κυρίως όποτε στην Ισπανία βρίσκουν καταφύγιο οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Τόσο στην Βενεζουέλα, όσο και στην Κούβα, η κατά της Ισπανίας πολιτική εχθροπάθεια χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στον δημόσιο λόγο. Και επιστρέφουν ξανά και ξανά στο κείμενο του Μπολιβάρ, που διαφορετικά θα είχε ξεχαστεί και θα αποτελούσε απλά ένα ιστορικό κείμενο με συγκεκριμένη αποστολή σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, τον Οκτώβριο του 2020, κατά τους εορτασμούς της Ημέρας Αντίστασης των Αυτοχθόνων, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την μετονομασία της κεντρικής λεωφόρου του Καράκας που φέρει το όνομα του Ισπανού κατακτητή Φρανθίσκο Φαγιάρντο, γιου Ισπανού και Ινδιάνας. Όπως είπε, ο Φαγιάρντο δεν ανακάλυψε την Βενεζουέλα αλλά έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την γενοκτονία των αυτοχθόνων.

Στην ομιλία του ο Μαδούρο υπογράμμισε επίσης πως ξεκινά έτσι η «κάθαρση» και η αποκαθήλωση των αποικιοκρατών. Την ίδια ώρα, σημαντικοί ιστορικοί και συγγραφείς της χώρας με άρθρα τους υπογράμμιζαν πως ουδέποτε αποδείχθηκε ότι ο Φαγιάρντο διέπραξε έστω και έναν φόνο.

Στο ίδιο πλαίσιο, γκρεμίστηκε το 2004 το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, η αλλαγή της ονομασίας του Λόφου Άβιλα σε Σιέρρα Γκράντε και του Πασέο Κολόν σε Πασέο της Αντίστασης των Αυτοχθόνων. Το 2009 απομακρύνθηκε και το τελευταίο άγαλμα του Κολόμβου από το Πάρκο Ελ Καλβάριο.

Ο μπολιβαριανός τρόμος

Και όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο Μπολιβάρ έχει καταγγελθεί για δεσποτική συμπεριφορά και αδικαιολόγητους φόνους. Σε μια περίπτωση, το 1814, οι στρατιώτες του δολοφόνησαν με τα σπαθιά τους μια ομάδα Ισπανών κρατουμένων που βρίσκονταν φυλακισμένοι στα μπουντρούμια του Καράκας. Με τον καθηγητή και συγγραφέα Πάμπλο Βικτόρια να υποστηρίζει στο βιβλίο του «Ο μπολιβαριανός τρόμος» ότι το έγκλημα δεν ήταν μεμονωμένο. Όπως αναφέρει, τέτοιες σφαγές αποτελούσαν τμήμα της στρατηγικής για την εξάλειψη της «κακής ισπανικής φυλής».

Παρ’ όλα αυτά, ο Σιμόν Μπολιβάρ παραμένει ίνδαλμα γι’ αυτά τα λατινοαμερικανικά καθεστώτα – αλλά και για τον κ. Τσίπρα.


«Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο», είχε πει όταν, τον Μάρτιο του 2013, έσπευσε στην κηδεία του Τσάβες, τον οποίο αποχαιρέτησε ως «μεγάλο ηγέτη», «σπουδαίο επαναστάτη», «εμπνευστή των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων», υποστηρίζοντας πως η Λατινική Αμερική είναι ένα «δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας»!

Μετά τον Μπολιβάρ και τον Τσάβες δεν μπορούσε παρά να υποστηρίξει και τον Μαδούρο…

Μαδούρο, ο οδηγός λεωφορείου

Και εδώ, αξίζει να αναφερθούμε και σε μια άλλη βενεζουελάνικου τύπου ιστορία: Ο Μαδούρο, πριν γίνει ο υπαρχηγός του Τσάβες και τον διαδεχθεί στον θρόνο του Καράκας, καθόταν στον θρόνο ενός λεωφορείου του οποίου ήταν οδηγός!


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η κρατική εταιρία συγκοινωνιών είχε εκδώσει διαφημιστικά μηνύματα για να προσελκύσει προσωπικό. Έτσι βρέθηκε να εργάζεται εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και ο Μαδούρο. Έγινε συνδικαλιστής, ανέβηκε ένα ένα τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας και 28 χρόνια αργότερα κάθισε στον προεδρικό θώκο.

Τώρα, ο διευθυντής του εκείνης της «εργατικής» περιόδου Νταβίντ Βαλλενίγια τον περιγράφει ως… «τεμπέλη και ανεύθυνο»!

Προσόντα κι’ αυτά για την αναρρίχηση στην ιεραρχία τέτοιων αυταρχικών καθεστώτων…


Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

liberal.gr



Η δύσκολη «επόμενη ημέρα» με την Τουρκία

 


Τα σοβαρά, αντικειμενικά εμπόδια που υπάρχουν, προκειμένου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε μια περίοδο ομαλότητας, προδίδει η ατμόσφαιρα που επικρατεί ήδη μετά το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Από την Αθήνα υπάρχει μια σαφής αντίληψη για την κατάσταση. Από χθες, με κάθε τρόπο κατέστη ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητες τις υφολογικά ήπιες, αλλά ουσιαστικά προκλητικές θέσεις που προώθησε ο κ. Τσαβούσογλου. Ούτως ή άλλως η παρουσίαση των θέσεων που πρεσβεύει η Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη και είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Ν. Δένδια, πριν από τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κ. Μ. Τσαβούσογλου.

Για την Αθήνα ο κίνδυνος διολίσθησης είναι υπαρκτός, ανεξάρτητα από το αν η συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν λάμβανε αυτή την τροπή. Αλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος η Αγκυρα ουδέποτε προσπάθησε –έστω και προσχηματικά– να χαμηλώσει τους τόνους. 

Αυτή είναι και η λογική που μεταδίδουν και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημείωναν ότι ο κ. Δένδιας κινήθηκε εντός της αρχής που υπαγορεύει ότι, όταν οι Ελληνες αξιωματούχοι μιλούν διεθνώς, προβάλλουν τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό, ακόμα και όταν αυτό γίνεται στην Τουρκία. 

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι τουρκικές θέσεις είναι επίσης γνωστές. Και πως αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά.

Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κράτησε σθεναρή στάση στον Εβρο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την κατάσταση με την Ευρώπη, κάτι που, άλλωστε, φάνηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ενημέρωση

Η σύμπνοια ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια επιβεβαιώθηκε και χθες το πρωί, κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την τροπή που έλαβαν οι προχθεσινές δηλώσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες επαφές προκειμένου να προετοιμαστεί και μια συνάντηση μεταξύ των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, χθες, από το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να αναδειχθεί η αποκαλούμενη θετική ατζέντα για τη δημιουργία ενός φάσματος συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ελληνική πλευρά διά του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Και η τουρκική πλευρά κατέθεσε, επίσης, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. 

Ενίσχυση επαφών

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι, ιδιαιτέρως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε, επίσης, η βούληση ώστε να ενισχυθούν οι επαφές μεταξύ των δύο λαών, μετά το πέρας της πανδημίας.


Βασίλης Νέδος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Διώρυγα της Κορίνθου

 



Τη Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία είναι κλειστή λόγω κατολισθήσεων, επισκέφτηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο αποκατάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μία ουσιαστική παρέμβαση στη διώρυγα, ύψους 9 εκατομμυρίων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Είναι μία αναγκαία παρέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια της διέλευσης από τη Διώρυγα. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό έργο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα έργο του 19ου αιώνα, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Και ήρθε η ώρα τον 21ο αιώνα να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις έτσι ώστε να αναδειχθεί η σημασία της».

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σχέδιο αποκατάστασης σε παρουσίαση που έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μαζί με τον μελετητή του έργου Μιχάλη Μπαρδάνη.



Πέθανε η ηθοποιός των «Peaky Blinders» Έλεν ΜακΡόρι

 


Μια πολύ αγαπημένη και εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός, η Έλεν ΜακΡόρι, πέθανε σε ηλικία 52 ετών έπειτα από μια πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. 

Την είδηση ανακοίνωσε ο σύζυγός της και επίσης γνωστός ηθοποιός, Ντάμιαν Λιούις, μέσω Twitter λέγοντας: «Είμαι συντετριμμένος καθώς ανακοινώνω ότι ύστερα από μια ηρωική μάχη με τον καρκίνο, η υπέροχη και δυνατή γυναίκα Έλεν ΜακΡόρι πέθανε... περιτριγυρισμένη από ένα κύμα αγάπης των φίλων και συγγενών της».




Η ΜακΡόρι γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1968 όπου και σπούδασε υποκριτική, βρίσκοντας αμέσως μετά τους πρώτους ρόλους της στο θέατρο. Η ηθοποιός μεταπήδησε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη στα '90s, και η σειρά που την ανέδειξε ήταν η ενσάρκωση της Άννας Καρένινα στην ομώνυμη μίνι σειρά του 2000. Έξι χρόνια μετά απέδειξε εκ νέου την ικανότητά της να προσδίδει εύρος στους χαρακτήρες που υποδύεται, κρατώντας το ρόλο της συζύγου του Τόνι Μπλερ, Τσέρι, στην ταινία «Η Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς.

Ακολούθησαν οι ταινίες Χάρι Πότερ, καθώς ενσάρκωσε τη Ναρκίσα Μαλφόι (μητέρα του Ντράκο) στον «Ημίαιμο Πρίγκιπα» (Ντέιβιντ Γέιτς) και τα δύο μέρη του «Κλήρου του Θανάτου» (2010, 2011 - Ντέιβιντ Γέιτς). Μεταξύ των υπόλοιπων αξιοσημείωτων κινηματογραφικών συνεργασιών της βρίσκεται ο «Απίθανος Κύριος Φοξ» (Γουες Άντερσον, 2009), το «Hugo» (Μάρτιν Σκορσέζε, 2011) και το τζεϊμσμποντικό «Skyfall» (Σαμ Μέντες, 2012).



Η δημοφιλία της, εκτοξεύτηκε με το «Penny Dreadful» (2014), η Βρετανίδα έγινε διάσημη για τον καθηλωτικό με τον οποίο χειριζόταν γυναίκες οι οποίες μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά θελκτικές όσο και διαπεραστικά επικίνδυνες. Παράλληλα κατάφερνε να προσθέτει πτυχές στις ηρωίδες που υποδυόταν, κρίνοντας η ίδια πότε χρειάζεται να φέρει στο προσκήνιο τις ευαισθησίες ή τις αγωνίες τους, αλλά και πότε να παίξει χωρίς να χρειαστεί να βγάλει μιλιά. Αυτή της η ικανότητα απογειώθηκε στο «Peaky Blinders» όπου ταυτίστηκε με το ρόλο της Πόλι Γκρέι, επικεφαλής της μητριαρχίας που είχε τον τελευταίο λόγο στις στρατηγικές των Σέλμπι. Η τελευταία δουλειά της ΜακΡόρι ήταν στη περιπετειώδη σειρά φαντασίας του HBO «His Dark Materials».





Υπόθεση Σκριπάλ: Αναζητούνται δύο άνδρες στην Τσεχία - Έχουν διαβατήρια με τα ονόματα των υπόπτων

 



Νωρίτερα, ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ ανακοίνωσαν την απέλαση 18 μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία.

Η τσεχική αστυνομία αναζητεί δύο άνδρες που κυκλοφορούν με ποικίλα διαβατήρια, ανάμεσά τους και ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, τα ονόματα που χρησιμοποίησαν οι δύο ύποπτοι στην επιχείρηση δηλητηρίασης του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στην πόλη Σόλσμπερι της Αγγλίας το 2018.

Νωρίτερα, ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ ανακοίνωσαν την απέλαση 18 μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Οδηγός στην Κεφαλονιά παρέσυρε πέντε παιδιά και εξαφανίστηκε

 


Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, το περιστατικό συνέβη έξω από το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης. 

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η τροχαία Αργοστολίου πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό του οδηγού. Μάρτυρες που ήταν παρόντες στο σημείο έχουν καταθέσει και ο εντοπισμός του είναι θέμα χρόνου.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται στο στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων που είδαν τι συνέβη, ώστε να εντοπιστεί ο δράστης και να συλληφθεί.




Μπλόκο α λα «17 Νοέμβρη» στο οργανωμένο έγκλημα ετοιμάζει ο Χρυσοχοϊδης

 



Μέτρα α λΑ… «17 Νοέμβρη» με πρόσκληση ξένων αξιωματικών - κυρίως από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία – για να προσφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία στην ΕΛ.ΑΣ., με παράλληλες εξαντλητικές έρευνες σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα, ύστερα και από την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», θα γίνουν έλεγχοι για τις οικονομικές συναλλαγές των υπόπτων για συμμετοχή σε εκβιασμούς, λαθρεμπόριο ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στόχος είναι να βρεθούν οι δίαυλοι για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» που αποκομίζουν από αυτές.