Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Με θράσος ο Τσίπρας αντί να απολογείται για το έγκλημα στο Μάτι κουνάει το δάχτυλο στην Ν.Δ.



Σε πανικό ο Αλέξης Τσίπρας βουτηγμένος στην διαφθορά, εμφανίστηκε στην Βουλή για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο, και αντί να απολογηθεί στους πολίτες και ειδικά στους πληγέντες στο Μάτι, κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση που αποκαλύπτει τις ακροαριστερές εγκληματικές αθλιότητες της κυβέρνησης του.

Με ακροαριστερό θράσος ο Αλέξης Τσίπρας είπε μέσα σε άλλα προκλητικά θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και αδιαφορώντας για τις ηχογραφημένες αποκαλύψεις : «Και τώρα μιλάτε για ενότητα; Για ποια ενότητα; Μέχρι και τη τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε ως τυμβωρύχοι για να σπιλώσετε τη γραμματεά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κανένα στοιχείο. Με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων. Τις οποίες υιοθετήσατε. Αλά καρτ βέβαια και όχι για στελέχη σας που ανεδείχθησαν αντιπεριφερειάρχες. Είναι ντροπή σας»




Ο Μητσοτάκης ενημερώνει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς για την Τουρκία


Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει αύριο Πέμπτη 23.07.2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στην ατζέντα η τελευταία Σύνοδος Κορυφής και τα όσα αποφασίστηκαν για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά κυρίως οι προκλήσεις από την Τουρκία. 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς έγινε γνωστή και από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον… Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το ενδεχόμενο παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο. 




Κομισιόν κατά Τουρκίας: Αν θέλετε, πηγαίνετε στη Χάγη




«Στέλνετε λάθος μήνυμα» ήταν το… μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν στην Τουρκία, ζητώντας της να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασραλί, ξεκαθάρισε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει.

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. «σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο» σημείωσε.

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», κατέληξε.


Μυτιλήνη: Φωτιά κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ κάτοικοι λένε ότι την έβαλαν λαθρομετανάστες



Την φωτιά για εκδίκηση έβαλαν οι λαθρομετανάστες λένε οι κάτοικοι και φτιάχνουν περιπολίες για να περιφρουρήσουν το νησί.

Μαίνεται η φωτιά στα βουνά της Θερμής στην ανατολική Λέσβο, 20 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης και πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, η οποία από τις 13:00 κατακαίει δασική έκταση και ελαιώνες της περιοχής.

Το σκοτάδι υποχρέωσε τα τέσσερα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα και το ελικόπτερο που επιχειρούσαν στην περιοχή να σταματήσουν τις ρίψεις νερού. Έτσι άρχισε η μάχη με τις φλόγες των επίγειων τμημάτων που θα επιχειρούν κόντρα στους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, προσπαθώντας να μην φτάσει η φωτιά σε παρακείμενη δύσβατη ρεματιά.

Στη μάχη με τη φωτιά συμμετέχουν πυροσβέστες και εθελοντές καθώς και εργαζόμενοι με υδροφόρες και μηχανήματα του Δήμου Μυτιλήνης.


Αθλιότητα και αλητεία απο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου : «Σας έχουμε κάνει την κ@λ@ρ@, να!»


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πόσο χυδαίος είναι!!

Αθλιότητα και αλητεία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου, που δείχνει ακόμα μία φορά από ποιους αποτελείται η κοινοβουλευτική ομάδα του ακροαριστερού μορφώματος με αρχηγό τον Τσίπρα.

Λίγο μετά τις 10.30 ο άθλιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου έκανε απρεπή χειρονομία προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προκαλώντας την αντίδραση του προεδρείου.

Ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας αποφάσισε την επιβολή του πειθαρχικού μέτρου της απομάκρυνσης από την αίθουσα της Ολομέλειας για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Μάρκου. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όρθιος στην αίθουσα, είχε νωρίτερα χειρονομήσει σε βάρος του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Είχαν προηγηθεί φραστικές επιθέσεις από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρακαλώ ησυχία! Κύριε Μάρκου στη θέση σας! Και μην απειλείτε! Παρακαλώ ηρεμία!», συνέστησε ο κ. Μπούρας, ο οποίος απάντησε στις καταγγελίες βουλευτών ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασχημόνησε σε βάρος συναδέλφων του στη ΝΔ.

«Τι να πει αυτός. Τα είπε η ΝΔ» φέρεται να είπε ο κ. Μάρκου με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να του θυμίζει τις επιτροπες για τους γιατρούς που είναι ανοικτές ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο κ. Μάρκου συνέχισε λέγοντας «τι να πείτε εσείς στο ΚΙΝΑΛ που έχετε την κ...α σας ανοικτή... να» κάνοντας και τη σχετική χειρομονομία.

«Είναι ντροπή! Τον είδα να προχωράει κάνοντας ένα σήμα απαράδεκτο. Απαράδεκτο», είπε ο προεδρεύων της Βουλής και συνέχισε: «Κύριε Μάρκου βγείτε από την αίθουσα. Μη συνεχίζετε! Μην προκαλείτε άλλο! Λυπάμαι για τη διαγωγή σας! Καταδικαστέα! Πράξη καθηγητού του πανεπιστημίου! Παρακαλώ εξέλθετε από την αίθουσα! Παρακαλώ να βγει από την αίθουσα ο κ. Μάρκου!», ανέφερε ο κ. Μπούρας και επέμεινε: «Κύριε Μάρκου, παρακαλώ βγείτε από την αίθουσα! Αυτή είναι η εντολή του προεδρείου και πρέπει να την υπακούσετε! Να βγείτε από την αίθουσα, γιατί σας είδα εγώ! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Συνεχίζουμε τη διαδικασία αφού βγει ο κ. Μάρκου! Κύριε Μάρκου να εξέλθετε. Δακόπτουμε για δύο λεπτά μέχρι να γίνει πράξη η απόφαση του προεδρείου!».

Η συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.




Σικάγο: Τουλάχιστον 14 τραυματίες από πυροβολισμούς σε κηδεία




Πάνω από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ εναντίον παρευρισκόμενων σε κηδεία στην περιοχή Σάουθ Σάιντ στο Σικάγο, με ορισμένους από τους παριστάμενους να ανταποδίδουν τα πυρά, γνωστοποίησε η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης, όπου τα βίαια εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων αποτελούν μάστιγα.

Περίπου 60 κάλυκες ανακτήθηκαν στον τόπο του συμβάντος, στη συνοικία Όμπερν Γκρίσαμ, ενώ ένας ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε ο Έρικ Κάρτερ, αξιωματικός της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δεκατέσσερις τραυματίες εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε πέντε νοσοκομεία, πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν έχει ενημερωθεί για την κατάστασή τους.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS2 μετέδωσε ότι η επίθεση διαπράχθηκε κοντά σε γραφείο τελετών.

Το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου στο Σικάγο σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι από σφαίρες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών. Άλλοι 87 τραυματίστηκαν.


Ξεκίνησαν οι επιστροφές μεταναστών -Αναχώρησαν 30 υπήκοοι του Πακιστάν από το «Ελ. Βενιζέλος»




Ξεκίνησαν εκ νέου οι επιστροφές μεταναστών, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των μέτρων για τον κορoνοϊό. Απόψε αναχώρησαν τριάντα υπήκοοι του Πακιστάν από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” προς τη χώρα καταγωγής τους, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

“Εφαρμόζουμε αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μηταράκης. “Ξεκινήσαμε ξανά τις απελάσεις όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία”.

Η σημερινή διαδικασία απέλασης, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας και της πρεσβείας του Πακιστάν.

Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, να επιστραφούν φέτος προς τις χώρες προέλευσής τους 10.000 άνθρωποι.


Πηγή


ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX


Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, αναφορικά με την προκλητική Navtex της Άγκυρας, για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου, έστειλε το ΥΠΕΞ το βράδυ της Τρίτης : «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».




Απειλές θανάτου στον ενοχλητικό για τον Ερντογάν Ακιντζί: «Να πέσει θύμα τροχαίου»



Ο μετριοπαθέστερος, σε σχέση με τους αντιπάλους του, Ακιντζί βρίσκεται υπό δυσμένεια από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Νέα απειλή για τη ζωή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σημειώθηκε τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Avrupa.  

Άτομο ονόματι Μουσταφά Πισκέν, ο οποίος το 1994 εργαζόταν στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού και το 2000 στην Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, πρότεινε να ανατεθεί σε δύο άτομα το καθήκον «να πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος» ο Ακιντζί.

H αναφορά του Πισκέν ακολούθησε ανάρτηση του αντιναυάρχου εν αποστρατεία Τζεμ Γκιούρντενιζ, ο οποίος υποστήριξε ότι τυχόν νίκη του Ακιντζί στις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα θα είναι «συμφορά» για την γεωπολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Κάτω από την ανάρτηση του Γκιούρντενιζ, ο Πισκέν έγραψε: «Υπάρχει ο εύκολος δρόμος. Στείλτε δύο άτομα με το καθήκον να πέσει θύμα δυστυχήματος ο Ακιντζί».

Σημειώνεται ότι μετριοπαθέστερος, σε σχέση με τους αντιπάλους του, Ακιντζί βρίσκεται υπό δυσμένεια από την κυβέρνηση Ερντογάν.


Πηγή: skai.gr


Απελευθερώθηκαν οι 13 όμηροι, συνελήφθη ο δράστης στην Ουκρανία



Η αστυνομία στην Ουκρανία απελευθέρωσε όλους τους ομήρους που κρατούνταν σε ένα λεωφορείο στην πόλη Λουτσκ από έναν ένοπλο ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών και υποστήριζε ότι είχε τοποθετήσει βόμβα στην περιοχή.

Ο δράστης άφησε αρχικά μια ηλικιωμένη γυναίκα, έναν έφηβο και μια νεαρή κοπέλα, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε η εκπρόσωπος της προεδρίας Γιούλια Μέντελ. 

Οι υπόλοιποι δέκα απελευθερώθηκαν σε μια επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας.

Ο δράστης, ένας πρώην κρατούμενος σε φυλακές, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πετούσε πάνω από το λεωφορείο ενώ πέταξε στον δρόμο έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και μια χειροβομβίδα που όμως δεν εξερράγη. Υποστήριζε επίσης ότι είχε κρύψει σε άλλο σημείο μια βόμβα την οποία μπορούσε να πυροδοτήσει από απόσταση.

Ο απαγωγέας ονομάζεται Μαξίμ Κρίβοτς και είναι 44 ετών, κατάγεται από την περιοχή του Όρενμπουργκ, στη Ρωσία, και έχει καταδικαστεί δύο φορές για απάτες, ληστείες και παράνομη κράτηση. Έχει περάσει 10 χρόνια σε ουκρανικές φυλακές.

Σε μηνύματα που είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Μαξίμ ο Κακός» άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν «κατά του συστήματος» και ζητούσε από σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο, να αναρτήσουν και αυτοί μηνύματα και φωτογραφίες με τα οποία να αμαυρώνουν την εικόνα τους ή να συμπεριφέρονται με γελοίο τρόπο. Ο ένας από τους δύο λογαριασμούς του στο Twitter απενεργοποιήθηκε εντός της ημέρας.

Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος Ζελένσκι δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο Facebook όπου ικανοποιούσε ένα αίτημα του δράστη, καλώντας τους συμπολίτες του «να παρακολουθήσουν όλοι την ταινία Earthlings του 2005», δηλαδή ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ για την κακομεταχείριση των ζώων.



Στη δημοσιότητα οι καταθέσεις Τόσκα, Γεροβασίλη και Σκουρλέτη για την τραγωδία στο Μάτι


Οι καταθέσεις των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τόσκα, Όλγας Γεροβασίλη και Πάνου Σκουρλέτη αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες του αξιωματικού της Πυροσβεστικής για πιέσεις που δέχτηκε στην σύνταξη του πορίσματός του.

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για την διαχείριση που έγινε τόσο στην πυρκαγιά στο Μάτι όσο και για αυτήν στην Κινέττα που εκδηλώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, την 23η Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, ο δικαστικός λειτουργός, που έλαβε κατάθεση στις 20 Φεβρουαρίου 2020, από τον τότε πολιτικό προϊστάμενο των Σωμάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις δύο πυρκαγιές στην Αττική, υπέβαλε πολλές ερωτήσεις στον πρώην υπουργό δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εικόνα που είχε ο κ. Τόσκας για τα πτητικά μέσα και τον τρόπο που τα διαχειρίστηκαν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Ο δικαστικός λειτουργός έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα στον πρώην υπουργό εστιάζοντας στους χειρισμούς που έγιναν στην δεύτερη και τελικά μοιραία για την ζωή 102 ανθρώπων πυρκαγιά.

Έτσι στην πορεία της κατάθεσης του κ. Τόσκα ο ανακριτής τον ρωτά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε ότι στις 17.46 απογειώθηκε το «έρικσον S64N 194» με εντολή να κατευθυνθεί στην περιοχή Νταού Πεντέλης και να επιχειρήσει και ότι τελικά δόθηκε εντολή εκτροπής από το ΕΣΚΕ, ενώ ήδη είχε κάνει υδροληψία και ήταν σε πορεία ρίψης, και συγκεκριμένα να κατευθυνθεί προς Ίσθμια - Καλαμάκι και πιο συγκεκριμένα στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω για την εκτροπή του ελικοπτέρου. Ούτε γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή της εκτροπής.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως την επίμαχη ημέρα ειδοποιήθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι για την φωτιά στην Κινέττα και ότι λόγω μίας επέμβασης που είχε κάνει νωρίτερα για την οποία του έγινε μέθη, πήγε στο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) γύρω στις 15.00 όπου ο τότε αρχηγός του ΠΣ Σωτήρης Τερζούδης τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Κινέττα και την κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκείνη τη στιγμή σας ανέφερε αν είχαν πρόβλημα τα εναέρια μέσα; Και πιο συγκεκριμένα αν είχαν πρόβλημα να απογειωθούν ή να προσγειωθούν λόγω των ανέμων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε πρόβλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ανέφερε ο κ. Τερζούδης αν υπήρξε πυρκαγιά μέσα στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ή γύρωθεν των διυλιστηρίων; Και αν ναι, τι ώρα σας το ανέφερε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποια στιγμή μου ανέφερε, νομίζω ο κ. Τερζούδης, και πιθανόν να ήταν παρών και ο κ. Ματθαιόπουλος, ότι η πυρκαγιά ήταν στον περίγυρο των διυλιστηρίων, ότι είχαν στείλει επίγειες δυνάμεις, δεν θυμάμαι όμως να μου αναφέρουν για εναέριο. Μου είπαν ότι θα στείλουν ένα «έρικσον». Δεν μπορώ να σας απαντήσω για την ώρα ακριβώς, πάντως ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Άλλη ενημέρωση για περιστατικό ή συμβάν μέσα στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δεν είχα γιατί δεν προέκυψε κάτι στη συνέχεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ώρα μάθατε για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αμέσως μόλις ενημερώθηκε το ΕΣΚΕ, ενημερώθηκα και εγώ από τον κ. Φωστιέρη. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς την ώρα, πάντως μετά τις 16.40.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε στον κ. Μαρνέρη ότι ο Αρχηγός κ. Τερζούδης του είπε ότι θα φροντίσει να πάρει όλα τα εναέρια από την Κινέττα στη νέα φωτιά καθώς και όσα αεροπλάνα ήταν σε εφεδρεία στα τρία αεροδρόμια, Ελευσίνας, Τανάγρας και Τατοΐου.

«Επίσης και στα επίγεια μέσα που βρίσκονταν στην Αττική, θα έδινε εντολή να κατευθυνθούν προς την πυρκαγιά στο Νταού. Εκείνη τη στιγμή τέθηκε και το θέμα της εκκένωσης των κατασκηνώσεων. Αμέσως μετά, ενημερώθηκα από τον κ. Φωστιέρη, ότι έκλεισαν και τα τρία αεροδρόμια λόγω των ισχυρών πλευρικών ανέμων. Σε κάποια φάση μου είπαν, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα έκλεισε και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός για το που θα προσγειωθούν τα εναέρια, που βρίσκονταν ήδη στον αέρα, όταν τελειώσουν τα καύσιμα τους. Επειδή υπήρχε πρόβλημα στα αεροδρόμια της Αττικής, δόθηκε εντολή να απογειωθούν τα αεροσκάφη "καναντέρ" της Σάμου και της Ανδραβίδας. Γνωρίζω ότι γύρω στις 17.05 - 17.10 πήγε ένα "έρικσον" στο Νταού Πεντέλης για να επιχειρήσει».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο «έρικσον» έκανε ρίψεις, και αν ναι, πόσες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν το γνωρίζω. Εγώ ρωτούσα συνέχεια για εναέρια αν υπήρχαν και αν πήγαν. Δεν είχα πάρει απάντηση ότι είχε πάει άλλο εναέριο στην περιοχή μέχρι τις 17.30 όπως με ρωτήσατε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε αν από τις 17.30 έως και τις 18.00 επιχείρησε άλλο εναέριο μέσο το οποίο έκανε και ρίψεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είχα ενημέρωση αν πήγε στο Νταού Πεντέλης κάποιο εναέριο από τις 17.30 έως τις 18.00 γιατί είχε προηγηθεί η ενημέρωση ότι είχαν κλείσει τα αεροδρόμια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε από τη θητεία σας στον Ελληνικό Στρατό για 35 χρόνια, αν υπάρχει δυνατότητα να απογειωθεί ένα αεροπλάνο της αεροπορίας στρατού με μια απλή προφορική εντολή και εν συνεχεία να επιχειρήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν έχει προηγηθεί σχεδιασμός της επιχείρησης και η εντολή αφορά την εκτέλεση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει απογείωση και οι λεπτομέρειες της εντολής, να δοθούν, δια ασυρμάτου στον αέρα. Είναι οι περιπτώσεις κυρίως των αναχαιτίσεων και των πυροσβεστικών αεροπλάνων σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα ενημερώθηκε πως η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έγινε ανεξέλεγκτη γύρω στις 18.20 οπότε πλέον οι φλόγες είχαν φθάσει στην Λεωφόρο Μαραθώνος και κατά τον μάρτυρα, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί σχέδιο εκκένωσης οικισμού.

Οι καταθέσεις Γεροβασίλη και Σκουρλέτη
Στην κατάθεση της στον ανακριτή , στις 6 Φεβρουαρίου 2020, η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι η ίδια, ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρισκόταν στην Άρτα και ότι δεν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με κανέναν και ότι όταν επέστρεψε στην Αθήνα δεν συμμετείχε πουθενά.

Στις ερωτήσεις του ανακριτή αν γνωρίζει συγκεκριμένα στελέχη της Πυροσβεστικής, μεταξύ των οποίων και τον κ. Βασίλη Ματθαιόπουλο, η πρώην υπουργός απάντησε ότι τους γνώρισε όταν ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διευκρίνισε μάλιστα πως με τον κ. Ματθαιόπουλο «δεν συζητήσαμε ποτέ για την πυρκαγιά στο Μάτι».

Ο κ. Σκουρλέτης, τότε υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσε πως πήγε στο Συντονιστικό ενώ ήδη ο κ. Τόσκας τον ενημέρωσε, μετά τις 17.00, πως πλην της Κινέττας υπήρχε η φωτιά και στο Νταού Πεντέλης «και λόγω των ανέμων αυτό τους προβληματίζει».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσο χρόνο βρισκόσασταν στο ΕΣΚΕ μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η ενημέρωση που σας έδινε ο κ. Τερζούδης για την πυρκαγιά τόσο στην Κινέττα όσο και στο Νταού Πεντέλης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε γενικές γραμμές θυμάμαι να μας λέει ότι κατευθύνονται δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και μας ανέφερε για τους ισχυρούς ανέμους. Θέλω να επισημάνω ότι την ίδια ώρα ενημερωνόμασταν και από τα ΜΜΕ (όση αξιοπιστία έχουν τα ρεπορτάζ) και δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια για την ενημέρωση που μας έδινε ο αρχηγός εκείνες τις στιγμές. Αυτό που θυμάμαι από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Τερζούδη, βασικό αίτιο της επελθούσας τραγωδίας ήταν ότι η φωτιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί λόγω της έντασης των ανέμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε ότι κατά την έναρξη της πυρκαγιάς, στις 16.41 που το έμαθε το ΕΣΚΕ, μέχρι τις 17.30 που φέρεται η πυρκαγιά να πέρασε τη Μονή Παντοκράτορος με κατεύθυνση δυτική προς Ν. Βουτζά, δεν επιχείρησε κανένα εναέριο μέσο πλην ενός «έρικσον» που φέρεται να έκανε μία ρίψη και να έφυγε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν το γνωρίζω αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε ενημερωθεί για πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή Καλαμάκι Αττικής ή για πυρκαγιά στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που άκουσα από τους επιτελείς στο ΕΣΚΕ, θυμάμαι σίγουρα τον κ. Τερζούδη, ήταν ότι κοντά στα διυλιστήρια είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και ότι έπρεπε αυτό να το προσέξουμε. Για πυρκαγιά μέσα στην ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ δεν άκουσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μου πείτε αν είχατε ενημέρωση από ένα σημείο και μετά, όταν πλέον η πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, είχε φτάσει μέχρι τη θάλασσα, αν υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα και αν η πυροσβεστική είχε φροντίσει να στείλει λέμβους για την περισυλλογή τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποια στιγμή ενημερώθηκα, πάλι από τον κ. Τερζούδη και τους επιτελείς του, ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Δεν άκουσα όμως τίποτα άλλο σχετικά με λέμβους της πυροσβεστικής. Γνωρίζω ότι την περισυλλογή πολλών ανθρώπων την έκαναν από τη θάλασσα καΐκια ιδιωτικά, με Αιγύπτιους κυρίως ψαράδες, τους οποίους εν συνεχεία, όταν τους γνώρισα, φροντίσαμε να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και τους βραβεύσαμε. Ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών με τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, δημιουργούσε εκείνη την ημέρα, ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.


Πηγή : cnn.gr


Ο Τσίπρας βουτυγμένος στα σκάνδαλα και την διαφθορά προσπαθεί να υποβαθμίσει τα 72 δις στήριξης



Σε όποιον νοήμων πολίτη αυτής της χώρας κάνεις την ερώτηση, εάν ήταν ο Τσίπρας στην διαπραγμάτευση τι θα παίρναμε;; Αυτό που θα έλεγαν ότι θα παίρναμε δεν γράφετε, και εμείς λέμε ότι εκτός αυτού θα δίναμε κιόλας.

Είναι γνωστή στους Ευρωπαίους ηγέτες η ανικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και ειδικά το θέμα της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να μην χαρακτηρίσει θετική είδηση την παροχή στήριξης από την Ευρώπη, αλλά επειδή του έγραψαν και κάτι για να κάνει αντιπολίτευση σημείωσε πως «η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Που φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει τη κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη -και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τη κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον ίδιο και μόνο, η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Ξεχνώντας το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον είχαν απομονωμένο στις φωτογραφίες είπε : «Δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει. Απέναντι σε όλα αυτά ο κος Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε "δίκαιο και εύλογο" έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις», σημείωσε.

«μια δήλωση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού κάθονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» τόνισε αυτός που δεν κατάφερε ποτέ να διαπραγματευτεί υπέρ της Ελλάδας και πάντα χαμένοι βγαίναμε.

«Αν όμως, αληθεύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κος Μητσοτάκης για τη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δε μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους. Με δυο λόγια κινδυνεύουμε τους επόμενους μήνες να χάσουμε όσα με θυσίες κερδίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και να μπούμε σε έναν νέο αέναο φαύλο κύκλο λιτότητας, ανεξάρτητα από το αν τυπικά θα έχουμε μνημόνια. Και αυτή είναι μια προοπτική που δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να συμβεί», πρόσθεσε.

Γνωρίζοντας ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει για το συμφέρον της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κριτική και για τους χειρισμούς στο θέμα της Τουρκίας και το έκανε απλά για να δείξει ότι υπάρχει για όσο υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ : «Τέλος, ως προς την Τουρκία, η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη Γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων. Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στη Σύνοδο. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη σύνοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον».


Συναγερμός στην Αττική με 17 νέα κρούσματα



36 συνολικά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με 5 εξ αυτών να είναι “εισαγόμενα”. 17 είναι τα κρούσματα στην Αττική και τα υπόλοιπα 14 “μοιράζονται” σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας! 

Δύο είναι οι νεκροί που φτάνουν 197 στο σύνολο. 

Αναλυτικότερα:
– δύο (2) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
–τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας”.


Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος! Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει τα σχέδιά της στην περιοχή η Τουρκία



Με αφορμή την πρόσφατη προκλητική Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου, οι ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσαν την Τουρκία να βάλουν τέλος στα σχέδιά τους, καθώς με τις κινήσεις τους ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από χθες το μεσημέρι βγήκαν στο Αιγαίο 19 τουρκικά πολεμικά πλοία θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η Αγκυρα παρά τις προειδοποιήσεις δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χθες το βράδυ, υπήρξαν πληροφορίες πως τα 19 τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν προς την Αττάλεια, όπου και έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» που αναμένεται να πλεύση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει την πλειοψηφία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, καθώς το 85% βρίσκεται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και έτοιμο να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή. 

Ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα επέδωσε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Το ΥΠ.ΕΞ. Επίσης κάλεσε την Αγκυρα να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.