Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γεφύρι της Πλάκας



Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Άρτα και την Κέρκυρα.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους φορείς και τους τεχνίτες που συνεργάστηκαν την τελευταία πενταετία για την επιτυχημένη επισκευή και ανακατασκευή του γεφυριού, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές τον Φεβρουάριο του 2015, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε πως το Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είναι «ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου», ανακατασκευάστηκε «όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για έργο που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει πάντα να αποδίδονται τα εύσημα σε όποιον συνεισφέρει σε μία προσπάθεια.

Τον Πρωθυπουργό, τον οποίο υποδέχτηκαν Δήμαρχοι της περιοχής, συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και βουλευτές της περιοχής.

Το γεφύρι αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες. Η «θωρακισμένη» κατασκευή δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ενώ όλες οι μετρήσεις για φυσικές μετακινήσεις και παραμορφώσεις έχουν κριθεί απόλυτα ικανοποιητικές και εντός των προδιαγραφών του έργου.

Οι εργασίες ακολούθησαν την αρχική χάραξη του γεφυριού κατά μήκος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση των τμημάτων που κατέπεσαν προσεγγίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα αρχικά υλικά, διασφαλίζοντας παράλληλα την αντοχή της κατασκευής σε βάθος χρόνου. Το περίφημο τοξωτό γεφύρι χτίστηκε το 1866 από τον Κωνσταντίνο Μπέκα, αρχιμάστορα από τα Πράμαντα, σε σημείο όπου την προηγούμενη εξαετία είχαν ανεγερθεί αλλά μετέπειτα καταρρεύσει δύο ακόμα γέφυρες.

Στη συνέχεια, προτού αναχωρήσει για την Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κοντινό χωριό Καταρράκτης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους στην κεντρική πλατεία και να ακούσει τα προβλήματά τους.

Νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο μοναστήρι Αγίας Παρασκευής, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές το 2018 λόγω πυρκαγιάς. Τον υποδέχτηκε ο ιερέας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων αποκατάστασης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Γεφύρι της Πλάκας

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναστέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο, ανακατασκευασμένο ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας τον 19ο αιώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν, μέσα σε πέντε χρόνια, να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο: Την Περιφέρεια, χωρίς τη συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τον προκάτοχό του κυρίου Καραγιάννη, τον νυν γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Όλοι συνεργάστηκαν, τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, η επιστημονική μας κοινότητα, οι Δήμοι, ο Δήμος ο οποίος έχει και αυτός το δικό του μερίδιο το οποίο έπαιξε, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε και πάλι αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία.

Ένα γεφύρι το οποίο ξαναφτιάχτηκε όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο -είχα την ευκαιρία να το πω και χθες- το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι να το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες, αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το Γεφύρι της Πλάκας.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να το απολαύσω ο ίδιος. Ευχαριστώ πολύ».


Οι ανεύθυνοι Ακρίτα & Βαξεβάνης χωρίς σοβαρότητα ξεφτιλίζονται για να κάνουν αντιπολίτευση



Είναι τραγικό μετά από τέτοια απόφαση του Τουρκικού καθεστώτος Ερντογάν, ενός επικίνδυνου Ισλαμιστή, να υπάρχουν Έλληνες που προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Κόλαφος» ο διεθνής τύπος για την Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη» γράφει ο ξένος τύπος και Βαξεβάνης με Ακρίτα σε άλλο μήκος κύματος ξεφτιλίζονται κάνοντας αντιπολίτευση.

Μετά την ανευθυνότητα Βαξεβάνη που βρήκε διεθνές θέμα χωρίς αίσθηση υπεύθυνότητας για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί και να εξαγριώσει περισσότερο τους Έλληνες με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανευθυνότητα των ακροαριστερών δημοσιογράφων του και στελεχών του, ήρθε και η ώρα της ανεύθυνης γελοίας Συριζαίας Έλενας Ακρίτα.



Για όσους δεν τους θυμίζει κάτι είναι αυτή που ελάμβανε παράνομα και καταχρηστικά την σύνταξη του πατέρα της για πολλά χρόνια κάνοντας ότι δεν ήξερε γιατί έτσι είναι το αριστερό πλεονέκτημα.


Η ανεύθυνη Ακρίτα προσπάθησε να κάνει αντιπολίτευση σε ένα θέμα που έχει διεθνή προέκταση και δεν ντράπηκε καθόλου να κάνει αντιπολίτευση σε ένα διεθνές ιστορικό μνημείο. Είναι τραγικό ότι δεν έχει βρεθεί κανένας να την σταματήσει να ξεφτιλίζεται γιατί πλέον εκτός από την ξεφτίλα προκαλεί και εξοργίζει τους πολίτες με την αθλιότητα και την ανευθυνότητα των όσων γράφει.

Μην σας φανεί περίεργο εάν συμπεριλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα δύο νούμερα στα ψηφοδέλτια του, έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι μαζεύει ότι σαβούρα περισσεύει για να στελεχώσει το τσίρκο με νούμερα, και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες τα νούμερα ποιος θα ξεφτιλιστεί περισσότερο για να τους συμπεριλάβει το κόμμα στην λίστα ώστε να πάρουν 7.000€ τον μήνα για τις υπηρεσίες τους.




Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που εμπόδισε σύλληψη κουκουλοφόρου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν



Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευελπίδων χειροκρότησαν τον αστυνομικό που απελευθέρωσε σύντροφο του ΣΥΡΙΖΑ που συνελήφθη!!!!

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ελευθέρωσης κρατούμενου σε βάρος του αστυνομικού ο οποίος φέρεται ότι εμπόδισε τη σύλληψη διαδηλωτή στην πορεία το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η αρμόδια εισαγγελέας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με fake news και αθλιότητες να αποδείξει ότι ο συνδικαλιστής αστυνομικός αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είχε το θράσος να βγάλει ανακοίνωση και να χαρακτηρίσει χυδαίο ψέμα την είδηση πως στη χθεσινή πορεία, αξιωματικός της αστυνομίας που ανήκει στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε εκτός υπηρεσίας στη διαμαρτυρία, απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός είχε διατεθεί για τη φύλαξη των γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανήκει σε αυτό.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται χαρακτηριστικά για το βίντεο: 

"Η παρέμβαση, αστυνομικού, αποσπασμένου στη φύλαξη γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, που χειροδίκησε κατά συναδέλφου του και απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου, που είχε επιτεθεί σε μέλη της ομάδας «ΔΡΑΣΗ». Κι ας διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ."

Ο 38χρονος αξιωματικός παραδόθηκε χθες το απόγευμα στους συναδέλφους του της κρατικής ασφάλειας και ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για την κράτηση του. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος αρχικά υποστήριξε στους συναδέλφους του ότι βρισκόταν στο συλλαλητήριο στο πλαίσιο των καθηκόντων του καθώς είναι αποσπασμένος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είχε ποτέ πρόθεση να απελευθερωθεί κρατούμενος.

Το Μega αποκαλύπτει το υπηρεσιακό έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας με βάση το οποίο αστυνομικοί αναζητούσαν για να συλλάβουν τον συνάδελφο τους στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος του σωματείου ειδικών φρουρών Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην υποβολή μήνυσης σε βάρος του αξιωματικού.

Το Mega αποκαλύπτει επίσης φωτογραφία που δείχνει τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή αστυνομικό μαζί με άλλους συναδέλφους του κατά την επίσκεψη στο γραφείο της τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη.

Το θέμα έχει προκαλέσει και την αντίδραση συνδικαλιστικών φορέων αστυνομικών που καταγγέλουν την συμπεριφορά του αστυνομικού.

11.30 ο αστυνομικός που φέρεται να εμπόδισε σύλληψη κουκουλοφόρου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα όπου πήρε τακτική δικάσιμο και αφέθηκε ελεύθερος. 

Στο χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων βρίσκονται στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Τρ. Αλεξιάδης, Θ. Δρίτσας, Π. Ρήγας αλλά και οπαδοί του κόμματος που δείχνουν ότι μόνο χυδαίο ψέμα δεν είναι ότι ο αστυνομικός ενεργούσε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα χειροκροτήθηκε κατά την είσοδο του στον εισαγγελέα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλευρό του αποσπασμένου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αστυνομικού, βρέθηκε  ο Π. Λάμπρου  ο γνωστός φιλοτρομοκράτης που είχε εξασφαλίσει προνόμια καταδικασμένων τρομοκρατών στις φυλακές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το ψέμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθημερινό φαινόμενο


Δέν βάζει μυαλό ο τραμπούκος της συμμορίας Πολάκης και τα βάζει με Τσιόδρα


Ο Παύλος Πολάκης είναι γνωστός τραμπούκος της συμμορίας ΣΥΡΙΖΑ και κανονικά δεν πρέπει να ασχολείσαι μαζί του. Δεν μπορείς όμως να μην αναδείξεις την αθλιότητα του γιατί μόνο άθλιο εκτός από τραμπούκο ανήθικο μπορείς να τον χαρακτηρίσεις.

Αφορμή για να εξαπολύσει τα πυρά του ο Παύλος Πολάκης στάθηκε δημοσίευμα για τις ανησυχίες του καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρα, με τον ακροαριστερό Συριζαίο Πολάκη να λέει χαρακτηριστικά “τώρα ξαναξυπνήσαμε;;;;”.

Έχει μάλιστα το θράσος να στήνει σκευωρίες και να διαδίδει fake news, για να υποστηρίξει τα όσα κατηγορεί τον κ. Τσιόδρα, όπως άλλωστε κάνει κάθε άθλιος Συριζαίος, νομίζοντας ότι κερδίζει πόντους στην κοινωνία, ενώ αντίθετα γίνεται περίγελος και εκνευρίζει τους πολίτες που τον ακούν η τον διαβάζουν.

Όλοι αυτοί οι Συριζαίοι με πρώτο τον τραμπούκο Παύλο Πολάκη δεν καταλαβαίνουν ότι δείχνοντας σε κάθε ευκαιρία από ποιους αποτελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν ζημιά στο κόμμα και απομακρύνουν και τους τελευταίους που τους ανέχονται.

Η νέα αθλιότητα Παύλου Πολάκη:

“Τσιοδρα και λοιποί της Επιστημονικης επιτροπης και εκεί στον ΕΟΔΥ του Αρκουμανεα ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΞΥΠΝΗΣΑΜΕ ;;;;
-Όταν σας λέγαμε πως χρειάζεται τεστ αντισωμάτων για τον πληθυσμό εντός της χώρας για να πάρει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία σε περιοχές που δεν υπήρχε κρούσμα …
-Όταν σας λέγαμε πως χρειάζεται τεστ αντισωμάτων ή τεστ pcr για το rna του ιού για τους τουρίστες- επισκέπτες από χωρες που ενδημεί ακόμα ο ιος , στις πύλες εισόδου ……
Εσεις κάνατε σχέδια επι χαρτου και ντιλ με τις φαρμακευτικές ,αποκλείοντας από τη χρήση ως «αναξιόπιστα» τεστ που έχουν κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες .
Εσεις τα είχατε ΟΛΑ έτοιμα και καλά με μηχανήματα Pcr και κλιμάκια από τον ΕΟΔΥ με τις κινητες μοναδες (αλήθεια τι κάνουν αυτά τα παιδιά )και τώρα με το πρώτο μπαμ ΦΑΝΗΚΕ Η ΓΥΜΝΙΑ και τρεχάτε ποδαράκια μου !!

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ,μας βοηθάει το κλίμα της χώρας ,ΑΛΛΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ !!!!


ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ,ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΠΡΟΣΛΑΒΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ ,ΟΡΙΣΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ για να αποκλεισθεί η διασπορά από τους τουρίστες-επισκέπτες ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!!!!!

ΥΓ ααα να μην το ξεχάσω …και που είστε σε λογικές τιμές οι Προμηθειες ΟΧΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ



Εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος : Οι Έλληνες εφοπλιστές να αποκλείσουν την Τουρκία για επισκευές και δεξαμενισμούς



Την αντίδραση του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου προκάλεσε η προκλητική απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί : Η τζαμοποίηση τής Αγίας Σοφίας είναι προσβολή για την διεθνή κοινότητα και μία ακόμη εξοργιστική και κραυγαλαία αναίτια πρόκληση τής Τουρκίας πού πλέον καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επί ίσοις όροις συνομιλίες με ένα ισλαμιστικό εθνικιστικό καθεστώς.

Δείτε την ανάρτηση στο facebook:




Μητσοτάκης : H επιλογή Ερντογάν προσβάλλει όλους όσους αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού



Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. 

Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. 

Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.


Ελπιδοφόρος για μετατροπή Αγίας Σοφίας: «Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού»





«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. 
«Tα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας», προσθέτει σε άλλη ανάρτηση. 



Συναγερμός στην Εύβοια : Επτά δείγματα θετικά από Σέρβους τουρίστες στο Πευκί




Συναγερμός έχει σημάνει στη Βόρεια Εύβοια, καθώς ύστερα από έλεγχο που έγινε σε Σέρβους τουρίστες στη βόρεια Εύβοια διαπιστώθηκε ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη δειγματοληψία που έκαναν στο Πευκί, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, 7 από τα 45 δείγματα, βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό. Έτσι, όπως αναφέρει το lamiareport μαζί με τη 38χρονη που ανιχνεύθηκε στον Προμαχώνα, 8 Σέρβοι τουρίστες είναι θετικοί στον ιό αν και τελείως ασυμπτωματικοί.

Από την Πολιτική Προστασία και τον υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα, αναμένεται η απόφαση για τη διαχείριση των περιστατικών, τα όποια λογικά θα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα τους, μαζί με το σύνολο των Σέρβων τουριστών από την Αιδηψό.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή τα σύνορα είναι κλειστά για τους Σέρβους επισκέπτες και χρειάζεται συνεννόηση σε διπλωματικό επίπεδο.

Ομοίως αναμένονται ενέργειες και για τη συνέχιση της ιχνηλάτησης στο Πευκί και την ευρύτερη περιοχή που διέμεναν και κινήθηκαν οι Σέρβοι τουρίστες.


Πηγή : in.gr


Αγιά Σοφιά: Καταπέλτης ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ - «Είναι σαν να λέμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος»



Παρέμβαση για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, η οποία πλέον και με τη «βούλα» μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί έκανε με δήλωσή του στο BBC ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ.

«Το να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», τόνισε στη λιτή του δήλωση ο Ορχάν Παμούκ στην ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin.

#HagiaSophia #ayasofia "To convert it back to a mosque is to say to the rest of the world unfortunately we are not secular anymore" - Orhan Pamuk, Turkey's Nobel prize-winning author tells BBC.




#OrhanPamuk #HagiaSophia "Turks proud to be a secular Muslim nation. Converting Hagia Sophia to a mosque will take away that pride. Millions of secular Turks like me are crying ...but their voices are not heard because we don't have enough free speech and democracy" he tells me


Σημειώνεται ότι στο διάγγελμά του για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ' αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», συμπλήρωσε.

Πανηγύρια για την Αγιά Σοφιά στην Τουρκία

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την απόφαση. «Αυτοί που την έχτισαν το έκαναν για να λατρεύουν τον Θεό επίσης», δήλωσε ο δάσκαλος Οσμάν Σαριχάν. «Δόξα τον Θεό, σήμερα επέστρεψε στον αρχικό σκοπό της. Σήμερα θα λατρεύσουμε τον Θεό σε αυτό το τζαμί», πρόσθεσε.


Πηγή: iefimerida.gr