Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Προς γνώση και συμμόρφωση οριστική η καταδίκη Αμβρόσιου από τον Άρειο Πάγο για ομοφοβικό κείμενο



Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει την επικύρωση της ενοχής του πρώην  Μητροπολίτη για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αρχικά ο μητροπολίτης αθωώθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. 

Τον Ιανουάριο του 2019,  το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμβρόσιος δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί, είχε τολμήσει με θράσος να αφορίσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως γιατί δεν του άρεσε το νομοσχέδιο για την παιδεία.




«Πυρά» κατά Τραμπ από το CNN : Είναι μαριονέτα του Ερντογάν και του Πούτιν


Ως υποχείριο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίζει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δημοσίευμα του CNN.

«Σε εκατοντάδες, πολύ διαβαθμισμένες τηλεφωνικές κλήσεις με ξένους αρχηγούς κρατών, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν τόσο σταθερά απροετοίμαστος για συζήτηση σοβαρών ζητημάτων, και συχνά υποτιμήθηκε από ισχυρούς ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (…) με αποτέλεσμα ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι να πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Τραμπ, άλλοτε άγεται και φέρεται από τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο, κι άλλοτε φτάνει σε σημείο να βρίζει ηγέτες χωρών συμμάχων της Αμερικής, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

«Έκανε τη χάρη στον Ερντογάν για τη Συρία»

Σύμφωνα με το CNN, η συχνότητα των συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αμερικής – στις οποίες ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες εύνοιες – ήταν πηγή ανησυχίας για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο Τζον Μπόλτον κι ο Τζον Κέλι.

Η συμπεριφορά του κ. Τραμπ χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη καθώς έφτασε στο σημείο να αποδέχεται ό,τι ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία επέτρεψε στην Άγκυρα να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην απόφαση αυτή, που ωφέλησε την Τουρκία και τη Ρωσία, και μίλησαν ίσως για το πιο οδυνηρό παράδειγμα της επιρροής του Ερντογάν στον Τραμπ. «Του έδωσε και το κατάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, αναφερόμενος στη Συρία.

Δύο πηγές περιέγραψαν τον Τραμπ ως ανεπαρκή, σχετικά με την ιστορία της συριακής σύγκρουσης και της Μέσης Ανατολής γενικά, και ανέφεραν ότι συχνά ήταν απρόσεκτος και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να συμμετάσχει με ισότιμους όρους σε μια συζήτηση πολιτικής με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντα έκανε ό,τι ήθελε στις συζητήσεις του με τον Τραμπ.

Η αίσθηση που υπήρχε ανάμεσα στους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”).

Κάκιστη εντύπωση προκαλούσε η ευκολία με την οποία ο Ερντογάν παρέκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να γνωρίζει πότε μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν πειστεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ και παρείχαν πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πότε ο Πρόεδρος θα είναι διαθέσιμος για να δεχθεί το τηλεφώνημά του. Σε μερικές περιπτώσεις ο Ερντογάν του τηλεφώνησε όταν έπαιζε γκολφ και ο Τραμπ καθυστερούσε το παιχνίδι, ενώ οι δύο μιλούσαν με τις ώρες, αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με το ίδιο το αμερικανικό δίκτυο, η εικόνα που προκύπτει από τις πηγές του CNN, για τις τηλεφωνικές κλήσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες,  είναι σύμφωνη με όσα περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον «όμως, οι κλήσεις που περιγράφονται στο CNN καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη περίοδο από τη θητεία του Μπόλτον, είναι πολύ πιο περιεκτικές – και φαινομενικά πιο επιζήμιες», αναφέρεται στο άρθρο.


Πηγή


Πρόκληση των Τούρκων γιατί είναι Τούρκοι: To Αγαθονήσι είναι σε τουρκικό έδαφος.



Αντί να μαζεύονται οι Τούρκοι που έχουν ξεφτιλιστεί διεθνώς, συνεχίζουν να προκαλούν γιατι ο Τούρκος δεν αλλάζει μια ζωή βάρβαρος Τούρκος θα είναι. 

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων νομίζοντας ότι θα τους περάσει!!

Σειρά προκλητικών δημοσιευμάτων φιλοξενεί ο τουρκικός Τύπος μετά την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι που ήταν είναι και θα είναι ελληνικό.

«Οι Έλληνες έκατσαν για τα καλά στο νησί που έχουν καταλάβει» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η κεμαλική εφημερίδα Sozcu και προσθέτει ότι το Αγαθονήσι ανήκει στο Αϊδίνιο της Τουρκίας.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam, κάνει λόγο για πρόκληση στη νήσο Εσέκ, όπως ονομάζουν οι Τούρκοι το Αγαθονήσι και επίσης αναφέρει ότι αποτελεί τουρκικό έδαφος.

Στην ίδια γραμμή και η εφημερίδα Sabah, αναφέρει ότι η Ελληνίδα πρόεδρος «προκάλεσε» και πηγαίνοντας με ελικόπτερο στο ελληνικό Αγαθονήσι,  ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αυτό που έχει σημασία ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υιοθετεί τις ακρότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης, παρότι πρόκειται για μια περιοχή για την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσημη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.




Γυναίκες επιλέγει η κυβέρνηση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης



Γυναίκες επιλέγει η κυβέρνηση για τις ηγετικές θέσεις στη Δικαιοσύνη, καθώς σήμερα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την επιλογή νέου Προέδρου για το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, θα εισηγηθεί την επιλογή της Ειρήνης Σάρπ για την προεδρία του ΣτΕ, μετά την αποχώρηση του Αθανάσιου Ράντου, ο οποίος λόγω συνταξιοδότησης αφήνει μία δικαστική καριέρα 42 ετών.

Η Ειρήνη Σάρπ είναι πρώτη στη δικαστική επετηρίδα, αντιπρόεδρος για χρόνια στο ΣτΕ και μία από τις σημαντικότερες ανώτατες δικαστικούς που διαθέτουμε, η οποία θα παραμείνει στο τιμόνι του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα χρόνο, καθώς το καλοκαίρι του 2021 αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Ο Αθανάσιος Ράντος διετέλεσε μόλις 4 μήνες πρόεδρος στο ΣτΕ μετά την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως άφησε ισχυρό αποτύπωμα κατά τη μακρά δικαστική του διαδρομή.

Για τον Αρειο Πάγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει την Αγγελική Αλειφεροπούλου για την Προεδρία του Δικαστηρίου, δικαστικό έμπειρη και ικανή, που είναι ήδη τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου. Η Αγγελική Αλειφεροπούλου διαδέχεται τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη που έμεινε στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για ένα χρόνο. Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη για δεκαετίες και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δικαστικούς.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει και νέους αντιπροέδρους για τον Αρειο Πάγο με τους Ιωάννη Χοϊμέ και την Μαρία Νικολακέα να έχουν κλειδώσει, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις της αντιπροεδρίας στον Αρειο Πάγο η επιλογή θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αρεοπαγιτών Αρτεμισίας Παναγιώτου, Μαρίας Γεωργίου, Γεώργιου Αποστολάκη, Γεώργιου Παπαηλιάδη και Διονυσίας Μπιτζούνη.


Ιωάννα Μάνδρου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Θράσος των Σκοπιανών απαιτούν να αποκαλούν τα Σκόπια, Μακεδονία σκέτο οι άθλιοι



Τα επιτεύγματα των ακροαριστερών Αλέξη Τσίπρα και συνεργατών!!

Διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, για το θράσος των Σκοπιανών που νομίζουν ότι κυβερνά ακόμα το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν αρκούνται στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά προσπαθούν να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία» σκέτο.

Η πρωτοφανής αξίωση των Σκοπιανών προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.

«Όσον αφορά στην υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Σκοπίων, ανέφερε την αιφνίδια αλλαγή στάσης της εν λόγω χώρας και συγκεκριμένα ότι επιδιώκει τη χρήση του ακρωνυμίου MKD αντί του RNM» αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. «Στο Action Plan 2019 με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο υπεγράφη έναντι ΠΣΣ 2019, καθώς και σε όλες τις συναφείς δράσεις, χρησιμοποιήθηκε η σύντμηση RNM (δηλαδή Republic of North Macedonia) με τη συναίνεση της εν λόγω χώρας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα που είναι διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, η άποψη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι «να μην υπογραφεί το ΠΣΣ 20 με τη σύντμηση MKD» και «να επιδιωχθεί να γίνει χρήση των ονομάτων των χωρών ολογράφως (Greece - Republic of North Macedonia ή North Macedonia) προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα των συντμήσεων και να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το ΠΣΣ 2020 Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθούν οι δράσεις του».
 


Διαβάστε το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ:


Ο Δημήτρης Γιαννακάκης, πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια, με τηλεγράφημά του από 19ης Ιουνίου 2020 το οποίο διαβαθμίστηκε ως εμπιστευτικό και επείγον, τονίζει ότι το κείμενο για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης επί σχεδόν ένα χρόνο (πρόκειται για την 5η εκδοχή του) και είχε γίνει αποδεκτό από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο του είχε δώσει οδηγία να το υπογράψει.

Ενημερώνοντας τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τις απαιτήσεις των Σκοπιανών, ο πρέσβυς Γιαννακάκης σημειώνει ότι οι Σκοπιανοί συνομιλητές του Έλληνα αξιωματικού που χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας είπαν «προφορικά ότι θέλουν κάτι τεχνικές αλλαγές ήσσονος σημασίας και αντικατάσταση του RNM από MKD. Ακολούθως έλαβε το email το οποίο καταγράφει το αίτημα για αλλαγή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις».

Διαβάστε το email από το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, με το οποίο ζητήθηκε να αλλάξει σε MKD η συντομογραφία του ονόματος της γειτονικής χώρας για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Ελλάδα για το έτος 2020.



Απαντώντας στους Σκοπιανούς, ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια ζήτησε χρόνο για να ενημερώσει το ΓΕΕΘΑ σχετικά με τα αιτήματα των γειτόνων να τους αναγνωρίσει η Αθήνα με την κωδική συντομογραφία MKD και να λάβει οδηγίες.


Επιχειρώντας να εξηγήσει την αιφνίδια μεταστροφή των Σκοπιανών που απαίτησαν από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπογράψει επίσημη συμφωνία αναγνωρίζοντας τη γειτονική χώρα σαν «Μακεδονία», ο πρέσβυς Γιαννακάκης επισημαίνει: «Από πλευράς μας, σημειώνεται ότι ενδεχομένως, ενόψει υπογραφής, το κείμενο να δόθηκε από υπηρεσιακά στελέχη προς τελική έγκριση στην εδώ πολιτική ηγεσία, η οποία να έκρινε ότι, ενόψει βουλευτικών εκλογών στις 15 Ιουλίου, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτό το RNM (Republic of North Macedonia)» και καταλήγει: «Σε κάθε βέβαια περίπτωση, η ξαφνική προβολή ενός δύσκολου αιτήματος την τελευταία στιγμή δείχνει να αποτελεί προσφιλή εδώ τακτική».

Στο εμπιστευτικό και επείγον τηλεγράφημά του προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια τονίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται τα ελληνικά επιχειρήματα για την ανάγκη χρήσης της συντομογραφίας RNM. «Οι εδώ τουλάχιστον συνομιλητές μας στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι τα αρχικά RNM χρησιμοποιούνται ευρέως στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης. Αποδέχονται όμως την επιχειρηματολογία της εδώ πλευράς ότι τα αρχικά MK και MKD προβλέπονται από το άρθρο 1.3 (e)της Συμφωνίας των Πρεσπών για όλες τις περιπτώσεις και δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά το επιχείρημά μας ότι οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται για την Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ Χρειάζονται διαφορετική ρύθμιση» σημειώνει ο πρέσβυς Γιαννακάκης.

Διαβάστε το τηλεγράφημα του Δημήτρη Γιαννακάκη, πρεσβευτή της Ελλάδας στα Σκόπια, για το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την αξίωση των Σκοπιανών να αναφέρεται η χώρα τους σαν MKD.


Διαβάστε τι αναφέρεται κατά λέξη στο άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο ε της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτων του δεύτερου μέρους (Σκόπια) θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι MK και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ)».

Δυστυχώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών δικαιώνει την κριτική σε βάρος εκείνων που υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ότι οι αναφορές σε αρκετά σημεία του μοιάζουν σαν να στρώνουν το χαλί στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Σκοπιανών να σφετεριστούν το όνομα της Μακεδονίας...


Πηγή : protothema.gr


Αυθεντικό το ηχητικό με Μιώνη - Παππά «γνήσιο και χωρίς συρραφή»



Πρόκειται για έκθεση ειδικής πραγματογνωμοσύνης την οποία παρήγγειλε ο ίδιος σε πιστοποιημένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης ιδιώτη πραγματογνώμονα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλοίωση ή συρραφή.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός καταγεγραμμένος χρόνος της συνομιλίας των δύο ανδρών ήταν 47 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Η έκθεση εργαστηριακής εξέτασης έγινε στις 26/6 και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «από αυτή προκύπτει ρητώς ότι δεν εντοπίστηκαν σε κανένα σημείο της καταγραφής απότομες μεταβολές των ηχητικών συχνοτήτων. Αντιθέτως, η ομαλότητα των μεταβάσεών τους δεικνύει τη μη συρραφή του περιεχομένου του ηχητικού αρχείου».

Η πραγματογνωμοσύνη αφορά στο ηχητικό της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Η πραγματογνωμοσύνη, όπως και κάθε έγγραφο που διαβιβάζεται στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διαμένεται στους εισηγητές των κομμάτων προκειμένου να το αξιολογήσουν και λαμβάνει γνώση και ο ελεγχόμενος, δηλαδή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε τμήμα της σελίδας 13 στο οποίο υπήρχε η αναφορά «ακατάληπτο». «Η φράση της σελίδας 13 του κειμένου απομαγνητοφώνησης η οποία δηλώνεται ως ακατάληπτη διαπιστώθηκε ύστερα από την αποθορυβοποίηση και ενίσχυση του ηχητικού αρχείου πως πρόκειται για την: (…) "οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίσουν να είναι απόλυτοι"».

Η φράση αφορά το επίμαχο απόσπασμα στο οποίο ο κ. Παππάς εμφανίζεται να μιλά για την ατζέντα του κ. Παπαγγελόπουλου και για κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά. Πλέον ο διάλογος, που διατηρεί απόλυτα το αρχικό του νόημα, έχει ως εξής:

Παππάς: Απλά μην ανοίγεις τώρα… ο Παπαγγελόπουλος, εντάξει…
Μιωνής: Τι; Πώς τον διαβάζεις;
Παππάς: Έχει τη δική του ατζέντα, και αυτό το σημείο το δικό σου… Μαθαίνω για ποιον είναι, αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… Ότι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίσουν να είναι απόλυτοι. Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!
Μιωνής: Βγάζουν λεφτά;
Παππάς: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για… βγάζουνε λεφτά!
Μιωνής: Ναι, ναι. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό.
Παππάς: Μπράβο. Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το conflict είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εκεί δεν είναι… Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες;
Μιωνής: Ναι, ναι, καταλαβαίνω… Real politic λέγεται αυτό.
Παππάς: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες, ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!

Δείτε την πραγματογνωμοσύνη εδώ.



Τζάμπα τα ξεφτιλίκια που έκανε! το ΣτΕ επικύρωσε την έκπτωση της Θάνου



Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία, απέρριψε κατά την διάσκεψη των συμβούλων Επικρατείας, τις αιτήσεις της κυρίας Θάνου και των άλλων, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκτός από την η κυρία Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου, αλλά και δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, ενώ παρεμβάσεις είχαν πραγματοποιήσει από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου και η Μαρία Ιωαννίδου.

Η κυρία Θάνου και οι άλλοι, υποστήριζαν ότι όλο το πλέγμα των αποφάσεων αντικατάστασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ήταν φωτογραφικές, οι πράξεις διορισμού της νέας διοίκησης της ανεξάρτητης Επιτροπής.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία». Κατά συνεπεία, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα δημοσιευθούν το νέο δικαστικό έτος (μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2020) και είχαν συζητηθεί στο ακροατήριο στις 7 Φεβρουαρίου 2020.


«Ναι» στο κλιματιστικό αλλά με ανοιχτά παράθυρα – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για ταξί και αυτοκίνητα



Στην χρήση κλιματιστικών στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί αναφέρεται η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ΚΥΑ προτείνει τη χρήση κλιματιστικού με ρυθμίσεις, ώστε να μην ανακυκλώνεται ο αέρας και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα.

Στην περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματισμού, ο αέρας να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, προκειμένου να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμάται ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα.

Αύξηση του αριθμού των επιβατών

Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ ή εννέα θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.
Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα.

Όσον αφορά στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα:

Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
Για επιβατηγά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.
Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Η χρήση μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και τον οδηγό είναι υποχρεωτική στις παραπάνω περιπτώσεις που αφορούν στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα.

Για κάθε παράβαση των σχετικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Το «ευχαριστώ» της μητέρας της 9χρονης στον Κυριάκο Μητσοτάκη




Την ευγνωμοσύνη της στην ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε η μητέρα του εννιάχρονου κοριτσιού που λιποθύμησε, πριν από λίγες ημέρες, λόγω ασιτίας, στη Ρόδο. «Τελείωσα την ανεργία μου, πήρα τη δίμηνη παράταση, να είναι καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε γι' αυτό. Το παιδί είναι μια χαρά», τα λόγια της μητέρας που συγκλονίζουν.

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια της μητέρας, που είδε το παιδί της να λιποθυμά από την πείνα, δόθηκε με παρέμβαση της κυβέρνησης. 

«Η βοήθεια του κόσμου απεριόριστη. Ένιωσα ότι μπορεί οι Έλληνες μεταξύ μας να τρωγόμαστε, αλλά σε μία τέτοια κατάσταση, γίναμε ενωμένοι, γίναμε μία γροθιά. Και δεν την περίμενα τόση αγάπη από τον κόσμο. Δεν την περίμενα», δήλωσε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η μητέρα που αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, ήρθε σε επαφή με την εταιρεία, η οποία προσέφερε δουλειά στη γυναίκα και μάλιστα με τηλεργασία, ώστε να μπορεί να βρίσκεται και με τα δυο της παιδιά στο σπίτι.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταμάτη. Μιλάω καθημερινά, με νοιάζεται, με παίρνει, με ρωτάει κάθε μέρα, πώς είσαι Μαρία; Πώς είναι τα παιδιά; Πώς είσαι εσύ; Να μην στεναχωριέσαι. Είναι άνθρωπος. Η κυβέρνηση έδειξε την ανθρωπιά της. Έχω απεριόριστη αγάπη από την κυβέρνηση μας», δήλωσε η μητέρα της εννιάχρονης.


Ο άνθρωπος που έστησε το «μαγαζί»



«Εγώ δεν είμαι ο Παππάς», απαντούσε ο Αλέξης Τσίπρας σε όσους του έλεγαν ότι είχαν επικοινωνήσει για ένα ζήτημα με τον Νίκο Παππά και προεξοφλούσαν ότι θα ήταν και ο ίδιος ενήμερος. Ηθελε με αυτό τον τρόπο να επιβάλει την εντύπωση μιας διαχωριστικής γραμμής. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που βεβαιώνουν ότι ο τέως πρωθυπουργός, έπειτα από εμπιστευτικές συζητήσεις μαζί τους, δεν παρέλειπε να τους παραπέμπει στον Νίκο Παππά. Ο Παππάς ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τις υποθέσεις για τις οποίες ο Τσίπρας ήξερε ότι δεν έπρεπε να ξέρει.

Οσοι γνωρίζουν καλά την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνουν στον Παππά τη μετατροπή του από ένα «χύμα» κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα και μηχανισμό εξουσίας. Ο Παππάς έστησε την επικοινωνιακή «μηχανή» και είχε τις σχέσεις με μέσα και δημοσιογράφους του αντιμνημονιακού μπλοκ. Οταν το ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο φοβήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανέβει στην εξουσία, μετά τις πρώτες εκλογές του 2012, ο Παππάς ήταν αυτός που άνοιγε την πόρτα για ραντεβού με τον Τσίπρα σε μεγάλους επιχειρηματίες και τους γόνους τους. Στρατηγείο τότε ήταν ένα γραφείο στην οδό Μητροπόλεως. Ο Παππάς οργάνωσε και το «αντάρτικο», τις σχέσεις με ανθρώπους του ευρύτερου χώρου της Ν.Δ. που έκαναν κριτική εκ των έσω στον Σαμαρά και κατόπιν στον Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της «μετα-αλαβανικής εποχής» χτίστηκε από τον Τσίπρα και τον Παππά με βασικό υλικό τη διπλή γλώσσα. Η διπλή γλώσσα άλλωστε είναι εκείνο που συνδέει το κόμμα με την εμφυλιοπολεμική Αριστερά του Νίκου Ζαχαριάδη. Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του ΚΚΕ είναι πρότυπο των παιδιών της «δρακογενιάς» για να θυμηθούμε τον χαρακτηρισμό που τους απέδωσε ο Στέλιος Παππάς, στέλεχος της Αριστεράς και πατέρας του Νίκου Παππά. Η «δρακογενιά» είναι οι αριστεροί που γεννήθηκαν μετά τη Μεταπολίτευση και συμπεριφέρονται ως «ανανεωτικοί», αλλά σκέφτονται σαν να έρχονται από τον Εμφύλιο.

Ο Παππάς δεν έκρυβε ποτέ το γεγονός ότι ήθελε να προκαλεί φόβο στους αντιπάλους του. Πολλοί μάλιστα θεωρούν εμβληματική τη φωτογραφία με τον Τσίπρα και εκείνον στην Καισαριανή την ημέρα που ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα ήταν, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Παππά, «ερχόμαστε, θα σας σκίσουμε». Τα «παιδιά» έστησαν το «μαγαζί» με τα υλικά του φόβου στους αντιπάλους, του διχασμού και της διπλής γλώσσας. Παράδειγμα: Από το 2010 ώς το δημοψήφισμα του 2015 ο Τσίπρας και ο Παππάς υποστήριζαν τόσο τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη όσο και την κατάργηση του μνημονίου. Ηθελαν να ψαρεύουν ταυτόχρονα και στις δύο θάλασσες, αλλά και να θολώνουν τα νερά για να αποκοιμίζουν για τις πραγματικές προθέσεις τους – που αρχικά ήταν η ρήξη με την Ευρώπη (που δεν ήρθε ποτέ) με τη βοήθεια άλλων χωρών, όπως της Βενεζουέλας.

Εργατικός και απότομος

Ο Νίκος Παππάς γνώρισε τον Τσίπρα στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το 1996 και έγιναν φίλοι. Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Στραθκλάιντ της Σκωτίας ώς τα 32 του το 2008. Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι στηρίζει φανατικά την οικογένεια και τους ελάχιστους φίλους του. Είναι σοβαρός, συγκροτημένος και εργατικός, αλλά μπορεί να γίνει απότομος, κυνικός και επιθετικός. Δίνει μεγάλη σημασία στις συμφωνίες κυρίων, αλλά δεν τις εννοεί πάντοτε. Οι ισχυροί συνομιλητές του δεν ήταν ποτέ βέβαιοι ότι μπορούσαν να τον εμπιστεύονται, όπως εμπιστεύονταν τους «απεσταλμένους» προηγούμενων πρωθυπουργών. Η μεγάλη πλειονότητα άρχισε να παραπονιέται μετά τους πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ότι δεν απαντούσε τα τηλέφωνα, έστηνε ισχυρούς ανθρώπους στα ραντεβού του (ακόμη και τον Αρχιεπίσκοπο) και ξεχνούσε τις συμφωνίες που είχε κάνει.

Ο Παππάς ήταν όμως ο εκτελεστικός βραχίονας που ανέλαβε να στήσει μηχανισμούς στο βαθύ κράτος, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε ερείσματα. Τα πήγαινε καλά μέχρι το επεισόδιο των τηλεοπτικών αδειών. Η επιλογή ενός ανεπαρκούς προέδρου του ΣτΕ σε συνδυασμό με τις ακραίες μεθοδεύσεις του οδήγησαν στον πρώτο και καθοριστικό του Βατερλώ. «Μετά από εκείνη την ήττα ο Τσίπρας κατάλαβε το πρόβλημα Παππά», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Το 2015 ο Παππάς είχε αναπτύξει τη θεωρία ότι ο Τσίπρας πρέπει να εμφανίζεται στους ξένους ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί λόγω εσωτερικών πιέσεων. Η τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όταν μιλούσε τηλεφωνικά με τον Τσίπρα άκουγε ξαφνικά κάποιον να παρεμβαίνει και να του φωνάζει στα αγγλικά ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει. Της έκανε εντύπωση και το συζήτησε με την Αγκελα Μέρκελ. «Μου έχει συμβεί και μένα», της απάντησε η Μέρκελ. «Είναι ο Νίκος Παππάς».

Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες πριν από το δημοψήφισμα. Ο Παππάς παρακινούσε τον Τσίπρα «να μην κάνει πίσω» – κάτι που έχει καταγραφεί στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα». Ενα μήνα μετά, στο περιθώριο της «17ωρης διαπραγμάτευσης», ο Παππάς δέσποζε μέσα στο ελληνικό σαλονάκι. Μπορεί να μην είχε σκιστεί το μνημόνιο, αλλά τουλάχιστον είχαν καταργηθεί οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον καπνό και τα οινοπνευματώδη. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του –τότε και τώρα– είναι ότι διανθίζει τις αναλύσεις του με αγοραίες εκφράσεις (όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε από τον διάλογο-μάθημα πολιτικής με τον Σάμπυ Μιωνή).

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σκληρός αυτός παίκτης είχε αναλάβει να «καθαρίσει» τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, γεγονός που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ηταν ο συχνότερος συνομιλητής με τις δύο αυτές χώρες και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Οι μέθοδοι

Το βάρος της εξουσίας σε οριακές στιγμές συνθλίβει τους πολιτικούς. Ο Παππάς αντέχει στην πίεση και εμψυχώνει τον Τσίπρα για να αντέχει κι αυτός. Οταν τον Ιούνιο του 2012 παραλίγο να κερδίσουν τις εκλογές, ο Τσίπρας φέρεται να είπε ανήσυχος ότι δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για τη διακυβέρνηση. Οτι δεν υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας με τους θεσμούς και τις ομάδες συμφερόντων. Ο Παππάς απάντησε ότι μπορεί να δημιουργήσει τις σχέσεις και να στήσει το «μαγαζί» σε μια νύχτα. Αναλόγως φερόταν το καλοκαίρι του 2015. Εμοιαζε με προπονητή αρσιβαρίστα που του βάζει τις φωνές για να μη λυγίσει από το βάρος. Οταν οι «Τσιπραίοι» «παγώνουν» μπροστά στα αδιέξοδα, τότε παρεμβαίνει λέγοντας σε άπταιστα «γαλλικά» ότι μπορούν να… συντρίψουν κάθε αντίπαλο.

Πολλοί του αναγνωρίζουν ότι κρατάει όρθιο το «μαγαζί» όταν οι άλλοι κλονίζονται. Μπορεί να μιλάει στον Τσίπρα ακόμα και με τρόπο επιθετικό και φωνακλάδικο χωρίς ο πρόεδρος να ενοχλείται. Η αιτία δεν είναι κάποια αδυναμία στην προσωπικότητα του Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι ότι άλλα στελέχη που κλήθηκαν να παίξουν τον ρόλο του alter ego του Τσίπρα «έλιωσαν» από την πίεση, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ή δεν διέθεταν την απαραίτητη ψυχική συγκρότηση, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι εχθροί του Παππά τον περιγράφουν με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς. Κάποιοι θυμίζουν ότι στο τέλος του 2015 είχε αναφερθεί με το ψευδώνυμο «αρχιμανδρίτης» σε ηχογραφημένη συνομιλία ανθρώπων της νύχτας. Ενας αστικός μύθος εμφανίζει τον Παππά να έχει υπονοήσει σε πρέσβεις ισχυρών χωρών ότι δεν πρέπει να πιέζουν μια λαοπρόβλητη κυβέρνηση γιατί η Αθήνα μπορεί να γίνει μια επικίνδυνη πρωτεύουσα γι’ αυτούς.

Ασφαλώς δεν παρέλειπε να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με αντάρτες της Νέας Δημοκρατίας και να ευνοεί τις δολιοφθορές που σκαρφίζονταν. Σε μια περίπτωση είχε προσπαθήσει να βοηθήσει κάποιους (ανεπιτυχώς) για να ενοικιάσουν το νεοκλασικό της Ρηγίλλης που ανήκει στο ΕΜΠ για να μπουν στο μάτι του Μητσοτάκη. Σε άλλες επέμενε να βοηθηθούν περιθωριακές «δεξιές» εφημερίδες. Και βέβαια ο Παππάς ήταν αυτός που σύστησε στον Τσίπρα τον Βαρουφάκη και τον Καμμένο. Ο κουμπάρος του γάμου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν ο Παππάς. Και όποτε ξεσπούσε κρίση στις σχέσεις Αλέξη -
Πάνου ήταν ο Παππάς που πήγαινε μέσα στη νύχτα στο σπίτι του Καμμένου για να την εκτονώσει.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι χάρη στις μεθόδους Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πρώτα, και κατόπιν άντεξε στην εξουσία αλλά δημιουργήθηκε η εντύπωση μιας αδίστακτης Αριστεράς που βιαζόταν να γίνει χειρότερη από το κατεστημένο που αντικατέστησε. Η πολυπραγμοσύνη του Παππά εκτείνεται από τη «διαφώτιση» εφημερίδων, καναλιών και τραπεζών (από το Attica Channel ώς την Attica Bank) ώς τις μυστικές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο (υπόθεση Αρτεμίου) και την υπόθεση Πετσίτη το 2019.

Ο μηχανισμός

Από την άλλη υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ήταν ο μόνος που μπόρεσε μέσω του επικοινωνιακού μηχανισμού στο Διαδίκτυο να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση. Ο ίδιος συχνά επέκρινε τον Χαρίτση, τον Καλογήρου και τα άλλα στελέχη του περιβάλλοντος Τσίπρα ως ανεπαρκή και ισχυριζόταν ότι ήταν ο μόνος που «έβαλε γκολ» στην υπόθεση των vouchers του υπουργείου Εργασίας, της λίστας με τους αποδέκτες των κονδυλίων για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Σήμερα, πάντως, μετά τις αποκαλύψεις της συνομιλίας Παππά-Μιωνή για το «μαγαζί», όλοι προεξοφλούν ότι ο Τσίπρας θα πει για μία ακόμα φορά τη φράση: «Εγώ δεν είμαι ο Παππάς». Πολλοί δεν θα τον πιστέψουν, άλλοι θα αναρωτηθούν αν επέλεξε να ξεχάσει επιλεκτικά κάποια επεισόδια της σχέσης τους και οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι ο Νίκος Παππάς θα προστεθεί στη μακρά λίστα ηχηρών ονομάτων που εξαφανίσθηκαν κατά την πορεία ανόδου στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί ως γνωστόν στην πολιτική «κολλητοί» δεν υπάρχουν παρά μόνον όσο είναι απαραίτητοι.

Ο μεν Τσίπρας θα πρέπει να βρει άλλο αποτελεσματικό alter ego, ο δε Παππάς να θυμηθεί την κλασική φράση κάποιου που έκανε την ίδια δουλειά για άλλον πρωθυπουργό: «Οταν αρχίζουν τα δύσκολα είσαι μόνος. Στα δικαστήρια θα είσαι μόνος».


ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΛΑΣ: «Ξήλωσε» όλους τους επίορκους αστυνομικούς ο Χρυσοχοΐδης



Μετά τις αποκαλύψεις της ΕΥΠ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άρχισε να ξηλώνει τους επίορκους.

Αστυνομικοί διευθυντές, υποδιευθυντές, αστυνόμοι, υπαστυνόμοι που υπηρετούσαν σε καίρια πόστα στην Ασφάλεια και σε άλλες κομβικές υπηρεσίες, ενημερώθηκαν απο το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ότι μετακινούνται σε «ανενεργές» θέσεις, ασφαλιστικά ταμεία, σχολές αστυνομικών και πλέον το μέλλον τους στην Αστυνομία διαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαμηνύει παντού ότι κανένας διεφθαρμένος αστυνομικός, από υπερασπιστής του νόμου δεν θα γίνει παραβάτης, και αυτός ο αστυνομικός δεν έχει καμία θέση στο Σώμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ζήτησε και θα λάβει όλο τον φάκελο της δικογραφίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διοικητική εξέταση που διετάχθη σε βάρος συγκεκριμένων αστυνομικών. 

Επρόκειτο για μία οργάνωση, ανάμεσα στα κολομβιανά καρτέλ και τη σισιλιάνικη μαφία, η οποία εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε και περιείχε όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν, για να αναδειχθεί η πολυεπίπεδη δράση της: απόλυτο κουμάντο στη «ροζ» νύχτα της Αθήνας, έλεγχος στον παράνομο τζόγο, χρηματοδότηση νόμιμων επιχειρήσεων από τα μαύρα ταμεία.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους διεφθαρμένοι αξιωματικοί, σεσημασμένοι παράνομοι που με το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν πείρα και άκρες αρχικά στο παρακράτος  και στη συνέχεια στα κέντρα εξουσίας, χρησιμοποιώντας ακόμα και βουλευτές.

Ο τζίρος του κυκλώματος διαφθοράς ανερχόταν στο ένα εκατ. ευρώ τον μήνα, από τα οποία 150.000 πήγαιναν για το «λάδωμα» διεφθαρμένων αστυνομικών και 100.000 ευρώ για τα πόστα-κλειδιά στην Αστυνομία. Καλύπτονταν 350 οίκοι ανοχής, 250 στούντιο, 300 παράνομα καζίνο. Οσο για τις... ταρίφες, το μηνιάτικο ήταν 1.000 ευρώ για τους οίκους ανοχής, 1.500 για τα στούντιο και 7.000 για κάθε παράνομο καζίνο.



Όχι ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις! Με έγκαιρη γνωστοποίηση και χωρίς να απειλείται η δημόσια ασφάλεια



Ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό και δύο ετών για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες, αλλά και αστικές κυρώσεις σε βάρος των οργανωτών για αποκατάσταση των ζημιών, προβλέπει εκτός των άλλων το σχέδιο νόμου «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με το νέο σχέδιο νόμου, καθιερώνεται η έγκαιρη γνωστοποίηση μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και ο ρόλος του οργανωτή, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίηση μιας συνάθροισης και υπόλογος για τυχόν ζημιές, καθορίζονται οι λόγοι απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων, περιορισμών, αλλά και η διάλυση τους από την αστυνομία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, ο οργανωτής αποτελεί τον σύνδεσμο συναθροιζομένων και πολιτείας, το πρόσωπο δηλαδή που εκφράζει τις απόψεις των πρώτων, αλλά είναι ταυτόχρονα και αυτός που δέχεται να αναλάβει τυχόν ευθύνες που αναλογούν σε αυτούς έναντι της πολιτείας, αλλά και των τρίτων», επισημαίνεται από το Υπουργείο.

Ταυτόχρονα, συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτοτελής Υπηρεσία με τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό, η οποία, τονίζεται ότι , συνιστά εφεξής, τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης της «Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας».


Όπως αναφέρεται, το σχέδιο νόμου «καλύπτει ένα αναμφίβολα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών υπό το ισχύον Σύνταγμα, και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων».

Παράλληλα με το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπως η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ δημιουργείται «Κέντρο Αριστείας» για την επιβράβευση των παιδιών του προσωπικού της ΕΛ,ΑΣ και μετονομάζεται το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε «Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας».

Επισημαίνεται ακόμα ότι:


Η Αστυνομία μπορεί να παρίσταται στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ δύναται να τις απαγορεύει, αφενός, «αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και αφετέρου, σε ορισμένη περιοχή, «αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως και εν υπαίθρω, εντός ενός ευλόγου θεσμικού πλαισίου, που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («ΕΣΔΑ»).
Επιχειρείται η συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα ενός καίριου αριθμού διατάξεων που αφορούν σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να επικαιροποιηθούν διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
Υπογραμμίζεται ακόμα ότι «επιχειρείται η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής στο πλαίσιο μιας έννομης τάξης που σέβεται και υπερασπίζεται τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Για τον λόγο αυτό ρυθμίζεται το δικαίωμα όχι μόνον της οριστικής, αλλά και της προσωρινής δικαστικής προστασίας των θιγομένων από τα αστυνομικά μέτρα».

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι λόγοι απαγόρευσης, περιορισμού ή διάλυσης μιας συγκέντρωσης από την αστυνομία ή το λιμενικό, ενώ προβλέπεται η αλλαγή τοποθεσίας για την πραγματοποίηση μια δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Συγκεκριμένα, «το μέτρο της απαγόρευσης της συνάθροισης δύναται να ληφθεί, για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή αν ο σκοπός της συνάθροισης αντιτίθεται στον σκοπό άλλης συνάθροισης η οποία έχει ήδη γνωστοποιηθεί αρμοδίως κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, δεν έχει απαγορευτεί και προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί ή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή κοντά στην περιοχή αυτή και κατά τον ίδιο χρόνο ή λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής, η οποία συντρέχει ιδίως όταν απειλείται από τη συνάθροιση η διατάραξη της κοινής ειρήνης ή της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Ειδικά ως προς τη δεύτερη και τρίτη από τις εν λόγω περιπτώσεις του άρθρου ορίζεται ότι η αστυνομική ή λιμενική αρχή δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές, κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης».


Για τις προϋποθέσεις του περιορισμού μια συνάθροισης, επικείμενης ή εν εξελίξει, αναφέρεται ότι είναι επιτρεπτός «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής δυσανάλογα, ενώ σε περίπτωση εν εξελίξει δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης εάν η διεξαγωγή της, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, προκαλεί, αντίστοιχα, δυσανάλογο αποτέλεσμα.

Η περίπτωση διάλυσης μια συνάθροισης αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 9 «προσδιορίζοντας ρητά και με σαφήνεια τις περιπτώσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή». Συγκεκριμένα, «η διάλυση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης είναι δυνατή όταν πραγματοποιείται καίτοι έχει απαγορευθεί νόμιμα, οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη διεξαγωγή της, τελούνται αξιόποινες πράξεις, μετατρέπεται σε βίαιη, από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων, καθώς και στην περίπτωση που πραγματοποιείται χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί, εφόσον βεβαίως στην τελευταία περίπτωση δεν υπάρξει συμμόρφωση προς τους τυχόν περιορισμούς που έχουν τεθεί από την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή. Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αστυνομική αρχή για την εφαρμογή των αποφάσεών της, «τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή της αναλογικότητας και εφόσον, βεβαίως, έχει προηγουμένως εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για οικειοθελή συμμόρφωση των συμμετεχόντων».

Διευκρινίζεται επίσης ότι αρμόδιος για την επιβολή περιορισμών ή την απαγόρευση επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης καθώς και για την επιβολή περιορισμών ή τη διάλυση εν εξελίξει δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης είναι η κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, η οποία αποφασίζει ύστερα από απλή γνώμη των οικείων Δημάρχων, η οποία διατυπώνεται κατά βάση εγγράφως.

Ορίζεται αστυνομικός ή λιμενικός σύνδεσμος που θα είναι σε επαφή με τους οργανωτές. Σημειώνεται ότι ο διοργανωτής μιας συγκέντρωσης πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως για τυχόν απαγόρευση και μπορεί να κάνει προσφυγή για ακύρωση της.

Σε ό,τι αφορά την υπό σύσταση «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», με την εν λόγω ρύθμιση, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου του θεσμικού του ρόλου, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων πρόληψης της βίας, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής πρόληψης και καταπολέμησης φαινομένων που διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη και πλήττουν κυρίως ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

«Σχετικά με το νομοθετικό έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί, σας γνωρίζω ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις. Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών», είπε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας.


Πηγή