Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Στους 140 οι νεκροί στην Ελλάδα



Τους 140 έφθασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε μία 74χρονη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. 

Η 74χρονη νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας είναι έως στιγμής 103 άνδρες και 37 γυναίκες. 


Συνελήφθησαν 6 αλλοδαποί, μέλη σπείρας που διέπραττε κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής


Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 28-4-2020, από αστυνομικούς του Τ.Α. Αγίας Παρασκευής, έξι αλλοδαποί μέλη σπείρας που διέπραττε συστηματικά κλοπές από σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Λίγο νωρίτερα είχαν αφαιρέσει προϊόντα από σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι, ενώ όπως διαπιστώθηκε πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας είχαν αφαιρέσει προϊόντα από άλλα τρία σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της σπείρας αφαιρούσαν συστηματικά προϊόντα από σούπερ μάρκετ, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε υπαίθριες αγορές ή σε μεμονωμένα άτομα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αφαιρεθέντων προϊόντων καθώς και το χρηματικό ποσό των -6.100- ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί είκοσι οκτώ περιπτώσεις κλοπών.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Στη χέρια των Αρχών οι Αλβανοί ληστές της Πολυτεχνειούπολης – Είχαν απαγάγει και 17χρονο γιό δημοσιογράφου


«Λαυράκι» από την Αλβανία έβγαλε η έρευνα του Τμήματος ληστειών της Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από άγρια καταδίωξη με πυροβολισμούς στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Η περιπετειώδης καταδίωξη στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου , ανέδειξε την δράση συμμορίας με “έδρα” τον πανεπιστημιακό χώρο, που εμπλέκεται στην απαγωγή 17χρονου και ληστεία των γονιών του στο Παγκράτι, και στις διαδοχικές κλοπές εργαστηριακού εξοπλισμού και υπολογιστών από την Σχολή Χημικών Μηχανικών, αξίας περίπου 200.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, μετά από πληροφορίες εντόπισαν τον 37χρονο, το βράδυ της περασμένης Τρίτης να κινείται με ένα λευκό αυτοκίνητο μέσα στους χώρους της Πολυτεχνειούπολη.

Στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν ακολούθησε καταδίωξη, με τον ύποπτο στην προσπάθειά τους να διαφύγει να συγκρούεται με σταθμευμένο αυτοκίνητο, την πύλη και να καταλήγει πάνω σε δέντρο, ενώ ένας αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος.

Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης, πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς και συσκευή κινητού τηλεφώνου. Όπως διαπιστώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε είχε αφαιρεθεί την 08-04-2020 από περιοχή της Αττικής. Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας φαίνεται ταυτοποιήθηκε ένας 28χρονος ομοεθνής του, ενώ εμπλέκονται τρεις ακόμη άνδρες και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν ως “βάση” τους την Πολυτεχνειούπολη, όπου προέβαιναν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ληστείες, απαγωγή και κλοπές από πανεπιστημιακούς χώρους.

Απαγωγή 17χρονου γιου δημοσιογράφου

Ο 37χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, εμπλέκεται στην απαγωγή του 17χρονου γιου δημοσιογράφου, μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στις 12 Μαΐου 2019. Δύο δράστες τον είχαν ακινητοποιήσει, τον έδεσαν με καλώδιο από φορτιστή κινητού τηλεφώνου σε ένα δέντρο και με ένα πιστόλι τον απειλούσαν προκειμένου να πάνε σπίτι του για να αρπάξουν χρήματα.




Αφού τους είπε την διεύθυνση κατοικίας του, τον έβαλαν μέσα στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, και τον μετέφεραν στο σπίτι του στο Παγκράτι, αφού είχαν πάρει τα κλειδιά. Εκεί μαζί με τέσσερις ακόμη συνεργούς τους, εισέβαλλαν στο σπίτι, ακινητοποίησαν τον 55χρονο πατέρα του την μητέρα του, και τον μικρότερο αδερφό του και άρχισαν να τους ζητούν χρήματα. Οι δράστες τραυμάτισαν τον 55χρονο με μαχαίρι στην κοιλιά και το πρόσωπο, άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα και τράπηκαν σε φυγή. Λίγο αργότερα άφησαν ελεύθερο τον 17χρονο γιο της οικογένειας που ήταν κλειδωμένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Το όχημα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της οικογένειας, στην οδό Φιλολάου.

Είχαν ρημάξει εργαστήρια και γραφεία καθηγητών στην Πολυτεχνειούπολη

Από τις 27 Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Μαρτίου, μέλη της ίδια συμμορίας είχαν εισβάλει στη Νέα Πτέρυγα της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στη Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Είχαν κλέψει εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και υπολογιστές από ένα μεγάλο αριθμό γραφείων και εργαστηρίων. Η αξία του εξοπλισμού των επιστημονικών μετρήσεων που εκλάπη υπολογίζεται ότι έφθανε τις 200.000 ευρώ. Η εισβολή τους έγινε με χρήση τροχών και λοστών σε δεκάδες γραφεία και εργαστήρια της σχολής.

Σε έρευνες σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας του Ε.Μ.Π. βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος του αφαιρεθέντος εργαστηριακού εξοπλισμού από τα εργαστήρια και ποσότητα ναρκωτικών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς, πέραν της προαναφερόμενης κλοπής οχήματος, έχει διαπράξει μαζί με τον συνεργό του τις ακόλουθες κλοπές και διαρρήξεις σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα:

• την 27-02-2020, διέρρηξαν εργαστήριο και (11) γραφεία καθηγητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας περίπου 164.000 ευρώ,

• την 01-03-2020, διέρρηξαν (14) θύρες γραφείων καθηγητών και αποθηκών της Σχολής Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου,

• την 01-03-2020, διέρρηξαν (9) εργαστήρια της Σχολής Φυσικών του Ε.Κ.Π.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 15.900 ευρώ,

• την 03-03-2020, διέρρηξαν (5) θύρες γραφείων της Σχολής Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου,

• την 06-03-2020, διέρρηξαν (3) εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και εργαστήριο της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 22.950 ευρώ,

• την 25-03-2020, διέρρηξαν γραφείο καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 14.550 ευρώ και

• το χρονικό διάστημα από 16 έως 21-04-2020, παραβίασαν (9) θύρες εργαστηρίων της Σχολής Μηχανολόγων του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 4.300 ευρώ.

Και οι δύο δράστες είναι σεσημασμένοι και έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν πολλές φορές τις αστυνομικές Αρχές για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και επικινδυνότητα στη διάπραξη των εγκληματικών τους ενεργειών.






ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέοι κανόνες και αποστάσεις


Η επόμενη μέρα στη «νέα κανονικότητα» φέρνει μαζί της και νέους κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Από Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μικρά μαγαζιά, ενώ στα νοσοκομεία ξεκινάνε τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. 

Χρειάζεται μια προεργασία για να συνηθίσουμε τις νέες οδηγίες που θα συνοδεύουν την καθημερινότητά μας στην «μετά-κορονοϊό» εποχή, μέχρι αυτές να γίνουν ρουτίνα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική, το αντισηπτικό δεν πρέπει να λείπει από καμία τσάντα και η φυσική απόσταση είναι οι νέες μας συνήθειες. Μάλιστα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προτείνει τις απλές μάσκες με τα λάστιχα που τα περνάμε πίσω από τα αυτιά διότι όπως λέει, είναι εύχρηστες και όχι αυτές που δένονται πίσω στο κεφάλι. Όσον αφορά τη θερμομέτρηση τονίζει ότι δεν μας δίνει 100% ασφάλεια διότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας και να μην έχει κανένα σύμπτωμα. 

Η κ. Παγώνη μάς εξηγεί τους κανόνες, που θα πρέπει να εφαρμόζουμε σε νοσοκομεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μικρά καταστήματα.

Νοσοκομεία

Από Δευτέρα ξεκινάνε στα νοσοκομεία τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία και όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ήταν κάτι που οι γιατροί το ζητούσαν, διότι, «τα χρόνια περιστατικά μπορεί να γίνουν επείγοντα κάποια στιγμή, αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Δεν μπορεί να γίνεται ιατρική από το τηλέφωνο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει ότι υπάρχει λίστα τακτικών χειρουργείων μετά από δύο μήνες αναβολής και μέχρι τέλος Ιουλίου όλα αυτά πρέπει να έχουν προχωρήσει. 

Η συμμόρφωση στα νοσοκομεία είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα μέτρα προστασίας είχαν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Υπογραμμίζει ότι και μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς θα φοράνε μάσκα και θα τηρούνται οι αποστάσεις. Σχετικά με τα γάντια αναφέρει ότι αν ο ασθενής έχει το περιθώριο να τα αλλάζει βεβαίως και να φοράει, αν όμως δεν έχει αυτό το περιθώριο, τότε καλύτερα να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Κομμωτήρια

Πελάτες και εργαζόμενοι φοράνε υποχρεωτικά μάσκα. Επιπλέον, απαραίτητο μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων μέσα στο κομμωτήριο, δηλαδή οι καρέκλες δεν θα είναι όπως ήταν παλιά, δίπλα- δίπλα. Θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μέτρο. Αν το κομμωτήριο είναι μεγάλο θα μπαίνουν μέσα τρία με τέσσερα άτομα και μαζί με τους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα έξι με επτά άτομα. Στα μικρά κομμωτήρια θα μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες.

Παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα και το κλιματιστικά θα πρέπει να είναι κλειστό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα, γι αυτό είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά ώστε να υπάρχει αλλαγή αέρα. Δεν χρησιμοποιούμε σεσουάρ, διότι είναι κλειστά και μέσα γίνεται περιστροφή αέρα.

Οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι στο κομμωτήριο θα πρέπει να φοράνε γάντια που θα αλλάζουν ανά πελάτη. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Η κ. Παγώνη μάλιστα προτείνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να αφήσουμε να περάσει λίγο διάστημα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και μετά να κλείσουμε το ραντεβού μας.

Κέντρα αισθητικής

Οι αποστάσεις είναι ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει παντού, στη νέα καθημερινότητά μας. Και στα κέντρα αισθητικής θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, πελάτες και εργαζόμενοι να φοράνε οπωσδήποτε μάσκα. Η κ. Παγώνη προτείνει μάλιστα να μπουν διαχωριστικά και θεωρεί δεδομένη την απολύμανση των κεφαλών των μηχανημάτων μετά από κάθε πελάτη. 

Μικρά μαγαζιά

Η απόσταση και η χρήση μάσκας τηρούνται και στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν από Δευτέρα. Ένα με δύο άτομα μέσα στο κατάστημα με μάσκα, βγαίνει ένας και μπαίνει ο επόμενος, λέει η κ. Παγώνη.

Σχετικά με τη δοκιμή ρούχων αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ό,τι περνάει από το κεφάλι καλό είναι να μην το δοκιμάζουμε και όσο για τα υπόλοιπα να αποφεύγουμε τις πολλές δοκιμές και όταν πάμε σπίτι τα πλένουμε και κάνουμε μπάνιο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Γραφείο κηδειών στις ΗΠΑ διατηρούσε δεκάδες πτώματα σε φορτηγά χωρίς ψύξη



Η πόλη της Νέας Υόρκης παρέδωσε χθες Τετάρτη ένα φορτηγό-ψυγείο σε γραφείο κηδειών, αφού αποκαλύφθηκε ότι αυτό αναγκαζόταν να διατηρεί πτώματα σε απλά φορτηγά, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είδε πτώματα μέσα σε ένα φορτηγάκι, ενώ δύο ακόμη ίδια οχήματα όπως και ένα μεγάλο φορτηγό ήταν σταθμευμένα έξω από το γραφείο κηδειών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε ότι περίπου 100 πτώματα διατηρούνταν στα οχήματα αυτά, αφού χάλασε το ψυγείο του γραφείου κηδειών. Τα πτώματα εντοπίστηκαν αφού γείτονες παραπονέθηκαν για άσχημη οσμή που προερχόταν από τα φορτηγά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Νέα Υόρκη είναι επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και τα γραφεία κηδειών της πόλης δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη αύξηση της δουλειάς. Μάλιστα αναφέρουν ότι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των θανάτων καθυστερούν εβδομάδες να θάψουν ή να αποτεφρώσουν τους νεκρούς.

Μέχρι χθες Τετάρτη το απόγευμα περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει εξαιτίας της covid-19 στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Εως 100 εκατ. «νεόπτωχους» στις πόλεις μπορεί να προκαλέσει η πανδημία



Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να πέσουν στη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη ειδικοί, ζητώντας εργαλεία ταυτοποίησης για να εντοπίσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες και επενδύσεις που θα επικεντρώνονται στις παραγκουπόλεις.

Πυκνοκατοικημένες πόλεις αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας covid-19 και να πληγούν ιδιαίτερα από αυτή καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, με λίγο ή και καθόλου τρεχούμενο νερό αλλά και αποχετευτικό σύστημα, ενώ το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές, επεσήμαναν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και άλλοι οργανισμοί.

«Μέσα στις πόλεις πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, τους φτωχούς και τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ», τόνισε ο Σάμεχ Ουάχμπα στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας θα υπάρξει πιθανόν αύξηση κατά 100 εκατομμύρια των ‘νεόπτωχων’ εξαιτίας των απωλειών στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα», πρόσθεσε ο Ουάχμπα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι πόλεις θα δουν μείωση από 15% ως 25% στα έσοδά τους από τη φορολογία το επόμενο έτος, γεγονός που θα δυσκολέψει τις αρχές να επενδύσουν στη βελτίωση των συνθηκών στις παραγκουπόλεις.

Εργαλείο ταυτοποίησης της Παγκόσμιας Τράπεζας βοηθά τις πόλεις να εντοπίσουν περιοχές όπου οι τουαλέτες είναι κοινές, υπάρχει μία πηγή τρεχούμενου νερού για την κοινότητα ή όπου η τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης είναι αδύνατη λόγω του συνωστισμού, επεσήμανε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής το εργαλείο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο Κάιρο, το Μουμπάι και την Κινσάσα.

Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και πόρους δεν φτάνει στις παραγκουπόλεις όπου ζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τόνισε η ακτιβίστρια Σίλα Πατέλ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Καταργείται το φαξ στο Δημόσιο



Αλλαγές και νέες υπηρεσίες προβλέπει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (29/04) στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η κατάργηση της χρήσης φαξ στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

-Ρυθμίζονται θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών


-Κωδικοποιούνται πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και ανανεώνονται με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

-Εισάγονται νέες διατάξεις

-Προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα

-Εξυπηρετούνται οι στόχοι της Καλής Νομοθέτησης, όπως έχουν τεθεί στο ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος, ώστε

α) πολίτες, οι επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι να μην χρειάζεται να ανατρέχουν σε μια πανσπερμία διατάξεων

β) να εξοπλίσει το κράτος για να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις ταχέως εξελισσόμενες και πολλές φορές φαινομενικά αντικρουόμενες, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσει επιταχυντή των εξελίξεων αυτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

-Αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του Νόμου για το Επιτελικό Κράτος

-Ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανοιχτά δεδομένα

-Ενσωματώνεται ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G

-Σε συνέχεια του Επιτελικού Κράτους, θεμελιώνεται η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας, δίνοντας έμφαση τόσο στον αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών

-Απελευθερώνονται οι τεχνολογικές δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης και μειώνεται η γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις

- Διαθέτει αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς εκτός από τις αμιγώς αναπτυξιακές διατάξεις (π.χ. ανοικτά δεδομένα, cloud first policy, ηλεκτρονικές επικοινωνίες), η απελευθέρωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης μειώνει τα διοικητικά βάρη προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ενδυναμώνει το ΑΕΠ της χώρας

Να σημειώσουμε ότι για την σύνταξη του σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ο υπουργός συγκρότησε ειδική ομάδα τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές του νέου Κώδικα
1.Νέο Σύστημα Διακυβέρνησης-προγραμματισμός Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής σε κυλιόμενη βάση

2.Γενικές Αρχές Ψηφιακής Διακυβέρνησης

3. Ετήσιος Διαγωνισμός και Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Θεσμοθετούνται ετήσια βραβεία ψηφιακής διακυβέρνησης για δημοσίους φορείς ή υπαλλήλους)

4.Ηλεκτρονικά Έγγραφα -Ιδιωτικά/Δημόσια (Θεσμοθετούνται ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την έκδοση ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων και την ηλεκτρονική διακίνησή τους.

5.Δικονομικές Ρυθμίσεις

6. Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ) Θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα.

7. Υπηρεσίες εμπιστοσύνης- Εξ αποστάσεως ταυτοποίηση (θεσμοθετείται για πρώτη φορά η χρήση και ισχύς των ηλεκτρονικών σφραγίδων. Επίσης, νομοθετείται για πρώτη φορά,η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση)

8. Θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υπηρεσίας συστημένης παράδοσης (ό,τι αποτελεί το σημερινό συστημένο ταχυδρομείο, μπορεί να αποτελέσει η υπηρεσία συστημένης παράδοσης για τον ηλεκτρονικό κόσμο).

9. Νέα Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)

10.Ενσωμάτωση νέας Οδηγίας (2019/1024) για τα Ανοικτά Δεδομένα

Βασικό στοιχείο η καθιέρωση και ενδυνάμωση/διεύρυνση της αρχής της ανοικτής (και κατά κανόνα δωρεάν) διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των φορέων του δημόσιου τομέα, ενώ προστίθενται στο πεδίο εφαρμογής οι ΔΕΚΟ του ν. 3429/2005 καθώς και τα ερευνητικά ιδρύματα του ν. 4386/2014.

11. Θεσμοθέτηση Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου (ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τη διαδικασία που απαιτείται για τη συναλλαγή του με το Δημόσιο χωρίς να εκτίθεται σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και περιττής γραφειοκρατίας).

12. Θεσμοθέτηση Μητρώου Επικοινωνίας Πολιτών (ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους).

13. Κατάργηση της χρήσης του φαξ στο Δημόσιο

14. Ενδυνάμωση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr)

Το νέο εργαλείο για την πραγματική ψηφιακή διακυβέρνηση, η αποκλειστική πύλη παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες/επιχειρήσεις, θεσπίστηκε με το άρθ 52 του ν. 4635/2019.

15. Υποχρέωση παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών κάτω από την ομπρέλα της ΕΨΠ (gov.gr)

Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) αποτελεί την αποκλειστική πύλη παροχής ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες/επιχειρήσεις.

16. Μονιμοποίηση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που είχαν θεσμοθετηθεί με ΠΝΠ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του COVID-19

17. Θεσμοθέτηση της Υποχρέωσης Ομοιομορφίας ιστοσελίδων Κεντρικής Διοίκησης πλην ΑΕΙ/ερευνητικών και Πολιτισμού

18. ΝΕΑ Διαύγεια: κατάργηση δημοσίευσης ατομικών πράξεων σε ΦΕΚ (Εντάσσεται το νομοθετικό πλαίσιο της Διαύγειας στο νέο νόμο. Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση δημοσίευση ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

19. Θεσμοθέτηση Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) για τους πολίτες

20. Θεσμοθέτηση του CloudFirstPolicy για το δημόσιο (Προτεραιότητα στην επιλογή υπηρεσιών νέφους από όλους τους δημόσιους φορείς με την υποχρέωση χρήσης είτε των κεντρικών υποδομών κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, είτε άλλων υποδομών publiccloud από πιστοποιημένους παρόχους, στο πλαίσιο των συμβάσεων που συνάπτει η ΓΓΠΣΔΔ με αυτούς).

21. Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (2018/1972)

Ο Κώδικας εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο θεσπίζοντας σαφείς και ενιαίους κανόνες με στόχο (α) την προώθηση των επενδύσεων στα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, (β) την τόνωση του ανταγωνισμού και ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και (γ) την προστασία των τελικών χρηστών - καταναλωτών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα και αυξημένη επιλογή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές.


Ο Τσίπρας παραμυθιάζει για εκλογές για να επιβιώσει μέσα στο κόμμα του


Γελάει ο κόσμος όλος με το θράσος του Αλέξη Τσίπρα να ονειρεύεται εκλογές.

Δηλώνουν έτοιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στην πρόκληση των εκλογών, εφόσον χρειαστεί, με την κουβέντα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να έχει ανοίξει για τα καλά στην Κουμουνδούρου ώστε να δείξουν ότι υπάρχουν. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μια επιτυχημένη και σοβαρή κυβέρνηση, με τεράστια αποδοχή στον ελληνικό λαό, δηλαδή το αντίθετο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η επιτυχημένη κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας που δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του και την οξυδέρκεια του με χθεσινή παρέμβασή του στο Πολιτικό Συμβούλιο επιχείρησε να επικοινωνήσει πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μπορεί να είναι επιβεβλημένη. Για όποιον έχει παρακολουθήσει τον Τσίπρα αυτό το είπε για να επιβιώσει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρχίζουν να μην τον βλέπουν πλέον για καλό χαρτί, επειδή δεν είναι το καλό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας "καμμένος" πολιτικός που δεν τον πιστεύει και δεν τον ακούσει κανένας Έλληνας εκτός από ένα συγκεκριμένο ακροατήριο.

Είπε ο Τσίπρας : «Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Το γελοιότερο όλων είναι ότι αφού οι ίδιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν υπονοούμενα για εκλογές σημειώνουν πως ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πραγματοποιηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης εξαιτίας της άρνησής της να υιοθετήσει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εάν είναι δυνατόν μιά σοβαρή κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. 

Η πλειονότητα των στελεχών εξακολουθεί, πάντως, να θεωρεί πως η πανδημία και οι επιπτώσεις της πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν να τρέξουν ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις , αλλά ο τελειωμένος Αλέξης Τσίπρας θέλει να πιστεύουν όλοι ότι θα πάει η χώρα σε εκλογές για να παίξουν με την χώρα και την οικονομία της.




Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Καλή σας ημέρα. Εύχομαι από καρδιάς αυτό το Υπουργικό, μέσω τηλεδιάσκεψης, να είναι το τελευταίο το οποίο διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο και πια, στα τέλη Μαΐου, να έχουμε επανέλθει σε μία κανονικότητα που μας επιτρέπει να μπορούμε να συνεδριάζουμε δια ζώσης.

Αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συνολική επιτυχία εφαρμογής του σχεδίου για τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη φάση, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από εμένα και στη συνέχεια αναλύθηκε από τους έξι Υφυπουργούς.

Θέλω να ευχαριστήσω όλο το Υπουργικό Συμβούλιο για την εξαιρετική συνεργασία την οποία είχαμε αυτόν τον μήνα στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά σύνθετης κρίσης, η οποία είχε χαρακτηριστικά όχι μόνο ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Και απαιτήθηκε πολύ μεγάλη συνεργασία και συστράτευση δυνάμεων για να μπορούμε πια τώρα να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, από τη στιγμή που πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, που είναι ο δραστικός περιορισμός της επιδημίας και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έχουμε προχωρήσει, όπως γνωρίζετε, σε μία σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή ξεκινώντας από την επόμενη Δευτέρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε και πάλι την έννοια της συλλογικής και της συνολικής ευθύνης. Όπως επιδείξαμε μεγάλη υπευθυνότητα, ως κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών και συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις των ειδικών, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Από μίας πλευράς, το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας. Γι’ αυτό απαιτείται να επαναλαμβάνουμε συνέχεια τα βασικά μας μηνύματα για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σταδιακή επαναφορά σε μία νέα καθημερινότητα θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και για να μην υπάρξει κάποιο αναγκαστικό πισωγύρισμα.

Έχει, νομίζω, πολύ μεγάλη σημασία -και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και αναλυτικά αύριο στη Βουλή- να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει -γιατί έχουμε κάνει πολλά- για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων αυτής της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτά αύριο.

Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικά πυκνό νομοθετικό έργο από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Βουλή δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα και στον προγραμματισμό μας από τώρα μέχρι την 31η Ιουλίου έχουμε 26 νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί. Ένα είναι, ήδη, σε συζήτηση στη Βουλή, για επτά νομοσχέδια έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση κι έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ένας σημαντικός αριθμός θα συζητηθεί σημερα και θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται.

Είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη -οπότε αυτή έρθει- να είναι μία ανάκαμψη δυναμική. Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση. Αποδείξαμε αυτούς τους δύο μήνες ότι, πράγματι, πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Και νομίζω ότι αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία.

Να κλείσω λέγοντας το αυτονόητο: Ότι η περίοδος νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου φτάνει στο τέλος της. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. Η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών.

Και, προφανώς, καθώς αρχίζουμε να χαλαρώνουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η Βουλή προσαρμόζεται σε αυτήν την πραγματικότητα. Επανέρχεται στο κανονικό νομοθετικό της ρυθμό, κάτι το οποίο εξάλλου είναι και απολύτως επιβεβλημένο για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον πολύ πυκνό νομοθετικό προγραμματισμό τον οποίον έχουμε μέχρι το τέλος του Ιουλίου.




ΗΠΑ : Πάνω από 2.500 νεκροί σε ένα 24ωρο



Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών πάνω από 2.500 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:30 ώρα Ελλάδας).

Έπειτα από δύο ημέρες επιβράδυνσης, την Κυριακή και τη Δευτέρα, η νέα αλματώδης αύξηση των θανάτων (+2.502) ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε 60.853, σύμφωνα με τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς.

Μακράν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν προχθές Τρίτη το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μόλυνσης και πλέον στη χώρα αυτή εντοπίζεται το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στον πλανήτη.

Ο κοροναϊός «θα φύγει», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.

«Θα φύγει, θα εξαλειφθεί», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου, χωρίς να διευκρινίσει πώς.


Πηγή : in.gr


173 νέοι θάνατοι και 1.478 νέα κρούσματα στη Γερμανία



Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 173, στα 6.288, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες. Ο απολογισμός νεκρών της περασμένης ημέρας είναι ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (202).


Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.478 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 159.119, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (1.304).


Πηγή: skai.gr




Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ κατέπεσε ανοιχτά της Κεφαλονιάς



Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έχασαν την επαφή με ελικόπτερο τύπου Sikorsky CH-148 της φρεγάτας HMCS Fredericton (FFH 337), το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 6 άτομα, είχε απογειωθεί από τη φρεγάτα HMCS Fredericton που ανήκει στη νατοϊκή δύναμη SNMG2, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η καναδική φρεγάτα Fredericton συμμετέχει στη νατοϊκή άσκηση «Reassurance».

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ.

Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας».

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, θα συμμετάσχει ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Πρόκειται να μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες να εντοπιστούν τα στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων.

Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.


Σχολεία: Μέρα παρά μέρα θα πηγαίνουν οι μαθητές - 15 σε κάθε αίθουσα



Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία είναι μαθητές και γονείς σε όλη τη χώρα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας στις 18:00, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου προκειμένου να προετοιμαστούν και για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις οι οποίες είναι και στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας.

Μία εβδομάδα μετά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, αλλά και το Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία μόνο αν η επιδημία ακολουθεί σταθερή καθοδική πορεία, από την 1η Ιουνίου και μετά.

Όσον αφορά στα φροντιστήρια, αυτά αναμένεται να ανοίξουν για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Για τους μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου, όπως για τους μαθητές των Γυμνασίων, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργούν από τις 18 Μαΐου.

Πως θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία

Και ενώ αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων βάσει των οποίων θα ανοίξουν τα σχολειά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή των μαθητών τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου σε αυτά θα είναι προαιρετική καθώς οι αρμόδιοι λαμβάνουν υπόψιν ότι πιθανόν αρκετοί γονείς θα ανησυχούν να στείλουν τα παιδιά τους στις αίθουσες λόγω του φόβου διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε πάντως και στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, θα δίνεται και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Από την πλευρά τους οι διευθυντές των σχολείων θα κληθούν να καταγράψουν πόσοι μαθητές θα επιστρέψουν και με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν θα κάνουν και την κατανομή ώστε ο αριθμός των ατόμων ανά αίθουσα να μην ξεπερνά τους 15.

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στα σχολεία ανά ημέρες. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι μισοί μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και οι υπόλοιποι μισοί Τρίτη και Πέμπτη. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί αντίστροφα για κάθε ομάδα την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα παραπάνω πάντως εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να λαμβάνονται οι απουσίες μαθητών χωρίς όμως να προσμετρώνται.

Γύρω στις 20 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Το υπουργείο Παιδείας πάντως επικεντρώνεται στο ζήτημα της διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων για τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αναμένεται να τηρούν τις αποστάσεις όπως και τους κανόνες υγιεινής, ενώ αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στόχος του υπουργείου είναι οι Πανελλήνιες να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, ενώ όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.


Πηγή: iefimerida.gr



Σωτήρης Τσιόδρας απαντά για να τελειώνουμε με την ακροαριστερή σπέκουλα: Για αυτό τώρα λέω ναι στις μάσκες



Έχει δημιουργηθεί μια αισχρή σπέκουλα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ που στηρίζουν την ακροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γιατί πρέπει να φοράμε τώρα μάσκα και ότι η κυβέρνηση στηρίζει συμφέροντα για να πουλήσουν μάσκες.

Φυσικά και όλα αυτά δεν έχουν καμία σοβαρότητα, και αυτοί που τα διαδίδουν δεν διαθέτουν επίσης καμία σοβαρότητα όπως συμβαίνει στο 95% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε γιατί τώρα θεωρεί πως είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας ενώ στο παρελθόν είχε αναφερθεί πως δεν είναι αναγκαία για όλους : «Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο που πριν από εβδομάδες είχαμε τοποθετηθεί αλλιώς», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την Επιτροπή που δεν συνέστησε τη χρήση μάσκας, το απαγορευτικό (σ.σ. μετακίνησης) ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση. Τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο. Είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και η μάσκα δεν υποκαθιστά τους κανόνες προστασίας. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας. Είναι προτιμότερη η χρήση πάνινης, υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκας, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Οδηγίεςθα δοθούν από τον ΕΟΔΥ, για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των μασκών».


Μέσα μαζικής μεταφοράς: Υποχρεωτική από Δευτέρα η χρήση μάσκας


«Φοράω μάσκα. Κρατάω αποστάσεις. Δεν μετακινούμαι άσκοπα. Μετακινούμαι με ασφάλεια». Τους κανόνες αυτούς θα πρέπει να τηρούν, από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Μπροστά στη νέα πρόκληση της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους για τις μετακινήσεις. Παρατείνεται η μη ισχύ του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ.

Στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβάτες και εργαζόμενους, ενώ η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι επιβάτες, αν βλέπουν πολύ κόσμο στα μέσα μεταφοράς, δεν θα πρέπει να επιβιβάζονται αλλά να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο, τηρώντας αποστάσεις σε σταθμούς και στάσεις. Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συναλλαγές στα γκισέ με μετρητά, αλλά να κάνουν χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των επιβατών από τις μπροστινές πόρτες λεωφορείων και τρόλεϊ για την ασφάλεια των οδηγών.

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σχεδιάζεται η συχνότητα των συρμών, κατά τις ώρες αιχμής, να είναι στα 6 λεπτά από τα 7,5 λεπτά που είναι σήμερα. Στο Τραμ, στόχος είναι η συχνότητα των συρμών στις ώρες αιχμής να είναι στα 8 λεπτά από τα από τα 11 λεπτά. Οι συχνότητες αυτές, εφόσον κριθεί, θα βελτιωθούν επισημαίνουν στελέχη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι στα 1.000 οχήματα. Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ, αναμένεται να αξιοποιηθούν και λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς τα πανεπιστήμια (επειδή είναι κλειστά εκτελούνται μειωμένα δρομολόγια) αλλά και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία έχουν μειωμένες συχνότητες λόγω περιορισμένης κίνησης.

Σε ό,τι αφορά την αποφυγή του συνωστισμού, πηγές της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ήδη έχουν ζητήσει από τις συνεργαζόμενες εταιρείες security να αυξήσουν το προσωπικό τους, με σκοπό την ελεγχόμενη είσοδο στα μέσα μεταφοράς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικό). Ο έλεγχος θα γίνεται σε συνεργασία με τους ελεγκτές της εταιρείας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο κομίστρου.

Επίσης, στα δάπεδα των σταθμών θα υπάρχουν διαγραμμίσεις που θα δείχνουν την απόσταση που θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των επιβατών. Ταυτόχρονα, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ξεκινά στους χώρους της και στα μέσα της καμπάνια ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας). Αντίστοιχη ενημέρωση του επιβατικού κοινού θα υπάρχει και στις στάσεις της τηλεματικής καθώς και σε λεωφορεία και τρόλει.

Πάντως, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι απολυμάνσεις οχημάτων και συρμών από εξειδικευμένα συνεργεία (συνεχίζονται οι νεφώσεις), οι καθαρισμοί σε σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κλπ), αλλά και στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, (όπως κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ) ενώ οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήδη έχουν προμηθευτεί με αντισηπτικά, μάσκες, γάντια (για χρήση μόνο των εργαζομένων), τα οποία τοποθετήθηκαν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με ταξί, απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας, ενώ συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 4/5 σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ

Με περιορισμένο αριθμό πολιτών εντός των οχημάτων αστικής συγκοινωνίας, που σημαίνει σταδιακή αύξηση των δρομολογίων και απαγόρευση εισόδου σε όσους δεν φορούν μάσκα, αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων , ξεκινά στις 4/5 η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, στο πλαίσιο της αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι οδηγίες που απέστειλε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, θα αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη και αφορούν και τους εργαζομένους, ενώ «στόχος είναι» όπως σημειώνει «η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα».

Βάσει των οδηγιών, παραμένει ο περιορισμός του αριθμού των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ποσοστό που να διασφαλίζεται η τήρηση της απαιτούμενης απόστασης των 1,5-2 μέτρων μεταξύ τους και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σταδιακή αύξηση των δρομολογιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, που θα είναι συνακόλουθη των αναγκών μετακινήσεων που θα προκύψουν ενώ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την διασπορά και διαφοροποίηση/ κατανομή σε ζώνες, των ωρών αιχμής έναρξης των ωραρίων εργασίας των πολιτών: 07.00, 08.00, 09.00.

Επίσης οι εργαζόμενοι και χρήστες της αστικής συγκοινωνίας θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά την προστατευτική μάσκα κατά την επιβίβασή τους στα οχήματα αστικής συγκοινωνίας και όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΟΣΕΘ,«πολίτες δίχως την προστατευτική μάσκα δεν θα επιβιβάζονται (εκτός εάν υπάρχει η δυνατότητα να τους χορηγείται εντός του λεωφορείου). Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία».

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου σημειώνει ότι δεν θα λειτουργούν προσωρινά τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων, προς αποφυγήν συνωστισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η τοποθέτηση υπαλλήλου «ελεγκτή»/με ευθύνη του παρόχου στη θύρα ανόδου των επιβατών, ο οποίος θα ελέγχει και θα διευθετεί την τήρηση των μέτρων, αλλά και θα φροντίζει για την αποφυγή εισιτηριοδιαφυγής.

Με βάση τις οδηγίες που απέστειλε ο ΟΣΕΘ, προβλέπεται η σχολαστική και πλήρης απολύμανση των οχημάτων θα γίνεται μετά το τέλος της βάρδιας ακολουθώντας ειδικότερα «πρωτόκολλα» με ευθύνη των παρόχων,ο καθαρισμός με αντισηπτικό των επιφανειών και σημείων συχνής επαφής εντός των οχημάτων (κυρίως χειρολαβές, χειρολισθήρες και καθίσματα) θα γίνεται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου.

Στα μέτρα, που θα αλλάξουν τις μέχρι τώρα συνήθειες εργαζομένων και επιβατικού κοινού υπογραμμίζεται ότι οι επιβάτες κατά την είσοδό τους- η οποία θα γίνεται αποκλειστικά από τη δεύτερη πόρτα των οχημάτων- θα κάνουν χρήση του αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται υποχρεωτικά στα συγκεκριμένα σημεία ενώ η θύρα του οδηγού δεν θα χρησιμοποιείται και θα υπάρχει ειδικό διαφανές διαχωριστικό πέτασμα μεταξύ του οδηγού και των επιβατών (plexiglas). Η αποβίβαση των επιβατών θα γίνεται από την τρίτη πόρτα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη πόρτα, θα προηγείται αυστηρά η αποβίβαση και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επιβίβαση των πολιτών.

Ειδικά για το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών ο ΟΣΕΘ επισημαίνει την «απολύμανση των κλιματιστικών μονάδων και τον αερισμό των χώρων και την επακόλουθη επιβεβαίωση ότι δεν γίνεται ανακύκλωση-ανακυκλοφορία του αέρα (που υπάρχει εντός του λεωφορείου) ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα λειτουργούν οι μονάδες κλιματισμού και θα υπάρχει μέριμνα για άνοιγμα παραθύρων».


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Ραγκούσης υιοθετεί βίντεο του Ρουβίκωνα! Γιατί ακολουθούσε τους αστυνομικούς ο αντιεξουσιαστής;



Τον Πασοκοσυριζαίο Γιάννη Ραγκούση δεν τον παίρνει πλέον κανένας στα σοβαρά γιατί ότι παρέμβαση κάνει είναι προκλητική και για γέλια. Αντί να είναι προσεκτικός σε ότι ανεβάζει γίνεται χειρότερος  και υιοθετεί βίντεο του ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα.

Εκτός της έρευνας για το τι έγινε πραγματικά στο περιστατικό, θα πρέπει να γίνει έρευνα και για το γιατί παρακολουθούσε η οργάνωση Ρουβίκωνας που έχει χαρακτηριστεί και τρομοκρατική τους αστυνομικούς;;

Απάντηση στις καταγγελίες σχετικά με το επεισόδιο που συνέβη με αστυνομικούς και μοτοσικλεστιστή στην οδό Μιχαλακοπούλου, δίνει το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΡΟ.ΠΟ η συμπλοκή αφορούσε αστυνομικό και δικυκλιστή και δεν επρόκειτο για συνοδούς κάποιου επισήμου προσώπου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αναρτήθηκε από το γνωστό στέλεχος του Ρουβίκωνα, Γιώργου Καλαΐτζίδη. Τέλος, το υπ. ΠΡΟΠΟ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρμόδιο τομεάρχη του γιατί υιοθέτησε άκριτα την εκδοχή του Ρουβίκωνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη:

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, γνωστό ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» ανεβάζει στο Facebook βίντεο, που προφανώς "κατά σύμπτωση" περιήλθε στην κατοχή του και δείχνει αστυνομικούς να ακινητοποιούν μοτοσυκλετιστή. Γιατί; Επειδή σύμφωνα με την εκδοχή του Ρουβίκωνα, ο μοτοσυκλετιστής διαμαρτυρήθηκε για ένα αυτοκίνητο, με αστυνομική συνοδεία, που του έκλεισε τον δρόμο. Ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Ραγκούσης υιοθετεί την εκδοχή του Ρουβίκωνα δίχως να διερευνήσει μήπως συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Είναι αξιοσημείωτη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να αναγορεύει το Ρουβίκωνα σε αξιόπιστη πηγή και συνομιλητή. Σε ό,τι όμως αφορά στο περιστατικό τα γεγονότα έχουν ως εξής.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία το περιστατικό αφορά σε συμπλοκή αστυνομικού με δικυκλιστή.Κατά τη διαδικασία ελέγχου προέκυψε η συμπλοκή. Ούτε συνοδεία, ούτε συνοδοί.

Εξάλλου, στην έρευνα που ήδη διεξάγει για το περιστατικό η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Υπηρεσία της οποίας προΐσταται εισαγγελεύς, τόσο ο ιδιώτης όσο και ο αστυνομικός θα καταθέσουν. Αυτονόητα, με την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας θα υπάρξει ενημέρωση».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης ωστόσο επέμεινε σε νεότερη ανακοίνωσή του διερωτώμενος:

Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό;
Σε ποια συγκεκριμένη μονάδα υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που αναγνωρίστηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον άτυχο μοτοσικλετιστή;
Ποια η ταυτότητα και η ιδιότητα του φυλασσόμενου προσώπου στο οποίο υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί και που επέβαινε στο προπορευόμενο όχημα;
Τέλος, κάνει λόγο για «φθηνές ανοησίες περί Ρουβίκωνα» υποστηρίζοντας πως «είναι οι ίδιοι οι κκ Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης που μπορούν να αποδείξουν πως αυτές δεν ισχύουν. Απλούστατα διότι έχουν «τελειώσει» τον Ρουβίκωνα από 8 Ιουλίου 2019, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά».