Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Κακοποιοί στο Αγρίνιο έβαλαν δηλητήριο στις ταΐστρες για να δολοφονήσουν σκυλάκια



Ανάστατοι είναι οι ζωόφιλοι στο Αγρίνιο με κακοποιούς παλιάνθρωπους που έριξαν δηλητήριο τύπου γεωργικού φαρμάκου σε τέσσερα  αδέσποτα κουταβάκια στην ταΐστρα του Δήμου Αγρινίου στην Καμαρούλα πίσω, όπως καταγγέλλει το Σωματείο «Φίλοι των Ζώων Δήμου Αγρινίου» με ανάρτησή του στο facebook.



Σύμφωνα με το Σωματείο, τα τρία κουτάβια ήταν δύο μηνών και το ένα 1,5 , ενώ με την έγκαιρη επέμβαση του Σωματείου σώθηκαν τα τρία από τα τέσσερα κουτάβια με αντίδοτο που τους χορηγήθηκε: «Το μικρούλι δεν προλάβαμε να το σώσουμε, τ” άλλα σώθηκαν με τα αντίδοτα που κάναμε δίνοντας μεγάλο αγώνα 5 άτομα μέσα στην βροχή και στην νύχτα. Και για τα 4 είχε κανονιστεί η υιοθεσία τους την επόμενη μέρα. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην ταΐστρα του Δήμου Αγρινίου, είναι η δεύτερη. Εχουμε επισημάνει από τότε που τοποθετήθηκε η ταιστρα στο σημείο αυτό ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες των γύρω κτημάτων οι οποίοι με την απαράδεκτη συμπεριφοράς τους μας το έδειχναν σε κάθε ευκαιρία.

Έχουμε επανειλημμένα παρακαλέσει το Δήμο να την πάρει από το σημείο αυτό και να σταματήσει να τοποθετεί ταΐστρες σε ερημικές τοποθεσίες γιατί αφενός συμπολίτες μας αφήνουν εκεί κρυφά τα σκυλιά τους ή κουτάβια και αφετέρου μπορεί κάποιος να τα δηλητηριάσει χωρίς να γίνει αντιληπτός. Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί και δυστυχώς την πληρώνουν τα ζώα.

Απευθυνόμαστε και σε αυτούς που δεν θέλουν τα ζώα και τους παρακαλούμε να μην τους κάνουν κακό», αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου στο facebook.


Γελάει όλη η υφήλιος με τα καραγκιοζιλίκια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ



Αντί να επιδείξουν σοβαρότητα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε θέμα προκύψει, αυτοί επιδίδονται σε καραγκιοζιλίκια.
  
Οι ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν στο σχέδιο Τραμπ για τη «συμφωνία του αιώνα» στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, με βίντεο όπου φορούν παλαιστινιακές μαντήλες. 

Στο βίντεο συμμετέχουν δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Κώστας Αρβανίτης και Δημήτρης Παπαδημούλης : «Οι ευρωβουλευτές μας λαμβάνουν θέση για ένα κυρίαρχο, βιώσιμο και παρακείμενο παλαιστινιακό κράτος! Εκφράζουμε τη βαθύτατη αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ισραήλ, που αγωνίζονται για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα» αναφέρει η ανάρτηση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο twitter.

In response to Trump´s ME plan, our MEPs take a stand for a sovereign, viable and contiguous Palestinian state!

We express our deepest solidarity with the Palestinian people and the progressive forces in Israel, who struggle for peace, justice and equality.


Ο Τσίπρας που χρησιμοποιούσε το κυβερνητικό αεροπλάνο για να πάει στο περίπτερο εγκαλεί τον Μητσοτάκη


Ο αισχρός Αλέξης Τσίπρας που χρησιμοποιούσε το κυβερνητικό αεροπλάνο για να πάει και μέχρι το περίπτερο και για να κάνει οικογενειακές διακοπές, έχει το θράσος ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας να εγκαλεί τον πρωθυπουργό λέγοντας πως θα μαθαίνουμε τα νέα του από το Trip Advisor.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που πέρασε από την Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας έτοιμος να ξεστομίσει νέα ψέματα για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, στην αρχή της ομιλίας του σήμερα στην βουλή  επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «λαθροχειρία» στην παρουσίαση στοιχείων για την οικονομία και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και είπε: «Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Κάνετε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το trip advisor. Κάντε μία βόλτα και στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες για την αγορά».




Αστυνομικός της ΔΙΑΣ έκανε ληστείες με το υπηρεσιακό του όπλο



Σύλληψη αστυνομικού που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ για... ληστείες στις οποίες μάλιστα χρησιμοποιούσε το επιχειρησιακό του όπλο.

Η σύλληψή του 29χρονου έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Αγία Παρασκευή από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας και λίγο πριν τη σύλληψή του είχε διαπράξει δύο ένοπλες ληστείες σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Περιστέρι και σε περίπτερο στο Γαλάτσι, από όπου αφαίρεσε συνολικά 690 ευρώ.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι από τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε διαπράξει άλλες εννέα ένοπλες ληστείες σε οχτώ πρατήρια υγρών καυσίμων και σε περίπτερο, σε Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη και Γαλάτσι, από όπου αφαίρεσε συνολικά περίπου 4.400 ευρώ.

Ο αρχιφύλακας, που κατετάγη το 2011, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για ληστείες κατ’ εξακολούθηση και παράβαση του νόμου περί όπλων. 


Τα γκέτο μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας: Πώς έχουν μοιράσει τα πόστα και πώς δρουν


Εγκληματική παραοικονομία ανθεί στα δημιουργημένα γκέτο της Αθήνας, με τις «φυλές» ή «εγκληματικές συμμορίες» να εκβιάζουν η μία την άλλη για τα πόστα διακίνησης ναρκωτικών, πώλησης λαθραίων τσιγάρων, ειδών παρεμπορίου, σημείων πορνείας ακόμη και για τα σημεία ληστειών του δρόμου ή διαρρήξεων αυτοκινήτων.

Η νωχελική ή η όχι δραστική αστυνομική αντιμετώπιση έχει κλιμακώσει την κατάσταση, έχει αφήσει τη δημιουργία ηγετικών ομάδων που απαιτούν ακόμη και «εκβιαστικά κόμιστρα» από τους πρωταγωνιστές υποομάδων. Οταν δεν υπάρχει συναίνεση στις εκβιαστικές απαιτήσεις εκδηλώνονται αιματηρές συμπλοκές επικυριαρχίας, βίαιοι ξυλοδαρμοί διαπόμπευσης και δολοφονίες παραδειγματισμού!

Μία θανατηφόρα συμπλοκή επικυριαρχίας φαίνεται να ήταν και αυτή που καταγράφηκε χθες το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Σαπφούς και Μενάνδρου, ανάμεσα σε ομάδες Πακιστανών και Αφγανών, η οποία άφησε πίσω της έναν νεκρό 23χρονο Αφγανό και έναν τραυματία 25χρονο ομοεθνή του. Το σχέδιο αστυνόμευσης των περιοχών που έχουν γίνει γκέτο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υστερεί και πρέπει να αναμορφωθεί με ειδικές και στοχευμένες δράσεις ανά κατηγορία εγκλήματος που παρατηρείται ανά δρόμο, γειτονιά, περιοχή.

Το «τετράγωνο»

Το σημείο της χθεσινής θανατηφόρας συμπλοκής βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο ενός γεωγραφικού τετραγώνου, όπου σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του εγκλήματος και τα καθημερινά συμβάντα που καταγράφονται από τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, δρουν συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες.

Το γεωγραφικό στίγμα βρίσκεται ανάμεσα σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Κεραμεικό και Μεταξουργείο. Μερικές από τις οδούς όπου «βασιλεύουν» εγκληματογόνα στοιχεία είναι: Μενάνδρου, Γερανίου, Νικηφόρου, Σοφοκλέους, Αναξαγόρα, Ζήνωνος, Ακομινάτου, Κουμουνδούρου, Αγησιλάου, Κολοκυνθούς, Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικού, πλατεία Βάθη, Σατωβριάνδρου, Μάρνη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκεί δρουν «συμμορίες» που προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Αλγερία με ιδιαίτερα βίαιες συμπεριφορές.

Τα αδικήματα είναι διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και ειδών παρεμπορίου. Παράλληλα προβαίνουν σε βίαιες ληστρικές επιδρομές σε βάρος πεζών αλλά και οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ακόμη και εν κινήσει, τοποθετώντας ως εμπόδια από κάδους απορριμμάτων έως καφάσια!

Ναρκωτικά, πορνεία

Ένα ακόμη διευρυμένο γεωγραφικά «γκέτο» είναι το παραλληλόγραμμο που εκτείνεται από τις παράλληλες οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Πατησίων. Σχεδόν σε όλες τις κάθετες οδούς και πλατείες «ανθούν» διαφορετικές συμμορίες και είδος εγκλήματος, όπως στις: Ιουλιανού, Χέυδεν, Ηπείρου, Αντωνιάδου, Βερανζέρου, Ιουλιανού, Δεριγνύ, Κοδριγκτώνος, Πιπίνου, Φυλής, Μηθύμνης, Λέλας Καραγιάννη, πλ. Αμερικής, πλ. Κολιάτσου, πλ. Βικτωρίας, πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πεδίο του Αρεως.

Οι εθνικότητες των εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι από τη Νιγηρία, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού, Αφγανιστάν, Αλγερία και Μαρόκο. Τα αδικήματα είναι κυρίως αυτά της διακίνησης ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων, λαθραίων τσιγάρων και κυρίως η μαστροπεία.
Ομόνοια, πλ. Βάθη, Αλσος Ευαγγελισμού, Καποδιστρίου, πλατεία Αμερικής, Κάνιγγος είναι μερικά χαρακτηριστικά σημεία όπου γίνεται αλισβερίσι μεταξύ τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών. Εκτεταμένη διακίνηση παρατηρείται από Αφρικανούς στην οδό Φυλής.

Πατησίων, Γ’ Σεπτεμβρίου όπου εδρεύουν οι μαστροποί, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που εξωθούν στην πορνεία συμπατριώτισσές τους, σε πολλές από τις κάθετες οδούς από τη Σόλωνος έως και την πλατεία Βικτωρίας.

Στα Εξάρχεια

Το επόμενο εγκληματικό τετράγωνο, σύμφωνα με την αστυνομική χαρτογράφηση, περικλείει συγκεκριμένες οδούς της περιοχής των Εξαρχείων, στην οποία πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Στις οδούς Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης, Στουρνάρη, Τζωρτζ και μερικές άλλες παρατηρήθηκε εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων με απόκρυψη σε φρεάτια, καφάο και ζαρντινιέρες, όπως επίσης κλοπές-ληστείες του δρόμου, διαρρήξεις αυτοκινήτων και δραστηριότητα κυκλωμάτων διακίνησης πλαστών εγγράφων. Οι συμμορίες αποτελούνται από Αλγερινούς, Μαροκινούς, Σύρους, Αλβανούς και Ελληνες.





ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Μητσοτάκης : Αυτά είναι τα έξι ψέμματα του Τσίπρα για τα εργασιακά



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε σήμερα στην βουλή τα έξι καινούργια ψέματα του αμετανόητου Αλέξη Τσίπρα :

Ψέμα 1 :  «Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.

Ψέμα 2 : υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Οπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000 το 2019

Ψέμα 3 . Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχιερήσεις έναντι 11.000 επι ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοχι εξάμηνο της κυβέρνησηςΤσίπρα.

Ψέμα 4 : Έχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης

Ψέμα 5 : Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επι δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση απο την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και απο την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκμέβριο για τουριστικά

Ψέμα 6 : Eίναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λεει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας συμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα.




Με δικαστική απόφαση θα αφαιρείται από τον μισθό το διάλειμμα για καφέ ή τσιγάρο



Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι εταιρεία που σταμάτησε να πληρώνει τους υπαλλήλους τις ώρες που έκαναν διάλειμμα για τσιγάρο δικαιώθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας.

Η ενεργειακή εταιρεία Galp αναφέρει ότι εφάρμοζε το ισπανικό δίκαιο όταν άρχισε να αφαιρεί το χρόνο που αφιερώνεται στις εγκαταστάσεις της από τις εργάσιμες ημέρες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC ένα γρήγορο διάλειμμα για καφέ ή πρωινό περιλαμβάνεται επίσης στην πολιτική της Galp, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η συνδικαλιστική οργάνωση που κατέθεσε την υπόθεση στα δικαστήρια σχεδιάζει να προσβάλει την απόφαση.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην ισπανική νομοθεσία απαιτούν από τις εταιρείες να καταγράφουν τις εισόδους και τις αναχωρήσεις των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας.

Η παρακολούθηση υποτίθεται ότι εμποδίζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αυξάνει την ευελιξία κατά τις εργάσιμες ώρες.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μη αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας στην Ισπανία – το 2019 δεν πληρώθηκαν ποτέ σχεδόν τρία εκατομμύρια ώρες υπερωριών.

Ωστόσο, η απαίτηση αυτή είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους περίπου 10 εκατομμύρια καπνιστές της Ισπανίας.

Καταγράφοντας πότε οι εργαζόμενοι βγαίνουν και μπαίνουν στο γραφείο, οι εταιρείες μπορούν να υπολογίσουν πόσο χρόνο περνούν οι εργαζόμενοι στο γραφείο τους.

Στην Galp, οι εργαζόμενοι που τρώνε στις ώρες των συμβάσεών τους, αφήνουν το γραφείο για τσιγάρο δεν μπορούν να περιμένουν να πληρώνονται για όλη την εργάσιμη ημέρα, λέει η εταιρεία

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας βασίστηκε σε προηγούμενη απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να πληρώνονται για να κάνουν τσιγάρο, να παίρνουν καφέ ή πρωινό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του νεκρού βρέφους στην Πάτρα



«Πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος», είναι η αιτία θανάτου του βρέφους, που βρέθηκε νεκρό χθες το μεσημέρι στην περιοχή της πλαζ στην Αγυιά της Πάτρας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα.

Όσον αφορά στον χρόνο που επήλθε ο θάνατος, αλλά και κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες, αυτό αναμένεται να προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, η 27χρονη μητέρα του βρέφους οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, η οποία άσκησε εναντίον της ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Στην συνέχεια, η 27χρονη οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου μέσω του συνηγόρου ζήτησε και έλαβε τριήμερη προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί.

Όπως εξήγησε ο συνήγορος της 27χρονης, Γιάννης Αποστολόπουλος, «η προθεσμία ζητήθηκε, ώστε να διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, διότι στο παρόν χρονικό στάδιο ο βασικός μας ισχυρισμός είναι ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία, αλλά για το ειδικό ποινικό αδίκημα της παιδοκτονίας».

Όσον αφορά στο τι ισχυρίζεται η 27χρονη, ο συνήγορός της είπε ότι «η κοπέλα δήλωσε στην απολογία της προανακριτικά, πως άφησε το μωρό δίπλα στην θάλασσα, πιστεύοντας και θέλοντας να το βρει κάποιος, ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο η ζωή του».

Τέλος, η 27χρονη αναμένεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, διότι, σύμφωνα με τον συνήγορό της, «πονάει σωματικά και είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Γερμανικός Τύπος: Ποιος θα στήριζε την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας;


Την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να διαφωτίσει μέσα από συνέντευξή του στη Berliner Zeitung ο Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (πρόσκειται στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD) στην Κύπρο.


Κάνοντας λόγο για κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Χούμπερτ Φάουστμαν σημειώνει ότι «ο τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο τρόπον τινά μπροστά στη μύτη του. Δεδομένου ότι παρά ταύτα αυτοί συνέχισαν, συνεχίζει και η Τουρκία αποστέλλοντας ερευνητικά πλοία μπροστά στις κυπριακές ακτές. Πρόκειται για συστηματική κλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση αυτή; Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις. «Αφενός οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται παραμερισμένοι και ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι συνδικαιούχοι των όσων βρίσκονται μπροστά στις κυπριακές ακτές. Οι Ελληνοκύπριοι το αναγνωρίζουν μεν, απαντούν όμως ότι θα λάβετε το μερίδιό σας μόνον σε συνάρτηση με την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν όμως να συναποφασίζουν και έτσι η Τουρκία ανέλαβε θεματοφύλακας των συμφερόντων τους. Ο δεύτερος τρόπος επιχειρηματολογίας στηρίζεται στις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και συνεπώς την ΑΟΖ της παρότι η ίδια προχωρά σε μια ιδιαίτερα επεκτακτική ερμηνεία της δικής της ΑΟΖ». 

Ποιος θα βοηθήσει την Ελλάδα;

Ο επικεφαλής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Κύπρο αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να οδηγήσει η διαμάχη σε στρατιωτική σύρραξη: «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε πλευρά θέλει μια στρατιωτική σύγκρουση. Σε αντίθεση με τους Ελληνοκυπρίους ωστόσο οι Έλληνες έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθούν. Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια. Από τη στιγμή που θα ξεκινούσε μια πραγματικά ενεργό δράση σε αποκλειστικές ζώνες της Ελλάδας τα πράγματα θα γίνονταν επικίνδυνα, δεδομένου ότι πρόκειται και για δυο χώρες που ιστορικά θεωρούνται άσπονδοι εχθροί».

Όσον αφορά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα είχε σε περίπτωση σύρραξης τη βοήθεια των συμμάχων της, ο ειδικός είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Ο κανόνας στις ελληνοτουρκικές συγκρούσεις ήταν πάντα ότι οι δυο πλευρές μπορούν να προκαλούν η μία την άλλη μέχρις εσχάτων διότι οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν την τελευταία στιγμή καθότι δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ νατοϊκών εταίρων. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζουμε όμως εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναλαμβάνουν το ρόλο του αστυνόμου».

Ο Χούμπερτ Φάουστμαν εκτιμά ότι πλέον τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που απορρέουν: «Αρχίζουν να συνειδητοποιούν την κατάσταση διότι οι ειδήσεις γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Η Τουρκία παρενέβη στη βόρεια Συρία, δραστηριοποιείται πλέον στη Λιβύη και καθιερώνεται ως ένας σχετικά επιθετικός πρωταγωνιστής στην ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον ειδικό, για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολιτικά τόσο σύνθετη που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίλυσή της. Ωστόσο αποκλείω το ενδεχόμενο να γίνει εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να πάρουν κάτι η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι».

Αναστάτωση στην Κύπρο με φόντο τη συνέντευξη Ακιντζί

Για «αναστάτωση στην Κύπρο» με αφορμή τις δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί περί κινδύνου προσάρτησης της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση λύση του Κυπριακού, κάνει λόγο εκτενές άρθρο της Berliner Zeitung.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του Μουσταφά Ακιντζί η BZ σημειώνει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης «[…] τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής πολιτικής ομοσπονδίας. Ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με δριμείες επιθέσεις αντιπάλων της επανένωσης και από τις δυο πλευρές του νησιού. Την ώρα που τούρκοι εθνικιστές τον κατηγορούν για έλλειψη σεβασμού και "υπερβολικά ανεξάρτητο", στο νότο χαρακτηρίστηκε ως "μαριονέτα της Άγκυρας". Στις τελευταίες συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το 2017 ο Ακιντζί ήταν έτοιμος για εκτεταμένες παραχωρήσεις. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν ωστόσο κυρίως λόγω της ασυμβίβαστης στάσης των Ελληνοκυπρίων.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στη δριμεία επίθεση που δέχεται ο Ακιντζί από την Τουρκία λόγω των πρόσφατων δηλώσεών του, με ορισμένους να τον χαρακτηρίζουν ακόμη και προδότη, η εφημερίδα σημειώνει ότι ενόψει των εκλογών στη βόρεια Κύπρο τον προσεχή Απρίλιο […] η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και επισημαίνει ότι κανείς δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει στον προεκλογικό αγώνα στο βορρά. Ωστόσο η συνέντευξη Ακιντζί έβαλε στην ημερήσια διάταξη με άνευ προηγουμένου αιχμηρότητα την υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ πολλών Τουρκοκυπρίων και της εγγυήτριας δύναμής τους».


Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης
skai.gr


Προκλητικός και επικίνδυνος μειονοτικός δήμαρχος αποκαλεί μητέρα πατρίδα την Τουρκία



Σε πρωτοφανή πρόκληση μέσα σε αίθουσα σε ελληνικό έδαφος, με τουρκικές σημαίες, πορτρέτα του Μουσταφά Κεμάλ, του Αχμέτ Σαδίκ αλλά και τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» προχώρησε ο επικίνδυνος δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, διατρανώνοντας την πίστη του «στον μουσουλμανισμό και τον τουρκισμό του».

«Η καινούρια αποστολή του δήμου Ιάσμου θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα», είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο προκλητικός και επικίνδυνος Οντέρ Μουμίν, ο οποίος υπογράμμισε ότι εκλέχθηκε δήμαρχος με τη βοήθεια του αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD)».

Η ομιλία του δημάρχου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του προαναφερθέντος συλλόγου, στην Προύσα της Τουρκίας.

Ο ίδιος αποκάλεσε «υπουργούς μου» τους τούρκους υπουργούς κ.κ. Cavit Caglar και Hakan Cavusoglu και κατηγόρησε την παράταξη του Ισμέτ Καδή στο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου ότι «συνεργάζεται με τους Ελληνες» (σ.σ. παράταξη Αμούτζα) και γι’ αυτό «πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς».

Ολόκληρη η προκλητική ομιλία:

«Για μένα αγαπητοί μου και πιο πάνω από τους επισήμους είναι τα μέλη της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που γέμισαν αυτή την αίθουσα. Σας χαιρετίζω όλους, χαιρετίζω τους αδελφούς μας από τους δήμους Yildirim, Osmangazi και Nilufer.

Αξιότιμοι υπουργοί μου, κ. Cavit Caglar, κ. Hakan Cavusoglu, κ. Γενικέ Διευθυντή του IRCICA Halit Eren, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. κ. Βουλευτές μου, συνάδελφοι δήμαρχοί μου, κ. Πρόεδρε της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένε Μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμα μέλη τους πρωτοκόλλου σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό.

Όσο περίμενα έξω ρώτησα αν στο παρελθόν κάποιος Δήμαρχος Ιάσμου είχε την τιμή να παρευρεθεί σε αυτή τη γενική συνέλευση και μου είπαν όχι. Η καινούργια αποστολή, το καινούργιο όραμα του Δήμου Ιάσμου, θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα από εδώ και πέρα. Είμαστε με δύναμη δίπλα στους αδελφούς μας, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που ήρθα.

Ο δεύτερος ήταν για να πω ευχαριστώ. Ο πρόεδρος είπε ότι στις τοπικές εκλογές και κοινοβουλευτικές εκλογές δεν τσιγκουνεύθηκαν στη βοήθειά τους. Και εγώ είμαι μάρτυρας αυτής της βοήθειας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους αδελφούς μου που ήρθαν από εδώ, άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και ψήφισαν.

Εγώ ήρθα εδώ για να γίνουμε αδελφοί Δήμοι, τα Αρριανά έγιναν με το Osmangazi , εμείς από ότι φαίνεται θα γίνουμε με το Yildirim, αξιότιμε δήμαρχέ μου. Αύριο θα επισκεφθώ τους δημάρχους Osmangazi και Yildirim και με αυτή την ευκαιρία θέλω να σας προσκαλέσω στο Φεστιβάλ Κερασιού που θα διοργανώσουμε στις 5,6 και 7 Ιουνίου.

Και ένα καινούργιο πρότζεκτ μας. Της νέας διοίκησης του Δήμου Ιάσμου. Την 1η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, θα διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ Ειρήνης. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δήμους Mestanli και Smolen από τη Βουλγαρία, αυτοί οι δύο Δήμοι θα συμμετέχουν σε αυτό το Φεστιβάλ, από την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι Δήμοι Ορεστιάδας και Θάσου. Έχουμε συμφωνήσει και είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων και αύριο θα μεταφέρω την πρόσκλησή μας στους δυο Δήμους από την Προύσα.

Εγώ τον Ίασμο τον βλέπω ως εξής, είναι ένας Δήμος που συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Ρωμιοί. Εμείς σκοπεύουμε να τον κάνουμε ένα κέντρο πολυπολιτισμικότητας. Εύχομαι να μας στηρίξετε σε αυτό.

Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή τους αποφοίτους ελληνικών λυκείων . Και εγώ είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου, αλλά δόξα το θεό μέχρι σήμερα δεν έχασα τίποτα από την πίστη μου στο μουσουλμανισμό και στον τουρκισμό μου. Πολλοί μου λένε ‘’μη λες πολλά κουκούλωσέ το και προχώρα’’. Εγώ διαφωνώ. Αυτοί που μας παρακολουθούν λένε ότι κάνω σόου. Για εμένα όμως πολιτικός είναι αυτός που βάζει την πολιτική να περνάει από την καρδιά του. Αυτό έχουμε μάθει και τέτοια πολιτική εφαρμόζουμε. Εδώ και 13 χρόνια οι φίλοι οι οποίοι κέρδιζαν τον Δήμο Ιάσμου, που κέρδιζαν προβάλλοντας τον θρησκευτικό διαχωρισμό, δυστυχώς σήμερα μας κάνουν αντιπολίτευση συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες δημοτικούς συμβούλους.

Είναι ακατανόητη η κατάσταση. Επειδή το σύστημα στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα είναι η απλή αναλογική, αν και ο Δήμος μας κέρδισε με το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέλεξε 11 δημοτικούς συμβούλους και η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης συνεργάζεται με την ελληνική λίστα και προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Καλά να είναι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς που πεισμώνουν μαζί μας.

Υπάρχουν και κάποιοι νεαροί φίλοι μας εδώ, θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς λέγοντας ότι θα μείνουμε όρθιοι και ότι θα πάντα θα μνημονεύουμε τον Αχμετ Σαδίκ».

Το βίντεο με την ομιλία:




Προειδοποιητικές βολές κατά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ



Με μια αιχμηρή επιστολή η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου θέτει ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού του Κινήματος. 

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που, όπως σημειώνει, έχει ως αποτέλεσμα να «δημιουργούνται καταστάσεις έλλειψης συντονισμού (και) αδυναμίας να υπερασπιστούμε αποφάσεις στις οποίες δεν έχουμε διαδραματίσει κανένα ρόλο».

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα», προσθέτει «με την τοποθέτησή μας και την αρνητική ψήφο μας στα μέτρα για τις ΜΚΟ. Πρόκειται, για εμένα τουλάχιστον, για μια ακατανόητη πολιτική στάση μετά από χρόνια που καταγγέλλουμε την πλήρη αδιαφάνεια και το πάρτι εκατομμυρίων γύρω από πολλές ΜΚΟ. Το σημείωμα με την επιχειρηματολογία μας από τον σ. Καμίνη, δεν ήταν στοιχειωδώς πειστικό και ακόμα και σήμερα υπάρχει μια ασάφεια ποιοι και γιατί έλαβαν αυτή την απόφαση».

Τέλος, η κ. Γιαννακοπούλου ζητά συζήτηση για «όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής. Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις».

Στην επιστολή της η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει: 

«Επιθυμώ με αυτή την επιστολή να εκφράσω τον προβληματισμό μου και τις ενστάσεις μου για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Στη σύσκεψη του Κοινοβουλευτικού Τομέα που έγινε σήμερα προσπάθησα να εκφράσω κάποιες σκέψεις. Ωστόσο, θα ήθελα να διατυπώσω και εγγράφως τις ενστάσεις μου και να ζητήσω λογικά και αυτονόητα μέτρα που να διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη συζήτηση και επεξεργασία των θέσεών μας για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην Βουλή.

Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις έλλειψης συντονισμού, αδυναμίας να υπερασπιστούμε αποφάσεις στις οποίες δεν έχουμε διαδραματίσει κανένα ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την τοποθέτησή μας και την αρνητική ψήφο μας στα μέτρα για τις ΜΚΟ. Πρόκειται, για εμένα τουλάχιστον, για μια ακατανόητη πολιτική στάση μετά από χρόνια που καταγγέλλουμε την πλήρη αδιαφάνεια και το πάρτι εκατομμυρίων γύρω από πολλές ΜΚΟ. Το σημείωμα με την επιχειρηματολογία μας από τον σ. Καμίνη, δεν ήταν στοιχειωδώς πειστικό και ακόμα και σήμερα υπάρχει μια ασάφεια ποιοι και γιατί έλαβαν αυτή την απόφαση.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι να ενημερωνόμαστε έγκαιρα. Το ουσιαστικό θέμα είναι η Κ.Ο να συζητάει, να ενημερώνεται αναλυτικά για όλες τις πλευρές του κάθε θέματος και βεβαίως να συναποφασίζει για τη στάση που θα τηρήσει. Κάτι τέτοιο πολλές φορές δεν συμβαίνει και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Οι βουλευτές μας δεν μπορεί να είναι θεατές και απλά να είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν απόψεις που συχνά διαμορφώνονται πριν από αυτούς και χωρίς αυτούς.

Θεωρώντας ότι αναφέρω αυτονόητα πράγματα για την λειτουργία μας ζητάω την αποκατάσταση της λειτουργίας της Κ.Ο ως Πολιτικού Οργάνου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φίλων και ψηφοφόρων μας, αλλά και των αρχών ενός δημοκρατικού κόμματος όπως είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Ταυτόχρονα και με δεδομένα τα βασικά προβλήματα που σφραγίζουν την πολιτική επικαιρότητα και την πορεία της χώρας, ζητάω να προγραμματιστούν άμεσα τρεις κατ΄αρχάς συνεδριάσεις όπου θα συζητηθούν:

Οι θέσεις μας για το Ασφαλιστικό. Στην συζήτηση αυτή θα πρέπει να κληθούν τεχνοκράτες του χώρου, έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα ώστε να φωτιστούν όλες οι πλευρές και να μπορούμε να αποφασίσουμε με γνώση και συλλογική ευθύνη.
Το πρόβλημα του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού και τις δικές μας θέσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μείζονος θέματος.
Το πρόβλημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τα ζητήματα που συνδέονται με την ένταση στην ευρύτερη περιοχή, τους κινδύνους που υπάρχουν και την συνολική πρότασή μας και με χαρά έλαβα προ ολίγου ειδοποίηση ότι θα συζητηθεί αύριο στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.
Είναι αυτονόητο, ότι στη συνέχεια θα πρέπει να καθορίζεται η ατζέντα των θεμάτων για το επόμενο διάστημα και υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας απασχολήσουν.

Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής. Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις.

Θεώρησα χρέος μου να απευθυνθώ προς εσάς εγγράφως ώστε να σας αναφέρω τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μου. Δεν ανακαλύπτω την Αμερική και πιστεύω ότι μιλάω για αυτονόητα και λογικά πράγματα. Στο χέρι μας είναι να λειτουργήσουμε όπως αρμόζει σε ένα συλλογικό, πολιτικό, κοινοβουλευτικό όργανο με δημοκρατικές διαδικασίες». 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χρυσοχοΐδης: Σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ρουβίκωνα



«Τελειώσαμε σχεδόν με τις καταλήψεις. Λίγα πράγματα έχουν μείνει. Τελειώσαμε με αυτές τις ομάδες που κάθε νύχτα έκαιγαν την Αθήνα», δήλωσε για την επιχείρηση εκκαθάρισης των Εξαρχείων από τις ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

Για την εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την παραβατική συμπεριφορά των μεταναστών -ιδιαίτερα- στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή και το αιματηρό επεισόδιο στη Μενάνδρου, αλλά και τις δράσεις του Ρουβίκωνα μίλησε στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι «σύντομα αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία» για τη δράση του Ρουβίκωνα, ενώ για την επιχείρηση εκκαθάρισης των Εξαρχείων τόνισε ότι «σχεδόν τελειώσαμε με τις καταλήψεις» και ότι «τελειώσαμε με τις ομάδες που έκαιγαν κάθε βράδυ».

Αρχικά μίλησε για την επιστροφή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τη «μεταπήδησή» του από το ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Νιώθω ότι χρωστάω στην κοινωνία και ότι μαζί με τους συνεργάτες μου θα τα καταφέρω. Βρισκόμαστε σε μία σύνθετη εποχή με περισσότερη εγκληματικότητα και πιο πολλές απειλές. Επιπλέον, έχουμε πολιτική συνάφεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς έχουμε τις ίδιες απόψεις περί ασφάλειας. Η περίοδος της απουσίας μου ήταν έρημος για μένα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Δεν έχω μετακινηθεί ιδεολογικά από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει οριστικά από το τοπίο. Είναι μία εποχή όμοια με την μεταπολίτευση. Η μετάβαση στην κανονικότητα. Να κλείσουμε μία εποχή όπου κυριάρχησαν οι ακραίοι, που διατάραξαν την κοινωνία και σήμερα υπάρχει μία αναζήτηση της κανονικότητας, στην οποία δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στο ζήτημα της πολιτικής βίας που συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία και μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», κάνοντας λόγο για «ανοχή και ανικανότητα των διωκτικών Αρχών και των δικαστών, που γέννησε 3-4 γενιές τρομοκρατών. Χρειάζονται όλα αυτά διερεύνηση και εξάρθρωση ώστε να τιμωρηθούν όλοι αυτοί και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Πριν δύο μήνες εξαρθρώθηκε μία οργάνωση με οπλισμό και με απόπειρες εναντίον των αστυνομικών μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι καθήκον μας να τελειώσουμε αυτήν την υπόθεση.

Το καλοκαίρι του 2002, μίλησαν για τυχαίο γεγονός αναφορικά με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Εκείνη τη φορά ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχαμε κάνει δουλειά πολλοί άνθρωποι που αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έχουν διερευνηθεί και έχουν πάει στο δικαστήριο όλες οι πράξεις. Επίσης το 2010 εξαρθρώθηκε και η οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας.

Σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του υπασπιστή μου με τη βόμβα που εστάλη στο πολιτικό μου γραφείο, δεν θα μιλήσω μέχρι να συλληφθεί ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για αυτήν την πράξη, δέκα χρόνια μετά. Υπάρχει καθήκον πολιτικό και κοινωνικό, να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας».

Αναφερόμενος στη δράση των μεταναστών στην Αθήνα, με αφορμή και το επεισόδιο στη Μενάνδρου, ο υπουργός τόνισε:
«Ο πληθυσμός αυτών των ανθρώπων πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος. Κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από αυτούς με χαρτί αιτούντος άσυλο που θα εκδικαστεί μετά από καιρό, κάποιοι είναι παραβατικοί, 2 με 3.000 σε σύνολο 40.000 ανθρώπων. Ένα μεγάλο μέρος είναι καταγεγραμμένοι. Με τον νέο νόμο, όποιος συλλαμβάνεται κρατείται διοικητικά, μετά στα προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να φύγει για την πατρίδα του. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κλέψει 100 φορές, έχουν προσαχθεί άλλες τόσες και έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Μέρα με τη μέρα, η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει τέτοιους παραβατικούς και σιγά σιγά αρχίζουν οι προσαγωγές και οδηγούνται στα προαναχωρησιακά κέντρα για να φύγουν. Δεν δικαιούνται πλέον άσυλο.

Ο νεκρός και ο τραυματίας είναι ποινικοί. Οι δράστες είναι γνωστοί, θα αναζητηθούν και θα συλληφθούν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέση στη χώρα. Διάλεξαν λάθος τόπο να εγκληματούν σε βάρος της κοινωνίας μας που είναι φιλειρηνική και θα φύγουν. Δεν θα αφεθούν ξανά ελεύθεροι για λόγους προστασίας της κοινωνίας. Στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολλά χρόνια είναι παρούσα. Στα πιο δύσκολα σημεία του κέντρου της Αθήνας, με εκπαιδευμένους σκύλους και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, γίνεται προσπάθεια να καθαρίσει η πόλη. Είναι μία δέσμευσή μας, ότι το έγκλημα αυτού του είδους, θα τελειώσει στη χώρα μας.

Θέλουμε να περιοριστεί η ζήτηση ναρκωτικών μέσα από εναλλακτικές λύσεις. Ένας τρόπος υπάρχει για να εξαλειφθεί. Η σύλληψη, η τιμωρία και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιστροφή στις χώρες τους».

Για τη δράση των μελών της αντιεξουσιαστικής ομάδας του Ρουβίκωνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» τη στοχοποίηση ανθρώπων και αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση του πλαισίου καιμ παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

«Ο Ρουβίκωνας δεν έχει κάνει κάποια επίθεση με βαριοπούλες και ζημιές από τότε που ανέλαβε. Πετάει μόνο τρικάκια. Θέλουν, όπως έγινε με την περίπτωση του Άρη Πορτοσάλτε πρόσφατα, να τον δείξουν με το δάχτυλο. Να τον στοχοποιούν. Αυτό είναι μια τρομοκρατική ενέργεια. Πολύ σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία- απάντηση για όλα αυτά. Αν τα μέλη του Ρουβίκωνα δεν συνέλθουν και δεν προσαρμοστούν στη νομιμότητα θα τιμωρηθούν σκληρά. Υπάρχουν πολλές δικογραφίες σε βάρος τους». δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις εκκαθαρίσεις στα Εξάρχεια, δήλωσε: «Στις πρώτες μέρες της θητείας μου η αστυνομία δεν έμπαινε στα Εξάρχεια. Τώρα είναι τέσσερις μήνες και δεν συμβαίνει τίποτα. Τελειώσαμε σχεδόν με τις καταλήψεις. Λίγα πράγματα έχουν μείνει. Τελειώσαμε με αυτές τις ομάδες που κάθε νύχτα έκαιγαν την Αθήνα. Το δεύτερο βήμα είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα στα Εξάρχεια. Τώρα ξεκινάει αυτό το νέο σχέδιο όπου οι αστυνομικοί είναι πλέον μέσα στα Εξάρχεια και συλλαμβάνουν όλους αυτούς που πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή. Σε λίγες εβδομάδες, μέχρι τέλη Μαρτίου, η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Δεν υπάρχει ενοχοποίηση της γειτονιάς».

Ακολουθούν αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή:

Για την τρομοκρατία

Για το 1999, όταν του πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιος Τάξης, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι αντέδρασε αλλά «η απάντηση του (Σημίτη) ήταν αποστομωτική», καθώς του είπε «θα πας εκεί και θα τελειώσεις με τη τρομοκρατία».  

Ο υπουργός Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συμφώνησε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το φαινόμενο της πολιτικής βίας διαρκεί τόσο πολύ χρόνο και αναπαράγεται, εξηγώντας πως αυτό γίνεται επειδή υπήρξε πολύ μεγάλη ανοχή. «Πρωτίστως κοινωνική ανοχή και ουδετερότητα για πάρα πολλά χρόνια. Πολλές φορές δικαστική ανοχή και αστυνομική και κρατική ανικανότητα. Όλο αυτό το μίγμα δημιούργησε 3-4 γενιές τρομοκρατών οι οποίοι παρά τη τελική τους κατάληξη όπως σύλληψη – εγκλεισμός στη φυλακή, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα. Πιστεύω είναι ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανοχής.» 

Στην ερώτηση για το αν αυτή η θητεία του, σημάνει και το τέλος της τρομοκρατίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Πριν από περίπου δυο μήνες εξαρθρώθηκε μια επικίνδυνη οργάνωση με οπλισμό, που είχαν επιτεθεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι καθήκον μου και των διωκτικών αρχών να τελειώσουν με αυτήν την υπόθεση». 

Για το αν τα ξέρουμε όλα για τη τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ο υπουργός απάντησε «βεβαίως» και πρόσθεσε: «Στη δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα όταν γίνεται μια άδικη πράξη όπως δολοφονία ή ληστεία, πρέπει να συλλαμβάνεται ο αυτουργός, ο συνεργός, ενδεχομένως ο ηθικός αυτουργός. Εδώ δεν υπάρχει καμία πράξη που να μην έχει διερευνηθεί και να μην έχει τελικώς πάει στο δικαστήριο με στοιχεία και να δικαστεί». 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε και στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που εξαρθρώθηκε επί των ημερών του, το 2010. 
«Δεν ήρθε η ώρα να μιλήσω για τη δολοφονία του συνεργάτη μου» 

Για την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση, με ένα νεκρό -ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοϊδη- με παγιδευμένο δέμα που εξερράγη στο γραφείο του υπασπιστή του και τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, όπου σκοτώθηκε στενός συνεργάτης του, είπε: «Υπάρχει ο πρώτος ένοχος αποδεδειγμένα με τεκμήρια ο οποίος είχε επικηρυχθεί από τις ελληνικές αρχές εδώ και κάποια χρόνια. Πρέπει να υπάρξει σε εξέλιξη διεύρυνση που θα περιλαμβάνει όλη αυτή την υπόθεση. Δεν θα μιλήσω μέχρις ότου συλληφθεί ο καταζητούμενος και στη συνέχεια οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους επειδή χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών και ικανότατος αξιωματικός». Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τη δολοφονία του στενού του συνεργάτη, που έγινε 10 χρόνια πριν. 

«Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται πλέον»

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «το ιστορικό ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει οριστικά από τη πολιτική σκηνή» και «δεν υφίσταται πια, ανήκει στην ιστορία» προσθέτοντας ότι η προσφορά του στον τόπο ήταν σημαντική. Σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «ένα στοίχημα». Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή «που νομίζω ότι είναι όμοια με την μεταπολίτευση, η μετάβαση δηλαδή στην κανονικότητα. Το να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε τόσο πολύ την Ελλάδα. Το κεφάλαιο μιας εποχής που κυριάρχησαν οι ακραίοι που εμφανίστηκαν χωρίς λογική στο πολιτικό προσκήνιο, που διατάραξαν τη κοινωνία και σήμερα υπάρχει μια αναζήτηση της κανονικότητας. Σε αυτή τη κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στο έλεος της μαφίας το κέντρο της Αθήνας

Με αφορμή τη δολοφονία Αφγανού την Πέμπτη στην Ομόνοια, και τον σοβαρά τραυματισμό ενός άλλου κατόπιν άγριας συμπλοκής μεταξύ περίπου 30 αλλοδαπών, στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Όλα τα πράγματα έχουν έναν λόγο για τον οποίο γίνονται. Καταρχήν ποιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στις υποθέσεις αυτές;  Τα πράγματα σήμερα είναι πιο οξυμένα και επικίνδυνα, διότι ο πληθυσμός αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει πάρα πολλοί στη χώρα. Κυκλοφορούν χιλιάδες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουν ένα χαρτί του αιτούντος άσυλο. Το άσυλό τους πρόκειται να εκδικαστεί σε 2-4 χρόνια. Πολλές φορές το χαρτί είναι πλαστό. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους (αλλοδαπούς) είναι παραβατικοί και ορισμένοι πηγαίνουν στο οργανωμένο έγκλημα. Γυρνούν από δω κι από κει. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα να εκδικαστεί το άσυλο στους παραβατικούς διότι ο νόμος που υπήρχε μέχρι 31/12 δεν έδινε τη δυνατότητα αυτή. Σε όποιους επιχειρήθηκε να φύγουν, τελευταία στιγμή, ακόμη και στη πόρτα του αεροπλάνου έλεγε ‘θα υποβάλω καινούργιο αίτημα’. Αποτέλεσμα; Δεν έφευγε ποτέ».

Έως 40.000 πρόσφυγες-μετανάστες ζουν στη χώρα χωρίς να δικαιούνται άσυλο 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε για τους αιτούντες άσυλο ότι πρέπει να φύγουν διότι «είναι προφανής η μη δυνατότητα τους να ζήσουν στη χώρα με άσυλο γιατί είναι πολύ χαμηλού προφίλ πρόσφυγες-«ασυλούχοι». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 30-40.000 άνθρωποι», αλλά «δεν είναι όλοι παραβατικοί». 

Συλλαμβάνουν 100 φορές τους ίδιους αλλοδαπούς

«Οι παραβατικοί υποθέτω ότι είναι 2-3.000 άνθρωποι», είπε. «Ξεκίνησε μια επιχείρηση με βάσει το νέο νόμο, όποιος είναι παραβατικός, ανεξάρτητα από τη ποινική του μεταχείριση, όταν συλλαμβάνεται κρατείται, εκδικάζεται η αίτησή του ασύλου κατά προτεραιότητα μέσα σε λίγες μέρες, απορίπτεται το άσυλό του. Κρατείται στα προαναχωρησιακά κέντρα για να φύγει προς τη πατρίδα του. Εδώ και ένα μήνα γίνεται αυτή η δουλειά και έχουμε αποτελέσματα. Υπάρχουν ομάδες αλλοδαπών και κάποιον ημεδαπών που έμαθαν να παραβατούν ατιμωρητί. Υπάρχουν άτομα που έχουν κλέψει 100 φορές, έχουν προσαχθεί 100 φορές έχουν αφεθεί ελεύθεροι 100 φορές και κυκλοφορούν ελεύθεροι κάθε φορά που συλλαμβάνονται, επειδή  διαπράττουν ένα αδίκημα κλοπής ληστείας κτλ. Η προηγούμενη αλλαγή του νόμου που έγινε, τη διακεκριμένη κλοπή την είχε στις 120.000. Ποιος έχει 120.000 στο σπίτι του για να τη χαρακτηρίσουμε διακεκριμένη κλοπή; Αστειότητες. Αυτό τώρα άλλαξε». 

Αφού είπε ότι είναι «ποινικοί τα δύο θύματα της σημερινής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας», πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί οι παραβατικοί (αλλοδαποί) δεν έχουν θέση στη χώρα» και «πρέπει να φύγουν. Διάλεξαν λάθος χώρα να εγκληματούν σε βάρος της φιλειρηνικής κοινωνίας μας». 

Οι ΕΛ.ΑΣ ξέρει τους δράστες της επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη

Είπε ότι όσοι παραβατικοί αλλοδαποί συλλαμβάνονται «δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι ποτέ. Όσο καιρό δεν επιστρέφουν πίσω στη πατρίδα τους δεν μπορούμε να τους αφήνουμε έξω, όχι για εκδικητικούς ή ρατσιστικούς λόγους αλλά για λόγους προστασίας της κοινωνίας μας και σεβασμού στο νόμο. Θα κρατούνται. Αν αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους εθελοντικά, ή μέχρι την ώρα που θα προετοιμαστούν όλα τα χαρτιά τους για να φύγουν». 

Πρόσθεσε ότι «δύο από τους δράστες της επίθεσης που έγινε τη Πέμπτη με θύματα Αφγανούς είναι γνωστοί και θα συλληφθούν». 
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε ότι ένας τρόπος υπάρχει για να εξαλείψεις το πρόβλημα της παραβατικότητας, «η σύλληψη, η τιμωρία και η επιστροφή στις χώρες τους». 

Μεγαλύτερη αστυνόμευση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής

Ο υπουργός είπε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο χάνει 22 εκατ. ευρώ, οι καταναλωτές ουσιαστικά, από κλοπές που γίνονται στους μετασχηματιστές οι οποίοι περιέχουν μέσα χαλκό. Και εκεί συμμετέχουν αυτοί που κλέβουν τον χαλκό, αυτοί που παίρνουν τον χαλκό (που έχουν το σκραπ), και τώρα έχω συναντήσεις με το ΔΕΔΔΗΕ. Κάνουμε μια καταγραφή για όλες αυτές τις κλοπές. Για όλους αυτούς που ρημάζουν, που είναι κράτος εν κράτη και για πολλά χρόνια ατιμώρητοι. Έχουμε απλώσει δυνάμεις. Η νέα ΔΙ.ΑΣ έχει 2.000 αστυνομικούς και βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές (Μενίδι κτλ). Οι τράπεζες αγόρασαν 15 πολύ δυνατά αυτοκίνητα για τη Δυτική Αττική. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ είναι παρούσες στη περιοχή». Σημείωσε ότι έχουν προστεθεί δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές όπως τα Μέγαρα, ο Ασπρόπυργος το Ζεφύρι και το Μενίδι. Έχουμε συνεννόηση με τους δημάρχους. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα». 

Για το εμπόριο ναρκωτικών γύρω από την ΑΣΟΕΕ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πολύ θράσος λέγοντας: «Όταν αναλάβαμε κυβέρνηση, έξω από την ΑΣΟΕΕ υπήρχαν εκατοντάδες που πουλούσαν τη πραμάτεια τους. Ακριβώς απέναντι υπήρχε η αποθήκη τροφοδότησης των ναρκωτικών με τους Αφγανούς και Πακιστανούς που συνελήφθησαν με δεκάδες κιλά κοκαΐνης και χασίς. Υπήρχε και μια υπόγεια διάβαση που συνέδεε αυτό το κτήριο με την ΑΣΟΕΕ προκειμένου να φεύγουν απευθείας από το υπόγειο τα ναρκωτικά. Όλα αυτά τελειώσανε, δεν υπάρχουν». 

Ο υπουργός Υπουργό Προστασίας του Πολίτη έριξε «βέλη» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτοκριτική όταν ο Δήμαρχος Καμίνης επί χρόνια εκλιπαρούσε τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Υγείας  να θεσμοθετήσουν τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα (όπως η χρήση στη κοινή θέα), τότε, του γύρισαν τη πλάτη. Και έκανε αγώνα ο κ. Καμίνης τότε. Τώρα λοιπόν, πριν από πέντε μέρες, εμείς ψηφίσαμε διάταξη για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης σε συνεργασία με το Δήμο, να στηθούν αυτοί οι χώροι».  Πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο έχουν εξαλείψει πολλές τέτοιες πιάτσες όπως στην Χαλκοκονδύλη, στην οδό Μασσαλίας κτλ. Θα το τελειώσουμε το πρόβλημα, ωστόσο που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι μια λύση». 

Για Ρουβίκωνα

Για τις ενέργειες του Ρουβίκωνα, όπως πρόσφατα η οργάνωση έβαλε στόχο το σπίτι του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι «ο Ρουβίκωνας δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια με βαριοπούλες κτλ. Κάνουν αυτές τις ενέργειες είτε με τρικάκια είτε αυτό το φρικαλέο που έκαναν στο σπίτι του κ. Πορτοσάλτε». Χαρακτήρισε την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου «φρικαλέα» και «φασιστική».

«Ο κ. Πορτοσάλτε είναι ένας δημοσιογράφος που δεν προσβάλει κανέναν, δεν απειλεί και δεν βρίζει κανέναν, το μόνο που κάνει είναι να λέει την άποψή του. Αυτοί πηγαίνουν βιαίως στο σπίτι του γιατί θέλουν να τον δείχνουν με το δάχτυλο. Τον στοχοποιούν. Η απάντηση είναι ότι η νομοθεσία πλέον πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Είναι μια ενέργεια τρομοκρατική, τρομοκρατούν τους ανθρώπους. Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσάπτει στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, ήδη υπάρχουν πολλές δικογραφίες που είναι σε εξέλιξη και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Για τα Εξάρχεια

Πρόσθεσε ότι στις πρώτες μέρες της θητείας του η Αστυνομία δεν έμπαινε στα Εξάρχεια ενώ τώρα βρίσκεται εκεί εδώ και πέντε μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα. «Πριν από 5 μήνες είχαμε μολότοφ και καψίματα στα Εξάρχεια. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», τόνισε, επειδή «υπάρχουν δυνάμεις που καθημερινά περιπολούν». 

Τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου

«Τα Εξάρχεια ήταν δύο πράγματα. Το ένα η ανομία με τις καταλήψεις που σχεδόν τελειώσαμε με αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα στη περιοχή. Στα Εξάρχεια υπάρχουν αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνικοτήτων που μοιράζουν ναρκωτικά. Από χθες ξεκίνησε το νέο σχέδιο, όπου όλοι οι αστυνομικοί είναι μέσα στα Εξάρχεια, συλλαμβάνουν και προσαγάγουν όλους αυτούς τους οποίους δεν θα ξαναβγούν έξω και το τονίζω αυτό! Όχι για ποινικούς αλλά για διοικητικούς λόγους». Πρόσθεσε ότι τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου. «Θέλουμε να αποδοθεί η γειτονιά στους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να υπάρχει πράσινο, κέντρα διασκέδασης, ότι υπάρχει σε κάθε γειτονιά». 

«Δεν θέλουμε τα Εξάρχεια να είναι ορμητήριο ανομίας»

«Αυτό που εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ θέλω να κάνω είναι να εκλείψει από τη γειτονιά το ναρκωτικό, η αλητεία, οι κλοπές, τα σπασίματα των αυτοκινήτων. Τα υπόλοιπα είναι στη διάθεση των ανθρώπων  της γειτονιάς να το κάνουν ότι θέλουν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. 

Πρόσθεσε ότι «η βασική μας παράμετρος είναι ότι δεν θέλουμε να είναι τα Εξάρχεια ορμητήριο ή καταφύγιο ανομίας, μπαχαλάκιδων, καταστροφών, μολότοφ κτλ». Πρόσθεσε ότι κανένα κτήριο που είναι υπό κατάληψη δεν είναι επικίνδυνο και «πολλά από αυτά μπορούν να αδειάσουν και αύριο το πρωί». Τόνισε ότι «κάποιοι καταληψίες συνεννοούνται με κάποιους ιδιοκτήτες ή δημόσιους φορείς προκειμένου να κάνουν μια νόμιμη μίσθωση. Προχθές το πρωί έγιναν δύο μικρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια για υπόνοια ναρκωτικών». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε καμία τραυματική εμπειρία στην επιχείρηση στο Κουκάκι. Η μόνη τραυματική εμπειρία ήταν τα παιδιά που τραυματίστηκαν (πέντε) στη πρώτη εκκένωση και στη δεύτερη με πόση δολοφονική μανία πέφταν τσιμεντόλιθοι πάνω σε εργαζόμενους αστυνομικούς». 

Για την αστυνομική βία

Κατηγόρησε όσους έκαναν λόγο για αστυνομική βία λέγοντας ότι είναι «άδικο». «Αυτό το χρονικό διάστημα έχω κάνει ένα νέο προεδρικό διάταγμα για το πειθαρχικό δίκαιο, και πήραμε συγχαρητήρια από το συμβούλιο της Ευρώπης. Ξαναφέραμε με απόφασή μου τα διακριτικά στους αστυνομικούς ώστε να ξέρουμε ποιος είναι ο αστυνομικός. Ψηφίσαμε διατάξεις πριν λίγες μέρες, που δίνουν στον συνήγορο του Πολίτη τη δυνατότητα εξ επαγγέλματος, μόνος του, να διεξάγει προανακριτικές, ενέργειες και έρευνες σε βάρος αστυνομικού οργάνου, που θεωρείται ότι άσκησε αστυνομική βία. Σε έως τρεις βδομάδες περνάει προεδρικό διάταγμα, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους. Θα υπάρχει μια κάμερα που θα έχει μια πανοραμική άποψη των επιχειρήσεων και έτσι οτιδήποτε θα γίνεται υπό το φως της κάμερας και της διαφάνειας. 

Για τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μια έξαρση αστυνομικής βίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως πρόκειται για «αστήρικτη κατηγορία διότι τα περιστατικά βίας είναι ελάχιστα με εξαίρεση το φρικαλέο που έγινε στο Α.Τ Ομόνοιας, από το οποίοι οι κύριοι αυτοί είναι σε διαθεσιμότητα». Να σημειωθεί ότι είχε δημοσιευτεί βίντεο όπου δείχνει αστυνομικούς να εξευτελίζουν και να βρέχουν με μάνικα γυναίκα ΑμΕΑ έξω από το Α.Τ Ομονοίας. 

«Αυτοί οι κύριοι είναι σε διαθεσιμότητα πριν το καταγγείλει ο δικηγόρος. Επίσης διόκεται ποινικά και έχει μπει σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που χαστούκισε πριν από λίγες μέρες ένα 11χρονο παιδί. Δύο είναι τα σημαντικά περιστατικά (αστυνομικής βίας).Ένα στις 17 Νοέμβρη και ένα 6 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έρευνας θα πάνε στο συνήγορο του Πολιτή και μετά στον Εισαγγελέα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους δεν έχουν θέση σε αυτές τις υπηρεσίες». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 57.00 αστυνομικοί προσωπικό, όπως είναι η κοινωνία υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι μόνο που ο αστυνομικός κάνει μια ευαίσθητη δουλειά και θέλει έλεγχο ψυχολογικό, υπηρεσιακό, πειθαρχικό. Δυστυχώς η ΕΛ.ΑΣ ήταν για πολλά χρόνια αφημένη».  

Έμεινα έκπληκτος από τη κατάσταση διάλυσης που βρήκα στην ΕΛ.ΑΣ

Δήλωσε πως είναι έκπληκτος από τη κατάσταση διάλυσης που βρήκε στις αντιλήψεις των ανθρώπων στην ΕΛ.ΑΣ. «Είχαν διαλύσει τα μυαλά των ανθρώπων. Η κρίση είναι ένα μεγάλο μέρος αλλά υπήρξε για πολλά χρόνια μια έλλειψη επιχειρησιακή, από τη πλευρά της αστυνομίας με αποτέλεσμα να είναι απόντες οι άνθρωποι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναχτίσουμε τη καλή σκέψη των ανθρώπων τη καλή τους βούληση, διάθεση και μετά τα καλά έργα που πρέπει να χτίσουμε». Πρόσθεσε ότι πριν τη κρίση υπήρχαν εκατοντάδες φιλότιμοι άνθρωποι με κίνητρα, αλλά με τη περικοπή των δαπανών που έγινε με κακό τρόπο και οριζόντια «χάθηκαν οι φιλότιμοι και ικανοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά η δημόσια διοίκηση. Αυτή η οριζόντια περικοπή των δαπανών και ο τρόπος που πήγαν να εφαρμοστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο δεν απέδωσαν και έκαναν κακό».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως «τώρα υπάρχει μια θέρμη των ανθρώπων, ένα κίνητρο να ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα, κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανίζονται οι καλοί χαρακτήρες, οι καλές δυνάμεις που κάθε μέρα παίρνουν τα πάνω τους». 
Είπε ότι και η κα. Γεροβασίλη και ο κ. Τόσκας ήθελαν να παράγουν έργο αλλά το συνολικό κλίμα ήταν αυτό που δεν βοήθησε στη κατεύθυνση αυτή. «Θα μπορούσαν πράγματα που έχουν γίνει σε αυτούς τους 6 μήνες διακυβέρνηση ΝΔ να είχαν γίνει πριν», τόνισε. 

Το Μάτι είναι το αποτύπωμα της διάλυσης του Δημοσίου

«Το επίπεδο διάλυσης υπηρεσιών εκφράστηκε με τον πιο αυθεντικό τρόπο στο Μάτι. Το Μάτι είναι το αποτύπωμα της διάλυσης του δημοσίου, του πυροσβεστικού σώματος διότι εκεί τί έγινε; Δεν δόθηκε καμία μάχη ενώ ήταν όλη η ηγεσία παρούσα φυσική και πολιτική. Αφέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη τύχη τους και 100 και πλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διάλυσης μιας υπηρεσίας».

Είπε ότι αυτή η καταστροφή ήταν ένα «μάθημα για το πως  ιδιαίτερα στα σώματα ασφαλείας χρειάζεται διαρκώς μια προσπάθεια αξιοκρατίας, εκπαίδευσης, υπηρεσιακής επάρκειας και μια διαρκής κινητοποίηση από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας η οποία οφείλει να κινητοποιεί τις δυνάμεις προς τη κατεύθυνση της ανάγκης της προστασίας της κοινωνίας και της χώρας». 

Για το προσφυγικό

Τόνισε ότι από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές πολλαπλασιάστηκαν και το γεγονός «δεν ήταν θέμα προετοιμασία ή μη». 

Είπε ότι πλέον ο Έβρος είναι σχεδόν απόρθητος λόγω των νέων μέτρων της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μια βελτίωση. «Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε 2,5 βδομάδες σε πρώτο βαθμό να τελειώνει το άσυλο και άρα να έχουμε επιστροφές. Συνεπώς υπάρχει πρόοδος Λύσεις βρίσκονται κάθε μέρα». 

Για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε: «Όταν οι ελληνικές αρχές εντοπίζουν μια βάρκα που ξεκινάει από τη Τουρκία, ειδοποιούν τις τουρκικές αρχές. Υπάρχει μια σειρά από τεχνολογίες που μπορούν να δουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις κινήσεις από απέναντι, άρα έχουμε πιο έγκυρη ειδοποίηση στις τουρκικές ακτές. Με αυτή την έννοια φυλάμε τα σύνορά μας».

Για την έκρηξη του μεταναστευτικού στα νησιά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Υπήρχαν 72.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Αυτές είναι να εξεταστούν σε βάθος 3-4 χρόνια γιατί δεν έτρεχε η διαδικασία. Από το 2016 έως σήμερα είχαν επιστρέψει στη Τουρκία 3.000 άνθρωποι ενώ μπήκαν έως 150.000, άρα δεν υπήρχαν επιστροφές. Ο νόμος που ίσχυε ουσιαστικά απέτρεπε τις επιστροφές. Την ώρα δηλαδή που ήταν κάποιοι να επιστρέψουν υποβάλανε το μεταγενέστερο αίτημα, ένα τέταρτο δηλαδή αίτημα και ουδέποτε τελικώς έφυγε κανείς. Όλα αυτά πλέον έχουν αλλάξει. Όποιος έρχεται, σε 2,5 εβδομάδες έχει κλείσει η υπόθεσή τους. Είτε θα γίνει δεκτό ή θα απορριφτεί το αίτημά τους. Αυτών που θα απορριφθεί κρατούνται και επιστρέφονται πίσω». 



Πηγή : protothema.gr