Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ρωσία κατά ΗΠΑ : Ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων τους εγκατέλειψε



Οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία έπειτα από χρόνια στενής συνεργασίας, αναγκάζοντάς τους να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων στρατιωτών, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Συρία Τζέιμς Τζέφρι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη «ζώνη ασφαλείας».

«Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ υπήρξαν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Πλέον οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν. Τώρα προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως, αν οι Κούρδοι δεν απομακρύνονταν από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στη συροτουρκική μεθόριο, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναγκάζονταν να φύγουν από την περιοχή.

Σε αυτή την περίπτωση οι εναπομείναντες Κούρδοι θα αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟ ΒΗΜΑ


Βόμβα Σταϊκούρα: Δεν άνοιξε ποτέ ο λογαριασμός που εξήγγειλε ο Τσίπρας για πλεονάσματα



Στην αποκάλυψη ότι ο περιβόητος ειδικός λογαριασμός που είχε εξαγγείλει ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την κατάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση στους δανειστές για την τριετία 2020-2022 με στόχο τη συμπλήρωση της δέσμευσης για 3,5%  πρωτογενών πλεονασμάτων κι άρα τη μείωσή τους, ουδέποτε άνοιξε και δεν εγκρίθηκε ποτέ από το Eurogroup, προχώρησε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων ωριμάζει πλέον και έχει ήδη ξεκινήσει.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αναξιοπιστία,  υπενθυμίζοντας  ότι η εξαγγελία του πρώην Πρωθυπουργού για το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού έγινε τον περασμένο Μάιο στο Ζάππειο με τη δέσμευση ότι σε λίγες ημέρες θα γινόταν η κατάθεση του ποσού στον λογαριασμό, αλλά έκτοτε αγνοείται.

«Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο Eurogroup και στο Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’ αυτού», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αποκρούοντας, δε, την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον στόχο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων,  ο Υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι ο στόχος αυτός δεν αλλάζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Εμείς όμως τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η συζήτηση έχει αρχίσει και συνεχίζεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Οι συνθήκες ωριμάζουν».

Ως προς την πορεία της οικονομίας και τις εκτιμήσεις για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας,  υποστήριξε ότι οι ρυθμοί της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα βελτιωθούν περαιτέρω, λόγω αλλαγής της κυβέρνησης, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υφίστανται.

«Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Δεν πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να περάσουμε τη τελευταία δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε υπεύθυνα. Χρειάζεται πατριωτική συνείδηση μακριά από μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Στη νέα πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης μας», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι τα κυβερνητικά μέτρα ευνοούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα αναφέροντας τα εξής:

-         7,2 εκατομμύρια πολίτες  με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ  - 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης

-         474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (πολλοί ανήκουν στην μεσαία τάξη) σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά

-         Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε συνέβαλε στην άμβλυνση των ανισοτήτων

-         Μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-         Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί την ώρα που ο Υπουργός σας μείωσε το αφορολόγητο ενώ έλεγε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα παραιτείτο. Με αυτά τα μέτρα όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος με μεγαλύτερο όφελος στα χαμηλά στρώματα.

-         Δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ θα έχουν μείωση 20%. Εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ θα έχουν μείωση 8%.

-         Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν όφελος 41% στην μείωση φόρου.

«Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι την ορίζει η ΝΔ», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.


Πηγή : omadaalithias.gr


Μπλόκο κατοίκων και ξενοδόχων κατά μεταναστών στον Βρασνά



Ένταση στα Βρασνά, όπου έφθασαν χθες 400 μετανάστες αλλά βρήκαν τα ξενοδοχεία κλειστά. Οι αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν στη Χαλκίδα.

Κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στα Βρασνά βρήκαν τα ξημερώματα οι περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή.

Οι αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ με οκτώ λεωφορεία στα Βρασνά. Ωστόσο, η προσέγγιση στην περιοχή έγινε μετ΄ εμποδίων, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων και της έντασης που υπήρχε από νωρίς το μεσημέρι.


Όταν τελικά τα οκτώ λεωφορεία κατάφεραν και έφτασαν στα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν κλειστά. Από χθες το μεσημέρι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στα Βρασνά, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή. Είχαν συγκεντρωθεί σε δύο σημεία στην περιοχή, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Στο σημείο από νωρίς βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους να μη μεταφερθούν στα Βρασνά άλλα άτομα γιατί οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι. Δεν μας άκουσαν. Από νωρίς υπήρχε ένταση και τελικά τα λεωφορεία όταν έφτασαν, τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα λεωφορεία αναχώρησαν από την περιοχή και κατευθύνθηκαν προς τα Μάλγαρα. Οι αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν στη Χαλκίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή των Βρασνών διαμένουν ήδη 250 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται καθώς όπως αναφέρουν έχουν σημειωθεί κρούσματα παραβατικότητας.


Πηγή: voria.gr


Όποιος αγαπάει, μένει κι επιμένει και όταν σε θέλει στο δείχνει και ας έχει εγωισμό.


Λένε ότι όποιος αγαπάει επιστρέφει. Λάθος όποιος μετανιώνει επιστρέφει, όποιος αγαπάει μένει, τόσο απλά.

Στην ζωή τα πράγματα είναι απλά, εμείς οι άνθρωποι τα κάνουμε δύσκολα με το “χαζό” μυαλό μας.

Θα μου πείτε δεν αγαπάμε με το μυαλό αλλά με την καρδιά και τι καταλαβαίνουμε;

Όλες αυτές οι περίεργες συναισθηματικές καταστάσεις που δεν οδηγούν παρά μόνο σ’ένα αδιέξοδο ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες έχουν αυτό το κακό να αναλύουν τα πάντα και να δίνουν σημασία στα πάντα. Για τους άντρες όλα είναι απλά, εάν θέλουν είναι εκεί, εάν αγαπάνε αληθινά είναι εκεί.
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και γιατί τους διώχνουμε με τις πράξεις μας;

Έχω βρεθεί σε χιλιάδες συζητήσεις μεταξύ γυναικών που λένε “δεν με πήρε τηλέφωνο, δεν με ζήτησε πίσω, με θέλει όμως αλλά είναι εγωιστής θα κρατήσω και εγώ εγωισμό, θα κάνω ότι δεν τον θέλω”. Και καθόμαστε και τα πιστεύουμε αυτά που λέμε για να κρύψουμε τα πραγματικά μας αισθήματα, και δεν υπάρχει ένας μας πει  “Μα τι λες βλάκα;”

Όταν κάποιος σε θέλει προσπαθήσει να σε φέρει πίσω με διάφορους τρόπους, με μηνύματα με σημάδια. Κάποιος που αγαπάει δεν μπορεί να προχωρήσει τόσο εύκολα,απλά δεν μπορεί.
Θα το προσπαθήσει αρκετά το θέμα και στο τέλος θα τα παρατήσει όταν θα δει ότι έκανε ότι μπορούσε αλλά ο άλλος έχει τον εγωισμό του και ίσως δεν σε αγαπούσε πραγματικά.

Όταν αγαπάς διεκδικείς σε πνίγει το συναίσθημα και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. “Αγαπώ”  λέξη μοναδική! Είναι δύσκολο το σ’αγαπώ αλλά όποιος το λέει το εννοεί και είναι μοναδικό δεν υπάρχει δεύτερη αγάπη στην ζωή μας, είναι μία και μοναδική και θα το καταλάβεις από την ένταση των όσο ζήσεις.

Εάν σε αγαπάει πραγματικά σημαίνει ότι άξιζες και δεν σε χρησιμοποιούσε, δεν σε χρειαζόταν για να επιβεβαιώνεται, και είναι εύκολο να ρίξει τον εγωισμό του και να σε φέρει πίσω, θα βρεί τρόπο να στο μεταφέρει ότι σε θέλει πίσω.

Πρέπει να μάθουμε να ακούμε τους ανθρώπους, όχι τα λόγια τους, αλλά τις πράξεις τους, γιατί μπορεί ένας άνθρωπος να μην το λέει με λόγια το” γύρνα πίσω” αλλά με πράξεις και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί για να το ακούσουμε.

Άρα η ουσία είναι απλή, όποιος αγαπάει μένει και επιμένει!

Νάντια



Ντροπή και ξεφτίλα στο ποδόσφαιρο με χούλιγκαν που επιτέθηκαν σε φιλάθλους της Μπάγερν! ΑΙΣΧΟΣ



Αλητεία από ομάδα κακοποιών που μόνο φίλαθλοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ντροπιαστικές εικόνες στο παιχνίδι Νέων του Ολυμπιακού με τη Μπάγερν, όταν χούλιγκαν έκαναν ντου με ρόπαλα στις εξέδρες. Οι «ερυθρόλευκοι» ζητούσαν συγγνώμη από τους φιλάθλους της γερμανικής ομάδας! Κινδυνεύουν με βαριά τιμωρία οι Πειραιώτες. 



Ντροπή και ξεφτίλα από ομάδες κακοποποιών στο γήπεδο του Ρέντη και στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό με τη Μπάγερν για το Youth League. Στο 84ο λεπτό, κακοποιοί χούλιγκαν με κουκούλες και ρόπαλα στα χέρια έκαναν ντου μέσα από το γήπεδο και επιτέθηκαν προς την πλευρά που ήταν οπαδοί της Μπάγερν, με ξύλα, φωτοβολίδες, πυρσούς, ενώ προσπάθησαν να αρπάξουν κι αθλητικό υλικό από τους πάγκους. 

Όλοι κοιτούσαν αποσβολωμένοι τους κακοποιούς για τα όσα τραγικά διαδραματιζόντουσαν με τραυματίες φιλάθλους, οι οποίοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. 


Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ζήτησαν συγγνώμη από τους φιλάθλους της Μπάγερν, πηγαίνοντας προς το μέρος τους, ο διαιτητής βρίσκεται σε επαφή με ανθρώπους της UEFA, για το φύλλο αγώνα. Το γεγονός αυτό απαξιώνει περισσότερο το απαξιωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός θα περιμένει σκληρή τιμωρία σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ που είναι αμείλικτη σε ζητήματα γηπεδικής βίας. 


«Λευκός καπνός» στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμων


Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από τρεις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η σημερινή συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό.

Τελικά, επειδή οι ελληνικές κρατικές αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επελέγη η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.).

Με βάση τη συμφωνία, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού -θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων- θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με το πως θα ψηφίζουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, η λύση της επιστολικής ψήφου που επιθυμούσε η κυβέρνηση και στην οποία συναινούσε το ΚΙΝΑΛ, τελικά απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ.

Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική - φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ.

Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από την Ομογένεια.

Σε δηλώσεις τους, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος για την εξεύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι «μας έδωσε τη δυνατότητα και μας ενίσχυσε να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και οι Έλληνες, που είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ' αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.

Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν, ως αντισυνταγματικές, οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε, πάντως, ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης, αντίστοιχα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού – Βρέθηκαν μαχαίρια και ναρκωτικά



Συνεχίζονται οι έρευνες στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη έρευνα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού σε κελιά της Β’ και Δ’ πτέρυγας του Καταστήματος Κράτησης, από Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(7) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 326,40 γραμμαρίων,

(48) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες «φιξάκια» με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 34 γραμμαρίων,

κινητό τηλέφωνο,

(4) φορτιστές, (2) handsfree, μπαταρία κινητού τηλεφώνου και καλώδιο usb,

(2) αυτοσχέδια μαχαίρια και

σουγιάς εμπορίου.

Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Επόπτης, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Παρουσία και δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη


Σύσκεψη με τους επικεφαλής των οργανισμών που υπάγονται στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είχε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της προόδου των έργων που εξαγγέλθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πορεία του ΟΑΣΘ και του Μετρό Θεσσαλονίκης και τα θέματα αιχμής για την πόλη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία με τους φορείς της πόλης να κάνουμε μια αποτίμηση της προόδου για όλα τα σημαντικά έργα για πρωτοβουλίες που είχα την ευκαιρία να εξαγγείλω στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Χαίρομαι, διότι τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε θέσει. Θα υπάρχει και μια αναλυτική ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα και για τις δεσμεύσεις οι οποίες ανελήφθησαν.

Να σταθώ πολύ σύντομα σε τρία θέματα αιχμής για την πόλη: Το πρώτο είναι το ζήτημα του Μετρό. Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή μας. Το μετρό θα λειτουργήσει εξ ολοκλήρου, θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023 με το σταθμό στην Βενιζέλου να αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης. Εκτιμούμε ότι μέχρι τα τέλη του έτους το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα έχει δώσει την έγκρισή του για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση την οποία έχω ήδη δρομολογήσει.

Στο ζήτημα του ΟΑΣΘ, ήδη έχουν ενταχθεί στον στόλο του ΟΑΣΘ αρκετά λεωφορεία ώστε κάπως να ανακουφιστεί η κατάσταση. Σημαντική πρόοδο, όμως, θα δούμε από τις αρχές του έτους όταν θα συναφθεί και θα ξεκινήσει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. Τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα των Αστικών Συγκοινωνιών στην πόλη.

Και τρίτο σχετικά με το ζήτημα του Fly Over της Περιφερειακής, θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών, έργο το οποίο προχωράει πολύ γρήγορα και εκτιμούμε ότι θα μπορεί να δημοπρατηθεί εντός ενός έτους. Τονίζω ότι είναι ένα έργο απολύτως κρίσιμο και καθοριστικό για να ανακουφιστεί το μεγάλο κυκλοφοριακό βάρος το οποίο επωμίζεται η Περιφερειακή.

Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και από τους φορείς της πόλης.

Ευχαριστώ πολύ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών. Γιώργος Καραγιάννης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πλήρως η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράδοση στην πόλη ενός πλήρους και λειτουργικού Μετρό για τον Απρίλιο του 2023. Η εικονική πραγματικότητα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι δήθεν το Μετρό θα λειτουργούσε το 2020, διαψεύδεται από την αλήθεια. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο Μετρό που ταυτόχρονα θα αναδεικνύει την αρχαία της κληρονομιά. Άλλωστε, η καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μόλις σε διάστημα τριών μηνών αποδείχθηκε ότι οι συζητήσεις περί ιδιοκτησίας είναι ξεπερασμένες και ότι το στρατηγικό επιτελικό κράτος μπορεί να οργανώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να γίνουν και καλύτερες και ταυτόχρονα φθηνότερες.

Σημειώνεται δε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τον ΟΑΣΘ με 215 λεωφορεία να λειτουργούν σε μια πόλη που χρειάζεται 500. Το σύστημα συντήρησης ήταν σε κατάρρευση και τα έσοδα από τους χρήστες ήταν στο 50% από τα αντίστοιχα έσοδα που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2014. Σε όλα αυτά προστέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κρατικοποίηση που άφησε τη Θεσσαλονίκη με συγκοινωνία τριτοκοσμικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέταξε στο σύστημα μέσα σε δύο μήνες πάνω από 100 οχήματα και η εξυπηρέτηση βελτιώθηκε αισθητά. Επιπλέον οργανώθηκε μια βαθιά θεσμική και επιχειρησιακή αλλαγή, υπογράφοντας με τα ΚΤΕΛ μια συμφωνία που από Ιανουάριο του 2020 θα προσθέσει ακόμη 120 λεωφορεία στην πόλη και το νομό. Συνολικά από 215 τον Αύγουστο, ο στόλος θα περιλαμβάνει περίπου 440, σε λιγότερο από έξι μήνες.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ θα συγκεντρωθεί στην μητροπολιτική ζώνη αυξάνοντας ακόμα περαιτέρω τις συχνότητες και την εξυπηρέτηση. Στη πράξη αποδείξαμε επίσης ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις συγκοινωνίες μπορεί να λύσει γρήγορα προβλήματα που φαίνονται αξεπέραστα.

Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη – όπου περίπου το 1/3 του περιφερειακού έργου θα περάσει στα ΚΤΕΛ – θα εκτελεστεί με ένα κόστος 1.46 ευρώ το χιλιόμετρο αντί για περίπου 4 από τον ΟΑΣΘ. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνουμε και την εξυπηρέτηση και το κόστος της συγκοινωνίας.
Επίσης αρχές του 2020 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για πρόσληψη λειτουργού με εμπειρία σε συστήματα χωρίς οδηγό. Έτσι ώστε η έναρξη της λειτουργίας να είναι ταυτόχρονη με την παράδοση του έργου.

Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί η αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού της πόλης, με κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου από την περιοχή του Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως το ύψος των Κωνσταντινοπολίτικων καθώς και με τη βελτίωση της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού πραγματοποιείται παρέμβαση για την αποφόρτιση της εσωτερικής κυκλοφορίας της πόλης και δημοπράτηση τον Ιούλιο του 2020, όπως και δημοπράτηση της οδικής σύνδεσης του λιμανιού (6ος προβλήτας) με τους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία.




Αμερικανός υπουργός Αμυνας: Η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία



Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα.

Η δήλωση του έρχεται,καθώς η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού, με αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων «ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου».

Είχε επίσης καταγγείλει έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία, εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Η σημερινή του δήλωση στο CNN αποτελεί την πιο σαφή διατύπωση της στάσης του επικεφαλής του Πενταγώνου ότι η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη



Μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κάστρο, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι στην οδό Αιόλου, η οποία βρίσκεται κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς. 

Στο σημείο αρχικά έσπευσαν 60 πυροσβέστες με 21 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και το ΜΕΤΠΕ. Λίγη ώρα αργότερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν, με συνέπεια στην επιχείρηση κατάσβεσης να συμμετέχουν συνολικά 80 πυροσβέστες, με 31 οχήματα δύο ομάδες πεζοπόρου, το ΜΕΤΠΕ και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα από την περιοχή.

Η φορά του πύρινου μετώπου ήταν προς τον λόφο, ωστόσο ήταν στα όρια της κατοικημένης περιοχής, γεγονός που προϋπέθετε την ύψιστη κατάσταση συναγερμού και κινητοποίησης. 

«Η φωτιά στο Πόρτο Ράφτη έχει περιοριστεί σε σχέση με την αρχική έκτασή της. Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από τα μεσάνυχτα σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην Χαμολιά, στο Πόρτο Ράφτη, κοντά σε κατοικίες.

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ οι δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο.


«Πράσινο φως» από την αμερικανική Γερουσία για ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ



Με την επικύρωση του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσία το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς υπερψηφίστηκε από 91 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από μόλις δύο. Οι μόνοι γερουσιαστές που εξέφρασαν επιφυλάξεις και ψήφισαν αρνητικά ήταν ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι και ο γερουσιαστής Μάικ Λι από τη Γιούτα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ είχε λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί και επιστολή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με την οποία ζητούσε την επικύρωση του πρωτοκόλλου.

Στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωνε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία είχαν υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2019 το πρωτόκολλο της ένταξης στις Βρυξέλλες. Μέχρι, όμως, την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών μελών, η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Τραμπουκίζει στην προανακριτική για την Novartis ο Πολάκης!


Με την συμπεριφορά του δείχνει και τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται στην επιτροπή.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ζήτησαν την εξαίρεση από τη σύνθεση των μελών της επιτροπής των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου γιατί και τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ότι γνώριζαν λεπτομέρειες της σκευωρίας ή να προανήγγειλαν διώξεις, πριν τις ασκήσει η Δικαιοσύνη και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εμφανιστούν στην επιτροπή ως μάρτυρες και όχι ως εξεταστές.

Ειδικότερα ο Πολάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι γνωρίζει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε επισκεφθεί την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ως μη όφειλε, προκειμένου να ενημερώσει για την υπόθεση.

Ο Πολάκης αντέδρασε δείχνοντας ακόμα μία φορά το επίπεδο του και έκανε λόγο για π@π@ριές. Για ντροπή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στη Βουλή φέρεται να έκανε λόγο ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο Πολάκης είπε επίσης ότι "μόνο σηκωτό θα με πάρετε από εδώ", ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπαν ότι δεν αποχωρούν, έως ότου εξεταστούν ως μάρτυρες.

Οι διάλογοι :

Β. Κεγκέρογλου: Πρέπει να εξαιρεθούν οι Τζανακόπουλος και Πολάκης
Π. Πολάκης: Ειναι παπ@@@ς αυτά
Δ. Μαρκοπουλος: Είναι ντροπη να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στην επιτροπή
Π. Πολακης: Θέλετε να μας καταδείξετε ως υπόπτους και όχι μάρτυρες
Δ. Μαρκοπουλος: Εσείς είπατε στον ΑΝΤ1 ότι γνωρίζετε τους μάρτυρες. Δεν θα μας πείτε από πού τους γνωρίζετε;
Κ. Καραγκουνης: Γιατί δεν θέλετε να καταθέσετε, κ. Τζανακόπουλε και κ. Πολάκη; Ο κ. Πολάκης είναι πρόσωπο-κλειδί και μέρος της δικογραφίας. Δεν τους φιμώνουμε, απεναντίας με την ιδιότητα του μάρτυρα θα έχουν δυνατότητα να φωτίσουν την υπόθεση
Γ. Ραγκουσης: Αυτή η πρόταση είναι πραξικόπημα.

«Από δω μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς» συνέχισε ο Παύλος Πολάκης. «Θα είμαστε στην Προανακριτική, δεν θα βάλετε στο κάδρο αυτούς που αποκάλυψαν την κλεψιά. Υπάρχει προσυνεννόηση ΚΙΝΑΛ -ΝΔ».

Για συμπαιγνία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Νομικά» είπε, «δεν ευσταθεί το αίτημα εξαίρεησς. Εξαιρείται μόνο όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας. Σας προειδοποιώ. Αν ανοίξει το πανηγύρι, θα είναι πολλοί αυτπί που θα χρειαστεί να εξαιρεθούν. Ο Πλεύρης ήταν σύμβουλος του ελεγχόμενου Άδωνι Γεωργιάδη».

«Εγώ πάντως πηγαίνω στα δικαστήρια με το φως της ημέρας και όχι βράδια» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο τραμπούκος χυδαίος Πολάκης τραμπούκος συνέχισε και εκτός της επιτροπής, βλέποντας τον κ. Πλεύρη να συνομιλεί με δημοσιογράφους, άρχισε να τον βρίζει, υποστηρίζοντας ότι αλλοίωσε την λίστα μαρτύρων της ΝΔ, προκειμένου να εντάξει τους Πολάκη - Τζανακόπουλο ως μάρτυρες της υπόθεσης. Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι το e-mail με τα ονόματα μαρτύρων είχε φύγει το μεσημέρι και δεν θα μπορούσε ο ίδιος να το «πειράξει».

- «Είσαι καραγκιόζης. Άλλαξες το συνημμένο, ξέρουμε και εμείς από υπολογιστές» άρχισε να φωνάζει ο κ. Πολάκης, για να συνεχίσει «άντε καραγκιοζάκο».

- «Μα, πώς να το αλλάξω άνθρωπέ μου. Από το αποδεικτικό φαίνεται η ώρα αποστολής. Πώς να τροποποιήσω ένα e-mail που ήδη έχει φύγει;» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.

- Θ. Πλεύρης: Τεχνικά πώς μπόρεσα να αλλάξω το αρχείο;

- Π. Πολάκης: Αποφάσισαν μαζί με τον Κεγκέρογλου να μας βγάλουν εκτός, για να προφυλάξουν τον Φρουζή από τις δικές μας ερωτήσεις και έρχεται τώρα να μας δείξει ότι μάθαμε χθες κομπιούτερ. Άσε μας. Δεν μας το μοίρασαν στην αρχή επίτηδες. Άντε καραγκιόζη.

Στη διένεξε ενεπλάκη και ο κ. Τζανακόπουλος, που προσπάθησε να απομακρύνει τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής. Και πάλι ο κ. Πλεύρης επιχείρησε να πείσει ότι δεν θα μπορούσε να αλλάξει ένα απεσταλμένο μήνυμα. «Αντε ρε. Δεν μιλάω με φασίστες» απάντησε ο ακροαριστερός Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χαμηλώσουν τους τόνους. «Τι είπες; Εσύ Μαρκόπουλε πες μου τι είπες τώρα» αυταναφλέχθηκε και πάλι ο κ. Πολάκης, κινούμενος απειλητικά προς το μέρος του βουλευτή της ΝΔ.

«Τι είπες; Είσαι δημοσιογράφος εσύ; Είσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία, αυτό είσαι. Ένα έμμισθο παπαγαλάκι σε διατεταγμένη υπηρεσία, μη μας πιάνεις εμάς στο στόμα σου, το ψωμί μας το βγάζουμε τίμια, δεν είμαστε σαν κι εσένα, πληρωμένα μικρόφωνα και δολοφόνοι χαρακτήρων... Άντε πήγαινε μέσα καραγκιοζάκο» είπε ο χυδαίος ακροαριστερός τραμπούκος με φασιστική νοοτροπία Παύλος Πολάκης.