Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Welt: Το θαύμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας



Αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη η γερμανική εφημερίδα Welt. Για θαύμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο της σημειώνοντας πως «παρότι προέρχεται από παλιά πολιτική οικογένεια, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πραγματικά σύγχρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας». Ο αρθρογράφος Μπόρις Καλνόκι κάνει λόγο για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, κυρίως λόγω των αλλαγών που έγιναν στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας αλλά και την προσπάθειά του να «ανοικοδομήσει τη μεσαία τάξη».

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιμετωπίζεται από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σαν σούπερ σταρ» σημειώνει το δημοσίευμα της «Welt» και συνεχίζει χαρακτηρίζοντάς τον «πρωθυπουργό θαύμα» της Ελλάδας. «Μια νέα εποχή ξεκινάει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εκλογική νίκη της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, άλλαξε εντελώς η μορφή και το στυλ της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητάς της».

«Ο Μητσοτάκης θέλει να ανοικοδομήσει τη μεσαία τάξη» σημειώνει επίσης ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων ότι, «Γι’ αυτό εισάγει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θέλει ένα κράτος που θα λειτουργεί για τους πολίτες σε όλους τους τομείς: από τη συλλογή απορριμμάτων στην Κέρκυρα ως την επαρκή αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας».


Πηγή : newsit.gr


Τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά – Πώς να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις


Η μισή ενήλικη Ελλάδα χρωστάει στην εφορία καθώς οι ΑΦΜ που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3.750.195 με την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχουν εκτοξευτεί στα 104,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, περίπου το 10% των οφειλετών ή 367.253 φορολογούμενοι εμφανίζονται να χρωστούν ποσά που δεν υπερβαίνουν το 1 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσίασε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 24.051 άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ο αριθμός τους έχει φθάσει πλέον στα 2.036.005 σε σύνολο 3.750.195 οφειλετών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι πολύ μικροί οφειλέτες ανέρχονταν σε 2.011.954 ΑΦΜ. Δηλαδή, πάνω από τους μισούς οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν μικροποσά έως 500 ευρώ ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι 367.253 άτομα εμφανίζονται να έχουν χρέη μικρότερα από 1 ευρώ.

Μάλιστα από τους 24.051 πολύ μικρούς οφειλέτες που προστέθηκαν στο τεφτέρι της Εφορίας, οι 13.206 ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι οφειλές έως 1 ευρώ παρά το γεγονός ότι δεν αναζητούνται από τις φορολογικές Αρχές και δεν μπλοκάρουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας δεν διαγράφονται αυτόματα και εμφανίζονται στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο Τaxisnet. Προκύπτουν κυρίως από πολύ μικρά απλήρωτα υπόλοιπα δόσεων φόρων. Δηλαδή οι φορολογούμενοι από τις μηνιαίες δόσεις αφήνουν απλήρωτα ποσά της τάξης των 10, 20, 30, 50 λεπτών του ευρώ. 

Και ενώ η «μαρίδα» των οφειλετών του 500άρικου χρωστάει συνολικά στο Δημόσιο 271,6 εκατ. ευρώ, οι 8.080 μεγαλοοφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά χρωστούν περισσότερα από 84 δισ. ευρώ ή πάνω από το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 196 ΑΦΜ, οι οποίοι άφησαν χρέη στην Εφορία συνολικού ύψους 1,874 δισ. ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Η αύξηση του αριθμού των μικροοφειλετών αντανακλά την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να πληρώσουν ακόμα μικρές οφειλές. Τα χρέη έχουν πνίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που περιμένουν τώρα να ενεργοποιηθεί η βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία.

Πώς να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις
Οριστικό τέλος στις κατασχέσεις μπαίνει σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Με το νόμο που θα πάψει να είναι σε ισχύ, η εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας, ακόμη και όταν οι οφειλέτες ήταν συνεπείς και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Με τη νέα ρύθμιση όλα αυτά αλλάζουν και η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις και για τους συνεπείς οφειλέτες. Για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες φαίνεται πως ενδιαφέρονται για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, με τις εισπράξεις να αγγίζουν έως τώρα τα 195 εκατ. ευρώ. Ενώ, όσο ο χρόνος πλησιάζει προς την καταληκτική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με παράγοντες της Φορολογικής Διοίκησης, για την αύξηση του ενδιαφέροντος των φορολογουμένων βασικό ρόλο- εκτός από τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% και της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ- διαδραμάτισαν δύο σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν. Η πρώτη αφορά στην αναστολή των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Και η δεύτερη βελτίωση αφορά σε όσους παρέλειψαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, και τώρα, εάν εκπληρώσουν έστω εκπρόθεσμα τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μπορούν να εντάξουν αυτές τις οφειλές στις 120 δόσεις.



Πηγή : in.gr


Νέες συλλήψεις στα Εξάρχεια



Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), σε συνεργασία με αστυνομικούς των ΜΑΤ, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων της ΓΑΔΑ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στα Εξάρχεια προσήχθησαν οκτώ αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν τέσσερις για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, των ναρκωτικών και του νόμου περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, ο ένας κατείχε πλαστό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπής αρχής, ο δεύτερος εννέα συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους περίπου 13 γραμμαρίων και οι άλλοι δυο στερούνταν εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Ο "επιτυχημένος" Στέλιος Παππάς αύξησε τα χρέη του ΟΑΣΘ κατά 47 εκατ. ευρώ



Σίγουρη "επιτυχία "στο τιμόνι μιας εταιρίας ένας ακροαριστερός επαναστάτης.

Διαβάζουμε στον Ελεύθερο τύπο χωρίς να μας κάνει έκπληξη ότι ο Στέλιος Παππάς διέλυσε τις αστικές συγκοινωνίες στην Θεσσαλονίκη και κατάφερε να βάλει τον ΟΑΣΘ στη λίστα των μεγάλων οφειλετών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων!


Η άθλια, ανίκανη διοίκηση του πατέρα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ σήμερα να χρωστά στο Δημόσιο (φόροι και ΦΠΑ) 38.401.858 ευρώ και επιπλέον 12.550.005 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή, σύνολο περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ! Μόλις πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2017, ο κρατικός ΟΑΣΘ χρωστούσε στο Δημόσιο μόλις 3.927.834 ευρώ. Ήταν η εποχή που είχε κρατικοποιηθεί αφού προηγουμένως είχε έχει έρθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω των πολιτικών της άθλιας και ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΘ έχει λάβει φέτος αντισταθμιστικές καταβολές από τα υπουργεία (έως και για το μήνα Σεπτέμβριο του 2019) περισσότερα από 36 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα, οι αντισταθμιστικές καταβολές δίνονται βάσει της σύμβασης που προβλέπει ότι στους δρόμους θα κυκλοφορούν κατά μέσο όρο 520 αστικά λεωφορεία, όταν είναι γνωστό στους πάντες ότι καθημερινά κυκλοφορούν λιγότερα από 300 λεωφορεία. Ωστόσο, οι αντισταθμιστικές καταβολές δεν μειώθηκαν και καταβλήθηκαν κανονικά, ακόμη και δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές!

Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφερόυν ότι, ο ΟΑΣΘ έλαβε στις 5 Φεβρουαρίου 2019 αντισταθμιστικές καταβολές δύο μηνών ύψους 8.033.000 ευρώ. Και ακολούθησαν άλλες επτά, ύψους 4.016.500 ευρώ εκάστη, τις ημερομηνίες 26 Φεβρουαρίου, 5 Απριλίου, (επίσης), 5 Απριλίου, 15 Μαΐου, 10 Ιουνίου, 3 Ιουλίου και 5 Ιουλίου. Μόνο η μισθοδοσία των εργαζομένων κοστίζει στον ΟΑΣΘ 77 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η λήψη των αντισταθμιστικών καταβολών και μάλιστα ήδη μέχρι και τον Σεπτέμβριο, αποδεικνύει την κατάρρευση των εσόδων από τα εισιτήρια. Ο κ. Παππάς και οι συνεργάτες του αρνούνται πεισματικά να δώσουν στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι μόνο τα ελάχιστα λεωφορεία που κυκλοφορούν, είναι και η πρακτική που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία δύο χρόνια οι επιβάτες να μην κόβουν εισιτήριο. Υπάρχουν άτομα που καθημερινά αλλάζουν τρία λεωφορεία για να μεταβούν στη δουλειά τους και άλλα τρία για να επιστρέψουν και δεν έχουν ακυρώσει εισιτήριο για έναν ολόκληρο χρόνο! Φυσικά, η διοίκηση του ΟΑΣΘ γνώριζε την κατάσταση αλλά δεν έλαβε κανένα μέτρο για να περιορίσει το φαινόμενο. Ετσι, ό,τι χρήματα μπαίνουν στον Οργανισμό είναι από τις αντισταθμιστικές καταβολές των υπουργείων, τα οποία δίνονται για τη μισθοδοσία και με το ταμείο να είναι μείον από τα εισιτήρια, δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να συντηρηθούν τα λεωφορεία.

Η διοίκηση του Στέλιου Παππά, η οποία φροντίζει να μοιράζει εξώδικα και αγωγές σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν τις πρακτικές της, έχει καταφέρει να «τινάξει στο αέρα» τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ βάσει της εμμονής του Αλέξη Τσίπρα και του λαλίστατου Χρήστου Σπίρτζη. Ειδικά ο τελευταίος είχε φροντίσει να στραγγαλίσει οικονομικά τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ, πριν εμφανιστεί ως σωτήρας, κρατικοποιώντας τον.

Με την έλευση του Στέλιου Παππά, τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά πολλαπλασιάστηκαν. Και έφτασαν πλέον σε τέτοιο βαθμό, ώστε περισσότερα λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα σήμερα στα αμαξοστάσια καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθούν, από εκείνα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Πλέον, ακόμη και από κεντρικές οδικές αρτηρίες το αστικό λεωφορείο εμφανίζεται μετά από 20 ή 30 λεπτά της ώρας, ενώ στον περιφερειακό κάνουν καθημερινά «παρέλαση» γερανοί που σέρνουν στα αμαξοστάσια χαλασμένα λεωφορεία. Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει. Για (αυτοπροσδιοριζόμενος ως) αριστερός, ο Στέλιος Παππάς έχει επιδείξει προκλητική συμπεριφορά: εμφανίζεται αμετακίνητος στις ιδέες του, αρνείται να κάνει αυτοκριτική, παρουσιάζει τον εαυτό του ως Μεσσία, τρομοκρατεί τα ΜΜΕ και μοιράζει εξώδικα και αγωγές.




Παρουσιάστηκε στο λιμεναρχείο ο χειριστής του σκάφους



Σοβαρή η κατάσταση της 60χρονης - Μεταφέρεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Σάββας.

Αυτοβούλως και με το συνήγορό του παρουσιάστηκε στο λιμεναρχείο στο Πόρτο Χέλι ο 44χρονος χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που συγκρούστηκε χθες βράδυ με μικρό αλιευτικό στη θαλάσσια περιοχή Θύνι Αργολίδας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνδρες και να τραυματιστεί σοβαρά μία γυναίκα.




Άρχισε η λειτουργία της εφαρμογής 112



Μόλις σε έναν μήνα η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το 112 ενώ οι συριζαίοι δεν ήξεραν πόσο κάνει 1+1+2.

Πρόκειται για την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης του ευρωπαϊκού αριθμού άμεσης ανάγκης 112, όπως είχε δώσει εντολή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, λειτουργούν πλέον τα δύο κέντρα του 112, καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση όσων τα στελεχώνουν και πλέον θα μπορούν να στέλνονται μηνύματα στα κινητά όλων των πολιτών, σε ολόκληρη τη χώρα, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα.




Καταργείται ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» - Τι αλλάζει με τη νέα τροπολογία


Στην ικανοποίηση δύο εκ των πλέον βασικών αιτημάτων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προχωρά η κυβέρνηση, προωθώντας την κατάργηση δύο ρυθμίσεων που έγιναν πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την απόδοση ευθυνών και στους εργολάβους και στους υπεργολάβους για, τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος προσωπικού που διαθέτουν σε τρίτο εργοδότη. 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η θέσπιση του «Βάσιμου Λόγου Απόλυσης» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς η διάταξη, παρά το γεγονός ότι θεσπίστηκε ως φιλεργατική, τελικά λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων και θέτει σε κίνδυνο την καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο. 

Συγκεκριμένα, με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, προωθείται η ακύρωση των εξής ρυθμίσεων: Η μια αφορά στην καθιέρωση της ύπαρξης αιτιολογίας σε κάθε απόλυση εργαζομένου από τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μην είναι άκυρη και η δεύτερη στην απόδοση ευθυνών και στους εργολάβους και στους υπεργολάβους για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έναντι των απασχολουμένων τους, που εργάζονται για λογαριασμό τρίτου εργοδότη. 

Για την ακύρωση της ρύθμισης που καθιέρωνε την τεκμηρίωση των λόγων διακοπής μιας σχέσης εργασίας από τον εργοδότη, σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου του, στην αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο Εργασίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, σχετική απόφαση του Άρειου Πάγου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή (1512/2018) «ακόμη και αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για την καταγγελία της συμβάσεως ή σχέσεως εργασίας αορίστου χρόνου, εκ μέρους του εργοδότη, το κύρος της δεν θίγεται». Όσον αφορά στις ευθύνες των εργολάβων και υπεργολάβων έναντι εργαζομένους τους, που απασχολούνται σε τρίτο εργοδότη, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για την ακύρωση της ρύθμισης αυτής, αναφέρεται ότι «επιχείρησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσει προβλήματα στις συμβάσεις εξωτερίκευσης υπηρεσιών μιας επιχείρησης προς τρίτους (outsourcing) των οποίων η πολυπλοκότητα δεν επιτρέπει τον εντοπισμό της αλληλέγγυας ευθύνης μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση έργου και του παρόχου αυτής με μέσα και προσωπικό που διαθέτει ο πάροχος». 

Επί των δύο συγκεκριμένων ρυθμίσεων είχε αντιδράσει η ηγεσία του ΣΕΒ ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητώντας την άμεση ακύρωση τους. Όπως φαίνεται, για τη νέα κυβέρνηση, τα αιτήματα αυτά «ήταν δίκαια και έγιναν πράξη» (!) ανοίγοντας, φυσικά, έναν κύκλο αντιπαράθεσης με την Αντιπολίτευση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης μετατράπηκε ουσιαστικά σε «κόφτη» για τις προσλήψεις. 

Ειδικότερα όπως εξήγησαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης: 
1. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΑνΕΚΧ) που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2016. 
2. Στη δυσάρεστη περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπήρχαν δύο επιλογές: είτε ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς «βάσιμο λόγο απόλυσης». 
3. Με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο». 
4. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς: (α) δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και (β) φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται. 
5. Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. 6. Η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων – με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων – επιτυγχάνει τα εξής: I. Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. 
II. Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).
III. Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας. 


Πηγή newsbreak
TheCaller.gr


Διαρρήκτης είναι ο νεκρός που βρέθηκε σε πρασιά στο οικοδομής κέντρο της Θεσσαλονίκης




Διαρρήκτης, είναι σύμφωνα με την Αστυνομία, ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός σε πρασιά οικοδομής στην οδό Σελευκιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο άνδρας, ένας 33χρονος αλλοδαπός είχε διαρρήξει διαμέρισμα στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας και στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων έπεσε από ύψος 2ου ορόφου από σωλήνα καθώς επιχειρούσε να διαφύγει. Ο άνδρας είναι πεσμένος σε πρασιά σε δύσβατο σημείο και οι αστυνομικοί δυσκολεύονταν να τον προσεγγίσουν. Η οδός Σελευκιδών είναι αποκλεισμένη από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται χθες το βράδυ να διέρρηξε το διαμέρισμα και στην προσπάθεια του να διαφύγει έπεσε στο κενό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Καταγγελία σοκ: Αρνήθηκαν αιμοκάθαρση σε ασθενή στο Νοσοκομείο Άρτας



Η γυναίκα που ήταν στην Άρτα για διακοπές άκουσε έκπληκτη το γιατρό να της λέει πως δεν έχει θέση.

Σοκ προκαλεί μια νέα καταγγελία για το Κρατικό Νοσοκομείο Άρτας που αρνήθηκε αιμοκάθαρση σε ασθενή. 

Η γυναίκα που βρέθηκε στην Άρτα για διακοπές ενημέρωσε το δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να κάνει αιμοκάθαρση και άκουσε έκπλήκτη τον γιατρό της μονάδας τεχνητού νεφρού - τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του protothema.gr - να της αναφέρει ότι δεν θα την εξυπηρετήσει καθώς δεν έχει θέση!

Αλλες πληροφορίες που έφτασαν στο protothema.gr αναφέρουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας έχουν καταγραφεί πολλά παρόμοια περιστατικά με νεφροπαθείς, τους οποίους οι υπεύθυνοι τους προτρέπουν να απευθυνθούν για τις αιμοκαθάρσεις στα νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων!

Ανεπισήμως, οι υπεύθυνοι αποδίδουν την αδυναμία εξυπηρέτησης των νεφροπαθών στην έλλειψη γιατρών, ωστόσο το γεγονός έχει λάβει διαστάσεις και από την στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου η οποία παρά τις οχλήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. 

To νέο περιστατικό έρχεται να αναδείξει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό και αν σκοπεύει να το διερευνήσει. Πρόκειται στην ουσία για ένα από τα πολλά περιστατικά με αρνητικό πρωταγωνιστή το Εθνικό Σύστημα Υγείας.



Πηγή : protothema.gr


Σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη



Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, της Γενικής Γραμματέως Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου και της Γενικής Γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυς Λοΐζου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από την 7η Ιουλίου, ημέρα που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι, ήδη, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει.

Επισκέπτομαι σήμερα, με μεγάλη χαρά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό και με τους Γενικούς Γραμματείς, όπου θέσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου για τα επόμενα έτη. Στέκομαι σε πέντε βασικά σημεία.

Πρώτον, ποντοπόρος ναυτιλία. Η πρόκληση είναι να κάνουμε την ελληνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να εξορθολογίσουμε δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε έναν τομέα όπου η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δεύτερος πυλώνας πολιτικής, τα λιμάνια μας, ξεκινώντας με το εμβληματικό, σημαντικό λιμάνι του Πειραιά. Συζητήσαμε πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές σημαντικές επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά και θα τον καταστήσουν ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι, αλλά και το πώς θα εξορθολογίσουμε συνολικά τη λιμενική μας πολιτική, ώστε τα λιμάνια μας να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια.

Τρίτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε: οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στο θαλάσσιο τουρισμό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού θα καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό, και φυσικά θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας.

Πυλώνας τέταρτος -και εξαιρετικά σημαντικός- η νησιωτική μας πολιτική. Το 15% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε νησιά, και αποφασίσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική μας πολιτική στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη των δράσεων για τα νησιά μας και ειδικά για τα μικρά νησιά, τα οποία χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης από το κράτος.

Πέμπτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε με τον Υπουργό, δυστυχώς επίκαιρος, λόγω των πρόσφατων περιστατικών, αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Είναι αδιανόητο σε μια νησιωτική χώρα να έχουμε κάθε χρόνο τόσους πνιγμούς. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, έτσι ώστε -σε συνεργασία- το Υπουργείο, το Λιμενικό Σώμα και ο ιδιωτικός τομέας να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσές μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τέλος, θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Λιμενικού για το έργο το οποίο επιτελούν. Να τους πω ότι είμαστε κοντά τους, ότι θα ενισχύσουμε επιχειρησιακά το Λιμενικό Σώμα, θα αναβαθμίσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της και θα συνεργαστούμε φυσικά με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Και πάλι συγχαρητήρια στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εύχομαι καλή δύναμη στην ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου».

Ο Πρωθυπουργός μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.


Συνελήφθη 57χρονος αλλοδαπός για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων



Συνελήφθη κατόπιν επιχείρησης, βραδινές ώρες της 7-8-2019 στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διονύσου, 57χρονος αλλοδαπός για εξαπάτηση ηλικιωμένης.

Ειδικότερα ο δράστης, προσέγγισε τηλεφωνικά το θύμα και με το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού του προσώπου, απαίτησε την καταβολή χρηματικού ποσού για την κάλυψη των ιατρικών και νοσηλευτικών αναγκών.

Το θύμα αρχικά πείσθηκε και μετά από προσυμφωνημένο ραντεβού παρέδωσε στον δράστη το ποσό των 15.000 ευρώ. Ακολούθως, ο 57χρονος τηλεφώνησε εκ νέου στο θύμα ζητώντας επιπλέον χρήματα και εκείνο, αντιλαμβανόμενο την απάτη σε βάρος του, ενημέρωσε την Αστυνομία ορίζοντας παράλληλα νέα συνάντηση μαζί του στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Διονύσου, ο δράστης, τις τελευταίες ημέρες, από κοινού με άγνωστους συνεργούς του που αναζητούνται, εντόπιζαν τα θύματα τους τηλεφωνικά και παραθέτοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθινά στα οποία εμπλέκονται συγγενικά τους πρόσωπα (τροχαία ατυχήματα, τραυματισμούς κλπ), επιχειρούσαν να τα πείσουν να παραδώσουν χρηματικά ποσά.

Στην κατοχή του 57χρονου, καθώς και από την κατ' οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -15.625- ευρώ, ένδεκα (11) κινητά τηλέφωνα και ένας φορητός υπολογιστής.

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον δύο (2) περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης στη Δροσιά και στην Εκάλη.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε Μεσσηνία και Ηλεία




Σεισμός έγινε αισθητός στις 00:39 του Σαββάτου, σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Ηλείας και έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ασθενής σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε υποθαλάσσιο χώρο 53 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας, στο Ιόνιο Πέλαγος, ή σε απόσταση 251 χιλιομέτρων δυτικά – νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίστηκε στα 3,5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 41 χιλιομέτρων δυτικά των Φιλιατρών Μεσσηνίας.


Η Εθνική ομάδα επικράτησε 83-59 της Ουγγαρίας



Στο πρώτο επίσημο φιλικό πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας η ελληνική ομάδα με οδηγό τον MVP του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο επικράτησε άνετα 83-59 δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο πρωταγωνιστής με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο αρχηγός Γιάννης Μπουρούσης τον ακολούθησε με διψήφιο αριθμό πόντων (10π.). Με 8 πόντους τελείωσε το ματς ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με 5 ασίστ ο Νικ Καλάθης, και με 4 κοψίματα ο Γιώργος Παπαγιάννης, ενώ σταθερή αξία ήταν και ο Γιώργος Πρίντεζης (8π. - 8ρ.). 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-6, 43-28, 66-44, 83-59

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 8 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Καλάθης 6 (5 ασίστ), Μπουρούσης 10 (5 ριμπάουντ), Σλούκας 5 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπαγιάννης 6 (4 μπλοκ), Πρίντεζης 8 (3/9 σουτ, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Παπαπέτρου 7 (1), Αντετοκούνμπο Γ. 19 (9/10 βολές, 5/7 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Σαλούστρος 5 (1), Αντετοκούνμπο Κ. 2.




Σε καλό κλίμα η επικοινωνία Μητσοτάκη - Βεστάγκερ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού




Επικοινωνία με την  Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά την κ. Vestager για όλα τα θέματα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με την επίτροπο Ανταγωνισμού σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου.

Στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κ. Θάνου «ό,τι και να λέει θα απομακρυνθεί από τη θέση της» και πρόσθεσε: «Θα έχω επικοινωνία με την κυρία Βεστάγκερ και θα της εξηγήσω αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές σας παραβίασαν βάναυσα την υποχρέωσή σας να αποκομματικοποιήσετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σύγκρουση σκαφών στο Πόρτο Χέλι με δύο νεκρούς και μία σοβαρά τραυματίας




Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε μόλις 350 μ. από την ακτή στη θαλάσσια περιοχή Θίνη Αργολίδας, μεταξύ Σπετσών και Πόρτο Χέλι. Ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 10 Γάλλοι υπήκοοι- δύο άνδρες, τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά- συγκρούστηκε με ξύλινο αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν τρεις Ελληνες, δύο άνδρες και μία γυναίκα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταχύπλοο πέρασε πάνω από το αλιευτικό.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβαινόντων στο φουσκωτό, υπήρχε ένας ακόμη πάνω στο σκάφος, ένας αλλοδαπός που φέρεται να είναι ο χειριστής. Αυτός, μετά την προσέγγιση του σκάφους στην ακτή, μετά τη σύγκρουση, διέφυγε και αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής.

Το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση :

«Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες της 09-08-2019, οι Λιμενικές Αρχές Ναυπλίου, Σπετσών, Πορτοχελίου, Ύδρας και Λεωνιδίου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για περιστατικό σύγκρουσης ενός φουσκωτού σκάφους, περίπου 10 μέτρων, με δέκα αλλοδαπούς επιβαίνοντες (2 άνδρες, 3 γυναίκες και 5 παιδιά), με λέμβο περίπου 5 μέτρων, στην οποία επέβαιναν, όπως είναι μέχρι στιγμής γνωστό, τρεις ημεδαποί (2 άνδρες και 1 γυναίκα), στη θαλάσσια περιοχή “ΘΥΝΙ” Αργολίδας.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκε η βύθιση της λέμβου, με αποτέλεσμα να ανασυρθούν χωρίς τις αισθήσεις τους, οι δύο άνδρες, ενώ η γυναίκα μεταφέρεται σοβαρά τραυματισμένη, με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους».




Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σπιλώνετε ανθρώπους και στη συνέχεια εξαφανίζεστε, χωρίς να ζητάτε συγγνώμη



Τα άκουσε από τον Πρωθυπουργό για την άθλια συμπεριφορά να σπιλώνει ανθρώπους και υπολήψεις ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκη κάλεσε τον Τσίπρα να βρει το θάρρος και να ζητήσει "συγγνώμη" από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη δικαίωσή του στην υπόθεση Novartis κάτι φυσικά που η ακροαριστερές του καταβολές δεν του το επιτρέπουν και κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία.

"Θα ξεκινήσω με την επισήμανση ότι την προσωπική ιστορία του κ. Πικραμμένου και το πώς βρέθηκε το 1991 στο γραφείο του πρωθυπουργού τη γνωρίζετε καλά. Πήρατε την απάντηση που σας άξιζε (από τον κ. Πικραμμένο). Σπιλώνετε ανθρώπους και στη συνέχεια εξαφανίζεστε, χωρίς να ζητάτε συγγνώμη. Τον κ. Πικραμμένο τον σπιλώσατε από αυτό εδώ το βήμα. Τα Μέσα που υποτίθεται ότι σας πολεμούσαν τον…κρέμασαν στα μανταλάκια. Τώρα που δικαιώθηκε έχετε το θάρρος να ζητήσετε "συγγνώμη", αντί να κάθεστε να χασκογελάτε; Και το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους τους κατά τα άλλα μεγαλύτερου σκανδάλου, όπως έλεγε ο αναπληρωτής υπουργός σας.

Όσο αφορά την κριτική του Αλέξη Τσίπρα στον διοικητή της ΕΥΠ "Και πάλι μιλήσατε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για έναν άνθρωπο που δε γνωρίζετε. Εμείς, επί δική σας κυβέρνησης, αφήσαμε την ΕΥΠ έξω από κάθε κριτική. Εσείς δεν το κάνετε. Δε θα μπω στη λογική να συγκρίνουμε βιογραφικά. Αλλά, σας ρωτώ κάτι κ. Τσίπρα. Ο κ. Ρουμπάτης που είχε τα εξαιρετικά στοιχεία είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας του από τον ΔΟΑΤΑΠ, όταν του αναθέσατε τα καθήκοντά του;", είπε ο πρωθυπουργός. 

"Επικαλείστε το νόμο περί ευθύνης υπουργών κ. Τσίπρα και κάθεστε δίπλα στον κ. Πολάκη. Πόσο υποκριτικό είναι αυτό; Εμείς στην υπόθεση Novartis έχουμε κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 


Σύλληψη 3 , μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές οχημάτων και πλαστογραφίες


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών, κατηγορούμενων για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της κλοπής, της πλαστογραφίας και της ψευδορκίας.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από αρχές του έτους 2018, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διέπρατταν συστηματικά κλοπές οχημάτων, τα οποία παρουσίαζαν υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα αφαιρεθέντα οχήματα τα μετέφεραν σε κλειστό χώρο που ενοικίαζαν στη περιοχή των Αχαρνών και στη συνέχεια τα αποσυναρμολογούσαν ώστε να τα πουλήσουν ως ανταλλακτικά. Ακόμη, σε άλλες περιπτώσεις, προέβαιναν στη παραποίηση των στοιχείων κυκλοφορίας τους με σκοπό είτε την πώλησή τους σε ανυποψίαστους αγοραστές είτε την διάθεση τους ως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Επιπρόσθετα, από την έρευνα προέκυψε ότι εισήγαγαν στη Χώρα μας τρακαρισμένα οχήματα, από τα οποία υφάρπαζαν τον αριθμό πλαισίου και τον τοποθετούσαν στα κλεμμένα ώστε να τα νομιμοποιούν.

Περαιτέρω, ενδεικτικό του "επαγγελματισμού" που επιδείκνυαν τα μέλη της οργάνωσης, είναι το γεγονός ότι επιτηρούσαν καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τον χώρο της αποθήκης, έχοντας ως παρατηρητήριο περίπτερο στην ίδια περιοχή.

Από την έρευνα στον χώρο-αποθήκη που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, βρέθηκαν κατασχέθηκαν:

πλήθος κινητήρων, μηχανικών μερών και τμημάτων οχημάτων,
πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας (αυτούσιες και τεμαχισμένες),
διάφορα έγγραφα (άδειες κυκλοφορίας κλπ),
ειδικός εξοπλισμός εργαλείων.
Επιπλέον, ανευρέθησαν και τρία αυτοκίνητα, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή.



Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί τριάντα εννέα περιπτώσεις κλοπών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το ποσό των -340.000- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.