Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Καταργείται ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» - Τι αλλάζει με τη νέα τροπολογία


Στην ικανοποίηση δύο εκ των πλέον βασικών αιτημάτων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προχωρά η κυβέρνηση, προωθώντας την κατάργηση δύο ρυθμίσεων που έγιναν πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την απόδοση ευθυνών και στους εργολάβους και στους υπεργολάβους για, τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος προσωπικού που διαθέτουν σε τρίτο εργοδότη. 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η θέσπιση του «Βάσιμου Λόγου Απόλυσης» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς η διάταξη, παρά το γεγονός ότι θεσπίστηκε ως φιλεργατική, τελικά λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων και θέτει σε κίνδυνο την καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο. 

Συγκεκριμένα, με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, προωθείται η ακύρωση των εξής ρυθμίσεων: Η μια αφορά στην καθιέρωση της ύπαρξης αιτιολογίας σε κάθε απόλυση εργαζομένου από τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μην είναι άκυρη και η δεύτερη στην απόδοση ευθυνών και στους εργολάβους και στους υπεργολάβους για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έναντι των απασχολουμένων τους, που εργάζονται για λογαριασμό τρίτου εργοδότη. 

Για την ακύρωση της ρύθμισης που καθιέρωνε την τεκμηρίωση των λόγων διακοπής μιας σχέσης εργασίας από τον εργοδότη, σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου του, στην αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο Εργασίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, σχετική απόφαση του Άρειου Πάγου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή (1512/2018) «ακόμη και αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για την καταγγελία της συμβάσεως ή σχέσεως εργασίας αορίστου χρόνου, εκ μέρους του εργοδότη, το κύρος της δεν θίγεται». Όσον αφορά στις ευθύνες των εργολάβων και υπεργολάβων έναντι εργαζομένους τους, που απασχολούνται σε τρίτο εργοδότη, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για την ακύρωση της ρύθμισης αυτής, αναφέρεται ότι «επιχείρησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσει προβλήματα στις συμβάσεις εξωτερίκευσης υπηρεσιών μιας επιχείρησης προς τρίτους (outsourcing) των οποίων η πολυπλοκότητα δεν επιτρέπει τον εντοπισμό της αλληλέγγυας ευθύνης μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση έργου και του παρόχου αυτής με μέσα και προσωπικό που διαθέτει ο πάροχος». 

Επί των δύο συγκεκριμένων ρυθμίσεων είχε αντιδράσει η ηγεσία του ΣΕΒ ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητώντας την άμεση ακύρωση τους. Όπως φαίνεται, για τη νέα κυβέρνηση, τα αιτήματα αυτά «ήταν δίκαια και έγιναν πράξη» (!) ανοίγοντας, φυσικά, έναν κύκλο αντιπαράθεσης με την Αντιπολίτευση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης μετατράπηκε ουσιαστικά σε «κόφτη» για τις προσλήψεις. 

Ειδικότερα όπως εξήγησαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης: 
1. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΑνΕΚΧ) που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2016. 
2. Στη δυσάρεστη περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπήρχαν δύο επιλογές: είτε ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς «βάσιμο λόγο απόλυσης». 
3. Με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο». 
4. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς: (α) δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και (β) φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται. 
5. Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. 6. Η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων – με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων – επιτυγχάνει τα εξής: I. Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. 
II. Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).
III. Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας. 


Πηγή newsbreak
TheCaller.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου