Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ερχεται στην Ελλάδα ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει στην χώρα



Ο μετεωρίτης Seres, ο οποίος είχε πέσει στην περιοχή των Σερρών (εξ ου και το διεθνές όνομά του) πριν από 200 χρόνια, τον Ιούνιο του 1818, και έκτοτε φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο της Αθήνας, από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Μπαζιώτη, ενός από τους ελάχιστους επιστήμονες στην Ελλάδα που η έρευνά του εστιάζεται στους μετεωρίτες. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη που δόθηκε στο Μουσείο, το οποίο θα φιλοξενήσει τον μετεωρίτη για ένα πενθήμερο. Ο μετεωρίτης θα εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη, με σταθερές συνθήκες υγρασίας, ενώ θα απαγορεύεται να τον αγγίξουν οι επισκέπτες για να μην τον «μολύνουν».

Η Ελένη Νομικού, γενική διευθύντρια του Μουσείου, δήλωσε ότι «έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάποιον να επισκεφθεί το Μουσείο και να δει τον μετεωρίτη, γιατί προκαλεί το ίδιο δέος με το να δεις από κοντά ένα αυθεντικό έργο τέχνης. Είναι νομίζω κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα στη ζωή καθενός, το να δει δηλαδή από κοντά και εκ του φυσικού μια πέτρα από το διάστημα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά, να δουν το μετεωρίτη αλλά και να μάθουν από την επαφή τους με την έκθεση και το Μουσείο, πόσα χρήσιμα πράγματα μπορούν να αντληθούν από τη μελέτη των μετεωριτών».

Παράλληλα, θα γίνει η παρουσίαση φωτογραφιών από την παραμονή επί 80 ημέρες του Γ. Μπαζιώτη στην Ανταρκτική φέτος το χειμώνα, σε μια αποστολή αναζήτησης μετεωριτών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Η έκθεση «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον SERES στην Ανταρκτική» θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου. Ακόμη, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών θα διοργανωθεί εργαστήριο (workshop) σχετικά με τους μετεωρίτες, διάρκειας τεσσάρων ωρών κάθε μέρα, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 15 ετών που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους διαστημικούς βράχους. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τρείς σχετικές ομιλίες στις 15,22 και 29 Νοεμβρίου.

Τον μετεωρίτη θα συνοδεύσει στην Ελλάδα ο επιμελητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης Λουντοβίκ Φεριέρ. Επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, είναι η Ελένη Γραμματικοπούλου, ενώ την πρωτοβουλία έχουν στηρίξει επίσης ο δήμος Φυλής (του οποίου είναι δημότης ο κ.Μπαζιώτης) και η Εθνική Ασφαλιστική. Μόνο ένας μετεωρίτης από τους περίπου 67.000 που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προέρχεται από την Ελλάδα. Ο Seres είναι ο μοναδικός μετεωρίτης που έχει ανακτηθεί μέχρι σήμερα από ελληνικό έδαφος και αναφέρεται επίσημα ως ελληνικής προέλευσης στη βάση δεδομένων του διεθνούς Δελτίου Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου (Meteoritical Bulletin of Lunar & Planetary Institute). Ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών (το 86% περίπου των μετεωριτών) και αποτελεί υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με την ιστορία που συνοδεύει τον μετεωρίτη, δύο Γερμανοί τον είδαν να πέφτει το 1818 στην περιοχή των Σερρών. Μετά από μερικές μέρες τον βρήκαν και τον παρέδωσαν στον Οθωμανό πασά της περιοχής, αυτός τον έδωσε στον γερμανό γιατρό του, ο οποίος με τη σειρά του τον έδωσε σε έναν Αυστριακό καθηγητή χημείας, τον Αντρέας Σέρερ. Τελικά, αυτός τον δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται από το 1844. Το εν λόγω Μουσείο και το Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον έχουν σήμερα τις μεγαλύτερες συλλογές μετεωριτών στον κόσμο.

Στη Βιέννη ο Seres έχει «παρέα» περίπου 10.000 μετεωρίτες που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και είναι ένας από τους 1.100 που εκτίθενται μόνιμα. Στα χέρια του αυστριακού μουσείου βρίσκονται τέσσερα κομμάτια από τον «ελληνικό» μετεωρίτη: το μεγαλύτερο (που θα έλθει στην Ελλάδα), έχει βάρος 4,6 κιλά, ένα μικρότερο είναι 1,3 κιλά, ενώ υπάρχουν και δύο άλλα των 52 και 150 γραμμαρίων.

Στη χώρα μας υπάρχουν μερικές ακόμα παλαιότερες ιστορικές πληροφορίες για την πτώση και ανεύρεση μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα απτό δείγμα, ώστε να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες. Σε αυτές οι περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως «αμφίβολοι» μετεωρίτες, ανήκουν αναφορές για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Λάρισας (το 1706), στη Θράκη (το 452), στους Δελφούς και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Ο κ.Μπαζιώτης μελετά εδώ και καιρό τον μετεωρίτη και προσδοκά να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του εντός του 2019. Ο Έλληνας ορυκτολόγος ελπίζει ότι η έκθεσή του μετεωρίτη στο ελληνικό κοινό θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση της επιστήμης των μετεωριτών σε μια νέα γενιά Ελλήνων επιστημόνων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τα έσπασαν όλα στο Πάντειο - Κουκουλοφόροι



Κουκουλοφόροι επιτίθενται με κλομπ σε φοιτητές και καταστρέφουν εξοπλισμό, σχολές... περιμένουν την εβδομαδιαία επίσκεψη του «Ρουβίκωνα», διακινητές και χρήστες ναρκωτικών αλωνίζουν έξω από τα ιδρύματα. «Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε κανονικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια», ήταν το πικρό σχόλιο πανεπιστημιακού χθες στην «Κ», το οποίο σαφώς αποτυπώνει τη θέση μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών που διαπιστώνουν την οικτρή κατάσταση με τα προβλήματα βίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ.


Ειδικότερα, η «Κ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τις εικόνες καταστροφής που άφησαν πίσω τους το απόγευμα της Δευτέρας άγνωστοι κουκουλοφόροι στον χώρο της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με κλομπ και καδρόνια σε φοιτητές-μέλη του ΚΚΕ τη Δευτέρα το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση του μαθητικού συλλαλητηρίου, και στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε χώρο της Πανσπουδαστικής. Εισβολή κουκουλοφόρων και επίθεση κατά της ΚΝΕ έγινε και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.


Ανάλογη επίθεση επιχειρήθηκε και χθες στο Πάντειο από κουκουλοφόρους. «Μόνο τυχαία δεν είναι αυτή την περίοδο η στοχοποίηση των μελών της ΚΝΕ από διάφορες ομάδες με ύποπτο ρόλο. Η επίθεση αντικειμενικά ωφελεί όσους δεν θέλουν να κουνιέται φύλλο αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, όσους θέλουν τη νεολαία με σκυμμένο κεφάλι. Παράλληλα, ενέργειες τέτοιων ομάδων αξιοποιούνται από αντιδραστικούς κύκλους, που επιθυμούν την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται και δεν πτοούνται από θρασύδειλους χαφιέδες και προβοκάτορες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΚΝΕ. Για αύριο η νεολαία της ΚΝΕ, μέσω της Πανσπουδαστικής, θα οργανώσει φοιτητικά συλλαλητήρια (στην Αθήνα από τα Προπύλαια στις 11 π.μ.).

Από την άλλη, σήμερα είναι η ημέρα της εβδομαδιαίας επίσκεψης του «Ρουβίκωνα» στην αίθουσα 516, που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Αθηνών. Αναφορικά με το θέμα το ίδρυμα έχει ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας, ωστόσο εδώ και τρεις εβδομάδες όλοι είναι θεατές μπροστά στην πολιτική απραξία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που ζητεί την κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας εντός των ΑΕΙ.


Τέλος, χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με το προεδρείο της πανελλήνιας ομοσπονδίας πανεπιστημιακών. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει απόλυτα την ευθύνη για την επικράτηση της ασυδοσίας που αμαυρώνει την εικόνα των ΑΕΙ. Είναι μάλιστα πρόκληση να καλεί σε αυτοδικία πανεπιστημιακούς και φοιτητές, μετατρέποντάς τους σε “πολιτοφυλακή”. Λέμε ναι στο ακαδημαϊκό άσυλο, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τη διακίνηση των ιδεών. Οχι στη συντηρητική λογική της Ν.Δ., που εξαγγέλλει την κατάργησή του. Οχι στις πολιτικές ταύτισής του με τη βία και την ανομία», δήλωσε η κ. Γεννηματά.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υπαστυνόμος Λώλης: Θα φιλιέμαι με όποιον θέλω και όπου θέλω



Απάντηση σε όσους τον επέκριναν επειδή ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ανάρτησε μία φωτογραφία, στην οποία φιλιέται κάτω από την ελληνική σημαία με έναν άλλο άνδρα, έδωσε ο υπαστυνόμος Μιχάλης Λώλης του Τμήματος Ρατσιστικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

«Ίδια Αγάπη, ίσα Δικαιώματα. ΘΑ ΦΙΛΙΕΜΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΩ», αναφέρει στην ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.


Αυγενάκης : Η ασφάλεια των πολιτών είναι εθνική υπόθεση και όχι ένα ακόμα σκαλοπάτι στην αριβιστική σταδιοδρομία εξουσιομανών



Δήλωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη αναφορικά με τα εντεινόμενα περιστατικά βίας στο Λεκανοπέδιο:

 «Όσο οι επικεφαλής της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναλώνονται σε προσωπικές διαμάχες για την εφαρμογή ή μη ρουσφετολογικών διατάξεων, η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με εκτεταμένα και πολύ σοβαρά περιστατικά βίας και ανομίας.

Αστυνομικά τμήματα γίνονται παρανάλωμα του πυρός, αστυνομικοί δέχονται δολοφονικές επιθέσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα μετατρέπονται σε γιάφκες κουκουλοφόρων, συμβόλαια θανάτου εκτελούνται ανεμπόδιστα σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, ο φιλόδοξος επιχειρησιακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο δρόμο, υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «ΠΕΡΣΕΑΣ» αποδείχθηκε θνησιγενής, εξαιτίας των «τυφλών» καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών που πραγματοποίησε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των σημαντικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι εθνική υπόθεση και όχι ένα ακόμα σκαλοπάτι στην αριβιστική σταδιοδρομία εξουσιομανών.

Ας αφήσουν επιτέλους την  Ελληνική Αστυνομία να αναλάβει δράση αντί να της επιβάλουν ρόλο παρατηρητή.

Οι πολίτες δεν μπορεί να είναι όμηροι της γενικευμένης ανομίας και των αδιέξοδων πολιτικών μιας υπό κατάρρευσιν κυβέρνησης».


Κτηνωδία: Έδινε σκληρά ναρκωτικά στον δίχρονο γιο του και στο τέλος τον σκότωσε στο ξύλο!



Ήταν τέτοιο το μένος με το οποίο ο Raphael Kennedy χτύπησε τον δίχρονο Dylan Tiffin-Brown που, σύμφωνα με τα δικαστικά πρακτικά, «ήταν σαν να είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο»

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 31χρονος έμπορος ναρκωτικών, που σκότωσε στο ξύλο τον γιο του, στον οποίο έδινε σκληρά ναρκωτικά. Το περιστατικό συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 σε διαμέρισμα του Νόρθαμπτον, με την απόφαση του δικαστηρίου να ανακοινώνεται χθες.

Ήταν τέτοιο το μένος με το οποίο ο Raphael Kennedy χτύπησε τον δίχρονο Dylan Tiffin-Brown που, σύμφωνα με τα δικαστικά πρακτικά, «ήταν σαν να είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο». Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό άφησε το νήπιο να χαροπαλεύει για δύο ώρες πριν καλέσει ασθενοφόρο. Λίγο πριν την επίθεση, είχε στείλει φωτογραφία του αγοριού στη 18χρονη μητέρα του. Ήταν χαμογελαστός και φορούσε τις πιτζάμες του. Πού να ήξερε το δύστυχο παιδί τι το περίμενε.

Οι διασώστες βρήκαν τον Dylan σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και τον μετέφεραν στο γενικό νοσοκομείο του Νόρθαμπτον, όπου λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πολλαπλά κοψίματα στο συκώτι του μικρού παιδιού που προκλήθηκαν από σπασμένα πλευρά και εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία. Εντοπίστηκαν παράλληλα στον οργανισμό του ίχνη κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης.

Ο 31χρονος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι κάποιος εισέβαλε στο διαμέρισμά του από το παράθυρο όταν εκείνος έλειπε καθώς είχε πάει να πουλήσει ναρκωτικά και επιτέθηκε στον γιο του. Κανείς όμως δεν τον πίστεψε.

«Ο Kennedy χτύπησε τον γιo του με τέτοια αγριότητα που του προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά και ολέθρια εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, επέτρεπε στο νήπιο να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σκληρών ναρκωτικών όπως ηρωίνη, κρακ κοκαΐνης και κοκαΐνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής επιθεωρητής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων των Ανατολικών Μίντλαντς Ally White.

Ο Raphael Kennedy καταδικάστηκε σε ισόβια και θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον 24 χρόνια στη φυλακή πριν έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους...


Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ.: Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για έκτακτες κρίσεις επιφέρουν σοβαρή αναστάτωση στις τάξεις της ΕΛΑΣ




Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτες κρίσεις Αξιωματικών στην ΕΛΑΣ και την  αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για έκτακτες κρίσεις επιφέρουν σοβαρή αναστάτωση στις τάξεις της ΕΛΑΣ και αναδεικνύουν τα προβλήματα συντονισμού ανάμεσα στην κ. Γεροβασίλη και την κ. Παπακώστα». 


Πλήρης δήλωση


«Η σπουδή της κυβέρνησης να προωθήσει, εν κρυπτώ, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, κατέδειξε τις πραγματικές της προθέσεις. 

Η κ. Γεροβασίλη, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε ότι δεν επίκεινται έκτακτες κρίσεις στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών των ενστόλων, κινούμενη απολύτως παρασκηνιακά έπραξε τελικά το ακριβώς αντίθετο.

Η μεθόδευση αυτή έγινε μάλιστα με τόση μυστικότητα που δεν ενημερώθηκε ούτε καν η υφιστάμενή της κ. Παπακώστα, παρά μόνον όταν το Προεδρικό Διάταγμα πήρε το δρόμο του για υπογραφή.  Ως εκ τούτου, δεν μας εκπλήσσουν οι διαμαρτυρίες της νέας υφυπουργού η οποία ενδεχομένως να αντιλήφθηκε τον πραγματικό ρόλο που της επιφυλάσσεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αναμφίβολα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις επιφέρουν σοβαρή αναστάτωση στις τάξεις της ΕΛΑΣ, καθώς θυμίζουν πρακτικές του μακρινού παρελθόντος. 

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι ανάλογη απόπειρα με τη σημερινή, επιχειρήθηκε και το 1994, η οποία εν τέλει κατέπεσε ως αντισυνταγματική. 

Σε κάθε περίπτωση, όσα η κυβέρνηση εξυφαίνει στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας τάξης επιδεινώνουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα από την ανεξέλεγκτη βία και ανομία και επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή».


Deutsche Welle: Μέλη του ISIS στο hot spot της Μαλακάσας – Φοβούνται οι Γιεζίντι


Οικογένειες Κούρδων Γεζίντι καταγγέλλουν ότι απειλούνται από υποστηρικτές του ISIS σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Ελλάδας.

«Εάν μάθουν οι Αφγανοί ότι είμαι Γεζίντι θα με κάψουν ζωντανό. Δεν μας θεωρούν ανθρώπους», λέει ο Καϊρί Ζαμπρί κοιτώντας ανήσυχα από το παράθυρο του τροχόσπιτου, όπου μένει. Από τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξενείται στο κέντρο προσφύγων της Μαλακάσας με τη γυναίκα του Ζαϊράν και τις τρεις του κόρες. Στο κέντρο ζουν εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες –πολλοί από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Σύρων στη Μαλακάσα οδήγησαν στον θάνατο ενός 31χρονου Σύρου και στον τραυματισμό οκτώ ακόμη προσφύγων. Δεκάδες συνελήφθησαν από την αστυνομία. Το μικρό κέντρο φιλοξενίας δέχεται πολλούς αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούνται σε σκηνές μέχρι να τοποθετηθούν στον χώρο πιο οργανωμένες δομές στέγασης. Ο 37χρονος Ζαμπρί είπε στην DW ότι ούτε η αστυνομία που βρισκόταν έξω από το στρατόπεδο ούτε ο στρατός από διπλανό στρατόπεδο παρενέβησαν στις συμπλοκές. Όπως λέει, ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν μέσα στον φόβο, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες τρεις οικογένειες Γεζίντι που φιλοξενούνται στη Μαλακάσα. Πρόκειται για μέλη της εθνοθρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ, όπου υπέφερε τα πάνδεινα από διώξεις των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 3 Αυγούστου 2014 μέλη του ISIS επιτέθηκαν στο χωριό του Ζαμπρί. Οι χωρικοί αντιστάθηκαν σθεναρά μέχρι να ξεμείνουν από πολεμοφόδια. Σκοτώθηκαν 40 άνδρες, δύο από τους οποίους συγγενείς του Ζαμπρί. Ένας ξάδερφός του αποκεφαλίστηκε στη Μοσούλη. Ο Ζαμπρί βρήκε προσωρινά καταφύγιο σε έναν καταυλισμό στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αλλά η επέλαση του ISIS τον έκανε να πάρει την απόφαση να διασχίσει το Αιγαίου, αν και το 2015 επτά συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Με τη γυναίκα και τα παιδιά του επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα διακινητών. «Αποφασίσαμε ότι ήταν προτιμότερο να πεθάνουμε εάν δεν μπορούμε να ζήσουμε κάπου με ασφάλεια», εκμυστηρεύεται.

Η ελπίδα για ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα διαψεύστηκε

Κι ενώ ήλπιζαν να βρουν ηρεμία στην Ελλάδα, τελικά φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο. «Πολλά άτομα εδώ είναι από το Daesh (αραβικό όνομα για το Ισλαμικό Κράτος) από το οποίο προσπαθήσαμε να γλυτώσουμε», λέει ο 29χρονος Χουσεΐν Κιντέρ. Στο κέντρο προσφύγων της Μαλακάσας λέγεται ότι ο άνδρας που σκότωσε τον σύρο πρόσφυγα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν μέλος του ISIS. «Μας αποκαλούν άπιστους», λέει η Ιλχάν, σύζυγος του Κιντέρ. Η ίδια αναφέρει ότι μια γυναίκα από τη Συρία, το χωριό της οποίας είχε καταληφθεί από τους εξτρεμιστές, την προειδοποίησε να μην μιλάει άσχημα για το ISIS «επειδή υπάρχουν πολλά μέλη του εδώ».

Ο σύζυγός της θυμάται ότι περιμένοντας για το συσσίτιο στο hop spot της Μόριας στη Λέσβο, όπου πέρασαν τους δύο πρώτους μήνες στην Ελλάδα, άκουσε άτομα να καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού εξτρεμιστές μουσουλμάνοι στο κέντρο προσφύγων προσπάθησαν να τιμωρήσουν όσους δεν νήστευαν. Μερίδα των Κούρδων και Γεζίντι μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στο κέντρο της Μαλακάσας.

Ο Αγιάντ Κιντέρ Κάνο μεταφέρθηκε πριν από έναν χρόνο στη Μαλακάσα από τη Λέσβο. Όπως λέει στην DW, «η κατάσταση εκεί είναι όπως στο Σιντζάρ. Μέλη του ISIS που είχαμε στο Ιράκ είναι τώρα εδώ. Μπορώ να σας δείξω κάποιον που έβαλε βόμβες στην Φαλούτζα». Η Φαλούτζα ήταν η πρώτη ιρακινή πόλη που κατελήφθη από το ISIS το 2014. «Είμαι περήφανος όταν λέω ότι είμαι Γεζίντι. Αλλά εδώ δεν το κάνω. Εδώ λέω ότι είμαι Κούρδος», λέει ο Κάνο.

Οι αρχές αδιαφορούν για τις απειλές

Εκτιμάται ότι το ISIS εκτέλεσε πάνω από 6.000 άνδρες και απήγαγε ισάριθμες γυναίκες και παιδιά των Γεζίντι μετατρέποντάς του σε σκλάβους ή μαχητές. Μόλις οι μισοί εξ αυτών κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι οικογένειες της μειονότητας που ζουν στη Μαλακάσα αναφέρουν ότι έχουν συγγενείς που αγνοούνται. Ο Αγιάντ Κιντέρ Κάνο αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε οργανώσεις αρωγής και εκπροσώπους του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους φόβους του και τις απειλές κατά της οικογένειάς του. «Κανείς όμως δεν μας φροντίζει. Λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για μας».

Η Χριστίνα Νικολαΐδου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές αποφασίζουν το που θα μεταφερθούν κάθε φορά οι πρόσφυγες. Η ίδια εκτιμά πάντως ότι οικογένειες Γεζίντι που δηλώνουν απλά Κούρδοι ενδέχεται να προκάλεσαν κάποια σύγχυση. Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη Μαλακάσα, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να μεταφέρει πρόσφυγες ορισμένων εθνικοτήτων από το κέντρο, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν σε αυτόν τον σχεδιασμό περιλαμβάνονται οι Γεζίντι.

Ακτιβιστές Γεζίντι, έχοντας επίγνωση της απειλής του ISIS πίεσαν για έναν τρόπο διαφυγής από την Ελλάδα. Ευρωβουλευτές συνέβαλαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου μεταφοράς 700 Γεζίντι από ελληνικά κέντρα φιλοξενίας στην Πορτογαλία, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε επειδή η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να υπάρξει ειδική μεταχείριση για μεμονωμένες ομάδες προσφύγων.

Πηγή: Deutsche Welle
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΠΟΣΔΕΠ: Το πανεπιστημιακό άσυλο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας


«Απαιτούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, τα δε συντεταγμένα και θεσμοθετημένα όργανα και οι θεσμοί της να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό χώρο από εισβολείς» δηλώνει σε ανακοίνωση της η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές καλούν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα όργανά της «να συνεχίσουν ενωμένοι να αντιδρούν θαρραλέα και αποφασιστικά εναντίον κάθε παρεκτροπής και παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην επιστήμη και στην έρευνα. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών προστατεύεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό από το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ η ιστορική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου διαστρεβλώνεται και χρησιμοποιείται εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει τα ίδια μέσα και την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους χώρους της. Τα φαινόμενα ανομίας που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της να εφαρμόσουν τον νόμο».

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, «ώστε να εκθέσουμε στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο το πρόβλημα και να απαιτήσουμε λύσεις». Καλεί κι όλα τα πολιτικά κόμματα να επιδιώξουν και να επιτύχουν «εθνική συνεννόηση, τουλάχιστον για στοιχειώδεις αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και να συνεννοηθούν για την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας».

Η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει πώς «οι χώροι στους οποίους σπουδάζει και μορφώνεται η νεολαία της πατρίδας μας δε μπορεί να είναι χώροι τους οποίους λυμαίνονται εγκληματικές ομάδες που διακινούν και εμπορεύονται απροκάλυπτα ναρκωτικά στο φως της ημέρας, ανάμεσα στους φοιτητές μας, ανάμεσα σε όλους μας. Το Πανεπιστήμιο δε μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου κάθε "συλλογικότητα" θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου, στο όνομα του ασύλου, όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του και θα βρίσκει άσυλο και προστασία από τον νόμο για τις παράνομες πράξεις του. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πρώτιστα ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή ελευθερίας άσκησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων όλων των συντελεστών του, και χώρος ελευθερίας έκφρασης, ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε άμεση συνέργεια με αυτήν, χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι του κράτους θα πρέπει να είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους. Οι κάθε λογής οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που αυθαιρετούν και παρανομούν μέσα στα πανεπιστήμια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον νόμο, όπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια».

Και κλείνει την ανακοίνωση λέγοντας «η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δυστυχώς δικαιώνει τις προβλέψεις της Ομοσπονδίας μας, όταν πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση επανανομοθέτησε το "άσυλο" στα Πανεπιστήμια. Είχαμε τότε επισημάνει σε όλους τόνους ότι δεν υπάρχει καμιά αναγκαιότητα γι' αυτό, καθώς η δημοκρατία μας είναι στέρεα θεμελιωμένη σε όλα τα επίπεδα. Η ακαδημαϊκή ελευθερία κινδυνεύει από μειοψηφίες ατόμων οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας την άποψή τους και από εγκληματικές ομάδες που δρουν στους χώρους των πανεπιστημίων. Η νομοθέτηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον τρόπο που έγινε δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στα Πανεπιστήμια».


O κ. Τσίπρας επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει από καιρό ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας για μια τολμηρή και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση. Για το λόγο αυτό ήδη από τις αρχές του 2016 ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών. 

Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας.

Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Τις προτάσεις που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση για το νέο καταστατικό χάρτη, θα τις δημοσιοποιήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ με απόφασή του, γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας».


Οριο 100.000 ευρώ για ένταξη στον ν. Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες



Τις 100.000 ευρώ προτείνουν οι τράπεζες ως όριο αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Πρόκειται για δραστική μείωση από το σημερινό επίπεδο της προστασίας που ξεκινάει από τις 180.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τις 280.000, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών με εκπροσώπους των θεσμών, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η παράταση ισχύος της προστασίας του νόμου Κατσέλη, αλλά και η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για ακόμη ένα χρόνο. Η συνάντηση ήταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς δηλαδή να υπάρξουν αποφάσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της μείωσης των ορίων τέθηκε επιτακτικά από την πλευρά των τραπεζών προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία που παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και η οποία βάσει του νόμου λήγει στα τέλη του χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, τα σημερινά όρια καλύπτουν το 95% των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων, καθιστώντας ουσιαστικά τα όρια που προβλέπει ο νόμος σε μια οριζόντια και γενικευμένη ρύθμιση για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο. Ηδη στον νόμο Κατσέλη εκκρεμούν περί τις 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας, και διάχυτη είναι η άποψη ότι μεγάλος αριθμός αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

• Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσόν που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

• Για τις περιπτώσεις που το Δημόσιο παρεμβαίνει πληρώνοντας μέρος της δόσης, εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικος: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη, ανέρχεται στο 14,4% και αντιπροσωπεύει πάνω από 12 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό, που φθάνει το 30%, παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο όπου οφειλέτες με κόκκινα δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ έχουν κάνει αίτηση για την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Εξωδικαστικός

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού και η παράταση ισχύος του νόμου, που λήγει επίσης στα τέλη του 2018. Η παράταση θεωρείται αναγκαία προκειμένου, μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στον νόμο, να μπορέσει να επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών. Η σημαντικότερη βελτίωση ήταν η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και των χρεών που δημιουργήθηκαν εντός του 2017 καθώς και η αυτοματοποίηση μιας σειράς διαδικασιών προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία της υποβολής της αίτησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 1.557 επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, αλλά αυτές που έχουν καταλήξει σε ρύθμιση είναι μόλις 75. Συνολικά 37.279 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων οι 8.399 θεωρούνται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι επιλέξιμες για να ενταχθούν στη διαδικασία. Επίσης 2.615 ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι 171 αγρότες έχουν υποβάλει αίτηση, ενώ στην «ουρά» είναι 17.478 ελεύθεροι επαγγελματίες (10.730 είναι επιλέξιμοι) και άλλοι 1.150 αγρότες (821 είναι ήδη επιλέξιμοι).


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο κύκλος αίματος στη μαφία Αθηνών. Οι εκτελέσεις και o 37χρονος που γλίτωσε



Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο πόλεμος της νύχτας, όπως επιβεβαιώνεται από τη νέα ένοπλη επίθεση σε βάρος γνωστού «ποινικού», χθες το βράδυ στον Πειραιά.

Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο πόλεμος της νύχτας, όπως επιβεβαιώνεται από τη νέα ένοπλη επίθεση σε βάρος γνωστού «ποινικού», χθες το βράδυ στον Πειραιά.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», o 37χρονος Ε.Ζ ο οποίος μεταφέρθηκε εν ζωή στο νοσοκομείο «Τζάννειο» με τραύματα από σφαίρες σε διάφορα σημεία του σώματός του, έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο φέρει τραύματα στα χέρια και τα πόδια.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 8.50 μ.μ. στην Ακτή Κονδύλη. Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον 37χρονο Ε. Ζ., που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις εκβιασμών και φέρεται να ηγείτο ισχυρής ομάδας «μπράβων», που δρούσε στην Αττική.

Το θύμα βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα της επίθεσης. Οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο και πλησίασαν το θύμα έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας.

Από τις έρευνες μέσα στο όχημα του θύματος βρέθηκε ένα όπλο, για το οποίο θα σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή άνοιξαν πυρ εναντίον του χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ωστόσο, προέκυψαν νεότερες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην επίθεση δεν χρησιμοποιήθηκε πολεμικό τυφέκιο αλλά πιστόλι χειρός.

Λίγη ώρα μετά την απόπειρα δολοφονίας βρέθηκε στην οδό Αιτωλικού, σε κοντινή απόσταση από το σημείο της απόπειρας δολοφονίας ένα βανάκι τυλιγμένο στις φλόγες. Πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα διαφυγής των δραστών, ενώ εντός του οχήματος βρέθηκε και περισυνελέγη ένα αλάσνικοφ.

Από τις έρευνες στο σημείο της επίθεσης δεν βρέθηκαν κάλυκες από καλάσνικοφ, οπότε παραμένει μυστήριο το αν τελικά χρησιμοποιήθηκε το όπλο που βρέθηκε στο βαν, το οποίο ήταν κλεμμένο και έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Το θύμα έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη τις αρχές για υποθέσεις εκβιασμών και -σύμφωνα με σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.- φέρεται να κρύβεται πίσω από πρόσφατες εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου σε βάρος «νονών» της νύχτας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου άγνωστοι είχαν δολοφονήσει στο σπίτι της στην Κηφισιά την Κατερίνα Αναγνωστάκη, η οποία κατά το παρελθόν τουλάχιστον διατηρούσε σχέσεις με τον Ε.Ζ., θύμα της χθεσινής επίθεσης.

Η 33χρονη είχε δεχθεί πάνω από 15 σφαίρες απο καλάσνικοφ και είχε βρεθεί νεκρή στο αυτοκίνητό της, στο υπόγειο πάρκινγκ του σπιτιού όπου διέμενε στην οδό Δαγκλή.

Στο περιβάλλον του 37χρονου ανήκε κατά πληροφορίες και ο Γιώργος Λίτσας 35 ετών, που τον περασμένο Απρίλιο είχε πέσει νεκρός από σφαίρες καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στους Αγίους Αναργύρους.

Ο Ε.Ζ. πάντως περιγράφεται, το τελευταίο διάστημα, ως ο ιθύνων νους πίσω από δολοφονίες μελών αντίπαλων ομάδων, όπως για παράδειγμα αυτή σε βάρος του Μανώλη Καραγιάννη τον Ιούνιο στο Παλαιό Φάληρο. Ο 45χρονος Καραγιάννης είχε δεχθεί καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ και είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στη συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδων.

Στο παρελθόν, το θύμα της χθεσινής επίθεσης είχε κατηγορηθεί ότι είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που δρούσε σε Χαϊδάρι, Κορυδαλλό, Γλυφάδα και αλλού.


Πηγή: skai.gr
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία: Η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό και προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας



Δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κυρίας Μ. Σπυράκη για την έκρηξη των φαινομένων ανομίας.

«Οι καταστροφές και η ανομία στα πανεπιστήμια εξελίσσονται πλέον σε καθημερινότητα. Μέσα Μεταφοράς καίγονται. Εγκληματίες ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς στα κέντρα των πόλεων. Χιλιάδες πολίτες πέφτουν θύματα κλοπής ή ληστείας.

Η κυβέρνηση με τις επιλογές, τις ιδεοληψίες  και  τις εσωτερικές της ίντριγκες, αντί να υποστηρίξει υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό και προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει την ασφάλεια για όλους τους πολίτες».


Η εγκληματικότητα καλπάζει! Νέα μαφιόζικη επίθεση το βράδυ στην Βούλα



Άνδρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Βούλα, εχθές το βράδυ Τετάρτη 31.10.2018. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα δέχθηκε πυροβολισμούς την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, μάρκας Smart στην θέση του οδηγού και οι δράστες τον αποτελείωσαν με μια σφαίρα στην πλάτη μόλις βγήκε από αυτό. 

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει κατά πόσον το αποψινό χτύπημα συνδέεται με τη «μαφιόζικη» επίθεση στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά κατά «νονού» της νύχτας.

Ο 46χρονος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων ήταν παντρεμένος δυο χρόνια με γνωστό μοντέλο που, μάλιστα, τη φετινή τηλεοπτική χρονιά συμμετέχει σε ριάλιτι μόδας γνωστού καναλιού.