Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Περσείδες: Μία θεαματική «βροχή» αστεριών το βράδυ της Κυριακής



Η πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, θα κορυφωθούν αύριο το βράδυ προς τα χαράματα της Δευτέρας, στο ουρανό της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».

Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Μετά τα μεσάνυχτα και όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.


Πηγή : newsbomb.gr



Ο Ερντογάν στέλνει τελεσίγραφο στον Τραμπ



Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συμμάχους καθώς ο διπλασιασμός των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει προκαλέσει ιστορικά χαμηλά ρεκόρ στην τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με άρθρο του τούρκου προέδρους, το οποίο ημοσιεύεται στην New York Times, ο Ερντογάν τονίζει ότι η συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ κινδυνεύει καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να αναζητεί νέους συμμάχους.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Άγκυρα σημειώνοντας ότι, διαφορετικά, η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί «νέους φίλους και συμμάχους».
«Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας πιθανόν να κινδυνεύει», έγραψε στην εφημερίδα ο Ερντογάν.

«Προτού να είναι πολύ αργά, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει την στρεβλή άποψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η μονομέρεια και η έλλειψη σεβασμού θα μας αναγκάσει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, λόγω της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει πυροδοτήσει μια ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία χθες σημείωσε ιστορική πτώση 16% με τον Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι το τουρκικό εθνικό νόμισμα κατρακυλάει «δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου!».

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «απόλυτη ντροπή» την κράτηση του πάστορα Μπράνσον και έχει καλέσει τον Ερντογάν να τον απελευθερώσει άμεσα. Στο άρθρο του στην εφημερίδα ο Ερντογάν γράφει σχετικά: «Η απόπειρα να υποχρεωθεί η κυβέρνησή μου να παρέμβει στη νομική διαδικασία δεν συμβαδίζει με το Σύνταγμά μας ή με τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες».

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην πόλη Ούνιε (Οινόη) στη βορειοανατολική Τουρκία, ο ίδιος είπε σήμερα ότι είναι κρίμα που οι ΗΠΑ επιλέγουν τον Μπράνσον αντί του στρατηγικού τους συμμάχου στο ΝΑΤΟ, δηλαδή της Τουρκίας.

ΤΑ ΝΕΑ


Τέλος το waiver για τα ελληνικά ομόλογα μετά τις 20 Αυγούστου



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπέγραψε τελικά χθες την αναμενόμενη απόφαση με την οποία καταργεί το καθεστώς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα και έτσι σταματά η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Η απόφαση αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον κ. Ντράγκι στις 26 Ιουλίου, όταν είχε πει ότι «το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και μαζί του λήγει και το waiver». Παράλληλα, χωρίς waiver, τελειώνει και η προοπτική συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η άρση του waiver θα ισχύσει, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση Ντράγκι, από τις 21 Αυγούστου, με τη λήξη του προγράμματος.

Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι έχουν λάβει μέριμνα και σκοπεύουν να καλύψουν την απώλεια ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω της διατραπεζικής αγοράς, της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και μέσω τιτλοποιήσων. Συνολικά, εκτιμάται ότι η ρευστότητα αυτή είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Βεβαίως, το κόστος θα είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ αυτό είναι σχεδόν μηδενικό. Εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Επιπλέον, η απώλεια αυτή δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο, το κόστος δανεισμού των οποίων θα επηρεαστεί αρνητικά, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή εκτιμάται ότι τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν τουλάχιστον 0,5%-0,7% χαμηλότερα σήμερα, αν δεν χανόταν το waiver. Kι αυτό έχει την αυτονόητη σημασία του, τώρα που η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και πρέπει να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από φθηνότερη χρηματοδότηση και το ζητούμενο είναι τελικά η τόνωση της ανάπτυξης της χώρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως είναι γνωστό, είχε ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής, ακριβώς για να μπορέσει η ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver. H κυβέρνηση αρνήθηκε επιδιώκοντας την καθαρή έξοδο.

Για να γίνουν πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ πρέπει να αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης και να φτάσουν σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτή τη στιγμή απέχουν κατά 4 έως 6 βαθμίδες, επομένως αυτό θα πάρει καιρό. Συγκεκριμένα, απέχουν 4 βαθμίδες, με βάση την αξιολόγηση της Standard & Poor, 6 βαθμίδες με βάση τη Moody’s και 5 με βάση τη Fitch (η οποία πάντως αναμενόταν να προχωρήσει σε αναβάθμιση χθες το βράδυ).

Η ΕΚΤ ήταν υποχρεωμένη με βάση τη νομοθεσία που τη διέπει να προχωρήσει στη χθεσινή απόφαση, όπως είχε, άλλωστε, κάνει και με την Κύπρο, όταν τελείωσε το δικό της πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ δέχεται τα ομόλογα ως ενέχυρα για φθηνό δανεισμό όταν ανήκουν σε επενδυτική βαθμίδα, με βάση τις αξιολογήσεις των οίκων. Διαφορετικά, μπορεί να τα δεχθεί κατ’ εξαίρεσιν (waiver) αν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και το τηρεί, οπότε έχει ουσιαστικά διασφαλίσεις.

Οπως σημειώνει στη χθεσινή του απόφαση ο κ. Ντράγκι «από τις 21 Αυγούστου 2018, η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος-μέλος της Ζώνης του Ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31, θα παύσουν να πληρούνται από την εν λόγω ημερομηνία οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, όσον αφορά εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η ελληνική Δημοκρατία».

«Για τους λόγους αυτούς το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος...».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αυξήσεις έως και πάνω από €200 στον ΕΝΦΙΑ για 946.671 φορολογουμένους



Aυξήσεις έως και πάνω από 200 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ για 946.671 φορολογουμένους, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, θα αποτυπώνουν τα εκκαθαριστικά που θα σταλούν στους υπόχρεους τον Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα αυτό θα προκύψει από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και τις παρεμβάσεις σε παραμέτρους υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που αποφάσισε και νομοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο. Από τους υπόλοιπους υπόχρεους ιδιοκτήτες, 3.995.181 (το 62% του συνόλου) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ίδιο με πέρυσι, ενώ άλλοι 1.470.962 (το 23% των υπόχρεων) θα πληρώσουν μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι.

Αναπροσαρμογή

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη δεσμευτεί από το 2017 στους εκπροσώπους των δανειστών ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιζόταν από το 2018 με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες. Ομως, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του κύριου ΕΝΦΙΑ σε πάρα πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου κατοικούν εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης, προ της αναπροσαρμογής, κυμαίνονταν στα χαμηλά επίπεδα των 500 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και μετά την αναπροσαρμογή θα ανέβαιναν σε επίπεδα μεταξύ 550 και 1.050 ευρώ.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι προέκυπταν σημαντικές αυξήσεις στον κύριο ΕΝΦΙΑ επειδή οι αποφασισθείσες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα προκαλούσαν τη μετάβαση πολλών φορολογουμένων:

* Από το 1ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο κάλυπτε τιμές ζώνης έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τ.μ., στο 2ο κλιμάκιο, το οποίο κάλυπτε εύρος τιμών ζώνης από 501 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 2,8 ευρώ ανά τ.μ.

*  Από το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο κάλυπτε ένα εύρος τιμών ζώνης από 751 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 2,9 ευρώ ανά τ.μ., στο 4ο κλιμάκιο, το οποίο κάλυπτε τιμές ζώνης από 1.001-1.500 ευρώ ανά τ.μ., και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ ανά τ.μ.

Αντίβαρα…

Προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο ή ακόμη και να εκμηδενιστούν οι αυξήσεις αυτές, αποφασίστηκε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα παραπάνω κλιμάκια υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ. Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες νομοθετήθηκαν τον Ιούνιο, προβλέπουν ότι:

* Το ανώτατο όριο του 1ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τ.μ. αυξήθηκε από 500 σε 550 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίστηκε στα 551 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 2ο κλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 2,8 ευρώ ανά τ.μ. Ετσι, όσοι φορολογούμενοι κατοικούν σε «λαϊκές» περιοχές, στις οποίες οι τιμές ζώνης των ακινήτων τους ανέρχονταν σε 500 ευρώ ανά τ.μ. και μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών έφθασαν τα 550 ευρώ ανά τ.μ. παρέμειναν στο 1ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2 στα 2,8 ευρώ ανά τ.μ. αλλά να διατηρηθεί στα 2 ευρώ ανά τ.μ.

* Το ανώτατο όριο του 3ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2,9 ευρώ ανά τ.μ., αυξήθηκε από 1.000 σε 1.050 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίστηκε στα 1.051 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 4ο κλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Ετσι, όσοι φορολογούμενοι κατοικούν σε «λαϊκές» περιοχές, στις οποίες οι τιμές ζώνης των ακινήτων τους ανέρχονταν σε 600-1.000 ευρώ ανά τ.μ. και μετά την αύξηση έφθασαν τα 1.050 ευρώ ανά τ.μ., παρέμειναν στο 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ. αλλά να παραμείνει στα 2,9 ευρώ ανά τ.μ.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που θα υφίστατο επιβαρύνσεις γλιτώνει πλέον, είτε με μικρή αύξηση του ΕΝΦΙΑ είτε ακόμη και με μηδενική μεταβολή της τελικής επιβάρυνσης.

Συμπληρωματικός

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο αποφασίστηκε η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ. Με το μέτρο αυτό, απαλλάσσονται από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μερικές χιλιάδες φορολογούμενοι με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα) αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται κατά 50 ευρώ οι επιβαρύνσεις για όσους φορολογουμένους κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Κερδίζουν – χάνουν

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις σε βασικές παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, στα εκκαθαριστικά του φόρου του 2018, θα αποτυπώνονται οι ακόλουθες μεταβολές στα οφειλόμενα ποσά:

* 48.961 φορολογούμενοι (το 0,7% των υπόχρεων φυσικών προσώπων) θα επιβαρυνθούν με αύξηση του ΕΝΦΙΑ άνω των 200 ευρώ.

* 160.001 φορολογούμενοι (2,3% των υπόχρεων) θα επιβαρυνθούν με αύξηση από 50 έως 200 ευρώ.

* 737.709 φορολογούμενοι (12% των υπόχρεων) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο έως 50 ευρώ.

* 3.995.181 φορολογούμενοι (62% των υπόχρεων) θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι.

* 1.470.962 φορολογούμενοι (23% των υπόχρεων) θα πληρώσουν λιγότερα.

Αντίστοιχα στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν τα νομικά πρόσωπα θα υπάρχει:

* Αύξηση του ΕΝΦΙΑ άνω των 50 ευρώ στο 9%.

* Αύξηση του ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ στο 5%.

* Καμία μεταβολή του ΕΝΦΙΑ στο 25%.

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 61%.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πρέπει να εξοφληθεί από τους υπόχρεους φορολογουμένους σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Πηγή : marketnews.gr


Ο Κυρίτσης πήγε να δικαιολογηθεί αλλά με τον γνωστό ακροαριστερό άθλιο τρόπο




Πήγε να δώσει εξήγηση ο Κυρίτσης για την ανάρτηση του χαρακτηρίζοντας κακή επιλογή τα συγχαρητήρια Τσίπρα στη Βούλα Παπαχρήστου που μας έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες, εκτός όμως των ακροαριστερών συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά μας κάνουν να ντρεπόμαστε που κάποιοι τους έκαναν βουλευτές.

Ο Κυρίτσης, εμφανίστηκε στο epsilontv και είπε ότι «υπάρχει «συνθήκη” που πηγαίνει μαζί με το να είσαι πρωταθλητής και να φοράς το εθνόσημο”, τονίζοντας ότι «μετά από μια τόσο μεγάλη χοντράδα (που είχε πει παλαιότερα η αθλήτρια «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου… θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!»), θα περίμενα να έχει αναλάβει μια ενεργό δράση προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά δεν είδα κάτι τέτοιο”.

Να ήξερες πόσο ντροπή νιώθουμε και εμείς ρε Κυρίτση για όλους τους ακροαριστερούς και ακροδεξιούς που βρίσκεστε κακός στην βουλή, δεν μας κάνετε ούτε ένα λεπτό περήφανους και μας ξεφτιλίζεται διεθνώς!!!






Σαμαράς: Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ



Την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της ΟΙΕΛΕ, που στοχοποιούν τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, με συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται μαζί με τον εκδότη του ΣΥΡΙΖΑ και την εφημερίδα Documendo Βαξεβάνη, σχετικά με παλαιότερη υπόθεση.

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού : «Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ»

«Από το 2013, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ συνδικαλιστής Κουρουτός διασύρει τον ανήλικο, τότε, γιό μου, συνδέοντας την απομάκρυνση μιας καθηγήτριας του σχολείου του με τη δήθεν «σύλληψή» του να αντιγράφει. Ενώ στη συνέχεια, Συριζαϊκά ΜΜΕ αναλαμβάνουν να εξοντώσουν ηθικά ένα νέο παιδί για παράπτωμα που ποτέ δεν είχε διαπράξει.

Πράγματι η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015, που μάλιστα εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιού μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές.

Γι΄ αυτόν τον λόγο και η εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, κατόπιν εξωδίκου μου, υποχρεώθηκε το 2017 να ζητήσει συγγνώμη και να ανασκευάσει τις ίδιες αυτές αθλιότητες που με πηχυαίους τίτλους είχε δημοσιεύσει στην πρώτη της σελίδα.

Σήμερα αποστέλλω εξώδικο προς τον συνδικαλιστή Κουρουτό, καθώς και προς τον εκδότη του ΣΥΡΙΖΑ Βαξεβάνη, προκειμένου να ανασκευάσουν άμεσα, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών που οργανωμένα επαναλαμβάνουν τις ίδιες αθλιότητες.

Αν δεν το πράξουν θα μιλήσει και πάλι η Δικαιοσύνη.

Το ότι η εν λόγω καθηγήτρια δεν βρίσκεται εν ζωή, δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να επανέρχονται σε αυτά τα αποκρουστικά ψεύδη για τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ που είναι και εκπαιδευτικός, θα όφειλε να προστατεύσει από άδικες επιθέσεις ένα νέο παιδί που το μόνο του «αμάρτημα» είναι ότι ο πατέρας του τυχαίνει να λέγεται Αντώνης Σαμαράς

Αλλά δεν το κάνει.

Αντίθετα, μαζί με τον κομματικό εκδότη, ασκούν μπούλιγκ και σχεδιάζουν τη δολοφονία χαρακτήρος του παιδιού ενός πολιτικού τους αντιπάλου.

Αρμόζει πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ να προσφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για να χτυπήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως και σε μένα επιβάλλεται να μην επιτρέψω ποτέ και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την οικογένειά μου προκειμένου να χτυπήσει εμένα».




Το θεωρεί περίεργο ο Βούτσης που ασχολούμαστε με τους νεκρούς και όχι με το πανηγύρι 21 Αυγούστου



Δεν φτάνει που είναι ανίκανοι και προκλητικοί, έχουν και την κασέτα της προπαγάνδας ξεστομίζοντας την αισχρά ώστε να εξοργίζουν περισσότερο τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων.

Μετά τα πρώτα νούμερα του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμφανίστηκε και το νούμερο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, για να μας πει ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ζωή συνεχίζεται, βεβαρημένη από μια τραγωδία βέβαια, αλλά συνεχίζεται, και όλοι θα κριθούμε από το πρόγραμμα που θα διαμορφώσουμε για την Ελλάδα μετά την κρίση.

Με λίγα λόγια μας είπε ότι απορεί που ασχολούμαστε ακόμα με τους νεκρούς, ενώ  πλησιάζει το πανηγύρι που πήγε να στήσει η κυβέρνηση για να κάνει την  επιτυχημένη και τους έχουν κόψει το γλέντι 

«Υπάρχει μια εμμονή σε μια ατζέντα που δεν συμπεριλαμβάνει το μεγάλο κάδρο όπως την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ποινικές διαδικασίες σε εξέλιξη, αλλά κι αλλά θέματα που είναι στην πραγματική ατζέντα της πραγματικής ζωής όπως η μείωση της ανεργίας» είπε χωρίς ίχνος ντροπής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Βασική προτεραιότητα για τον Νίκο Βούτση του επόμενου διαστήματος είναι η έξοδος της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις στις 21 Αυγούστου, εν μέσω μίας ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Ιταλία. Δηλαδή κυρίες και κύριοι ο Βούτσης απορεί, γιατί ασχολούμαστε ακόμα με τους νεκρούς και όχι με το στημένο πανηγύρι της δήθεν επιτυχίας της άθλιας και καταστροφικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Το γεγονός ότι βγαίνουμε με ασφάλεια από αυτήν τη μνημονιακή μέγγενη, μέσα σε αυτό το άκρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ένθεν & ένθεν της χώρας, είναι ένα θετικό μήνυμα που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο ρεύμα του τουρισμού, αποτελεί το βασικό και μεγάλο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων» είπε ο Νίκος Βούτσης και δεν συνεχίζουμε σε ότι άλλο είπε γιατί δεν έχει νόημα ότι και λένε κοροϊδεύουν, εξαπατούν και προκαλούν τους Έλληνες οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ.




Είναι άριστοι, αλλά δεν ζητάμε βοήθεια



Διαθέτουμε στην Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και δυστυχώς αξιοποιείται μερικώς. Το κέντρο τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσφέρει τις υπηρεσίες του, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος παγκόσμιας παρακολούθησης της Γης και της ασφάλειας των πολιτών Copernicus, σε χώρες από την ευρύτερη περιοχή μας μέχρι τη Χιλή, το Περού και τη Μοζαμβίκη, αλλά ακόμα η χρήση του στην Ελλάδα παραμένει στα... βασικά!

Το BEYOND δημιουργήθηκε το 2013, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ. «Δημιουργήσαμε ένα κέντρο επιχειρησιακά και οικονομικά αυτόνομο, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικά προγράμματα ύψους 1,2-1,5 εκατ. το έτος», λέει στην «Κ» ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο και υπεύθυνος του κέντρου.

Σήμερα, το BEYOND, το οποίο στηρίζεται από προσωπικό 31 ατόμων, παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, μερικές απ’ αυτές ανοικτές στο κοινό: Παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο, σύστημα FireHub (πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Copernicus Masters 2014). Παρακολούθηση πλημμυρικών γεγονότων (FloodHub) και τεκτονικών γεωκινδύνων (GeoHub). Εκτίμηση επικινδυνότητας, τρωτότητας και ρίσκου περιοχών σε διάφορες φυσικές καταστροφές, εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης και μέτρων αντιμετώπισης. Συλλογή πληροφοριών για καταστροφές με τη συμμετοχή των πολιτών (DisasterHub). Kαταγραφή ζημιών με drones. Κι επιπλέον, καταγραφή ατμοσφαιρικών κινδύνων και αέριων ρύπων, παρακολούθηση αγροτικής παραγωγής και έλεγχος επισιτιστικής ασφάλειας, εκτίμηση ηλιακής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο (σύστημα SENSE), προβολή βασικών κλιματικών μεταβλητών και δεικτών κλίματος, εκτίμηση επεισοδίων σκόνης και πρόβλεψη διασποράς.

Οι πολύτιμες αυτές υπηρεσίες στηρίζονται στην αξιοποίηση πληροφοριών από δορυφόρους που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και διεθνώς μέσω του ελληνικού Mirror Site και βεβαίως σε ένα σύστημα μεγάλης υπολογιστικής ισχύος για την επεξεργασία και την αποθήκευση των πληροφοριών.

Το BEYOND είναι ένα κέντρο με διεθνώς αναγνωρισμένη αξία. «Μόνο την περίοδο 2016-18 το κέντρο έχει ενεργοποιηθεί επίσημα μέσω του προγράμματος Copernicus για την αρωγή σε πάνω από 20 αρχές Πολιτικής Προστασίας ανά τον κόσμο, για την έγκαιρη εκτίμηση κινδύνων από σεισμούς, ηφαίστεια, κατολισθήσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση πρανών και ακτών, διαρροή τοξικών αερίων, μετάδοση καπνού και βιομηχανικά ατυχήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Κοντοές. Το 2017, το BEYOND έχει επιλεγεί από την Ε.Ε. για τη δορυφορική παρακολούθηση και εκτίμηση των καταστροφών από δασικές πυρκαγιές για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS).

Γρήγορη ανίχνευση

Και στην Ελλάδα; Το BEYOND υποστηρίζει το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, τη Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δασαρχεία των περιφερειών, τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και άλλους κρατικούς φορείς.

«Το BEYOND ανιχνεύει κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται. Το BEYOND χρειάζεται δέκα λεπτά μέχρι να καταγράψει μια φωτιά, καθώς απαιτούνται δύο καταγραφές από τον δορυφόρο, που περνά ανά πέντε λεπτά, προς αποφυγή λαθών. Από κει και πέρα κάθε πέντε λεπτά δίνουμε την εξέλιξη της πυρκαγιάς», λέει ο κ. Κοντοές. «Το BEYOND είναι εξαιρετικά πολύτιμο σε περιοχές που δεν είναι πολυσύχναστες ή η εκδήλωση πυρκαγιάς δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και ορατή. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρώτο σήμα συναγερμού δόθηκε από το BEYOND», συμπληρώνει. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πώς δεν ζητήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική πολιτεία η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του κέντρου για την εκπόνηση σχεδίων εκτίμησης κινδύνων από φωτιές, πλημμύρες και άλλους κινδύνους. Δεν ζητήθηκαν πλάνα προληπτικής αντιμετώπισης, ούτε σχεδίων εκκένωσης.

«Μία φορά μας ζητήθηκε από την πολιτεία η εκτίμηση για την επικινδυνότητα πλημμυρικών φαινομένων, διάβρωσης και κατολισθήσεων, μετά την πυρκαγιά στον Υμηττό το 2016», σημειώνει ο κ. Κοντοές. Μάλιστα, οι μελέτες μέσω του Copernicus παρέχονται δωρεάν για τα μέλη της Ε.Ε. Στην περιοχή της Μάνδρας το BEYOND πραγματοποίησε μελέτη μετά την καταστροφική πλημμύρα, με δική του πρωτοβουλία. «Κινηθήκαμε από μόνοι μας. Η μελέτη ήταν τελικά πολύ σημαντική. Αφενός κατέγραψε τα συγκεκριμένα εμπόδια στην κίνηση των υδάτων, αλλά και τους παράγοντες που διευκόλυναν την διαμόρφωση της ορμητικής πλημμύρας. Αφετέρου, επιβεβαίωσε τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε», μας λέει ο υπεύθυνος του BEYOND.

Το σίγουρο είναι πως η επιστημονική-τεχνολογική δυνατότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση «φυσικών καταστροφών» έχει ανέβει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα διαθέτουμε και τους ερευνητές και την υποδομή (υπάρχουν πολλά ιδρύματα με θετικό έργο) για μια πολύ πιο αποτελεσματική συνέργεια. Αρκεί αυτή τη φορά οι δηλώσεις για αξιοποίηση επιστημόνων κι ερευνητών να προχωρήσουν στην πράξη.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επιστρέφει τo φάντασμα της Μεγάλης Αλβανίας; Περιοχές της Ελλάδας μέρος της


Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Tελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».

Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε μια Μεγάλη Αλβανία;

Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια Μεγάλη Αλβανία, ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια.

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ». Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος.

Οθωμανικά κατάλοιπα, παλιοί και νέοι ήρωες

Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους. Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα, αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί.

Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία. Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».


Πηγή: DW - Τόμας Μπρέι, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη



Ο Κρητικός ήρωας πιλότος Boeing 747 που έσωσε 400 επιβάτες και την Αθήνα από τραγωδία



Το 1978 ένα θηριώδες τζάμπο της Ολυμπιακής με 418 επιβάτες, παραλίγο  να πέσει στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση του. 

Η αεροπορική τραγωδία αποφεύχθη χάρη στον έμπειρο πιλότο, Σήφη Μιγάδη, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει στον αέρα το αεροσκάφος. 

Το επίτευγμα του διδάσκεται στα σεμινάρια της Boeing, καθώς νίκησε τους νόμους της φυσικής, πετώντας σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και με ελάχιστη ταχύτητα. Το γεγονός ότι δεν συνετρίβη θεωρείται «θαύμα» ενώ σε όλες τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει το αεροπλάνο πάντα πέφτει. 

Η κατασκευαστική εταιρεία έχει χαρακτηρίσει εκείνο το αεροσκάφος  «lost» και το θεωρεί πεσμένο, παρόλο που ο πιλότος της Ολυμπιακής, Σήφης Μιγάδης, κατάφερε να το προσγειώσει.... 

Πτήση 411 Στις 9 Αυγούστου 1978 ένα από τα τέσσερα Boeing 747-200 της Ολυμπιακής θα πετούσε από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το αεροσκάφος ήταν ένα διώροφο Boeing, που θεωρείτο επανάσταση στην αεροπλοΐα. 

Ήταν διπλάσιο σε μέγεθος από τα συνηθισμένα αεροσκάφη και χωρούσε μεγάλο αριθμό επιβατών. Εκείνη την ημέρα το αεροσκάφος είχε 400 επιβάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Αμερικανοί τουρίστες. Μαζί τους πετούσαν και 18 μέλη πληρώματος με κυβερνήτη τον κρητικό Σήφη Μιγάδη.

 Είχε 32 χρόνια εμπειρία και τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει το πιλοτάρισμα των jumbo της Ολυμπιακής. 

Συγκυβερνήτης ήταν ο Κ. Φικάρδος, στενός φίλος του Μιγάδη, με τον οποίο συνεργάστηκε πολλά χρόνια και έκαναν πολλά ταξίδια μαζί .... 

Η απογείωση και η καταστροφή του κινητήρα Στις 2 το μεσημέρι το πλήρωμα πήρε τις θέσεις του και το αεροπλάνο μπήκε στον αεροδιάδρομο για την απογείωση. 

Το αεροσκάφος είχε 160 τόνους καύσιμα, καθώς θα πετούσε απευθείας από Αθήνα για Νέα Υόρκη. 

Κατά την απογείωση, δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και δεν είχε αρκετή ταχύτητα για να απογειωθεί. 

Πριν οι ρόδες ξεκολλήσουν από το έδαφος, ακούστηκε μια έκρηξη από τον δεξί κινητήρα, ο οποίος καταστράφηκε. 

Ο Μιγάδης δεν μπορούσε να σταματήσει και έδωσε εντολή στον Φικάρδο να μαζέψει τις ρόδες για να συνεχίσει. 

Ο πιλότος έδινε μάχη να ανυψωθεί και όσοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο πίστευαν ότι θα έπεφτε. Με ελάχιστο ύψος κατάφερε να περάσει το πρώτο εμπόδιο, που ήταν ο λόφος «Πανί» στον Άλιμο, ο οποίος είχε ύψος 200 μέτρα.... 


Πρωτοσέλιδο τη εφημερίδας «Μακεδονία» 

Ο Μιγάδης πέταξε σε ύψος μόλις 209 μέτρων και στη συνέχεια το αεροπλάνο έχασε ξανά ύψος. Παράλληλα, ο Φικάρδος έστελνε σήματα κινδύνου στον πύργο ελέγχου. Στο αεροδρόμιο είχε σημάνει συναγερμός. 

Το αεροπλάνο πέρασε πάνω από τις πολυκατοικίες της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης και ξυστά από το κτίριο της Interamerican στη Συγγρού. Όπως είχε αναφέρει μια αεροσυνοδός, είδαν σε κοντινή απόσταση τους υπαλλήλους που εργάζονταν στα γραφεία τους, οι οποίοι τους κοιτούσαν με έκπληξη.

 Το αεροσκάφος πετούσε με ταχύτητα μόλις 160 μιλίων σε ύψος 55 μέτρων από το έδαφος.... 


Ο κυβερνήτης Σήφης Μιγάδης στο πιλοτήριο 

Ο Μιγάδης επέλεξε να το κρατήσει σταθερό σε οριζόντια θέση, καθώς γνώριζε πολύ καλά την αεροδυναμική.  Όπως είχε πει σε συνέντευξη του, παρέκαμψε πολλούς κανόνες, προκειμένου να το κρατήσει στον αέρα. 

Δεν μπορούσε να το στρίψει και να κάνει ελιγμούς. Πήγαινε μόνο ευθεία και αποφάσισε να κινηθεί προς το όρος του Αιγάλεω, για να πέσει τουλάχιστον σε ακατοίκητη περιοχή. Εκείνα τα δραματικά δευτερόλεπτα, στο πιλοτήριο επικρατούσε σιγή. 

Παράλληλα ο μηχανικός βελτίωνε την κατάσταση των κινητήρων, ενώ οι κυβερνήτες ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι. Αυτός ήταν ο λόγος που οι επιβάτες δεν κατάλαβαν τίποτα και μερικοί πίστευαν ότι η χαμηλή πτήση στην Αθήνα ήταν στο πρόγραμμα. Πολλοί έβγαζαν φωτογραφίες από τα παράθυρα, ενώ περνούσαν πάνω από τις στέγες των κτιρίων.... 


Η προσγείωση στο Ελληνικό 

Ο πύργος ελέγχου δεν γνώριζε την κατάληξη του αεροσκάφους. Με λεπτούς χειρισμούς και μικρούς ελιγμούς ο Μιγάδης κατάφερε να το στρίψει και να επιστρέψει πίσω.  

Οι εργαζόμενοι του Ελληνικού που το είδαν να έρχεται από τον Πειραιά δεν το πίστευαν. Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα,  άδειασε μέρος των καυσίμων και προσγειώθηκε. 

Η άφιξη του αεροσκάφους έγινε σε πανηγυρικό κλίμα. Ο Μιγάδης κατέβηκε από το αεροπλάνο ανακουφισμένος. Εκεί τον περίμεναν οι δύο του κόρες. Τις είχε ειδοποιήσει ένας ξάδερφος τους, ο οποίος είδε το αεροπλάνο να πετάει λίγα μέτρα πάνω από το γήπεδο του Πανιωνίου και τους είπε ότι παραλίγο να χτυπήσει τον προβολέα του γηπέδου και ότι έπεφτε.... 


Το αεροδρόμιο του Ελληνικού τότε 

Όπως είχε δηλώσει ο Μιγάδης το 1994 σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Κώστα Παπαπέτρου «Μια στις χίλιες»: «Όσοι ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία». 

Μετά την παρολίγον τραγωδία, πήρε ξανά τη θέση στο πιλοτήριο νέου αεροσκάφους και στις 6  το απόγευμα πέταξε με το υπόλοιπο πλήρωμα για τη Νέα Υόρκη. 

Η ψυχραιμία του, οι γνώσεις του και η εμπειρία του έσωσε χιλιάδες ανθρώπους. Το αεροσκάφος πέταξε κάτω από τα όρια απώλειας στήριξης και μέχρι σήμερα η boeing θεωρεί ότι «έπεσε», καθώς δεν είναι δυνατόν με αυτή την ταχύτητα να μείνει στον αέρα. Αν είχε πέσει, θα ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στα ελληνικά χρονικά. Ωστόσο, ο θρυλικός πιλότος της Ολυμπιακής, Σήφης Μιγάδης κατάφερε να το προσγειώσει και η πτήση 411 διδάσκεται ακόμα και σήμερα στους εκπαιδευόμενους πιλότους. 

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή του Κώστα Παπαπέτρου «Μια στις Χίλιες» τον Σήφη Μιγάδη να αφηγείται τι έγινε εκείνη την ημέρα:... 




Πηγή : mixanitouxronou.gr



Νέα Δημοκρατία : Η κυβέρνηση μεταθέτει για άλλη μία φορά την απονομή των εκκρεμών συντάξεων,



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η νέα δήλωση της Υπουργού Εργασίας, με την οποία παραδέχεται ότι μεταθέτει για άλλη μία φορά  την απονομή των εκκρεμών συντάξεων, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει όριο στο ψέμα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Πλήρης Δήλωση 

«Τη  στιγμή που εκατομμύρια συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις συντάξεις τους, η κυβέρνηση -για πολλοστή φορά- εξαπατά χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν την απονομή της σύνταξή τους. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε  το χρονικό της εξαπάτησης του Υπουργείου Εργασίας:  

 Ιανουάριος 2017: 

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, 3/1/2017: «Μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

Οκτώβριος 2017:
Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ, 9/10/2017: «Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018»

Μάρτιος 2018:

Εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», ΣΚΑΪ, 20/3/2018: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης συνολικά είναι για εκκαθάριση του κύριου όγκου -σχεδόν όλου του όγκου- των ληξιπρόθεσμων τον Αύγουστο του 2018»

Ο Αύγουστος βέβαια έφτασε, αλλά η κ. Αχτσιόγλου, κατά τη συνήθη πρακτική της, μεταθέτει με νέα δήλωση της τον χρόνο απονομής των συντάξεων:

«Προσπαθούμε να τελειώσουμε με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί».

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην απέλπιδα προσπάθεια της  να δικαιολογήσει την ανικανότητά της,  συνεχίζει να εμπαίζει συστηματικά τους πολίτες.

Δυστυχώς θύματά της είναι:

Οι εργαζόμενοι που θα απωλέσουν έναν μισθό από τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020.
Οι  φτωχοί εργαζόμενοι της μερικής απασχόλησης των 317€.
Οι νέοι συνταξιούχοι που μετά τον Μάιο του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται  τουλάχιστον κατά 35% σε σχέση με το 2014.
Οι παλαιοί συνταξιούχοι που βρίσκονται σε παρατεταμένη αγωνία περιμένοντας  τη νομοθετημένη μείωση της σύνταξης τους από 1/1/2019.
Και βέβαια, οι  δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν την απονομή της σύνταξή τους για χρόνια».


Ο Ζάεφ αποκάλυψε πώς Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπούλησαν την Μακεδονία



Ο Ζόραν Ζάεφ μέσω της ιστοσελίδας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ανάρτησε φύλλο πληροφοριών (Fact Sheet) σχετικά με τα σημεία που η σκοπιανή πλευρά βγήκε κερδισμένη και δείχνει το αισχρό ξεπούλημα Τσίπρα - Κοτζιά - ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε βάρος της χώρας μας.

Το κείμενο που αποκαλύπτει την προδοσία Αλέξη Τσίπρα - Νίκου Κοτζιά με την πλήρη στήριξη του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ.

Το κείμενο αποκάλυψε το thepresident.gr :

Прочитај го македонско-грчкиот договор

Со договорот ставаме крај на 30-годишниот спор. Ова е договор за македонската иднина, договор кој нашата земја ја носи во и , за подобар живот на сите граѓани.http://vlada.mk/mkgrdogovor 
1. Συμφωνία για το «μακεδονικό» μέλλον
Η «μακεδονο»-ελληνική συμφωνία είναι από ιστορική άποψη η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της «Μακεδονίας». Η Συμφωνία συνιστά συνεισφορά στο «μακεδονικό» μέλλον. Με αυτήν καθαρίζουμε τον δρόμο της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία φέρνουμε καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το «μακεδονικό» μας έθνος.
2. Η «μακεδονική» ταυτότητα προστατεύεται
Η Συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» (σ.σ. κεφαλαία στο κείμενο). Δεν υπάρχουν πλέον αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα αντικατοπτρίζει το έδαφός μας, την γλώσσα, το λαό, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.
3. Η «μακεδονική» γλώσσα προστατεύεται
Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «μακεδονική γλώσσα», που είναι μεταφράσιμη σε όλες τις γλώσσες (π.χ. στα αγγλικά «Macedonian language»). Χωρίς επεξηγηματική υποσημείωση. Η «μακεδονική» γλώσσα κατοχυρώνεται, η ταυτότητα διαφυλάσσεται.
Со членот 1 од , официјален јазик на нашата држава е „македонски јазик“, односно на англиски „Macedonian language“, преведлив на сите јазици. Македонскиот јазик е потврден и заштитен.

➡️ http://vlada.mk/mkgrdogovor 
4. Η υπηκοότητα είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον
Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, η υπηκοότητά μας θα είναι: «Μακεδονική» / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας
5. Ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν
Τα κρατικά σύμβολα δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας
6. Το «MK» και το «MKD» παραμένουν οι διεθνώς αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι κωδικοί
Κωδικός της χώρας συνεχίζει να είναι το «MK» και το «MKD», όπως έχει αποφασίσει επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO)
7. Λάβαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ο μέλος της Συμμαχίας
Η πρόσκληση ήταν εγκλωβισμένη από το 2008. Με τη Συμφωνία απομακρύνουμε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η οικονομική μας ανάπτυξη.
Членството во за ќе значи цврсти државни граници, безбедност и сигурност за нашите деца и за идните генерации. Наша заедничка одговорност е да избереме иднина и просперитет.
8. Θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη
Έχουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005 και από το 2009 λαμβάνουμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά λαμβάνουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα.
9. Η Συμφωνία εγγυάται την «μακεδονο»-ελληνική φιλία και συνεργασία
Αυξάνεται η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας στον τομέα των τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Διευκολύνονται τα ταξίδια με τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών διόδων και την κατασκευή νέων. Αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος
10. Δεν υπάρχει πλέον FYROM

Με την υλοποίηση της Συμφωνίας θα σταματήσει να ισχύει η ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) και η χώρα μας θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες