Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Τέλος το waiver για τα ελληνικά ομόλογα μετά τις 20 Αυγούστου



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπέγραψε τελικά χθες την αναμενόμενη απόφαση με την οποία καταργεί το καθεστώς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα και έτσι σταματά η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Η απόφαση αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον κ. Ντράγκι στις 26 Ιουλίου, όταν είχε πει ότι «το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και μαζί του λήγει και το waiver». Παράλληλα, χωρίς waiver, τελειώνει και η προοπτική συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η άρση του waiver θα ισχύσει, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση Ντράγκι, από τις 21 Αυγούστου, με τη λήξη του προγράμματος.

Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι έχουν λάβει μέριμνα και σκοπεύουν να καλύψουν την απώλεια ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω της διατραπεζικής αγοράς, της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και μέσω τιτλοποιήσων. Συνολικά, εκτιμάται ότι η ρευστότητα αυτή είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Βεβαίως, το κόστος θα είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ αυτό είναι σχεδόν μηδενικό. Εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Επιπλέον, η απώλεια αυτή δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο, το κόστος δανεισμού των οποίων θα επηρεαστεί αρνητικά, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή εκτιμάται ότι τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν τουλάχιστον 0,5%-0,7% χαμηλότερα σήμερα, αν δεν χανόταν το waiver. Kι αυτό έχει την αυτονόητη σημασία του, τώρα που η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και πρέπει να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από φθηνότερη χρηματοδότηση και το ζητούμενο είναι τελικά η τόνωση της ανάπτυξης της χώρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως είναι γνωστό, είχε ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής, ακριβώς για να μπορέσει η ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver. H κυβέρνηση αρνήθηκε επιδιώκοντας την καθαρή έξοδο.

Για να γίνουν πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ πρέπει να αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης και να φτάσουν σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτή τη στιγμή απέχουν κατά 4 έως 6 βαθμίδες, επομένως αυτό θα πάρει καιρό. Συγκεκριμένα, απέχουν 4 βαθμίδες, με βάση την αξιολόγηση της Standard & Poor, 6 βαθμίδες με βάση τη Moody’s και 5 με βάση τη Fitch (η οποία πάντως αναμενόταν να προχωρήσει σε αναβάθμιση χθες το βράδυ).

Η ΕΚΤ ήταν υποχρεωμένη με βάση τη νομοθεσία που τη διέπει να προχωρήσει στη χθεσινή απόφαση, όπως είχε, άλλωστε, κάνει και με την Κύπρο, όταν τελείωσε το δικό της πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ δέχεται τα ομόλογα ως ενέχυρα για φθηνό δανεισμό όταν ανήκουν σε επενδυτική βαθμίδα, με βάση τις αξιολογήσεις των οίκων. Διαφορετικά, μπορεί να τα δεχθεί κατ’ εξαίρεσιν (waiver) αν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και το τηρεί, οπότε έχει ουσιαστικά διασφαλίσεις.

Οπως σημειώνει στη χθεσινή του απόφαση ο κ. Ντράγκι «από τις 21 Αυγούστου 2018, η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος-μέλος της Ζώνης του Ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31, θα παύσουν να πληρούνται από την εν λόγω ημερομηνία οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, όσον αφορά εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η ελληνική Δημοκρατία».

«Για τους λόγους αυτούς το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος...».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου