Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ψεύτης και προκλητικός ο Τσίπρας είπε και με θράσος ότι είναι ο ικανότερος για το θέμα της Μακεδονίας



Επιδεινώνεται η κατάντια του Αλέξη Τσίπρα που πλέον δεν λέει ούτε μία αλήθεια και μάλιστα προκαλεί την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Άρχισε να μιλάει για την Novartis και δεν είχε ίχνος ηθικής και πανικού για όλα αυτά που είπε, αντίθετα εθισμένος στο ψέμα και την προπαγάνδα τα έλεγε ψυχρά αδιαφορώντας για την ξεφτίλα των τελευταίων ημερών.

«Θέλουμε την αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τον κανόνα ότι η ενοχή των υπόπτων προϋποθέτει την απόδειξη από τη Δικαιοσύνη. Δεν θα κουκουλώσουμε όμως πρόσωπα και πράγματα. Δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς» είπε για την υπόθεση της Novartis 

«Θα κάνουμε ότι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης και η μόνη θεσμική οδός, είναι η πρόταση για τη συγκρότηση προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί η δικογραφία και να προσδιοριστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Τόλμησε ο Τσίπρας να μιλήσει και για κουκουλοφόρους αυτός που προστατεύει κάθε είδους κουκούλα : «Ορισμένοι κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ποιοι; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα, που είχαν θρονιαστεί σε κρίσιμα πόστα για τη δημόσια υγεία. Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει την κουκούλες καταγγέλλουν τους μάρτυρες»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μάλιστα ότι δεν ξέρει και ζητούσε εξηγήσεις απο τον ΚυριάκοΜητσοτάκη λέγοντας ότι , πρέπει να μιλήσει με ονόματα και να μας πει ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται. «Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τις εκθέσεις του FBI . Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει , να μην ξανατολμήσει να επανελάβει την κατηγορία περί σκευωρίας. Και να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας»

Και συνέχισε το παραλλήρημα λέγοντας ότι θέλει να θέσει κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Μητσοτάκη. «Δεν έχουν απλά υιοθετήσει μία προκλητική στάση. Έχουν επιδοθεί  σε επιχείρηση εκφοβισμού των μαρτύρων και των εισαγγελέων και της Δικαιοσύνης. Θέλουν να πετύχουν βίαια ότι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα. Θέλουν να καλύψουν το σκάνδαλο και τις ποινικές ευθύνες κάποιων αν αποδειχθούν ότι υπάρχουν» για να προσθέσει ότι χρησιμοποιούν πρακτικές παρακράτους. «Τη σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της διχαστικής γραμμής με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της δημοκρατικής αυστηρότητας και της λαϊκής δεξιάς. Με ποια στοιχεία καταγγέλλει σκευωρίες» έκανε πώς αναρωτιόταν.
«Τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς όμως κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια»
«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», σημείωσε, ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης». 

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό».

Και είπε και κάτι για να γελάσει και να τρομάξει ο Ελληνικός λαός : «Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να δώσουμε μια τέτοια λύση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, όπως και να επιτύχουμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα «από χώρα σε παρακμή και φοβισμένη χώρα σε φάρο ασφάλειας, σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή· από παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση».

Ο θεός βοηθός και να ξεκουμπιστεί αυτή η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση άμεσα!!!!



Ντόρα : Η ατραπός στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση, χτυπάει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας μας.


To tweet της Ντόρας Μπακογιάννη για την επίθεση με γκαζάκια στην επιχείρηση της Μαρέβα Μητσοτάκη.

Όταν στοχοποιείς έναν άνθρωπο επειδή είναι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή επειδή είναι επιχειρηματίας, αυτά είναι τα αποτελέσματα! Η ατραπός στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση, χτυπάει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας μας.



  1. Όταν στοχοποιείς έναν άνθρωπο επειδή είναι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή επειδή είναι επιχειρηματίας, αυτά είναι τα αποτελέσματα! Η ατραπός στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση, χτυπάει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας μας.


Βροχή κατασχέσεων σε... άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς



Κατασχέσεις σε 1.720.000 τραπεζικούς λογαριασμούς διέταξε το προηγούμενο έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εις βάρος κυρίως μικροοφειλετών του ελληνικού Δημοσίου. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει άδειους λογαριασμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, αλλά δεν έχουν και καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», από τις εντολές για δεσμεύσεις καταθέσεων που έστειλε η ΑΑΔΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, βρέθηκαν χρήματα σε 580.000 λογαριασμούς. Ωστόσο, στο 50% των λογαριασμών το υπόλοιπο ήταν έως 10 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των λογαριασμών είχε πάνω από 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο ποσό κατασχέσεων περιορίστηκε το 2017 στα 450 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν το 2016, ενώ συνολικά το 2017 η εφορία κατάσχεσε ποσά μέσω των τραπεζών ύψους 260 εκατ. ευρώ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης το 80% των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου χρωστάει έως 2.000 ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 99 δισ. ευρώ τα χρωστούν 1.000.000 οφειλέτες και είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν καθώς πρόκειται για πτωχευμένες επιχειρήσεις, υπερβολικά πρόστιμα του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων. Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 οι οφειλέτες ανέρχονταν σε 1 εκατομμύριο και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4.100.000.



Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι: Πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος αποτελούν τη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 100 δισ. τα οποία χρωστούν 4,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η κατάσταση, όπως σημειώνουν στελέχη του υπ. Οικονομικών, δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς από το 2013 και μετά έχει παγιωθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 12-13 δισ. κάθε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Το 1% των οφειλετών, διαφορετικά, 40.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστάει το 90% του συνολικού ποσού, δηλαδή 90 δισ. Κατά μέσον όρο ο καθένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.
• Το 80% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 1% του συνολικού ποσού.
• Περίπου 32 δισ. του συνόλου οφείλεται από 73 φορολογουμένους με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

1. Το 37% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Ενας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία οδηγούν τις επιχειρήσεις σε λουκέτο, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται έσοδα στον κρατικό κορβανά.

2. Το 21,6% ή, διαφορετικά, τα 22 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

3. Το 18,82% αφορά οφειλές του φόρου εισοδήματος.

4. Το 10,61% αφορά καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

5. Το 2,65% προέρχεται από την αδυναμία καταβολής του φόρου ακινήτων και τα υπόλοιπα 9,15% προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.

Ανω των 5 δισ. εισπράχθηκαν μέσω κατασχέσεων το 2018

Κύκλοι της ΑΑΔΕ τονίζουν στην «Κ» ότι το κύμα των κατασχέσεων θα ενταθεί το 2018, καθώς φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου. Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Σημειώνεται ότι από το 2018 τα πράγματα δυσκολεύουν για τους οφειλέτες, ακόμα και για αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα από τη λήξη της βεβαιωμένης οφειλής, αυτή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας:

• Θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
• Θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί», με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη.
• Θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έρχονται συντάξεις των 480 ευρώ το 2021



Διπλό «χτύπημα» έρχεται για τους συνταξιούχους την επόμενη διετία, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα τη φτωχοποίησή τους και οι εκτιμήσεις προσγειώνουν τη μέση σύνταξη στα 480 ευρώ το 2021.

Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019 με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω κύριες και επικουρικές συντάξεις αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά, με τη νέα μείωση του αφορολογήτου που έρχεται θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας (2,6 εκατομμύρια), καθώς θα απωλέσουν από 1 έως 3 συντάξεις).

Η ΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. Ο Σάββας Ρομπόλης (ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου) εκτιμά ότι το 2021 η μέση σύνταξη θα φθάσει στα 480 ευρώ οδηγώντας σε πλήρη φτωχοποίηση τους συνταξιούχους. Με τα νέα μέτρα από το 2019, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει ζητήσει το ΔΝΤ από 18 δισ. να πάει στα 12 δισ. ευρώ, τότε 1 στους 2 συνταξιούχους θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα του αφορολογήτου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ, κατά τον Σάββα Ρομπόλη. 

Την ιδια ώρα, στοιχεία - σοκ για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων φέρνει στο φως το ίδιο το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα, με τα οποία μία στις τρεις συντάξεις δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ! Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (σύστημα Ηλιος - Δεκεμβριος 2017) φαίνεται ότι σχεδόν μία στις τρεις συντάξεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα, ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων η μέση κύρια σύνταξη από όλα τα ταμεία διαμορφώνεται στα 722 ευρώ. Ειδικότερα, έως 500 ευρώ είναι 617.984 κύριες συντάξεις με μέσο όρο σύνταξης τα 370,72 ευρώ, άλλες 395.237 συντάξεις θανάτου και 144.984 αναπηρικές συντάξεις. Σχεδόν επτά στις δέκα συντάξεις είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο πληρώθηκαν συνολικά 4.496.290 συντάξεις, από τις οποίες 2.851.060 ήταν κύριες, 1.237.924 επικουρικές και 407.306 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα Ταμεία ανήλθε σε 2.311.605.665,79 ευρώ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ. Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.586.480. Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 722,26 ευρώ, από επικουρικές σε 171,67 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,93 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο εισόδημα όσων δικαιούνται κύρια και επικουρική σύνταξη στα 894 ευρώ.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων δείχνουν ότι συνολικά, την τελευταία επταετία ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τους συνταξιούχους. «Οι συντάξεις μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα και με τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου» παρατηρεί το Δίκτυο.

Οπως σημειώνουν ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος και ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Χρονόπουλος, «οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των συνταξιούχων είναι τεράστιες γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στις συντάξεις, είναι και η αύξηση της φορολογίας και οι αυξήσεις στις εισφορές που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 50%». «Εχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο» παρατηρεί το ΕΝΔΙΣΥ.

Τέλος, κατά το ΕΝΔΙΣΥ συντάξεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου. Μάλιστα από το 2019 και μετά οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες.


ΤΑ ΝΕΑ



Άδωνις: Πιστεύω πως ο Τσίπρας πήρε μίζα για να πει αυτά στην Βουλή για την Novartis



Με καυστικό τρόπο επέλεξε να σχολιάσει την εμπλοκή του ιδίου και άλλων προσώπων από την Νέα Δημοκρατία στο σκάνδαλο της Novartis, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην εμπλοκή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση, σχολίασε πως είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται πρόσωπα με καταγγελίες όπως «πιστεύω πως ο κ. Αβραμόπουλος πήρε μίζα» και την ίδια ώρα αυτές οι καταγγελίες να υιοθετούνται από πολιτικά πρόσωπα.

«Με αυτό το σκεπτικό μπορώ και εγώ να πω πως ο Τσίπρας πήρε μίζα για να πει αυτά που θα πει σήμερα στην Βουλή», είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα θέλοντας να τονίσει πως δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο, είπε πως αν βρεθούν λογαριασμοί του στην Ελβετία να τον κρεμάσουν στο Σύνταγμα. Κατέληξε λέγοντας πως «επειδή κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, όλοι αυτοί να είναι έτοιμοι να βρεθούν στα δικαστήρια».

Στην επίθεση με γκαζάκια κατά της επιχείρησης της Μαρέβας Μητσοτάκη αναφέρθηκε επίσης ο Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η Μαρέβα Μητσοτάκη έχει στοχοποιηθεί με τρόπο τόσο χυδαίο που έχω σοκαριστεί. Εχω σοκαριστεί με τον τρόπο που έβαλαν στο κάδρο, συκοφάντησαν, λάσπωσαν, χυδαιολόγησαν πάνω σε αυτή τη γυναίκα, η οποία τι έκανε; Ποιο ήταν το έγκλημα της; Παντρεύτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν νομίζω ότι γυναίκα πολιτικού έχει στοχοποιηθεί στη νεότερη πολιτική ιστορία με τον βαθμό που έχει στοχοποιηθεί η συγκεκριμένη. Και αναμφίβολα επειδή είμαι παθών, τα έχω πάρει όλα και σε μολότοφ και σε γκαζάκια και σε βαριοπούλες καταλαβαίνω πολύ καλά», είπε ο κ. Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Είναι μια νέα γυναίκα που πάει να στήσει την επιχείρησή της, οι πελάτες όταν ακούνε για τα γκαζάκια σταματάνε να πηγαίνουν γιατί φοβούνται, μια νέα γυναίκα πάει να στήσει μια επιχείρηση και δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη γραφειοκρατία αλλά έχει να αντιμετωπίσει και την τρομοκρατία, το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Το κράτος όχι μόνο δεν την προστατεύει αλλά την στοχοποιεί με όλους τους δυνατούς τρόπους».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Δεν τους φοβόμαστε και δεν θα τους περάσει»



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο twiiter για την επίθεση στην επιχείρηση της συζύγου του Μαρέβα.

Έχουν στόχο να πλήξουν εμένα, γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει: «Δεν τους φοβόμαστε και δεν θα τους περάσει».






Βίντεο με την πτώση του Αντόνοφ (An-148)



Και τα 71 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το jet της Saratov Airlines έπεσε στο έδαφος, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο την περασμένη Κυριακή. 

Το αεροσκάφος Αντόνοφ (An-148) συνετρίβη ενώ εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό το Ορσκ και κανένας από τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος δεν επιβίωσε. 

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας κοντά στο σημείο της συντριβής, εμφανίζεται το αεροσκάφος να φλέγεται μέχρι να να συντριβεί στο έδαφος, σηκώνοντας μια στήλη καπνού και φωτιάς. 




Δεκατρείς συμβουλές για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία!



Η κατάσταση της ψυχικής μας υγείας επηρεάζει άμεσα τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μας στις καταστάσεις της ζωής.

Πολλές φορές όμως δυστυχώς επικρατούν κάποιες άχρηστες ιδέες και συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας οι οποίες δεν μας ωφελούν καθόλου, αποτελούν ένα είδος πνευματικών εμποδίων τα οποία μας τραβούν προς τα πίσω, δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε την ουσία της ζωής και δεν ενισχύουν τη διαδικασία της εξέλιξης και βελτίωσης του εαυτού μας προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με το Βούδα, αν συνειδητοποιήσεις πόσο τέλειος είναι ο κόσμος και ξεχάσεις τις ψεύτικες αλλοιώσεις που εσύ προκαλείς στον κόσμο αυτό, τότε θα σηκώσεις το κεφάλι πάνω και θα αρχίσεις να γελάς από χαρά με τον ουρανό.

Έτσι, αν οι άνθρωποι αποδεσμευτούν από διαδικασίες και συμπεριφορές που δεν τους χρησιμεύουν σε τίποτα, τότε σίγουρα η ζωή τους θα μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, το πιο όμορφο και το πιο γαλήνιο.

Ακολουθούν 13 πνευματικά εμπόδια τα οποία αν καταφέρετε με γενναιότητα να αποβάλλετε από τη ζωή σας, τότε τα φτερά σας θα ανοίξουν, οι ορίζοντές σας θα διευρυνθούν και η στροφή προς το καλύτερο θα είναι 180 μοίρες ορατή και αισθητή.


1. Ξεφορτώσου την προσκόλληση με την ύλη: Το να έχεις μία εμμονική επιθυμία να αποκτάς όλο και περισσότερα υλικά αγαθά μπορεί να αποτελέσει την πηγή μίας μακροχρόνιας δυστυχίας μέσα σου. Η επιθυμία είναι η ρίζα της βαθιάς λύπης, πόσο μάλλον αν βασίζεται στην απόκτηση υλικών αγαθών και καταναλωτικών προϊόντων.

2. Ξεφορτώσου τις ενοχές: Το να είσαι συνέχεια ενοχικός δε σε ωφελεί καθόλου και σε απομακρύνει από τη θετικότητα που είναι καλό να υπάρχει στη ζωή σου. Οι ενοχές δεν δίνουν ποτέ τη λύση στο πρόβλημα και την απάντηση στην ερώτηση.

3. Ξεφορτώσου την έντονη αυτοκριτική: Η αυτοκριτική σε πολλές περιπτώσεις είναι καλό πράγμα. Όταν όμως φτάνεις στο σημείο να κατηγορείς συνέχεια τον εαυτό σου ακόμα και για τα λάθη της συμπεριφοράς άλλων, αυτό αποτελεί εμπόδιο στην παραγωγικότητά σου και την ηρεμία του μυαλού σου.

4. Ξεφορτώσου την προκατάληψη: Ένα προκατειλημμένο μυαλό απέναντι σε καταστάσεις και ανθρώπους στενεύει την όραση και δημιουργεί παρωπίδες οι οποίες δεν σε αφήνουν να δεις την πραγματικότητα όπως έχει. Αντίθετα αυτό που βλέπεις είναι μία αλλοιωμένη εκδοχή της, που πατάει πάνω στις απόψεις και τα πιστεύω που δημιουργούν την προκατάληψη.

5. Ξεφορτώσου την αρνητική σκέψη: Η αρνητικότητα στη σκέψη προκαλεί μία μαύρη αύρα η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην αισιοδοξία. Ο αρνητισμός έλκει και προκαλεί μόνο αρνητικά γεγονότα, ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή. Οπότε ξεφορτώσου και άρχισε να τη βλέπεις πιο θετικά..

6. Ξεφορτώσου τη συνεχόμενη σκέψη: Όταν σκέφτεσαι συνέχεια ξεφεύγεις από το παρόν και την παρούσα πραγματικότητα. Η συνεχόμενη σκέψη δημιουργεί άγχος, παραπληροφόρηση του μυαλού και δυστυχία. Δεν σε αφήνει να ζήσεις την κάθε στιγμή της ζωής σου, καθώς εγκλωβίζεσαι στη δίνη μιας συνεχόμενης και αδιάκοπης σκέψης.

7. Ξεφορτώσου την αναζήτηση της έγκρισης των άλλων: Όταν αναζητάς την έγκριση των άλλων αυτό σε κάνει να φαίνεσαι μικρός στα μάτια τους. Φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου και σε όποιον αρέσεις. Σε αυτούς που θα αρέσεις είναι και αυτοί που αξίζουν για σένα.

8. Ξεφορτώσου την κακία προς τους άλλους: Το να κρατάς μανιάτικη πικρία και μίσος απέναντι σε άλλους έχεις ως συνέπεια να εδραιώνει δυσάρεστα συναισθήματα που μαυρίζουν την ψυχή και μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια μέχρι και προβλήματα στην υγεία. Ξεφορτώσου τα έτσι ώστε να απελευθερωθείς από το κακό που προκαλούν.

9. Ξεφορτώσου την αναβλητικότητα: H αναβλητικότητα σε φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο ποτέ. Ο άνθρωπος που αναβάλει συνεχώς δεν θα καταφέρει τίποτα. Κάνε χθες αυτό που είπες θα κάνεις σήμερα και δες τη ζωή και την ψυχολογία σου να βελτιώνεται.

10. Ξεφορτώσου το παρελθόν: Μην αφήνεις τις αναμνήσεις του παρελθόντος να στοιχειώνουν το παρόν σου και να διαμορφώνουν το μέλλον σου. Ότι έγινε έγινε.. Άστο πίσω σου και συνέχισε προς το καλύτερο.

11. Ξεφορτώσου τις κακές παρέες: Αν κάνεις παρέα με 9 επιτυχημένους ανθρώπους, εσύ θα είσαι ο δέκατος. Αν από την άλλη κάνεις παρέα με 9 αποτυχημένους, πάλι εσύ θα είσαι ο δέκατος, όπως έλεγε σοφά η αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Διάλεξε λοιπόν τις παρέες σου έξυπνα και ξεφορτώσου αυτές που δεν σου προσφέρουν κανένα καλό.

12. Ξεφορτώσου να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά: Μην παίρνεις προσωπικά τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο άλλος φανερώνει την ποιότητα του χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει με εσένα.

13. Ξεφορτώσου τις κακές συνήθειες: Ίσως και το πιο σημαντικό. Όταν κόβεις συνήθειες που κάνουν κακό στη σωματική και ψυχική υγεία, θα δεις προφανής και άμεσες αλλαγές στην ποιότητα της ζωής σου. Το σώμα σου θα έχει ευεξία, οι πράξεις σου θα είναι πιο παραγωγικές και η αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσεις θα σου δώσει τη γαλήνη που θα ποτίσει τη ψυχή σου.

Ξεκίνα λοιπόν σιγά σιγά και με συγκέντρωση. Επικεντρώσου κάθε φορά στο να ξεφορτωθείς ένα ένα αυτά τα πνευματικά εμπόδια. Δες τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο. Κοίτα τον ουρανό και γέλα από χαρά και ευγνωμοσύνη για τον άνθρωπο που εσύ είσαι.



Πηγή: mymind.gr


Μανώλης Γλέζος : Βγάλτε από το νου σας τη λέξη Μακεδονία




Με άρθρο του στην Καθημερινή ο Μανώλης Γλέζος παίρνει θέση για το Σκοπιανό

Tο άρθρο του Μανώλη Γλέζου:

Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ.

Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς.

Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ.

Ομως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει.

Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει είναι ένα αρραγές μέτωπο του λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές.

Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.

Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για «παλλαϊκή εθνική έξαρση», παραληρήματα μίσους.

Εζησα αρκετές φορές, μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Το έπος του 1940, τη γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται, δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.

Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.

Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει τον λαό.

Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, αλλά δεν αρκεί. Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Πώς να τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο. Προκύπτει άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση.

Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει.

Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.

Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού.


Γυρίζουν εσπευσμένα στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας – Τρομάζει η πολιτική ένταση



Σε μαραθώνιο αναμένεται να εξελιχθεί η 4η και τελευταία αξιολόγηση, η οποία επισήμως ξεκινάει σε λίγες ημέρες με την άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών. Ωστόσο αυτό που δείχνει να αρχίζει να ανησυχεί τους δανειστές είναι το οξυμένο πολιτικό κλίμα, το οποίο απεύχονται να διαιωνιστεί. Παράλληλα η τελευταία αξιολόγηση δεν θα είναι περίπατος, και αυτό το γνωρίζουν όλοι, αφού εκτός από την βαριά ατζέντα (προαπαιτούμενα) πρέπει να κλείσει η επόμενη ημέρα, καθώς και ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο βασικός φόβος των Βρυξελλών είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ένα βήμα πριν την έξοδο, καθαρή ή μη δεν έχει και μεγάλη σημασία, από το Μνημόνιο. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στείλει στο παρασκήνιο μηνύματα προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να χαμηλώσουν τους τόνους, διότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας «να χύσουν την καρδάρα με το γάλα» τώρα στο τέλος.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί κατά την 48ωρη παραμονή του στην Αθήνα ήταν εξαιρετικά σαφής: «δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους και ζήτησε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεργασία στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι δανειστές πιστεύουν πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα έως τα τέλη Μαΐου, οπότε εκπνέει το χρονικό ορόσημο που έχουν θέσει για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, δεν ήταν προγραμματισμένη για τόσο νωρίς. Ωστόσο κάτι η Novartis, κάτι στο Σκοπιανό, τους αναγκάζει να επισπεύσουν την έλευση τους στην Αθήνα.

Επιστροφή της τρόικας

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία στις 26 Φεβρουαρίου θα καταφθάσουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM ), αλλά και ο Πίτερ Ντόλμαν, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου, για ολιγοήμερη επισκεψη.

Η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα σχετίζεται τόσο με την εφαρμογή των 82 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και με την διαπραγμάτευση των κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με την μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση χρέους. Ουσιαστικά οι συζητήσεις αυτές θα προετοιμαστούν τώρα, αλλά θα μπουν στην τελική ευθεία μετά το Πάσχα και μετά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Από τα 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο που θα εκκινήσουν την 1η Μαΐου, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και η προετοιμασία της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2019, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο εκ νέους υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, η διάθεση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αλλά και η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Αν και τα ανωτέρω προαπαιτούμενα είναι πολιτικά τοξικά για την κυβέρνηση, ο συμβιβασμός που επιχειρείται για την επιτήρηση μετά το Μνημόνιο θα είναι και αυτός επώδυνος.

Ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά οι βασικοί του άξονες που τελούν υπό διαμόρφωση από το EuroWorking Group, τον ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν πως η Ελλάδα θα αξιολογείται μεν στα πλαίσια του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ωστόσο θα εφαρμόζει και ένα συγκεκριμένο προγραμμα μεταρρυθμίσεων, συμβατό με την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της που θα αξιολογείται από το Eurogroup, ειδικά κάθε φορά που θα πρέπει να ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οπότε αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ως καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια είναι μάλλον εξωραϊσμός, δεδομένου ότι η χώρα θα είναι σε πολύχρονη εποπτεία, με αυστηρά χαρακτηριστικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να λαμβάνει χρήματα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα λαμβάνει διευθετήσεις που θα ελαφραίνουν τις ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ελάφρυνση του χρέους

Οι συζητήσεις για το χρέος δεν είναι εύκολες, καθώς θα πρέπει να διασυνδεθούν με την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος και με τη μεταρρυθμιστική της πρόοδο. Τα όποια μέτρα θα κρατούν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και κάτω από το 20% του ΑΕΠ έως το 2060. Ειδικά, στη βάση του λεγόμενου «γαλλικού μοντέλου» έχει εξεταστεί οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF και τον ESM να μην υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, τουλάχιστον έως το 2037.

Οι βασικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το χρέος αφορούν στην επιμήκυνση του χρόνου ωριμάνσεων των δανείων ακόμη και έως τα 15 έτη, στην κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου χάριτος που λήγει το 2022 για τα ευρωπαϊκά δάνεια και στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Σημαντική θεωρείται η άποψη που θα εκφράσει το ΔΝΤ για τις εν λόγω παρεμβάσεις, καθώς θα πρέπει να πιστοποιήσει πως θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος όταν εφαρμοστούν.



Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Αυστριακός αντικαγκελάριος: Τμήμα της Σερβίας το Κόσοβο



«Το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας» τονίζει σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα Politika, ο αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος μεταβαίνει την Κυριακή στο Βελιγράδι για συνομιλίες με την σερβική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως το κόμμα του είχε επικρίνει έντονα, πριν από χρόνια, την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που τώρα είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει.

Κατά την άποψή του, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι υπόθεση της Σερβίας και θα ήταν ο λάθος δρόμος να ασκηθεί σχετικά με αυτό πίεση στη Σερβία, ενώ η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Στη συνέντευξή του στην Politika, ο Στράχε χαρακτηρίζει ως «επιθυμητό» το δικαίωμα για «αυτοδιάθεση και αυτονομία» των Σέρβων που ζουν στα βόρεια του Κοσόβου, για το οποίο όμως, όπως σημειώνει, θα απαιτούνταν μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις, και ο ίδιος έχει το αίσθημα πως το Κόσοβο σε αυτό το ζήτημα κρατά "πολύ αδυσώπητη" στάση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος θα έχει συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπράναμπιτς, τον υπουργό Περιφερειακής Διοίκησης, Μπράνκο Ρούζιτς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιβίτσα Ντάτσιτς, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αρχές της εβδομάδας επίσκεψη στην Κροατία και την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί επίσημα την Αυστρία.

Από τους Αυστριακούς συνομιλητές του, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο σέρβος πρόεδρος είχε λάβει διαβεβαιώσεις για δυναμική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ, από την Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Έχοντας στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ το 2025, το Βελιγράδι έχει «ανοίξει» έως τώρα 12 από τα 35 κεφάλαια με τις Βρυξέλλες, με τα δύο από αυτά να έχουν «κλείσει» προς το παρόν, ενώ ιδιαίτερα δύσκολο φέρεται να εμφανίζεται για τη σερβική πλευρά το Κεφάλαιο 35, που αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσόβου, της οποίας την ανεξαρτητοποίηση, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, εξακολουθεί να απορρίπτει το Βελιγράδι.

Η Αυστρία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Σερβία, των οποίων το ύψος ανέρχονταν το 2016 σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στενές είναι και οι κοινωνικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς στην Αυστρία ζουν σήμερα 118.669 Σέρβοι οι οποίοι αποτελούν, μετά τους Γερμανούς, την πολυπληθέστερη ξένη κοινότητα ευρωπαϊκής χώρας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυριαρχεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια τις πολιτικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Αυστρία και Σερβία, την οποία Αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως τον «κεντρικό εταίρο» της Βιέννης στα Βαλκάνια, ενόψει και της πολύ στενής συνεργασίας τους στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015.


in.gr με πληροφορίες από Reuters


Εμπρηστικός μηχανισμός στην επιχείρηση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα



Εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από γκαζάκια εξερράγη σε επιχείρηση που διατηρεί η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα.

Οι δράστες τοποθέτησαν τον μηχανισμό στο κατάστημα Zeus & Dione της Μαρέβας Μητσοτάκη.

Από τη φωτιά που ακολούθησε προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο της επιχείρησης. 

Ήδη αναζητείται υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή με στόχο τον εντοπισμό των δραστών.


Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Δημήτρης Παρθένης



Ο οραματιστής σχεδιαστής, που μέσα από το brand Parthenis επικοινώνησε την αγάπη του για την κομψότητα και το απέριττο ντύσιμο, αλλάζοντας την ελληνική μόδα, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, την μπουτίκ Brigitte, το 1970 στην Αθήνα, στο οποίο εκτός από τα πράγματα που πουλούσε σχεδίασε τις προσωπικές του σειρές. 

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, Δεύτερα, στη 1.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

Η οικογένειά του, παρακαλεί, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν στην «Πνοή Αγάπης», τον Σύλλογο Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με καρκίνο και των Οικογενειών τους που επιτελεί έργο στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».


Οι έριδες απειλούν ακόμη και την ύπαρξη των Σοσιαλδημοκρατών



Υπαρξιακή απειλή για τον νεογέννητο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία αποτελούν οι έριδες στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Οι Κασσάνδρες σε όλη την Ευρώπη προβλέπουν ότι το ιστορικό κεντροαριστερό κόμμα της Γερμανίας θα ακολουθήσει την πορεία των ιδεολογικών του συντρόφων σε Γαλλία και Ολλανδία. Μετά το δεινό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όπου το SPD έφθασε στο πιο χαμηλό ποσοστό στην ιστορία του με 17%, η επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας με την Αγκελα Μέρκελ μάλλον δεν αμβλύνει τις ανησυχίες.

Οπως επισημαίνει σε άρθρο του ο ανταποκριτής του διαδικτυακού περιοδικού Politico, ο Μάρτιν Σουλτς δεν ήταν ο σωτήρας του SPD, όπως πολλοί ήλπιζαν. Αξιωματούχοι του κόμματος παραπονούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ο ηγέτης του κόμματος δεν διαθέτει σχέδιο, ούτε και όραμα.

Η μεταστροφή του, που οδήγησε στη σύναψη συμφωνίας μεγάλου συνασπισμού, στέρησε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας του. Παρά την απόφαση του Σουλτς να παραιτηθεί από την ηγεσία, μετά την έγκριση της πρότασης συνασπισμού από τη βάση του κόμματος στις αρχές Μαρτίου, το SPD δεν αναμένεται να ανακάμψει.

Εξέχουσα θέση στη συμφωνία καταλαμβάνει η αποδοχή προτάσεων των Σοσιαλδημοκρατών για ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Η ηγεσία του SPD εκτιμά ότι η χρηματοδότηση της ανακαίνισης σχολικών μονάδων, η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η κατασκευή χιλιάδων νέων κατοικιών ελεγχόμενου ενοικίου, η πρόσληψη χιλιάδων νέων νοσηλευτών για την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και η ενίσχυση της άμυνας, θα πείσουν τη βάση του κόμματος και τα 460.000 μέλη του για την ανάγκη υπερψήφισης της πρότασης σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, όμως, την παρουσία του σχεδιάζει να κάνει ιδιαίτερα αισθητή το νέο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή Βουλή, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Παρότι το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας δεν προσδίδει στην AfD τον επίσημο «τίτλο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κοινοβουλευτική παράδοση επιτάσσει ότι το ακροδεξιό κόμμα θα απολαμβάνει σημαντικά προνόμια στην Μπούντεσταγκ.

Κάθε φορά που η καγκελάριος Μέρκελ θα μιλάει από το βήμα της Βουλής, η AfD θα είναι το πρώτο κόμμα με δικαίωμα απάντησης, ενώ στη συζήτηση του προϋπολογισμού, το κόμμα θα δικαιούται να πάρει πρώτο τον λόγο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian στο Βερολίνο, Φίλιπ Ολτερμαν.

Το κόμμα έχει ήδη εκμεταλλευθεί τη θέση του, διορίζοντας τον γνωστό πολέμιο των προγραμμάτων διάσωσης εντός Ευρωζώνης και επικριτή της ΕΚΤ, Πέτερ Μπέρινγκερ, ως επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Προϋπολογισμού. Μέσω του Μπέρινγκερ, η AfD θα έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί την ψήφιση νόμων με τους οποίους διαφωνεί. Επίσης, το κόμμα εξασφάλισε την προεδρία δύο ακόμη σημαντικών κοινοβουλευτικών επιτροπών: των Νομικών Θεμάτων και του Τουρισμού.

Τα μέλη του ομοσπονδιακής Βουλής, αντιμέτωπα με το φάσμα της εκλογής σημαντικού αριθμού βουλευτών της άκρας Δεξιάς τον περασμένο Ιούνιο στην Μπούντεσταγκ, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής των κοινοβουλευτικών κανόνων, έτσι ώστε κάθε συνεδρίαση να ανοίγει με ομιλία του αρχαιότερου βουλευτή και όχι του γηραιότερου, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Αυτό δεν επέτρεψε στον ακροδεξιό Βίλχελμ φον Γκότμπεργκ, γνωστό αρνητή του Ολοκαυτώματος, να ανοίγει τις συνεδριάσεις της Μπούντεσταγκ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, όμως, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της AfD δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του Κοινοβουλίου – παρότι το σύνολο των επερωτήσεων που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα αφορούν τα δύο «αγαπημένα» τους ζητήματα: το μεταναστευτικό και οι δραστηριότητες της άκρας Αριστεράς.

Σε πρόσφατο άρθρο της η αριστερή εφημερίδα TAZ σχολίαζε: «Η AfD ανέχεται ναζιστικά συνθήματα στις συγκεντρώσεις της και χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο ως σκηνικό προκλήσεων. Αυτό δεν επηρεάζει τη δημοτικότητά της, καθώς αυτό ακριβώς επιθυμούν οι ψηφοφόροι της: ένα δεξιό κόμμα διαμαρτυρίας».

Κόρμπιν και SPD

«Η βάση του SPD αναζητεί τον δικό της Κόρμπιν», έγραφε η ιστοσελίδα της Deutsche Welle. Ο τίτλος παρέπεμπε στον ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, που προχώρησε σε αριστερόστροφη ανανέωση και όχι μόνο επιβίωσε εσωκομματικά αλλά και οδήγησε σε άνοδο το κόμμα του στις εκλογές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι Jusos, οι νέοι του SPD, που έκαναν καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα με σύνθημα «γραφτείτε και ψηφίστε όχι» (στον μεγάλο συνασπισμό). Από την Πρωτοχρονιά και μετά γράφτηκαν 24.400 νέα μέλη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 464.000. Παραμένει αμφίβολο, όμως, αν οι αμφισβητίες καταφέρουν να γείρουν την πλάστιγγα.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αναζητούν στα χιόνια τα αίτια της τραγωδίας



Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη την Κυριακή κοντά στη Μόσχα λίγο μετά την απογείωσή του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 71 επιβαίνοντες σε αυτό.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε τη συντριβή, η οποία συνέβη σε θερμοκρασίες γύρω στους-5 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά περιόδους σημειώνονταν χιονοπτώσεις.

Ερευνητές δήλωσαν πως ξεκίνησαν ποινική έρευνα για το ατύχημα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Το αεροσκάφος, τύπου AN-148, που ανήκε στη ρωσική εταιρία Saratov Airlines, πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στην πόλη Ορσκ στην περιοχή Ορενμπούργκ, περίπου 1.500 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και διέταξε τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος ακύρωσε εξαιτίας του δυστυχήματος το ταξίδι του στο Σότσι, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα
«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, κανείς δεν επέζησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η εισαγγελία που ειδικεύεται στις μεταφορές ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες, 65 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, είναι νεκροί και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας.

Τηλεοπτικά πλάνα από τη σκηνή του δυστυχήματος  δείχνουν συντρίμμια του αεροπλάνου, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία μηχανή, να κείτονται στους αγρούς πάνω σε πυκνό στρώμα χιονιού.

Ελικόπτερα βρίσκονταν στον τόπο  καθώς και διασώστες σε ειδικά οχήματα που κινούνται πάνω στο χιόνι. Αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων δήλωσε πως δύο σοροί έχουν βρεθεί στο σημείο.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2010. Η Ελένα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση έδειξαν συγγενείς να περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ορσκ, ορισμένοι κρατώντας το κεφάλι στα χέρια τους.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 πως μία ομάδα ψυχολόγων βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης.



ΤΑ ΝΕΑ


Δήμαρχος Σκοπίων: 'Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της ιστορίας μας'



Η κοινωνία των Σκοπίων κατάλαβε ότι ο εθνικιστικός λόγος του Γκρούεφσκι αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, ανέφερε ο Πέτρε Σιλέγκοφ.

"Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια" τονίζει ο δήμαρχος των Σκοπίων και στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο Σιλέγκοφ εξηγώντας την άποψή του, λέει πως όταν μιλά κάποιος για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεται στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν, και υπογραμμίζει πως ο ίδιος προτιμά να τον βλέπει περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.

Ο δήμαρχος των Σκοπίων και αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών στην πΓΔΜ εκφράζει τη βούληση τόσο του ίδιου όσο και του φίλου του, όπως τον αποκαλεί, Ζόραν Ζάεφ, να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν. "Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς" αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, διέκρινε διάθεση και βούληση να λυθεί το ζήτημα και από τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας.

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε τον λόγο του εθνικιστικό και σημείωσε πως ίσως στην αρχή της πολιτικής του καριέρας να φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός, αλλά σύντομα κατάλαβαν ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό τους πρόβλημα που πρέπει να λύσουν.

Ερωτηθείς για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της πΓΔΜ, ο δήμαρχος των Σκοπίων υποστηρίζει πως η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμα όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992 και ότι δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, προσθέτει, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες και συμπεραίνει πως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί απειλή για κανένα στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σιλέγκοφ αναφερόμενος στα οφέλη από την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, τόνισε πως θα βοηθήσει τη χώρα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.



Πηγή : news247.gr