Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ν.Δ. : Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Αχαΐας, κ. Ιάσων Φωτήλας, σε απάντηση της χθεσινής συνέντευξης του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση στην υγεία “τον Γενάρη του 2017 είναι απείρως καλύτερη σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2015” σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, αποδεικνύοντας έτσι πως έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. 

Αν ο κ. Πολάκης είχε επισκεφθεί για παράδειγμα το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας θα είχε διαπιστώσει το ακριβώς αντίθετο. Η κατάσταση που επικρατεί στις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου είναι απελπιστική παρά τις τεράστιες προσπάθειες των εργαζομένων. Κτιριακές εγκαταστάσεις υπό κατάρρευση, απαρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, ακατάλληλα δωμάτια και ανύπαρκτοι βοηθητικοί χώροι είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι ασθενείς και προσωπικό. Προβλήματα που διαπίστωσε και το κλιμάκιο του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκε το νοσοκομείο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 30 νοσηλευόμενοι και οι συνοδοί τους μοιράζονται 2 τουαλέτες.

Ό,τι και να ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια: Η υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». 


Νέα Δημοκρατία : Μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης η Κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης η Κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη ακόμη και απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ενωμένοι για την Πατρίδα μας. 

Μόνον έτσι εξηγείται η άρνησή της να αποδοκιμάσει τους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες, που εκτοξεύουν απειλές διαφωνώντας με το συλλαλητήριο της Αθήνας. 

Aς της υπενθυμίσουμε, λοιπόν, το αυτονόητο: Μαζικές εκδηλώσεις πολιτών κανείς δεν μπορεί να τις διαβάλει, όσο και να το επιθυμεί και η Κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ό,τι επιθυμούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας».


Αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών: Στα €101 δισ τα ληξιπρόθεσμα, παρά τις 500 κατασχέσεις κάθε μέρα



Μαύρη τρύπα: Το 2017 δημιουργήθηκαν €10,253 δισ. νέα χρέη

Ούτε οι αθρόοι συμψηφισμοί οφειλών και το πογκρόμ των κατασχέσεων του 2017 κατάφεραν να ανακόψουν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων φόρων στην εφορία. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το 2017 έκλεισε με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 101,855 δισ. ευρώ στην εφορία. 


Μόνον σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, δημιουργήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ νέα χρέη από απλήρωτους φόρους, ενώ ασκήθηκαν κατασχέσεις σε 14.781 οφειλέτες (περίπου 500 κάθε μέρα).
Το 2016 είχε κλείσει αφήνοντας πίσω του 91,778 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στη συνέχεια, στη διάρκεια του 2017, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει τα 2,678 δισ. ευρώ από αυτά. Την ίδια ώρα όμως, επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφηναν απλήρωτα άλλα … 12,931 δισ. ευρώ από τρέχοντες φόρους! Και από αυτά όμως τα περίπου 13 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ πρόλαβε  τελικά να εισπράξει τα 2,391 δισ. ευρώ πριν κλείσει η χρονιά. Μαζί με τα 1,3 δισ. νέα χρέη του Δεκεμβρίου, η «κληρονομιά» που αφήνει τελικά το 2017 στους πολίτες φτάνει στα 101,2 δισ. ευρώ. 

Για να εισπράξει όμως και αυτά τα 5,1 δισ. που κατάφερε η ΑΑΔΕ, επιστράτευσε κατασχέσεις καταθέσεων, αθρόους συμψηφισμούς φόρων  αλλά και ρυθμίσεις χρεών. Κατασχέσεις υπέστησαν μέχρι και το τέλος του 2017 1.050.077 φορολογούμενοι ενώ στον προθάλαμο για αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται και άλλοι 1.744.115  οφειλέτες, που περιμένουν και αυτοί την σειρά τους.  Απλήρωτα χρέη στην εφορία έχουν συνολικά 4.068.857 φορολογούμενοι.


Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


FT: O Τσίπρας παίζει πόκερ με το «Μακεδονικό»



Αντιμέτωπος με σφοδρές λαϊκές και πολιτικές αντοδράσεις βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης σε όποια λύση προκρίνεται με αναφορά του νόματος Μακεδονία αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρές λαϊκές και πολιτικές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε λύση με τον όρο «Μακεδονία», αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι FT, επισημαίνοντας ότι το 60% των πολιτών δεν επιθυμεί σύνθετη ονομασία.

Στις αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και το επερχόμενο της Αθήνας καθώς και οι βολές της αντιπολίτευσης  με τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι αγνόησε τους πολιτικούς αρχηγούς στις συνομιλίες με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχεται πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές» κυβερνητικούς εταίρους τους ΑΝΕΛ, που έχουν τοποθετήσει το Μακεδονικό στο επίκεντρο της πολιτικής τους ταυτότητας.

Παράλληλα, επισημαίνεται στο άρθρο, η Εκκλησία που στην αρχή έμοιαζε να στηρίζει τον κ. Τσίπρα, τώρα εμφανίζεται να αντιδρά σε ενδεχόμενο συμβιβασμό. Πρόκειται για ένα χάος που φαντάζει αδύνατο να τιθασευθεί σχολιάζει η εφημερίδα και διερωτάται ποιο όφελος θα μπορούσε αποκομίσει απ' όλο αυτό ο έλληνας Πρωθυπουργός.  

Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική σε μια χρονική στιγμή που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Για τους δυσαρεστημένους Έλληνες που βρίσκονται υπό την κηδεμονία των πιστωτών για περίπου μία δεκαετία, ίσως το ζήτημα να αποδειχθεί στη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.



Πηγή: skai.gr


Στοιχεία σοκ για την σεξουαλική κακοποίηση από το Χαμόγελο του Παιδιού: Φοβούνται την καταγγείλουν



Ένα 12χρονο κορίτσι, το απόγευμα της Δευτέρας χτύπησε την πόρτα του Χαμόγελου του Παιδιού στο Αγρίνιο, καταγγέλλοντας τον πατέρα της για κακοποίηση. Πρόκειται για μια από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός στα 22 χρόνια λειτουργίας του. Μόνο πέρσι, το Χαμόγελο στάθηκε στο πλευρό 90.675 παιδιών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των δράσεων που παρουσίασε χθες το Χαμόγελο του Παιδιού, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» το 2017 δέχτηκε 221.152 κλήσεις, από τις οποίες το 37,5% ήταν καταγγελίες για παιδιά σε κίνδυνο. Οι 848 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά. Το 39% αυτών των καταγγελιών ήταν για παιδιά μέχρι έξι ετών και στο 51% οι καταγγελίες σχετίζονταν με παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 37,5% των καταγγελιών, θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, το περσινό έτος πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχε ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον. Μάλιστα, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου, με το 47% να αφορά παιδιά σε παραμέληση.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, «οι αριθμοί δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι το φαινόμενο της μη αύξησης των καταγγελιών που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας απέναντι στα παιδιά, καθώς, από τις ιστορίες που δημοσιοποιούνται, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται».

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι κάθε φορά που δημοσιοποιείται ένα τέτοιο περιστατικό, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχεται πολύ περισσότερες κλήσεις.

Μεταξύ άλλων, το Χαμόγελο στήριξε 17.731 παιδιά οικογενειών, φορέων και δομών προσφύγων, που πλήττονται από τη φτώχεια. Σε ποσοστό 74,3% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχολούνταν σε επισφαλή εργασία.

Στον τομέα της υγείας, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει διακομιδές για 2.803 νεογνά και παιδιά, εκ των οποίων τα 637 ήταν νεογνά και βρέφη. Υποστηρίχθηκαν και 1.267 παιδιά με προβλήματα υγείας, από τα οποία τα 309 ήταν ανασφάλιστα.

Μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης ισάριθμων εξαφανισμένων παιδιών. Από αυτά, τα 115 βρέθηκαν, τρία αναζητούνται ακόμα, ενώ για δέκα παιδιά διακόπηκε η επικοινωνία.

Συνολικά, 297 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 σπίτια του Οργανισμού, πανελλαδικά, από τα οποία τα 58 ήρθαν το 2017. Αλλα 55 ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ σπουδάζουν, εργάζονται ή αναζητούν εργασία.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που λειτουργεί και τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που χρησιμοποιεί. «Μία αδικία που την αισθανόμαστε διαχρονικά», τόνισε. Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να ξεκινήσει πάλι σειρά επαφών με υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές, ενώ έχει ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση «για την εξαίρεση από τη φορολόγηση των Οργανισμών που κάνουν πραγματική δουλειά».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ

221.152 τηλεφωνικές κλήσεις δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού το 2017

848 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά

37,5% των καταγγελιών παρουσίαζαν ως θύτες τους ίδιους τους γονείς

134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο δέχθηκε το Χαμόγελο το 2017

297 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 σπίτια του Οργανισμού, πανελλαδικά, από τα οποία τα 58 ήρθαν το 2017


ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Ελεύθερος Τύπος


Ληστεία με πυροβολισμούς και ...ψεκασμούς στα ΕΛΤΑ Νικόπολης



Κινηματογραφική ληστεία σημειώθηκε το πρωί σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, όπου δύο άγνωστοι «ψέκασαν» με σπρέι οδηγό των Ταχυδρομείων, αρπάζοντας το όχημα τύπου «βαν» που οδηγούσε και εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο έπεσαν και πυροβολισμοί, όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία. Το όχημα των ΕΛΤΑ -που εκτιμάται ότι μετέφερε και χρήματα- βρέθηκε λίγο αργότερα εγκαταλελειμμένο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Αστυνομικοί που το ερεύνησαν διαπίστωσαν ότι ήταν άδειο. Ο 50χρονος υπάλληλος των ΕΛΤΑ μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», ενώ η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των ληστών.


Πηγή : in.gr


Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ: Ενα στα δύο νοικοκυριά στηρίζεται σε συντάξεις



Διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ των χαμηλών μεσαίων εισοδημάτων και ελλοχεύει κίνδυνος για το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης σύμφωνα με τα ευρήματα της 6ης κατά σειρά έρευνας οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Τρία σημαντικά στοιχεία από την έρευνα όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είναι ότι παρά τα σημάδια βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών πάνω από 70% των νέων θέλουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, το 51% των νοικοκυριών στηρίζεται σε συντάξεις παρά τις επιμέρους περικοπές και 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.

«Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος την κατάσταση ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας του και 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1006 νοικοκυριών, στο διάστημα 15 έως 21 Νοεμβρίου 2017 έχουν ως εξής:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

- Οριακή βελτίωση παρατηρείται αναφορικά με την εισοδηματική κινητικότητα. Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά (34,2%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (έως 10.000 ευρώ ).

- Το 62,4% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό (35,6% έναντι 22,2% στην έρευνα 2016) δηλώνει σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης. Η γενικότερη κάμψη που παρατηρείται στα εισοδήματα αντανακλάται και από τα ετήσια στοιχεία που δημοσιεύει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ όπου για το 2017 ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός ανήλθε στα 1021,13 ευρώ ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με το 2016 όπου ήταν στα 1057,21 ευρώ.

- Σαφέστατη είναι η τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων (στην κατηγορία άνω των 30.000 ευρώ παρουσιάζεται αύξηση στο 14,1% του πληθυσμού). Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα νοικοκυριά που έχουν ένα άνεργο στο νοικοκυριό. Επιπρόσθετα, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 3,1% του πληθυσμού καταφέρνει να αποταμιεύσει. Σε πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (Ιούλιος 2017), επισημαίνεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει το 26% του εισοδήματος και το 37,5% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων μετά την έναρξη της κρίσης.

- Το 14,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών), το κατώφλι σχετικής φτώχειας μειώθηκε από τις 7,178 στο 2010 στις 4.500 ευρώ το 2016, ένδειξη σημαντικής μείωσης των μεσαίων εισοδημάτων. Αν λαμβάναμε ως μέτρο σύγκρισης το κατώφλι φτώχειας του 2010, τότε περίπου τα μισά νοικοκυριά θα θεωρούνταν σήμερα φτωχά (48%).

- Το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας εμφανίζεται σταθερά υψηλό, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 16,3% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,2% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία. Πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά (61,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους. Σημειώνεται ότι τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά και τα νοικοκυριά με ανέργους αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

- Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, καθώς το 63.6% για το 2017- 73,5% για το 2016- αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (το 27,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 5,1% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων). Τούτο συναρτάται με τις προβολές των νοικοκυριών σχετικά με την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις, αλλά και τις χαμηλές προσδοκίες που σχετίζονται με τις προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών του νοικοκυριού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ (34,3% το 2017 έναντι 26,9% το 2014).

- Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, παρά τις επί μέρους περικοπές. Η σύνταξη συνεχίζει να λαμβάνει χαρακτηριστικά στοιχεία υποκατάστατου κοινωνικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ο δείκτης φτώχειας θα ανερχόταν στο 52,9% του πληθυσμού.

- Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά 5,9%, που υποδηλώνει αδυναμία των ελληνικών εγχώριων νοικοκυριών να αναπτύσσουν βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι για μια μεγάλη μερίδα νοικοκυριών, η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας λειτουργεί ως συμπληρωματικό εργαλείο εισοδηματικής ενίσχυσης (με τη μορφή επιδόματος).

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ

- Το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών, το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται στο 7,3% (το χαμηλότερο από την  πρώτη μέτρηση).

- Περισσότεροι από 1 εκ. πολίτες βρίσκονται ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελάχιστου πλαισίου κοινωνικής προστασίας που θα συνδυάζει οικονομική- κοινωνική στήριξη και παροχές σε είδος, με σκοπό την επανένταξη στην αγορά εργασίας και όχι την περιθωριοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σχεδόν 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, γεγονός που απειλεί με απαξίωση τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

- Η οικονομική περιθωριοποίηση δεν αφορά μόνο τον άνεργο πληθυσμό αλλά και ομάδες εργαζόμενων. Περισσότερα από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490 ευρώ καθαρή αμοιβή).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

- Το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης, καθώς το 9,0% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε ένα τουλάχιστο μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (τούτο συνδέεται με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400,000 οικογένειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 710,000 Ελλήνων πολιτών από την απαρχή της κρίσης (2010-2016).

- Ανησυχητική θεωρείται η τάση συνέχισης του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό ρεύμα δε φαίνεται να υποχωρεί. Το 40,1% των νοικοκυριών θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας. Στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 72,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευπορότερα και πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, δηλαδή όσοι έχουν σωρεύσει υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα μας θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

- Το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών βρίσκεται σε μια πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής. Καθώς οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τα νοικοκυριά το 2015 πλέον δεν είναι σε ισχύ, αναμένεται να διευρυνθεί ο κύκλος των πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ήδη στο τέλος του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δις (από 89 δις το 2016, στοιχεία ΑΑΔΕ). Τα τελευταία χρόνια, πάνω από 185,000 νοικοκυριά έχουν υποστεί δέσμευση/ ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ αναμένεται να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για πάνω από 1 εκ. οφειλέτες. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το επόμενο διάστημα θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

- Το 31,1% (από 27,3% το Δεκέμβριο 2016) των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (αφορά περίπου 450,000 νοικοκυριά). Πολύ εντονότερα εκδηλώνεται το πρόβλημα στα φτωχότερα και μονομελή νοικοκυριά (με ποσοστά άνω του 40%).

- 1 στα 4 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος, και επιπρόσθετα το 14,8% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ). Tο 20,2% των ιδιοκτητών είναι διπλά υπόχρεοι για το ακίνητό τους: παράλληλα με την καταβολή ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβάλλουν και τις δόσεις του στεγαστικού δανείου.

- Το 32,2 % εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος. 1 στα 5 (21%) νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ το 35,8% εξ αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές. Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών ανέρχεται, με βάση στοιχεία της ΤτΕ σε 89,7 δις. Τα 64,1 δις αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 25,6% καταναλωτικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των νοικοκυριών ανέρχονται στο 46,1%.

- Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο 48,3% των στεγαστικών δανείων (αυξημένο ποσοστό από το 40% το 2016). Ωστόσο, 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν και επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν (δανειακές, φορολογικές και άλλες).

- Παρά τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, η δυνατότητα ανταπόκρισης των νοικοκυριών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης καθώς σε σχέση με το 2016 καταγράφεται μια μείωση 9 ποσοστιαίων μονάδων των νοικοκυριών που δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (25% το 2017, από 34% στην έρευνα του 2016).

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

- Παρά τη σχετική βελτίωση ορισμένων δεικτών κατανάλωσης, σε ευρείες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζεται η πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης. Σχετικά με τις τάσεις κατανάλωσης,  μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%) στα είδη διατροφής (40,2%) και τα οικιακά είδη (40,1%), που συνδέεται με μεταβολή καταναλωτικών προτύπων στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.

- Διευρύνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που δήλωσε ότι αύξησε την ιδιωτική δαπάνη για τους την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη (4η συνεχή χρονιά) και τη θέρμανση.  Αυτό το εύρημα αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του νεοσύστατου προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού καθώς και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών για τις δημόσιες δομές υγείας. Η τάση αυτή διεύρυνσης της ιδιωτικής δαπάνης για την εξασφάλιση αγαθών κοινωνικού χαρακτήρα (υγεία, θέρμανση) αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κοινωνική ευημερία εν γένει.
22) Το 47,8% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ανέβαλλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές  και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας.  Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά έχει καθυστερήσει να επισκευάσει οικιακή ηλεκτρική συσκευή και να κάνει service στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά καθυστερεί να εξοφλήσει τα κοινόχρηστα. Βάσει των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά στα κατώτατα εισοδηματικά κλιμάκια έχουν αυξήσει τα έξοδα σε οικιακούς λογαριασμούς κατά 17%, και σε μεταφορές 25% από το 2009.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

- Αξιοσημείωτη αύξηση, σημείωσε η χρήση του πλαστικού χρήματος για την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοικοκυριού. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν θεαματική μεταβολή των τάσεων σχετικά με τις συναλλακτικές συμπεριφορές των καταναλωτών, καθώς πλέον το 74% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα και e-banking για αγορά αγαθών και πληρωμή λογαριασμών, ενώ το 22,8% προτιμά να πληρώνει μόνο με μετρητά (από 46,0% στην προηγούμενη μέτρηση). Η σημαντική αυτή μεταβολή στην καταναλωτική συμπεριφορά πιθανότατα οφείλεται στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, στην σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το χτίσιμο του αφορολόγητου και στην φορολοταρία. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για εξορθολογισμό ή και εξάλειψη ακόμα υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων και θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο συμμόρφωσης των τραπεζών με τις οδηγίες της ΤτΕ για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή για το σύνολο του πληθυσμού.

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

- Σχετικά με τις εισοδηματικές παρεμβάσεις στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής, οι πολίτες φαίνεται να επιδοκιμάζουν τις στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Το 37,2% υποστηρίζει ότι το κοινωνικό πλεόνασμα έπρεπε να διανεμηθεί σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, το 33,0% θεωρεί δίκαιη μια αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ το 9,6% αξιολογεί πιο σημαντική την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

- Στο σκέλος της αξιολόγησης της φορολογικής πολιτικής, φαίνεται να αποτελεί ευρύ αίτημα της κοινωνίας ότι για να λειτουργήσουν αποδοτικά οι φόροι («να πιάσουν τόπο») θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες από την κυβέρνηση στον τομέα υγείας (73,2%), την εκπαίδευση (45,8%) και την τόνωση της απασχόλησης και των επενδύσεων (40,0%).


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν τους θέλει πλέον κανένας! Μελανσόν : Ζήτησε να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά



Δεν θέλει πλέον κανένας σοβαρός, παρά μόνο αυτοί που εκμεταλλεύονται τον Τσίπρα και περνάνε ότι θέλουν σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων για την δικιά τους τσέπη.

Το Κόμμα της Αριστεράς, του Ζαν-Λικ Μελανσόν, απαίτησε να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τη λύπη του γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός προωθεί τη λιτότητα, στο σημείο να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος δουλικά στις απαιτήσεις της ΕΕ.«Έχει έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς και ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα του ΚΕΑ αγωνίζονται, το καθένα στη χώρα του, ενάντια σε τέτοιες πολιτικές. Το ΚΕΑ δεν μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του ταυτόχρονα τους αντιπάλους και τους υποστηρικτές αυτής εκεί της Ευρώπης» λέει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι σχολίασε :«Είναι νόμιμη η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι απόψεις για το ζήτημα ποικίλουν εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά σε μεγάλο βαθμό η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στιγματίζεται από τον εκβιασμό της Τρόικα και της γερμανικής κυβέρνησης».






Τρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -Πυρά για παραιτήσεις, υπουργεία και FYROM


Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΑΝΕΛ ότι «δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο» να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά και την προσωπική δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι θα μείνει «με τον Τσίπρα ως το τέλος», η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παραμένει στα ύψη.

Μάλιστα, αυτή η ένταση προκαλεί ερωτήματα και πυροδοτεί νέα σενάρια πολιτικής αστάθειας, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορεί να αντέξει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δοκιμάζεται σοβαρά από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αλλά ακόμη κι αν δεν προκύψει τελικά συμφωνία με τη FYROM, είναι αβέβαιο αν η συγκυβέρνηση, με την παρούσα μορφή της, θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται στα οικονομικά θέματα, στο άμεσο μέλλον.

Παπαδημούλης: Ο Δ. Καμμένος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση

Λάδι στη φωτιά έριξε η σημερινή παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μετά τον Νίκο Φίλη, που κατηγόρησε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο ότι «συναγελαζόταν με βασανιστές της χούντας», εξεπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι απώτερος στόχος τού εν λόγω βουλευτή είναι να ρίξει την κυβέρνηση.

«Ο κ. Δ. Καμμένος έχει έναν οίστρο που υπερβαίνει τα όρια, αντιπολιτευτικό, και μάλλον αυτός υπηρετεί ένα σχέδιο, κατά τη γνώμη μου, που έχει στόχο τη ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ενδεχομένως και τη ρήξη εντός των ΑΝΕΛ» είπε μιλώντας στον Real FΜ ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Δημήτρης Καμμένος είναι στριμωγμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

«Νομίζω ότι ο κ. Δ. Καμμένος, ευτυχώς, δεν εκπροσωπεί και με αυτή του την υβριστική και χυδαία συμπεριφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από ό,τι πληροφορούμαι, για αυτά που λέει και κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι στριμωγμένος και απομονωμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Για να σας το λέω, κάτι θα ξέρω» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ας σημειωθεί ότι προ διημέρου ο Δημήτρης Καμμένος είχε χαρακτηρίσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη «δωσίλογο» και «πολιτικό χαφιέ», επειδή έστειλε σημείωμα και φωτογραφίες στους ευρωβουλευτές της ΕΕ και «κάρφωνε» τους πολιτικούς που πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Σκουρλέτης: Δεν μας χαροποιεί η στάση των ΑΝΕΛ

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η στάση των ΑΝΕΛ θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων, είπε ότι «προφανώς δεν είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους ή μας χαροποιεί ότι έχει διαφορετική προσέγγιση (σ.σ.: ο μικρός εταίρος). Και πρέπει να κοιτάμε και την ένταση. Διαφορετικά τα λέει ο κ. Δ. Καμμένος και διαφορετικά τα λέει το κόμμα των ΑΝΕΛ», σημείωσε. Ενώ για το αν ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας, παρότι διαφωνεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, είπε λακωνικά: «Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο κ. Καμμένος»!

«Δεν μπορούμε να πάμε σε οριακές συναινέσεις»

Κληθείς να απαντήσει στο πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «τα εθνικά ζητήματα πρέπει να τα προσεγγίζουμε στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και πλειοψηφιών. Είναι προϋπόθεση να βρούμε λύση. Δεν μπορούμε να πάμε με οριακές συναινέσεις σε αυτό το θέμα. Έχει σημασία ποια πολιτικά κόμματα θα τη στηρίξουν, πώς θα τοποθετηθούν και από το εσωτερικό των κομμάτων».

Κυρίτσης: Η στάση των ΑΝΕΛ είναι τελείως λάθος


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν στοχοποίησε μόνο τον Δημήτρη Καμμένο, εξαιρώντας τους υπόλοιπους ΑΝΕΛ, αλλά υποστήριξε πως η θέση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό είναι τελείως λάθος.

«Είναι προβληματική, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα η ανάλυσή τους είναι τελείως λάθος» είπε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν εκτιμά πως ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία», υποστήριξε ότι είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

«Θα το δούμε, αν κρίνουν ότι αυτό το θέμα είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ας το κάνουν, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Και οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε ο κ. Κυρίτσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεξιός»

Πάντως, ο Δημήτρης Καμμένος, σε νέα του παρέμβαση στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως θέμα παραίτησης των ΑΝΕΛ από τα κυβερνητικά πόστα δεν υπάρχει, αλλά τόνισε ότι ο «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε «σε οικονομική και όχι σε ιδεολογική βάση» και έσπευσε να επισημάνει ότι μπορεί οι ΑΝΕΛ να είναι αδύναμοι αριθμητικά, «αλλά με το βέτο μας συγκυβερνούμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χάσμα μεταξύ στελεχών της συγκυβέρνησης και για το αν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει απόφαση για να φύγουμε από τα κυβερνητικά πόστα. Περιμένουμε σε τι θα συμφωνήσουν τα Σκόπια. Πρέπει να τους δώσουμε χρόνο, είναι μια χώρα με πολλά κυβερνητικά προβλήματα».

Ωστόσο, είπε πως στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή ονομασία στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία», «δεν θα είναι μια εύκολη μέρα για τη συγκυβέρνηση. Διότι είναι ένας πυλώνας μας».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο», επανέλαβε, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα «να δούμε τι θα έρθει και αποφασίζουμε μετά».

Σχετικά με το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην όποια πρόταση έρθει τελικά στη Βουλή και για το αν θα αντιδράσουν με συμπαγή θέση ή θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, εκτίμησε ότι «δεν είναι θέμα προσωπικών επιλογών», συμπληρώνοντας: «Δεν νομίζω να υπάρχει κομματική γραμμή, δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο στους ΑΝΕΛ».

Τέλος, δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε από τον Νίκη Φίλη, να αφήσει τη δική του αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «όσοι χαρακτηρίζουν τους άλλους θα πρέπει να δουν οι ίδιοι πόσο μεγάλη δεξιά στροφή έχουν κάνει».

Ζαχαριάδης: Αν πυροβολούμε τη συνεργασία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε

Στην τοποθέτηση αυτή, άμεση ήταν η απάντηση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε ότι «εάν θεωρούμε αυτή τη συνεργασία καλή και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, πρέπει να την προσέξουμε».

«Εάν την πυροβολούμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε» είπε ο κ. Ζαχαριάδης.



Πηγή: iefimerida.gr 


Δεν μας έφταναν οι Συριζαίοι με τους Σκοπιανούς έχουμε και τα καραγκιοζιλίκια των Τούρκων : Θα σπάσουμε τα πόδια όποιου Ελληνα ανέβει στα Ιμια



Περνάμε μια τραγική εποχή που οι γραφικοί έχουν γίνει πλέον επικίνδυνοι και αντί να γελάει ο κόσμος μαζί τους προβληματίζεται.

Απειλές με άκρως προσβλητικά και προκλητικά σχόλια εκτόξευσε εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τα Ίμια και την επέτειο των 22 ετών, ένας ακόμα εθνικιστής και γραφικός Τούρκος, επικεφαλής σύμβουλος του σουλτάνου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. 

Σε συνέντευξη, στο κρατικό κανάλι TRT, ο Γ. Μπουλούτ έφτασε να απειλήσει ακόμα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν τολμήσει να πατήσει τα πόδια του στα Ίμια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα τους σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια, ας είναι υπουργός, ας είναι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η Αθήνα θα νοιώσει την οργή μας που θα είναι χειρότερη από αυτή στην Αφρίν», εξαπολύοντας μάλιστα απειλές εναντίον κάθε «ιμπεριαλιστή» που δεν σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας στον γεωγραφικό χώρο που της ανήκει.

Δώσε θάρρος στον κάθε Τούρκο καραγκιόζη να λέει ότι θέλει.



Ο Προκλητικός και γραφικός Μπαλάφας έκανε σύγκριση του Μακεδονικού με τις πορείες για τους Τρανσέξουαλ


Όλοι οι Συριζαίοι που κάνουν κριτική δεν έχουν τολμήσει να αναφερθούν στους ακροαριστερούς κακοποιούς συντρόφους τους που έκαναν επίσης έκτροπα στην Θεσσαλονίκη όπως και η ακροδεξιά και ειδικά τώρα που οι ακροαριστεροί τρομοκρατούν για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακροδεξιοί, γραφικοί και φασίστες ήταν αυτοί που έδωσαν τον τόνο, στο συλλαλητήριο της Μακεδονίας, είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, στον ΣΚΑΙ που για να του δώσουμε και ένα δίκιο διευκρίνισε ότι δεν συμφωνεί με όσους χαρακτηρίζουν συλλήβδην ακροδεξιούς όσους παρέστησαν στο συλλαλητήριο.

«Υπάρχουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις στοιχεία ακροδεξιά, στοιχεία φασιστικά, στοιχεία γραφικά αν θέλετε, που τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη μπόρεσαν να δώσουν τον τόνο και αυτό είναι γεγονός. Υπήρξε ένας ομιλητής ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ ο οποίος είπε αυτά που είπε»

 Εμφανίστηκε βέβαιος ότι κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραστεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας και για να δικαιολογήσει τις διαφορές του κόμματος του με τους ΑΝΕΛ σύγκρινε ένα Εθνικό θέμα με τους τρανσέξουαλ λέγοντας :

«θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή αν έρθει το θέμα της ονομασίας. Συνεργαστήκαμε με τους ΑΝΕΛ για το καλό της χώρας. Ξέραμε ότι θα υπάρχουν διαφωνίες. Δεν δυσκολεύει την διαπραγμάτευση το γεγονός ότι διαφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος», εκτίμησε ο κ. Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας επιχείρησε να εξισώσει τις διαφωνίες για το Σκοπιανό με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, δηλώνοντας: «Διαφορές με τους ΑΝΕΛ είχαμε και για τους τρανσέξουαλ».

Γελάει ο κόσμος για ακόμα μία φορά με τον Μπαλάφα!!!


Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία στους νέους κάτω των 25 χρόνων



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, για τον Οκτώβριο του 2017.

Αν και η «μηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να δουλεύει σε… φουλ ρυθμούς, πίσω από αυτή την ιδανική εικόνα υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί: η ανεργία των νέων.

Το 2017, η ανεργία κάτω των 25 παρέμεινε σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν θέση εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και η χώρα μας παραμένει, δυστυχώς, «πρωταθλήτρια» και σε αυτόν τον τομέα.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την ανεργία των νέων. «Δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα χρόνια της ύφεσης και των πολιτικών λιτότητας άνευ προηγουμένου υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρά», σχολιάζει το AFP σε σχετικό δημοσίευμα.

Και στις δύο χώρες, το ποσοστό ανεργίας παραμένει συγκλονιστικό για ανεπτυγμένες οικονομίες, που υποτίθεται ότι διέρχονται ανάπτυξη, σημειώνει ακόμη το AFP. Στην Ελλάδα, το ποσοστό που αφορά τους νέους κάτω των 25 οι οποίοι αναζητούν δουλειά ήταν στο 40,8% τον περασμένο Οκτώβριο- τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία- ενώ στην Ισπανία έφτασε στο 36,8%. Από κοντά και η Ιταλία, με 32,2%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (4,9%), τη Γερμανία (6,6%) και την Εσθονία (6,8%).


Ολα αυτά, ενώ το σχετικό ποσοστό στην ΕΕ είναι 16,%, καταγράφοντας πτώση και στην ευρωζώνη 17,9%, ακολουθώντας επίσης καθοδική πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη. Το ποσοστό αυτό έχει σημειωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο (24,7%). Παρόλα αυτά, παραμένει υψηλότερο από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2008 (15,1%), πριν δηλαδή από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη που ακολούθησε.


Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι 1,5-3 φορές υψηλότερο από εκείνο που αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες, 25-45 ετών.

Πώς τα καταφέρνουν όμως οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό; «Σε κράτη όπως η Γερμανία ή η Αυστρία οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν πιο εύκολα στην αγορά εργασίας χάρη στο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο δίνει έμφαση στο σύστημα της μαθητείας», εξηγεί ο Καρλ Μπρένκε, οικονομολόγος του Ινστιτούτου DIW του Βερολίνου. Και στις δύο χώρες, οι νέοι έχουν τη σχετική εμπειρία εργασίας που συνδέεται με την εκπαίδευσή τους, και συμβάσεις με πιθανούς εργοδότες, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μαθήματα συνδέονται απευθείας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.


Επιπλέον, όπως επισημαίνει η αναλύτρια Κλερ Ντερέτ, η Γερμανία επωφελείται από ένα δίκτυο εταιρειών με καλή γεωγραφική κατανομή. «Αυτό δεν ισχύει στην Ισπανία ή την Ιταλία, που έχουν λίγα βιομηχανικά κέντρα. Για να λειτουργήσουν τα προγράμματα μαθητείας, πρέπει να υπάρχει ζήτηση και αν δεν υπάρχουν εταιρείες στην περιοχή σου, τότε αυτά δεν λειτουργούν», εξηγεί.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Οι ιστορίες δέκα σκυλιών που έδειξαν αυταπάρνηση και ηρωισμό!



Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά κατοικίδια και αποτελούν τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου.

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που τα συμπαθή μας τετράποδα κατόρθωσαν να βάλουν σε πρώτη μοίρα την υγεία και τη ζωή των αφεντικών τους, ρισκάροντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Παρακάτω θα δείτε δέκα συγκινητικές ιστορίες σκυλιών που έδειξαν αυταπάρνηση και ηρωισμό.

Οι τέσσερις σφαίρες δεν ήταν δυνατόν να σταματήσουν τη Layka


Η Layka εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατό, όταν σε μια επιχείρηση πυροβολήθηκε τέσσερις φορές εξ επαφής με ένα Ak-47. Ωστόσο, κατάφερε να επιτεθεί στον εχθρό, να τον ακινητοποιήσει και να σώσει το «αφεντικό» της. Χρειάστηκε χειρουργείο που κράτησε επτά ώρες, αλλά τελικά έλαβε μετάλλιο ηρωισμού.

Ο Geo και ο μικρός Charlie


O Geo ήταν κουτάβι οκτώ μηνών, όταν έσωσε το μικρό Charlie από ένα φορτηγάκι που ερχόταν κατά πάνω του στο δρόμο. Το σκυλί έσπρωξε το παιδί εκτός «βολής» και έπεσε αντ’ αυτού στις ρόδες, με κόστος το πόδι του.

Η επιμονή του να πάει «βόλτα» αποδείχτηκε σωτήρια!


Αυτός ο σκυλάκος μόλις είχε γυρίσει από τη βόλτα του, αλλά γάβγιζε επί μισή ώρα στο αφεντικό του για να ξαναβγούν έξω. Εκείνος του έκανε το χατίρι και τελικά διαπίστωσαν πως στο διαμέρισμα υπήρχε διαρροή αερίου. Ο σκύλος δεν ήθελε βόλτα, ήθελε να φροντίσει να εκκενωθεί το σπίτι.

Ο σκύλος … κουβέρτα!


Αυτός ο άντρας έσπασε το λαιμό του και έμεινε ακινητοποιημένος σε συνθήκες ψύχους επί 24 ώρες. Ο μόνος λόγος που σώθηκε ήταν ο μαλλιαρός του σκύλος, που ξάπλωσε πάνω του όλες αυτές τις ώρες για να τον κρατήσει ζεστό, μέχρι να έρθει βοήθεια.

Η τυφλή σκυλίτσα Molly


H Molly είναι μια τυφλή σκυλίτσα, η οποία όμως ήταν η πρώτη που κατάλαβε τη φωτιά που έπιασε το σπίτι της οικογένειάς της. Έτσι, έσωσε από πυρκαγιά που αργότερα έκαψε ολοσχερώς το σπίτι, επτά ανθρώπους, δύο σκύλους και τέσσερις γάτες. Εν τω μεταξύ, λόγω πάθησης, ο κτηνίατρος της είχε δώσει μόλις δύο μήνες ζωής, λίγο πριν το περιστατικό της πυρκαγιάς. Η Molly ζει ακόμα.

Η μικρή Μάγκι και ο νεοφερμένος!


Η μικρή Μάγκι το έσκασε από το κλουβί της στο κυνοκομείο για να «διαρρήξει» το κλουβί ενός νεοφερμένου κουταβιού που έκλαιγε όλη τη νύχτα. Η Μάγκι φρόντισε να το κρατήσει αγκαλιά όλο το βράδυ για να μη φοβάται, όπως αποκάλυψε η κάμερα ασφαλείας.

Η σωτήρια επέμβαση της Abbie


H Abbie έσωσε τη ζωή του λίγων μηνών βρέφους της οικογένειάς της, ειδοποιώντας τη μητέρα του βρέφους όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό πνιγόταν κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

Το πίτμπουλ που σώθηκε από την ευθανασία


Μια γυναίκα έσωσε αυτό το πίτμπουλ λίγες ώρες πριν την ευθανασία και το πήρε στο σπίτι της. Μια εβδομάδα αργότερα, το πίτμπουλ ανταπέδωσε τη χάρη, ειδοποιώντας την ότι ο τετράχρονος γιος της έχει πέσει αναίσθητος στο δωμάτιό του.

Η Φρίντα έσωσε 52 ανθρώπους!


Αυτό το ηρωικό σκυλί είναι η Φρίντα, μία άξια μαχήτρια που έσωσε 52 ανθρώπους μετά από σεισμό στο Μεξικό, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Chako και οι μαχαιριές!


O Chako έσωσε την «αφεντικίνα» του από το βίαιο σύντροφό της, ο οποίος απείλησε να την σκοτώσει με μαχαίρι. Ο σκύλος μπήκε ανάμεσά τους και άντεξε 12 μαχαιριές.




Πηγή: in2life.gr