Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Σοκ και αμηχανία στο Μαξίμου για το συλλαλητήριο: Ποντάρουν στον διχασμό όταν έρθει το Σκοπιανό στη Βουλή



Σοκ και αμηχανία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και το κλίμα έντασης και διχασμού που κυριάρχησε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεn θεωρεί πως ανατρέπεται ο σχεδιασμός με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι ποντάρει στην υπερψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας γiα το όνομα των Σκοπίων από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρεώσει στην αντιπολίτευση -και ιδιαιτέρως στη Νέα Δημοκρατία- τακτικές μικροπολιτικής και διχασμού, εξαντλώντας τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης, παρά το γεγονός ότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χθες βρέθηκαν και παράγοντες που υποστηρίζουν ανοικτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική έναντι της αντιπολίτευσης και θα ακολουθήσει βήματα ενημέρωσης των άλλων κομμάτων μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία στο παρασκήνιο.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ρήγμα που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συζήτηση για το Σκοπιανό και προσποιούμενος ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα δεδηλωμένης επί της ουσίας, υποστήριξε ότι ακόμα και αν δεν ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επειδή θα ψηφίσουν βουλευτές από άλλα κόμματα. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Εθνος της Κυριακής, ενώ για τον κ. Καμμένο είπε ότι «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη λύση την οποία η κυβέρνηση θα έκανε αποδεκτή, λέγοντας: «Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή Ιστορία άλλων λαών» και συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού» και υποστήριξε ότι «αν θέλουμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων. Πρέπει και οι δυο πλευρές να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό αλλά και με σοφία».

Την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται ότι άνοιξε ένα εθνικό ζήτημα χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία στο εσωτερικό, υπό την έντονη πίεση του διεθνούς παράγοντα και προκειμένου να διχάσει την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας «προειδοποιεί» πως «όσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Λίγες ώρες πριν από το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια». Δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «μισός Μακεδόνας», κάλεσε ωστόσο την κοινή γνώμη που αντιδρά «να εκτιμήσει νηφάλια το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει», υποστηρίζοντας ότι «η μη λύση το υπονομεύει».



Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ελεύθερος Τύπος


Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν να έβγαζε και ανακοίνωση για τους νεκρούς της MARFIN πρίν αναφερθεί στην Libertatia



Υποκρισία!!!!!

Ο χθεσινός εμπρησμός στην κατάληψης Libertatia, σε ένα κτίριο ρημάδι που ήταν άδειο και είχε καταληφθεί παράνομα χαρακτηρίστηκε ως «εγκληματική ενέργεια, που θα μπορούσε να έχει και τραγικό απολογισμό, δηλαδή νεκρούς», για την MARFIN έχει κάποιος από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να πει κάτι για τον εμπρησμό και για τους αθώους νεκρούς;;;;;;;;;

ΖΟΥΛΙΑ Παρασκευή (21/08/1975)

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική (21/01/1978) και

ΤΣΑΚΑΛΗΣ Επαμεινώνδας (09/03/1974)



Τέτοια υποκρισία καταντά προκλητική στον Ελληνικό λαό!!!

Καλούν σε διαμαρτυρία οι ακροαριστεροί για τον εμπρησμό από ακροδεξιούς της κατάληψης Libertatia 

Η εμπρηστική ενέργεια πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το «Μακεδονικό», ενώ στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η στάση της αστυνομίας, γιατί «καθόλη τη διάρκεια της επίθεσης έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ σταθμευμένη παραδίπλα, οι οποίοι και κάλυπταν την επίθεση χωρίς να παρέμβουν».

«Ας μην ξεγελιέται ο κόσμος: οι επιθέσεις αυτές και ο εμπρησμός του κτιρίου δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την "κάλυψη" του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Εκεί πήγαιναν και από εκεί γυρνούσαν. Όλες οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες καλούσαν εκεί, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε για το γεγονός αυτό, προσφέροντάς τους κοινωνική νομιμοποίηση και δημόσιο χώρο για να εκφραστούν και να δράσουν» τονίζεται σχετικά.

Τέλος, στην ανακοίνωση καλείται ο κόσμος να συμμετέχει σε συγκέντρωση και πορεία, σήμερα στις 6 το απόγευμα, έξω από την κατάληψη Libertatia "για να μη μείνουν αναπάντητες οι φασιστικές επιθέσεις".

Η ανακοίνωση έπρεπε να προσθέτει "για να μην μείνουν αναπάντητες οι φασιστικές επιθέσεις από όπου και ένα προέρχονται και από την ακροαριστερά και από την ακροδεξιά γιατί τα άκρα είναι εγκληματικά επικίνδυνα για την κοινωνία αριστερά είναι η δεξιά είναι".

Ανακοίνωση για τα γεγονότα έβγαλε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι «η επίθεση στον ΕΚΧ Σχολείο και ο εμπρησμός της κατάληψης LIBERTATIA αποτελούν δολοφονικές πράξεις φασιστικού μίσους με παρακρατικά χαρακτηριστικά που επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο». «Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επιμένουμε και θα επιμείνουμε μέχρι τέλος σε μια συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και όλης της Ευρώπης. Σε κάθε εθνικιστική φωνή, σε κάθε ακροδεξιά πράξη βίας θα αντιπαραβάλλουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, τη διασφάλιση της ειρήνης. Διεκδικούμε μια κοινή λύση που θα σέβεται την ιστορία ως επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα και θα διασφαλίζει σχέσεις φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών» 




Κάποιος να εξηγήσει στην Σβίγκου ότι το να είσαι Έλληνας δεν είναι φανατισμός! Οι ακροαριστεροί είναι φανατικοί



Η δεν έχουν μυαλό η δεν θέλουν να βάλουν μυαλό τα ακροαριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ράνια Σβίγκου κατηγορώντας σωστά την συμπεριφορά της ακροδεξιάς στο συλλαλητήριο, δεν αναφέρθηκε καν και στην ακροαριστερά που είχε επίσης παρουσία στον συλλαλητήριο και με εντολή να το προβοκάρει κάνοντας έκτροπα. 

Μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 fm», αναφερόμενη στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ η Ράνια Σβίγκου είπε:  «Σίγουρα υπήρξαν πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η εικόνα προς τα έξω δεν ήταν μία εικόνα, που περισσότερο θυμίζει κραυγές, παρά μία συνεκτική πολιτική, η οποία πρέπει να υπηρετείται στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

«Είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να συμμετέχει σε συλλαλητήρια και να εκφράζει τις σκέψεις του και τα αιτήματά του, την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο κυριάρχησαν στοιχεία φανατισμού, μισαλλοδοξίας, ακροδεξιάς και ήταν αισθητή η παρουσία της Χρυσής Αυγής. Ήταν, επίσης, απαράδεκτο και το γεγονός του προπηλακισμού του κ. Ζουράρι, όπως και ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η κ. Σβίγκου και επισήμανε: 

Βέβαια η Ράνια Σβίγκου ξέχασε η απλά ντράπηκε αναφερόμενη στα άκρα, να κάνει μια αναφορά στους συντρόφους και να αναφέρει τα αίσχη των ακροαριστερών αντιεξουσιαστών που έκλεβαν τις σημαίες από 15χρονα κοριτσάκια και τις έκαιγαν.

«Θεωρούμε -και αυτό υπηρετεί και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ- ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί μετά από χρόνια μία λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, η οποία θα διασφαλίζει τόσο τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια, όσο και τα συμφέροντα της χώρας μας και επίσης ότι η μη λύση είναι υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις» συνέχισε στην συνέντευξη της.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά το συλλαλητήριο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει, να υπηρετεί τον λαϊκισμό και τη διγλωσσία».

«Μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό που πρόσφατα σε συνέντευξη στο Capital είχε αναφερθεί στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ως μία εθνική στάση από την εποχή του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Σήμερα ο ίδιος πολιτικός δεν τολμά να μιλήσει γι αυτή την εθνική στάση, όπως ο ίδιος την είχε αποκαλέσει», είπε με την δικιά της ακροαριστερή Συριζαίκη λογική.

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του ε.α. στρατηγού -και εκ των κεντρικών ομιλητών στα συλλαλητήριο- Φραγκούλη Φράγκου στον ΣΚΑΙ, με την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί κόμματος, αν του ζητηθεί, η κ. Σβίγκου ανέφερε: 

«Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ σκληρά και τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, το είδαμε με πολύ δραματικό και τραγικό τρόπο στην ιστορία της Κύπρου και θεωρώ ότι τέτοιες εθνικιστικές κραυγές δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία.

Δεν ξέρω αν γεννιέται μία νέα Δεξιά, δεν μπορούμε να κλείσουμε και τα μάτια στην ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι στη Βουλή κι έχει ποσοστά αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και όλων των προοδευτικών πολιτών, αντί να χαϊδεύουν τα αυτιά της ακροδεξιάς και να τροφοδοτούν με τον λόγο τους αυτές τις δυνάμεις, να υψώσουν όλοι ένα φράγμα απέναντι σε αυτές τις ιδέες».

Και αφού εξέφρασε τους φόβους της για την γιγάντωση της ακροδεξιάς, να τις αναφέρουμε και τους φόβους των Ελλήνων για την ακροαριστερά που ηγείται δυστυχώς της χώρας μας με εκφραστή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για την ανικανότητα που δείχνουν σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για τα ανθελληνικά και αντεθνικά τους αισθήματα.





Κανένας δεν ντράπηκε εχθές στην καθεστωτική ΕΡΤ;



Υποτίθεται ότι ο Ελληνικός λαός πληρώνει ένα δημόσιο κανάλι που δεν το  βλέπει πάντα γιατί αηδιάζει, για να καλύπτει ειδικά τα εθνικά θέματα.

Το βοθροκάναλο ταιριάζει γάντι στην καθεστωτική ΕΡΤ της ντροπής, που κατόπιν εντολών του Νίκου Παππά και του Μαξίμου με τακτικές Βενεζουέλας δεν κάλυψε το κορυφαίο θέμα της χθεσινής ημέρας.

Η ΕΡΤ λοιπόν φρόντισε να μην δείξει την τεράστια προσέλευση των Ελλήνων πολιτών στο συλλαλητήριο που την πληρώνουν κιόλας, δεν ασχολήθηκε ούτε καν η ΕΡΤ 3 που ασχολείται ειδικά με θέματα βορείου Ελλάδας και δεν τόλμησε κατόπιν καθεστωτικών εντολών να κάνει απευθείας σύνδεση.

Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις να γίνονται τέτοια συλλαλητήρια και οι κυβερνητικοί καθεστωτικοί υπάλληλοι της ΕΡΤ ειδικά της ΕΡΤ3 να δείχνουν την εκπομπή "Κυριακή στο Χωριό"!! Ντροπή και αίσχος που θυμίζουν καθεστωτικές μαύρες εποχές της ΥΕΝΕΔ.


Ο Ζουράρις νόμιζε ότι μετά από αυτά που λέει δεν θα τον κυνηγάνε ορισμένοι ακραίοι να του "κρεμάσουν κουδούνια"



Καταρχήν για να ξεκαθαρίσουμε είναι ντροπή να γίνονται τέτοιοι προπηλακισμοί στον οποιοδήποτε και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.

Οι γραφικοί γίνονται περίγελος πάντα αλλά μέχρι εκεί, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εκτός από το γέλιο είναι καταδικαστέα.

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα περίπου 150 ακραίων ατόμων που τον προπηλάκισε, τον έβρισε με χυδαίες εκφράσεις και τον κυνήγησε μερικές δεκάδες μέτρα.

Αυτοί που προέβησαν σε αυτή την καταδικαστέα πράξη είχαν στο μυαλό τους τα όσα είχε πει και προκαλέσει ο Κώστας Ζουράρις και του φώναζαν, «προδότη» και «αλήτη». 

Ο Κώστας Ζουράρις τελικά φυγαδεύτηκε με όχημα της αστυνομίας, αν και η πρόθεση των πολιτών ήταν απλά να τον γιουχάρουν και όχι να χειροδικήσουν εναντίον του.

Το βίντεο του ATLAS TV δείχνει την καταδικαστέα επίθεση σε βάρος του Κ. Ζουράρι :






Νέα ξεφτίλα Παύλου Πολάκη που προσπάθησε να απαξιώσει το συλλαλητήριο



Αμηχανία και πανικό στην κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε ο τεράστιος όγκος του χθεσινού συλλαλητηρίου, που από το πρωί παραμιλάν στα κανάλια και προσπαθούν με ακροαριστερή καθεστωτική τακτική Βενεζουέλας να απαξιώσουν τους πολίτες που διαδήλωσαν μιλώντας για χούντα και δεξιά.

Ένας από τους καθεστωτικούς που επιχειρούν την απαξίωση είναι και ο Παύλος Πολάκης, που με μία μακροσκελή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, επιχείρησε να υποβαθμίσει το συλλαλητήριο που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:





Σάλος στα Χανιά! Ύψωσαν αλβανική σημαία σε Γυμνάσιο της πόλης



Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα Χανιά φωτογραφία που δείχνει υψωμένη στο 1ο Γυμνάσιο ελευθερίου Βενιζέλου την αλβανική σημαία.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, άγνωστοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τον ιστό της και τοποθέτησαν δίπλα της μια αλβανική.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Χανίων, Στέλιο Ζερβάκη, από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων κατατέθηκε αίτημα για να διδάσκεται η αλβανική γλώσσα σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και δεν την γνωρίζουν.

Το αίτημα έγινε δεκτό και χθες θα ξεκινούσαν τα μαθήματα στο συγκεκριμένο σχολείο.

Για το λόγο αυτό μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Αλβανικού Προξενείου και των τοπικών αρχών υπήρχε η αλβανική με την ελληνική σημαία έξω από αίθουσα του σχολείου, στην οποία μάλιστα θα πραγματοποιούνταν για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία γίνονται και σε άλλα σχολεία των Χανίων.

Εξαιτίας δε, της συγκεκριμένης δράσης του σχολείου, έχει ξεκινήσει κατάληψη με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και το 15μελές να αποφασίζουν την παύση των μαθημάτων. 


Πηγή


Κυριάκος Μητσοτάκης : Η τρομοκρατική δράση δεν έχει καμία θέση σε μια Δημοκρατία.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη σήμερα Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, που τελέστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλληλεγγύης για τα θύματα της τρομοκρατίας «Θάνος Αξαρλιάν».

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων τρομοκρατίας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

«Είμαι εδώ γιατί αισθάνομαι αλληλέγγυος μαζί σας. Συναισθάνομαι τον πόνο σας. Τον έχω ζήσει και εγώ, όπως εξάλλου όλοι οι συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας. 

Ο Θάνος είναι δικός μας άνθρωπος. Όπως δικοί μας άνθρωποι είναι και όλα τα θύματα της τρομοκρατίας. Και τους θρηνούμε όλους με αμείωτη ένταση και ας μην είναι όλοι δικά μας παιδιά, συγγενείς ή φίλοι. Διότι τους αισθανόμαστε ως δικά μας παιδιά, συγγενείς ή φίλους. Διότι κάθε ανθρώπινη ζωή που αφαιρεί η τρομοκρατία είναι βαθύ πλήγμα για όλους μας. 

Η τρομοκρατική δράση δεν έχει καμία θέση σε μια Δημοκρατία. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί του δημοκρατικού Πολιτεύματος και στοιχείο της ακραίας ιδεολογίας τους είναι η απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Είναι μια ιδεολογία απεχθής και στην οποία θα σταθούμε απέναντι, έχοντας στο πλευρό μας το Κράτος Δικαίου και δείχνοντας εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς πιέσεις. 

Σήμερα είμαστε εδώ λίγοι και ο μεγάλος κίνδυνος που παραμονεύει είναι μια κουρασμένη κοινωνία να προσδώσει στην τρομοκρατία χαρακτηριστικά κανονικότητας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκμεταλλευτεί τις αξίες μας για να ισοπεδώσει τον Πολιτισμό μας, την καλοσύνη μας για να μας βλάψει, την αγάπη μας για να μας μισήσει. 

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις ανησυχητικές πρόσφατες εξελίξεις. Όπως και κάποιες πολύ περίεργες κινήσεις του κυβερνητικού μηχανισμού που δείχνει πολλαπλή ανοχή απέναντι στον τρομοκρατικό χώρο. 

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναβιώσει, αλλά θα τελειώσει. Αυτό, όμως, που δεν τελειώνει, και το ξέρουμε, είναι ο πόνος και το πένθος για τον πρόωρο, βίαιο και άδικο χαμό ανθρώπων που έλαμπαν ανάμεσά μας». 


Τα 58 νέα επαγγέλματα που πρέπει να βάλουν POS ως τον Μάρτιο



Πενήντα οκτώ νέες κατηγορίες επαγγελματιών θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να εφοδιαστούν με POS προκειμένου να κάνουν συναλλαγές με κάρτες, καθώς λήγει η τρίμηνη διορία που έδινε η σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για όσους ασχολούνται με ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμούς και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, υπηρεσίες μετακόμισης, καθαρισμό κτιρίων, επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων αλλά και μεσιτικά γραφεία ακινήτων ακόμη και γραφεία κηδειών.

Αναλυτικά οι 58 κατηγορίες επαγγελμάτων (και οι αντίστοιχοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) παρουσιάζονται στον πίνακα:

33.20 Εγκατάσταση βιομηχανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού

41.10 Ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων

41.20 Κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη

43.29 Άλλες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις

43.31 Επιχρίσεις κονιαμάτων

43.32 Ξυλουργικές εργασίες

43.33 Επενδύσεις δαπέδων και τοίχων

43.34 Χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων

43.39 Άλλες κατασκευαστικές εργασίες ολοκλήρωσης και τελειώματος

43.91 Δραστηριότητες κατασκευής στεγών

43.99 Άλλες εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.

47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.53 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.62 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.63 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.78 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.79 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα

47.91 Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου

49.10 Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών

49.31 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών

49.39 Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

49.42 Υπηρεσίες μετακόμισης

50.10 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

50.30 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

51.10 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

52.21 Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές

52.22 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

52.23 Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

52.24 Διακίνηση φορτίων

52.29 Άλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29 Άλλες υπηρεσίες εστίασης

62.01 Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων

65.12 Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής

68.20 Εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων

68.31 Μεσιτικά γραφεία ακινήτων

68.32 Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης

74.20 Φωτογραφικές δραστηριότητες

79.90 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

80.30 Δραστηριότητες έρευνας

81.21 Γενικός καθαρισμός κτιρίων

81.22 Άλλες δραστηριότητες καθαρισμού κτιρίων και βιομηχανικού καθαρισμού

81.29 Άλλες δραστηριότητες καθαρισμού

88.10 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία

91.02 Δραστηριότητες μουσείων

91.03 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

93.19 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες

95.12 Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας

95.21 Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης

95.22 Επισκευή συσκευών οικιακής χρήσης και εξοπλισμού σπιτιού και κήπου

95.24 Επισκευή επίπλων και ειδών οικιακής επίπλωσης

95.25 Επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων

96.01 Πλύσιμο και (στεγνό) καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων

96.03 Δραστηριότητες γραφείων κηδειών και συναφείς δραστηριότητες

96.04 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία


Πηγή : eleftherostypos.gr


Αλλαγές στο νόμο για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα


Τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει στα ακίνητα η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, τα τέλη κτηματολογίου, οι πλειστηριασμοί ακινήτων αλλά και η διαμεσολάβηση για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα κωδικοποίησε σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5/Α΄/17.01.2018 ο νόμος 4512/2018 «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».

Πλέον καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων, καθώς επίσης και οι διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του ΑΚ (γειτονικό δίκαιο).

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν τα κοινόχρηστα θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα «διαμεσολάβησης» (αμοιβή διαμεσολαβητή και δικηγόρου κλπ.).

Η διαμεσολάβηση είναι ένας τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο οποίος διαρκώς κερδίζει έδαφος διεθνώς, καθώς διευθετεί σε σύντομο χρόνο ιδιωτικές διαφορές. Το θετικό της διαδικασίας είναι πως συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν εύκολα με εξωδικαστικό τρόπο.

Έως σήμερα, σύμφωνα με το νόμο 3898/2010, με διαμεσολάβηση επιλύονται διαφορές ιδιωτικού δικαίου για τις οποίες τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς.

Το νέο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση καθιστά υποχρεωτική την υπαγωγή ορισμένων ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης καθώς και την υποχρέωση ενημέρωσης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο για αυτές. Όπως σημειώνεται, εάν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία των μερών, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για τις υπηρεσίες μιας ώρας και η ελάχιστη αμοιβή που δύναται να λάβει είναι τα 250 ευρώ. Αυτό το κόστος είναι ανεξάρτητο από τις αμοιβές των δικηγόρων των δύο μερών.

Στην περίπτωση που το ένα μέρος της διαφοράς δεν προσέρχεται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και έχει κληθεί νομότυπα προς τούτο, ο διαμεσολαβητής συντάσσει σχετικό πρακτικό και το άλλο μέρος δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο, επισυνάπτοντας στην αγωγή ή άλλο ένδικο βοήθημα αντίγραφο του σχετικού πρακτικού.

Στην τελευταία περίπτωση, με την απόφαση του Δικαστηρίου που επιλαμβάνεται της διαφοράς επιβάλλεται στο διάδικο μέρος το οποίο δεν προσήλθε στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και κλήθηκε νομότυπα προς τούτο, χρηματική ποινή ποσού 1.000 έως 5.000 ευρώ, αλλά και επιπλέον δε χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση εν μέρει ήττας.


Πηγή : newsbeast.gr


FT: Το Eurogroup θα κλείσει την 3η αξιολόγηση αλλά δεν θα αποδεσμεύσει τη δόση των €6,7 δισ.



Προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση, η οποία υπολογίζεται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου για να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα μέτρα...

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο ότι τα βήματα που έκανε η Ελλάδα βελτίωσαν τα δημοσιονομικά της. 

Στην πρώτη συνεδρίαση του προέδρου του Eurogroup με την προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα έχει υιοθετήσει την συντριπτική πλειοψηφία των 113 οικονομικών μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει αναλάβει στο πλαίσιο αυτής της φάσης. 

Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, αφορούν από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας μέχρι την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν την επένδυση στο Ελληνικό, μια επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ στην Αθήνα.  

Προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση, η οποία υπολογίζεται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου για να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα μέτρα...

Ωστόσο, στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup αναμένεται να ανακοινώσει ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την υιοθέτηση των πρόσφατων μέτρων ολοκληρώνεται η 3η αξιολόγηση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος. 

Ωστόσο, γράφουν οι Financial Times, τις επόμενες εβδομάδες, ο Σεντένο, το Εurogroup και οι Έλληνες εταίροι τους θα πρέπει να ασχοληθούν με το πιο θεμελιώδες ζήτημα της μετάβασης της Αθήνας στην καθημερινότητα μετά το μνημόνιο - ένα θέμα που οι διπλωμάτες της ΕΕ ισχυρίζονται ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το θέμα για το αν θα γίνει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ προσθέτουν ότι αναμένουν να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους τον Μάρτιο. Με την υπόλοιπη ευρωζώνη να αντιτίθεται σθεναρά σε οριακές περικοπές σε ότι οφείλει η Αθήνα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε άλλα μέτρα, όπως η απονομή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η αναδιάρθρωση των προηγούμενων δανείων διάσωσης.

Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζουν οι επενδυτές της αγοράς.


Πηγή : protothema.gr


Λευτέρης Αυγενάκης : Επικίνδυνοι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο «Σκοπιανό»



Σε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνηση αναφορικά με το «Σκοπιανό» προέβη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία της ΔΗΜ.ΤΟ.Αγρινίου του κόμματος.

Την ώρα μάλιστα που το συλλαλητήριο ήταν σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία διαπραγματευόμενη ερήμην του λαού, των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δεν έχει ενιαία θέση» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης σημειώνοντας πως Καμμένος, Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν προβεί σε διαφορετικές δηλώσεις ενώ άλλοι υπουργοί συμφωνούν στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κάτι που χαρακτήρισε ως επικίνδυνες κινήσεις. «Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για το ζήτημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και περιμένουμε από τον κ.Τσίπρα, ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, να έρθει στη Βουλή και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και κατ΄επέκταση τον ελληνικό λαό», είπε ο κ.Αυγενάκης.

Επέκρινε μάλιστα τον διαμεσολαβητή κ Νίμιτς για δηλώσεις «που δεν τιμούν τη χώρα μας , είναι προσβλητικές και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Κυβέρνηση σιωπά και τις αποδέχεται».

Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε πως για τη ΝΔ βάση για τη διαπραγμάτευση αποτελεί το πλαίσιο που έθεσε το 2008 στο Βουκουρέστι η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

«Έρχονται νέα φορολογικά βάρη»

Απόλυτα επικριτικός υπήρξε ο Γραμματέας της ΝΔ και για την κατάσταση της οικονομίας κάνοντας λόγο για παρακμή καθώς τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν 100 δις οφειλές στο δημόσιο και στα ταμεία.

Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ.Τσακαλώτου πως ίσως έρθει μείωση του αφορολόγητου κάτι που σύμφωνα με τον κ.Αυγενάκη θα επιφέρει νέα φορολογικά βάρη. Τόνισε ο κ. Αυγενάκης πως το 2018 πως πάρθηκαν μέτρα 1,9 δισ. ευρώ ενώ για τη διετία 2019-2020 θα ληφθούν μέτρα 5,1 δισ.ευρώ. «Κάποιοι ευαγγελίζονται πως βγαίνουμε από το μνημόνιο, το 3ο. Μα ακολουθεί το 4ο και μια πλειάδα νέων μέτρων και βάρη για τους πολίτες», ανέφερε.

«Δίνουμε ρόλο στα μέλη» 

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας στις κομματικές οργανώσεις σημειώνοντας πως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθεί προς έγκριση και ο νέος κανονισμός των οργανώσεων της Περιφέρειας (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ). «Δίνουμε ρόλο στα μέλη», ανέφερε ο κ.Αυγενάκης τονίζοντας πως το κόμμα επιθυμεί πιο δυναμικές και κινητικές τις οργανώσεις δίνοντας επιπλέον αρμοδιότητες με εμπιστοσύνη στα στελέχη. Έδωσε έμφαση στην μεγάλη ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΝΔ σέβεται τα παλαιά στελέχη με προσφορά και ιστορία.


Πηγή


Κ. Μητσοτάκης στο CNN Greece: Η προσέγγιση της κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας είναι μειοψηφική


«Η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας είναι μια καθαρά μειοψηφική προσέγγιση», σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece.  Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με πιθανή νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνει ότι το «πρόβλημα των Εξαρχείων» είναι πολυσύνθετο και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δείχνει ακατανόητη ανοχή στον “Ρουβίκωνα” καθώς στις τάξεις της υπάρχουν άτομα που βλέπουν με συμπάθεια τέτοιου είδους πρακτικές.

«Η ατζέντα του “νόμος και τάξη” δεν είναι μια δεξιά ατζέντα, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά τις φτωχότερες τάξεις», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  συμπληρώνοντας ότι είναι μια ατζέντα κοινής λογικής την οποία υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. «Σήμερα στη χώρα εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών, η οποία στο πρόσωπό του βλέπει τον ιδεολογικό της καθοδηγητή», σημειώνει και προσθέτει ότι υπό κανονικές συνθήκες ένας άνθρωπος, όπως ο Κουφοντίνας, θα έπρεπε να βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Επαναλαμβάνει, επίσης, τη θέση για επαναφορά των φυλακών «Τύπου Γ».

«Η κυβέρνηση έχει δώσει μια ακατανόητη ανοχή σε φαινόμενα ανομίας που εκκινούν από τα Εξάρχεια», λέει ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των Εξαρχείων είναι πολυσύνθετο. «Η λύση πρέπει να συνδυαστεί με μια συνολική ανάπλαση της περιοχής, την οποία οραματίζομαι με αφετηρία μια μεγάλη, συνολική ανάπλαση που θα έχει στο κέντρο της το Αρχαιολογικό Μουσείο».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι  η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στον Ρουβίκωνα είναι προκλητική. «Δίνονται ξεκάθαρες πολιτικές κατευθύνσεις στην αστυνομία να μην παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία, πολλές φορές μας διασύρουν και διεθνώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανοχή γιατί πολλοί εντός του βλέπουν με συμπάθεια τέτοιες πρακτικές», καταλήγει.  




Μίνα Καραμήτρου 
Πηγή : Cnn.gr


Είμαστε καλά λέει ο έλληνας πιλότος στην Καμπούλ



Κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχει η υγεία των δύο ελλήνων πιλότων που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης από ταλιμπάν, όπως επιβεβαίωσε σε επικοινωνία με το in.gr ο Μιχάλης Πουλικάκος, ένας εκ των δύο πιλότων. Καθησυχάζει δε, ότι και οι δύο βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Ειδικότερα, το in.gr μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι υπήρχαν και δύο Έλληνες στο ξενοδοχείο που δέχτηκε την επίθεση προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Μιχάλη Πουλικάκο.

Η προσπάθεια έγινε εντονότερη μετά την μετάδοση του BBC για ύπαρξη Έλληνα μεταξύ των θυμάτων, είδηση που ευτυχώς διέψευσε αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και πριν από λίγο ο κ. Πουλικάκος με το μήνυμά του μέσω Facebook.

Το ανακουφιστικό μήνυμά του αναφέρει: «Πρόκειται για λάθος. Μιλάνε για τον Βασίλη που είναι ασφαλής δίπλα μου. Απλώς αργήσαμε να τον βρούμε» σημειώνει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πως η σύγχυση προήλθε από το γεγονός ότι ο Βασίλης Βασιλείου άργησε να δώσει σημεία ζωής. 

Οι πρώτες πληροφορίες

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των 18 θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία διήρκησε 12 ώρες, οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές της αφγανικής αστυνομίας, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου, ενώ τα υπόλοιπα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. 

Επίσης, νεκροί είναι και οι δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για «τρεις δράστες» αντί για τέσσερις που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email.


Ο Μουτζαχίντ ανέφερε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ υποστήριξε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ' αυτών.

«Η επίθεση τερματίστηκε, όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, Νατζίμπ Ντάνις.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και ένας αλλοδαπός.

Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στο δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, ενώ φέρεται να έχει σχέσεις και με τις πακιστανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επίθεση οργανώθηκε από το τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι που διαθέτει καταφύγια εκτός Αφγανιστάν» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.
Δεν επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ.


Αναφέρει πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αφγανικές αρχές στην Καμπούλ.

Διαβεβαιώνει πως οι δύο Έλληνες πιλότοι που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι σώοι και αβλαβείς. 

Νωρίτερα, πηγή της αφγανικής αστυνομίας έλεγε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της, ενώ άλλοι αγνοούνται.


ΤΟ ΒΗΜΑ