Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ανατροπή στην υπόθεση Δεληγεώργη - Τι ερευνούν οι αστυνομικοί



Ανατροπή στην υπόθεση που τράβηξε το ενδιαφέρον ολόκληρης της χώρας και αφορά στην κλοπή μαμούθ στο σπίτι των αδερφών Δεληγεώργη στον Βόλο.

Ο Νικόλας Δεληγεώργης με αποκλειστικές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA είπε ότι η καταγγελία στην αστυνομία αφορά το ποσό των 50.000 ευρώ και 900 λίρες και όχι 1,3 εκατομμύριο ευρώ που είδε το φως της δημοσιότητας αρχικά.

Βέβαια σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TheNewspaper.gr, που έφερε στο φως την υπόθεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι.

Οι αστυνομικοί ερευνούν την κλοπή και αναζητούν τους δράστες έχοντας στο μυαλό τους το μεγάλο ποσό.

Πηγές του περιβάλλοντος των δύο αδερφών μάλιστα ανεβάζουν το ποσό στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ κάνουν λόγο για χιλιάδες λίρες.

Γιατί όμως οι αδερφοί Δεληγέωργη δεν έχουν δηλώσει το ποσό που εκλάπη;

Μία εκδοχή σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι ότι υπάρχει μεγάλος φόβος απαγωγής.

Το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου εξωπραγματικό, καθώς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο εύπορων αδερφών υπάρχουν αρκετά ακόμα χρήματα!

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του TheNewspaper.gr τα χρήματα τα είχαν σηκώσει από την τράπεζα ο Γιώργος και Νικόλας Δεληγεώργης πριν την επιβολή των capital controls, στις αρχές του 2015.

Μέχρι αυτή την ώρα η αστυνομία δεν έχει στα χέρια της κανέναν ύποπτο, ενώ εξετάζονται και οι ένοικοι των διπλανών διαμερισμάτων.


Πηγή : thenewspaper.gr


«Μάχη» εκατομμυρίων για την απόκτηση του skroutz.gr



Πόσο μπορεί να πουληθεί μία έξυπνη ιδέα στο διαδίκτυο; Η απάντηση είναι μάλλον απλή: όσο την αποτιμά η αγορά. Ο λόγος εν προκειμένου για τον ιδιαίτερα πετυχημένα διαδικτυακό τόπο skroutz.gr που σήμερα έχει φτάσει τα 20 εκατ ευρώ και το ποντάρισμα συνεχίζεται. Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρία που κατέχει το 50% καθ΄ υπόδειξη των τραπεζών προχωρά στην πώληση του ποσοστού της.

Η Dionic, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και με πολλά δάνεια υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών και κυρίως της Eurobank, αποφασίζει να πουλήσει.

Για το 50% της «Σκρουτζ» ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι τρεις ιδρυτές της και βασικά μέλη της διοίκησης της επιχείρησης που κατέχουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Το αρχικό προσφερθέν τίμημα ωστόσο ανετράπη, καθώς για την απόκτηση του 50% των μετοχών της εταιρείας, κυριότητας Dionic, εξέφρασαν ενδιαφέρον πολλές εταιρείες της αγοράς πληροφορικής που πρόσφεραν περισσότερα. Η αρχική αποτίμηση της «Σκρουτζ» ανερχόταν σε 10 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα οι αποτιμήσεις την ανεβάζουν στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Η μεταβίβαση ωστόσο του 50% της εταιρείας είναι πιο πολύπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή συνοδεύεται από ένα γενικότερο σχέδιο μείωσης του δανεισμού της Dionic, του οποίου η πώληση του ποσοστού της (50%) στη «Σκρουτζ» είναι μόνον ένα κομμάτι του. Η συγκεκριμένη πώληση θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες διαθέσεις περιουσιακών στοιχείων της Dionic, με βασικό στόχο ο δανεισμός της από περίπου 52 εκατ. να μειωθεί ακόμη στα περίπου 10 εκατ.

Πως ξεκίνησε το skroutz.gr

Πριν από 18 περίπου χρόνια, κάπου το 2005, όταν ακόμη και το facebook ήταν περίπου άγνωστο στην Ελλάδα, τρεις φίλοι ο Βασίλης Δήμου, ο Γιώργος Αυγουστίδης και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου) αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα η οποία θα συγκεντρώνει τις τιμές προϊόντων από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και θα συγκρίνει κόστος και επιδόσεις, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέγει το καλύτερο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του.

Η εταιρεία ιδρύθηκε επισήμως το 2007 και οι τρεις φίλοι συμμάχησαν τότε με τον επιχειρηματία Θωμά Ρούμπα, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Dionic, που έβαλε 300.000 ευρώ για να αποκτήσει το 50% των μετοχών.

Τα χρόνια πέρασαν, το ίντερνετ μπήκε και στο τελευταίο σπίτι, τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα εκτίναξαν τον τζίρο των οnline πωλήσεων και η διαδικτυακή έμπνευση των τριών φίλων καθιερώθηκε ως η μεγαλύτερη, εγκυρότερη και αποτελεσματικότερη μηχανή αναζήτησης αλλά και αγοράς προϊόντων -κυρίως αλλά όχι μόνον- τεχνολογίας.

Ο ετήσιος τζίρος του skroutz.gr ξεπερνά τα 7,5 εκατ. Η εταιρεία απασχολεί 150 εργαζόμενους και συνεργάζεται με περισσότερα από 2.650 ηλεκτρονικά καταστήματα. Τον διαδικτυακό χώρο αγορών (marketplace) συμβουλεύονται 7,3 εκατομμυρία. μοναδικοί επισκέπτες κάθε μήνα. Η εταιρεία επεκτάθηκε και δημιούργησε την υπηρεσία «Έξυπνο καλάθι του Skroutz» για φαρμακευτικά και καλλυντικά είδη, η οποία παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη από το 2016. Πριν από 4 χρόνια ιδρύθηκε μία θυγατρική στην Κωνσταντινούπολη και πριν από δύο χρόνια μια άλλη θυγατρική στο Λονδίνο (με την ορθή αναγραφή της ονομασίας Scrooge και όχι Skroutz, που στ’ αγγλικά δεν σημαίνει τίποτα). Από το 2015 υπάρχει μία ακόμη σημαντική στρατηγική επένδυση – συνεργασία με το online handmade marketplace jamjar.gr.

Αντιθέτως, η εισηγμένη Dionic αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Χρωστά περισσότερα από 52 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, οι οποίες τώρα την πιέζουν να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία για να μειώσει τον δανεισμό της στα 10 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πιστώτριες τράπεζες ηγετικό ρόλο διαδραματίζει η Eurobank. H Dionic, ως παθητικός μέτοχος της Skroutz, κάθε χρόνο εισέπραττε μόνο τα μερίσματα χωρίς άλλη συμμετοχή. Στην αρχική συμφωνία προβλεπόταν ότι αν θελήσει να αποχωρήσει «ο κύριος 50%», οι αρχικοί τρεις μέτοχοι είχαν το δικαίωμα πρώτης επιλογής, δηλαδή να καταθέσουν αυτοί πρόταση εξαγοράς.

Η Deloitte ανέλαβε να αποτιμήσει την εταιρεία με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2015 και αποφάνθηκε ότι 5 εκατ. ευρώ είναι το ελάχιστο τίμημα για το 50% της επιχείρησης. Στις 27 Δεκεμβρίου 2017 οι τρεις αρχικοί συνεταίροι (Βασίλης Δήμου, Γιώργος Αυγουστίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου) κατέθεσαν επίσημη πρόταση 10 εκατ. ευρώ για το 50% των μετοχών που κατείχε η Dionic.

Ξαφνικά, όμως, εμφανίστηκε ένας ακόμη διεκδικητής: Η εταιρεία Viva.gr, που ανήκει στον επιχειρηματία Χ. Καρώνη και δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών, αποφάσισε να καταθέσει πρόταση.

Είναι προφανές ότι το διαδικτυακό παιχνίδι των τριών φίλων έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξαγορά του 50% του www.skroutz.gr ενδιαφέρθηκε και ένα επενδυτικό σχήμα, ένα από τα καινούργια funds που έχουν στηθεί πρόσφατα για να εκμεταλλευτεί τις αυθεντικές ευκαιρίες της κουρασμένης, υπερχρεωμένης ελληνικής οικονομίας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Οι αρχικοί μέτοχοι πάντως δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους και την τσέπη τους για να μην χάσουν την εταιρία που δημιούργησαν μέσα από τα χέρια τους.



Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Η κ. Μπαζιάνα είπε στεναχωρημένη με καθεστωτική διάθεση : Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία



Αυτό που έπρεπε να κάνει εντύπωση δεν είναι ότι η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα,  Μπέτυ Μπαζιάνα είπε θολωμένη, ίσως από τον έρωτα για τον Αλέξη, η μπουχτισμένη από τα ψέματα του απατεώνα, ώστε να μην ξεχωρίζει πλέον την αλήθεια ότι ο σύντροφός της Αλέξης Τσίπρας δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα.

Αυτό που έπρεπε να κάνει εντύπωση είναι η καθεστωτική νοοτροπία της Μπέτυ Μπαζιάνα που είπε με παράπονο "Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία"

Δηλαδή με λίγα λόγια δυστυχώς για την Μπαζιάνα και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, δεν του δόθηκε η ευκαιρία να μην αφήσει τίποτα όρθιο ώστε να μπορεί να ελέγχει τα πάντα όπως ο φίλος του Νικόλας Μαδούρο.

Τουλάχιστον εμείς αυτό καταλάβαμε!! Ότι πάει σόι το βασίλειο και δεν είναι τυχαίο.




Εμπρηστές προχώρησαν σε 18 «χτυπήματα» σε 13 ημέρες – Συναγερμός και στην ΕΛ.ΑΣ.



Εμπρηστές που έχουν πραγματοποιήσει 18 «χτυπήματα» μέσα σε διάστημα 13 ημερών αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική στη Νέα Ιωνία, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», από τις 18 Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά έχει καταγραφεί μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων κυρίως με στόχο εγκαταλελειμμένα κτίρια και σημεία εναπόθεσης και ανακύκλωσης άχρηστων υλικών.

Την Πρωτοχρονιά ένας άστεγος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του όταν οι εμπρηστές έβαλαν φωτιά στο ισόγειο εγκαταλελειμμένου κτιρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου είχε βρει καταφύγιο για να περάσει τη νύχτα του. Την τελευταία στιγμή ξύπνησε από το θόρυβο και βγήκε έξω πριν χάσει τις αισθήσεις του από τους καπνούς. Συνολικά τις τελευταίες 13 ημέρες έχουν γίνει στόχος 11 κτίρια.

Η δράση των εμπρηστών προσδιορίζεται γεωγραφικά από την περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία μέχρι το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η ημέρα με τα περισσότερα «χτυπήματα» ήταν η Πρωτοχρονιά με τους δράστες να βάζουν εφτά διαφορετικές φωτιές από τις 00.10 μέχρι τις 7.00 το πρωί.

Για τους εμπρησμούς έχει ενημερωθεί και η Αστυνομία, προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε εγρήγορση στις περιοχές αυτές και να προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους υπόπτων. Την έρευνα έχει αναλάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Π.Σ., κλιμάκια της οποίας έχουν χαρτογραφήσει τη δράση των εμπρηστών. Τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών Αρχών προσπαθούν να συλλέξουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, οι οποίες ενδεχομένως έχουν καταγράψει τους δράστες κατά τη διαφυγή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα μέσα με τα οποία φτάνουν στο σημείο που θέλουν να κάψουν και στη συνέχεια διαφεύγουν γρήγορα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αυτό που δεν μπορούν να προσδιορίσουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι το ποιο μπορεί να είναι το κίνητρό τους. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να μην πρόκειται για σεσημασμένους εμπρηστές. Στόχος των Αρχών είναι να συλληφθούν πριν κινδυνέψει κάποιος από τους αστέγους, που διανυκτερεύουν σε παλιά κτίρια στη Νέα Ιωνία, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα.


ΕΘΝΟΣ


Ζουράρις για σχολικές εκδρομές: Οι μαθητές να πηγαίνουν στα μπορντέλα άλλη ώρα



Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν» και οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εσωτερικό - «Μπορείς να καταργήσεις εκδρομές για οικονομικούς λόγους επειδή η Ελλάδα είναι εν χρεωκοπία από το 1910» συμπλήρωσε.

Να δικαιολογήσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για να μην αδικηθούν μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά επιχείρησε ο Κώστας Ζουράρις μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Ο υφυπουργός Παιδείας έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την εμπειρία που είχε ο ίδιος σε εκδρομή του 1958!

Όπως είπε «από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου» για να συμπληρώσει μετά την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια ότι «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά».

«Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν» συμπλήρωσε ο κ. Ζουράρις.

Ο Κώστας Ζουράρις, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν», όπως είπε, και οι εκδρομές στο εσωτερικό ζητώντας οι εκπαιδευτικές εκδρομές να γίνουν μάθημα. «Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλεπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδορμή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία».

Κληθείς να απαντήσει για τη διάρκεια της κατάργησης ο ίδιος υποστήριξε ότι «προφανώς δεν θα είναι μεγάλο διάστημα».

Μπαξεβανάκης: Οι εκδρομές γίνονταν μόνο για τα ξενύχτια 

Από την πλευρά του ο έτερος υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για το θέμα δικαιολόγησε την απόφαση του υπουργού με το επιχείρημα ότι οι εκδρομές των μαθητών στο Εξωτερικό γίνονταν κυρίως για να ξενυχτούν(!) τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει πραγματικά, εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε αυτό το εγχείρημα. 

«Θέλουμε να αλλάξουμε το πλάνο, έτσι ώστε να έχουν αυτές οι εκδρομές και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκδρομές στο Εξωτερικό, ωστόσο, οφείλω να πω ότι είναι πιο εκπαιδευτικές από ότι αυτές στο Εσωτερικό», με την δημοσιογράφο να υπογραμμίζει πως ο υφυπουργός με τα λεγόμενά του αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. 


Πηγή : protothema.gr


Το ακούσαμε και αυτό δυστυχώς ! Δήλωση από Κοντονή : Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν οι οκτώ στρατιωτικοί στην Ελλάδα



Με αυτή την κυβέρνηση που εκθέτει καθημερινά την χώρα και την κάνει περίγελο διεθνώς θα ακούσουμε τα απίστευτα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017, εφόσον το ζητήσει η Τουρκία, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορεί η Αγκυρα.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα.Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα», είπε.


Στοπ στις εξετάσεις οδήγησης


Στον «αέρα» βρίσκονται οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών καθώς έληξε με την εκπνοή του χρόνου και η παράταση που είχε δοθεί για τη χορήγηση επιδόματος στους εξεταστές. Το υπουργείο Υποδομών έχοντας υποκύψει στις πιέσεις των εξεταστών (στην πλειονότητά τους είναι υπάλληλοι των περιφερειών, ενώ ένας μικρός αριθμός τους προέρχεται από το υπουργείο Υποδομών) είχε οδηγηθεί στην κατάθεση τροπολογίας που τους εξασφάλιζε εκ νέου το σχετικό επίδομα μέχρι τη λήξη του 2017. Η συγκεκριμένη τροπολογία παρέτεινε μια προσωρινή διάταξη, που προέβλεπε την παροχή 2,26 εκατ. ευρώ στους εξεταστές οδήγησης (240 ευρώ μηνιαίως για τη διενέργεια τουλάχιστον έξι εξετάσεων). Ωστόσο, με την αλλαγή του χρόνου έληξε και η παράταση με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να τιναχτούν και πάλι στον αέρα οι εξετάσεις. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το υπουργείο Υποδομών είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος, το οποίο δεν θα προέβλεπε την παροχή του εν λόγω επιδόματος στους περίπου 1.500 εξεταστές. Σημειώνεται ότι το εν λόγω επίδομα «κόπηκε» από την 1η Ιανουαρίου 2017 με την εφαρμογή του νόμου 4354, που καταργούσε τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε πρόσθετης αμοιβής στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών δεν έχει προχωρήσει στην εκπόνηση κάποιου σχεδίου νέου συστήματος. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, που είναι προγραμματισμένες από εδώ και στο εξής. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΣΕΟ), που κάνει λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης. «Από παράταση σε παράταση, η πιστοποίηση των υποψήφιων οδηγών άγεται και φέρεται ως μια πράξη ανάξια και αναγκαία μόνο για ένα επιπλέον επίδομα που θα συμπληρώνει τον μνημονιακό μισθό των υπαλλήλων εξεταστών», αναφέρει ο ΣΕΟ σε ανακοίνωσή του. Οι εκπαιδευτές υπενθυμίζουν ότι το ισχύον σύστημα εκπαίδευσης - εξέτασης υποψήφιων οδηγών είναι «πανάθλιο» και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης κατάργησης και αντικατάστασής του με νέο τρόπο πιστοποίησης. «Απαιτείται μια μέθοδος που θα αποδεικνύει τις πραγματικές γνώσεις του υποψηφίου και θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας της κυκλοφορίας, όπως αυτές ορίζονται από την αναγκαιότητα της οδικής ασφάλειας», τονίζουν. Σημειώνεται ότι όσο δεν διεξάγονται εξετάσεις για τη χορήγηση διπλωμάτων τόσο ατονεί το αντικείμενο των εκπαιδευτών και των σχολών οδήγησης, καθώς δεν προχωρούν σε μαθήματα οι υποψήφιοι.

Το αλαλούμ που είχε προκληθεί τον περασμένο χειμώνα από την αποχή των εξεταστών είχε «παγώσει» κάθε έκδοση διπλώματος οδήγησης για μήνες. Ταυτόχρονα η απώλεια των δημόσιων εσόδων από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ μηνιαίως από μη απόδοση ΦΠΑ και 1,9 εκατ. ευρώ από μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, επίσης σε μηνιαία βάση.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εκδήλωση για τους “Φίλους των ΗΠΑ” στον ΟΗΕ, λόγω Ιερουσαλήμ: Απούσες Ελλάδα και Κύπρος




Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι οργάνωσε εκδήλωση για τους “Φίλους των ΗΠΑ” προσκαλώντας τους διπλωμάτες των χωρών που ψήφισαν κατά ή απείχαν από την ψηφοφορία για το προσχέδιο απόφασης που καταδίκαζε τις ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μεταδίδει το CNN. 

O πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν σχολίασε θετικά τη στάση της Χέιλι και χαρακτήρισε “γενναίες” τις ΗΠΑ. “Κατ’ αρχάς ήταν μία γενναία απόφαση του προέδρου Τραμπ και της πρεσβευτού Χέιλι κι ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την γενναία αυτή απόφαση. Σήμερα το βράδυ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδεικνύουν ηγετική στάση στη Μέση Ανατολή, και τον ΟΗΕ. Υπάρχει μεγάλη υποκρισία στον ΟΗΕ. 

Νομίζω ότι σήμερα οι χώρες που στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ θα έρθουν για ν’ ακούσουν ότι οι ΗΠΑ τις ευχαριστούν που στάθηκαν στο πλευρό της αλήθειας αντί να συμμετάσχουν στο σόου των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ,” δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση. Η αναφερόμενη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη 128 χωρών, με εννέα χώρες να ψηφίζουν “όχι” κι άλλες 35 ν’ απέχουν. Μεταξύ αυτών, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αυστραλία. 

Διαφάνηκε ότι στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκαν οι διπλωμάτες όλων των χωρών που είχαν προσκληθεί από την αμερικανική αντιπροσωπεία. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με 128 χώρες να ψηφίζουν υπέρ της απόφασης, ενώ η Χέιλι είχε απειλήσει ότι η Ουάσινγκτον θα μειώσει τη χρηματοδότηση που παρέχει στον ΟΗΕ. “Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την ημέρα κατά την οποία στοχοποιήθηκαν και δέχθηκαν επίθεση στην Γενική Συνέλευση,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χέιλι. “Θα το θυμόμαστε όταν θα κληθούμε για ακόμη μια φορά να καταβάλλουμε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως χρηματική συνεισφορά στον ΟΗΕ” κι όταν άλλα μέλη του ΟΗΕ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον “να πληρώσει ακόμη περισσότερα και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς όφελος τους.” 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον ΟΗΕ περιλαμβάνουν προσκλήσεις για τις περισσότερες αν όχι όλες τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, αναλόγως της περίστασης, μικρότερες εκδηλώσεις ή δείπνα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Από την άλλη μεριά, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από μία μεγάλη χώρα-μέλος του ΟΗΕ που στιγματίζεται από την απουσία μεγάλου αριθμού χωρών, θεωρείται ως εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.



Πηγή: mignatiou.com


Ο Τραμπ διέλυσε την επιτροπή που ερευνούσε εκλογική νοθεία



Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέλυσε την Τετάρτη την επιτροπή που είχε συγκροτήσει προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας εναντίον του στις εκλογές του 2016, αφού πολλές Πολιτείες αρνήθηκαν να της παραδώσουν στοιχεία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Αντί να εμπλακώ σε ατελείωτες δικαστικές μάχες με έξοδα των φορολογούμενων, σήμερα υπέγραψα ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη διάλυση της Επιτροπής και ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να εξετάσει αυτά τα ζητήματα και να καθορίσει τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είχε οριστεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, συστάθηκε τον Μάιο για να ερευνήσει τις κατηγορίες για νοθεία αλλά συνάντησε σθεναρή αντίσταση από πολλές αμερικανικές Πολιτείες.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσινγκτον είχε τονίσει τον Νοέμβριο ότι η επιτροπή αυτή ήταν ένα σώμα συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν διέθετε κατά συνέπεια τη δικαιοδοσία από νομική άποψη να αναγκάσει τις πολιτειακές αρχές να της παραδώσουν δεδομένα.

Ο ρεπουμπλικάνος Τραμπ είχε υποστηρίξει πως ο λόγος για την ήττα του από τη Χίλαρι Κλίντον σε αριθμό ψήφων, κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια—η οποία πάντως δεν άλλαξε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών—πιθανόν οφειλόταν σε νοθεία.

Στελέχη πολιτειακών εκλογικών επιτροπών και ειδικοί επισήμαναν όμως ότι η νοθεία είναι σπάνια στις εκλογές στις ΗΠΑ.



ΤΑ ΝΕΑ


Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από το Μαξίμου και τα υπουργεία της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ομάδας Αλήθειας φέτος τα υπουργεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα φορτώσουν το δημόσιο και της πλάτες των πολιτών με περισσότερα χρέη.

5,2 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το κόστος του Μεγάρου Μαξίμου το 2018.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι γραμματείες μαζί με τα γραφεία του Αντιπροέδρου, των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας.

Το ποσό μάλιστα είναι αυξημένο κατά 629.000 ευρώ σε σχέση με το 2017, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός έφθανε τα 4.568.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια αύξηση 13,7% σε έναν μόλις χρόνο.

 Aναλυτικά οι αυξήσεις από το 2017 στο 2018 και τα αντίστοιχα έγγραφα από τη Διαύγεια:


Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού (Ειδικός Φορέας 23-650)

2017: 2.723.000 € (link)

2018: 2.802.000 € (link)

Διαφορά: 79.000 €



Πολιτικό Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης (Ειδικός Φορέας 23-660).

2017: 570.000 € (link)

2018: 597.000 € (link)

Αύξηση: 27.000 €



Πολιτικό Γραφείο Υπουργού Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης (Ειδικός Φορέας 23-690).

2017: 330.000 € (link)

2018: 420.000 € (link)

Αύξηση: 90.000 €



Πολιτικό Γραφείο Υπουργού Επικρατείας - Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρης Τζανακόπουλος (Ειδικός Φορέας 23-680)

2017: 425.000 € (link)

2018: 530.000 € (link)

Αύξηση: 105.000 €



Πολιτικό Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης (Ειδικός Φορέας 23-710)

2017: 290.000 € (link)

2018: 465.000 € (link)

Αύξηση: 175.000 €



Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό - Συντονισμός του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρης Λιάκος (Ειδικός Φορέας 23-730).

2017: 230.000 € (link)

2018: 383.000 €. (link)

Αύξηση: 153.000 €



Συνολική Αύξηση: 629.000 €, 13,76%


Ο καθεστωτικός Γαβρόγλου θα πραγματοποιεί ελέγχους σε ιδιωτικά σχολεία για τις απογευματινές τους δραστηριότητες



Είναι γνωστό σε όλους ότι στα κομμουνιστικά και ειδικά στα ακροαριστερά καθεστώτα εχθροί είναι οι αστοί και ο Γαβρόγλου παράλληλα με την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, θα διεξάγει και καθεστωτικούς ελέγχους στην ιδιωτική παιδεία.

Ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία για τις απογευματινές τους δραστηριότητες ξεκινά το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να τηρείται η νομιμότητα όπως ορίζει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4472/2017, στις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 56.

Η εγκύκλιος του υπουργείου, καλεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να  γνωστοποιήσουν στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έως την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, το πλήθος των πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων που εποπτεύουν, τον αριθμό των εκπαιδευτικών που τις υλοποιούν, και εάν κατόπιν του σχετικού ελέγχου νομιμότητας (ως προς το πρόγραμμα σπουδών και το παιδαγωγικό περιεχόμενο της διδασκαλίας) των εν λόγω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (κατ’ άρθρο 4, παρ. 2 του ν.682/1977, όπως ισχύει και μετά το νόμο 4472/17), διαπιστώθηκαν αποκλίσεις (ως προς τη νομιμότητα) και σε καταφατική περίπτωση, τι είδους και πώς θεραπεύτηκαν.




Άλλους 70 συλλαμβάνει ο Ερντογάν – Πρωί – πρωί εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης στρατιωτικών



Ο Ερντογάν δεν σταματά να συλλαμβάνει όποιον του θυμίζει Γκιουλέν. Και σήμερα οι αρμόδιες αρχές στην Τουρκία προχώρησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για 70 υπόπτους.

Μεταξύ αυτών και 58 στρατιώτες που υπηρετούν την θητεία τους, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ και θεωρείται ως ο υποκινητής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Η αστυνομική επιχείρηση για τις συλλήψεις επικεντρώθηκε στην επαρχία του Ικονίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις σε διευθύνσεις υπόπτων σε 27 επαρχίες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Ανατολή.

Δώδεκα από τους 70 υπόπτους, είχαν προηγούμενα αποταχτεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.


Πηγή : newsit.gr


Εικόνα-σοκ στο Δρομοκαΐτειο: Δένουν τους ασθενείς στα κρεβάτια



Μια σκληρή εικόνα μέσα από το Δρομοκαΐτειο έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, αναφέρει πως στην πρωτοχρονιάτικη εφημερία υπήρχε μόνο ένας νοσηλευτής σε κάθε νοσηλευτικό τμήμα 40 ασθενών. «Όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», συμπληρώνει.

«Η δημόσια υγεία καθηλωμένη στα τέσσερα», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας ασθενής – νέα εισαγωγή- να είναι δεμένος στο κρεβάτι του κατά την πρωτοχρονιάτικη γενική εφημερία του “Δρομοκαΐτειου”.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Νέα Δημοκρατία : Αυτά είναι τα νέα ψέματα για τις περικοπές του 2018



Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει παρ «τρία ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη μείωση των εισοδημάτων στους συνταξιούχους που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το 2018».


Το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ:

«Συνταξιούχος που λάμβανε το 2014 συνολικά  842.5 ευρώ, το 2017 εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ζει με 785 ευρώ, ενώ το 2018 η σύνταξή του αναμένεται να μειωθεί στα 705 ευρώ για να καταλήξει το 2019 να παίρνει μόλις 670 ευρώ λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ. Δηλαδή μείωση κατά 20,5%.

Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι οι συνταξιούχοι που λάμβαναν το 2014 – μαζί με το ΕΚΑΣ – λιγότερα από 670 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος στην Αθήνα που το 2014 λάμβανε 580 ευρώ το μήνα, σήμερα παίρνει 480 ευρώ. Δηλαδή μείωση 17%.

Την ακραία φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και όσοι λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα. Συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε 574 ευρώ, τώρα καλείται να τα βγάλει πέρα με μόλις 384 ευρώ το μήνα. Δηλαδή μείωση 33%.  

Οι μειώσεις όμως που επιφέρουν οι επιλογές της Κυβέρνησης δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους. Η ένταξη 158 χιλιάδων εργαζομένων των  ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο οδηγεί σε νέες περικοπές στα πραγματικά καθαρά εισοδήματά τους, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες, λόγω της αύξησης στις μικτές αποδοχές τους. Το ψέμα της Κυβέρνησης βρίσκεται στις δραματικά αυξημένες κρατήσεις που έχει επιβάλει στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που αφορά αστυνομικούς, γιατρούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και πολλούς άλλους κλάδους.

Ενδεικτικά:

Γιατρός του Ε.Σ.Υ. μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 λάμβανε καθαρά 1.692 ευρώ. Τον Δεκέμβριο – που είναι ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου και παρά την αύξηση στις μικτές αποδοχές του – παίρνει πλέον καθαρά 1.567 ευρώ. Δηλαδή 125 ευρώ λιγότερα το μήνα ή 1.500 ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση αφαιρεί κρυφίως από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους έναν μισθό, τη στιγμή που ισχυρίζεται ότι το ενιαίο μισθολόγιο επέφερε και αυξήσεις!  

Οι μειώσεις στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων πολιτών επιβαρύνονται και από την περικοπή των επιδομάτων με πρώτο και κύριο αυτό της θέρμανσης. Ενώ το 2014 είχαν διατεθεί 210 εκατομμύρια ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, το 2018 θα δοθούν μόνο 47 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Έλληνες να αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες θέρμανσης.

Παράδειγμα: Ζευγάρι με δύο παιδιά  που ζει στην Αττική και τo 2014 λάμβανε συνολικό επίδομα θέρμανσης 451 ευρώ θα πάρει μόνο 100 ευρώ για το 2018. Με απλά μαθηματικά η Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο – την περίοδο δηλαδή που θερμαίνουμε τα σπίτια μας – η Κυβέρνηση τους «ενισχύει» με 14,3 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν το θράσος να το ονομάζουν κοινωνική πολιτική.

Με άλλα λόγια και παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να κάνει το άσπρο μαύρο, η πραγματικότητα πλέον την διαψεύδει καθημερινά. Το αποτυπώνουν οι αριθμοί, αλλά κυρίως το βιώνουν οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν όλο και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».


Τα συντρίμμια του Τ-2 εξετάζουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας



Τα συντρίμμια του Τ-2 Buckeye, του δικινητήριου εκπαιδευτικού αεροσκάφους που κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Καλαμάτα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του.

Το αεροσκάφος, το οποίο ανήκει στην 363η Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, πραγματοποιούσε την πρώτη εκπαιδευτική πτήση της χρονιάς.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγα λεπτά πριν τις 12:00 οι δύο χειριστές ενημέρωσαν τη βάση τους ότι έχουν πρόβλημα στον ένα κινητήρα και επιχειρούν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα έχασαν και τον δεύτερο κινητήρα, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.



Οι δύο πιλότοι, οι οποίοι έκαναν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων, κατάφεραν να προσγειωθούν σώοι με αλεξίπτωτα, ενώ στη συνέχεια περισυνελέγησαν από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.





Πηγή : in.gr



Πυρετός διεργασιών και εξελίξεις εντός του μήνα στο Σκοπιανό



Έντονο και πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Εντονο και πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες των συζητήσεων και το διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη ο ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος. Ειδικότερα, Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες ΜΜΕ των Σκοπίων ο νέος γύρος συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο χωρών και τον ειδικό απεσταλμένο τοιυ ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η συνάντηση θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, έδρα του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη συνάντηση στις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Νίμιτς είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη «NEZAVISEN VESNIK», o γ.γ. του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, το νέο ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Άλι Αχμέτι και τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών. 

Αισιοδοξία Τσίπρα και Ζάεφ

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για το θέμα και σημείωσε ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόσθεσε δε ότι στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου». Λίγες ώρες αργότερα γινόταν γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Γιάννη Μπουτάρη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό. 

Ο Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της πλευράς της ΠΓΔΜ να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι 'αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι ακριβώς γι' αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Σημειώνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει μίνι-υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης που σχετίζονται με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό. Στη σχετική συνάντηση ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς θα παρουιάσουν την πορεία της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη του κυβερνητικού συνεταίρου κ. Καμμένου.

Το Σκοπιανό και ο «ματωμένος γάμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει αναγορευθεί και επισήμως από τον υπουργό Άμυνας ως η «κόκκινη γραμμή», με τον Πάνο Καμμένο να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία». Δεν είναι βεβαίως λίγες οι φορές που οι ΑΝΕΛ «θόλωσαν» γραμμές που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν «κόκκινες», ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι το θέμα της ΠΓΔΜ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και εάν τελικώς ο διεθνής παράγων επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών ο αρραβώνας Τσίπρα-Καμμένου μπορεί πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με τα πρώτα βαριά σύννεφα.

Στο Μαξίμου πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος, αλλά περισσότερο για εκείνη κάποιων βουλευτών των ΑΝΕΛ. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά θα βρεθεί κάποια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τον κ. Καμμένο. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πώς θα βρεθεί αυτή η φόρμουλα, καθώς η επίσημη κυβερνητική θέση μιλά για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και ο κ. Καμμένος αποκλείει οποιαδήποτε αναφορά στον όρο Μακεδονία. 

Ενδεικτική πάντως της κατάστασης που επικρατεί και ίσως των σχεδιασμών είναι η δήλωση για πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων, που έκανε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας την Τρίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και «θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα». «Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας».

Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι ενδεχόμενη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα δημιουργήσει σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτό και σπεύδουν να πετάξουν την μπάλα στην άλλη πλευρά. 

Τζανακόπουλος: Ο Καμμένος δεν θα φέρει αντίρρηση
την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόποουλος, μιλώντας στο Euronews.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και 25 περίπου Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος και σημείωσε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας. Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».



Πηγή : thetoc.gr


Ο Γαβρόγλου έκοψε στα ταξίδια στο εξωτερικό για τους μαθητές



Θα ταξιδεύουν μόνο σε προγράμματα που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας και με ευρωβουλευτές.

Εντάσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία καταργούνται σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για να μην αδικηθούν μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση δεν αφορά τα προγράμματα Εράσμους.

Το υπουργείο αποφάσισε ότι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Την αντίδρασή τους κατέγραψαν μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας. 



Σύμφωνα με διευκρινιστική  εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών προβλέπεται ότι δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα. Ομοίως για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Για τις μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή το υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι οι μετακινήσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στην υπουργική απόφαση  για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ περί προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών.

1. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών, μαθητριών και συνοδών εκπαιδευτικών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στο πλαίσιο:

α. εκπαιδευτικών ανταλλαγών,
β. αδελφοποιήσεων,
γ. εκπαιδευτικών προγραμμάτων
δ. προγραμμάτων διεθνών οργανισμών,
ε. συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις και
στ. πρόσκλησης από σχολεία της Ομογένειας.

2. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο εξωτερικό, με διάρκεια έως επτά (7) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, για μετάβαση σε ευρωπαϊκό ή μεσογειακό κράτος και έως δέκα (10) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, για μετάβαση σε κράτος εκτός Ευρώπης ή Μεσογείου.

3. Ο αριθμός των ημερών μετακίνησης πρέπει αυστηρά να δικαιολογείται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο εγκρίνεται από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης.

4. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται εντός του σχολικού έτους, εξαιρουμένου του χρονικού διαστήματος μίας εβδομάδας πριν την έναρξη των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) και έως τη λήξη τους.

5. Σε αυτές συμμετέχουν συγκεκριμένες ομάδες μα- θητών και μαθητριών του σχολείου, ύστερα από σχετική και αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και οπωσδήποτε με την έγγραφη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

6. Επιτρέπεται η συγκρότηση διασχολικής ομάδας όταν αυτή είναι ολιγομελής (έως δέκα μαθητές/μαθήτριες), προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που περιγράφονται στα σημεία α, γ, δ και ε της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα για εκ- παιδευτικά προγράμματα τα οποία διοργανώνονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., επιτρέπεται η συγκρότηση διασχολικής ομάδας, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα κατ’ έτος οριζόμενα από την αρμόδια υπηρεσία.

7. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της μετακίνησης είναι ότι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να περιορίζονται οι επιπτώσεις της μετακίνησης αυτής στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας και ότι δεν προκύπτει δαπάνη για το δημόσιο. Ο ίδιος βεβαιώνει εγγράφως την οικεία Διεύθυνση για την ομαλή λειτουργία του σχολείου κατά την διάρκεια της μετακίνησης.

8. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις αδελφοποιήσεις, αυτές πραγματοποιούνται μόνον με σχολεία του εξωτερικού, ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία περιγράφεται επακριβώς ο σκοπός της αδελφοποίησης. Επιτρέπεται δε, η πραγματοποίηση μίας (1) μετακίνησης αυτού του τύπου ανά σχολικό έτος. Τα αδελφοποιημένα σχολεία παρουσιάζουν κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο αφορά σε όλη την διάρκεια της μετακίνησης και εγκρίνεται από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης. Μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εν λόγω μετακίνηση παραμένουν στο σχολείο και παρακολουθούν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Για κάθε μετακίνηση του παρόντος άρθρου, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την επιστροφή τους, οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκθεση με τα πεπραγμένα της μετακίνησής τους.

Διευκρίνιση του υπ. Παιδείας  για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές:

Θέτουμε υπόψη σας ότι υπάρχουν συμφωνίες μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου με περίπου 90 χώρες, κάποιες από αυτές εκτελούνται μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων μορφωτικών προγραμμάτων, συνήθως τριετούς διάρκειας. Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα γίνεται αναφορά στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανταλλαγών μεταξύ σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η γενική αναφορά περί ενθάρρυνσης δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία από μόνη της για την πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής μετακίνησης στο εξωτερικό. Ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραφε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι (Ακαδημία Παρισίων). Εφόσον υπάρχει ένα κείμενο τέτοιου τύπου δεν απαιτείται περαιτέρω έγκριση της συνεργασίας από το ΥΠΠΕΘ.


Δείτε την εγκύκλιο 


Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Πηγή : protothema.gr


Μόνο με χαρτί από γιατρό όσοι θα βουτήξουν για το σταυρό στα Θεοφάνεια στη Ρόδο

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 



Μόνο όσοι προσκομίσουν χαρτί γιατρού για την κατάσταση της υγείας τους θα μπορέσουν φέτος να πάρουν μέρος στην γιορτή των Θεοφανείων στη Ρόδο και να βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό.  

Το Λιμεναρχείο Ρόδου ανακοίνωσε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και με το νέο έτος στις 06-01-2018 ημέρα Σάββατο θα λάβει χώρα η τελετή αγιασμού των υδάτων έμπροσθεν του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ρόδου.   

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού πρέπει να προσκομίσουν στο Λιμεναρχείο Ρόδου και συγκεκριμένα στο γραφείο της Λιμενικής Αστυνομίας υπεύθυνη δήλωση συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση καρδιολόγου ή παθολόγου για την κατάσταση της υγείας τους.  

Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται αυτοπροσώπως μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρα από την 02-01-2018 μέχρι την 05-01-2018 (οι αιτήσεις ανήμερα της εορτής δεν θα γίνονται δεκτές). Οι κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών δύναται να συμμετάσχουν κατόπιν σύμφωνης γνώμης των γονέων/κηδεμόνων. 

Όλοι οι συμμετέχοντες επιβιβάζονται σε πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου ενώ θα πρέπει να φέρουν κόσμιο ένδυμα κολύμβησης (μαγιό). 



Πηγή: lifo.gr


Ποιο είναι το μέλος του Ρουβίκωνα που πολεμούσε στη Συρία



Από τα ιδρυτικά μέλη του «Ρουβίκωνα» και με ηγετικό ρόλο, είναι ο Έλληνας που βρισκόταν και πολεμούσε στη Ράκκα εναντίων τζιχαντιστών. 

Το άτομο αυτό επέστρεψε πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα και τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» με κείμενό τους στο site του αντιεξουσιαστικού χώρου το «καλωσορίζουν» και ανακοινώνουν την επιστροφή του. 

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες των Αρχών για νεαρό που αποτελούσε ένα από τα βασικά μέλη του «Ρουβίκωνα», ενώ έφυγε από την Ελλάδα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. 

Είχε πάρει μέρος σε τουλάχιστον 10 επιθέσεις της αναρχικής ομάδας, ενώ συνολικά είχε συλληφθεί πέντε φορές και είχε προσαχθεί έξι φορές. Ανάμεσα στις επιθέσεις που συμμετείχε ήταν το ιταλικό προξενείο η πρεσβεία του Μεξικό, το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη παραμονές της επίσκεψης του Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και τα γραφεία των ΑΝΕΛ στην Συγγρού και τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στη Σταδίου. Επίσης ήταν μαζί με τα μέλη του «Ρουβίκωνα» που είχαν εισβάλει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αλλά και στα γραφεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ στο Μαρούσι. 


Μάλιστα, στο κείμενο υπάρχουν και δυο φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζεται το συγκεκριμένο άτομο ανάμεσα σε γκρεμισμένα κτίρια, να κρατά ένα αυτόματο όπλο και στον τοίχο δίπλα του είναι γραμμένες με μαύρη μπογιά οι λέξεις «Ρουβικωνας Ράκκα 2017». 

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο «Ρουβίκωνας» γράφει θριαμβευτικά σχόλια για τον "σύντροφο της συλλογικότητας τους", στις φωτογραφίες έχουν φροντίσει να καλύψουν το πρόσωπό του ενώ στο κείμενο δεν κάνουν καμία αναφορά για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, ούτε καν για το αν είχε γίνει γνωστός στην περιοχή με κάποιο ψευδώνυμο. Στο κείμενο που δημοσίευσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά:

.....Ο σύντροφος μας βρέθηκε στην γραμμή του μετώπου από την αρχή ως το τέλος της απελευθέρωσης της Ράκκα από το Ισλαμικό κράτος. Σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο, ως τοπογραφία, κλίμα, ανθρώπους, πολιτισμούς. Πήρε μέρος σε ένα τακτικό αστικό πόλεμο με όρους Β παγκοσμίου πολέμου, έχοντας από την άλλη πλευρά αποφασισμένο και ανορθόδοξο εχθρό. Έγινε συμμέτοχος μιας νικηφόρας μάχης που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στα χαλάσματα για να ξαναχτίσουν χωρίς τουλάχιστον να βιώνουν και τον ζόφο της θεοκρατίας. Πολέμησε στην ίδια παράταξη  μαζί με μουσουλμάνους, χριστιανούς και άθεους ώστε να διαλυθεί το σκοτάδι της Τζιχάντ και κάθε άλλου θρησκευτικού ολοκληρωτισμού. Μια μάχη που επιπλέον  ενίσχυσε τη θέση του Κουρδικού αγώνα και των όποιων επαναστατικών του προοπτικών. Γιατί στα δεδομένα της Μ. Ανατολής, η Rojava είναι μια επαναστατική κι όχι μόνο ρεαλιστική πρόταση διεξόδου...."


Μίνα Καραμήτρου 
Πηγή : Cnn.gr