Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Σταϊκούρας: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ 30%



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, στην πράξη τον αύξησε.

Σήμερα επιδιώκει και πάλι να παραπλανήσει τους πολίτες, υποσχόμενη, με εντελώς πρόχειρο τρόπο, να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, χωρίς την συνολική μείωσή της.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί - και θα το πράξει - να μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες, στηρίζοντας πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους».




Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και ταχυδρομικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής


Εξαρθρώθηκε μετά από επισταμένες έρευνες, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και ταχυδρομικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν μετά από αναζητήσεις, στις 16-10-2017 στον Πειραιά και στις Αχαρνές, έπειτα από ληστεία που διέπραξαν σε τράπεζα στο Χαϊδάρι, τρείς (3) ημεδαποί, ηλικίας 35, 36 και 38 ετών, μέλη της σπείρας. Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι συνεργός των ανωτέρω είναι ένας 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη στις 9-10-2017 για όμοια αδικήματα και βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης. 

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της ληστεία και της διακεκριμένης κλοπής καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά την διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκε όλο το προανακριτικό υλικό, οι δράστες είχαν συστήσει από τον Οκτώβριο του 2016, εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, και διέπρατταν ληστείες σε τράπεζες και σε ταχυδρομικά καταστήματα.

Για την επίτευξη τους σκοπού τους, είχαν προμηθευτεί αντικείμενα απόκρυψης των χαρακτηριστικών τους (κράνη και καπέλα) καθώς και όπλο, ενώ για την διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, εισέρχονταν στις τράπεζες και τα ταχυδρομικά καταστήματα και με την απειλή όπλου ακινητοποιούσαν τους παρευρισκόμενους ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά. Επιπλέον, εξωτερικά και σε κοντινή απόσταση από το σημείο της ληστείας, άλλο μέλος επιτηρούσε για να ενημερώνει για την ενδεχόμενη άφιξη αστυνομικών καθώς και για να διασφαλίζει την διαφυγή τους.

Μετά από κατ' οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 Το χρηματικό ποσό των -13.225- ευρώ προερχόμενο από ληστεία
 Ένα (1) πιστόλι REPLICA
 Είδη ένδυσης και δύο (2) κράνη μηχανής που έφεραν κατά την διάπραξη των ληστειών
 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, διακριβώθηκε ότι η παραπάνω εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει, από κοινού με τον 39χρονο συνεργό, από τον Οκτώβριο του 2016, τρείς (3) ληστείες σε τράπεζες, δύο (2) ληστείες σε ταχυδρομικά καταστήματα και δύο (2) κλοπές μοτοσυκλετών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Επικουρικές συντάξεις των 17 ευρώ φέρνει ο επανυπολογισμός!



Μειώσεις έως και 54% βγάζουν οι «προσωπικές διαφορές» από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για 1,1 εκατομμύριο δικαιούχους από το ΕΤΕΑ.

Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος προκαλούν σοκ, καθώς ο επανυπολογισμός κατεβάζει επικουρική σύνταξη και μάλιστα ανάπηρης γυναίκας από τα 92 στα 43 ευρώ, εκ των οποίων τα 23 είναι το επίδομα αναπηρίας, ενώ η καθαρή επικουρική αναπροσαρμόζεται σε μόλις 17 ευρώ!!!

Από τα 92 ευρώ δηλαδή που ήταν η σύνταξη, επανυπολογίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου στα 17 ευρώ!

Το επίδομα αναπηρίας από 46 ευρώ κόπηκε στη μέση, δηλαδή 23 ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό (46 ευρώ) είναι η προσωπική διαφορά, δηλαδή η τελική μείωση που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

Η συνταξιούχος θα εξακολουθήσει να παίρνει τα 92 ευρώ κάθε μήνα, πλην όμως από αυτά τα 92 ευρώ, η καθαρή αναπροσαρμοσμένη επικουρική της σύνταξη, όπως φαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Οκτωβρίου του 2017 που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι μόλις 17 ευρώ!


Ο… κατήφορος

Στα ενημερωτικά σημειώματα φαίνεται ότι:

Η κανονική επικουρική ήταν 97,24 ευρώ (μικτά) μέχρι Αύγουστο 2016.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 επανυπολογίζεται. Τα 97 ευρώ γίνονται 45,42 ευρώ (αναπροσαρμοσμένη βασική σύνταξη ΕΤΕΑ) και τα 46,76 ευρώ είναι η προσωπική διαφορά-μείωση. Το πληρωτέο είναι 86,65 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2017 (προφανώς γιατί έγινε κι άλλος επανυπολογισμός) η αναπροσαρμοσμένη βασική επικουρική ΕΤΕΑ είναι στα 17,18 ευρώ, και όχι 45,42 ευρώ, ενώ ένα ποσό 28,24 ευρώ, χαρακτηρίζεται ως «λοιπά» ΕΤΕΑ, που είναι το αναπηρικό επίδομα. Τα 46,76 ευρώ της προσωπικής διαφοράς μένουν ίδια. Η μικτή σύνταξη είναι 92,18 ευρώ και η πληρωτέα 86,65 ευρώ.


«Φρένο»

Ο νόμος 4472/2017 που ψήφισαν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. λέει (άρθρο 1 παράγραφος 2) ότι από 1ης/1/2019 η προσωπική διαφορά που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων καταργείται οριστικά, αλλά το ποσοστό μείωσης της σύνταξης μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα υπερβαίνει το 18%.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι μειώσεις με τον επανυπολογσμό είναι πάνω από 18%, ή ως 54% όπως αποδεικνύεται στα ενημερωτικά σημειώματα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», η περικοπή της σύνταξης που θα έχουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι από την 1η/1/2019 θα σταματά στο -18% και δεν θα είναι μεγαλύτερη.

Στην περίπτωση της αναπηρικής επικουρικής σύνταξης των 92 ευρώ, η μείωση που θα επιβληθεί την 1η/1/2019 δεν θα είναι 54%, αλλά θα σταματήσει στο -18%. Οπότε τα 92 ευρώ της σημερινής σύνταξης θα γίνουν 75,44 ευρώ και με το 6% της εισφοράς ασθενείας το καθαρό ποσό που μένει είναι 70,9 ευρώ.

Στον αέρα

Το θέμα που ανακύπτει όμως είναι ότι το ΕΤΕΑ από το 2019 θα πληρώνει τη σύνταξη των 70,9 ευρώ, αλλά από αυτό το ποσό τα 17 ευρώ θα είναι η επικουρική σύνταξη. Τα υπόλοιπα 23 είναι το αναπηρικό επίδομα και τα άλλα 31 ευρώ -που είναι και η κρυφή βόμβα- θα είναι το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαλειφθεί. Ο νόμος 4472/2017 αυτό που προβλέπει είναι κατάργηση όλης της προσωπικής διαφοράς (άρθρο 1 παράγραφος 2), αλλά μπήκε πλαφόν μείωσης της σύνταξης έως 18% για να μην καταργηθεί όλη η προσωπική διαφορά!

Για να ήταν πλήρως εξασφαλισμένοι οι συνταξιούχοι ότι δεν θα έχουν κι άλλη μείωση πέραν του 18%, ο νόμος δεν θα έπρεπε να λέει ότι «καταργείται» η προσωπική διαφορά, αλλά ότι το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά που προκύπτει μειώνεται έως 18%.

Επειδή όμως ο νόμος λέει άλλο πράγμα, ότι δηλαδή «καταργείται η προσωπική διαφορά», αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο για μειώσεις και πέραν του 18% αν χρειαστεί και ανάλογα με τα ελλείμματα του επικουρικού ταμείου. Τα χρωστούμενα σε 110.000 εκκρεμείς συντάξεις που δεν αποδίδει το ΕΤΕΑ ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ με τα αναδρομικά τους, τη στιγμή που για φέτος έχει προϋπολογισμένο έλλειμμα (έσοδα μείον έξοδα) άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι 110.000 συνταξιούχοι δεν παίρνουν ούτε προσωρινή επικουρική σύνταξη γιατί δεν προβλέφθηκε στο νόμο.

Εχουν ψηφιστεί

Τα νέα μέτρα που λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα πάρει, καθώς και τα επιπρόσθετα μέτρα που λέει το ΔΝΤ ότι δεν ζητούνται, είναι καθαρή υποκρισία, γιατί ήδη αυτά τα «νέα μέτρα» που λένε ότι δεν… υπάρχουν, τα έχουν ψηφίσει και τα ετοιμάζουν για εφαρμογή είτε το 2019 είτε και νωρίτερα αν το απαιτήσει η τρόικα.

Το ψαλίδι των προσωπικών διαφορών είναι έτοιμο και μέσω του επανυπολογισμού και των προσωπικών διαφορών φτάνει στο 54% και μάλιστα για σύνταξη αναπηρίας των 92 ευρώ το μήνα, που μετά την εισφορά ασθενείας κατεβαίνει στα 86,65 ευρώ!

Αυτή την επικουρική σύνταξη το ΕΤΕΑ την αναπροσάρμοσε στα 17 ευρώ, μείωσε στο μισό το αναπηρικό επίδομα και έβγαλε ως προσωπική διαφορά τα 46 ευρώ που ο νόμος λέει ότι «καταργούνται» από 1ης/1/2019, ανεξάρτητα αν ο κόφτης θα σταματήσει τη μείωση της σύνταξης στο -18% αντί στο -54%.

Οι αποδοχές της εν λόγω συνταξιούχου αναπηρίας είναι πενιχρές. Από την κύρια σύνταξη, καθώς παίρνει 378 ευρώ και τα 92 ευρώ από την επικουρική, βγάζει 470 ευρώ συνολική σύνταξη.

Οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.

Το 2018 θα είναι χρονιά-θρίλερ για τις συντάξεις και το 2019 εφιάλτης με άγριες μειώσεις, που θα εφαρμοστούν όμως επειδή ψηφίστηκαν με το τρίτο Μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.


Κώστας Κατίκος
Ελεύθερος Τύπος


Ανεξέλεγκτη η δράση των κουλουλοφόρων πριν λίγο επιτέθηκαν στο ιταλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη



Στο στόχαστρο κουκουλοφόρων βρέθηκε πριν από λίγη ώρα το ιταλικό προξενείο στην οδό Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδα πέντε ατόμων εισήλθε στο ισόγειο του πενταόροφου κτιρίου και προκάλεσε εκτεταμένες φθορές.

Οι δράστες της επίθεσης πέταξαν μαύρη μπογιά εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου και έσπασαν έναν υαλοπίνακα. Στη συνέχεια αποχώρησαν πεζοί.

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν αναζητήσεις για τον εντοπισμό τους.

Δείτε τις φωτογραφίες του thestival.gr από το σημείο:





Στους 43 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία



Ο απολογισμός των θυμάτων των δασικών πυρκαγιών που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία την Κυριακή και τη Δευτέρα αυξήθηκε την Πέμπτη στους 43 νεκρούς, αφού βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, σύμφωνα με την πορτογαλική Πολιτική Προστασία.

«Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω. Έχουν καταμετρηθεί ως αυτή τη στιγμή 43 νεκροί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Ζόρζε Ντίας.

Το πτώμα βρέθηκε την Πέμπτη στα περίχωρα του Ολιβέιρα ντο Οσπιτάλ, στην περιοχή Κοΐμπρα (κεντρικά).

Η Πορτογαλία επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες από πολύνεκρες πυρκαγιές. Τον Ιούνιο, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Πεδρόγαου Γκραντ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, στην Πορτογαλία φέτος κάηκαν περί τα 2.400.000 στρέμματα από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο και κατόπιν άλλα 2.800.000 στρέμματα από την 1η ως τη 19η Οκτωβρίου. Το σύνολο αυτό των 5.200.000 στρεμμάτων αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά πολύ την έκταση που είχε καεί το 2003, η οποία ανερχόταν σε 4.260.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης και των Δασών.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αλεξανδρούπολη




Το παρελθόν του 32χρονου Σύρου συλληφθέντα ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Στη σύλληψη ενός 32χρονου Σύριου τζιχαντιστή προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης την Πέμπτη, στο πλαίσιο συνεπειών εφαρμογής διοικητικού μέτρου σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύριος είχε ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και για αυτό το λόγο βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και κατοικούσε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ φέρεται να παραδέχθηκε στους αστυνομικούς τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος. 

Από πλευράς αστυνομίας, ερευνάται η συμμετοχή, καθώς και ο βαθμός αυτής σε τρομοκρατικές πράξεις κατά το παρελθόν, ενώ ο 32χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.


Πηγή : tovima.gr


Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα που διέπραξε την ληστεία στο Μίνι Μάρκετ, είχε διαπράξει και άλλες ληστείες



Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε  εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες κυρίως σε καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη την 17-10-2017 επ' αυτοφώρω στο Παλαιό Φάληρο, 24χρονος ημεδαπός, ενώ στις 18-10-2017 συνελήφθησαν κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης, 25χρονος ημεδαπός δραπέτης φυλακών και 23χρονος ημεδαπός.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ληστείας, του εμπρησμού κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για απόδραση κρατουμένου καθώς και για παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας η οποία διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες, κυρίως σε καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Για την επίτευξη του σκοπού τους, διατηρούσαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και χρησιμοποιούσαν, πολεμικό τυφέκιο, ενώ μετακινούνταν με κλεμμένα αυτοκίνητα.

Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας είχε συστήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής ομάδας και μετά από επισταμένες και μεθοδικές έρευνες επετεύχθη, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η ταυτοποίηση τους.

Ως προς το χρονικό των συλλήψεων, πρώτες πρωινές ώρες της 17-10-2017, οι δράστες, με την απειλή πολεμικού τυφεκίου, αφαίρεσαν αυτοκίνητο από την περιοχή της Καλλιθέας.

Στη συνέχεια μετέβησαν σε κατάστημα ψιλικών στο Παλαιό Φάληρο, όπου αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό από το ταμείο, πλην όμως ο υπάλληλος αντιστάθηκε και συνεπλάκη μαζί τους. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής, ένας από τους δράστες πυροβόλησε με το όπλο και διέφυγε, ενώ ο 24χρονος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Λίγη ώρα αργότερα, το παραπάνω κλεμμένο αυτοκίνητο, βρέθηκε καμένο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Την επόμενη μέρα (18-10-2017), εντοπίστηκαν στην περιοχή του Φαλήρου οι άλλοι δύο δράστες (23 και 25 ετών) και εν συνεχεία συνελήφθησαν. Για τον 25χρονο προέκυψε επιπλέον, ότι είναι δραπέτης φυλακών από τον περασμένο Αύγουστο.

Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov καθώς και είδη ένδυσης που έφεραν κατά την διάπραξη των ληστειών.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, διακριβώθηκε ότι η παραπάνω εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει:

 την 17 Οκτωβρίου 2017, ένοπλη ληστεία σε βάρος πολιτών με αφαίρεση αυτοκινήτου στην Καλλιθέα και απόπειρα ληστείας σε κατάστημα ψιλικών
 την 29 Σεπτεμβρίου 2017, ένοπλη ληστεία σε βάρος αστυνομικού με αφαίρεση υπηρεσιακού οχήματος στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου
 την 30 Σεπτεμβρίου 2017, ένοπλη ληστεία σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης
 την 1 Οκτωβρίου 2017, ένοπλη ληστεία σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης
 την 11 Οκτωβρίου 2017, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Άγιο Δημήτριο
 την 14 Οκτωβρίου 2017, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Νέο Κόσμο
Οι συλληφθέντες, πρωινές ώρες της 19 Οκτωβρίου 2017, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών, ενώ ο 24χρονος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο.


Διπλό μπλόκο για οφειλές σε εφορίες-ταμεία



Του Σπύρου Δημητρέλη

Πλησιάζει η ώρα για την υλοποίηση μια μνημονιακής δέσμευσης η οποία είχε γραφτεί και στο κείμενο του πρώτου ελληνικού μνημονίου αλλά ακόμη δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Είναι η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για μια σημαντική "διαρθρωτική μεταρρύθμιση", όπως την αποκαλούν οι Θεσμοί, η οποία στοχεύει στο να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του δημοσίου που σήμερα είναι διχοτομημένοι.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ένας φορολογούμενος μπορεί να χρωστά ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να το γνωρίζει η φορολογική διοίκηση και αντίστροφα να χρωστά φόρους και να μην το γνωρίζει το ασφαλιστικό του ταμείο. Και τον να μην το γνωρίζει σημαίνει ότι δεν μπορεί και να λάβει συντονισμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να εισπράξει. Για παράδειγμα, μπορεί να επιστρέφονται φόροι σε ασφαλισμένους που έχουν οφειλές προς τα ταμεία ή να εκδίδεται φορολογική ενημερότητα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.

Ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί ένας πλήρης οδικός χάρτης προκειμένου εντός του 2018 να γίνει η ενοποίηση των υπηρεσιών βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και εισφορών.

Σημειώνεται ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει το δικό του μηχανισμό είσπραξης υπό την ΑΑΔΕ με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών να πραγματοποιούν όλες τις ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είναι οι κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών υπολοίπων. Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Εργασίας έχει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που κάνει ακριβώς τις ίδιες ενέργειες με τη φορολογική διοίκηση.

Με την ενοποίηση των δυο μηχανισμών θα επέλθουν στην πράξη οι εξής αλλαγές:

- Θα διενεργούνται ενιαία οι συμψηφισμοί μεταξύ επιστροφών φόρων και φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι με τυχόν επιστρεφόμενους φόρους θα εξοφλούνται βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

- Θα καταργηθεί η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα και θα καθιερωθεί μια ενιαία ενημερότητα για οφειλές προς το δημόσιο.

- Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός "πολιορκίας” των οφειλετών του δημοσίου που θα λαμβάνει εναντίον τους τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) και θα τους ενημερώνει για τις συνολικές οφειλές τους. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ (call center) για το "κυνήγι” και των οφειλετών των ταμείων.

- Θα ρυθμίζονται ενιαία για τμηματική εξόφληση οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και τελωνεία.

- Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του φορολογούμενου θα βεβαιώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.


Πηγή : capital.gr


Τα παπατζιλίκια που πετάνε είναι ασύστολα! Καμμένος: Το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει η αναβάθμιση των F-16 να είναι «δωρεάν βοήθεια»



Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Καμμένος είπε να πει και πάλι ότι θέλει λες και έχει ευθύνη των όσων λέει, φλομώνοντας τον Ελληνικό λαό με ψέματα.

Τα είπε όπως αυτός και ο Τσίπρας ξέρουν να τα λένε, χωρίς να ντρέπονται και έτσι υποστήριξε ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο, που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες, μπορεί να αποφασίσει πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 που συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ, να γίνει ως «βοήθεια» προς την χώρα μας, και άρα να είναι ολόκληρη ή μέρος της δωρεάν.

Η Ελλάδα είπε ο Καμμένος, που είναι ο «πελάτης» στην υπόθεση αυτή, θα ζητήσει την αναβάθμιση μόνο ενός μέρους του συνόλου των F-16 και το κόστος δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 1,1 δισ. ευρώ. Πήγε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας  πως το τελικό κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο. «Αν αναβαθμιστούν όλα τα αεροσκάφη, θα πάει 2,4 δισ. εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμιστούν όλα, αλλά μέρος τους», είπε χαρακτηριστικά.

Και το τερμάτισε λέγοντας «Εκτός και εάν, αφού με πιέζετε να σας το πω, αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση μέχρι τον Ιούνιο της Επιτροπής του Κογκρέσου και αποφασίσουνε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123», και πρόσθεσε:«Διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό, να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει εάν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια προς την πατρίδα μας, αφήστε να μην πω τίποτα παραπάνω».




Ν.Δ. : Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της η προστασία των πολιτών»



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα εγκληματικότητας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διαδοχικά κρούσματα δολοφονιών και βίαιων ενεργειών καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος». 

 Πλήρης δήλωση

«Οι πολίτες παρακολουθούν απορημένοι τα καθημερινά πλέον κρούσματα βίας και εγκληματικότητας που πληθαίνουν με πρωτοφανή συχνότητα τις τελευταίες ημέρες. 

Διαδοχικά κρούσματα δολοφονιών και βίαιων ενεργειών καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος. 

Δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση, και το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν αποδείξει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους η προστασία των πολιτών από τη δράση εγκληματιών. 

Με τη εν γένει στάση τους, έχουν επιτρέψει τη γιγάντωση της ανομίας. 

Τους καλούμε να συναισθανθούν, επιτέλους, τις αυτονόητες ευθύνες τους και να τις αναλάβουν».


Μέρκελ κατά Τουρκίας



H καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε χθες ότι πρέπει να «παγώσουν» τα ενταξιακά κεφάλαια προς την Τουρκία, ένα θέμα που έθεσε στο τραπέζι των ηγετών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα βαδίζουν «προς λάθος κατεύθυνση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία πρέπει να αξιολογηθούν πολύ αρνητικά όσον αφορά τη δημοκρατία, όχι μόνο επειδή τόσο πολλοί Γερμανοί έχουν φυλακιστεί, αλλά επειδή οι εξελίξεις κινούνται κατά τη γνώμη μου προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία αναμενόταν να εισηγηθεί το «πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2018-2020. Και παρόλο που το ποσό δεν είναι μεγάλο, αν προχωρήσει η Ε.Ε. σε μια τέτοια κίνηση θα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν παρά οικονομικές συνέπειες.

Το οξύμωρο, όμως, με τη σκληρή στάση που θέλει να κρατήσει η Γερμανία ως προς την Τουρκία –που υποστηρίζεται κυρίως από την Αυστρία– είναι πως από τη μια η καγκελάριος τονίζει τη μεγάλη ανησυχία που έχει για τη μη τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά από την άλλη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως πρέπει να υπάρχει «πλήρη δέσμευση στη συνεργασία μας με την Τουρκία για τη μετανάστευση». Η Τουρκία αποτελεί τη «χώρα - κλειδί» στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Αν. Μεσόγειο και υπάρχει λίγη διάθεση για ανατάραξη της σχέσης αυτής. Δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία βρίσκει την Αθήνα εντελώς αντίθετη.

Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και έχει δεσμευθεί για άλλα 3 δισ. στο επόμενο διάστημα. Γι’ αυτήν τη χρηματοδότηση η Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται υπέρ. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση αυτή, επειδή τα κεφάλαια βοηθούν τους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εν μέρει σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε η κ. Μέρκελ.

Brexit

Αργά χθες το βράδυ και σήμερα αναμενόταν να κυριαρχήσει στην ατζέντα το Brexit, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να αποσαφηνίσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις είναι πρόθυμη να τιμήσει η Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Eνωση, όπως δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πάντως, η δέσμευση της Μέι προς τους υπηκόους της Ε.Ε. ότι θα μπορούν, με μια απλή διαδικασία και χωρίς πολλά χρήματα να παραμείνουν στη Βρετανία, αποκηρύχθηκε ως άνευ περιεχομένου από φιλοευρωπαίους ακτιβιστές. «Αν το εννοούσε, αυτή η επιστολή θα είχε συνταχθεί πριν από 12 μήνες», σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της ομάδας 3million, που εκπροσωπεί τα 3,6 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζοντας το χθεσινό γράμμα της Μέι.


Ελένη Βαρβιτισώτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η κυβέρνηση στήνει νέα «παγίδα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με χειρότερο φόρο



Διαβάσαμε στο skai.gr το νέο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αποτελειώσει τα νοικοκυριά.

Το νέο σχέδιο θα επιβάλλεται σε οικογενειακή βάση επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως στήνει μία νέα «παγίδα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικαθιστώντας τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με έναν νέο ΕΝΦΙΑ. 

Ουσιαστικά ο νέος φόρος στοχεύει σε όσους το προηγούμενο διάστημα μεταβίβασαν είτε την κυριότητα είτε την επικαρπία ακινήτων σε οικείους τους προκειμένου να περιορίσουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. 

Ουσιαστικά με το νέο φόρο η κυβέρνηση επιχειρεί να φορολογήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας μίας οικογένειας. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο ενιαίο φόρο και τα αγροτεμάχια κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους αγρότες. 

Η κα. Παπανάστσιου αναφορικά με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ τόνισε «στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός». 

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως για να γίνει πράξη ο σχεδιασμός για το νέο φόρο η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει μία σειρά εμποδίων με κυριότερο αυτό της τρόικας η οποία πιστεύει πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας πολύ επιτυχημένος φόρος. Το δεύτερο αφορά τον κυβερνητικό προγραμματισμό που έχει ήδη προβλέψει αντίμετρα για τον ΕΝΦΙΑ για το 2019 ενώ θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις εμπορικές. 




Ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρρα αποστέλλουν οι Αλβανοί - Τι απαντά το ΥΠΕΞ



Συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις στην ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας.

Όπως αναφέρει το himara.gr, το οποίο βασίζεται σε καταγγελίες μελών της μειονότητας, η επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας απέστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.

Φωτογραφίες από τα ειδοποιητήρια δείχνουν πως τα έγγραφα φέρουν χθεσινή ημερομηνία, 18 Οκτωβρίου.

Η κίνηση των αλβανικών Αρχών έρχεται υπό τη σκιά τωv τριγμών που έχει προκαλέσει στα Τίρανα η σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, ο οποίος είναι συγγενής του κορυφαίου πρώην υπουργού Σαϊμίρ Ταχίρι.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει ανησυχία και για τη «διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».
Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο προσθέτει ότι η χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλοί την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το εμπόριο ναρκωτικών. «Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» καταλήγει το ΥΠΕΞ.


Πηγές: Himara.gr, enikos.gr


Άγριο ξύλο οδηγών ταχύτητας στην πίστα [βίντεο]



Ένα ατύχημα σε αγώνα αυτοκινήτων στην Ιντιάνα κατέληξε σε άγριο καβγά μεταξύ των δύο οδηγών, ο οποίος κατάληξε στην επεισοδιακή σύλληψη του ενός.

Το περιστατικό συνέβη όταν τα δύο οχήματα, που συμμετείχαν στον αγώνα, συγκρούστηκαν, με το ένα να «καβαλά» το άλλο.

Ο ένας οδηγός βγήκε από το όχημά του κι άρχισε να χτυπά τον άλλο, ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στο αυτοκίνητο.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, τον χτύπησε από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου.

Τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση της αστυνομίας και ειδικότερα τους αστυνομικούς να χτυπούν με τέιζερ τον οδηγό, που έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους.

Και οι δύο οδηγοί αργότερα συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο με χειροπέδες, αφήνοντας σοκαρισμένους τους θεατές του αγώνα…


Πηγή : eleftherostypos.gr


Γλέζος: Ντρέπομαι για τον Τσίπρα που παρέδωσε ολοκληρωτικά τη χώρα στις ΗΠΑ



Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι παρέδωσε την Εθνική κυριαρχία της χώρας, εξαπέλυσε ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου:

«Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται για να μειωθεί η ανεργία στις ΗΠΑ, αγοράζοντας τα F-16.

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφέρει γη και ύδωρ στη μητρόπολη της παγκοσμιοποίησης , επεκτείνοντας την παραχώρηση της Σούδας.

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ξαναγυρίζει την Ελλάδα στην εποχή του Πιουριφόι, όταν οι ΗΠΑ διόριζαν τους πρωθυπουργούς.

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός υμνεί τον πλανητάρχη για τα “δημοκρατικά του αισθήματα”.

Τότε η υποταγή της χώρας στις ΗΠΑ είναι όχι μόνο φανερή, αλλά και ολοκληρωτική.

Λυπάμαι και οργίζομαι, που η Ελληνική κυβέρνηση αντί να αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία, διαπραγματεύεται, το σε ποιον συμφέρει περισσότερο να την παραδώσει.»


H Κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για την αθέτηση των υποχρεώσεων της Siemens



Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για την πρόθεση της B.S.H. HELLAS (πρώην Πίτσος) να κλείσει μετά από 152 χρόνια λειτουργίας το εργοστάσιό της, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου της B.S.H. HELLAS (πρώην ΠΙΤΣΟΣ) αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Η Κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν άσκησε καμία πίεση στη μητρική εταιρία, προκειμένου εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ως εκ τούτου φέρει ακέραιη την ευθύνη για τον κίνδυνο να οδηγηθούν 250 εργαζόμενοι στην ανεργία και η χώρα να χάσει άλλη μία σημαντική μονάδα παραγωγής».

Πλήρης Δήλωση

«Η B.S.H. HELLAS (πρώην ΠΙΤΣΟΣ), μια από τις ιστορικότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, ανακοίνωσε ότι, εντός του 2018, θα κλείσει το εργοστάσιό της στην περιοχή του Ρέντη, μετά από 152 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα. Έτσι, οι 250 εργαζόμενοι της μονάδας οδηγούνται στην ανεργία και η χώρα χάνει μια σημαντική μονάδα παραγωγής. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση και επέκταση του συγκεκριμένου εργοστασίου αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον επένδυση τουλάχιστον 60.000.000 ευρώ και την απασχόληση 700 εργαζομένων.

Εδώ και μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι η Siemens οδηγεί σταδιακά σε λουκέτο την εν λόγω μονάδα, καθώς δεν προχώρησε σε καμία απολύτως επένδυση. Η Κυβέρνηση, η οποία τελευταίως μιλάει για στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων, αδιαφόρησε για την πορεία λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας. Ουσιαστικά, δεν άσκησε καμία πίεση στη μητρική εταιρία, προκειμένου εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση, η οποία θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί τα συμφέροντα του Δημοσίου και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η σημερινή φθίνουσα κατάσταση είναι καταστροφική για την πορεία της χώρας».