Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης : Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια που λέει


Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια που λέει... Και δεν υπάρχουν πολλοί που ακούν τον κ. Τσίπρα και πιστεύουν είτε στην ειλικρίνεια είτε στην αποτελεσματικότητά του», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ» και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν πέτυχε τίποτα στο ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης ενώ αντίθετα, δέσμευσε τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. «Η πραγματικότητα», τόνισε, «είναι ότι οι φόροι του 2017, του 2018, του 2019, του 2020, του 2021, του 2022 – αναφέρομαι στα πέντε χρόνια στα οποία ο κ. Τσίπρας μας έχει δεσμεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% - είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος ομολόγησε, εξάλλου, ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Ο ίδιος το επέλεξε. ‘Έχει δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική έως το 2022... Εάν το Μνημόνιο τελείωνε το 2018, δεν θα είχαμε πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020… Για να μπορέσει η οικονομία να “τρέξει”, χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά το ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων».

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η οικονομία το 2017 δεν έχει φθάσει ακόμα, εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Επιβλήθηκαν 14,2 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα από το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, τα οποία ήταν παντελώς αχρείαστα. Η οικονομία δεν ανακάμπτει. Ουσιαστικές επενδύσεις δεν γίνονται στη χώρα, που εξακολουθεί σήμερα να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών… Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί βγήκε μετά από 3 χρόνια στις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας, μιας χώρας με συγκρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με την Ελλάδα είναι, σήμερα για το πενταετές ομόλογο, αρκετά κάτω του 2%. Εμείς δανειστήκαμε με ένα επιτόκιο κοντά στο 5%. Αυτή η διαφορά στο κόστος δανεισμού, είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Παππά και όλων όσων μας κυβερνούν σήμερα. Η χώρα έχασε 3 χρόνια. Και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θα αποδοθούν στις επόμενες εκλογές». 

«Έχω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γυρίσει όλη την Ελλάδα. Περπατώ στο δρόμο, δεν πηγαίνω σε προστατευμένες φιέστες με κομματικά στελέχη και με χιλιάδες αστυνομικούς να εξασφαλίζουν την τάξη. Γιατί όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα, τον ακολουθούν και καμία εικοσαριά διμοιρίες των Μ.Α.Τ. Δεν έχω δει τον πρωθυπουργό να περπατά μόνος του στο δρόμο, για να δει εάν πράγματι υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα, όπως μας είπε. Διότι τα χαμογελαστά πρόσωπα, προφανώς, δεν είναι χαμογελαστά λόγω των εκκαθαριστικών της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «λέμε στους επενδυτές, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, “ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα”… Εγώ δεν είμαι ο κ. Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της Ελλάδας για να γίνω πρωθυπουργός επί των ερειπίων της πατρίδας μου. Και αυτή, είναι μια πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία και η ανομία δεν θα γίνουν ανεχτές. «Ο Ρουβίκωνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο ίδιος Ρουβίκωνας που έκανε πορεία στα Εξάρχεια, κρατώντας καλάσνικοφ στο χέρι. Δεν είναι δυνατό να σφυρίζουμε αδιάφορα σε αυτές τις πρακτικές. Και να κλείνουμε το μάτι. Θα στείλω επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και θα ζητήσω γραπτές εξηγήσεις για αυτό που έγινε».

«Υπάρχει», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «εξοργιστική ανοχή στις ακροαριστερές ομάδες που έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει Κράτος όταν δεχόμαστε ένα Κ.Ε.Π. αναρχικών στην πλατεία, καταλήψεις ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων όπου φτιάχνονται μολότοφ, εμπόριο ναρκωτικών… Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει το νόμο και τη τάξη, δίνοντας ξεκάθαρες εντολές στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εντολές που σήμερα η αστυνομία δεν παίρνει. Η μόνη εντολή που πήρε η αστυνομία, τελευταία, ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του “Ρουβίκωνα”».

Μιλώντας για τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών θα επιτελέσει το έργο της... Αυτό που συμβαίνει με τη Δικαιοσύνη, δεν έχει συμβεί ποτέ στα 43 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ουδέποτε πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει “θεσμικό εμπόδιο” μια απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου».

«Η Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι το καταφύγιο, πρωτίστως, των αδύναμων πολιτών. Και εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στη Δικαιοσύνη, κλονίζεται όλο το οικοδόμημα του Κράτους Δικαίου… Εάν ο κ. Τσίπρας φαντάζεται τον εαυτό του ως μονοπρόσωπη εξουσία, καλό είναι να ξυπνήσει από το όνειρο στο οποίο βρίσκεται».

Αναφορικά με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για σκάνδαλο και συμπλήρωσε: «Έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος… Πραγματικά, είναι ντροπή της πλειοψηφίας και ντροπή του Προέδρου της Βουλής, που το ανέχεται. Τελευταία στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, έρχονται σωρηδόν τροπολογίες. Πάρτε τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όλες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η δημοσιονομική επίπτωση αυτών των τροπολογιών. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός όμως, ξέρετε ποιος θα τον πληρώσει; Πάλι ο φορολογούμενος. Διότι αυτό γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσίπρας οικοδομεί το δικό του κομματικό Κράτος. Κλείνει το μάτι σε διάφορες συντεχνίες. Κι όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος».

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Έχουμε πρακτικά έτοιμο το καινούργιο νομοθετικό μας πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του νόμου 4009, που είχε ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2011. Περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, σκληρή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, ανάλογα με το παραγόμενο αποτέλεσμα και αποχώρηση του Υπουργείου Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο». 

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική «τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων για αξιοποίηση της περιουσίας τους, να φτιάχνουν ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και να εισπράττουν έσοδα από αυτά» και δεσμεύτηκε για την «επαναφορά των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων».

«Θα πρέπει», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλους αυτούς τους εξαιρετικά αξιόλογους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν. Εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το ΣΥΡΙΖΑ και από ένα κομμάτι του ελληνικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο λόγω της μετριότητάς του – λυπάμαι που χρησιμοποιώ τόσο σκληρή γλώσσα – δεν μπόρεσε να ανεχτεί κάποιους, οι οποίοι έκαναν μια καλύτερη καριέρα από αυτούς στο εξωτερικό». 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα αλλάξει το άρθρο 16, «με δυνατότητα δημιουργίας, όχι απλά μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας... Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στη χώρα, να ιδρύονται και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος». 

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «δημοψήφισμα για το Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Το άρθρο 110 του Συντάγματος προσδιορίζει με απόλυτη ακρίβεια τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει για το θέμα αυτό, με πολύ καθαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, με την ιδιότητά του ως κορυφαίος συνταγματολόγος, αποκλείεται να υπογράψει ένα Προεδρικό Διάταγμα για δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση…. Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα τελειώσει στη Βουλή».


Eνοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Siemens o Τάσος Μαντέλης



Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ομόφωνα έκρινε ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. Το αδίκημα της δωροδοκίας  (που θα τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμα και με την ισόβια κάθειρξη) έχει παραγραφεί.

Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι οι 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο κ.Τσουγκράνης, ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του.

Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ.Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Το δικαστήριο αποφασίζει αυτή την ώρα εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 3 καταδικασθέντες κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα 2 μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.



Ιωάννα Μάνδρου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Τσακαλώτος «άδειασε» τον Τσίπρα για το ομόλογο και χάλασε τα πανηγύρια



«Αέρας» είναι εάν το επιτόκιο που δανειστήκαμε είναι ψηλότερο ή μικρότερο του 2014 και «αφρός» το εάν καταφέραμε να δανειστούμε πολλά ή λίγα… Το θέμα είναι η στρατηγική…

Τάδε έφη χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνοντας στήλη άλατος όχι μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον άκουγαν αλλά ουσιαστικά αδειάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εδώ και δύο ημέρες πανηγυρίζει για την επιτυχή έξοδο στις αγορές που πραγματοποίησε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «δεν έχει σημασία η συζήτηση που γίνεται για το εάν δανειστήκαμε φθηνότερα ή ακριβότερα ή περισσότερα ή λιγότερα από το 2014. Ούτε εάν η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος δανείζονται φθηνότερα από ό,τι εμείς. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορείς να τα συγκρίνεις».

Το σημαντικό είπε είναι «η στρατηγική»! Και εξήγησε: «Το θέμα είναι να υπάρχει μια συνολική στρατηγική που θα σε βγάλει στις αγορές και να σε βγάλει από τα Μνημόνια. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική» και συγκρίνοντάς τη με τη στρατηγική του 2014 είπε πως η διαφορά με τα ομόλογα της Ν.Δ. το 2014 ήταν ότι εσάς δεν σας ενδιέφερε η απομείωση του χρέους, για αυτό και οι επόμενες της πρώτης φοράς εξόδου στις αγορές είχαν ως αποτέλεσμα να δανειστείτε με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Και φυσικά δεν μπορέσαμε να βγούμε από το Μνημόνιο, που εμείς θα βγούμε…».
Για τις… τηλεοράσεις

Ο κ. Τσακαλώτος, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου που πανηγυρίζουν για το ύψος του δανεισμού αλλά και το επιτόκιο, είπε ευθέως πως «αυτά είναι αφρός και αέρας και για τις τηλεοράσεις… Αυτά δεν θα τα θυμάται κανείς… Αυτό που θα θυμάται ο κόσμος είναι εάν υπάρχει στρατηγική…». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν είναι «σοβαρό επιχείρημα οι συγκρίσεις με το πόσο δανείζονται άλλες χώρες που βγήκαν από Μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία», λέγοντας ότι αυτές δεν είχαν κάνει «κούρεμα όπως εμείς με το PSI σε ιδιωτικά ομόλογα».

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως χθες ξεκινώντας την ομιλία του, θέλοντας να προσπεράσει με «ειρωνείες» προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό «βέρτιγκο» που έχει προκαλέσει στο Μαξίμου ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε: «Είχα μείνει με την εντύπωση ότι όταν ο Βαρουφάκης ήταν υπουργός, για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έφταιγε για όλα, ακόμα και γιατί για δύο χρόνια δεν είχαμε βγει στο Euro… Τώρα βλέπω ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τον ακούνε με θρησκευτική ευλάβεια και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν και το παραμικρό που λέει, ακόμα και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Πράγματι έχει αλλάξει το κλίμα για το ‘‘φίλο’’ μου και έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μου…»

Αντιδράσεις

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών «με όσα μας είπε αποκάλεσε «αφρό» και «αέρα» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με όσα εκείνος μας ανέφερε προχθές στην τηλεοπτική του συνέντευξη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ. ΣΥΜΠ. Γ. Μανιάτης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε πως μετά τις «ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης έχουν κοντά ποδάρια» και αποδόμησε με 6 επιχειρήματα την υποτιθέμενη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές σημειώνοντας: «Η έξοδος στις αγορές πρέπει να αποτελεί βήμα μιας δομημένης στρατηγικής, να γίνεται με ασφάλεια και διαχρονική συνέχεια και να μην είναι ευκαιριακή κίνηση για λόγους επικοινωνιακούς και κομματικούς».



Γιάννης Απέργης
Ελεύθερος Τύπος


Δεκαεφτά μονάδες διαφορά, υπέρ Μέρκελ, σε νέα δημοσκόπηση



Διαφορά 17 μονάδων υπέρ του κόμματος της Άγκελα  Μέρκελ καταγράφει δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD) της χώρας.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU)  40%,
το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), με επικεφαλής τον Μάρτιν Σούλτς, στο 23%,
Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 9%,  
οι Πράσινοι (Die Gruenen) θα ελάμβαναν 8%, 
και η Αριστερά (Die Linke) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) 8%.


Αποχώρησε από τη Βουλή και η ΝΔ καταγγέλλοντας τη «βροχή» τροπολογιών

foto: Nikos Libertas / SOOC


Γ. Κεφαλογιάννης: «Είναι ασέβεια προς το κύρος του Κοινοβουλίου. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στην κακή νομοθέτηση». Χθες είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι Ποτάμι και ΚΚΕ.

Την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια, ανακοίνωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «τσουνάμι» τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από χθες και διαρκώς πληθαίνουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε την εντονότατη ενόχληση του κόμματος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι πλήττει το κύρος του κοινοβουλίου με τη συστηματική κακή νομοθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες για τον ίδιο λόγο έχουν αποχωρήσει από την εν εξελίξει διαδικασία Το Ποτάμι και το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα στην αίθουσα να βρίσκονται πλέον εκπρόσωποι μόνο πέντε εκ των οκτώ συνολικά κομμάτων.

«Θεωρούμε ότι είναι ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου. Χθες ανά δέκα λεπτά καταθέτατε και μία τροπολογία. Έχουμε καταγγείλει την κακή νομοθέτηση. Σήμερα βλέπουμε αυξήθηκαν οι τροπολογίες και θα έρθουν ίσως κι άλλες. Ως ΝΔ καταγγέλλουμε τη διαδικασία και αποχωρούμε. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη διαφύλαξη του κύρους της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αιχμές για τη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης άφησε και ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας πως αν και δεν πρόκειται για τωρινό φαινόμενο, πλέον έχει πάρει «επιδημική μορφή».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε διαβεβαιώσεις από την Υφυπουργό Οικονομικών ότι δεν θα κατατεθούν άλλες τροπολογίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση και το δικό του κόμμα θα αποχωρήσει, ενώ και ο Γιάννης Μανιάτης σχολίασε καυστικά «έχετε ξεπεράσει κάθε όριο αυτοεξευτελισμού με τις τροπολογίες».

«Δεν θα κατατεθούν άλλες», ξεκαθάρισε η Κατερίνα Παπανάτσιου, κλείνοντας το θέμα εκεί.


Πηγή


FAZ: «ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΑΟΥΛΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ»



«Ενδιαφέρον προκαλεί η παραχώρηση που κάνει η αριστερή ελληνική κυβέρνηση στους διεθνείς επενδυτές. Ο Τσίπρας που στις ευρωκλογές του 2014 είχε διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τώρα κάνει γονυκλισίες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αναφέρει η FAZ αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές.

Αυτό που ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας θεωρεί επιτυχία είναι η χαμηλή απόδοση του ομολόγου στο 4,625%. Τον Απρίλιο του 2014 η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει 4,95%. Η έκδοση εκείνου του ομολόγου είχε επιτευχθεί πριν ακόμη ο Τσίπρας ορκισθεί πρωθυπουργός».

Όπως σημειώνει η FAZ: «Το νέο ομόλογο έχει εκδοθεί βάσει του αγγλικού δικαίου και όχι βάσει του ελληνικού. Αυτό το στοιχείο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως π.χ. αυτή στην οποία προέβη μόνη της η Ελλάδα την άνοιξη του 2012. Αυτή αφορούσε όμως μόνο ομόλογα που είχαν εκδοθεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Ο όγκος τους ξεπερνούσε τα 200 δις ευρώ. Οι πιστωτές τότε έχασαν πάνω από 50%».

«Διεθνή hedge fund όπως η Εlliot ή το Third Point τα πήγαν καλύτερα, γιατί μπορούσαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Για την αλλαγή των όρων που διέπουν ένα τέτοιο ομόλογο έπρεπε να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα ή σε άλλες περιπτώσεις τα τρία τέταρτα των πιστωτών. Επίσης στα ομόλογα ελληνικού δικαίου η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να εξαναγκάσει στην αναδιάρθρωση ακόμη και τους απρόθυμους πιστωτές».



Πηγή : greekmoney.gr


«Πόλεμος» Γαβρόγλου-ιδιωτικών σχολείων για τη φοίτηση μαθητών με αναπηρία



«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων και του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή τη φοίτηση παιδιών με αναπηρία στα σχολεία.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αντιδρά στη ρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου για την «εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν στα δημόσια σχολεία».

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αναφέρουν ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ζητά από τον υπουργό να ενημερώσει για το αν έχουν γίνει κτηριολογικοί έλεγχοι στα δημόσια σχολεία σχετικά με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία.

Στο υπόμνημά τους τα ιδιωτικά σχολεία κάνουν λόγο για «δυσερμήνευτο και αδικαιολόγητο ιδεοληπτικό μένος του υπουργού κατά των ιδιωτικών σχολείων».

Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι "στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία […]" και ότι "απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους". 

»Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν.

»Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους».

Οργισμένη αντίδραση Γαβρόγλου

Το υπόμνημα αυτό προκάλεσε την οργή του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος το χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ κατηγορεί τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων για «επικίνδυνες νοοτροπίες».

«Ειδικά οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκρύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών.

»Το ύφος και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου υπομνήματος δεν δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για σοβαρή συζήτηση στο δημόσιο χώρο, αντίθετα η σοβαρότητα και η νηφαλιότητα δεν επιβεβαιώνονται από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.

»Εκφράσεις όπως "ιδεοληπτικό μένος" του υπουργού, "ηθικά έωλη" νομοθέτηση, "βιάζει βάναυσα", "θεσμοθετεί μηχανισμό παραδικαιοσύνης" και "σοβιετικού τύπου νομοθέτηση" δεν περιποιούν τιμή σε όποιον τις λέει και τις γράφει» αναφέρει ο υπουργός.



Newsroom ΔΟΛ


Νέα Δημοκρατία: Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δυο έννοιες που δεν είναι συμβατές



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, αφού ξεμπέρδεψε με "επιτυχία" με τα παλιά του αφηγήματα, ανακάλυψε ένα καινούργιο για την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται.

Ξέχασε σήμερα να πει ότι η πραγματική οικονομία στενάζει με υψηλούς φόρους που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ξέχασε να πει ότι με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια έχει δεσμεύσει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα.

Ξέχασε να πει ότι από το 2019 οι πολίτες θα υποστούν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Ξέχασε επίσης να πει ότι όλοι οι στόχοι για ανάπτυξη φέτος αναθεωρούνται προς το χειρότερο λόγω της ανικανότητας του να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και τα λίγα δείγματα ανάπτυξης που υπάρχουν οφείλονται σε έργα και πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά πολέμησε λυσσαλέα.

Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα: Μπορεί να μας πει ένα μεγάλο έργο ή επένδυση στη χώρα που δεν είχε ξεκινήσει επί ημερών μας και την οποία το κόμμα του δεν είχε πολεμήσει. Ελληνικό; Cosco; Περιφερειακά αεροδρόμια; Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ;

Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δυο έννοιες που δεν είναι συμβατές.

ΥΓ: Ο κ. Τσίπρας μας είπε χθές ότι «αν βγεις βόλτα στην Αθήνα βλέπεις μόνο χαμογελαστά πρόσωπα». Ελπίζουμε να τον ενημέρωσαν ότι στη Λαμία κάθε άλλο παρά χαμογελαστά πρόσωπα διαδήλωναν εναντίον του. Η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας και ο κ. Τσίπρας δε χάνει ευκαιρία να μας το υπενθυμίσει.


Εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας




Ο 46χρονος Ταϊτσίν Πρέγιορ πέθανε με θανατηφόρα ένεση στις ειδικές εγκαταστάσεις στο Χάντσβιλ

Η πολιτεία του Τέξας προχώρησε στην εκτέλεση εντός άντρα που είχε καταδικαστεί για την αιματηρή δολοφονία μιας γυναίκας μετά την εισβολή του στο σπίτι της, το 2004.

Ο 46χρονος Ταϊτσίν Πρέγιορ πέθανε με θανατηφόρα ένεση στις ειδικές εγκαταστάσεις της πολιτείας, στο Χάντσβιλ του Τέξας, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους των φυλακών.

Η εκτέλεση είχε καθυστερήσει για περισσότερες από τρεις ώρες, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέταζε την προσφυγή του δικηγόρου του κρατουμένου για την απόδοση χάρης, η οποία τελικά απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η εκτέλεση αυτή, ήταν 543η που έγινε στο Τέξας, μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Στο Τέξας, έχουν γίνει οι περισσότερες εκτελέσεις κρατουμένων από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Texas Department of Criminal Justice, Pat Sullivan via AP)
news247.gr


Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση έκανε την ΕΛ.ΑΣ. ταξιτζή του Ρουβίκωνα»




«Η μόνη εντολή που πήρε η αστυνομία τελευταία, ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του Ρουβίκωνα. Εμείς θα την αφήσουμε να κάνει την δουλειά της», είπε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρίχνοντας μομφή στα κυβερνητικά στελέχη που ενήργησαν να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το λόγο που αφέθηκαν ελεύθερα τα μέλη του Ρουβίκωνα.

«Ο Ρουβίκωνας είναι ο ίδιος που έκανε πορεία στα Εξάρχεια με καλάσνικοφ. Δεν είναι δυνατόν να σφυρίζουμε αδιάφορα και ο πρόεδρος της Βουλής να κλείνει το μάτι. Θα στείλω επιστολή και θα του ζητήσω γραπτές απαντήσεις για το τι έγινε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για εξοργιστική ανοχή από πλευράς της κυβέρνησης σε όλες τις ακροαριστερές ομάδες: «Υπάρχει μια εξοργιστική ανοχή στις αναρχικές ομάδες που έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια. Όταν ανεχόμαστε ένα ΚΕΠ αντιεξουσιαστών στο κέντρο της πλατείας, καταλήψεις, εμπόριο ναρκωτικών, κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων, όλο αυτό μας βολεύει. Και επαναφέρουν και το πανεπιστημιακό άσυλο, για να τους διευκολύνουν στην κατασκευή βομβών. Οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις καταγγελίες-μαρτυρίες  αστυνομικών που ενεπλάκησαν άμεσα στο περιστατικό στο Περιστύλιο της Βουλής ότι δόθηκε άνωθεν εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες την ώρα μάλιστα που οδηγούνταν με περιπολικά στη ΓΑΔΑ , αλλά και να μεταφερθούν από τους αστυνομικούς πίσω στη Βουλή στο σημείο όπου είχαν προσαχθεί.

Οι αστυνομικοί ενήργησαν κατόπιν εντολής το πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, δίνοντας τους εντολή να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη του Ρουβίκωνα  αφού γίνει απλά μία καταγραφή των στοιχείων τους και να τους επιστρέψουν με περιπολικό πίσω στη Βουλή.


Μεγαλώνει διαρκώς η ελληνική αγορά ανταλλαγής κατοικιών



Στον «προθάλαμο» της ελληνικής αγοράς κατοικίας βρίσκεται ήδη το «δεύτερο κύμα» της οικονομίας διαμοιρασμού, που σήμερα εκπροσωπείται από τη Home Exchange και την GuesttoGuest, δύο υπηρεσιών ανταλλαγής κατοικιών. Σύμφωνα με τον κ. Σαρν-Εντουάρ Ζιράρ, εκ των επικεφαλής της GuesttoGuest, «τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκινήσαμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά, ο αριθμός των μελών μας διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Με το πέρας του πρώτου φετινού εξαμήνου αριθμούμε ήδη 500 καταχωρισμένες κατοικίες, όταν στο τέλος του 2016, το σχετικό μέγεθος δεν ξεπερνούσε τις 200. Αντίστοιχα, φέτος έχουμε καταγράψει την πραγματοποίηση 200 ανταλλαγών κατοικιών, όταν στο σύνολο του 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 125 ανταλλαγές. Με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό των ανταλλαγών προβλέπεται τριπλασιασμός της εν λόγω δραστηριότητας φέτος».

Με 400.000 κατοικίες σε 187 χώρες, οι εν λόγω πλατφόρμες αφορούν την δωρεάν ανταλλαγή κατοικιών/δωματίων μεταξύ ιδιοκτητών, χωρίς δηλαδή την καταβολή αμοιβής/ενοικίου στον ιδιοκτήτη, όπως γίνεται στην περίπτωση ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb.

Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες/μέλη των εν λόγω πλατφορμών, που βρίσκονται πλέον υπό κοινή σκέπη (η γαλλική GuesttoGuest εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες την αμερικανική Home Exchange), μπορούν να επιλέγουν το ακίνητο της αρεσκείας τους για την πραγματοποίηση των διακοπών τους, ή τη διαμονή τους σε κάποια άλλη χώρα (δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός), χωρίς κάποιο κόστος. Μοναδική υποχρέωσή τους είναι να διαθέτουν αντίστοιχα το δικό τους ακίνητο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, ή πόσο μεγάλη ή μικρό είναι.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον κ. Αρνό, ιδρυτή της GuesttoGuest, σήμερα η ζήτηση για ανταλλαγές κατοικιών στην Ελλάδα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά. Η ζήτηση εστιάζει σε κατοικίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, η Κέρκυρα και η Ρόδος. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική αγορά θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών, όπου δραστηριοποιούμαστε. Θα απογοητευόμουν αν δεν τριπλασιάσουμε τις καταχωρίσεις/ανταλλαγές κατοικιών εντός των επόμενων δύο ετών», επισημαίνει ο κ. Αρνό.

Ενα από τα πλεονεκτήματα της εν λόγω υπηρεσίας ανταλλαγής είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται να δεσμεύσουν το ακίνητό τους σε αυτήν, όταν πραγματοποιούν την εγγραφή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μένουν, ή να μισθώνουν το ακίνητό τους (ακόμα και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Airbnb) και παράλληλα να το διαθέτουν και για μια πιθανή ανταλλαγή. Η εγγραφή του ιδιοκτήτη στην GuesttoGuest είναι δωρεάν, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει να πληρώσει για μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση του ακινήτου του (από 4 ευρώ/ημέρα). Στη δε Home Exchange, οι χρήστες καταβάλλουν ετήσια συνδρομή της τάξεως των 130 ευρώ.




ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Πάγκαλος: «Μ@λ@κ@ς και τσογλάνι ο Τσίπρας»



Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον, Άρη Πορτοσάλτε, κλήθηκε να σχολιάσει την εξής φράση του πρωθυπουργού: «Αλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη… Αλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων».

O κ. Πάγκαλος απάντησε: «Μ@λ@κ@ς είναι, μ@λ@κίες λέει«, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές τον υβριστικό χαρακτηρισμό «τσογλάνι».

Ο κ. Πάγκαλος έκανε επίσης λόγο για «χουνταίους που κυβερνούν σήμερα».

Ακούστε το ηχητικό :




Χάος στη Βενεζουέλα: Πέντε νεκροί σε δύο μέρες - Την Κυριακή οι εκλογές



Οι ΗΠΑ διατάζουν τις οικογένειες υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας και διαδηλωτές στην πιο πρόσφατη 48ωρη απεργία που διοργάνωσε η αντιπολίτευση εναντίον των εκλογών της Κυριακής, ισχυριζόμενη ότι θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Πολλά οδοφράγματα παρέμειναν στους δρόμους που ήταν έρημοι χθες, ενώ η πανεθνική απεργία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες Πέμπτη. Σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης, ωστόσο, η απεργία δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Και οι δύο απεργίες έγιναν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στον αντιδημοφιλή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να καταργήσει τη σημερινή βουλή, όπου υπερισχύει η αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 108 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Καράμπομπο, δύο άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας χθες, ένας 49χρονος άνδρας και ένας έφηβος 16 ετών. Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί δύο άνδρες 23 και 30 ετών αντίστοιχα σε συγκρούσεις στη δυτική πολιτεία Μερίδα, και ένας 16χρονος στην φτωχιά συνοικία του Καράκας, φέρνοντας τον τελικό απολογισμό νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες σε 5. Πέντε επίσης ήταν και οι νεκροί σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 190 άτομα συνελήφθησαν κατά την απεργία της Τετάρτη, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι αναταραχές οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου 4.800 άτομα, από τα οποία 1.325 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση.

Οι ΗΠΑ διατάζουν τις οικογένειες υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα
   
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε τις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα εν όψει της εκλογής της συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή, λόγω της οποίας έχουν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης ότι εξουσιοδοτεί την εθελουσία αποχώρηση των ίδιων των στελεχών της πρεσβείας.



Πηγή : protothema.gr


«Τσουνάμι» τροπολογιών από την κυβέρνηση



Με τις αποχωρήσεις, διαδοχικά, του Ποταμιού και του ΚΚΕ από την αίθουσα της Ολομέλειας, γνώρισαν χθες στη Βουλή την κορύφωσή τους οι εντονότατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το νέο «τσουνάμι» τροπολογιών, που με όχημα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Εως και μετά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, είχαν κατατεθεί 22 υπουργικές τροπολογίες, μέσω των οποίων ρυθμίζονται σειρά θεμάτων: από αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού σε γραφεία ΕΟΤ στο εξωτερικό και τη στάθμευση στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος έως και τον καθορισμό ημερομηνιών για την καταβολή ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής και τη δημιουργία γραφείου του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.


Η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου επιχείρησε να δικαιολογήσει το φαινόμενο (που ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε με εντονότατο τρόπο), υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για ολιγοήμερες θερινές διακοπές και υπάρχουν ζητήματα τα οποία «έχουν κάπως χαρακτήρα επείγοντος». Μάλιστα, προανήγγειλε και άλλες τροπολογίες για την επόμενη εβδομάδα, όταν με ουσιαστικά συνοπτικές διαδικασίες θα τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια τρία νομοσχέδια – των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

«Το σώμα του νομοσχεδίου είναι ελαφρύ σαν πούπουλο, το σώμα των τροπολογιών βαρύ σαν κούτσουρο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς, κρατώντας στο ένα χέρι το σχέδιο νόμου και στο άλλο το εμφανέστατα μεγαλύτερου όγκου σώμα των τροπολογιών. Και δήλωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά, εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος καυτηρίασε το φαινόμενο και προειδοποίησε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα αποχωρούσε αν στην πορεία κατετίθετο και άλλη τροπολογία. Λίγα λεπτά αργότερα, πράγματι κατατέθηκε νέα τροπολογία, με τον κ. Καραθανασόπουλο να ζητεί τον λόγο: «Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Σας είχαμε προειδοποιήσει. Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας», είπε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ αποχωρεί από τη διαδικασία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που χαρακτήρισε τη χθεσινή νομοθετική διαδικασία είναι πως ο εκ μέρους των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ εισηγητής επί του νομοσχεδίου Δημ. Καμμένος, λαμβάνοντας τον λόγο, δήλωσε από του βήματος ότι δεν ήταν ενήμερος για την τελευταία αυτή τροπολογία και το περιεχόμενό της.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Παυλίδης, χαρακτήρισε «ελάχιστο» το ζήτημα: «Εγώ θα υιοθετήσω τη λογική των έκτακτων τροπολογιών, με την έννοια ότι οι ημερολογιακές λήξεις ίσως καθορίζουν και μια ανάγκη κάποιων διοικητικών ή άλλων νομοθετικών λειτουργιών, οι οποίες αντικειμενικά, με τη θερινή λήξη της Βουλής, θα πρέπει να υιοθετηθούν αν υπάρχουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες», είπε.

Πέραν των υπουργικών, από χθες κατατίθενται και βουλευτικές τροπολογίες, μέσω των οποίων επίσης επιχειρείται η διευθέτηση διαφόρων υποθέσεων. Μεταξύ αυτών, χθες ξεχώρισε η τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρολιάκος), ΑΝΕΛ (Γ. Λαζαρίδης) και Ενωσης Κεντρώων (Ι. Σαρίδης), και η οποία αφορά τα ακίνητα των ιερών μονών του Αγίου Ορους που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός του Αγίου Ορους. Από τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η συγκεκριμένη τροπολογία, προκύπτει ότι οι βουλευτές ζητούν να «καθαρίσουν» παλαιές υποθέσεις φόρου ακίνητης περιουσίας και ενιαίου τέλους ακινήτων, που δεν είχαν φθάσει σε στάδιο καταλογισμού, για ακίνητα των μονών του Αγίου Ορους ανά την Ελλάδα.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ