Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Τα πιο τραγικά δυστυχήματα σε γυρίσματα ταινιών



Από το "Top Gun" μέχρι τον "Μπάτμαν" του Κρίστοφερ Νόλαν, δείτε τη λίστα με τα θανατηφόρα συμβάντα στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Οι ταινίες είναι μαγικές, αλλά και επικίνδυνες. Στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ, η έλλειψη κανόνων οδήγησε σε πολλά ατυχήματα και θανάτους. Ένας κασκαντέρ και πολλά άλογα σκοτώθηκαν στο Μπεν Χουρ το 1959.

Ο θρύλος λέει ότι η τελική σκηνή με τη συντριβή των αμαξών δεν ήταν σκηνοθετημένη, αλλά ήταν μία κανονική σκηνή θανάτου, που γυρίστηκε και επεξεργάστηκε δίνοντας μία από τις πιο θρυλικές σκηνές της ταινίας.

Το 1928 «Η κιβωτός του Νώε» χαρακτηρίστηκε από τη συναρπαστική σκηνή του κατακλυσμού, όπου τόνοι νερού χρησιμοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις κομπάρσοι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Τα κινηματογραφικά δυστυχήματα οδήγησαν στην αναθεώρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας κατά τα γυρίσματα των ταινιών.

Παρά τους κανόνες, η παραγωγή ταινιών εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη αποστολή για ηθοποιούς, κομπάρσους, κασκαντέρ, ακόμα και για σκηνοθέτες.

Resident Evil: Το τελευταίο κεφάλαιο

Όλοι περίμεναν να δουν τη συνέχεια της κινηματογραφικής σειράς "Resident Evil" όμως η ταινία στιγματίστηκε από τις ατυχίες που σημειώθηκαν στα γυρίσματά της.
Η Ολίβια Τζάκσον ντουμπλάρει στις επικίνδυνες σκηνές την Μίλα Γιόβοβιτς. Σε μία σκηνή καταδίωξης με μοτοσυκλέτα η ηθοποιός συγκρούεται με μία κάμερα που την κατέγραφε με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό της χέρι. Στην ίδια ταινία ο Ρικάρντο Κορνέλιους έχασε τη ζωή του όταν σε μία σκηνή το αυτοκίνητο που επέβαινε έπεσε από μία περιστρεφόμενη πλατφόρμα.

Ο Λαβύρινθος: Θεραπεία θανάτου

Ο "Λαβύρινθος" θεωρείται μία από τις πλέον επιτυχημένες κινηματογραφικές σειρές κι ενώ όλοι περίμεναν το 2017 να προβληθεί η τρίτη ταινία, τα γυρίσματα σταμάτησαν όταν ο πρωταγωνιστής Ντίλαν Ο' Μπράιαν τραυματίστηκε στα κινηματογραφικά πλατό.
Ο Ο' Μπράιαν βρισκόταν σ' έναν ιμάντα πάνω από ένα κινούμενο όχημα όταν βγήκε απροσδόκητα από αυτό και χτυπήθηκε από άλλο όχημα. «Μια διάσειση, ένα κάταγμα και τραυματισμοί στο πρόσωπο» αρχικά χαρακτηρίστηκαν ως επιφανειακοί, αλλά έναν μήνα αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα τραύματα ήταν πιο σοβαρά και ο 25χρονος, πλέον, ηθοποιός χρειαζόταν μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.
Τα γυρίσματα θα συνεχιστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και η ταινία θα προβληθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Σκοτεινός Ιππότης

Ο τίτλος της ταινίας ήταν μάλλον... προφητικός. Λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων ο Χιθ Λέντζερ έπεσε νεκρός από υπερβολική χρήση φαρμάκων, πριν προλάβει να δει τον εαυτό του στο ρόλο του Τζόκερ που του χάρισε το Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου.
Όμως η ταινία, σημαδεύτηκε από έναν άλλο θάνατο κατά τα γυρίσματά της: Ο κασκαντέρ Κόνγουεϊ Γουκλάιφ έχασε τη ζωή του κατά την πρόβα της σκηνής στην οποία το Batmobile δέχεται επίθεση από τις ρουκέτες του Τζόκερ. Ο Γουκλάιφ, που ντουμπλάρει τον Τζόκερ, βγάζει το κεφάλι του από το αυτοκίνητο για να πυροβολήσει, όμως ο οδηγός του οχήματος χάνει τον έλεγχο, το αυτοκίνητο πέφτει σε ένα δέντρο και ο κασκαντέρ σκοτώνεται.

Top Gun

Ο Αρτ Σολ ήταν ένας από τους πιο διάσημους πιλότους όλων των εποχών και οι αεροφωτογραφίες του με τους πιο τολμηρούς ελιγμούς έχουν συμπεριληφθεί σε δεκάδες ταινίες. Η συμμετοχή του στο Top Gun το 1986, έμελλε να είναι η τελευταία.
Σε μία σκηνή αερομαχίας ο Σολ δεν κατάφερε να διατηρήσει το ύψος του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα. Τα τελευταία λόγια του άτυχου πιλότου ήταν: «Έχω ένα πρόβλημα. Έχω ένα πραγματικό πρόβλημα».

Το Κοράκι

Ένα από τα πιο γνωστά και τραγικά συμβάντα στην ιστορία του Χόλιγουντ υπήρξε ο θάνατος του Μπράντον Λι, γιος του Μπρους Λι, στα γυρίσματα της ταινίας Το Κοράκι το 1994.
Στη σκηνή όπου ο χαρακτήρας του Λι δέχεται έναν πυροβολισμό από τον ηθοποιό Μάικλ Μάσι, το όπλο δεν είχε καθαριστεί καλά κι ένα μικρό θραύσμα από ένα παλιό φυσίγγιο τρύπησε στο στήθος τον 28χρονο ηθοποιό. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο Λι πέθανε μετά από λίγες ώρες.




Πηγή : news247.gr


Ο Βενιζέλος σχολιάζει σε 15 σημεία την απόφαση του Eurogroup





Σε 15 σημεία, σχολιάζει την απόφαση του Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό τον τίτλο «Μια πρώτη αποκρυπτογράφηση της απόφασης του Eurogroup της 15.6.2017», ο κ. Βενιζέλος σημειώνει: 

«Το Eurogroup της 15.6.2017 επισημοποίησε με εκτενείς και περίτεχνες διατυπώσεις την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαπραγματευθεί και κατέγραψε τις βαριές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία η δεύτερη κρίση, η κρίση μέσα στην κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, για λόγους αμιγώς πολιτικούς. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στο Eurogroup.

1. Ολοκληρώθηκε επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και αποφασίσθηκε η εκταμίευση 8,5 δις ( σε πρώτη φάση 7,7 εκ των οποίων 6,9 για τις επικείμενες λήξεις και 0,8 για κάλυψη κάποιων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και για το σχηματισμό ενός μικρού αποθεματικού ασφάλειας). Αυτό βεβαίως θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα. Το κόστος της καθυστέρησης και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο και υπονομεύει την πραγματική οικονομία και την ίδια τη δυναμική του χρέους, ζήτημα για το οποίο υποτίθεται ότι κόπτεται η κυβέρνηση.

2. Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το «πρόγραμμα μετά το πρόγραμμα», δηλαδή για το μνημόνιο τέσσερα και τα βαρειά δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κοκ) που το συνοδεύουν μέχρι και το 2022. Και έθεσε τις βάσεις για το διαρκές μνημόνιο μέχρι το 2060 αντί να διαμορφωθεί ένας καθαρός χάρτης εξόδου.

3. Οι αναφορές του Εurogroup στην ανάγκη να υποστηριχθεί η επάνοδος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης είναι συνήθεις και πάντα γενικόλογες. Δεν περιλαμβάνουν αναφορά σε ευρωπαϊκούς πόρους και μηχανισμούς πέραν των ήδη γνωστών. Η ίδρυση εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (κατά το προηγούμενο της ΕΤΒΑ) θα κινείται μέσα στο στενό και καχύποπτο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εποπτείας. Η υιοθέτηση της πρότασης μου για ίδρυση θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ειδικά για την Ελλάδα θεωρώ ότι θα προσέφερε έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανισμό.

4. Το ΔΝΤ προσφέρει στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τον συμβολισμό της συμμετοχής του στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα, με μια επί της αρχής έγκριση για χρηματοδότηση μικρότερη των δυο δις δολαρίων ( έναντι 86 δις ευρώ του ESM ), που θα μπορούσαν να εκταμιευθούν τους επόμενους 14 μήνες ( δηλαδή σε μια περίοδο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οποίας υπερκαλύπτονται από το δάνειο του ESM), εφόσον επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μέσω της οριστικοποίησης και εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωζώνης που επιτρέπει στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να λένε στα κοινοβούλια τους ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, στο δε επιτελείο το ΔΝΤ να λέει προς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και τα μη ευρωπαϊκά κράτη - μέλη ότι δεν αναδέχεται νέο ελληνικό ρίσκο γιατί στην πράξη δεν πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια. Για να συμβεί αυτό το ΔΝΤ αρκείται στην επανάληψη της πάγιας πολιτικής δήλωσης του Eurogroup ότι αν υπάρξουν έκτακτοι λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ευρωζώνη θα λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό λέγεται σχεδόν σε κάθε δήλωση του Eurogroup από το 2010 και μετά.



5. Το Eurogroup διαμόρφωσε κατά τον τρόπο αυτό ένα σχήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους που επιβεβαιώνει όσα είχαν αποφασισθεί το Μάιο του 2016. Χωρίς νέο ονομαστικό κούρεμα, όπως έγινε το 2012. Με μέτρα που προβλεπόντουσαν στο δεύτερο πρόγραμμα ή θα δινόντουσαν ήδη από το 2015. Και με μικρές παρεμβάσεις που μπορεί να διαχειριστεί χρηματοοικονομικά ο ΕΜΣ, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατών- μελών.

6. Για να συμβεί όμως αυτό η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ούτως ή άλλως και πριν καν συνταχθούν οι επικαιροποιημένες μελέτες βιωσιμότητας του χρέους, σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2023 και στη συνέχεια σε πρωτογενή πλεονάσματα «ίσα ή ανώτερα αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» (ας πούμε 2-2,4% ) για όλη την περίοδο 2023-2060! Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από το ρυθμό ανάπτυξης και πριν διαμορφωθεί σε απόλυτους αριθμούς το ετήσιο ύψος τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα κάθε ετήσιου προϋπολογισμού έχει όμως σημασία σε συνδυασμό με τις δυο αυτές παραμέτρους.

7. Το Eurogroup είπε ότι τυχόν διαφορές μεταξύ του πιθανολογηθέντος για τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και του επιτευχθέντος πραγματικά ρυθμού ανάπτυξης θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να διορθώνεται η προβολή στο μέλλον της σχέσης «χρέος προς ΑΕΠ» καθώς και η προβολή στο μέλλον των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών. Αυτό όμως είναι απολύτως αυτονόητο και αναγκαίο. Μια θεωρητική εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2060 κινείται στο όριο της διαίσθησης. Μια τέτοια εκτίμηση προφανώς πρέπει ανά χρονικά διαστήματα να επανελέγχεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Αυτή είναι η περιβόητη ρήτρα ανάπτυξης δήθεν γαλλικής έμπνευσης.

8. Έναντι των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς για πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, το Eurogroup οριοθέτησε αλλά ούτε οριστικοποίησε ούτε εξειδίκευσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορεί να λάβει με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τον Αύγουστο του 2018, στο τέλος δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος. Αυτά αφορούν επιμήκυνση των τοκοχρεολυσίων (επιμήκυνση λήξεων και αναβίωση της περιόδου χάριτος για τους τόκους) του δανείου του EFSF για 0-15 χρόνια. Άρα αυτό θα αφορά μόνο το δεύτερο δάνειο (του 2012) που δόθηκε από τον EFSF, όχι το πρώτο ( GLF ) και το τρίτο ( ΕΜΣ ) και η επιμήκυνση μπορεί να έχει αυτό μόνο το χρονικό εύρος που περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να μη δοθεί καμία επιμήκυνση.

9. Στην απόφαση του Eurogroup δεν περιλαμβάνεται δυστυχώς καμία ρητή αναφορά στους λογιστικά συσσωρευμένους τόκους των ετών 2022-2024 και 2026 που προκύπτουν λόγω της λήξης της δεκαετούς περιόδου χάριτος 2012-2022. Αυτό όμως είναι το προφανές βραχυπρόθεσμο θέμα που πρέπει να λυθεί, και το 2012 εθεωρείτο αυτονόητο ότι θα λυθεί εγκαίρως.

10. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν γίνεται αναφορά στο πλαίσιο που θα υπάρχει μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την αναχρηματοδότηση του χρέους της από τις αγορές με αποδεκτά επιτόκια. Η έξοδος στις αγορές θα γίνει άραγε χωρίς να υπάρχει προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως αυτή που είχε αποφασιστεί το Νοέμβριο του 2014 και χάθηκε μέσα στη δίνη της περιπέτειας που ξεκίνησε στις 25.1.2015; Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως παρακινδυνευμένο και απρόσφορο. Δεν πείθει τις αγορές. Η κυβέρνηση έσπευσε να ισχυριστεί ότι θα διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό ένα αποθεματικό. Ελπίζω να μη νομίζουν ότι οι εταίροι θα δώσουν προκαταβολικά στην Ελλάδα όλα τα κεφάλαια που θα υπήρχαν διαθέσιμα σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ.

11. Το συμπέρασμα είναι ότι η ταπεινωτική προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη γραμμή του 2011-2012 ως προς τις παρεμβάσεις στο χρέος έγινε με δραματική καθυστέρηση, τραγική διαπραγματευτική ανικανότητα και μικροκομματικές προτεραιότητες. Με το φόβο της καταστροφής και των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, αλλά χωρίς αίσθηση εθνικού στρατηγικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει οφθαλμοφανή προσχήματα για να κερδίσει κάποιον πολιτικό χρόνο. Για να πάρει αυτά τα μικρά προσχήματα η κυβέρνηση απογυμνώθηκε διαπραγματευτικά και αποδέχθηκε ένα ατελές σχήμα που δεν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την έξοδο από τη δημοσιονομική αβεβαιότητα και την επάνοδο στην κανονικότητα. Το επείγον συνεπώς είναι να διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που μπορούν να μας πάνε στην «Ελλάδα μετά».





Πηγή:  iefimerida.gr 


Πλοίο που φέρεται να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα οδηγήθηκε στο Ηράκλειο




Φορτηγό πλοίο, με σημαία Τανζανίας, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πιθανόν μεταφέρει λαθραία τσιγάρα, εντοπίστηκε έπειτα από ευρεία επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στον όρμο των Σφακίων.

Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν έξι άτομα πλήρωμα, ουκρανοί υπήκοοι, είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη και φέρεται να παρακολουθείται εδώ και ημέρες από τις Αρχές του Λιμενικού Σώματος.

Στον όρμο των Σφακίων ήταν έτοιμο να ξεφορτώσει το φορτίο με τα τσιγάρα σε φορτηγά οχήματα, οι οδηγοί των οποίων φέρεται ότι κατάφεραν να διαφύγουν.

Το πλοίο οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου κατέπλευσε περίπου στις 10 το βράδυ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος. 

Κατά τον έλεγχο στα αμπάρια του θα καταμετρηθεί το φορτίο του, παρουσία στελεχών των τελωνειακών αρχών αλλά και μελών κλιμακίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος που έφθασε ειδικά για τον σκοπό αυτόν από την Αθήνα καθώς και ανδρών του Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ, απαντήσεις ζητά ο Ανδρέας Λοβέρδος για το αλιευτικό με σημαία Ουκρανίας που παραμένει στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων εδώ και επτάμισι μήνες.

Σε συνέντευξή του στα Νέα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δείχνει μια «ανεξήγητη διστακτικότητα», σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να μη μιλάς για ένα θέμα που απασχολεί. Δεν λέω να μην είναι προσεκτικοί, μιλάμε για έρευνα εν εξελίξει. Αν όμως υπάρχουν τσιγάρα ΣΕΚΑΠ μέσα, πρέπει να το αναφέρουν. Τι τους πειράζει; Υπάρχουν κι άλλα θέματα που πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστούν. Δεν υπάρχει υποψία λαθρεμπορίας;» λέει.

Ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως αν δεν του δοθούν απαντήσεις, θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο τέλος κερδίζουν οι καλοί. Δεν κέρδισε τίποτα και εξακολουθεί να κάνει κακό στην πατρίδα»



«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Δυστυχώς για τη χώρα, πέρασε από κάτω. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με μία οριστική λύση για το χρέος και με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είχαμε μεν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφύγαμε δηλαδή την καταστροφή, αλλά, δυστυχώς, η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος. Και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ.

«Και βέβαια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «όλα αυτά, συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους Έλληνες. Με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ, για μετά το τέλος του προγράμματος. Η απόφαση του Eurogroup λέει με σαφήνεια ότι, για 5 χρόνια, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Αυτό για τους πολίτες σημαίνει περισσότερους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου. Σημαίνει μια διαρκής λιτότητα, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης». 



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί την πολιτική αλλαγή, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζει. Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση, όπως του ζήτησα σήμερα εγγράφως, να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε έναν συλλογικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά και της συνολικής πορείας της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια. Που βρισκόμαστε, που πηγαίνουμε, τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευθεί, έτσι όπως διαπραγματεύθηκε». 

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι στο τέλος κερδίζουν οι καλοί. Δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα και εξακολουθεί να κάνει κακό στην πατρίδα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι το Κόμμα καταθέτει καθημερινά τις προτάσεις του και έχει έτοιμο το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο συμμαζέματος του Κράτους και ανέφερε ως παράδειγμα τις προμήθειες, αλλά και «αρμοδιότητες που το Κράτος μπορεί να διώξει από πάνω του και να τις παραχωρήσει σε ιδιώτες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για ακόμη μια φορά, με απόλυτη σαφήνεια, δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα ακολουθηθεί πιστά η αναλογία μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις για πέντε χρόνια. 



Για τα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τις εστίες ανομίας στην Δυτική Αθήνα. «Πριν ένα χρόνο, επισκέφθηκα το Μενίδι και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Από τις 100 οργανικές θέσεις, καλύπτονται μόνο οι 40. Ζήτησα, τότε, τη στελέχωσή τους από τον αρμόδιο Υπουργό. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα» τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

«Η κατάσταση στη χώρα, και στο κέντρο της Αθήνας ήταν σαφώς καλύτερη πριν δύο χρόνια. Σήμερα, έχουμε δεκάδες κτίρια υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει το Κράτος στα Εξάρχεια. Υπάρχει Κ.Ε.Π. αναρχικών, ενώ δεν υπάρχει ταχυδρομείο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Σχολιάζοντας την πρόθεση των αστυνομικών να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αρχικά δεν διέκρινε για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. «Αλλά έχω ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη διαδήλωση θα είναι χρήσιμη. Θα τάραζε τα νερά, αλλά θα ανοίξει και τον ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων» σχολίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αστυνομικών και θα τους ζητήσει να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση.

Αναφερόμενος στο θάνατο του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπογράμμισε: «Είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα. Αλλά είναι υποχρέωση των δημοσίων προσώπων. Γνωρίζω ότι δεν συμφωνούσαν όλοι με τις απόψεις του, αλλά του αναγνώριζαν όλοι τη διορατικότητα που τον χαρακτήριζε … Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, είχε το κουράγιο να σηκωθεί στη Βουλή και να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι … Είναι ένα καλό μάθημα για το πως οι πολιτικές συγκρούσεις μπορεί να είναι σκληρές, αλλά γίνονται μέσα στη Βουλή. Όχι στα “τρολ” του διαδικτύου».





Ο Τραμπ οφείλει σε πιστωτές τουλάχιστον 135 εκατομμύρια δολάρια



Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προσωπικές οφειλές τουλάχιστον 315,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε γερμανικές, αμερικανικές και άλλες τράπεζες περί τα μέσα του 2017, όπως καταγράφεται σε ένα ομοσπονδιακό έντυπο γνωστοποίησης οικονομικών στοιχείων το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από την Υπηρεσία Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ.

Είχε έσοδα περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το νέο ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον, το οποίο άνοιξε πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο. Τα έσοδά του επίσης αυξήθηκαν από το Μαρ-α-Λάγκο, το θέρετρο στη Φλόριντα το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «χειμερινό Λευκό Οίκο».

Ο Τραμπ δήλωσε εισοδήματα τουλάχιστον 594 εκατομμυρίων το 2016 και στις αρχές του 2017, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,4 δισεκ. δολάρια.

Στο έγγραφο, έκτασης 98 σελίδων, το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Υπηρεσίας(1), καταγράφονται οφειλές ύψους 130 εκατ. δολαρίων προς την Deutsche Bank Trust Company Americas, θυγατρική της γερμανικής Ντόιτσε Μπανκ.

Για παράδειγμα, ο Τραμπ αποκάλυψε μια οφειλή προς τη θυγατρική αυτή της Ντόιτσε Μπανκ η οποία ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια δολάρια για το Old Post Office, ένα ιστορικό ακίνητο στην Ουάσινγκτον όπου ο μεγιστάνας είχε ανοίξει ένα ξενοδοχείο.

Ακόμη, ο Τραμπ ανέφερε μια οφειλή ύψους 110 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ladder Capital Corp, μια εταιρεία που προσφέρει δάνεια για ακίνητα και έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μπόκα Ρατόν.

Τα υψηλότερα εισοδήματα του Τραμπ προήλθαν από γήπεδα γκολφ, όπως το Trump National Doral στο Μαϊάμι, που πάντως ήσαν μειωμένα στα 115,9 εκατ. δολάρια από 132 εκατ. δολάρια έναν χρόνο πριν.

Τα εισοδήματά του από πολλά άλλα ξενοδοχεία του παρέμειναν αμετάβλητα. Τα εισοδήματά του από την Trump Corporation, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που διαθέτει, σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 18 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτά από το Μαρ-α-Λάγκο αυξήθηκαν κατά 25%, στα 37,25 εκατομμύρια. Το ιδιωτικό του κλαμπ διπλασίασε το κόστος της εγγραφής στα 200.000 δολάρια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Ο Τραμπ εξασφάλισε 11 εκατομμύρια από τα καλλιστεία Miss Universe, αφού πούλησε τα δικαιώματα για τους διαγωνισμούς το 2015.

Τα εισοδήματά του από τηλεοπτικά σόου όπως το The Apprentice μειώθηκαν στο 1,1 εκατ. δολάρια, από 6 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα περιουσιακά του στοιχεία πιθανόν ξεπερνούν το 1,4 δισεκ. δολάρια, διότι το έγγραφο δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που το συμπληρώνει να αναφέρεται σε φάσματα ποσών.

Στο έντυπο αποκαλύπτεται ότι ο Τραμπ είχε θέσεις στα διοικητικά συμβούλια 565 εταιρειών. Η θητεία του στα περισσότερα εξ αυτών τερματίστηκε την 19η Ιανουαρίου, την ημέρα πριν από την ορκωμοσία του, και σε άλλα το 2015 και το 2016.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ενώ μερικές στη Σκοτία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Βερμούδα κ.ά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, που θα έδινε μια πολύ πιο σαφή εικόνα για την περιουσιακή του κατάσταση και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Αλλά έχει συμπληρώσει ομοσπονδιακά έντυπα όπως ήταν υποχρεωμένος στα οποία αποκαλύπτει τα προσωπικά και οικογενειακά του εισοδήματα, τα περιουσιακά του στοιχεία και τις οφειλές του.



(Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS)
Καθημερινή


Aμφιβολίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα



Το εάν μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή ανώτερο του 2% του ΑΕΠ για 37 συνεχόμενα χρόνια, όπως αποφάσισε χθες το Eurogroup, είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη δημόσια συζήτηση το επόμενο διάστημα.

Η ευρωζώνη θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επικαλείται δε τις περιπτώσεις της Φινλανδίας που είχε μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για έντεκα χρόνια, από το 1998 ως και το 2008 και τις Δανίας που είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,3% επί 26 χρόνια, από το 1983 έως και το 2008.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν θεωρεί πως οι χώρες αυτές μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα, κυρίως λόγω της αφετηρίας από την οποία εκκινεί, αλλά και λόγω των προβληματικών μεγεθών που εμφανίζει η χώρα μας στην ανεργία και στη γήρανση του πληθυσμού. Το ΔΝΤ θεωρεί ως ρεαλιστικό ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ρεαλιστικό το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μεσοπρόθεσμα, αλλά θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο και πρώτα από όλες τη δυναμική που θα έχει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Πρωτογενές πλεόνασμα είναι η διαφορά εσόδων - εξόδων του προϋπολογισμού, με εξαίρεση τις δαπάνες για αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων. Αν η επίπτωση των ρυθμών ανάπτυξης είναι θετική τότε τα έσοδα θα ξεπερνούν εύκολα τις δαπάνες μεσοπρόθεσμα. Εάν όχι τότε ο στόχος για το πλεόνασμα θα επιτυγχάνεται διαρκώς με πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2023 και στη συνέχεια σε πρωτογενή πλεονάσματα «ίσα ή ανώτερα αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» για όλη την περίοδο 2023-2060. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν μεταξύ 2%-2,4%.

Η κυβέρνηση μέσω άτυπης ενημέρωσης που παρείχε χθες το βράδυ παρουσίασε με διαφορετικό τρόπο τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της ευρωζώνης. Όπως ανάφερε σχετικά: «Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της  οικονομίας της Ελλάδος και πριν διαμορφωθεί σε απόλυτους αριθμούς το ετήσιο ύψος τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, το να έχει «καρφωθεί» το μέγεθος για το πρωτογενές πλεόνασμα σε ένα σχέδιο, δεν είναι κάτι που επιλύει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που το ξεκαθάρισε χθες και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : insider.gr


3,1 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση





Δεκατρείς ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, διαφορετικά το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis θα καταρρεύσει.

Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis, καθώς οι δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τα 3,1 εκατ. Αυτές θα πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 13 ημερών (μέχρι τις 30 Ιουνίου), δηλαδή θα πρέπει ημερησίως το ηλεκτρονικό σύστημα να δέχεται περισσότερες από 215.000 δηλώσεις. Εάν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής (16/6/2017) έχουν υποβληθεί 3,1 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμα τη δήλωσή του. Το νούμερο αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει «έμφραγμα» στο Τaxis, αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα μη αντιμετωπίσιμα σημειώνουν στελέχη της Αρχής. Πέρυσι μόνο σε μία μέρα υποβλήθηκαν 163.915 δηλώσεις (στις 14 Ιουλίου). Τις υπόλοιπες μέρες αιχμής τα νούμερα ήταν χαμηλότερα στα επίπεδα των 120.000 δηλώσεων ημερησίως.

Οπως γίνεται αντιληπτό το να υποβάλλονται 215.000 δηλώσεις για 13 συνεχόμενες ημέρες όχι μόνο δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αλλά όπως προαναφέρθηκε θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγείται στην παράταση των προθεσμιών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους λογιστές οι οποίοι τη ζητούν μετ’ επιτάσεως.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 3.084.814 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Οι 1.163.409 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 37,71% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 1,051 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 903 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλει δήλωση οι έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο μέσος όρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

• Οι 500.153 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,21% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 163,23 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 326 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αλλά να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ.

Για όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές ξεκίνησε η επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν.

• Οι 1.142.252 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,07% του συνόλου.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Καθημερινή


Ακριβοπούλου ο λαός δεν σε πληρώνει ούτε για προπαγάνδα στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για αντιπολίτευση!



Είναι αισχρή η κυβερνητική προπαγάνδα που γίνεται από τα καθεστωτικά φερέφωνα της ΕΡΤ.

Σάλο έχει προκαλέσει η χυδαία ανάρτηση της Κατερίνας Ακριβοπούλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook που είχε σκοπό να κάνει αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ακριβοπούλου από τα πρώτα καθεστωτικά φερέφωνα της κυβέρνησης που διαστρευλώνει πάντα την αλήθεια προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι παρουσιάστρια εκπομπής στην ΕΡΤ πάρα πολύ χαμηλής τηλεθέασης σχεδόν ανύπαρκτης  που λέγεται "Αίθουσα Σύνταξης" και πληρώνεται από τον Ελληνικό λαό τζάμπα και βερεσέ για να κάνει την δουλειά της κυβέρνησης.

Η κυρία αυτή ανέβασε μια φωτογραφία - προϊόν φωτομοντάζ- που παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητοστάκη ως ζητιάνο που ζητά... εκλογές.

Φυσικά και απαγορεύεται να κάνει τέτοια ανάρτηση, λόγω της θέσης της σε μια καθημερινή ενημερωτική εκπομπή και μάλιστα στην κρατική τηλεόραση που την πληρώνει ο Ελληνικός λαός και εάν είχε ίχνος ηθικής δεν θα το έκανε.

Μετά το κράξιμο που έφαγε και κατέβασε την ανάρτηση αλλά το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει είναι να παραιτηθεί από την ΕΡΤ και να πάει να δουλέψει στην Αυγή, η σε όποιο άλλο καθεστωτικό, κυβερνητικό μέσο για να εκφράζεται ελεύθερα υπέρ της κυβέρνησης όπως θέλει χωρίς να χρειάζεται να την πληρώνουμε εμείς.




Ισχυρός σεισμός στη Λακωνία




Σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/06) στο νομό Λακωνίας στην Πελοπόννησο, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη και το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίστηκε στα 40 χιλιόμετρα 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.