Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Aμφιβολίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα



Το εάν μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή ανώτερο του 2% του ΑΕΠ για 37 συνεχόμενα χρόνια, όπως αποφάσισε χθες το Eurogroup, είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη δημόσια συζήτηση το επόμενο διάστημα.

Η ευρωζώνη θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επικαλείται δε τις περιπτώσεις της Φινλανδίας που είχε μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για έντεκα χρόνια, από το 1998 ως και το 2008 και τις Δανίας που είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,3% επί 26 χρόνια, από το 1983 έως και το 2008.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν θεωρεί πως οι χώρες αυτές μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα, κυρίως λόγω της αφετηρίας από την οποία εκκινεί, αλλά και λόγω των προβληματικών μεγεθών που εμφανίζει η χώρα μας στην ανεργία και στη γήρανση του πληθυσμού. Το ΔΝΤ θεωρεί ως ρεαλιστικό ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ρεαλιστικό το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μεσοπρόθεσμα, αλλά θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο και πρώτα από όλες τη δυναμική που θα έχει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Πρωτογενές πλεόνασμα είναι η διαφορά εσόδων - εξόδων του προϋπολογισμού, με εξαίρεση τις δαπάνες για αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων. Αν η επίπτωση των ρυθμών ανάπτυξης είναι θετική τότε τα έσοδα θα ξεπερνούν εύκολα τις δαπάνες μεσοπρόθεσμα. Εάν όχι τότε ο στόχος για το πλεόνασμα θα επιτυγχάνεται διαρκώς με πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2023 και στη συνέχεια σε πρωτογενή πλεονάσματα «ίσα ή ανώτερα αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» για όλη την περίοδο 2023-2060. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν μεταξύ 2%-2,4%.

Η κυβέρνηση μέσω άτυπης ενημέρωσης που παρείχε χθες το βράδυ παρουσίασε με διαφορετικό τρόπο τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της ευρωζώνης. Όπως ανάφερε σχετικά: «Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της  οικονομίας της Ελλάδος και πριν διαμορφωθεί σε απόλυτους αριθμούς το ετήσιο ύψος τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, το να έχει «καρφωθεί» το μέγεθος για το πρωτογενές πλεόνασμα σε ένα σχέδιο, δεν είναι κάτι που επιλύει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που το ξεκαθάρισε χθες και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : insider.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου