Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Αλβανίας στην Κέρκυρα, για ανθρωποκτονία σε βάρος 52χρονου ημεδαπού




Συνελήφθη, 07-06-2017 το μεσημέρι στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα ο 30χρονος, σήμερα το μεσημέρι, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Ε.Ο. Κέρκυρας Λευκίμμης (διασταύρωση Βιρού), χτύπησε με μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματος του 52χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Σε κοντινή απόσταση από το περιστατικό βρέθηκε και κατασχέθηκε το μαχαίρι με το οποίο τραυμάτισε τον 52χρονο.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας.

Ο 30χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.


Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει με θράσος να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό




Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
            
«Η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα και συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να βουλιάζει.

Ψήφισαν τα πιο επώδυνα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου, με περικοπές συντάξεων, μισθών και μείωση αφορολόγητου, για να μην πάρουν τίποτα. Ούτε συμφωνία, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε χρέος.

Παρόλα αυτά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξακολουθεί να βλέπει θετικά σημάδια στην οικονομία, ενώ οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες.

Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται;

Αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

Είναι αδιόρθωτοι».


Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.



Πολλές αντιδράσεις από το δικαστικό σώμα για την πολυτελή εκδήλωση πού διοργανώνει αύριο Παρασκευή 09/06/2017  η απερχόμενη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, κα Βασιλικής Θάνου

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης». 


Συνθηκολογεί η κυβέρνηση: Ετοιμη να δεχτεί το σενάριο Σόιμπλε για το χρέος

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC


Σταματάει τους λεονταρισμούς και τις θριαμβολογίες περί γραβάτας η κυβέρνηση και δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε προ καιρού ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Τι σημαίνει αυτό; «Οχι» διευθέτηση του ελληνικού χρέους τώρα, «όχι» σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέο δάνειο, «όχι» σε ποσοτική χαλάρωση άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να συρθεί σε αυτή τη λύση -την οποία πανηγυρικά είχε απορρίψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου- αφού σύσσωμοι οι δανειστές κάνουν μέτωπο με τα τρία «όχι».

Οι δανειστές απαιτούν από την Αθήνα να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας και τα μέτρα και μετά να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) όλα τα ζητήματα για ελάφρυνση του χρέους και για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο με νέο δάνειο. Το τελευταίο σημείο υποκρύπτει και την πρόθεση των δανειστών να «μαγειρέψουν» ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Βελτιωμένη πρόταση Σόιμπλε

Αυτό που φαίνεται να θέλει τώρα η κυβέρνηση είναι η πρόταση Σόιμπλε να παρουσιαστεί λίγο βελτιωμένη, ώστε να σώσει τα προσχήματα και να φύγει από το Eurogroup που θα γίνει στις 15 Ιουνίου με κάποια υπόσχεση.

Τόμας Βίζερ: Ολοταχώς για το σενάριο Σόιμπλε

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group), χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, μέχρι να υπάρξει κοινή θέση βιωσιμότητας του χρέους. Η αισιοδοξία του πηγάζει προφανώς από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σύρεται τώρα στο «κακό» σενάριο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίσταση.

Είναι ακριβώς το σενάριο που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εδώ και καιρό και το παρουσίασε στο προηγούμενο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε τότε, αλλά τώρα ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει και να το αποδεχθεί. Εξάλλου, το ξεκαθάρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει με χρήματα και ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πάει για αργότερα.

Θα έχει μια αόριστη δέσμευση το Eurogroup

Ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ με δηλώσεις του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberösterreichische Nachrichten θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup. «Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 95%», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Είμαστε ακόμα στη β’ αξιολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη αξιολόγηση. Αυτό είναι μια ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν χωρίς το ΔΝΤ» υποστήριξε ο επικεφαλής του EuroWorking Group.

Τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους ανέφερε και η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, όπου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν η  πρόοδος στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα του χρέους, το οποίο πλέον είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Nίκος Παππάς: Επιφυλακτικός για λύση

Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε διατυπώσεις και λύσεις που να φέρνουν την Ελλάδα στη σφαίρα της κανονικότητας», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μιλώντας στον Real FM, είπε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα αφήνει τις ισχυρές μακροοικονομικές ενδείξεις να ριζωθούν και να πολλαπλασιαστούν και να μπει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα γίνει αν δεν μας δώσουν τη διατύπωση που να διασφαλίζει την είσοδό μας στο QE (ποσοτική χαλάρωση), υπογράμμισε: «Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Εurogroup -που δεν είναι θεσμός- δεν θα είναι θέση να δώσει λύση».

Και στη συνέχεια παρέπεμψε στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Στις 22 Ιουνίου (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι αν χρειαστεί θα φτάσουμε στη Σύνοδο: «Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία έκπληξη αν συμβεί αυτό, δεν θα μας ξαφνιάσει».

«Η παρουσία ή μη του Ταμείου δεν είναι το κριτήριό μας»

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη στάση του ΔΝΤ, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε λύση που δεν είναι λύση. Η παρουσία ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι το κριτήριό μας, αλλά αν διαμορφώνεται η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του χρέους».

Επιπλέον, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «είμαστε σε χρονική φάση τέτοια που δεν υπάρχουν χρονικά περιθώργια για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή, φαίνεται ότι γίνεται ελαστική η θέση του σε αυτό που είχε σημαία».

Τα περί γραβάτας του Τσίπρα

Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Παππάς για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός ανέβασε τον πήχη προ ημερών λέγοντας ότι σύντομα θα φορέσει γραβάτα επειδή θα επιλυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, σχολίασε: «Ποτέ δεν πηγαίνουμε στη μάχη με τα όπλα κατεβασμένα. Άλλοι καθύβριζαν τον ελληνικό λαό. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι και τον πήχη ψηλά να βάζουμε και να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα».

Σκουρλέτης: Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας -Δεν θα συμβιβαστούμε

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης επικρατεί απαισιοδοξία. Ο Πάνος Σκουρλέτης ομολόγησε, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ότι η κυβέρνηση ζει μια «διαρκή πολιτική ήττα», αλλά συνέχισε με λεονταρισμούς, λέγοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές λιτότητας.

«Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας. Είμαστε αναγκασμένοι διαρκώς να κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να διακρίνουμε και ποιές είναι οι μικρές έστω δυνατότητες για να σώζουμε ή να κερδίζουμε πράγματα από τη συμφωνία με τους θεσμούς», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, σημείωσε ότι αν δουν την κυβέρνηση να συμβιβάζεται με τα μέτρα λιτότητας «θα είναι το πρώτο βήμα της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς». «Μπορεί να υποστήκαμε μια πολιτική ήττα, αλλά η μεγαλύτερη πολιτική ήττα είναι όταν υιοθετείς τις προτάσεις του αντιπάλου σου. Και αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι η τελευταία «εξακολουθεί να υπεραμύνεται της λογικής των προγραμμάτων λιτότητας».

«Μια διαφορά», πρόσθεσε, «που πρέπει να την υπενθυμίζουμε συνέχεια γιατί είναι διαφορετικό να εφαρμόζεις πράγματα όταν βρίσκεσαι απέναντι με υπέρτερους συσχετισμούς, με παγιωμένες καταστάσεις, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις απέναντί σου έναν ιδιόμορφο πόλεμο από το εξωτερικό και το εσωτερικό, να συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πολλά περιθώρια επιλογών αλλά να λες ότι εγώ δεν συμβιβάζομαι με αυτή την πολιτική, δεν παραδέχομαι ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Και είναι τελείως διαφορετικό να λες ότι υπάρχει ο μονόδρομος της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ότι έχει έρθει το τέλος της ιστορίας, ότι οι διακρίσεις μεταξύ Αριστεράς - Δεξιάς έχουν τελειώσει».

Δήλωσε επίσης ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει τα ζόρια της κυβέρνησης, γνωρίζει ότι δεν είμαστε εμείς οι οποίοι αποτελούν την αυθεντική έκφραση αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται. Και το χαίρεται αυτό. Προτιμάει αυτούς που παλεύουν να λειάνουν τις επιπτώσεις μιας αντικοινωνικής πολιτικής από αυτούς που την καθαγιάζουν».

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας λόγο για «ακαμψίες της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι πειραματόζωο, όχι μόνο για να εφαρμόζονται ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά για να αρχίζει να εμπεδώνεται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με τις διευρυμένες ανισότητες. Μιας Ευρώπης που ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τις μεγάλες αξίες που την οδήγησαν στη συγκρότησή της».



Πηγή: iefimerida.gr 


Κραυγή αγωνίας για τους συνταξιούχους: Εξαθλιωμένοι οι 8 στους 10



Δεν μπορούν να πληρώσουν φάρμακα, ρεύμα και τηλέφωνο - Θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019

Φτωχός, απογοητευμένος και αγανακτισμένος είναι ο σημερινός συνταξιούχος όπως προκύπτει από έρευνα μεταξύ των μελών του, που έγινε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρός του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, «οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξή μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς. Οι συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις, σε φιλοδωρήματα , πρόσθεσε ο κ. Χατζόπουλος. 

Τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά:

- Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. 

- Συνολικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ έως 31/12/2016 και κάθε μήνα από 1/1/2017, αφαιρούνται 848 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά (και με τις νέες περικοπές το 2019 και μείωση του αφορολόγητου) περίπου το 70%  των εισοδημάτων τους.

- Οι νέες κύριες  συντάξεις δε θα  υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

- Παρατηρείται «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι επτά μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σημερινή του σύνταξη είναι 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

- Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ! Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα. 

- Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και  τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.



Πηγή : protothema.gr


Αντιδράσεις και ερωτήματα για εκδήλωση Θάνου στο Χίλτον



Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την χρηματοδότηση εκδήλωσης σε ιδιωτικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Χίλτον) για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου που γίνεται με πρωτοβουλία της απερχόμενης Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κα Βασιλικής Θάνου, αύριο Παρασκευή, θέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή, προ ημερών, με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και το «Ποτάμι».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως και με την ερώτησή του το «Ποτάμι» θέτουν θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της εν λόγω εκδήλωσης, αλλά και τον πραγματικό λόγο που γίνεται, καθώς οι επέτειοι εορτάζονται πάντα σε πεντηκονταετίες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του το «Ποτάμι» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή, τονίζεται ότι προκαλεί εντύπωση πως εορτάζονται τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, καθώς ουδέποτε εορτάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση του, ενώ παράλληλα τίθενται, πρωτίστως, και θέματα διαφάνειας των οικονομικών της εκδήλωσης δεδομένου του κόστους της σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Με γνώμονα την βασική αρχή «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχουν - και ποιοί είναι- οι χορηγοί της εκδήλωσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης ερωτάται, αν ισχύουν δημοσιεύματα που συνδέουν την εν λόγω εκδήλωση με την προσωπική πρόθεση της Προέδρου του ΑΠ, η οποία αποχωρεί στο τέλος του μήνα, να διοργανώσει εκδήλωση επί τη αποχωρήσει της.

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, που είχε οριστεί στην επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, φέρεται να παραιτήθηκε θέτοντας επίσης θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της. 

Πάντως στην εκδήλωση που έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης δεν έχουν κληθεί δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς, ενώ πολλοί ανώτατοι δικαστικοί δεν θα παραστούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης». 



Πηγή


Με τέτοιους ακατάλληλους υπουργούς οδηγεί την χώρα στα βράχια η κυβέρνηση




Έχει χαθεί κάθε σοβαρότητα από τα ακατάλληλα στελέχη της κυβέρνησης και παρασύρουν την Ελλάδα στα βράχια.

Zoυράρις για χρέος: Το 2060 δεν θα ζουν ούτε οι δανειστές

Διαβάζουμε στην Καθημερινή

«Κουρελόχαρτο» χαρακτήρισε ο Κώστας Ζουράρις τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σημασία η ψήφιση των μέτρων, εφόσον οι δανειστές δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος. Ο υφ. Παιδείας μιλώντας στο ραδιόφωνο τoυ Real και απαντώντας στην επισήμανση ότι οι πιστωτές μας ωθούν να μιλάμε για το 2060, ενώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει μεθαύριο, Παιδείας είπε:

«Έχω την εντύπωση ότι το 2060 δεν θα ζουν και αυτοί. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση επιστημονική στη βάση ορισμένων επιστημονικών δομών, που ισχύουν στη συνύπαρξη μεταξύ συστημάτων ισχύος, με το τι θα γίνει το 2060. Μπορεί να πέσει ένα κομήτης του Χάλεϊ στο κεφάλι του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και να μην υπάρχει Νέα Υόρκη. Τι να πω;».

Και πρόσθεσε ο ίδιος: «Οι δανειστές επιμένουν να μιλούν επί αβεβαίων πραγμάτων για το μέλλον, το οποίο δεν ισχύει ακόμα. Δηλαδή, η καφετζού είναι επιστημονικά ισχυρότερη από αυτήν τη συζήτηση. Ανακυκλώνουμε ακριβώς τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες λένε, παραδείγματος χάρη, θα νικήσουν στο Στάλινγκραντ οι Ρώσοι ή οι Γερμανοί;» καταλήγοντας με την φράση «Τρέχα γύρευε». 


Μοιρασμένα τα Σκόπια από την μία οι ψεύτες που καπηλεύονται την Ελληνική ιστορία και από άλλη αυτοί δεν θέλουν τον Μέγα Αλέξανδρο




Από την μία πλευρά οι ανεγκέφαλοι του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που τους είπανε να λένε ότι η Μακεδονία είναι δικιά τους και η Θεσσαλονίκη επίσης και από την άλλη οι οπαδοί του Ζόραν Ζάεφ και νυν πρωθυπουργού που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Από αυτή την συμπεριφορά που δείχνει καθαρά ποιος ήταν ο σκοπός των προηγούμενων και ποιος είναι ο σκοπός των επόμενων, φαίνεται ότι η Ελλάδα κρατάει όλα αυτά τα χρόνια μια στάση αμυντική και ήπια στις αθλιότητες που έχουν κάνει οι Σκοπιανοί για επιβιώσουν εθνικά.

Οι οπαδοί του απερχόμενου Νίκολα Γκρούεφσκι, ξεπέρασαν κάθε όριο πρόκλησης, καθώς εχθές  Τέταρτη 07/06/2017, με αφορμή την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου στο χάντμπολ από τη Βαρντάρ, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενοι ότι η Θεσσαλονίκη τους ανήκει!

Μάλιστα, η γραφικότητα των Σκοπιανών εθνικιστών χτύπησε «κόκκινο», αφού πολλοί από αυτούς κρατούσαν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας που έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια.

Στόν αντίποδα της γελοιότητας των εθνικιστών του  Γκρούεφσκι, η νέα κυβέρνηση του , Ζόραν Ζάεφ που κρατάει αποστάσεις απο τις γελοιότητες των εθνικιστών και κρατάει την δικιά της γραμμή.

Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκαθαρίσει, μέσω συνέντευξις του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ότι όσα λέει και όσα κάνει ο Γκρούεφσκι είναι προβοκάτσια εναντίον της Ελλάδας, καθώς και η τοποθέτηση ανδριάντων με ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Φίλιππος ο Β’ και ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και τις μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων στη χώρα.

Απόσπασμα από αυτά που είπε ο Ζάεφ : «Οι κινήσεις αυτές στις οποίες επιδόθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι, επιδείνωσαν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Προσωπικά θα τις σταματήσω»
Ωστόσο, σε ερώτηση εάν η νέα κυβέρνηση θα γκρεμίσει κάποια από τα αγάλματα και τους ανδριάντες, σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς το οικονομικό κόστος για την απομάκρυνσή τους είναι δυσβάσταχτο για τη σκοπιανή οικονομία.




Ιράν: Επίθεση με οξύ σε 16 άτομα στην Τεχεράνη




Ένας μοτοσικλετιστής έριξε οξύ σε ανθρώπους στο δρόμο, τραυματίζοντας 16 άτομα - Σύμφωνα με ιρανούς δημοσιογράφους ο δράστης συνελήφθη

Μια μέρα μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη, με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σημειώθηκε νέα επίθεση στην ιρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ένας μοτοσικλετιστής έριξε οξύ σε ανθρώπους στο δρόμο, τραυματίζοντας 16 πεζούς. Σύμφωνα με ιρανούς δημοσιογράφους τα 14 από τα θύματα της επίθεσης, πολλά εξ αυτών παιδιά, τραυματίστηκαν ελαφρά και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ συνελήφθη ο δράστης. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Πέμπτης νότια της Τεχεράνης. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφοφίες για το δράστη, τα κίνητρα της πράξης του ή την ταυτότητα των θυμάτων. 

Ας σημειωθεί  ότι ανάλογες επιθέσεις με οξύ έχουν ξανασημειωθεί στη χώρα, με στόχο κυρίως κοπέλες που δεν ήταν "επαρκώς καλυμμένες". 

Το Ιράν είναι έτοιμο να καταβάλει το τίμημα για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας, διεμήνυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, προσθέτοντας ότι το ιρανικό έθνος όχι μόνο θα αντέξει την τρομοκρατία, τη βία και τον εξτρεμισμό, αλλά θα εξέλθει από την τρομοκρατία πιο ανθεκτικό από πριν.

«Τα τελευταία χρόνια οι τρομοκράτες σκέφτηκαν να διεισδύσουν στη χώρα και να καταφέρουν ένα πλήγμα στο έθνος, αλλά απέτυχαν πολλές φορές, και σήμερα δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο και το Μαυσωλείο του Ιμάμη Χομεϊνί» σχολίασε μάλιστα ο Ρουχανί.




Πηγή: skai.gr


Νέα Δημοκρατία: Από το “Δεν πληρώνω” στο “Πληρώστε διπλά”



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα θέματα Μακεδονίας -Θράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να τοποθετήσει τριάντα επιπλέον σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πριν γίνουν Κυβέρνηση πρωτοστατούσαν στο κίνημα “Δεν πληρώνω”. 

Πριν γίνουν Κυβέρνηση καλούσαν τον κόσμο να σηκώνει τις μπάρες και να περνάει ελεύθερα.

Πριν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι “το να μην πληρώνεις διόδια είναι πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας”.

Σήμερα, γεμίζουν την Εγνατία Οδό με επιπλέον τριάντα σταθμούς διοδίων. 

Με 38 συνολικά σταθμούς διοδίων η χρέωση ανά χιλιόμετρο σχεδόν θα υπερδιπλασιαστεί και θα αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος μετακίνησης ανθρώπων και μεταφοράς προϊόντων στην Εγνατία Οδό.

Άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως, από όσα έλεγαν, δεν ισχύει τίποτε. Διαπράττουν παντού τα ακριβώς αντίθετα». 


Εξιχνιάσθηκε ανθρωποκτονία 24χρονου υπηκόου Αλβανίας στην περιοχή των Πατησίων




Εξιχνιάσθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία 24χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος βρέθηκε τραυματισμένος πρώτες πρωινές ώρες της 28-5-2017 στην περιοχή των Πατησίων και κατέληξε κατά την διακομιδή του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος προήλθε συνεπεία τραυματισμού από νύσσον και τέμνον όργανο.

Δράστες είναι τέσσερις (4) υπήκοοι Αλβανίας, τρεις άνδρες ηλικίας 19, 20 και 23 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 24 ετών, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης δυνάμει των οποίων συνελήφθησαν στην Αθήνα η 24χρονη και στην Ύδρα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Α.Τ. Ύδρας, ο 20χρονος.

Όπως προέκυψε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν όλα τα προανακριτικά στοιχεία, η συλληφθείσα διατηρούσε σχέση με το θύμα, το οποίο όπως ισχυρίζετο την κακοποιούσε συστηματικά. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους συγκατηγορουμένους της, να την βοηθήσουν να απαλλαγεί από αυτόν, εκφοβίζοντάς τον. Στη συνέχεια, δημιούργησε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την τέλεση της επίθεσης σε βάρος του, οδηγώντας τον στην ανωτέρω περιοχή, πλησίον της οικίας του 19χρονου. Στο σημείο εκείνο του επιτέθηκαν και τον κτύπησαν με μαχαίρι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Από την περαιτέρω έρευνα, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέσα σε υπόνομο, το μαχαίρι το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στη συνέχεια στον αρμόδιο Ανακριτή.


Το ζεύγος Παπαντωνίου επιχειρεί να μπλοκάρει το άνοιγμα των λογαριασμών του στην Ελβετία!



Και νέα έρευνα για Γιάννο: Η Εισαγγελία ψάχνει πώς πούλησε το ακίνητο στη Σύρο

Λίγα 24ωρα μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταύρουλας Κουράκου, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, νέο δικαστικό κεφάλαιο ανοίγει για το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο αφορά στον τρόπο που το ζευγάρι πούλησε το 2016 το ακίνητο στη Σύρο. 

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η κίνηση του ζεύγους Παπαντωνίου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιχειρεί να μπλοκάρει τις κινήσεις της Εισαγγελίας για άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία!

Το νέο δικαστικό κεφάλαιο για τον άλλοτε ισχυρό υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και τη σύζυγό του -και στους δύο έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα- ανοίγει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έδωσε εντολή να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα, ώστε να εξακριβωθεί πώς το ζεύγος Παπαντωνίου πούλησε το ακίνητο.

Ειδικότερα, η νέα ερευνά που διέταξε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς θα επικεντρωθεί στον αν η πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου είναι εικονική η όχι, αλλά και στο πώς δόθηκε φορολογική ενημερότητα στον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του για τη μεταβίβαση του σπιτιού στη Σύρο, τη στιγμή που υπήρχαν φορολογικές εκκρεμότητες της οικογένειας Παπαντωνίου.

Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και, όπως φαίνεται, σύντομα το τοπίο γύρω από τις συνθήκες πώλησης του επίμαχου ακινήτου θα ξεκαθαρίσει.

Να μπλοκάρει το άνοιγμα προσπαθεί το ζεύγος Παπαντωνίου

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν οι κινήσεις του ζεύγους Παπαντωνίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει τις δικαστικές διαδικασίες, με στόχο να μπλοκάρει το άνοιγμα των λογαριασμών του. Οι κινήσεις αυτές του ζεύγους Παπαντωνίου έγιναν, ενώ οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές αναμένουν τις απαντήσεις από την Ελβετία για τους δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που εντοπίστηκαν να συνδέονται με τον πρώην υπουργό σε τράπεζες της Ελβετίας.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν αποστείλει από τον περασμένο Φεβρουάριο αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, μόλις δηλαδή όταν ενημερώθηκαν για την ύπαρξή τους και απεστάλη αμέσως αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Να σημειωθεί ότι ένας από τους λογαριασμούς αυτούς εντοπίστηκε πρόσφατα και στη λίστα Μπόργιανς, ενώ παράλληλα οι έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης συνεχίζονται και για τους λογαριασμούς της συζύγου Παπαντωνίου, που είχαν εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ.

Μέσα από τον έλεγχο των λογαριασμών αυτών, σκοπός των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών είναι να διαπιστώσουν αν συνδέονται με χρήματα που προέρχονται από εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία υπεγράφησαν επί των ημερών του Γιάννου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.



Πηγή : protothema.gr


Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή




Δεκατρείς νεκροί και τουλάχιστον 43 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων που εξαπέλυσαν βομβιστές αυτοκτονίας στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Οι δράστες των επιθέσεων ήταν Ιρανοί, δήλωσε  ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ρεζά Σαϊφολχαΐ, μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η ανησυχία είναι έντονη για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά και τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν ευθέως στη Σαουδική Αραβία οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν. Σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία στις επιθέσεις στην Τεχεράνη, περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε να βοηθήσει τα διάφορα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο εάν χρειάζεται», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη τηλεφωνική συνδιάλεξη, Τραμπ με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς για τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφερε ο προσωπάρχης του Ροχανί στο κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB. Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί δήλωσε στη δημόσια ιρανική τηλεόραση ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να «επεκτείνουν τη (σ.σ. διμερή) συνεργασία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Τέλος, ο εμίρης του Κουβέιτ αφίχθη την Τετάρτη στη Ντόχα, μετέδωσε το κουβεϊτιανό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, στο πλαίσιο μιας αποστολής διαμεσολάβησης για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Κατάρ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).



Newsroom Αθήνα 9.84


Στα προαπαιτούμενα το «πάγωμα» συντάξεων για ένα επιπλέον έτος



Το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, θέτουν μεταξύ των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η νέα αυτή απαίτηση έρχεται ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο πλαίσιο των περίπου 18 προαπαιτουμένων που εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022. Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

«Διορθώσεις» έχει ζητήσει το ΔΝΤ και αναφορικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Ως προαπαιτούμενο υπάρχει ακόμη η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 3.500 νέες συντάξεις. Από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι ήδη οι περίπου 2.000 έχουν εκδοθεί, ενώ αρκετές ακόμη έχουν ήδη περάσει στο σύστημα και εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Μεταξύ των άλλων προαπαιτουμένων που εκκρεμούν περιλαμβάνεται η επέκταση και το 2018 της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακόμη, εκκρεμούν ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού, όπως η επίλυση των δασικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής. Στις εκκρεμότητες για τις οποίες δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και μία σειρά από ρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας της ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, πρέπει το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου να έχει πέσει κάτω από 5%. Κάτι που θα συμβεί εφόσον η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως είπε ο ίδιος. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 5,9%.



ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βρετανία: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις




Προβάδισμα των Συντηρητικών υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της τάξης των 5 έως 12 ποσοστιαίων μονάδων, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μειώθηκε στις 5 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar. Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας εταιρείας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά 5%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase, το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμεινε σταθερό στις 8 μονάδες. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 44%, αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί την 1η Ιουνίου. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 36% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που επίσης παρέμεινε αμετάβλητο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό του Independent, η διαφορά Συντηρητικών Εργατικών ανέρχεται στις 10 μονάδες (44% έναντι 34%), με το κυβερνών κόμμα να οδεύει στη διεύρυνση της πλειοψηφίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το προβάδισμα των Τόρις ανερχόταν σε 12 εκατοστιαίες μονάδες βάσει της προηγούμενης έρευνας της ίδιας εταιρείας, στις 3 Ιουνίου.

Εξάλλου, βάσει δημοσκόπησης της εταιρείας ICM για τον Guardian, διευρύνθηκε στις 12 (από 11) ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμα του Συντηρητικού έναντι του Εργατικού Κόμματος. Το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.

Πάντως, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου YouGov, τη Δευτέρα, οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν 305 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή θα τους υπολείπονται 21 έδρες για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το Σάββατο το YouGov είχε ανακοινώσει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 308 έδρες, 18 λιγότερες από όσες χρειάζονται για την πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει 268 έδρες, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις 261 του Σαββάτου.




Πηγή : naftemporiki.gr


Ο Τζ. Κόουμι «καίει» με κατάθεσή του τον Τραμπ




Η πολυαναμενόμενη κατάθεση του αποπεμφθέντος από τον Ντόναλντ Τραμπ διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι, «καίει» τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως προκύπτει από το έγγραφο που υπέβαλε στη Γερουσία ο Κόουμι ενόψει της σημερινής εμφάνισής του στην επιτροπή πληροφοριών.

Λίγες ώρες προτού γίνει γνωστό το περιεχόμενο της κατάθεσης, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ανέθεσε την ηγεσία του FBI στον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Κρίστοφερ Ρέι.

Στη γραπτή του κατάθεση, ο Κόουμι περιέγραψε με δραματικές λεπτομέρειες μια σκηνή που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική»: Πώς ο Τραμπ τού ζήτησε να μείνει στο Οβάλ Γραφείο έπειτα από μια σύσκεψη σε ευρύτερο κύκλο και, όταν έμειναν μόνοι, έπλεξε το εγκώμιο του τότε συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάιλ Φλιν. «Ελπίζω ότι μπορείτε να βάλετε το θέμα στην άκρη», του είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στην έρευνα που είχε ανοίξει το FBI για τις σχέσεις του Φλιν με τη Ρωσία και την Τουρκία. Η έρευνα συνεχίστηκε, οδηγώντας τελικά στην παραίτηση του Φλιν, ενώ εν συνεχεία ο Τραμπ απέπεμψε τον Κόουμι στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, ο Τραμπ είχε ενημερώσει τον Κόουμι ήδη από τον Ιανουάριο ότι η αρετή που εκτιμά στο πρόσωπο ενός διευθυντή του FBI είναι η υποταγή. «Χρειάζομαι ανθρώπους που μου είναι πιστοί. Αυτό προσδοκώ», του είχε πει ο Τραμπ σε δείπνο στο οποίο τον είχε προσκαλέσει τον Ιανουάριο.

Ο αντικαταστάτης του στο FBI, Κρίστοφερ Ρέι, υπηρέτησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2003 έως το 2005, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, και σήμερα εργάζεται σε ιδιωτική δικηγορική εταιρεία. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας, Μαρκ Γουόρνερ, υποστήριξε πως ο Τραμπ επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να ανακοινώσει τον διορισμό του Ρέι με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις ακροάσεις για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία, οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, στο Καπιτώλιο.




Πηγή : kathimerini.gr


Όταν η γελοιότητα είναι unlimited : Βάζουμε τώρα διόδια στην Εγνατία για το μνημόνιο αλλά θα τα ξηλώσουμε αργότερα




Είναι τρομερό με ποιους έχει μπλέξει η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι ακατάλληλη να βρίσκονται στην κυβέρνηση γιατί δεν έχουν καμία σοβαρότητα και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι λένε.

Μνημονιακή υποχρέωση είναι τα νέα 38 διόδια θα τα κάνουμε τώρα και  θα τα ξηλώσουμε μετά όταν γίνει αναλογικό το σύστημα λέει ο βουλευτής Καβάλας Μορφίδης και δεν ντρέπεται για αυτά που λέει.

Δεν παρέλειψε να το ξεφτιλίσει περισσότερο λέγοντας ότι αν η Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες της Καβάλας έφτιαχναν ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω» σε αντίδραση για τα νέα διόδια που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Εγνατία Οδό, ο Κώστας Μορφίδης θα ήταν «μαζί τους!».

Αυτά είπε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ όπου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι τοπικοί βουλευτές με τον Χρήστο Σπίρτζη την Τρίτη στη Βουλή και αποδεικνύει ακόμα μία φορά ότι το 90% των κυβερνητικών βουλευτών, είναι ανίκανοι και γελοίοι για να κυβερνάνε την χώρα και νομίζουν ότι απευθύνονται μόνο σε συντρόφους τους. 

Πόσο ακόμα θα ξεφτιλιζόμαστε;