Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Και όμως ο Τσίπρας χωρίς ντροπή είναι περήφανος για την νέα αντικοινωνική συμφωνία που έφερε η ανικανότητα του




Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και αμετανόητος για τα βάρη που έχει φορτώσει την χώρα και τους Έλληνες νιώθει περήφανος για την νέα καταστροφική συμφωνία που έφερε..

Διαβάζουμε στο protothema.gr  για τα νέα κατορθώματα του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα.

Τσίπρας: Αυτή η συμφωνία είναι δική μας - Εκλογές το 2019
Xρήστος Μπόκας

«Βεβαίως και εμείς την φέρνουμε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να φέρει η ΝΔ συμφωνία με αντίμετρα, ρυθμίσεις για το χρέος και εργασιακή κανονικότητα» είπε ο πρωθυπουργός - «Γιατί δεν ψηφίζετε τα θετικά μέτρα;» ρώτησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τα αντίμετρα και τα εγκαίνια των οδικών αξόνων αποτέλεσαν την βασική αιχμή της επιχειρηματολογίας του κ. Αλέξη Τσίπρα έναντι της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε νωρίτερα η αντιπολίτευση για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, που φέρνει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ για φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος -του 4ου μνημονίου, όπως το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση- για το 2019-2020 δεν αποτελεί προϊόν «παράλογων απαιτήσεων» ή εκβιασμών, αλλά «είναι της κυβέρνησης. Βεβαίως και εμείς την φέρνουμε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να φέρετε εσείς (σ.σ. ΝΔ) συμφωνία με αντίμετρα, ρυθμίσεις για το χρέος και εργασιακή κανονικότητα. Αυτή η συμφωνία είναι δικιά μας».

Απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και εμμέσως σε όσους από την πτέρυγα της πλειοψηφίας προβληματίζονται για την νέα συμφωνία, είπε: «Καταλαβαίνω να λέτε ως αντιπολίτευση ότι δεν ψηφίζετε τα δημοσιονομικά μέτρα. Τζάμπα μαγκιά είναι άλλωστε, όπως λένε και δικά σας στελέχη. Τα θετικά μέτρα όμως γιατί δεν τα ψηφίζετε;».

Συνεχίζοντας τις αναφορές προς τις ίδιες κατευθύνσεις, σημείωσε: «Θα καταψηφίσετε την μείωση φόρου επιχειρήσεων, την μείωση στον φόρο εισοδήματος, στον φόρο αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ; Θα καταψηφίσετε το επίδομα ενοικίου 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε τα μέτρα για καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας; Εσείς την δημιουργήσατε. Το οικογενειακό επίδομα στο πρώτο και δεύτερο τέκνο;».

«Θα καταψηφίσετε τα μέτρα όχι για τα αρνητικά, αλλά για τα θετικά. Έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε θετικό φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, κοιτώντας προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει, γυρνώντας προς τα αριστερά: «Για ένα κόμμα 3%-4%, το "όχι σε όλα" είναι λογικό. Για ένα κόμμα σαν την ΝΔ το "όχι σε όλα" είναι αδιέξοδο και καταστροφικό»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία της Μάλτας προκάλεσε «βέρτιγκο» στην αντιπολίτευση, ενώ για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε: «Νομίζω ότι συμπεριφέρεται τις τελευταίες ημέρες σαν τον τζογαδόρο που έχει χάσει. Ξαναπάει στο καζίνο, ποντάρει στο μαύρο ξαναχάνει. Ξαναποντάρει στο μαύρο, αλλά έρχεται κόκκινο. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που δεν του βγαίνει η καταστροφή που έχει ποντάρει. Είναι η αμηχανία που διακρίνει την αντιπολίτευση». 

Ο ίδιος είπε ότι «αρχικά η ΝΔ έλεγε στα ΜΜΕ ότι προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση και ήθελε εκλογές. Ο Γεωργιάδης έλεγε τότε πως αν έρθει η ΝΔ θα πάρει τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

«Όταν ξεσηκώθηκε κουρνιαχτός από δικά σας στελέχη αλλάξατε γραμμή. Αρχίσατε να λέτε για καθυστέρηση και αύξηση των μέτρων. Όταν κλείσαμε αρχίσατε τα περί Βατερλό. Ειλικρινά, είναι δύσκολο να σας παρακολουθήσει κανείς. Ένα είναι σταθερό: το αίτημά σας για εκλογές. Έχει περάσει 1,5 χρόνος και συνεχίζετε το ίδιο τροπάρι: πέφτουν, έρχονται οι εκλογές».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στην ΝΔ «κινδυνεύουν να γίνουν οι γραφικοί του χωριού. Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει με την εξής πρωτοτυπία: να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά επί τέσσερα χρόνια εκλογές και αυτές να γίνονται στην ώρα τους.Υπάρχει κι άλλη πρωτοτυπία. Όταν θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, θα τις χάσετε. Γιατί με την τακτική σας αυτή κουράζετε τους πολίτες και τους εαυτούς σας. Τους οπαδούς σας και τους ψηφοφόρους σας».

«Ζητάτε εκλογές γιατί είμαστε -λέτε- ανίκανοι» συνέχισε, για να εξηγήσει: «Παραλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και σήμερα φθάνει στο σημείο να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με ανοικτό ορίζοντα για συνολική υπέρβαση κρίσης».

Είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 27% στο 23% και πως επι δικής του διακυβέρνησης «ξεκόλλησαν» τα μεγάλα οδικά έργα. «Παρά τις δυσκολίες που είναι μεγάλες καταφέραμε να φέρουμε συμφωνία που για πρώτη φορά δίνει διέξοδο και προοπτική».


Αντιστρέφοντας, δε, τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής ανικανότητας», είπε «Πράγματι είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά και στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά».



Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης.





Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

            Ο ελληνικός λαός οφείλει να μάθει σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόμαστε και τι ακριβώς έχει, μέχρι στιγμής, συμφωνηθεί όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση. Κι αυτό πρέπει να γίνει στη Βουλή των Ελλήνων, διότι αυτός είναι ο φυσικός χώρος μιας δημοκρατικής πολιτείας. Και η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

            Θα ήθελα να ξεκινήσω διαβάζοντας ένα απόσπασμα παλαιότερης ομιλίας. Θα σας πω μετά τίνος είναι αυτή η ομιλία. Αν και φαντάζομαι ότι θα το έχετε ήδη μαντέψει. Διαβάζω: «Στην αρχή, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει το γνωστό. Ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια, αρχίζει να υποχωρεί μιλώντας για μέτρα μεν, αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνουν αιφνιδιασμένοι. Μα πόσο σκληρή είναι τελικά αυτή η τρόικα. Τέλος, διακόπτουν λίγο τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτούν. Και που καταλήγει σχεδόν πάντα αυτό το χιλιοπαιγμένο σίριαλ της δραματοποίησης; Στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης». Ξέρετε ποιος τα είπε αυτά, φαντάζομαι. Αλέξης Τσίπρας, στις 29 Νοεμβρίου 2014.

            Μόνο που η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται, δεν συνιστά απλά μια άτακτη υποχώρηση, αυτο-γελοιοποίηση και παράδοση. Αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης. Και μαζί αποτελεί και την απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται. Και ότι το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει, ενδεχομένως, μια εθνική τραγωδία για το μέλλον. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση περίπου σαν έναν εθνικό θρίαμβο. Κάποιοι πανηγύρισαν το τέλος της λιτότητας.

            Οι πολίτες, όμως, πρέπει να μάθουν ακριβώς τι έχει συμφωνηθεί. Διότι, πίσω από το προπέτασμα του λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα, υπάρχει, φυσικά, πολύ γκρίζο. Τρία πράγματα συγκρατείστε: Πρώτον, τα μέτρα που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες, αλλά ακόμα πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και παραβιάζουν κάθε «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης. Δεύτερον, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε - και συνεχίζει να έχει - τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία. Και τρίτον και χειρότερο, η Κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. Χωρίς μάλιστα να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό ούτε στο χρέος ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα.


            Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας από τους δανειστές ως αντίμετρο. Αντίμετρο για την αναξιοπιστία αυτών που κυβερνούν στο παρόν, δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και είναι, δυστυχώς, το μόνο πραγματικό αντίμετρο. Το αντίμετρο για τη ζημιά που συνεχίζουν οι κυβερνώντες να κάνουν στη χώρα. Και μέσα και έξω.

            Η αλήθεια είναι σκληρή. Και ακόμα σκληρότεροι είναι οι αριθμοί. Τα συμφωνημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 είναι 3,6 δις. Αυτά προστίθενται στα 9 δις μέτρα που ήδη έχει πάρει ήδη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 12,5 δις νέα μέτρα πήρε η Κυβέρνησή σας. 12 δις τάζατε χωρίς καμία ντροπή και χωρίς καμία συστολή στη Θεσσαλονίκη. Ισορροπία τρόμου και καταστροφής.

            Συμφωνήσατε ήδη – όπως φαίνεται - αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Και φυσικά, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι ένας πολίτης που δήλωνε σήμερα εισόδημα 8.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνει από το 2019 φόρο 450 ευρώ, περίπου. Εκεί που σήμερα δεν πλήρωνε τίποτε. Σημαίνει επίσης ότι ένας συνταξιούχος θα δει να χάνεται και η 12η σύνταξη, ίσως ενδεχομένως και η 11η για κάποιους, εκεί που του τάζατε 13η σύνταξη. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά. Δυστυχώς, όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα βρίσκεται στο πουθενά.

            Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η. που αντιστοιχούν στο 40% της παραγωγικής ισχύος της επιχείρησης. Εσείς που πολεμούσατε το μοντέλο της Μικρής Δ.Ε.Η. αποδεχθήκατε ακριβώς αυτό. Και αφού περάσατε βέβαια, 2 χρόνια απαξιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τις ανερμάτιστες πολιτικές σας. Να σας θυμίσω που ήταν η μετοχή της Δ.Ε.Η. πριν από 2 χρόνια; 2,5 χρόνια το 2014; Στα 12 ευρώ ξέρετε που είναι σήμερα; 2,9 ευρώ. 4 φορές κάτω. Και σε τελική ανάλυση ποιος ευνοείται από την απαξίωση της επιχείρησης, αν όχι οι ανταγωνιστές της;

            Τώρα, σε ό,τι αφορά τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα της Κυβέρνησης, για τα οποία ακούσαμε πολλά. Είναι, ομολογουμένως – σχεδόν συγκινητική – αγωνιώδης, η προσπάθειά σας, να παρουσιάσετε το νέο πακέτο μέτρων ως δημοσιονομικά ουδέτερο. Μόνο που πρόκειται για άλλο ένα ψέμα. Γιατί τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος 3,5%. Ενώ η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές των συντάξεων θα ισχύσουν ούτως ή άλλως.

            Και κάτι ακόμα, μια απορία ακόμα: Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε για μια πρόβλεψη που υπήρχε σε όλα τα Μνημόνια; Γιατί και στο δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε η δυνατότητα να παρθούν μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων.

            Αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, μειώνοντας τον Φ.Π.Α. στην εστίαση, τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο πετρελαίου θέρμανσης, την εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία, είχε προγραμματιστεί και η κατάργησή της. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Εμείς το κάναμε χωρίς να πανηγυρίζουμε. Εσείς πανηγυρίζετε, χωρίς καν να το έχετε κάνει.

            Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα που να δικαιολογεί την καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και ρωτώ: Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, όπως προβλεπόταν, θα ήταν πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ το τίμημα για τους Έλληνες πολίτες; Διότι οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτατο τίμημα της  φαρσοκωμωδίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

            Φυσικά, όλοι γνωρίζουν σήμερα την απάντηση: Δεν ξέρετε ούτε τί θέλετε ούτε πώς να το πετύχετε. Ή μάλλον, το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, με κάθε κόστος και όσο γίνεται περισσότερο.

            Η μόνη διαπραγμάτευση που επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαδικασία θλιβερή, η οποία μάλιστα διεξάγεται σε κοινή θέα. Όπως συμβαίνει με τη Δ.Ε.Η., με φόντο την κατάρρευση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

            Εδώ και μήνες, είχαμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους από αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας δικαίωσαν. Η ύφεση επέστρεψε. Ύφεση στο τέλος του 2016 και πολύ άσχημα μηνύματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Χάθηκαν θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, χάθηκαν πάνω από 144.000 το τετράμηνο Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017. Η ρευστότητα στην οικονομία εξαφανίζεται. Πάλι είχαμε εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. Πάνω από 2,5 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους. Τα «κόκκινα δάνεια» νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνονται. Το Κράτος έχει κηρύξει και πάλι άτυπη στάση πληρωμών προς ιδιώτες. Επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Κανείς δεν εμπιστεύεται μια Κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Που άλλα συμφωνεί και άλλα παρουσιάζει. Που δεν τηρεί το λόγο της προς καμία κατεύθυνση.

            Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – το οποίο συζητείται αυτές  τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται αυτή η Κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις. Ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων που όλοι σας λένε ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Απλά το μεταθέτει για το μέλλον, για να το αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση.

            Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και η θέση της είναι ευάλωτη. Όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχει ήδη χαθεί. Θα είμαστε τυχεροί αν φτάσουμε στο 1,5%.  Και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020 αλλά και για το 2018. Διότι όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα που συμφωνήσατε κακήν κακώς στη Μάλτα, δεν θα είχαν ζητηθεί αν η χώρα είχε μείνει στην τροχιά ανάπτυξης που βρισκόταν, το 2014.

            Και βέβαια ούτε πριν από ένα χρόνο, όταν έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τολμούσε κάνεις να ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020. Βουλιάξατε την οικονομία, βουλιάξατε τη χώρα και, αντί να πετάτε σωσίβιο, πάτε να πνίξετε τους πολίτες.

            Δυστυχώς, συχνά με τη σιωπηλή συμφωνία των θεσμών που ανέχτηκαν το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και που κλείνουν τα μάτια στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ  το κομματικό του Κράτος.

Ακόμα χειρότερα, όμως: Έτσι όπως χειριστήκατε τα πράγματα, φαίνεται ότι έχετε εκχωρήσει στο Δ.Ν.Τ. τον τελικό ρόλο του αξιολογητή των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Και είναι φυσικά γνωστές οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Εν πολλοίς, τα κάνατε θάλασσα. Και πήγατε τη χώρα στο βυθό.

            Θυμίζω ότι, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν από τους πρωταθλητές στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, είναι ουραγός, μόνη χώρα από τις 18 με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

            Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Αυτός είναι ο πάτος που μας οδήγησε ο κ. Τσίπρας. Και αυτός είναι ο πάτος όπου κινδυνεύει να παγιδευτεί μια ολόκληρη χώρα. Κι αυτό, γιατί η Κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα υφεσιακά για μετά την λήξη του τρίτου Προγράμματος.

            Να σας το πω απλά: Δεχθήκατε, από τις αρχές του 2017, να προεξοφλήσετε ότι η χώρα δεν θα έχει βγει από την κρίση ούτε το 2019. Και δεν κερδίσατε τίποτα συγκεκριμένο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Έχετε εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Γιατί σε αυτό συμφωνήσατε το Καλοκαίρι του 2015.

            Συνοψίζω: Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος, χωρίς μέτρα. Και δεχθήκατε μέτρα, χωρίς ρύθμιση για το χρέος. Και μάλιστα, χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018.

            Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό συνομολογήσατε. Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές. Πιστεύετε αλήθεια ότι το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι επόμενοι; Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν. 

            Η μείωση του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Η μείωση των συντάξεων έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Οι πολίτες σας πλήρωσαν και σας πληρώνουν. Και τα κανονίσατε να σας πληρώνουν και αφού δεν θα είστε πια στην εξουσία.

            Για να υπάρξει η ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα της λιτότητας και της ύφεσης, πρέπει να έρθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν. Μια πολιτική αλλαγή σε όλα: Στα λόγια, στα έργα, στο ήθος, στη νοοτροπία, στην αποτελεσματικότητα, σε όλα. Μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει ξανά στη χώρα την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία. Θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του Τόπου για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να διεκδικήσουμε με αξιοπιστία ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον για τη χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Για να κερδίσουμε ξανά το σεβασμό της χώρας από τους εταίρους. Για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

            Αυτήν την αποστολή δεν μπορείτε να την φέρετε εις πέρας. Γιατί απλά δεν έχετε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Κανείς δεν συζητάει σοβαρά με μια Κυβέρνηση που παραπαίει. Όλοι ξέρουν ότι δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε. Είστε μια Κυβέρνηση σε αποδρομή. Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι ένα χαμένο λεπτό για τη χώρα. Μια χώρα που, μόνο αν επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, θα μπορέσει να διαπραγματευθεί από άλλη βάση τα εθνικά της συμφέροντα. Τα εθνικά της συμφέροντα που τελικά εσείς δεν τα υπηρετείτε.

            Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να σκορπίζετε το μίσος. Τρέφεστε από την ένταση και συντηρείστε από το διχασμό. Μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και για τους σκοπούς της θεατρικής παράστασης που κάθε φορά στήνετε. Μόνο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό και όχι από σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων. Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, επειδή δεν μπορείτε να την κάνετε ένα μεγάλο εργοτάξιο για το αύριο.

            Σταματήστε να κατασκευάζετε εχθρούς. Σταματήστε να βλέπετε παντού θεωρίες συνωμοσίας. Και επιτέλους, δεν σας φταίει η αντιπολίτευση. Η δική σας ανικανότητα σας φταίει. Γι’ αυτό, το λέμε και πάλι: Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και να συμβεί αυτό, που σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση. H μοίρα μας δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

            Και σας θυμίζω κάτι ακόμα που θα το βρείτε ενδιαφέρον. Τον Ιούλιο 2014, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Το 30% που αθροίζουν τα δύο Κόμματα – στις δημοσκοπήσεις τότε - που συγκυβερνούν, θέλει να αποφασίσει για το σύνολο της χώρας και κυρίως να δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες. Δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις». Πόσο αθροίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ; Θα σας αφήσω να το βρείτε μόνοι σας. Πάντως είναι κάτω από 30%.

            Αν η συνέπεια δεν ήταν λέξη που αγνοείται στο λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα, θα είχατε κάνει ήδη από καιρό αυτό που πρέπει. Θα είχατε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Και όσο νωρίτερα συμβεί τόσο καλύτερα για τον Τόπο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

            Σε ό,τι αφορά την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά. Άρτον η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει. Και αντί θεαμάτων, έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Όπως σήμερα για την Υγεία. Μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα «φάλτσα» σε όλους τους τομείς.

            Ας μείνουμε, όμως, στην ουσία. Η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Τα Νοσοκομεία κρατιούνται, μόνο χάρη στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Θέλω να τους ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, από το βήμα της Βουλής, και να τους συγχαρώ για την αυταπάρνηση, με την οποία επιτελούν το έργο τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταρρέει. Εδώ και δυόμισι χρόνια, έχετε καταθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όλη κι όλη μια τροπολογία, χωρίς καν την αναγκαία χρηματοδότηση. Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να φωνάζετε για τα «5 ευρώ» από όσους έκαναν εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Φυσικά, είχαμε εξαιρέσει τότε τους οικονομικά αδύναμους. Φωνάζατε για τα «5 ευρώ». Τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Αυξήσατε σε όλους τις εισφορές κατά 2%. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να μιλάτε για αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των δημόσιων Νοσοκομείων. Και ως Κυβέρνηση τι κάνατε; Απολύσατε τους Διοικητές μέσα από μία διαδικασία, η οποία ακυρώθηκε στο ΣτΕ και θα χρεώσετε τώρα το Δημόσιο με αποζημιώσεις.

            Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και διαφάνειας στον τομέα της Υγείας, όλα παραμένουν στάσιμα. Ούτε την αντικατάσταση, ούτε την ενίσχυση του στόλου των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε.

            Την περασμένη βδομάδα, στη Χαλκιδική πέθανε ένας συμπολίτης μας, περίμενε δυο ώρες για να έρθει το ασθενοφόρο. Προχθές, η τραγωδία επαναλήφθηκε. Ένιωσε κανείς την ανάγκη από εσάς, έστω να ζητήσει συγγνώμη;

            Και ακόμα, σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να μη χρηματοδοτηθεί κανένα έργο του Τομέα Υγείας, επειδή οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε. δεν εγκρίνουν την υποβληθείσα στρατηγική του Υπουργείου. 

            Όπου και αν κοιτάξουμε, υπάρχει μια εικόνα παρακμής, αδράνειας και ανικανότητας. Και το μόνο που επικαλείστε, είναι ότι το Ε.Σ.Υ. καλύπτει πλέον τους ανασφάλιστους ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν είναι δική σας αλλά ισχύει από το 2014. Ψέματα και μικροψυχία και σε αυτό. Όπως σε όλα, όπως και στα πρόσφατα εγκαίνια των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Η συνταγή πολύ γνωστή και παλαιοκομματική. Επιχειρείτε να κρύψετε το φιάσκο της αποτυχίας στην αρένα της σκανδαλολογίας. Βγάζοντας μπροστά γνωστού ύφους και ήθους Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να μη μένει αμφιβολία ούτε για τις προθέσεις ούτε για τον ενορχηστρωτή του όλου εγχειρήματος.

            Ειλικρινά πιστεύετε ότι θα μας φέρετε σε δύσκολη θέση με τις Εξεταστικές; Αδίκως κουράζεστε. Θέλετε Εξεταστική; Συμφωνούμε. Όλα στο φως. Θέλετε να την υπογράψουμε κι εμείς; Μαζί σας. Με έναν όρο όμως: Θα μπουν μέσα άλλες δύο χρονικές περίοδοι. Θα μπει μέσα το 1996 και θα μπει και η τελευταία διετία. Τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το 1996, με ποια λογική, αλήθεια, ξεκινάτε την Εξεταστική από το 1997; Είναι ένα εντελώς αυθαίρετο χρονικό ορόσημο.

            Αν θέλετε να πιάσουμε όλη την περίοδο Σημίτη θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το 1996. Γιατί από το ’97; Να σας πω εγώ γιατί: Ο λόγος που θέλετε να το αποφύγετε, είναι ότι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας τότε ήταν ο σημερινός Υπουργός σας ο κ. Κουρουμπλής. Και για να αποφύγετε τον έλεγχο της περιόδου Κουρουμπλή, κόβετε μια χρονιά από την περίοδο Σημίτη.

            Ξέρετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανοίξατε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ στα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου» και σε διάφορους περιπλανώμενους του ΠΑΣΟΚ, πήρατε μαζί «πακέτο» και τις ευθύνες τους. Θα απολογηθείτε γι’ αυτές.

            Και αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ιδού η Ρόδος. Βάλτε μέσα και το 1996, ώστε να ελεγχθούν και να έργα και ημέρες του κ. Κουρουμπλή. Και αν ουδέν μεμπτόν προκύψει – για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κ. Παππά για τα εξωτικά ταξιδάκια του με ιδιωτικά λίαρ τζετ και με εκλεκτή παρέα – τόσο το καλύτερο για όλους. Η άρνηση σας, όμως, κάτι λέει... 

            Σε ό,τι αφορά στην τελευταία διετία, το θεωρούμε ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης. Ιδίως όταν για την περίοδο αυτή, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας, που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και σε τυχόν αδικήματα Υπουργών.

            Και τα ζητήματα αυτά δεν είναι καθόλου επουσιώδη. Δελτία τιμών φαρμάκων που δεν εκδόθηκαν ζημιώνοντας το Δημόσιο. Διαγωνισμοί που καταργήθηκαν αυθαίρετα. Παράνομες αποφάσεις που κατέπεσαν στα δικαστήρια. Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπαλλήλους που εκτελούσαν εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Για όλα αυτά πιστεύετε ότι δεν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις; Ελάτε και δείξτε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

            Και επαναλαμβάνω ότι, αν το κάνετε, εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρότασή σας. Δεν θα το κάνετε, όμως. Και ξέρετε γιατί; Πρώτον, γιατί δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά οι εντυπώσεις. Και δεύτερον, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι, για τη δική σας την περίοδο, έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Οι τελευταίοι σε αυτή την αίθουσα που μπορούν να παραδίδουν μαθήματα χρηστής διοίκησης είστε εσείς.
           
            Πάμε να θυμηθούμε μερικά πράγματα. Και πρώτα απ’ όλα, ποια ήταν η στάση σας σε μια σειρά παρεμβάσεων που μείωναν τις δαπάνες στο χώρο της Υγείας και ενίσχυαν τη διαφάνεια. Θεσπίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε γιατρούς που υπερέβαιναν τα όρια συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς που δεν χορηγούσαν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε. Εμείς μειώσαμε και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 3,5 δις ευρώ, με σημαντικό πολιτικό κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση καταψήφισε όλα τα μέτρα που στόχευαν στην περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Κυβέρνησή σας – Υπουργός ο κ. Κουρουμπλής – παρά την ρητή αναφορά του Νόμου, δεν εξέδωσε δελτίο τιμών για το 2015, ώστε να γίνει μείωση στις τιμές. Γιατί; Ποιος ωφελήθηκε από αυτή την απόφαση; Δεν θεωρείτε χρήσιμο και κρίσιμο να διερευνηθεί και αυτή η πτυχή;

            Εμείς είχαμε ετοιμάσει διαγωνισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων. Τους ακυρώσατε με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να προμηθεύονται φάρμακα πιο ακριβά. Ξαναρωτάω: Γιατί; Ποιος ωφελήθηκε από αυτή την απόφαση; Δεν θα έπρεπε και αυτή η πτυχή του θέματος να εξεταστεί από την Εξεταστική;


            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

            Αν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας, θα μπορούσε να έχει λάβει μια σειρά από μέτρα. Το 2014, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η πρόταση στρατηγικής της Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Υγεία. Περιλάμβανε μια σειρά από προτάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής αδικημάτων και τη μετατροπή των ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα. Τη θέσπιση αυστηρότερων ποινικών και πειθαρχικών ποινών. Τη θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων – μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία στο χώρο της Υγείας – καθώς και τη στελέχωσή τους από δικαστικούς λειτουργούς. Την ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών. Τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

            Ξέρετε πόσες δράσεις από αυτές υλοποίησε η Κυβέρνησή σας; Ούτε μία. Γιατί δεν την ενδιαφέρει η διαφάνεια. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να παριστάνετε ότι χρησιμοποιείτε τη διαφάνεια για να πετάτε λάσπη. Επειδή, όμως, εσείς θα φύγετε και εμείς θα έρθουμε καταθέτω σήμερα κάποιες πρόσθετες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

            Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για τη διαφάνεια και τα περισσότερα θα τα κάνουμε μέσα στις πρώτες 180 ημέρες. Αναφέρω ενδεικτικά: Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικών με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών Νοσοκομείων. Αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με έμφαση στον έλεγχο της ποσότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

            Απόλυτη διαφάνεια σε θέματα, όπως η πρόσβαση στις λίστες χειρουργείων και στις κλίνες των Μ.Ε.Θ. Σύνδεση με την πρωτοβουλία του Open Government Partnership για την πολιτική των ανοικτών δεδομένων και στους δημόσιους φορείς Υγείας. Αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις εταιρίες του κλάδου, οι οποίες δεν υιοθετούν εσωτερικές διαδικασίες και εργαλεία καταπολέμησης της διαφθοράς. Και βέβαια, κεντρικός ανασχεδιασμός του συστήματος προμηθειών Υγείας με χρήση συμφωνιών - πλαίσιο, νέα πρότυπα και απλούστευση των διαδικασιών. 

            Η διαφάνεια διασφαλίζεται με μηχανισμούς ελέγχου και λήψης αποφάσεων που λειτουργούν στο φως και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Θέλετε διαφάνεια; Σας ανέφερα ήδη αρκετές προτάσεις. Προχωρήστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά είναι προφανές ότι αυτά δεν σας απασχολούν. Αντιθέτως, είτε μέσω των αποφάσεών σας σήμερα όπως στο θέμα της μη-έκδοσης δελτίου τιμών των φαρμάκων είτε μέσω της αδράνειας γίνεστε οι καλύτεροι υπηρέτες των συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

            Αυτό είστε τελικά: Μια δύναμη ακινησίας και διατήρησης όλων των κακώς κειμένων στη χώρα. Δεν είστε εκείνοι που θα διώξουν το παλιό. Είστε οι προστάτες του παλιού και αποδειχθήκατε πιο παλιοί από το παλιό.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Και είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας έφερε μόνο φτώχεια. Φτώχεια στους πολίτες και πολύ λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Τόπος έχει υποφέρει από το διχασμό. Εσείς επιπόλαια και ανεύθυνα τον καλλιεργείτε, βλέποντάς τον ως ένα πολιτικό όπλο και ύστατο καταφύγιο για την πολιτική σας επιβίωση. Επιδιώκετε τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη διαιώνιση της κρίσης. Γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορείτε να υπάρξετε. Γιατί στην Ελλάδα της κανονικότητας δεν έχετε ρόλο.

            Η χώρα αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από εσάς. Εμείς εγγυόμαστε την υπέρβαση της κρίσης. Τη μεγάλη φυγή μπρος τα εμπρός. Την οριστική ρήξη με τις παθογένειες του χθες. Την πραγματική ελπίδα. Την ελπίδα της αλήθειας. Την αλήθεια της ελπίδας. Για όλους, αλλά πρώτα από όλα για τους νέους ανθρώπους.

            Πάνω από όλα, όμως, έχω ένα προσωπικό χρέος: Να ενώσω όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό η παράταξή μας θα κάνει τα πάντα. Να αφήσουμε πίσω μας τους τεχνητούς διχασμούς και το μίσος που καλλιεργείτε, του φθόνου και των διακρίσεων. Αυτά που μας κρατάνε όλους πίσω. Και να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά που να την φέρνει σε ένα καλύτερο μέλλον.

            Ξέρουμε καλά ότι δεν θα είναι εύκολο. Γιατί τα αποτυπώματα των πολιτικών σας επιλογών θα μας συνοδεύουν για αρκετά χρόνια αφότου θα έχετε γυρίσει στα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Αλλά ένα είναι βέβαιο. Με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα, θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Για να  κάνουμε τους Έλληνες και πάλι υπερήφανους και αισιόδοξους.





Ο Τσίπρας συγκάλυψε Πολάκη,Ξανθό και Κουρουμπλή και προκλητικά βάφτισε πάλι το επίδομα 13η σύνταξη



Σε σκληρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε  η συζήτηση στην Βουλή με αφορμή την Εξεταστική για την υγεία.

Ο Τσίπρας προκλητικός βάφτισε για πολλοστή φορά το επίδομα των 300 ευρώ για 13η σύνταξη προκαλώντας και εξοργίζοντας τον Ελληνικό λαό, μάλιστα για να κάνει τα βαφτίσια και ενώ τον έχουν κατακρίνει εντός και εκτός Ελλάδας είπε προς την Ν.Δ. : Πάθατε vertigo, όταν φέραμε την "13η σύνταξη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ευθής πρός τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του : Ξεκινάτε την Εξεταστική από το 1997 για να προστατεύσετε τον Κουρουμπλή Τα κάνατε θάλασσα και πήγατε την χώρα στο βυθό! Βουλιάζετε την χώρα και αντί να ρίχνετε στους πολίτες σωσίβιο, τους πνίγετε!", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Ο Πάνος Καμμένος προκαλώντας επίσης τον Ελληνικό λαό είπε ότι : «Η συμφωνία έκλεισε και δεν περιλαμβάνει κανένα αρνητικό μέτρο για τον ελληνικό λαό»

Αξιοσημείωτη ήταν και η κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη η οποία έχει εξελιχθεί σε βεντέτα και ειδικά ο τρόπος που μιλούσε ο Παύλος Πολάκης στον Άδωνι Γεωργιάδη που εξόργισε μέχρι και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση


Οργή λαού κατά Μαδούρο! Του πέταξαν αυγά και πέτρες – "Ανάθεμά σε!" του φώναζαν



- Η φιέστα του Νικολάς Μαδούρο εξελίχθηκε σε… φιάσκο για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας 
- Εξαγριωμένο πλήθος του επιτέθηκε καθώς έκανε… παρέλαση στους δρόμους του Σαν Φέλιξ
- "Βροχή" από αντικείμενα, πολλά τον βρήκαν στο κεφάλι 
- Έγιναν πέντε συλλήψεις 
- Η Βενεζουέλα παραδομένη στο χάος, δυο νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης 

Ήθελε να κάνει παρέλαση στους δρόμους της πόλης Σαν Φέλιξ στη νοτιοανατολική επαρχία Μπολιβάρ αλλά η φιέστα που είχε το μυαλό του εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο. Μέσα σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο και ντυμένος με τη στρατιωτική του στολή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, μιας χώρας βυθισμένης στο χάος και την ανέχεια, χαιρετούσε το πλήθος. Δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ήταν η στιγμή που ο Μαδούρο αποχωρούσε από στρατιωτική εκδήλωση (γι’ αυτό και φορούσε στολή) και αποχαιρετούσε το πλήθος. Σύμφωνα με αναφορές στο twitter, οι εξαγριωμένοι πολίτες πέταξαν στον Μαδούρο αυγά και πέτρες.


Η παρουσία του προέδρου καλυπτόταν, φυσικά, live από την κρατική τηλεόραση. Και ευτυχώς γιατί όσα έγιναν, έχουν καταγραφεί και δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν. Ανάμεσα στον κόσμο που είχε συρρεύσει στους δρόμους της πόλης και πολίτες που εναντιώνονται όχι μόνο στην οικονομική πολιτική του Μαδούρο αλλά και στις τακτικές του, τις οποίες πολλοί χαρακτηρίζουν πραξικοπηματικές.


Στα video που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ώρες τα social media και το youtube φαίνεται η "βροχή" αντικειμένων που δέχτηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Σε ένα σημείο, φαίνεται να πιάνει το κεφάλι του, έχοντας καταλάβει πως κάτι τον έχει χτυπήσει. Οι άνδρες της ασφάλειάς του τρέχουν να τον προστατεύσουν. Αλλά το πλήθος είναι ασυγκράτητο!


Χαρακτηριστικό των όσων συνέβησαν το γεγονός πως τη στιγμή που γίνεται αντιληπτή η επίθεση στον Μαδούρο, ο σκηνοθέτης της κρατικής τηλεόρασης σταματά τη μετάδοση και η εικόνα στρέφεται σε ένα άγαλμα του ήρωα της Βενεζουέλας, Μπολίβαρ.


«Ανάθεμά σε» φώναζε το πλήθος όπως ακούγεται σε ένα από τα πολλά video που ανέβηκαν στα social media. Και αυτό ενώ το κόμμα του Μαδούρο ανακοίνωσε μέσω twitter πως ο πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο του Σαν Φέλιξ. Θερμή ήταν η υποδοχή, απλά η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά…


Για την επίθεση στον Μαδούρο έγιναν και πέντε συλλήψεις. Η Εθνοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 15χρονο, έναν 17χρονο και άλλους τρεις ηλικίας 18, 19 και 20 ετών γιατί πετούσαν «αιχμηρά αντικείμενα» στον Μαδούρο όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο δικτάτορας πρέπει να βγεί από το Μιραφλόρες (σ.σ. προεδρική κατοικία) για να δεί πως οι πολίτες τον έχουν αποκηρύξει» έγραψε στο twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρανσίσκο Σκούκρε. «Δεν μπορούν να αποθεώσουν τον άνθρωπο που ευθύνεται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία μας» πρόσθεσε.

Όλα αυτά ενώ οι διαδηλώσεις σε όλη τη Βενεζουέλα κατά της κυβέρνησης Μαδούρο συνεχίζονται και ήδη η χώρα πενθεί το θάνατο δυο ανθρώπων, σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ένας 20χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε στο λαιμό το βράδυ της Δευτέρας σε διαδήλωση στην πόλη Βαλένσια. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο άτυχος Ντανιέλ Κελίζ δολοφονήθηκε από άνδρες των αρχών ασφαλείας ενώ διαδήλωνε.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 19χρονου Χάιρο Ορτίζ στα προάστια του Καράκας, την περασμένη Πέμπτη. Για το θάνατό του συνελήφθη ένας αστυνομικός.




Πηγή: Reuters, newsit.gr


Σε φόρους και εισφορές το 40% του εισοδήματος του Ελληνα εργαζομένου





Από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και εργοδότες, και παρ’ όλα αυτά η αφαίμαξη συνεχίζει να αυξάνεται, σε αντίθεση με τη γενική πτωτική τάση.

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού (Taxing Wages 2017), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η συνολική επιβάρυνση του εργατικού κόστους για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα ήταν 40,2% το 2016 έναντι 36% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ. Η επιβάρυνση περιλαμβάνει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργοδοτών και εργαζομένων και τη φορολογία εισοδήματος.

Αυξημένα βάρη

Στην Ελλάδα η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 1,06 ποσοστιαία μονάδα, καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο και αυξήθηκαν οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ στον ΟΟΣΑ κατά μέσον όρο μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,07 ποσοστιαίες μονάδες, για τρίτη συνεχή χρονιά. Συνολικά, μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέλαβε έτσι τη 14η υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις του εργατικού κόστους για τον άγαμο εργαζόμενο, σκαρφαλώνοντας από τη 15η θέση που βρισκόταν ένα χρόνο πριν. Η εικόνα είναι χειρότερη στην περίπτωση των ζευγαριών με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο. Εκεί η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς η συνολική επιβάρυνση για εργοδότη και εργαζόμενο είναι 38,3% έναντι μόλις 26,6% στον ΟΟΣΑ.

Σε μια διαφορετική προσέγγιση, ο εργαζόμενος με δύο παιδιά στην Ελλάδα παίρνει στο χέρι το 77% του ονομαστικού του μισθού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ είναι 85,7%.

Λίγες ημέρες πριν, ο ΣΕΒ ανέφερε σε έκδοσή του ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει το 50%, ενώ η επιβάρυνση ενός μισθωτού των 20.765 ευρώ τον χρόνο, λόγω εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων, φτάνει το 45%.

Από τα χθεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ανάλογη εικόνα, αποκαλύπτοντας το δυσβάστακτο βάρος για εργαζόμενο και εργοδότη στην Ελλάδα της κρίσης. Τα συμπεράσματα είναι ακόμη πιο καταθλιπτικά αν αναλογιστεί κανείς σε τι απολαβές προσβλέπουν οι Ελληνες εργαζόμενοι (συντάξεις, παροχές υγείας και δημόσιες υπηρεσίες) έναντι των ολοένα αυξανόμενων επιβαρύνσεών τους και πώς συγκρίνονται αυτές με τις αντίστοιχες των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι κατά σχεδόν 50% υψηλότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες. Συγκεκριμένα, από την αμοιβή του εργαζομένου, το 19,9% φεύγει κατ’ ευθείαν από τον εργοδότη για το ασφαλιστικό ταμείο, έναντι 14,4% στον ΟΟΣΑ. Από εκεί και πέρα, ο εργαζόμενος βάζει κι αυτός το 12,6% της αμοιβής του στο Ταμείο του, έναντι 8,2% στον ΟΟΣΑ.

Από την άλλη, οι φόροι είναι χαμηλότεροι. Π.χ. για τον άγαμο με μέσο μισθό είναι 7,7% έναντι 13,4% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο εισόδημα περίπου 14.000 ευρώ.

Στα ζευγάρια με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά, η σύγκριση γίνεται δυσμενέστερη για την Ελλάδα επειδή στις χώρες του ΟΟΣΑ δίνονται διπλάσια (ως ποσοστό του εισοδήματος) οικογενειακά επιδόματα και μειώνεται (σε σύγκριση με τον άγαμο) σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση. Ετσι, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση επιβάρυνση για το ζευγάρι με 2 παιδιά μειώνεται κατά 9,5% σε σύγκριση με τον άγαμο, στην Ελλάδα μειώνεται μόνο κατά 1,9%.

Τι φθάνει στο... σπίτι

Ο ΟΟΣΑ κάνει και μια εκτίμηση των μεικτών και καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, υπολογιζόμενων σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Στην Ελλάδα εκτιμά ότι το χαμηλό εισόδημα (στο 68% του μέσου όρου) αντιστοιχεί σε 22.093 δολάρια τον χρόνο με βάση την αγοραστική του δύναμη, εκ των οποίων «στο χέρι» παίρνει ο εργαζόμενος τα 17.622 δολάρια. Για τον μέσο μισθωτό με 32.974 δολάρια (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) μένουν καθαρά 24.602 δολάρια, ενώ για τον υψηλόμισθο (στο 167% του μέσου όρου) από τα 55.067 δολάρια φέρνει στο σπίτι μόνο 37.244 ευρώ.




Έντυπη Καθημερινή


Νέο "ΚΕΠ" αντιεξουσιαστών στην πλατεία Εξαρχείων με πλήρη ανοχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ



Ανεξέλεγκτη η εγκληματικότητα των αντιεξουσιαστών γιατί απλά η ανοχή του υπουργείου δημόσιας τάξης έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εντολή είναι "τα παιδιά μην πειράζεται".

Τώρα οι αντιεξουσιαστές πήγαν ένα βήμα παραπάνω και τοποθέτησαν κοντέινερ με την ανοχή της κυβέρνησης και του κ. Τόσκα όπου θα ενημερώνουν όπως τα ΚΕΠ τους πολίτες και ειδικά την νεολαία που θα κάνουν πλύση εγκεφάλου για τις αντιεξουσιαστικές εγκληματικές δράσεις τους .

Το περασμένο Σάββατο, αναρχικοί έστησαν ένα «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ» στην πλατεία Εξαρχείων, χωρίς κανείς να τους έχει ενοχλήσει και χωρίς κανένας να έχει κάνει το παραμικρό για να το απομακρύνει.

Οι αναρχικοί, με ανάρτησή τους σε αντιεξουσιασική ιστοσελίδα, τονίζουν ότι το κοντέινερ είναι το «πολιτικό τους περίπτερο», που στοχεύει στην ενημέρωση «ενάντια στην κρατική καταστολή, τις μαφίες και τον κρατικό κανιβαλισμό», στην «πολιτική αναβάθμιση» των πολιτών και στην συγκρότηση της «αγωνιστικής τους κουλτούρας».


Νέα Δημοκρατία : Η αποτυχία του Νίκου Παππά συνεχίζεται




Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππά σε γραπτή ερώτησή της για τα εγκεκριμένα έργα πληροφορικής από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση του κ. Παππά όσον αφορά στα εγκεκριμένα έργα πληροφορικής επί υπουργίας του, αποδεικνύει ότι το έργο του είναι μηδενικό. Όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο, αλλά ακόμη περιμένει προτάσεις, ενώ η προθεσμία που ο ίδιος είχε βάλει έχει παρέλθει.

Και επειδή χρησιμοποιεί την γνωστή πλέον δικαιολογία “φταίνε οι προηγούμενοι”, του απαντάμε με συγκεκριμένα νούμερα: 

Στην περίοδο για τα έτη 2012- 2015 υπήρξε αύξηση ένταξης έργων κατά 287.000.000 ευρώ, αύξηση συμβασιοποίησης έργων κατά 525.000.000 ευρώ και αύξηση εκταμίευσης για έργα κατά 217.000.000 ευρώ.

Ο αποτυχημένος Υπουργός Καναλάρχης κ. Παππάς συνεχίζει ακάθεκτος στο δρόμο της αποτυχίας».


Ενα στα 10 μπλοκάκια δηλώθηκε στον ΕΦΚΑ



Σχεδόν ένας στους δέκα εργαζομένους με απασχόληση για την οποία αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια έχει μοιραστεί την καταβολή των εισφορών με τον εργοδότη του. Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών μηνός Ιανουαρίου έληξε την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου, με τους χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και τους εργοδότες του να έχουν προθεσμία μόλις 10 ημερών για την καταβολή του ποσού. Και αυτό, γιατί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε μόλις στις 28 Μαρτίου. Αν και τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά και συνάμα ενδεικτικά μιας εκ του αποτελέσματος αποτυχημένης νομοθετικής διάταξης, καθαρότερη εικόνα θα προκύψει από τις εισφορές Φεβρουαρίου, με την ημερομηνία πληρωμής να λήγει αύριο, Μεγάλη Πέμπτη. Μάλιστα, για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δήμους (Δημόσιο, ΟΤΑ και γενικά εργοδότες που έχουν υποχρέωση για δίμηνη υποβολή ΑΠΔ) που απασχολούν πολλούς εργαζομένους με μπλοκάκι και αναμένεται να τους δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα, έχει δοθεί παράταση για τις εισφορές Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου.

Αναλυτικά, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες, από τις 28/3 όταν και άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ΑΠΔ, δηλώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 συμβάσεις εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούνται σε έως 2 εργοδότες και θα ασφαλιστούν ως μισθωτοί. Αυτοί θα πληρώσουν για το μπλοκάκι τους εισφορές από 6,67% μέχρι και 16,72%, ανάλογα με το πακέτο κάλυψης στο οποίο εντάσσονται. Το υπόλοιπο τμήμα των εισφορών, από 13,33% μέχρι και 21,38% αντίστοιχα, θα το πληρώσει ο εργοδότης.

Οι τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι και οι μόνοι που θα καταβάλλουν εισφορές επί του πραγματικού εισοδήματός τους και όχι επί του εισοδήματος του 2015, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Οι οποίοι μάλιστα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ να παρακολουθεί τη διαδικασία σε όλα τα στάδια προκειμένου, όπου εντοπίζονται αστοχίες, να τις διορθώνει. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία που ενώ το ειδοποιητήριο Ιανουαρίου περιελάμβανε εισφορές που αντιστοιχούσαν στο 26,95% του εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα, όπως είχε δηλωθεί στη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2015, στο ειδοποιητήριο Φεβρουαρίου ο λογαριασμός είχε αυξηθεί. Και αυτό, γιατί αθροίστηκε στο εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα αμοιβή από μερίσματα που έλαβε ο ασφαλισμένος για μικρό ποσοστό μετοχών που διαθέτει στο Χρηματιστήριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, ενώ τον πρώτο μήνα ορθώς δεν υπολογίστηκαν τα μερίσματα (αφού δεν προέρχονταν από αμοιβές για συμμετοχή μετόχου άνω του 3% στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.), τον δεύτερο έγινε η «αστοχία»...

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις εισφορές των επιστημόνων, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που εδώ και πολλά χρόνια συνταξιούχοι δέχθηκαν ειδοποιητήριο για πληρωμή εισφορών ως εν ενεργεία μηχανικοί...

Η διοίκηση του Ταμείου πάντως διαβεβαιώνει πως η διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίζονται ενδεχόμενες αστοχίες και να προωθείται άμεσα η επίλυσή τους, και τονίζει ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να επιλυθεί και το τελευταίο πρόβλημα. Επισημαίνει δε ότι ασφαλισμένοι που, ενδεχομένως, δεν έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσής του μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2017 λήγει αύριο.




ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Φοβάται να συμπεριλάβει τα έτη 2015-107 για την υγεία ο Τσίπρας και ετοιμάζει σώου αποπροσανατολισμού σήμερα στην βουλή!!



Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν σήμερα  προς συζήτηση και ψήφιση οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Η κυβέρνηση θέλει επιμελώς να καλύψει και να κρύψει όσα έχουν συμβεί στην υγεία το διάστημα που κυβερνά από το 2015 έως 2017 και προσπαθεί να μη συμπεριληφθούν.

Το νόμιμο και ηθικό λέει ότι θα πρέπει να γίνει εξεταστική στην υγεία μέχρι και σήμερα και αυτό θα πρέπει να συμβεί για να μην είναι ακόμα ένα πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού από την άθλια πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με την  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πρόταση της ΝΔ έχει ως εξής : 

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 έως σήμερα, προτείνει, με τη δική της πρόταση η ΝΔ και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία.

Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος». Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».

Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση». « Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του», σημειώνει η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π. Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας: «Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ' όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 - σήμερα)… Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οι πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν σύμφωνα με τη ΝΔ είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ - ΕΕΣ - ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ - ΝΠΙΔ», με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει ως εξής : 

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα:

- Όσον αφορά στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.

- Όσον αφορά στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .

- Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.Ι.Δ.» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.




ΣΟΚ: Καθηγητής βιντεοσκοπούσε μαθήτριες στην τουαλέτα!!!



Για να παρασύρει τα ανήλικα κορίτσια στην τουαλέτα, ο καθηγητής, φέρεται να έφτανε στο σημείο να ρίχνει διουρητικά φάρμακα στον καφέ και το νερό που τους προσέφερε!

Σοκ προκαλεί η είδηση πως ένας καθηγητής Χημείας, 
που έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι του, είχε εγκαταστήσει 
μικροκάμερες κάτω από το γραφείο του και στην τουαλέτα και 
βιντεοσκοπούσε τα ανήλικα κορίτσια στα οποία έκανε μάθημα!

Για να παρασύρει τα ανήλικα κορίτσια στην τουαλέτα, ο καθηγητής, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, έφτανε στο σημείο να ρίχνει διουρητικά φάρμακα στον καφέ και το νερό που τους προσέφερε!

Η αρρωστημένη δράση του καθηγητή Χημείας αποκαλύφθηκε όταν την περασμένη Δευτέρα μια από τις μαθήτριές του κατάλαβε πως είχε τοποθετήσει μια μικροκάμερα κάτω από το γραφείο όπου γινόταν το μάθημα! Το κορίτσι ενημέρωσε τους γονείς του κι εκείνοι αμέσως απευθύνθηκαν στην Αστυνομία.

Όταν ο καθηγητής, που εργάζεται και σε δημόσιο Λύκειο, κατάλαβε πως η μαθήτρια είχε αντιληφθεί τη μικροκάμερα, πέταξε τα πάντα στα σκουπίδια, εκτός τις κάμερες του σπιτιού. Όμως από τις έρευνες της αστυνομίας στους κάδους απορριμμάτων, βρέθηκαν τα όσα είχε φροντίσει να ξεφορτωθεί, βρέθηκαν!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για τρεις μικροκάμερες και μία κρυφή κάμερα που είναι γνωστή ως «κρεμάστρα ρούχων» λόγω του ότι μοιάζει με κρεμάστρα για να μη γίνεται αντιληπτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σκουπίδια βρέθηκε και μία καρτέλα με διουρητικά χάπια.

Από την έρευνα της Αστυνομίας βρέθηκαν αποθηκευμένα περίπου 150 βίντεο με ιδιωτικές στιγμές κοριτσιών στην τουαλέτα. Προκύπτει, επίσης, ότι ο δράστης βιντεοσκοπούσε μαθήτριές του από το 2012, ενώ φρόντιζε να κρύβει επιμελώς τις κάμερες με διάφορα τεχνάσματα για να μη γίνεται αντιληπτός. Εκτός από τις κάμερες, κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και usb. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης προσήλθαν στην Αστυνομία ακόμα τρία κορίτσια, τα οποία ήταν μαθήτριες του δράστη.

Η δικογραφία εις βάρος του καθηγητή αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ αναμένεται έκδοση εντάλματος σύλληψης.



Πηγή : cretalive.gr


Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου χρειάζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης και ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την άρνηση Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων να παρατείνουν τις συμβάσεις των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α., δεν είναι απλά αδιάβαστοι είναι και προκλητικοί. Επικαλούνται το άρθρο 16 του Ν. 4429/2016 με το οποίο νομοθετήθηκε η παράταση αυτών των συμβάσεων και αναφέρουν ότι οι Δήμαρχοι “κατά παρέκκλιση του νόμου” δεν παρατείνουν τις συμβάσεις αυτές.

Οι αδιάβαστοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν τρία πράγματα: 

 Το πρώτο είναι ότι το άρθρο 16 που επικαλούνται αναφέρει ότι αυτή η παράταση γίνεται “κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης”.

Το δεύτερο είναι ότι η παράταση των συμβάσεων απαγορεύεται από το άρθρο 103 του Συντάγματος.

Το τρίτο είναι ότι το αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α. προβλέπεται και ρυθμίζεται με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Ξεχνούν, επίσης, ότι οι Επίτροποι, τα Κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και τα Πολιτικά Δικαστήρια έχουν, με πολλές αποφάσεις τους, κρίνει ως μη νόμιμες τις παρατάσεις αυτών των συμβάσεων, καθώς παραβιάζουν το Σύνταγμα και κατά συνέπεια δεν θεωρούν τα σχετικά εντάλματα πληρωμών.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν μπορούν να πληρωθούν. 

Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει στη Βουλή για τα αδιέξοδα που θα δημιουργούσε ο απαράδεκτος αυτός τρόπος νομοθέτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι προσηλωμένος στο λαϊκισμό του.

Προτείνουμε στους υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαβάσουν τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και τις αποφάσεις των  Δικαστηρίων, να πάψουν με αυτό τον προκλητικό τρόπο να ρωτούν τον Υπουργό, γιατί δεν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μη νόμιμη διάταξη και να απαντήσουν αν σε αυτήν τη χώρα πρέπει ή όχι να εφαρμόζεται το Σύνταγμα».



Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα



H 30/06 καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για φυσικά πρόσωπα. Σε έξι αντί για 8 δόσεις η πληρωμή του φόρου από τις επιχειρήσεις. Επεκτείνεται και για φέτος η ρύθμιση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Η τροπολογία.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30ή Ιουνίου (αντί της 30ήs Απριλίου που ίσχυε) του επόμενου φορολογικού έτους.

Παράλληλα, τροποποιείται ο χρόνος καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Επίσης, παρέχεται και για το έτος 2017 (ίσχυε για το έτος 2016) η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα (και για το έτος 2016) ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει).

Επίσης, τίθενται διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. περί ειδικού καθεστώτος αγροτών, λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν σε αυτό από 1.1.2017 (βλ. αρ. 47 ν. 4410/2016). Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

α. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του εν λόγω άρθρου, υποβάλλονται έως και 12.5.2017 (αντί έως 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

β. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017.

Πώς πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των τελών κυκλοφορίας: 

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν έγγραφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. 

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα 1:

Για επιβατικό ΙΧ 1.000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου:

- για 1 μήνα, τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.

- για 3 μήνες, τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.

- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31/12, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.



Πηγή : euro2day.gr


Απολογήθηκε ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου για τη σύγκριση Άσαντ με Χίτλερ



Συγγνώμη ζήτησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, επειδή υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει διαπράξει χειρότερα εγκλήματα από τον Αδόλφο Χίτλερ, γιατί ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας δεν είχε προβεί στη χρήση χημικών όπλων.

Συγγνώμη ζήτησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, επειδή υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει διαπράξει χειρότερα εγκλήματα από τον Αδόλφο Χίτλερ, γιατί ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας δεν είχε προβεί στη χρήση χημικών όπλων.

H δήλωση του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα sites κι όχι μόνo. Πολλοί είπαν ότι ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ υποβάθμισε χονδροειδώς το Ολοκαύτωμα με τα σχόλιά του.

«Με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος. Δεν χωράει καμιά σύγκριση», είπε ο Σπάισερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Για αυτό, ζητώ συγγνώμη. Ήταν ένα λάθος».

Η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, υποστήριξε νωρίτερα πως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου θα έπρεπε να έχει ήδη απολυθεί.

«Ο Σον Σπάισερ πρέπει να απολυθεί, και ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) πρέπει αμέσως να αποκηρύξει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του», ανέφερε η Πελόσι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Είτε (ο Σπάισερ) μιλάει εξ ονόματος του προέδρου, ή ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τον είχε προσλάβει», πρόσθεσε η ίδια.

Η Πελόσι συμπλήρωσε ότι ο Σπάισερ υποβάθμισε το Ολοκαύτωμα τη στιγμή που οι Εβραίοι στις ΗΠΑ εορτάζουν το Πάσχα. Όταν ένας δημοσιογράφος κάλεσε τον Σπάισερ να δώσει διευκρινίσεις, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είπε ότι «όταν μιλάμε για το αέριο σαρίν», ο Χίτλερ «δεν χρησιμοποίησε το αέριο εναντίον του ίδιου του λαού με τον τρόπο που το κάνει ο Άσαντ».

Οι ναζί εξόντωσαν περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους στο Ολοκαύτωμα, πολλούς με τη χρήση χημικών στους θαλάμους αερίων. Οργανώσεις των Εβραίων στις ΗΠΑ κατηγόρησαν απερίφραστα τον εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας ότι υποβαθμίζει τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος του Χίτλερ.

«Ο Σον Σπάισερ δεν έχει πλέον την ακεραιότητα να υπηρετεί ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τον απολύσει αμέσως», τόνισε ο Στίβεν Γκόλντσταϊν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Άννας Φρανκ για τον Αμοιβαίο Σεβασμό.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στα σχόλια του Σπάισερ, ανήρτησε λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter το οποίο περιέχει σπαρακτικές εικόνες με τα πτώματα που ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Η ανάρτηση αναπαράχθηκε από χίλιους και πλέον άλλους χρήστες του ιστότοπου, πολλοί εκ των οποίων αναφέρθηκαν ρητά στα σχόλια του Σπάισερ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όσον αφορά δημόσιες τοποθετήσεις του για το Ολοκαύτωμα. Τον Ιανουάριο, πολλοί είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν περιείχε ουδεμία αναφορά στους Εβραίους. Ο Σπάισερ είχε υπερασπιστεί την ανακοίνωση σημειώνοντας ότι εν μέρει γράφτηκε από ένα μέλος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας που έχει εβραϊκή καταγωγή και μέλη της οικογένειάς του επέζησαν του Ολοκαυτώματος.




Πηγή: skai.gr