Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Αιωρούμενη επί έξι μήνες η δικογραφία για το σχέδιο «Πυθία»



Αναζητά από τον περασμένο Οκτώβριο δικαστικό συμβούλιο να την κρίνει

Αιωρούμενη ανάμεσα στην Ευελπίδων και το Εφετείο παραμένει επί έξι μήνες η δικογραφία για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια: Η υπόθεση των υποκλοπών του 2004 και του σχεδίου εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το 2008 αναζητά από τον περασμένο Οκτώβριο δικαστικό συμβούλιο να την κρίνει.

Η ογκώδης δικογραφία που αφορά κυρίως το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία» παραμένει προς το παρόν χωρίς κρίση, καθώς «πηγαινοέρχεται» από την Ευελπίδων στο Εφετείο με το ερώτημα «ποιο Συμβούλιο είναι αρμόδιο να την κρίνει».

Για την υπόθεση, που έχει τρία σκέλη, υπέβαλε πρόταση τον περασμένο Οκτώβριο η Εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαϊτση η οποία ζήτησε την παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και ενός αμερικανού υπηκόου, πρώην στελέχους μυστικών υπηρεσιών για αδικήματα που αφορούν κατασκοπεία μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών «που αφορούσαν τα συμφέροντα του κράτους» το διάστημα 2004-2005. Έκρινε επίσης ότι πρέπει να δικαστούν δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας με ηθικό αυτουργό στην πράξη τους τον πρώην υπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η υπόθεση πήγε ακολούθως, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο έκρινε πως είναι αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση, λόγω των αδικημάτων και του δικαστηρίου που θα πρέπει να τα δικάσει, διαβιβάζοντας τα στοιχεία στο Συμβούλιο Εφετών. Μετά από λίγο καιρό ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Πούλιος υπέβαλε πρόταση με την οποία ζητά να επιστραφεί η δικογραφία στην Ευελπίδων με σκεπτικό ότι είναι αναρμόδιο το Συμβούλιο Εφετών καθώς τα αδικήματα πρέπει να δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και όχι σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και επομένως την υπόθεση θα πρέπει να κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Πλέον η χιλιάδων εγγράφων δικογραφία με στοιχεία που δεν έχουν ποτέ ξανά απασχολήσει τις δικαστικές αρχές τα χρόνια της μεταπολίτευσης, αναμένει την κρίση του Συμβουλίου Εφετών περί του ποιο δικαστικό σχήμα θα αποφανθεί για την ποινική εξέλιξη της σημαντικής υπόθεσης.

Η υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2011, ενώ ένα χρόνο μετά, το 2012, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών για αδικήματα που αφορούν προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας, διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα. 

Αφορμή για τη δίωξη αποτέλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων που φαινόταν να προέρχονται από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τα οποία αναφέρονταν σε σχέδιο εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, στην οποία είχαν συμπεριλάβει και τα γεγονότα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, με στόχο να εμποδιστεί η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα ο οποίος συνένωσε τη δικογραφία για το «σχέδιο Πυθία» με αυτές για τις υποκλοπές και την παραβίαση μυστικών της πολιτείας από υπαλλήλους της ΕΥΠ και τρία χρόνια μετά εξέδωσε πολυσέλιδο πόρισμα στο οποίο κατέγραψε τα στοιχεία που συνέλεξε από τη μεθοδική έρευνα του. Ο ανακριτής κατέγραφε στο πόρισμα του κρίσιμα στοιχεία για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού συνδέοντας άμεσα το «σχέδιο Πυθία» σε προσπάθεια άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας:

«Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών» ανέφερε ο κ. Φούκας. Ο ανακριτής κατέγραφε στο πόρισμα του την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή με μνεία στις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South stream. 

Επικαλούμενος ο κ. Φούκας στοιχεία της ανάκρισης αλλά και δημοσιευμένα στο Wikileaks στοιχεία, ανέφερε πως η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία προκάλεσε ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ ώστε να ανατραπούν οι εν λόγω συμφωνίες για τους ρωσικούς αγωγούς. Αναφέρεται επίσης στο πόρισμα ότι: «Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Β.Ρ (σσ αναφέρεται το όνομα γνωστού επιχειρηματία), ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.".

Για την υπόθεση αυτή ωστόσο η έρευνα δεν οδήγησε σε πρόσωπα και έτσι το σκέλος αυτό της δικογραφίας παραμένει χωρίς κατηγορούμενους.

Για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, στην οποία είναι κατηγορούμενος για κατασκοπεία 65χρονος πρώην υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο κ. Φούκας αναφέρει ότι: «Από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Bazil, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών». 

Από τα στοιχεία του ανακριτή προέκυψε πως η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. 

Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Bazil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα. Στο πόρισμα του ο κ. Φούκας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία, ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη τους».

Για το τρίτο σκέλος της υπόθεσης που αφορά παράνομες ενέργειες στελεχών της ΕΥΠ ο κ. Φούκας ανένεφερε ότι: «Τέλος κατά το ανακριτικό πόρισμα, που επικαλείται αναφορές στο Wikileaks, προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ "επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι". Ο ανακριτής αναφέρει πως εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη».

Να σημειωθεί πως ο κ. Καρχιμάκης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, έχει απολογηθεί για την υπόθεση και έχει αφεθεί ελεύθερος. Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία -της οποίας φυσικός αυτουργός φέρεται μία υπάλληλος της ΕΥΠ- και αποδίδει την εμπλοκή του σε λόγους πολιτικής σκοπιμότητας καθώς η καταγγέλλουσα την υπόθεση αναφέρεται σε «διωγμό που υπέστησαν» συνάδελφοι της συνδικαλιστές στην ΕΥΠ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.




Πηγή : tovima.gr


Γελάει ο κόσμος με το ερωτηματολόγιο βλακείας για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης




Αυτά μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούν να γίνουν γιατί η βλακεία δεν έχει όρια με αυτή την κυβέρνηση.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των μόλις 200 ευρώ, σε δικαιούχους που θα πρέπει να έχουν μηδενικό εισόδημα το τελευταίο εξάμηνο.

Οι υποψήφιοι για να μπορέσουν να το πάρουν πρέπει να συμπληρώσουν ένα απίστευτο ερωτηματολόγιο ντροπής και βλακείας καθώς στα στοιχεία επιλεξιμότητας της αίτησης για το ΚΕΑ ερωτώνται:

«Έχετε στην ιδιοκτησία σας ένα η περισσότερα αεροσκάφη, ένα ή περισσότερα ελικόπτερα, ένα ή περισσότερα ανεμόπτερα, μία ή περισσότερες δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), ένα ή περισσότερα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών ή εμπίπτετε στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας ή δηλώνετε δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή δηλώνετε δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή δηλώνετε δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1;».

Καλείς τους πολίτες που έχουν ανάγκη να πάρουν αυτό το πενιχρό βοήθημα που τους δίνεις και τους δίνεις ερωτηματολόγιο με τέτοιες γελοίες ερωτήσεις βλακείας;






Ο Τσίπρας φέρνει νέο μνημόνιο και υπονομεύει το μέλλον των Ελλήνων




Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

           
«Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί, τελικά, να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με τον χειρότερο τρόπο. 

Ένα νέο Μνημόνιο με βαριά υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και νέα περικοπή συντάξεων.

Είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πέραν του κοινοβουλευτικού της βίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης.

Ο κ. Τσίπρας, με την ανικανότητα και τις εμμονές του, φέρνει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και υπονομεύει το μέλλον των Ελλήνων για πολλά χρόνια».




Η Ελένη Τουλουπάκη νέα Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς


Επελέγη σχεδόν ομόφωνα (10 ψήφοι υπερ και 1 κατά) από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο - Η θητεία της έχει διετή διάρκεια

Άρωμα γυναίκας και πάλι στη  θέση   της επικεφαλής Εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη αντικατέστησε για την επόμενη διετία την Ελένη Ράικου η οποία πρόσφατα και αιφνίδια παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.

Ειδικότερα, σήμερα το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Βασιλική Θάνου, με  εισηγητή τον αρεοπαγίτη  Χαράλαμπο Μαχαίρα και με την συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου   επέλεξε σχεδόν ομόφωνα (10 υπέρ 1 κατά) την  κυρία Τουλουπάκη  να είναι επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΑΔΣ, σύμφωνα με  πληροφορίες, ο μόνος που εξέφρασε διαφορετική γνώμη για το πρόσωπο της νέας εισαγγελέως διαφθοράς ήταν ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος  πρότεινε άλλους αρχαιότερους στην ιεραρχία  εισαγγελικούς λειτουργούς για την επίμαχη θέση.

Η  52χρόνη κυρία Τουλουπάκη εισήλθε στο δικαστικό Σώμα την 1η Οκτωβρίου 1999, ενώ για δεύτερη δικαστική χρονιά, είχε οριστεί επικεφαλής στο Ανακριτικό  Γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παράλληλα ανήκε στην ομάδα του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Η κυρία Τουλουπάκη είναι η εισαγγελική λειτουργός η οποία  με άλλους δύο συναδέλφους της έλαβε καταθέσεις και στοιχεία από τον πρώην υπάλληλο της Τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλτσιανί για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Χειρίζεται και διερευνά και τις υπόλοιπες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, ενώ πρόσφατα ταξίδεψε με τον κ. Αθανασίου στη Χάγη, όπου συναντήθηκαν και ζήτησαν από τη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά στοιχεία για τους Έλληνες των Panama Papers.

Τι προηγήθηκε 

Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της την  11η  Μαΐου 2017, ενώ την 11η Μαίου 2015 είχε ανανεωθεί από το ΑΔΣ για ακόμη μια διετία η θητεία της στην θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς. 

Συγκεκριμένα, η κυρία Ράϊκου την 24ή Μαρτίου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς με έγγραφο που απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Κάτι που αμέσως σηματοδότησε την αντικατάστασή της από την έρευνα για την περιβόητη υπόθεση της Novartis.

Στο έγγραφο παραίτησής της η κυρία Ράικου αναφέρει πως έχει στοχοποιηθεί. Κατονομάζει συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι δεν προτίθεται να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ράικου έχει διατελέσει και προϊσταμένη της Εισαγγελίας  Πρωτοδικών Αθηνών. 

Όπως είναι γνωστό η θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς δημιουργήθηκε  για πρώτη φορά το 2013, με στόχο τον συντονισμό και την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών για τη διερεύνηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του βρώμικου χρήματος και τον έλεγχο  κακοδιαχείρισης εσόδων και εξόδων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Πηγή : protothema.gr


Τα μυστικά για την απόκτηση του «μίνι» πτυχίου από ΑΕΙ - ΤΕΙ



Τις λεπτομέρειες για τη δυνατότητα παρακολούθησης και δεύτερου πανεπιστημιακού τμήματος από τους φοιτητές των ΑΕΙ ορίζει ο υπουργός Παιδείας, καθώς πρόκειται για μια προοπτική η οποία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων, που θέλουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αυξήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, ταυτόχρονα με την προσπάθειά τους για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου.

Ο υπουργός, κ. Γαβρόγλου, υπογραμμίζει ότι ο φοιτητής θα μπορεί να παίρνει το 25% των μαθημάτων από κάποιο δεύτερο τμήμα, αλλά δεν θα λαμβάνει πτυχίο, ούτε θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Τι θα έχει; Περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και για δικό του ενδιαφέρον και για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Οπως μάλιστα λέει, χαρακτηριστικά, ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, «ανοίγει μια εξαιρετική δυνατότητα, γίνεται πολύ πιο ευέλικτο το πανεπιστήμιο και δεν επηρεάζει σε τίποτα τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Η δυνατότητα αυτή, της παρακολούθησης μαθημάτων και σε δεύτερο τμήμα δεν θα δοθεί από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά καθώς τα ΑΕΙ πρέπει να μελετήσουν το ζήτημα και να αποφασίσουν πώς θα γίνουν οι συνεργασίες μεταξύ των τμημάτων, ποια μαθήματα θα επιλεγούν κ.ά. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να φοιτήσουν σε δεύτερο τμήμα από την πρώτη κιόλας χρονιά που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, αλλά από το δεύτερο έτος και μετά.

Ο φοιτητής που θα παρακολουθήσει τα μαθήματα και σε δεύτερο τμήμα ταυτόχρονα με το πρώτο θα λάβει ένα πιστοποιητικό, το οποίο όμως δεν θα του παρέχει και επαγγελματικά δικαιώματα στον συγκεκριμένο κλάδο που θα επιλέξει.

O στόχος

Στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και συνεπώς, όπως υπογραμμίζει και ο υπουργός, «πρέπει το πανεπιστήμιο να δίνει όσες περισσότερες δυνατότητες μπορεί, σε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. Εμείς λέμε, αν κάποιος είναι σε ένα Α τμήμα, στη Νομική, και θέλει να μάθει κάποια πράγματα από την Οικονομία, ή είναι στο Φυσικό και θέλει να μάθει ακόμη περισσότερα Μαθηματικά, γιατί να μην μπορεί να έχει αυτήν τη δυνατότητα; Και βεβαίως, όταν λέμε το 25% των μαθημάτων, δεν θα είναι το 25% των όποιων μαθημάτων.

Εμείς ζητάμε τα τμήματα να αρχίσουν να συνεννοούνται μεταξύ τους, για να δούνε ποιο φάσμα μαθημάτων θα είναι το καταλληλότερο που θα μπορεί να προσφέρεται. Και δεν θα το παίρνει από την πρώτη μέρα που θα μπει στο τμήμα του το κανονικό, θα περάσουν πρώτα δύο χρόνια, και αφού λίγο κατασταλάξει και στα δικά του και τι ενδιαφέροντα πρόσθετα θα μπορεί να έχει ή να αποκτήσει, τότε θα μπορεί να έχει αυτήν τη δυνατότητα.

Και όλη αυτήν τη χρονιά που μας έρχεται, θα προχωρήσουν σε αυτές τις συζητήσεις τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».

Η δυνατότητα πάντως της παρακολούθησης μαθημάτων δεν θα δοθεί από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, διότι όπως τονίζει ο κ. Γαβρόβλου: «Αυτά δεν γίνονται σε μία μέρα. Αλλιώτικα, δεν θα γίνει τίποτα. Εμείς να μπορέσουμε να εξηγήσουμε αυτήν τη ρύθμιση σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται και να πείσουμε και τους πανεπιστημιακούς, που εγώ νομίζω θα είναι πάρα πολύ ανοικτοί, τη χρονιά που μας έρχεται να αρχίσουν να γίνονται τα πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στα τμήματα, να περνούν από τις συγκλήτους και να ανοίξει και άλλη μία προοπτική για τους φοιτητές μας δωρεάν, που θα παίρνουν και τα αντίστοιχα συγγράμματα...

Και βεβαίως, λέμε, αν αποφασίσεις ότι είσαι στη Νομική και θέλεις να παρακολουθήσεις μαθήματα Οικονομίας, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις μετά δύο, να πεις «α, δεν θέλω Οικονομία, θα πάω Πολιτική Επιστήμη». Θα πρόκειται για ένα αυστηρό πρόγραμμα - προφανώς όχι υποχρεωτικό».

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο περιέχει δεκάδες θέματα που αφορούν τα ΑΕΙ (μεταπτυχιακά, εκλογές αντιπρυτάνεων κ.ά.) θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και αφού γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, οι οποίες θα προκύψουν από τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, θα κατατεθεί στη Βουλή.



ΝΙΚΟΛ.ΤΡΙΓΚΑ
Πηγή : ethnos.gr


Και ενώ ο Πολάκης έχει κρυφτεί! Συγκλονίζει η μητέρα του 38χρονου που ξεψύχησε περιμένοντας το ασθενοφόρο



Διαβάζουμε στο ethnos.gr

«Ας βοηθήσουμε όλοι και κυρίως η πολιτεία να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ας είναι το παιδί μου το τελευταίο θύμα της αδιαφορίας» λέει η μητέρα του 38χρονου, ο οποίος ξεψύχησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, ενώ το ασθενοφόρο έφτασε ύστερα από σχεδόν δύο ολόκληρες ώρες.

Μιλώντας στο Έθνος, η μητέρα του 38χρονου, υποστηρίζει πως ο γιος της δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, μάλιστα ετοιμαζόταν να φύγει το καλοκαίρι για δουλειά στην Ισπανία, όπου παράλληλα θα έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία, ενώ εργαζόταν κανονικά στην οικογενειακή επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ουδέποτε το τελευταίο διάστημα διαμαρτυρήθηκε ότι πονάει κάπου ή κάτι τον ενοχλεί.

«Κοιμόμασταν, όταν περίπου στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου τον ακούσαμε να μπαινοβγαίνει στο δωμάτιό του. Σηκώθηκε ο πατέρας του και ξύπνησε κι εμένα. Αντιληφθήκαμε ότι δυσκολεύεται να ανασάνει και αμέσως καλέσαμε ασθενοφόρο. Πιστεύαμε ότι θα έρθει από το Παλαιοχώρι, όμως το μοναδικό διαθέσιμο ήταν στην Κασσανδρεία και χρειάστηκε δύο ώρες. Το παιδί μου έσβησε και παρ' όλες τις προσπάθειες του πληρώματος, είχε ήδη φύγει. Στα χέρια μας ξεψύχησε», σημειώνει. Η νεκροψία που θα γίνει σήμερα στο Νοσοκομείο Πολυγύρου θα ρίξει φως στην ακριβή αίτια του θανάτου του 38χρονου, καθώς η οικογένειά του επιμένει πως δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη, παραδέχτηκε ότι το ασθενοφόρο χρειάστηκε 1 ώρα και 50 λεπτά για να φτάσει στο περιστατικό, γιατί μετέβη στην Ουρανούπολη από την Κασσανδρεία, ενώ το άλλο όχημα που ήταν σε υπηρεσία, είχε διατεθεί ήδη σε περιστατικό στα Νέα Μουδανιά. «Υπάρχουν ελλείψεις και σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες», δήλωσε η κυρία Ματσικούδη και παρέπεμψε για περισσότερη ενημέρωση στη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Στη Χαλκιδική υπάρχουν τρία ασθενοφόρα και 33 άτομα εργάζονται στο ΕΚΑΒ. Τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο νομός δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονται από αδειούχους διασώστες άλλων νομών, ενώ πέρσι ήταν στον νομό και ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.
«Εξαιτίας των ελλείψεων σε ασθενοφόρο και προσωπικό, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Παλαιολόγου, και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Σωματείου θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ. Σημειώνεται ότι σε ανάλογη κίνηση, όπως είπε ο ίδιος, είχαν προχωρήσει και πέρσι οι συνδικαλιστές, αλλά ποτέ δεν τους κάλεσε ο εισαγγελέας.


Αλβανός δημοσιογράφος γύρισε στην Πρέβεζα προπαγανδιστικό «ντοκιμαντέρ»



Αν και θεωρείται από το 2012 «Persona non grata», πέρασε τα σύνορα και έκανε γυρίσματα - Είναι ο δημοσιογράφος Μαρίν Μέμα που τον Αύγουστο του 2012, εντοπίστηκε στον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου στη Θεσπρωτία και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος

Όχι μόνο κατάφερε να εισέλθει στην Ελλάδα, παρότι είχε κηρυχθεί πρόσωπο ανεπιθύμητο, αλλά επί αρκετές ημέρες έκανε τηλεοπτικά γυρίσματα στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Πρέβεζας για να παρουσιάσει την δήθεν αλβανική ιστορία της περιοχής και τις αλβανικές ρίζες των κατοίκων!

Το περιεχόμενο του «ντοκιμαντέρ», το οποίο προβλήθηκε από το Top Channel, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Αλβανίας, αγγίζει τα όρια της γραφικότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Αλβανικής προπαγάνδας που προωθείται από ακραίους και εθνικιστικούς κύκλους.

Αυτό όμως που εκθέτει ανεπανόρθωτα τις ελληνικές αρχές, είναι ότι ο Αλβανός δημοσιογράφος, ο οποίος από το 2012 και εφ’ όρου ζωής έχει κηρυχθεί “persona non grata” κατάφερε ότι μόνο να περάσει τα σύνορα, αλλά μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο να έχει κάνει πολυήμερα γυρίσματα στην Πρέβεζα, την Πάργα και σε χωριά της περιοχής, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό!

Και φυσικά ο ίδιος πανηγυρίζει γράφοντας πως το «non grata» δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.

Ο Μαρίν Μέμα, περί ου ο λόγος, τον Αύγουστο του 2012, εντοπίστηκε στον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου στη Θεσπρωτία από την ελληνική αστυνομία και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος στην χώρα. Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι επρόκειτο για πρόσωπο επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος τότε, επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε απ' τις Ελληνικές Αρχές πως του αφαιρείται εφ' όρου ζωής το δικαίωμα να διασχίσει τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Το μέτρο ελήφθη εναντίον του δημοσιογράφου έπειτα από το ρεπορτάζ για τους Τσάμηδες και Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel στο πλαίσιο της εκπομπής «Η άλλη Αλβανία» (Shqipëria Tjetër).

Η εν λόγω εκπομπή είχε γυριστεί στο Μαργαρίτι και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας... Αυτή την φορά χτύπησε στην Πρέβεζα, την Πάργα κι άλλα χωριά, συνεχίζοντας την προπαγάνδα...

Πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ήταν αυτός που στην εκπομπή του φιλοξένησε τον Ιμάμη, πρωταγωνιστή στο βίντεο με τον ποδοσφαιριστή Άντι Λίλα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του και να... αναστηλώσει το προφίλ του, μιλώντας για ένα ανθρώπινο λάθος. Φυσικά πριν από τρία χρόνια ο ίδιος ιμάμης, προσεύχονταν για τους τζιχαντιστές της Συρίας.


Πηγή: epiruspost.gr, protothema.gr


Ν.Δ: H Όλγα Γεροβασίλη κρύβει τα στοιχεία των προσλήψεων! Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσλήψεις των κολλητών της



Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, για την άρνηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κυρίας Όλγας Γεροβασίλη να δώσει στοιχεία για όλες τις προσλήψεις και αποχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα τόσο για τα ΝΠΙΔ όσο και για τις ΔΕΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσλήψεις των κολλητών της και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα.   

Ενώ η αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη κλήθηκε, με ερώτηση 43 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, να δώσει στοιχεία για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, αρνήθηκε κάθε ενημέρωση που αφορά στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ.

Ας καταλάβουν ότι δεν μπορούν να διογκώνουν, με ρουσφετολογικές μεθόδους, ένα Δημόσιο, το οποίο με βάση τον κανόνα αποχωρήσεων – προσλήψεων έπρεπε να περιορίζεται. Να είναι βέβαιοι ότι θα αναγκαστούν και απαντήσεις να δώσουν και τις ευθύνες τους να αντιμετωπίσουν.

Τα ψέματα για την Κυβέρνηση τελειώνουν».


Στο αυτόφωρο ο Βαξεβάνης μετά από μήνυση της συζύγου Στουρνάρα



O δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης παρουσιάστηκε αυτοβούλως πριν από λίγη ώρα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας όπου και συνελήφθη μετά τη μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον του η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με δημοσιεύματα για ποσά που είχαν δοθεί στην εταιρεία της από το δημόσιο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κρατείται αυτή την ώρα στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Την Κυριακή η κ. Νικολοπούλου κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Βαξεβάνη, μετά από κυριακάτικο δημοσίευμα του τελευταίου, με το οποίο ο κ. Βαξεβάνης κατηγορούσε την κ. Νικολοπούλου και τον σύζυγό της κ. Γιάννη Στουρνάρα, αφήνοντας μομφές για τον τρόπο με τον οποίο η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ αναλάμβανε δουλειές.

Η κ. Νικολοπούλου με μήνυση που κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα είναι συκοφαντικό, ενώ ζήτησε και την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη.

«Με υποτιμά ως επαγγελματία όταν ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιώ το κύρος του συζύγου μου για να αναλαμβάνω ‘’δουλειές’’. Λέει ότι οργανώνω εκδηλώσεις του "αέρα’" με χορηγίες που λαμβάνω με την ιδιότητα της συζύγου ισχυρού πολιτικού άνδρα» υποστηρίζει μεταξύ αλλων η κ. Νικολοπούλου.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: «Η μήνυση βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μήνυση της Λίνας Νικολοπούλου εναντίον του εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη.

«Η μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, εναντίον του εκδότη της εφημερίδας “Documento”, Κώστα Βαξεβάνη, βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας. Το επίμαχο δημοσίευμα για το οποίο κατατέθηκε η μήνυση θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για το χώρο της δημόσιας υγείας, τα οποία χρήζουν σοβαρών και τεκμηριωμένων απαντήσεων. Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή : kathimerini.gr


Κέντρο Προσφύγων Μαλακάσας: Έτσι εκβίαζαν δύο γυναίκες για να εκδίδονται

Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Φωτογραφία αρχείου


Απειλούσαν τα παιδιά τους και τους χορηγούσαν με τη βία αλκοόλ και χασίς για να μην αντιδρούν όταν τις εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά. Οι Αφγανοί που διέμεναν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα είχαν στήσει ένα δίκτυο εκμετάλλευσης γυναικών για να βγάζουν χρήματα.

"Θα σου αρπάξουμε το παιδί και θα το πουλήσουμε..." ήταν η καθημερινή απειλή των δυο Αφγανών στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, σε μια από τις δυο γυναίκες που εκμεταλλεύονταν για να τις βιάζουν και να τις εκμεταλλεύονται σεξουαλικά. Και μάλιστα πάντα πριν τις παραδώσουν στον " πελάτη" είχαν φροντίσει με τη βία να τους δώσουν χασίς και αλκοόλ και σχεδόν μισολιπόθυμες τις μετέφεραν στο δωμάτιο που περίμενε ο πελάτης.

Οι δυο Αφγανοί είχαν υποβάλει κανονικά αίτημα αύλου και είχαν βρει μόνιμη στέγη και τροφή στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Οι δυο γυναίκες διέμεναν στα διπλανά κοντέινερ περιμένοντας επίσης ποτέ θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει η μια στις 18 Ιανουαρίου και η δεύτερη στο 7 Μαρτίου.

Κάθε μέρα οι Αφγανοί έφευγαν με το τρένο από το κέντρο φιλοξενίας και αφού κατέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας, έβρισκαν πελάτες και έκλειναν τα ραντεβού. Είχαν μάλιστα νοικιάσει και ένα δωμάτιο στην οδό Λιοσίων στο οποίο είχαν βάλει μόνο στρώματα και κουβέρτες, ενώ πλήρωναν για ενοίκιο περίπου 100 ευρώ.

Με τη βία και απειλώντας μια ομοεθνή τους αλλά και μια γυναίκα από το Ιράν, τις υποχρέωναν να εκδίδονται με τους πελάτες που έβρισκαν και κρατούσαν όλα τα χρήματα για τον εαυτό τους.

Η πληροφορία έφτασε στην αστυνομία και το μεσημέρι της Κυριακής έγινε επέμβαση στο κέντρο φιλοξενίας όπου εντοπίστηκαν οι Αφγανοί και συνελήφθησαν. Στην έρευνα που έγινε βρέθηκε στους Αφγανούς ποσότητα ναρκωτικών, και περίπου 200 ευρώ.



Πηγή : Cnn.gr


Σας αρέσει το ξενύχτι; Ίσως έχετε αυτό το… γονίδιο!



Αν κάποιος σε όλη τη ζωή του αργεί να κοιμηθεί και δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί, με άλλα λόγια είναι χαρακτηριστικός «νυχτερινός τύπος», ίσως θα πρέπει να ρίξει το φταίξιμο (και) στο DNA του.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου (του CRY1) αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού, με συνέπεια να μένει κανείς άγρυπνος πιο εύκολα από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι.

Η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή επιβραδύνει το εσωτερικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει πότε κανείς θα νυστάξει και πότε είναι έτοιμος να ξυπνήσει. Αυτή η επιβράδυνση του βιολογικού ρολογιού επιμηκύνει τον κιρκαδιανό κύκλο και οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη μετάλλαξη, εκ φύσεως ξενυχτούν και δύσκολα ξυπνάνε το πρωί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή μπορεί να υπάρχει σε έναν άνθρωπο στους 75. Η μετάλλαξη φαίνεται να μεταθέτει προς τα πίσω τον ύπνο ενός ανθρώπου κατά δύο έως τέσσερις ώρες από τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου.

Ενώ στους περισσότερους ανθρώπους η ορμόνη μελατονίνη που ρυθμίζει τον ύπνο, αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, σε μερικούς αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά τις 2 ή τις 3 το πρωί.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν εύκολα να ξυπνήσουν το πρωί, αλλά είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν λόγω δουλειάς ή σχολείου, συχνά νιώθουν κουρασμένοι όλη τη μέρα, πράγμα που επιβαρύνει την υγεία τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Γιανγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell", είπαν ότι μπορεί στο μέλλον να αναπτυχθούν φάρμακα που θα «διορθώνουν» το γονίδιο αυτό.




Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr





Κεντρική Επιτροπή-ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο 13 στελεχών κατά της συμφωνίας



Ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου

Παρέμβαση 13 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και πρώην υπουργού, για τη συμφωνία και την περαιτέρω πορεία του ελληνικού προγράμματος έγινε μέσω κειμένου που κατατέθηκε κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών. Στο κείμενο υπάρχουν και σαφείς αιχμές προς τους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Οι «13», ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να ανατραπεί. Στο τριών σελίδων κείμενο σημειώνουν ότι έχουν προκύψει και κάποια θετικά αποτελέσματα από κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος.

Ταυτόχρονα οι «13» αναφέρουν ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. 

«Είμαστε στο παρά ένα. Το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά» τονίζουν και προσθέτουν «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, αξιοποίηση των ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».

Το κείμενο, όμως περιλαμβάνει και αιχμές κατά συγκεκριμένων υπουργών (χωρίς να τους αναφέρει ονομαστικά), ενώ γίνεται λόγος για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης. 

Αναλυτικά:

Θα χρειαστεί, επίσης, να δούμε αυτοκριτικά το μοντέλο διακυβέρνησης και το στυλ εξουσίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σε απόσταση από τις εξαγγελίες και την αριστερή μας συνείδηση και κουλτούρα.
Την προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο, που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων.

Τα 13 στελέχη που υπογράφουν είναι οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόδορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φϊλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.





Πηγή : tovima.gr


Αμετανόητος ο τζιχαντιστής της Στοκχόλμης: Ομολόγησε και δήλωσε... ικανοποιημένος!




Ο 39χρονος Ουζμπέκος Ρακχμάτ Ακίλοφ είχε επιθεωρήσει την περιοχή στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας προτού σπείρει το θάνατο σε ανυποψίαστους πολίτες

Ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό στη Στοκχόλμη, ένας Ουζμπέκος υποστηρικτής των τζιχαντιστών, ομολόγησε και δήλωσε επιπλέον ότι είναι «ικανοποιημένος με όσα έπραξε» έγραψε σήμερα η εφημερίδα Expressen.

Ενώ παραμένει υπό κράτηση, ο άνδρας, που ονομάζεται Ραχμάτ Ακίλοφ όπως έγραψε η Expressen και η εφημερίδα Aftonbladet, ο 39χρονος εργάτης ομολόγησε ότι οδηγούσε το φορτηγό που είχε νωρίτερα κλέψει και παρέσυρε με αυτό τουλάχιστον 20 πεζούς στον πεζόδρομο της Στοκχόλμης το απόγευμα της 7ης Απριλίου. Ο ίδιος είπε ότι είχε επιθεωρήσει πιο πριν την περιοχή, σύμφωνα με την Expressen.

Μια γυναίκα και ένα κορίτσι από τη Σουηδία όπως επίσης ένας Βρετανός και μία Βελγίδα έχασαν την ζωή τους στην επίθεση, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την Expressen, ο ύποπτος δήλωσε στους ερευνητές ότι είναι «ικανοποιημένος με όσα έκανε» κι «ότι ολοκλήρωσε αυτό που ήθελε να ολοκληρώσει».

Σήμερα η σουηδική αστυνομία έκανε γνωστό ότι πρόκειται για «υποστηρικτή των εξτρεμιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών του Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο ο σουηδικός Τύπος δεν διευκρίνισε εάν ο Ουζμπέκος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης.





Πηγή : protothema.gr


Ρωσία και Ιράν κατά της «αμερικανικής επιθετικότητας» στη Συρία

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, επεσήμαναν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Συρίας είναι ανεπίτρεπτες, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη για τη διεξαγωγή αντικειμενικής έρευνας αναφορικά με την επίθεση χημικών όπλων που έγινε την προηγούμενη Τρίτη, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Ροχανί, εξέφρασαν επίσης, την ετοιμότητά τους για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, κατά το RIA.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον υποστήριξε σήμερα ότι η «απραξία» της Ρωσίας συνέβαλε στην επίθεση με το θανατηφόρο χημικό αέριο κατά των αμάχων στη Συρία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ρωσία απέτυχε να υλοποιήσει τη συμφωνία του 2013 που προέβλεπε την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία.

«Νομίζω ότι η πραγματική αποτυχία στην περίπτωση αυτή, είναι η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν από τις συμφωνίες καταστροφής των χημικών όπλων του 2013» δήλωσε ο Τίλερσον στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC This Week.

«Η αποτυχία σχετικά με την πρόσφατη [πυραυλική] επίθεση, αλλά και την τραγική επίθεση με τα χημικά όπλα, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έναντι της διεθνούς κοινότητας» προσέθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται στη Μόσχα εντός της εβδομάδας για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες βουλευτές κατά Τσίπρα: Παραβιάζει την συμφωνία σε δύο μέρες!




Παρακινούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι σκληρός με την Ελλάδα και να μην υποχωρήσει καθόλου - Σε σκληρό ύφος και ανακοίνωση της Καγκελαρίας, που παρέχει πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών για τους χειρισμούς του

Έξαλλοι με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όσα ανέφερε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να είναι περίπου 50 σοσιαλδημοκράτες βουλευτές στην Γερμανία. 

Όπως μεταδίδει η Bild, στην αυριανή της έκδοση δημοσιεύει δηλώσεις των βουλευτών αυτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να υποχωρήσει σπιθαμή από την σκληρή στάση που κρατά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ένας από αυτούς μάλιστα δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός παραβίασε, με την ομιλία του αυτή, όσα συμφωνήθηκαν στην Μάλτα μέσα σε δύο ημέρες. 

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Μεταφορών της Γερμανίας Πέτερ Ραμσάουερ ο οποίος υποστήριξε ότι μέσα σε δύο ημέρες η ελληνική πλευρά παραβιάζει όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σοβαρός.

Βεβαίως ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Πέτερ Ραμσάουερ είναι ένας από τους σφοδρούς αντιπάλους των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ επανειλημμένα έχει υποστηρίξει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τον Ιούνιο του 2016, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ.Ραμσάουερ κατηγορήθηκε ότι εξύβρισε Έλληνα φωτορεπόρτερ λέγοντάς του «μη με αγγίζεις, βρωμιάρη Έλληνα» επεισόδιο που ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας διέψευσε.

Πολλοί από τους Γερμανούς βουλευτές που δυσαρεστήθηκαν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν προέρχονται από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μάρτιν Σουλτς, σε μια ενδεχόμενη νίκη του οποίου προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, ποντάροντας πως κάτι τέτοιο θα βελτιώσει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας. 

Η γερμανική καγκελαρία άλλωστε, με ανακοίνωσή της, παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως το πρόγραμμα δεν ισχύει χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχεια. 



Πηγή : protothema.gr


Έφυγε για να πάει στο φαρμακείο και δεν γύρισε ποτέ



Ο 36χρονος, αγνοείται από το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαρτίου

Ώρες αγωνίας βιώνει η οικογένεια του 36χρονου Μάνου Βρυθιά βλέποντας ότι οι μέρες περνούν χωρίς να έχουν κάποιο σημάδι του.

Ο 36χρονος, αγνοείται από το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαρτίου όταν έφυγε από το σπίτι του στην περιοχή του Κατσαμπά στο Ηράκλειο.

Ωστόσο η υπόθεση της εξαφάνισής τους τείνει να γίνει θρίλερ κι αυτό γιατί σήμερα είναι η 10η ημέρα που αγνοείται.

«Ο Μάνος έφυγε λίγο μετά τις 10 το βράδυ από το σπίτι για να πάει στο φαρμακείο και δεν γύρισε ποτέ» λέει στο ekriti.gr με σπασμένη φωνή η μητέρα τoυ. Σύμφωνα με την κ. Αναστασία, ο γιος της, δεν είχε ούτε κινητό τηλέφωνο ούτε χρήματα όταν έφυγε από το σπίτι παρά μόνο τα κλειδιά του.

Η ίδια, κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με την οικογένεια.

Όταν εξαφανίστηκε φορούσε μαύρη μπλούζα φούτερ με κουκούλα, γκρι ζακέτα με κουκούλα και μαύρη φόρμα. Έχει 1,75 ύψος και ήταν αξύριστος.



Πηγή: news247.gr


Αίγυπτος: O ISIS πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις στις 2 κοπτικές εκκλησίες - Τουλάχιστον 47 νεκροί



Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις δύο εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο την Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του, AMAQ.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών έχει αγγίξει τα 47 άτομα από τις επιθέσεις στην πόλη Τάντα και στην Αλεξάνδρεια. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φαταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους 3 μήνες. 

Το χρονικό των επιθέσεων

Το πρώτο «χτύπημα», το οποίο κόστισε τη ζωή σε τουυλάχιστον 29 άτομα και οδήγησε στον τραυματισμό 71 ακόμη, σημειώθηκε σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός 'Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό «αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε».

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

Η δεύτερη βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα έξω από την κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα και να τραυματιστούν ακόμη 66, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Αλ Αχράμ», η δεύτερη έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια.

Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. 

O πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας.

Ο πρόεδρος Σίσι ζήτησε «την άμεση ανάπτυξη μονάδων προστασίας του στρατού για να βοηθήσουν την αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια των ζωτικής σημασίας υποδομών σε όλες τις επαρχίες της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο άκουσμα των θλιβερών γεγονότων που αμαυρώνουν μία από τις πιο μεγάλες ημέρες της Χριστιανοσύνης, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

«Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Τα συλλυπητήριά του προς τον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και την οδύνη μου καθώς και του Ελληνικού Λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι και προς τον Αιγυπτιακό Λαό, για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα. Αλλά δεν αρκούν τα συλλυπητήρια.

Η Ευρώπη με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό της οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή πρέπει να τελειώσει. Η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών είναι ο πόλεμος. Ο πολιτισμένος κόσμος και ιδίως η Ευρώπη, οφείλουμε να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε στιγμή».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση.

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση.

Παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του».

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων»

«Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε» υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Να σκορπάς θάνατο στη γιορτή του άλλου. Αυτός είναι ο νέος ορισμός της μισαλλοδοξίας. Οι ανυποψίαστοι χριστιανοί της Κοπτικής Εκκλησίας έχουν συμπληρώσει αιώνες συνύπαρξης με το Ισλάμ. Κι αυτή η σχέση όσο κι αν δυναμιτίστηκε άντεξε. Θα αντέξει και τώρα. Η  Αίγυπτος είναι το  μεγάλο στοίχημα. Το ειδικό της βάρος στη μουσουλμανική οικογένεια είναι ικανό να στρέψει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Προς το φανατισμό ή προς τον ορθό λόγο. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της αιγυπτιακής Κυβέρνησης είναι παραπάνω από ικανοποιητικές. Είναι στιγμές, σαν αυτές στις κοπτικές εκκλησίες, που  καταλαβαίνουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον πόνο των οικείων όσων χάθηκαν χτες. Ανυποψίαστοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν επειδή απλώς πίστευαν σε άλλο Προφήτη. Έτσι θέλουν να πιστέψουμε. Χτες σιίτες, αύριο καθολικοί, μεθαύριο προτεστάντες, σήμερα ορθόδοξοι, προχτές σουνίτες, αύριο αλεβίτες.

Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος. Είναι το παράλογο απέναντι στη λογική. Η Ένωση των Αιγυπτίων Μουσουλμάνων εξέδωσε ανακοίνωση που αξίζει να διαβαστεί. Διαχωρίζει το φανατισμό από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πίστη. Μια σπουδαία, τολμηρή ανακοίνωση. Ελάχιστοι στην  Ιστορία όπως ο Ιησούς ο Ναζωραίος επεσήμαναν τον κίνδυνο να μοιάσεις στους διώκτες σου. Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε. Η σκέψη μας στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων». 



(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΟΥΓΚΑ
Πηγή : kathimerini.gr










Ούτε μια λέξη ο κ. Τσίπρας για την άγρια υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και τη νέα μείωση των συντάξεων που ο ίδιος συμφώνησε.



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας αναλώθηκε σε μια ομιλία - ορισμό της προπαγάνδας σε πλήρη απόσταση από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Ούτε μια λέξη για τη φτώχια που εξαιτίας του αυξήθηκε αυτά τα δυο χρόνια.

Ούτε μια λέξη για την άγρια υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και τη νέα μείωση των συντάξεων που ο ίδιος συμφώνησε.

Ούτε μια λέξη για τους ανέργους που χάνουν την ελπίδα τους.

Και όλα αυτά γιατί ο ίδιος επέλεξε τόσους μήνες να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Όλα αυτά γιατί η Κυβέρνησή του αρνείται δογματικά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο και περισσότερο την αγανάκτηση και την περιφρόνηση όλων των Ελλήνων».


ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Εκλογές ζητούν Φίλης και «53»



Υπερψηφίστηκε από τη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Μάλτας, με ισχυρές ενστάσεις.

Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν 11 «όχι» και 12 «λευκά». Οι ψήφοι αυτές προέρχονται από μέλη της κίνησης των «53» και τον Νίκο Φίλη, οι οποίοι νωρίτερα κατέθεσαν κείμενο όπου καταγράφουν διαφωνίες και ενστάσεις, τόσο ως προς την εφαρμογή των αντίμετρων όσο και ως προς συγκεκριμένους υπουργούς.

Το κείμενο αυτό τελικώς δεν κατετέθη προς ψηφοφορία από τα 11 στελέχη. Όπως εξηγούσαν δεν θέλησαν να έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα αλλά θέλησαν να κατατεθεί στα πρακτικά.

«Η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι, δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης αποδοχής του» αναφέρουν οι 11. Τονίζουν δε με νόημα ότι «στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής» μια αναφορά που ερμηνεύεται ως στήσιμο κάλπης είτε για εθνικές εκλογές, είτε για δημοψήφισμα. Οι ίδιοι ωστόσο, επιμένουν ότι η αναφορά τους αυτή δεν σημαίνει ότι ζητούν να πάει η χώρα σε εκλογές, απλώς συνιστά μήνυμα προς την ηγεσία να μην αποφασίζει μόνη της.

Το κείμενο υπογράφουν ο Νίκος Φίλης μαζί με άλλα 12 στελέχη (Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου κ.α.)

Με την απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα σε μία προσπάθεια να εκτονώσει και τις εσωτερικές αντιδράσεις για το σκληρό πακέτο που φέρνει η τεχνική συμφωνία, μετά το προσχέδιο που διαμορφώθηκε από το Eurogroup της Μάλτας.

Στην απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ (περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) θα ψηφιστούν υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση θεωρεί περίπου ως δεδομένη την εφαρμογή των αντιμέτρων, που είναι άλλωστε και το ισχυρό επιχείρημα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τη συμφωνία. « Ειδικά για τα θετικά μέτρα  παραμένει προϋπόθεση για την εφαρμογή τους η επίτευξη των στόχων του προγράμματος το 2018 γεγονός όμως που θεωρείται δεδομένο με βάση την σημερινή δημοσιονομική εικόνα υπεραπόδοσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως η απόφαση εκτιμά ότι «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και  στο πεδίο του χρέους είναι πλέον ορατή  γεγονός  που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Γίνεται δε παραδοχή ότι το δημοσιονομικό μίγμα που προβλέπει η συμφωνία δεν  είναι αυτό που θα επέλεγε η κυβέρνηση, «αλλά δεδομένων των περιορισμών του προγράμματος δημιουργεί ταυτόχρονα δυνατότητες για την επέκταση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τήρησαν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μιλά για «ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση την οποία δέχεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από διαπλεκόμενα συγκροτήματα τύπου αλλά και από παράγοντες που υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το παλιό πολιτικό σύστημα». Και προσθέτει ότι «αναμένουμε το επόμενο διάστημα η επίθεση αυτή όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί καθώς με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της β΄αξιολόγησης το σχέδιο  της αριστερής παρένθεσης αποτυγχάνει  για άλλη μια φορά».



Πηγή : star.gr