Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης : Η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο και η κυβέρνηση πατάει γκάζι.


Εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας

Στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, είχαμε διαπιστώσει πως η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο. Φοβάμαι ότι, 3 εβδομάδες αργότερα, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι στον κατήφορο αυτό η Κυβέρνηση πατάει γκάζι.

Αρχίζω από την δεύτερη αξιολόγηση. Το πυροτέχνημα της 20ης Φεβρουαρίου έσβησε. Η Κυβέρνηση πανηγύρισε για μια υποτιθέμενη συμφωνία που θα έφερνε τάχα «το τέλος της λιτότητας». Τέτοια συμφωνία ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει.

Ακόμα χειρότερα, όπως είχαμε πρώτοι επισημάνει: τα λεγόμενα «αντίμετρα» θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το πλεόνασμα 3,5%, κάτι που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε ανέφικτο. Συνεπώς, τα αντίμετρα και να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη. Μόνο που κι αυτό ανέφικτο. Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν ξανά τον ελληνικό λαό. Καθώς οι εξελίξεις - και μαζί τους η χώρα - τρέχουν στον κατήφορο, οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα χάνονται. Με οδυνηρό κόστος για όσους έχουν μείνει να δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία.

Τα σημάδια είναι απογοητευτικά όπου κι αν κοιτάξει κανείς: Η αγορά έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί. Μπήκαμε πάλι σε ύφεση, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το τελευταίο 5μηνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 114.000.

Στο μεταξύ, το Δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή του απέναντι σε ιδιώτες. Πρόκειται, βέβαια, για συνειδητή, πλην ανομολόγητη, επιλογή της Κυβέρνησης. Ενώ το φιάσκο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ απειλεί με κατάρρευση το ασφαλιστικό. Η ανασφάλεια, δυστυχώς, ξαναγύρισε.



Το πρώτο δίμηνο του 2017 είχαμε εκροές καταθέσεων περίπου 4 δισεκατομμυρίων. Πολλές χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις. Τα κόκκινα δάνεια, αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Βυθίζουν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενώ τραυματίζουν το τραπεζικό σύστημα. Πώς θα σταθεί όρθιος ο τραπεζικός τομέας σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον; Πώς θα στηρίξει την ανάπτυξη και τις υγιείς επιχειρήσεις; Είναι κάτι που θα συζητήσουμε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο και θα ζητήσουμε αναλυτική ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν, καθώς και για τις ανησυχίες που εκφράζει δημοσίως τον τελευταίο καιρό.

Η οικονομία συνεχίζει να πληρώνει το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα. Πληρώνει τις αυταπάτες και την ανικανότητα αυτών που με ψέματα πήραν την εξουσία, με ψέματα την ασκούν και με ψέματα προσπαθούν να κρατηθούν σε αυτήν.

Λυπάμαι ειλικρινά που το λέω, έχει ήδη προκληθεί τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, η οποία πολύ δύσκολα θα αντιμετωπισθεί. Αλλά αν δεν κλείσει έστω και τώρα η αξιολόγηση, οδηγούμαστε σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Διότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα έκανε τη τελευταία διετία: Σκότωσε την ανάπτυξη. Υπονόμευσε το κλίμα εμπιστοσύνης. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πεδίο για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση που να κλείσει θετικά την δεύτερη αξιολόγηση. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς. Χθες, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έκανε τις ίδιες εκτιμήσεις. Ότι δεν πάμε καλά και ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017 αποτελούν ήδη όνειρο απατηλό. Προειδοποιώντας παράλληλα γι’ αυτό που και εμείς λέμε τόσο καιρό. Πως αν η οικονομία δεν αποκτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική, η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2018 και έτσι το 4ο μνημόνιο θα είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό προειδοποιούμε εδώ και τόσους μήνες και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Γι’ αυτό ζητάμε πολιτική αλλαγή το ταχύτερο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εγκαίρως όσα πρέπει για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Και προσποιείται ότι τάχα διαπραγματεύεται σκληρά για τα εργασιακά και για τα ενεργειακά. Μιλάνε κάποιοι για εργασιακό Μεσαίωνα, αλλά ξεχνάνε – σκοπίμως - να πουν ότι Μεσαίωνας είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα με δική τους ευθύνη. Με τους χιλιάδες εργαζόμενους που μένουν κάθε μήνα στο δρόμο λόγω λουκέτων. Με τις θέσεις μερικής απασχόλησης να είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης που δημιουργήθηκαν. Με την ανασφάλεια και την αγωνία που έχουν περάσει σε κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία, που εξοντώνονται από τα αλλεπάλληλα βάρη. Αυτές είναι οι εργασιακές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παριστάνουν ότι αγωνίζονται για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά για τις θέσεις εργασίας που χάνονται καθημερινά από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες βρίσκονται σε πολιτική αφασία. Εμφανίζονται, δια στόματος του κ. Τσίπρα μάλιστα, να υπερασπίζονται κάποιο ασαφές κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά. Για να βγει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και να αδειάσει τον πρωθυπουργό, κάνοντάς του δημόσιο μάθημα ότι ενιαίο κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά δεν υφίσταται. Πρόκειται για θέατρο σκιών που δεν βγάζει γέλιο. Ενώ είναι δυστυχώς πολύ αργά για δάκρυα.



Να έρθω τώρα στα ενεργειακά. Συμφώνησαν με την Τρόικα να περιοριστεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η. από το 95% της  αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Το έκαναν με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. Είναι μια απόφαση που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της Δ.Ε.Η. προς όφελος των ανταγωνιστών της. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ξεπούλημα από αυτό.  Η Δ.Ε.Η. έχει απωλέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Η διάλυση της Δ.Ε.Η. με τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί συνιστά επικίνδυνη υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας.

Ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ’ αλεύρι, αυτή είναι η διαπραγμάτευση επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Καταπίνουν αυτά που βλάπτουν την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και παριστάνουν ότι δίνουν μάχες για αυτά που αφορούν τις δικές τους ιδεοληψίες και, τελικά, τα δικά τους κολλήματα. Για να ικανοποιήσουν το στενό κομματικό τους ακροατήριο, πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Πρόκειται, δυστυχώς, για εικόνα πολιτικής παρακμής.

Και η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη μόνο στην οικονομία. Είναι επικίνδυνη η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της ελληνικής Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε εδώ και μήνες, την απόπειρα της Κυβέρνησης – αποτυχημένη ευτυχώς - να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε. και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει. Παρακολουθούμε επίσης τα αλλεπάλληλα και ενίοτε κωμικοτραγικά επεισόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλοκυβερνητικών Μ.Μ.Ε. με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και φυσικά τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους.

Παθολογίες - και μάλιστα σοβαρές - βλέπουμε και στη λειτουργία της διοίκησης. Βλέπουμε να γίνονται συνεχώς παράνομοι διορισμοί. Βλέπουμε αποφάσεις να καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές.

Βλέπουμε επίσης παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης. Επισημαίνω την χθεσινή, πολλοστή, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου εκφράζεται για μία ακόμα φορά «η έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους».  Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται αθέμιτες πιέσεις προς Δικαστές μέσω μιας δημοσιογραφίας που υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα. Αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει, από ιδρύσεώς της, συνδεθεί με το δημοκρατικό κεκτημένο στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν το καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλητηριάσει τη λειτουργία των θεσμών. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τους θεσμούς. Και μπορούμε να το κάνουμε. Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του απλού πολίτη. Αν καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, καταρρέουν όλα. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική καμένης γης. Στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση, στη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά, στην οικονομία – υπηρετεί ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού. Προς τι; Η Δημοκρατία δεν ακυρώνεται στον πυρήνα της. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια απέναντι στην χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Απευθύνομαι σε εσάς και σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια ήρεμη δύναμη που εγγυήθηκε την ασφαλή διέλευση της χώρας μέσα από νερά ταραγμένα και εποχές τρικυμίας. Που επιχείρησε και πέτυχε την πολιτική σύνθεση. Το έχουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε. Στην προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές ή έστω για να περιορίσει την ήττα της, η Κυβέρνηση θα διαπράξει ατοπήματα. Τα διαπράττει ήδη. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της δημοκρατικής ομαλότητας.

Η Ευρώπη παραμένει η σταθερή πυξίδα μας. Η θεσμική ακεραιότητα είναι η σταθερή αναφορά μας. Βλέπουμε τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, αλλά δεν μας τρομάζουν. Ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Έχουμε σχέδιο, έχουμε αυτοπεποίθηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να ξαναβρεί ο λαός μας την αισιοδοξία του και να μπορέσει να ξαναδείξει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητά του. Έχουμε πετύχει πολλά σαν χώρα. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε αυτό που έχει χαθεί. Η φάση αυτή της παρακμής θα τελειώσει. Η χώρα θα φύγει και πάλι μπροστά.

Επανεκκίνηση. Αυτό ζητούν οι πολίτες. Το βλέπω κάθε φορά που κινούμαι ανάμεσά τους, γιατί δεν σταματώ να κινούμαι μέσα στην κοινωνία. Και το ίδιο σας ζητώ να συνεχίσετε να κάνετε κι εσείς. Σας ζητώ να είστε σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Να είσαστε  σκληροί να είσαστε αμείλικτοι με την Κυβέρνηση, ασκώντας τα αντιπολιτευτικά σας καθήκοντα. Να είστε όμως αυστηροί και με τους εαυτούς σας, σεβόμενοι το δημοκρατικό κεκτημένο που εμείς οικοδομήσαμε. Να θυμάστε τι είναι η παράταξή μας και τί εκπροσωπεί. Αλλά και τι περιμένει ο κόσμος από μας.

Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα πούμε αλήθειες, θα κοιτάξουμε τους πολίτες με ειλικρίνεια και θα προχωρήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και το συμφέρον της πατρίδας. Η Ελλάδα δεν περιμένει. Το μέλλον δεν περιμένει. Είμαστε εδώ «για να το δημιουργήσουμε».




Έλληνες νίκησαν το Πάρκινσον σε πειραματόζωα – Τεράστια ανακάλυψη


Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια ουσία με την οποία πέτυχαν να θεραπεύσουν σε σημαντικό βαθμό πειραματόζωα (ποντίκια) που έπασχαν από το αντίστοιχο της νόσου Πάρκινσον.

Αν και σε προκλινικό ακόμη στάδιο, αυτή η ανακάλυψη για το Πάρκινσον μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασιλάτη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επίσης άλλοι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ (Α. Σπαθής, Δ. Ζιάβρα, Θ. Καράμπελας, Ζ. Κούρνια, Π. Aλεξάκος. Κ. Ταμβακόπουλος), καθώς επίσης του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός), του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Σταύρος Τοπούζης) και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Χριστίνα Δάλλα).

Στη νόσο Πάρκινσον, μια προοδευτικά επιδεινούμενη νευροεκφυλιστική νόσο, σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, όπως του τρέμουλου, της αστάθειας, της ακαμψίας κ.ά.

Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν την ίδια τη διαδικασία της νευροεκφύλισης, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα ντοπαμίνης που λείπει από τον εγκέφαλο. Αυτό όμως με το πέρασμα του χρόνου είτε είναι αναποτελεσματικό, είτε προκαλεί σοβαρές κινητικές και άλλες παρενέργειες σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Θεραπείες που να προστατεύουν τους ίδιους τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, με συνέπεια η νόσος να παραμένει ανίατη, παρά τις μεγάλες προόδους στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της.

Οι Έλληνες ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε μια πρωτεΐνη (Nurr1:RXRα) που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν έτσι -μετά από πολλούς υπολογισμούς- ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο, ενεργοποιώντας την εν λόγω πρωτεΐνη, αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Όπως έδειξαν τα πειράματα με τα ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς τις σημερινές παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων. Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, αυτό δημιουργεί ελπίδες για μια μελλοντική -τόσο νευροπροστατευτική όσο και συμπτωματική- θεραπεία, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα.

Ο κ. Βασιλάτης εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τη σημασία και τους στόχους της έρευνάς του:

Ερ.: Τι ακριβώς είναι αυτό που πέτυχε η ερευνητική ομάδα σας;

Απ.: Η ερευνητική μου ομάδα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το τμήμα νευρολογίας του Baylor College of Medicine, ήταν η πρώτη που ανακάλυψε μεταλλάξεις, οι οποίες καταστέλλουν το γονίδιο Nurr1 σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Η έρευνα του εργαστηρίου μου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στην απάντηση του ερωτήματος εάν η ενεργοποίηση του Nurr1 μπορεί να είναι θεραπευτική σε ζωικά μοντέλα της νόσου Πάρκινσον. Επειδή στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες το Nurr1 δημιουργεί ετεροδιμερή με το RXRα, αποφασίσαμε να στοχεύσουμε χημικά το Nurr1:RXRα.

Σε συνεργασία με τον δρα Δημοσθένη Φωκά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανακαλύψαμε διάφορες χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων το BRF110, το οποίο ενεργοποιεί επιλεκτικά το Nurr1:RXRα. Στο εργαστήριό μου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με τον συνεργάτη μου δρα Αθανάσιο Σπαθή, δείξαμε ότι το BRF110 όχι μόνον έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει ντοπαμινεργικούς νευρώνες από τον εκφυλισμό αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα ζωικών μοντέλων της νόσου Πάρκινσον.

Ερ.: Ποια είναι η σημασία της ανακάλυψής σας σε σχέση με άλλες έρευνες που γίνονται διεθνώς σχετικά με τη νόσο Πάρκινσον;

Απ.: Ο σταδιακός εκφυλισμός των ντοπαμινεργικών νευρώνων που χαρακτηρίζει την νόσο Πάρκινσον, οδηγεί στην έλλειψη ντοπαμίνης η οποία είναι υπεύθυνη για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές αναπληρώνουν την έλλειψη ντοπαμίνης και βελτιώνουν τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών.

Όμως δεν σταματούν τον εκφυλισμό των νευρώνων και η μακροχρόνια χρήση τους προξενεί δυσκινησίες, που αναιρούν την ευεργετική τους δράση. Οι δε προσπάθειες ανακάλυψης νευροπροστατευτικών παραγόντων προσκρούουν στην αξιόπιστη αξιολόγησή τους σε κλινικές δοκιμές εν μέρει λόγω της αδυναμίας τους να προσφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η ενεργοποίηση του Nurr1 μέσω του BRF110 σε προ-κλινικά ζωικά μοντέλα είναι ταυτόχρονα και νευροπροστατευτική αλλά και αναπληρώνει την έλλειψη ντοπαμίνης, βελτιώνοντας άμεσα τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση του BRF110 δεν προξενεί δυσκινησίες.

Ερ.: Ποια θα είναι τα επόμενα ερευνητικά βήματά σας; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν τελικά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και σε πόσα περίπου χρόνια;

Απ.: Τα ερωτήματα που απορρέουν από τα πειράματά μας, είναι πολλά και η έρευνα που απαιτείται, είναι πολυδιάστατη, περιλαμβάνοντας βασική και μεταφραστική έρευνα. Η ανακάλυψη φαρμάκων είναι μακρόχρονη και πολυσταδιακή διαδικασία και εμείς βρισκόμαστε στο προ-κλινικό στάδιο.

Θα θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα αξιολογούσαν ενεργοποιητές/αγωνιστές του Nurr1 σε κλινικές δοκιμές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεργαστήκαμε με τον Δρα Jens Schwamborn από το Centre for Systems Biomedicine του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου και αξιολογήσαμε το BRF110 σε ντοπαμινεργικούς νευρώνες προερχόμενους από βλαστοκύτταρα ασθενούς με νόσο Πάρκινσον, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τη βελτίωση των υπαρχουσών χημικών ενώσεων σε υποψήφια κλινικά μόρια, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.



Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Βόλος: Στο εδώλιο 10 εκπαιδευτικοί για τον βιασμό μαθητή με κατσαβίδι - Κατηγορούμενος και ο διευθυντής!





Ξετυλίγεται ο εφιάλτης μαθητή της Ε' Δημοτικού μέσα στο σχολείο του. Οι νέες αποκαλύψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τους δασκάλους και τον διευθυντή...

Σε δίκη, στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, παραπέμπονται δέκα εκπαιδευτικοί Δημοτικού στη Μαγνησία όπου, σύμφωνα με καταγγελία, τον Οκτώβριο του 2016 συνέβη η κακοποίηση δεκάχρονου μαθητή, με φερόμενους ως πρωταγωνιστές πράξεων φρίκης τρεις ανήλικους, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, μαθητές του ίδιου σχολείου, μεγαλύτερους κατά μία τάξη. Η δίκη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προσδιορίστηκε για τις 12 Μαΐου 2017, με τους εκπαιδευτικούς να κατηγορούνται για έκθεση ανήλικου μαθητή σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης στο κομμάτι εκείνο που αφορά στους δασκάλους.

Ειδικότερα, ο διευθυντής του σχολείου κατηγορείται ότι ενώ ήταν υποχρεωμένος σύμφωνα με τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων να κάνει τακτικούς ελέγχους για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός του σχολείου, δεν προέβη σε αυτούς και παρενέβη το καθήκον της επιτήρησης των μαθητών που είχε κατά τους χρόνους των διαλειμμάτων. Οι υπόλοιποι δάσκαλοι, όπως προέκυψε, ενώ ήταν εφημερεύοντες εντός των χώρων του σχολείου, παρέλειπαν να ασκούν το καθήκον της επιτήρησης αν και γνώριζαν ότι από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούσαν επαρκώς τις υποχρεώσεις τους υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο για τη διάπραξη έκνομων πράξεων.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως φέρεται να έχουν δηλώσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό για τις καταγγελλόμενες πράξεις κακοποίησης 10χρονου μαθητή. Ωστόσο, ακόμη και τα μέσα που χρησιμοποιούταν γι’ αυτές, όπως το κατσαβίδι, οι φερόμενοι ως θύτες το αναζητούσαν και το έβρισκαν κάθε φορά στην εργαλειοθήκη, που ήταν τοποθετημένη σε γραφείο των δασκάλων.

Η αποκάλυψη της κακοποίησης, όπως είναι γνωστό, συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 2016, οπότε βραδινές ώρες ο πατέρας του 10χρονου απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και έξαλλος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση.

Ο γιος του είχε λύσει επιτέλους τη σιωπή, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές που δεχόταν. Για αρκετό διάστημα δεν μιλούσε γιατί ήταν τρομαγμένος. Οι γονείς του είχαν αντιληφθεί ότι κάτι συνέβαινε, αλλά δεν μπορούσαν να διανοηθούν. Μαθητές του σχολείου του παιδιού -σύμφωνα πάντοτε με την καταγγελία- προχωρούσαν σε πράξεις φρίκης σε βάρος του γιου τους, ενώ οι ίδιοι ήταν ήσυχοι ότι ο 10χρονος παρακολουθούσε τα μαθήματά του στο σχολείο, όπου υποτίθεται ότι ήταν ασφαλής.


Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr, newsit.gr


Παρίσι: 35 συλλήψεις στη διαδήλωση για τον θάνατο Κινέζου από πυροβολισμό αστυνομικού



Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 35 ανθρώπους τη Δευτέρα το βράδυ που συμμετείχαν σε διαδήλωση μπροστά από αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο ενός Κινέζου στη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας.

«Τριάντα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν» μετά τη συγκέντρωση περίπου 150 «μελών της ασιατικής κοινότητας» μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του 19ου διαμερίσματος του Παρισι χθες το βράδυ, σύμφωνα με την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ένα αστυνομικό όχημα υπέστη ζημιές από βόμβα μολότοφ, καθώς και τρία ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονταν στο σημείο επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να δεχθούν μια αντιπροσωπεία των μελών της ασιατικής κοινότητας προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματά τους σχετικά με την αστυνομική επέμβαση της Κυριακής», εξήγησε η αστυνομία, αν και αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν παρουσιάστηκε αντιπροσωπεία.

Την Κυριακή το βράδυ, η αστυνομία εκλήθη να επέμβει σε μια «οικογενειακή διαφορά» σε κατοικία του 19ου διαμερίσματος. 
«Μόλις άνοιξαν την πόρτα» οι αστυνομικοί είδαν έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος τους και να τραυματίζει έναν εξ αυτών με αιχμηρό αντικείμενο, επεσήμανε αστυνομική πηγή. Τότε ένας άλλος αστυνομικός πυροβόλησε για να προστατεύσει τον συνάδελφό του και τραυμάτισε θανάσιμα τον δράστη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η οικογένεια του θανόντα «αμφισβητεί την εκδοχή αυτή, λέγοντας ότι δεν τραυμάτισε κανέναν», ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Καλβίν Ζομπ.

Το εν λόγω βράδυ «ένας γείτονας κάλεσε την αστυνομία ισχυριζόμενος ότι άκουσε κραυγές», όμως σύμφωνα με τους συγγενείς του θανόντα, «δεν υπήρχε οικογενειακή διαφορά», πρόσθεσε ο Ζομπ. Ο άνδρας, που ήταν στο διαμέρισμα μαζί με τα τέσσερα παιδιά του ηλικίας 15 με 21 ετών, έκοβε «ψάρια με ένα ψαλίδι», εξήγησε ο δικηγόρος.

«Οι αστυνομικοί παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος». 

Ο πατέρας «δεν χτύπησε κανέναν» και «δεν έτρεξε προς το μέρος» των αστυνομικών που «πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση», επεσήμανε ο Ζομπ.




Πηγές : (ΑΠΕ-ΜΠΕ), iefimerida.gr 


Ο Τσίπρας νομίζει ότι είναι ακόμα αριστερός με αυτά που υπογράφει και γελάει όλη η Ελλάδα που το ακούει!!!



Που είναι η μέρες του 2014 όταν ο μέγας πολιτικός απατεώνας και λαοπλάνος κορόιδευε και εξαπατούσε τον Ελληνικό λαό λέγοντας ότι είναι «Εθνικό έγκλημα η πώληση της ΔΕΗ που πρέπει να αποτραπεί» και για να ανατραπεί, όπως έλεγε, το «ξεπούλημα» καλούσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

Γελάει ο κόσμος για τις σημερινές αντιδράσεις του Μαξίμου και του Τσίπρα στην αντίθετη άποψη του κ. Σκουρλέτη για την πώληση της ΔΕΗ.

Η Καθημερινή έγραψε ότι, πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον απάντησαν σε αυστηρό ύφος στον υπουργό, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» και πρόσθεσαν ότι «αν τη συμφωνία μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής».

Εντωμεταξύ είναι αποδεδειγμένο ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ στο σπίτι του άρα ούτε για πλάκα τόσο σοβαρά θέματα και όμως το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να ανακαλέσει στην τάξη τον  υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το θόρυβο που έχει προκληθεί από τις κινήσεις να ξεπουληθούν τα πάντα για να επιβιώσει η ομάδα του Μαξίμου με αρχηγό τον κύριο που κάνει τον πρωθυπουργό.

Το κόμμα του κύριου Τσίπρα είναι πλέον σε πλήρη συναγερμό και όπως φαίνονται τα πράγματα τελικά η ηθική και η σοβαρότητα θα νικήσει μερικούς μήνες παραμονής ακόμα στην καρέκλα.


Ο Πολάκης ρίχνει μομφή κατά δικαστών επειδή "τόλμησαν" να προσάψουν κατηγορίες σε συνεργάτες του για κακούργημα.



Ο Πολάκης και οι συνεργάτες του νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου όπως συμβαίνει σε καθεστωτικές αριστερές λατινοαμερικάνικες χώρες και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Για απάτη από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους κατηγορούνται 3 μη πολιτικά πρόσωπα του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάτες του Πολάκη.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κατηγορούνται για το διαγωνισμό σχετικά την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα κληθούν να απολογηθούν σε ανακριτή Διαφθοράς στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία.

Για την υπόθεση αυτή μηνυτήρια αναφορά είχαν καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ο τ. υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.

Με την αναφορά τους οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τζαβάρας κατηγορούν τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, αλλά και κάθε άλλο πιθανό υπεύθυνο για τις νέες προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ζητούν να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τους. 

Ο αναπληρωτή υπουργός Υγείας  Παύλος Πολάκης απάντησε με σκληρές εκφράσεις κατά δικαστών μέσω facebook και με πολλές ανορθόγραφες λέξεις  :


Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ-ΟΣΕ ,Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ .......
ΣΤΕΛΝΕΙ (μετα απο μήνυση του Γεωργιάδη -Τζαβάρα απο τη ΝΔ) ΓΙΑ 3 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΤΡΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΣΑ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ!!!!!!!!!!!!!
Είχε μαλιςτα προηγηθεί προταςη του εισαγγελέα πρωτοδικών για ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ της υπόθεσης!!!!
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΥΡΙΟ .....
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ,τα αποστήματα θα σπάσουν ,ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΕΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΣΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 


Ν.Δ: Ανίκανοι να αλλάξουν έγκαιρα ακόμη και τα φθαρμένα ελαστικά στα οχήματα της Αντιτρομοκρατικής



Μετά την έκκληση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προς την Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για άμεση προμήθεια ελαστικών επισώτρων για την «αποτροπή ακινητοποίησης του μηχανοκίνητου στόλου» η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην παρακάτω δήλωση. 

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το αίτημα της κατ’ εξαίρεση χρηματοδότησης της Αντιτρομοκρατικής για αγορά ελαστικών για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες της, προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώνεται καθημερινά. 

Τελευταίο παράδειγμα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, για την οποία το Υπουργείο αδυνατεί να προγραμματίσει και να φέρει σε πέρας ακόμη και την έγκαιρη αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών του στόλου της.

Δυστυχώς, ακόμη και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή ζητήματα ασφαλείας, τυγχάνουν πρόχειρης αντιμετώπισης και ελλιπούς σχεδιασμού από την Κυβέρνηση».


Νέα Δημορκατία : Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:           

 «Η Κυβέρνηση από ανεπάρκεια, ανικανότητα και αναλγησία έβαλε μπλόκο στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. 

Επέβαλε εσωτερική στάση πληρωμών, φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης. Συγκεκριμένα: 

1ον. Από το Νοέμβριο του 2016, ενώ δεσμεύτηκε ποσό 859.000.000 ευρώ για την κάλυψη 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη.

2ον. Από το Μάιο του 2016, δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν 60.000 νέες συντάξεις.

3ον. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει, ως όφειλε, το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. 

4ον. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλε σε 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρυφό έλλειμμα 300.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί απόλυτο χάος στον ΕΦΚΑ και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν “εξαφανιστεί” αριθμοί μητρώου και ένσημα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ προκλήθηκε χάος με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.

Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη».  


Οι καταθέσεις «φεύγουν» και ο Στουρνάρας προειδοποιεί: Χάνονται όλοι οι στόχοι



Για τη χειρότερη εκροή καταθέσεων από το καλοκαίρι του 2015 γράφουν οι Financial Times - Η καθυστέρηση εδώ και μήνες επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες, είπε ο διοικητής της ΤτΕ

Δύο αυστηρές προειδοποιήσεις για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απηύθυνε μέσα σε 24 μόλις ώρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένει στις 11.00 το πρωί στο γραφείο του τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η απόσυρση καταθέσεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2017 «συνιστά το χειρότερο δίμηνο εκροών από τότε που η χώρα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη σχεδόν πριν από δύο έτη», δηλαδή «το καλοκαίρι του 2015».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ, η διαρροή καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τον Μάρτιο έφυγαν από τις τράπεζες πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αιμορραγία στο τρίμηνο πάνω στα 3,6 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα των «FT» τονίζει επίσης ότι η ΤτΕ αναγκάστηκε να ζητήσει την αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ του ανώτατου ορίου παροχής Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες «θέτοντας για πρώτη φορά ένα τέτοιο αίτημα από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Ιούλιο του 2015».

Σε συνέντευξή του την Δευτέρα στο capital.gr, o κ. Στουρνάρας είπε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, «αυτή την φορά όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη η καθυστέρηση (...) Έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία».

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η καθυστέρηση ξεπερνά πλέον το ένα έτος και τόνισε: «Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, και ιδίως το α' εξάμηνο του 2015, οι παρεμβάσεις του διοικητή της ΤτΕ στάθηκαν για μια ακόμη φορά αφορμή για υπονοούμενα ότι επιθυμεί ενεργό πολιτικό ρόλο από κύκλους προσκείμενους στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι εκτός από τα νοικοκυριά σημαντική ήταν η απόσυρση καταθέσεων και από την πλευρά των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η φυσιολογική απόσυρση καταθέσεων από τις επιχειρήσεις για την παραγωγική διαδικασία δεν αναπληρώνεται λόγω της ασφυξίας στην οποία βρίσκεται η αγορά.



Πηγή : protothema.gr


Δύο εκατομμύρια Ελληνες «χάθηκαν» από τις κάλπες




Μπορεί  να ζήσουμε και στην Ελλάδα το ελπιδοφόρο φαινόμενο των ολλανδικών εκλογών; Να ψηφίσει το 81% των πολιτών; Και για να το διατυπώσουμε συγκεκριμένα: Τι είναι αυτό που θα ξαναφέρει τους Ελληνες στις κάλπες όταν στις τελευταίες εκλογές η αποχή έφτασε στο 45,2%, γεγονός που δεν είχε προηγούμενο στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία;

Τα ερωτήματα αυτά επανήλθαν μετά τις εκλογές της Ολλανδίας. Κυρίως στη Ν.Δ., που διαπιστώνει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι οι ολοένα και περισσότεροι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να επιλέγουν οποιαδήποτε άλλη «λύση», αλλά όχι το κόμμα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Το επιβεβαίωσε περίτρανα εύρημα της τελευταίας έρευνας της Prorata που δημοσιεύθηκε μόνο στο site της. Ενώ 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναψηφίσουν το κόμμα τους, εξ αυτών μόνον 1 στους 4 έχει αποφασίσει ή έστω σκέφτεται να ψηφίσει τη Ν.Δ. Οι «υπόλοιποι», όπως επιβεβαιώνουν και οι έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), είτε σκορπίζονται στα μικρότερα κόμματα είτε υπονοούν ότι δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν.

Με αυτήν την αφορμή έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά το νέο φαινόμενο της μη συμμετοχής στις εκλογές στη χώρα μας. Και κυρίως το πόσο καταλυτικά επέδρασε στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις. Διότι, όπως φαίνεται και στον πίνακα της «Κ», δεν είναι μόνον που η αποχή έφτασε στο πρωτοφανές 45,2% τον Σεπτέμβριο του 2015 (από 24% που ήταν το 2004). Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στις εκλογές του 2015 είναι πόσο μικρός απεδείχθη ο πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων που στήριξαν τα κόμματα που έμελλε να συγκυβερνήσουν.

Για να το πούμε με απλά λόγια, ουδέποτε στη Μεταπολίτευση μια κυβέρνηση στηρίχθηκε σε τόσο λίγες ψήφους όσο αυτές που χάρισαν την εξουσία στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με ρεκόρ συμμετοχής τις εκλογές του 2004, στις οποίες η Ν.Δ. έλαβε 3,3 εκατομμύρια ψήφους (!), όλες οι κυβερνήσεις είχαν πάνω - κάτω αθροιστικά τη στήριξη περίπου 3 εκατ. πολιτών. Τόσοι πολίτες είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. το 2007 τόσοι εξέλεξαν νικητή το ΠΑΣΟΚ το 2009, τόσες ψήφους άθροισε ακόμη και η πρώτη συγκυβέρνηση μετά την κρίση. Ακόμη και το 2012, όταν η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσαν τον Μάιο εκλογικά και επέλεξαν τον Ιούνιο να συγκυβερνήσουν και με τη ΔΗΜΑΡ, τα τρία κόμματα μαζί είχαν 2,9 εκατ. ψήφους.

Τον Ιανουάριο του 2015 ήταν η πρώτη φορά στην πρόσφατη εκλογική ιστορία της χώρας που συγκροτήθηκε κυβέρνηση στηριζόμενη σε μόλις 2,5 εκατ. πολίτες. Αυτό, δε, που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι πρωτοφανές σε όλη την τελευταία 40ετία. Τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επανεξέλεξαν μόλις 2,1 εκατ. πολίτες. Για να καταλάβει κανείς πόσο μικρός είναι αυτός ο αριθμός αρκεί τούτο: Το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του 2004 και του 2007 έχοντας λάβει 3 εκατ. και 2,7 εκατ. ψήφους αντίστοιχα, ενώ και η Ν.Δ. στη μεγαλύτερη –προ κρίσης– συντριβή της ψηφίστηκε από 2,3 εκατ. πολίτες.Τόσες ψήφους έλαβε το 2009 ο Καραμανλής και υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Περισσότερες απ’ όσες αθροίζουν από κοινού σήμερα και κυβερνούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Με άλλα λόγια, η πραγματική –σε ψήφους– δύναμη της σημερινής κυβέρνησης είναι μικρότερη ακόμη και απ’ όση απέμενε στο παρελθόν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στις χειρότερες ήττες τους. Οταν συντρίβονταν στις εκλογές και υποχρεώνονταν να βρεθούν στην αντιπολίτευση.

Ολα τούτα δεν πρέπει, βέβαια, να εκληφθούν ως αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες κυβερνά αυτός που διαθέτει την πλειοψηφία όσων συμμετέχουν και όχι όσων απέχουν από τις κάλπες.

Ο λόγος, ωστόσο, που τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύονται είναι για να καταδειχθεί κάτι που έπρεπε από καιρό να είναι αυτονόητο για τη Ν.Δ. Η πραγματική δεξαμενή για την επαύξηση της δύναμής της βρίσκεται σε όσους κατ’ εξακολούθησιν απέχουν από τις κάλπες και όχι από τις περιβόητες μετακινήσεις ψηφοφόρων. Αυτό επιβεβαιώνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Πως ό,τι είχε να κερδίσει η Ν.Δ. απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, την Ενωση Κεντρώων κ.λπ. μάλλον το έχει ήδη αφομοιώσει στα ποσοστά της. Ετσι εξηγείται άλλωστε και γιατί η Ν.Δ. εμφανίζεται μεν ως αδιαμφισβήτητη νικήτρια όποτε κι αν γίνουν εκλογές, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να έχει κλειδώσει την αυτοδυναμία. Της λείπουν ψηφοφόροι που ΔΕΝ ψήφισαν στις τελευταίες αναμετρήσεις. Και είναι πολλοί. Αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσει κανείς πως οι έγκυρες ψήφοι το 2004 ήταν 2 εκατομμύρια περισσότερες απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ιδού γιατί είναι μείζον το προλογικό ερώτημα. Τι μπορεί να κάνει άραγε τους Ελληνες να επιστρέψουν στις κάλπες; Πολιτικοί επιστήμονες απαντούν πως μαζική εκλογική επαναδραστηριοποίηση παρατηρείται συνήθως όταν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, φόβος για την τύχη της χώρας, όπως συνέβη στην Ολλανδία και δεύτερον, η ύπαρξη ενός κόμματος που να εκπέμπει στους πολίτες την εμπιστοσύνη και την ελπίδα που χρειάζονται για να πεισθούν ότι υπάρχει συγκροτημένη εναλλακτική πολιτική πρόταση από αυτήν που τους εξανάγκασε να απέχουν.

Ηλίου φαεινότερον είναι, βέβαια, ποια προϋπόθεση απ’ τις δύο δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής. Κατά τα λοιπά, είναι απορίας άξιον γιατί η Ν.Δ. δεν επιμένει επί καθημερινής βάσεως στην ανάγκη να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Αποδεδειγμένα πρόκειται για το υγιέστερο, δυναμικότερο και πλέον ελπιδοφόρο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Αν ευσταθεί μάλιστα η εκτίμηση ότι περί τους 420.000 νέους πολίτες έχουν φύγει από το 2013 μέχρι σήμερα, εξηγείται όχι μόνο το ρεκόρ της αποχής του 2015 αλλά ίσως και το αποτέλεσμα της τελευταίας εθνικής κάλπης.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
Έντυπη Καθημερινή