Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δεύτεροι στην Ευρώπη οι Ελληνες οδηγοί σε δαπάνες για βενζίνη



Τη δεύτερη υψηλότερη δαπάνη για βενζίνη καταβάλλουν οι Ελληνες χρήστες Ι.Χ. μετά την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των φθηνότερων χωρών όσον αφορά το συνολικό κόστος χρήσης αυτοκινήτου. Το κόστος καυσίμων για την Ιταλία ανέρχεται στα 136 ευρώ τον μήνα για τα βενζινοκίνητα οχήματα, λόγω της υψηλής φορολογίας των καυσίμων, ενώ για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 127 ευρώ.

Ο δείκτης της μέσης δαπάνης καυσίμου υπολογίζεται με βάση τα 100 ευρώ ως μέσος όρος της Ευρώπης για τη βενζίνη και τα 67 ευρώ για το diesel και αφορά την κάλυψη 20.000 χλμ./χρόνο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 118 ευρώ και η Αυστρία με 117 ευρώ. Η φθηνότερη χώρα όσον αφορά τη δαπάνη βενζίνης είναι η Πολωνία με 77 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 79 ευρώ και η Τσεχία με 81 ευρώ.

Στη Ρωσία, οι οδηγοί βενζινοκίνητων ξοδεύουν μόλις 54 ευρώ τον μήνα, λόγω του μεγάλου πετρελαϊκού αποθέματος που διαθέτει η χώρα. Η Πολωνία αποτελεί τη φθηνότερη χώρα και στο diesel, με 49 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της LeasePlan με αντικείμενο το κόστος χρήσης αυτοκινήτου σε 24 χώρες, η Νορβηγία είναι η ακριβότερη χώρα για την ιδιοκτησία και χρήση ενός αυτοκινήτου, με τα έξοδα χρήσης να αγγίζουν τα 708 ευρώ μηνιαίως, ενώ η φθηνότερη χώρα είναι η Ουγγαρία με 364 ευρώ (οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη, από τον μέσο όρο, τιμή αγοράς).

Για τους Ελληνες οδηγούς το κόστος χρήσης Ι.Χ. διαμορφώνεται στα 459 ευρώ τον μήνα στην περίπτωση των βενζινοκίνητων οχημάτων και στα 423 ευρώ για κινητήρες diesel. Η Ολλανδία είναι η πιο ακριβή χώρα για τους οδηγούς diesel αυτοκινήτων, καθώς οι Ολλανδοί ξοδεύουν 695 ευρώ/μήνα για τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους, ενώ η Ουγγαρία είναι η φθηνότερη στο diesel, με κόστος τα 369 ευρώ τον μήνα.

Μεταξύ των 24 χωρών, που συμμετείχαν στην έρευνα παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στο μέσο κόστος χρήσης αυτοκινήτου, που φτάνει έως και τα 344 ευρώ μηνιαίως. Οι δύο ακριβότερες χώρες για την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου μετά τη Νορβηγία, είναι η Ιταλία (678 ευρώ) και η Δανία (673 ευρώ).

Πετρελαιοκίνητα

Στην κατάταξη των ακριβότερων χωρών diesel αυτοκινήτου την Ολλανδία ακολουθούν η Φινλανδία (684 ευρώ) και η Νορβηγία (681 ευρώ). Είναι αξιοσημείωτο ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, το κόστος της οδήγησης ενός βενζινοκίνητου και diesel αυτοκινήτου είναι σημαντικά χαμηλότερο, ξεκινώντας από 369 ευρώ τον μήνα.

Η δαπάνη απόσβεσης (37%) είναι η μεγαλύτερη δαπάνη που σχετίζεται με τη χρήση αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ (20%). Το κόστος των καυσίμων αποτελεί το 16% του συνολικού κόστους χρήσης ενός αυτοκινήτου ανά μήνα.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Έντυπη Καθημερινή


Ιωάννινα: Επτά αστυνομικοί τραυματίες από επίθεση αντιεξουσιαστών

Εικόνα από το σκηνικό έντασης το πρωί της Τρίτης στα ΙωάννιναΠηγή: Eurokinissi


Συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντιεξουσιαστές σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης στα Ιωάννινα, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Μπιζανομάχων, για τον εορτασμό της 104ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Ομάδα περίπου 35 αντιεξουσιαστών επιχείρησε να προσεγγίσει το μνημείο.

Οταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους απωθήσουν, σημειώθηκε συμπλοκή και οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με τα κοντάρια από τις σημαίες που κρατούσαν.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ πέντε άτομα προσήχθησαν.

Η κατάθεση στεφάνου και η παρέλαση διεξήχθησαν κανονικά. 



Πηγή : tanea.gr


Δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει


Φωτογραφία: Associated Press



Μόλις στην αρχή της βρίσκεται η αξιολόγηση και αν κρίνει κανείς από τα μισόλογα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πέρα από τις δεδομένες ανατροπές που φέρνει η κατ’ αρχήν συμφωνία για προκαταβολική ψήφιση νέων μέτρων, η διαδρομή κρύβει πολλές παγίδες και όχι τόσο «καθαρό» τέλος. 

«Διαβάζοντας» κανείς πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του επιτρόπου Μοσκοβισί, αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που πρακτικά ελήφθησαν πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σκιάζονται από γκρίζες ζώνες, που σίγουρα δεν φωτίζονται αρκούντως από το non paper της κυβέρνησης και τις δηλώσεις υπουργών. 

Κατ’ αρχάς, με τον πλέον εμφατικό τρόπο ξανανοίγουν οι φάκελοι του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση είχαν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα κατά την πρώτη αξιολόγηση. Είναι ακόμα νωπές οι δηλώσεις τόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων επαφών με το Κουαρτέτο επί ελληνικού εδάφους, με τις οποίες διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σε πείσμα των πληροφοριών από το στρατόπεδο των δανειστών, οι οποίες ανέφεραν ότι αυτά τα δύο ακανθώδη θέματα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ο κ.Κατρούγκαλος είχε επανειλημμένως δηλώσει, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ και οι σκληρές του θέσεις είχαν απομονωθεί, θέση που αποτέλεσε κεντρική κυβερνητική γραμμή επί μήνες, ακόμα κι όταν το Ταμείο ζήτησε επισήμως τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη αντίδραση από το στρατόπεδο των Ευρωπαίων.

Τα περιβόητα αντίμετρα, με τα οποία εξασφαλίζεται ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν όπως θα εφαρμοστούν οι όποιες νέες παρεμβάσεις/μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις, καθώς όπως ξεκαθάρισε ο κ. Νταϊσελμπλουμ, τελούν υπό συγκεκριμένη αίρεση. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του iefimerida, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι για να εφαρμοστούν αυτά τα αντίμετρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά (μειώσεις φόρων, εισφορών κ.λ.π.), θα πρέπει αφενός να υπερκαλυφθεί ο στόχος του 3,5% αφετέρου να υπάρξει ικανός δημοσιονομικός χώρος (fiscal space), που να επιτρέπει την εφαρμογή αυτών των αντίμετρων. Ακόμα κι αυτά δεν είναι, όμως, αρκετά, καθώς ο ΓερούνΝτάισελμπλουμ έκανε λόγο για «δημοσιονομική τροχιά» (fiscal trajectory) κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα συνεξεταστεί αν αυτή η υπερκάλυψη του 3,5% είναι βιώσιμη και μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Και για να το κάνει πιο... δελεαστικό, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων τώρα (αφορολόγητο- συντάξεις), τόσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να αναμένεται. Σημειωτέον ότι το βασικό κυβερνητικό αφήγημα ως τώρα ήταν ότι όσο πιο γρήγορα η χώρα βγει από το πρόγραμμα και επιστρέψει η οικονομία στην ομαλότητα, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι φοροελαφρύνσεις, επιχείρημα που διανθίστηκε τελευταία με ειδικές αναφορές στις «ανάσες» που επιτρέπουν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Το αφήγημα αυτό δεν υφίσταται, πλέον, καθώς προαπαιτούμενο των όποιων ελαφρύνσεων είναι η προκαταβολική νομοθέτηση παρεμβάσεων στο αφορολόγητο και στο ασφαλιστικό. 

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτό το πακέτο μέτρων- αντίμετρων, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από το 2018. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το «καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι» που αναζητούσε η Αθήνα δεν αποσαφηνίστηκε κι ούτε πρόκειται να αποσαφηνιστεί πριν από την τεχνική συμφωνία επί ελληνικού εδάφους. Το θέμα, δηλαδή το ύψος και η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα κριθεί σε Eurogroup, με μοναδική δέσμευση (;) από το Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι αυτά θα διαμορφωθούν σε ρεαλιστικά επίπεδα. 

Η κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup δεν προβλέπει τίποτα αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, τα οποία, επίσης, θα συνεξεταστούν στο ίδιο Eurogroup που θα «δει» τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειωτέον ότι με βάση τις δηλώσεις του κ.Ντάισελμπλουμ, είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να «εκβιάσουν» τη βιωσιμότητα του Χρέους διασφαλίζοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που σαφώς υπαινίχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup όταν ρωτήθηκε για το αν το ΔΝΤ βρίσκει αρκετά τα όσα αποφασίστηκαν χθες και παρέπεμψε σε επικαιροποίηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας που θα κάνει το Ταμείο, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταρρυθμίσεις (αφορολόγητο, συντάξεις) που θα γίνουν.

Τα όσα συμφωνήθηκαν χθες και άνοιξαν το δρόμο για επιστροφή του Κουαρτέτου δεν είναι καθόλου σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι «κλειδώνουν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως παραδέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το ανησυχητικό για την Αθήνα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δήλωσαν καθαρά ότι δεν βιάζονται να κλείσουν την αξιολόγηση κι αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να συρθεί ως το καλοκαίρι και τις πληρωμές των 6,3 δισ ευρώ, προκειμένου να αποδεχθεί τα όσα ζητά κυρίως το Ταμείο, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εμπλοκή του. 

Αν και δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στα όσα δήλωσαν χθες οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες αξιωματούχοι, το ζήτημα της ένταξης στο QE παραμένει σε εκκρεμότητα και θα μείνει ανοικτό όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και δεν λαμβάνονται αποφάσεις για το «πακέτο» πλεονασμάτων- μέτρων για το Χρέος. Η Αθήνα από την πλευρά της έχει κάθε λόγο να βιάζεται, ωστόσο αν δεν αποδεχθεί τα όσα ζητήσουν για την τεχνική συμφωνία οι Θεσμοί, ο δρόμος για την Ποσοτική Χαλάρωση θα παραμένει κλειστός. 




ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Πηγή:  iefimerida.gr 


Την ώρα που η κυβέρνηση κοροϊδεύει χάθηκαν σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2017



Την στιγμή που η κυβέρνηση παραπλανά και εξαπατά τον Ελληνικό λαό πανηγυρίζοντας για το τέλος της λιτότητας και την απαρχή των μεταρρυθμίσεων, μετά την απόφαση του Eurogroup, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τη σκληρή πραγματικότητα. 

Αυτή είναι η απόλυτη πραγματικότητα στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα από μια κυβέρνηση ανίκανη να προσφέρει το παραμικρό για να βελτιώσει την ιδιωτική οικονομία και να μειώσει την πραγματική ανεργία.

 Το υπουργείο υποστηρίζει ακόμα ότι σε ό,τι αφορά την επίδοση του Ιανουαρίου του 2017, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
             «Μετά την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε σήμερα, να δώσει στη δημοσιότητα - με μεγάλη καθυστέρηση - στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση. 
Απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών. 
Αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
            Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας.
            Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας!
            Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2014, στοχευμένες πολιτικές μας έφεραν, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 η “ΕΡΓΑΝΗ” έκλεισε με θετικό ισοζύγιο +6.397 νέες θέσεις απασχόλησης (Σχήμα 1).


Οι αρνητικές επιδόσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας. 

            Επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης.

            Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας μας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – πήραν κεφάλι και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. 

            Δυστυχώς, ο πρώτος μήνας του νέου έτους αποκαλύπτει ότι η κακή αυτή εικόνα, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο».






Μειώσεις έως και 35% στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Σε νέες μειώσεις- σοκ των συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους (οι οποίοι λαμβάνουν τώρα τη σύνταξή τους) θα οδηγήσει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η περικοπή θα γίνει σταδιακά από το 2020 έως το 2025.

Σύμφωνα με τα Νέα της Τρίτης, θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες. 

Οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε μόλις 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Τονίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους.

Οι συντάξεις πλέον χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Το πρώτο αντιστοιχεί στην ανταποδοτική σύνταξη και το δεύτερο στην εθνική σύνταξη. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ' έτος ποσοστά αναπλήρωσης. 

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης ασφαλισμένου λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος μηνιαίος μισθός καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Γ

Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μέσα από παραδείγματα:

Συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 500 ευρώ, με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα, επειδή έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 105 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 489 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 11 ευρώ.

Συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 800 ευρώ επειδή έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 313 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 697 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 103 ευρώ.

Συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 2.000 ευρώ επειδή έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 2.373 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 893 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 1.277 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 723 ευρώ.



Newsroom ΔΟΛ


Νέα Δημοκρατία : Άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό.

    Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. 

    Όλα παραπέμπονται για το μέλλον. 

    Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο! 

    Και σήμερα, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει…

    Επιστροφή, όμως, των θεσμών που συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της Κυβέρνησης.

    Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια.

    Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

    Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

    Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες».


Εγκεφαλικό! Έμαθε ότι η σύζυγός του είναι πόρνη από live «ντου» σε οίκο ανοχής (ΦΩΤΟ - VIDEO)




Εγκεφαλικό κόντεψε να πάθει ένας Ρώσος,μόλις έμαθε σε live μετάδοση στην τηλεόραση πως η γυναίκα του ασκούσε το «αρχαιότερο των επαγγελμάτων»!

Ο λόγος για τον Igor Alexeev, ο οποίος παρακολουθώντας τηλεόραση επέσε πάνω στη live μετάδοση εισβολής αστυνομικών σε οίκο ανοχής, και στη σύλληψη της συζύγου του, η οποία φορούσε μόνο τα προκλητικά της εσώρουχα, περιμένοντας τον επόμενο πελάτη!


Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την εκδιδόμενη Ρωσίδα, μπροστά στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών, ενώ ο απατημένος σύζυγος, μετά τον δημόσιο εξευτελισμό, πήρε διαζύγιο και την επιμέλεια της κόρης που είχε το ζευγάρι.


Η υπόθεση ωστόσο επιστρέφει στη δημοσιότητα, εφόσον ο Igor Alexeev ζητάει πλέον από τη Δικαιοσύνη να απαγορεύσει στην πρώην σύζυγό του να βλέπει το παιδί τους, υποστηρίζοντας ότι η μικρή δεν μπορεί να μεγαλώσει δακτυλοδεικτούμενη, με την ντροπή και τη «στάμπα» της κόρης μιας ιερόδουλης. Σκοπεύει μάλιστα να παρουσιάσει στο δικαστήριο και τον τιμοκατάλογο της γυναίκας του, Maria, ο οποίος ήταν αναρτημένος στο διαδίκτυο με τη φωτογραφία και τις υπηρεσίες της! Βάσει αυτού η αμοιβή της μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα 200 ευρώ για ολόκληρη τη νύχτα.



Πηγή : newsit.com.cy


Οι υπέρογκοι φόροι σε επιχειρήσεις πλήττουν την ανταγωνιστικότητα





Με ένα εξαιρετικά μη ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα επιβαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, επίπτωση που αντανακλάται και στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η Ελλάδα κατέχει μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. τη δεύτερη υψηλότερη θέση σε σχέση με τη φορολογία εταιρικών κερδών και μερισμάτων, ενώ τα στελέχη στις ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία και υψηλότερα των σκανδιναβικών χωρών και χωρίς μάλιστα οι φόροι αυτοί να προσφέρουν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα. Επιπλέον, η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη στη χώρα μας περιορίζεται στα 5 έτη, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και χωρίς να έχουν περάσει τόσο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Επιβαρύνσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτουν και από τεχνικές λεπτομέρειες στην εφαρμογή του φορολογικού πλαισίου της χώρας. Η έλλειψη σαφήνειας για παράδειγμα ως προς τις δαπάνες που εκπίπτουν δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με απροσδόκητα μεγάλες φορολογικές διαφορές έπειτα από φορολογικούς ελέγχους, ενώ και οι εκπτώσεις που δίνει ο ελληνικός νόμος για δαπάνες και έρευνα - ανάπτυξη είναι υποδεέστερες αυτών πολλών κρατών-μελών.

Οι παραπάνω επισημάνσεις καταγράφονται στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ Οικονομία και Επιχειρήσεις μαζί με ένα πακέτο προτάσεων για την επίλυση βασικών προβλημάτων του ελληνικού φορολογικού συστήματος εν όψει της επαναπροώθησης από την Ε.Ε. της Κοινής Βάσης Φορολογίας Επιχειρήσεων (ΚΒΦΕ), μετά την αρχική πρόταση του 2011. Στις 25 Οκτωβρίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε ένα πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνουν τους κανόνες για την Κοινή Bάση σε πρώτο στάδιο και τους κανόνες ενοποίησης των αποτελεσμάτων σε μεταγενέστερο στάδιο, μαζί με τον μηχανισμό επιμερισμού για φορολόγηση του μεριδίου αυτών των ενοποιημένων κερδών που αναλογεί σε κάθε κράτος-μέλος. Οι κοινοί κανόνες σχετίζονται με τη μη φορολόγηση ενδοομιλικών πληρωμών μερισμάτων, τις αποσβέσεις, τις υπερεκπτώσεις από τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, για την αναγνώριση εκπιπτομένων δαπανών τόκων και ανείσπρακτων απαιτήσεων, καθώς επίσης και για τη μεταφορά ζημιών προς συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό και με αρκετά ευρείς περιορισμούς ως προς τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην Κοινή Βάση, σύμφωνα με τον ΣΕΒ «θα μπορέσουν να ωφεληθούν της αυξημένης σαφήνειας ως προς τον ορισμό των δαπανών που εκπίπτουν, της απεριόριστης χρονικής δυνατότητας μεταφοράς ζημιών στο μέλλον και των σημαντικά πιο γενναιόδωρων, σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία, φορολογικών εκπτώσεων για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Οι διαφορές ανάμεσα στα φορολογικά συστήματα των κρατών-μελών θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο μετά τη υιοθέτηση της Οδηγίας που θα προβλέπει ενοποίηση των κερδών, καθώς αυτή θα προβλέπει και τη λειτουργία one-stop υποβολής δηλώσεων.

Εν όψει της προώθησης από την Ευρώπη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού της συστήματος, η ανάγκη επίλυσης των βασικών προβλημάτων του ελληνικού φορολογικού πλαισίου, πέραν του ύψους των συντελεστών είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Κατά τον ΣΕΒ, επείγει η λήψη των κάτωθι μέτρων:

• Επέκταση της προθεσμίας 5 ετών για συμψηφισμό ζημιών με μελλοντικά κέρδη με βάση ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

• Διασαφήνιση του ορισμού της παραγωγικότητας μιας δαπάνης, ώστε να εκπίπτει με βάση ξεκάθαρους κανόνες.

• Ομογενοποίηση των ελέγχων, ώστε η αναγνώριση της έκπτωσης δαπανών να γίνεται με κοινό τρόπο σε όλους τους ελέγχους και ο τρόπος αυτός να είναι προβλέψιμος για τις φορολογούμενες επιχειρήσεις.

• Ταχεία διεκπεραίωση των ελέγχων και μείωση του αριθμού των ανέλεγκτων χρήσεων με συνεχείς χρονικές επεκτάσεις των παραγραφών, που διατηρούν το σύνολο των επιχειρήσεων ομήρους των, μη προβλέψιμης έκβασης, ελέγχων.



ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Γερμανία: Θα παρακολουθούνται τα τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά δεδομένα των προσφύγων




Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.

Το μέτρο φαντάζει μια ασυνήθιστη κίνηση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.

Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.

Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων. Οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ’ αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

«Χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων», τόνισε ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της 'Εσσης και στέλεχος της CDU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», σημείωσε.

Το μέτρο είναι ένα από τα πολλαπλά βήματα που έχει λάβει ή σχεδιάζεται να λάβει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για τον περιορισμό της κατάχρησης των φιλελεύθερων κανόνων της χώρας στην χορήγηση ασύλου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Γερμανία τους τελευταίους 18 μήνες. Ενας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γιοχάνες Ντίμροτ, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να εγκρίνει το μέτρο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σήμερα, 213.000 αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και αναμένεται η απέλαση των αιτούντων αυτών, αν και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα για μια σειρά από λόγους. Την Κυριακή, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, τόνισε ότι η Γερμανία απέλασε τον περασμένο χρόνο έναν αριθμό ρεκόρ 80.000 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εντός του 2017. Περίπου τα μισά από τα 700.000 αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν το 2016 απορρίφθηκαν, πρόσθεσε.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Πανωλεθρίαμβος στο Εurogroup – Τέλος στη… λιτότητα με νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ



ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΒΑΠΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΡΕΑΣ

Τη νέα εποχή των μνημονιακών κυβιστήσεων εγκαινιάζει… μετά βαΐων και κλάδων η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Τσακαλώτο, προετοιμάζονται να δώσουν «γη και ύδωρ» στους πιστωτές της χώρας, προκειμένου να κλείσει ο φαύλος κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Μίας αξιολόγησης, η οποία υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί δώδεκα μήνες πριν, αλλά η αβελτηρία του κυβερνητικού οικοσυστήματος και το… παιχνίδι με τη φωτιά των χρονοκαθυστερήσεων που παρέπεμπε στις δραματικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015, κρατούσαν βαλτωμένη.

Λίγο πριν η χώρα τεθεί σε νέα περιδίνηση, η Ηρώδου Αττικού αποφάσισε να αναφωνήσει «ναι» στην προνομοθέτηση μέτρων, προκειμένου οι θεσμοί να επιστρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση, με το… ένδυμα του μεταρρυθμιστικού προσήμου που επιχειρείται να στηθεί να αποτελεί το επόμενο αφήγημα, προκειμένου να… καμουφλαριστούν τα σκληρά μέτρα, τα οποία θα πέσουν στις πλάτες των πολιτών.

Τα… βαφτίσια του πακέτου-μέγγενη σε νέο μείγμα πολιτικής αποτέλεσε το επικοινωνιακό σωσίβιο του Μεγάρου Μαξίμου, για να αμβλυνθεί η ωμή πραγματικότητα. Αφορολόγητο και συντάξεις τοποθετούνται (κατά πάσα πιθανότητα) στην προκρούστεια κλίνη, με τη λιτότητα σε μία πραγματική οικονομία καταρρακωμένη να συνεχίζεται ακόμα για χρόνια. Παράλληλα, ο χρόνος ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ακόμα στον αέρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου.

Για κοροϊδία του ελληνικού λαού εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ακόμα μία ημερομηνία πέρασε χωρίς να έχει καταγραφεί συμφωνία και σημείωσε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραμένει απροσδιόριστος.

«Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο! Και σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει… Επιστροφή, όμως, των θεσμών που συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης. Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και, φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες», επεσήμανε, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κατάσταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραπέμπει ευθέως σε… Βαβελοποίηση. Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου φέρνουν στο προσκήνιο… ατζέντα κατά το δοκούν, με το μείζον πρόβλημα της πολυγλωσσίας να εντοπίζεται όχι μόνο στην πολεμική που έχει ανοίξει ελέω των δηλώσεων Φίλη για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και σε αφηγήματα της «χρυσής εποχής» των αντιπολιτευτικών ετών, επάνω στα οποία πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην παραδοχή πως «ήταν στρατηγικό λάθος της Κουμουνδούρου που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και δεν την άφησε να κλείσει την αξιολόγηση» προχώρησε και, μάλιστα, μέσω απανωτών χτυπημάτων του, ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, βγάζοντας ουσιαστικά κόκκινη κάρτα στην τακτική που έθεσε σε εφαρμογή το 2014 ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να οδηγήσει άρον-άρον τη χώρα σε εκλογές. «Ηταν λάθος και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, διότι (ο ΣΥΡΙΖΑ) θα έπρεπε να είχε αφήσει την τότε κυβέρνηση να κάνει τη βρώμικη δουλειά η οποία μετά ζητήθηκε να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να δίνουμε αυτήν την εικόνα προς τα έξω, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι κάτι τύποι που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για να γίνουν κυβέρνηση… Εχουν γίνει στο παρελθόν λάθη από αξιωματικές αντιπολιτεύσεις να προκαλούν πολιτικές εξελίξεις για να γίνουν κυβέρνηση και τους γυρνάει μπούμερανγκ», ανέφερε (Σκάι) ο κ. Κούλογλου.

Το οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξακολουθεί να βρίσκεται στην τέλεια περιδίνηση των δηλώσεων Φίλη περί συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ακολουθώντας εμφανώς τον δρόμο που χάραξε ο πρώην υπουργός Παιδείας (δρόμος που ρίχνει βαριά σκιά στο… νυφικό κρεβάτι της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες) ο βουλευτής, Μάκης Μπαλαούρας, έκλεισε και αυτός με τη σειρά του το… μάτι στη Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί, βέβαια, να έθεσε επί τάπητος ορισμένα «ναι μεν, αλλά», ωστόσο η λογική του κινήθηκε πλάι-πλάι με αυτή του κ. Φίλη.

«Εμείς έχουμε μια αντίληψη ευρύτερων συμμαχιών με δυνάμεις που μπορεί να είναι κοντά σε εμάς. Επομένως δυνητικά το ΠΑΣΟΚ σαν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορούσε να είναι σύμμαχός μας, όμως η μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία και πριν από το μνημόνιο κυρίως από τα μνημόνια και μετά και η αναξιοπιστία στελεχών του, η έντονη αναξιοπιστία κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, δεν δημιουργεί τους όρους μιας σύγκλισης. Αυτό που κάνει ο Φίλης είναι πολύ σωστό γιατί θεωρεί ότι εν δυνάμει σύμμαχοι σε μια πορεία μεσοπρόθεσμη θα είναι αυτές οι δυνάμεις εάν και εφόσον αλλάξουν», είπε (Παραπολιτικά) ο κ. Μπαλαούρας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.

«Προφανώς (σ.σ. δεν αποκλείω συνεργασία). Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που πρέπει να τα δούμε», επεσήμανε. Ωστόσο γίνεται εμφανές πως στα ενδότερα της Κουμουνδούρου δεν ασπάζονται άπαντες τα «θέλω» του κ. Φίλη και έτερων συντρόφων περί μίας συμπόρευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, για παράδειγμα, έβγαλε… κόκκινη στον υπουργό Παιδείας, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή του.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 


Έκπληκτος ο σουηδός πρωθυπουργός από τις δηλώσεις Τραμπ




«Να χρησιμοποιούμε σωστά τα γεγονότα και να επαληθεύουμε κάθε πληροφορία που μεταδίδουμε»

«Έκπληκτος» από τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνέδεσε τη μαζική άφιξη μεταναστών στη χώρα του με την υποτιθέμενη έκρηξη της εγκληματικότητας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Αιφνιδιάστηκα, όπως και πολλοί άλλοι νομίζω, από τα σχόλια που έγιναν για τη Σουηδία αυτό το Σαββατοκύριακο» είπε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη μαζί με τον γενικό κυβερνήτη του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον.

«Δείτε τι συνέβη στη Γερμανία, δείτε τι έγινε χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το φανταζόταν; Στη Σουηδία. Υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και τώρα έχουν προβλήματα που δεν φαντάζονταν ποτέ» είπε ο Τραμπ σε μια ομιλία του το Σάββατο στο Μέλμπουρν, κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντας.

Η δήλωση αυτή σάστισε τους Σουηδούς, αφού τίποτα το σοβαρό δεν είχε συμβεί στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής.

«Έχουμε ευκαιρίες, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, εργαζόμαστε για όλα αυτά καθημερινά. Όμως νομίζω επίσης ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να χρησιμοποιούμε σωστά τα γεγονότα και να επαληθεύουμε κάθε πληροφορία που μεταδίδουμε», πρόσθεσε ο Λεβέν.

Η απάντηση που έδωσε στον Τραμπ ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δεν ήταν καθόλου διπλωματική: «Στη Σουηδία; Επίθεση; Μα τι κάπνισε;» έγραψε στο Twitter.

«Πέρσι, μόνο στο Ορλάντο/Όραντζ της Φλόριντας, απ' όπου μιλούσε ο Τραμπ προχθές, έγιναν περίπου οι μισές δολοφονίες απ' όσες σε όλη τη Σουηδία», πρόσθεσε ο Μπιλτ, χωρίς να επικαλεστεί πηγές. Τον Ιούνιο πάντως σημειώθηκε μια επίθεση σε ένα γκέι μπαρ του Ορλάντο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 άνθρωποι. Στη Σουηδία καταγράφονται περίπου 100 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο.



Πηγή : newsbeast.gr


Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη




Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, αντιδρώντας στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εκχωρείται στον ΟΑΣΑ η εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ.

"Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η καταστροφική και αδικαιολόγητη ρύθμιση τροποποίησης του άρθρου 5 του νόμου 3920/2011 που μειώνει τα έσοδα της ΣΤΑ.ΣΥ και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της" δηλώνουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες.




Δώσαμε αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακό και πήραμε "υποσχετικές"




Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Στην σύνοδο έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αποδέχεται "βαθιές μεταρρυθμίσεις" που περιλαμβάνουν τα βασικά "αιτήματα" του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, με την δέσμευση ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων αν διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν.

Η διαπραγμάτευση για τα μέτρα θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Και όταν υπάρξει η "επι της αρχής συμφωνία", τότε θα επιστρέψουν στο Eurogroup για να αποφασίσουν τα χρόνια διατήρησης των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Όσο για το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι "θα επιστρέψουμε στη συζήτηση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα" και φανεί η απόδοση των μεταρρυθμίσεων.

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem σημειώνοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι "βρέθηκε κοινό έδαφος μετά την εντατικοποίηση των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα για να δουλέψουν σε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας".

"Υπάρχει συμφωνία για ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων όπως έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, διευκρινίζοντας ότι "αυτό θα καθοριστεί στις συνομιλίες στην Αθήνα".

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πάντως ότι θα υπάρξει αλλαγή στο μίγμα της πολιτικής, σημειώνοντας "ότι θα μετακινηθούμε από τη λιτότητα στις βαθιές μεταρρυθμίσεις".

"Πρέπει να δούμε αλλαγή της έμφασης από την πλευρά της λιτότητας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει χώρος για μέτρα που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Αν όλα πάνε καλά και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώνονται, τότε μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος", ανέφερε. "Τότε η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα χρησιμοποιήσει τον χώρο αυτό".

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος, εκτιμώντας ότι θα τον επιτύχει.

Υπάρχει ρευστότητα μέχρι το καλοκαίρι

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε εξάλλου ότι "δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, αν και όλοι νιώθουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη – άρα αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο".

"Δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Αν η αποστολή των θεσμών είναι επιτυχής θα μπορούμε να το συζητήσουμε στο Eurogroup του Μαρτίου, αν όχι τότε αργότερα".

Σημείωσε πάντως ότι "δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο" και "θα πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά", προσθέτοντας ότι οι θεσμοί "θα επιστρέψουν στο Eurogroup εάν και όταν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)  και τότε θα έχουμε μια τελική πολιτική συζήτηση για τα τελικά στάδια του προγράμματος, για το πώς να προχωρήσουμε".

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, επανέλαβε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν στη βάση των προηγούμενων συμφωνιών του Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι "θα επιστρέψουμε στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα".

Τέλος, για το μεσοπρόθεσμο στόχο του 3,5% διευκρίνισε ότι "αυτό δεν είναι θέμα των θεσμών – είναι πολιτική συμφωνία και θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί: στις συζητήσεις μας θα υπάρξει απόφαση και για το θέμα του μεσοπρόθεσμου στόχου για πλεονάσματα 3,5% και αυτό θέλουμε να είναι πιο ρεαλιστικό".

Moscovici: Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά

Την ικανοποίηση του για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici. "Οι θεσμοί θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες και η Κομισιόν θα δουλέψει με όλες τις πλευρές για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατό".

"Η Κομισιόν πάντα λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη συμφωνία", ανέφερε. "Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά μπροστά μας, πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας, να συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει η θέληση να γίνει αυτό".

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα "να βρει τις καλύτερες λύσεις για την εφαρμογή ενός προγράμματος για την απασχόληση".

Ο Επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν περιμένει ανάπτυξη 2,7% το 2017 στην Ελλάδα αντί για ύφεση. "Τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης ισχυρές δυναμικές, ενώ υπάρχει υπερκάλυψη στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 με 2% αντί για 0,5%. Αν το πλεόνασμα επιβεβαιωθεί από την Eurostat θα σημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους.

Regling: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Klaus Regling από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχαν τα ταμεία διάσωσης, τονίζοντας ότι "ορισμένες χώρες θα είχαν υποχρεωθεί να βγουν από τη ζώνη του ευρώ".

Σημείωσε ότι "τέσσερις χώρες βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης και σήμερα εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης", επαναλαμβάνοντας ότι "η Ελλάδα, η μόνη χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι ειδική περίπτωση".

Για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε ότι "είναι σημαντικό να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία. Οι μεγάλες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά στο μεταξύ μια συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την οικονομία".

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα πρόσφατα αποπλήρωσε 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο. "Αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι οι συμφωνίες τηρούνται, μειώνεται το χρέος της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ικανότητα δανεισμού του ESM".

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποφάσισε σήμερα την επανεκλογή του Klaus Regling στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου για άλλα πέντε χρόνια, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την ανανέωση της θητείας του.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

"Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (2018 και μετά) δημοσιονομική στρατηγική και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση στην οποία κατέληξαν οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα και την επανάληψη των εργασιών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) πάνω στις μεταρρυθμίσεις πολιτικής στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής στήριξης".




Πηγή : capital.gr


Αθλιότητα Μαξίμου με ειρωνικά σχόλια για την ασθένεια Κυριάκου Μητσοτάκη



Μετά την νέα αποτυχία της κυβέρνησης με τους δανειστές και εφόσον έχει δεχτεί να υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα για τους Έλληνες, είπε να κάνει πάλι ότι τα έχει καταφέρει και να κάνει πλάκα με την γρίπη που ταλαιπωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ακύρωση της προγραμματισμένης για αύριο ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης σχολίασαν οι "ποιοτικοί" συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα συνδυάζοντας την με την αποτυχία τους στο Eurogroup.

Η ανακοίνωση είχε ώς εξής :

"Διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΝΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup. Μάλλον την είχαν γράψει από χθες.

Ενημερωθήκαμε επίσης για την ασθένεια του κ. Μητσοτάκη και την αναβολή της προγραμματισμένης ομιλίας του. Του ευχόμαστε περαστικά και περιμένουμε όταν αναρρώσει να ζητήσει εκ νέου εκλογές".

Σε ανακοίνωση της για το αποτέλεσμα του Eurogroup η ΝΔ είχε βγάλει ανακοίνωση που έλεγε :

«Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες».


«Ναι» σε νέα μέτρα από την κυβέρνηση



Την προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις. Συγχρόνως, η Αθήνα έχει πλέον τη δυνατότητα να προνομοθετήσει μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί, ως «το καρότο στο μαστίγιο της προνομοθέτησης των μέτρων», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Η συμφωνία επετεύχθη σε μια συνάντηση 45 λεπτών πριν από την έναρξη του Eurogroup, με συμμετέχοντες τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), υπό την καθοδήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group T. Βίζερ, και από την Ελλάδα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ύψους 2% του ΑΕΠ: το 0,75% αφορά το ασφαλιστικό και άλλο ένα 0,75% το φορολογικό. Το ακριβές ύψος τους, πάντως, θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της, η Αθήνα εξέφραζε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις, καθώς μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου δήλωνε πως η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να έχουν απολύτως ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, κάτι που δεν επιβεβαίωσε όμως ο επικεφαλής του Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, όταν ερωτήθηκε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου, είπε πως «δεν είπα ποτέ ούτε ένα ευρώ λιτότητα», αλλά εξήγησε ότι μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις αποδώσουν και ξεπεραστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα έχει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάρει μέτρα αναπτυξιακά, αφού πρώτα έχει έρθει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Και ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε συζήτηση για το ποιοι είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά τη λήξη του προγράμματος, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάριζε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% ΑΕΠ να είναι για λιγότερο από τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει «πολλή δουλειά ακόμη». Πρόσθεσε ότι όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement), τότε το Eurogroup θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος μεσοπρόθεσμα, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, σε χθεσινή του ανακοίνωση μετά το Eurogroup, σημειώνοντας ότι παραμένουν ακόμη μεγάλες διαφορές, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Παρότι χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των θεσμών, κάθε άλλο παρά προεξόφλησε τη συνέχεια. Αλλωστε, πολλά αναμένεται να κριθούν κατά την αυριανή συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται πως «περισσότερη πρόοδος θα χρειαστεί για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά θέματα και είναι πολύ νωρίς να προεξοφλήσουμε την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε αυτή την αποστολή».



Ελένη Βαρβιτσιώτη
Έντυπη Καθημερινή