Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δώσαμε αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακό και πήραμε "υποσχετικές"




Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Στην σύνοδο έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αποδέχεται "βαθιές μεταρρυθμίσεις" που περιλαμβάνουν τα βασικά "αιτήματα" του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, με την δέσμευση ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων αν διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν.

Η διαπραγμάτευση για τα μέτρα θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Και όταν υπάρξει η "επι της αρχής συμφωνία", τότε θα επιστρέψουν στο Eurogroup για να αποφασίσουν τα χρόνια διατήρησης των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Όσο για το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι "θα επιστρέψουμε στη συζήτηση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα" και φανεί η απόδοση των μεταρρυθμίσεων.

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem σημειώνοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι "βρέθηκε κοινό έδαφος μετά την εντατικοποίηση των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα για να δουλέψουν σε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας".

"Υπάρχει συμφωνία για ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων όπως έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, διευκρινίζοντας ότι "αυτό θα καθοριστεί στις συνομιλίες στην Αθήνα".

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πάντως ότι θα υπάρξει αλλαγή στο μίγμα της πολιτικής, σημειώνοντας "ότι θα μετακινηθούμε από τη λιτότητα στις βαθιές μεταρρυθμίσεις".

"Πρέπει να δούμε αλλαγή της έμφασης από την πλευρά της λιτότητας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει χώρος για μέτρα που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Αν όλα πάνε καλά και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώνονται, τότε μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος", ανέφερε. "Τότε η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα χρησιμοποιήσει τον χώρο αυτό".

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος, εκτιμώντας ότι θα τον επιτύχει.

Υπάρχει ρευστότητα μέχρι το καλοκαίρι

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε εξάλλου ότι "δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, αν και όλοι νιώθουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη – άρα αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο".

"Δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Αν η αποστολή των θεσμών είναι επιτυχής θα μπορούμε να το συζητήσουμε στο Eurogroup του Μαρτίου, αν όχι τότε αργότερα".

Σημείωσε πάντως ότι "δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο" και "θα πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά", προσθέτοντας ότι οι θεσμοί "θα επιστρέψουν στο Eurogroup εάν και όταν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)  και τότε θα έχουμε μια τελική πολιτική συζήτηση για τα τελικά στάδια του προγράμματος, για το πώς να προχωρήσουμε".

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, επανέλαβε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν στη βάση των προηγούμενων συμφωνιών του Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι "θα επιστρέψουμε στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα".

Τέλος, για το μεσοπρόθεσμο στόχο του 3,5% διευκρίνισε ότι "αυτό δεν είναι θέμα των θεσμών – είναι πολιτική συμφωνία και θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί: στις συζητήσεις μας θα υπάρξει απόφαση και για το θέμα του μεσοπρόθεσμου στόχου για πλεονάσματα 3,5% και αυτό θέλουμε να είναι πιο ρεαλιστικό".

Moscovici: Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά

Την ικανοποίηση του για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici. "Οι θεσμοί θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες και η Κομισιόν θα δουλέψει με όλες τις πλευρές για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατό".

"Η Κομισιόν πάντα λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη συμφωνία", ανέφερε. "Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά μπροστά μας, πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας, να συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει η θέληση να γίνει αυτό".

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα "να βρει τις καλύτερες λύσεις για την εφαρμογή ενός προγράμματος για την απασχόληση".

Ο Επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν περιμένει ανάπτυξη 2,7% το 2017 στην Ελλάδα αντί για ύφεση. "Τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης ισχυρές δυναμικές, ενώ υπάρχει υπερκάλυψη στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 με 2% αντί για 0,5%. Αν το πλεόνασμα επιβεβαιωθεί από την Eurostat θα σημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους.

Regling: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Klaus Regling από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχαν τα ταμεία διάσωσης, τονίζοντας ότι "ορισμένες χώρες θα είχαν υποχρεωθεί να βγουν από τη ζώνη του ευρώ".

Σημείωσε ότι "τέσσερις χώρες βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης και σήμερα εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης", επαναλαμβάνοντας ότι "η Ελλάδα, η μόνη χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι ειδική περίπτωση".

Για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε ότι "είναι σημαντικό να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία. Οι μεγάλες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά στο μεταξύ μια συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την οικονομία".

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα πρόσφατα αποπλήρωσε 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο. "Αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι οι συμφωνίες τηρούνται, μειώνεται το χρέος της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ικανότητα δανεισμού του ESM".

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποφάσισε σήμερα την επανεκλογή του Klaus Regling στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου για άλλα πέντε χρόνια, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την ανανέωση της θητείας του.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

"Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (2018 και μετά) δημοσιονομική στρατηγική και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση στην οποία κατέληξαν οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα και την επανάληψη των εργασιών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) πάνω στις μεταρρυθμίσεις πολιτικής στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής στήριξης".




Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου