Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Εισφορές εκτός τόπου και χρόνου οδηγούν σε κατάρρευση εσόδων



Εισφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αλλά και μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την αδιανόητη σύγχυση που επικρατεί όχι μόνο στους κόλπους των ασφαλισμένων αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα έχουν ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της εισπραξιμότητας του υπερταμείου και θα μειώσουν τα έσοδα κατά τουλάχιστον 500 με 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα αυξήσουν κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το γεγονός άλλωστε ότι οι εισφορές που πληρώνονται –εάν πληρωθούν– θα είναι... προσωρινές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μπερδέματα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν και θα επιδιωχθεί ο συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που καταβλήθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αυτών που θα πληρωθούν με βάση το εισόδημα του 2016. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός να «κλείσει» κάπου εντός του 2018, όταν θα εκκαθαριστούν τα εισοδήματα του 2017!

Στο απίστευτο «κουβάρι» μπερδεύονται εισοδήματα των δύο τελευταίων ετών, εκπτώσεις σε ορισμένες μόνο κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταβατικές περίοδοι επίσης μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και απροσδιόριστες παράμετροι όπως η φύση της απασχόλησης, αν δηλαδή είναι διαρκής ή ευκαιριακή, καθώς βέβαια και ο αριθμός των εργοδοτών. Σε όλο αυτό το αλαλούμ, μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες.

Τα προβλήματα και τα παράδοξα που γεννά η προσπάθεια μετάβασης από το παλαιό σύστημα ασφάλισης σε ένα νέο, όπου όλοι θα καταβάλλουν για κύρια σύνταξη το 20% του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του 2015, είναι πολλά. Η διαφορά των φορολογητέων κερδών από το 2015 στο 2016 μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αυξήσεις εισφορών, που σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες ασφαλισμένων ξεπερνά ακόμη και τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Πολύ περισσότερο εάν κάποιος ασφαλισμένος είχε διπλή ιδιότητα ασφάλισης το 2015 ή το 2016 που όμως δεν τη διατηρεί το 2017. Για παράδειγμα, εταίρος σε ομόρρυθμη εταιρεία και παράλληλα ελεύθερος επαγγελματίας το 2015, ακόμη κι αν αποχώρησε από την εταιρεία το 2017, θα πληρώσει εισφορές για το σύνολο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων δύο χρόνια πριν. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για επαγγελματίες που είχαν κάνει διακοπή δραστηριότητας μέσα στο 2016 και καλούνται σήμερα να πληρώσουν εισφορές Ιανουαρίου με βάση το εισόδημα του 2015...

Αλλά και ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ παράλληλα (π.χ. γιατρός ή μηχανικός που διατηρεί και μια επιχείρηση) δικαιούνται εκπτώσεις στην εισφορά μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από ασφαλιστέα δραστηριότητα του ΕΤΑΑ. Επειδή όμως αυτές οι δύο πηγές εισοδήματος δεν διαχωρίζονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προσωρινώς θα διαιρείται το εισόδημα διά δύο και η έκπτωση θα υπολογίζεται στο ένα τμήμα.

Παράδοξα γεννά και η υποχρέωση ασφάλισης των αμοιβών με τίλους κτήσης (αποδείξεις δαπάνης), καθώς οι δικαιούχοι συνήθως εκφεύγουν της ασφάλισης και δεν υπάρχουν στα μητρώα του ΟΑΕΕ. Αυτή η μερίδα των εργαζομένων εκτιμάται ότι θα ξεφύγουν από τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ... Επαγγελματίες που έχουν «μπλοκάκι» και είναι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, εάν το 2015 πήραν μεγάλο ποσό ενισχύσεων, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότατη εισφορά το 2017.

Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα κληθούν να πληρώσουν για τους πρώτους μήνες του χρόνου διπλές εισφορές, εάν ο εργοδότης δεχθεί να τους δηλώσει με ΑΠΔ στον ΕΦΚΑ. Αρχικά με βάση το εισόδημα του 2015, καθώς ήδη τα περισσότερα ειδοποιητήρια έχουν εκδοθεί και στη συνέχεια με βάση το «μπλοκάκι» που θα κόψουν και τη δήλωση του εργοδότη.

Κανείς δεν γνωρίζει τι εισφορές θα πληρώσει για επικούρηση και εφάπαξ, στις περιπτώσεις που προκύπτει υποχρέωση εκ του κλάδου ή της ιδιότητας. Κάποιοι, όπως οι δημοσιογράφοι, καλούνται ήδη να καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, ενώ ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ.
Εισφορές προσαυξημένες κατά 50% θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι με μεικτές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ που κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς υποχρεώνονται να καταβάλουν ειδική εισφορά ΛΑΦΚΑ.

Αντίθετα, ούτε ευρώ εισφορά δεν θα πληρώσουν όσοι βγάλουν δελτίο παροχής υπηρεσιών εντός του 2017, το οποίο και κλείσουν μέσα στον ίδιο χρόνο, εφόσον έχουν τρεις ή περισσότερους εργοδότες.

«Πνίγουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στον στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας οδηγεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, με τους επαγγελματίες να διαμαρτύρονται πως καλούνται να «δανείσουν» το κράτος και μάλιστα εις διπλούν. Με την προκαταβολή φόρου 100% στα κέρδη χρηματοδοτούν τη φορολογική διοίκηση, ενώ με την πληρωμή έναντι των εισφορών χρηματοδοτούν τον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Κι ενώ παραδέχονται ότι για σημαντική μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών οδηγεί σε μειώσεις, υπογραμμίζουν ότι την ελάφρυνση αυτή στις εισφορές μιας μεγάλης μερίδας ασφαλισμένων καλείται να πληρώσει εξολοκλήρου μια σημαντικά μικρότερη μερίδα ασφαλισμένων. Οι οποίοι βέβαια πλέον απειλούνται με εξαφάνιση.

Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ, με βάση παραδείγματα που έχει εκπονήσει, επισημαίνει ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αναστατωθεί από τη δημοσιοποίηση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ, καθώς καλούνται να πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με το 2016. Ο «λογαριασμός» είναι αυξημένος για τα υψηλά εισοδήματα, μένει στα ίδια επίπεδα για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ενώ αποδεικνύεται ευνοϊκός για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2015. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ελάχιστη εισφορά περιορίζεται στα 167,95 ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που είδαν στα ειδοποιητήρια μηνιαία εισφορά 1.589,49 ευρώ, όταν το 2016 δεν πλήρωναν πάνω από 724,01 ευρώ.

Οι επαγγελματίες που είχαν πολύχρονη δραστηριότητα και ασφαλίζονταν σε υψηλότερες κλάσεις θα δουν επιβαρύνσεις αν έχουν κέρδη (προ ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους) πάνω από 25.000 με 30.000 ευρώ, ενώ όσοι είχαν πέσει στις πρώτες δύο κλάσεις μετρούν απώλειες από τις 15.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς εκεί οι εισφορές μπορεί να διπλασιάζονται ή ακόμη και να τριπλασιάζονται. Για παράδειγμα, έμπορος που ασφαλίζονταν στην 4η κλάση και πλήρωνε 4.204 ευρώ τον χρόνο, αν βγάζει 40.000 ευρώ (κέρδος προ εισφορών προηγούμενου έτους) θα πληρώσει υπερδιπλάσιες εισφορές, δηλαδή 9.815 ευρώ. Ο ίδιος, αν δηλώνει 50.000 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώσει τριπλάσιες εισφορές, δηλαδή 12.510 ευρώ.

Η αφετηρία των επιβαρύνσεων κυμαίνεται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία ανήκε ο επαγγελματίας. Εστω, ασφαλισμένος μετά την 1/1/1993 που ανήκει στην 3η κατηγορία πλήρωνε 3.866,28 ευρώ το χρόνο. Πλέον, για εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει 4.516,49 ευρώ. Αντίστοιχα, παλαιός ασφαλισμένος (πριν από το 1993) στην 8η κατηγορία πλήρωνε 5.672,28 ευρώ τον χρόνο και πλέον, για εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 6.724,81 ευρώ.




Ρούλα Σαλούρου
Έντυπη Καθημερινή


Το τέλος είναι κοντά, είτε συμφωνήσουν είτε διαφωνήσουν!



Μπορούν να συμφωνήσουν με τους δανειστές. Μπορούν και να μην συμφωνήσουν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, από την στιγμή που ο πάνσοφος ελληνικός λαός τους παρέδωσε τις τύχες του στα χέρια τους. Στο τέλος – τέλος δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Συμφωνήσουν  ή δεν συμφωνήσουν, η αποτυχία είναι απολύτως βέβαιη.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι αν συμφωνήσουν τώρα με τους δανειστές αγοράζουν χρόνο και ότι μπορεί στη συνέχεια να προκύψει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα οποιοδήποτε παράθυρο και να παραμείνουν έτσι στην εξουσία. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι ένας συνδυασμός εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαφανίσει το ελληνικός χρέος και την λιτότητα. Ίσως πρόκειται για την τελευταία και πιο επικίνδυνη αυταπάτη του κ. Τσίπρα και των επιτελών του.

Μία ανίσχυρη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι του Μαξίμου. Δεν υπάρχει πολιτικός στην Ευρώπη που θα πάρει το σφουγγάρι για να σβήσει το ελληνικό χρέος, καθώς έχει κι αυτός να αντιμετωπίσει τους δικούς του ψηφοφόρους. Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, είναι βασικοί χρηματοδότες των ελληνικών προγραμμάτων. Εξίσου σημαντικοί, όμως, είναι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Πιστεύει κανείς στα αλήθεια ότι θα μπορούσε η σημερινή ή μία άλλη κυβέρνηση στην Γαλλία ή στην Ιταλία να αποδεχτεί την απώλεια μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ; 

Αν ο κ. Τσίπρας τα «σπάσει» με τους δανειστές, τότε η Ελλάδα θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit. Αν τα βρει και κερδίσει την αξιολόγηση, θα έχει πράγματι κερδίσει χρόνο, αλλά η κατάληξη θα είναι και πάλι  το τέταρτο μνημόνιο. Εκτός κι αν αλλάξει πολιτική και μεταβληθεί σε φάρο αλήθειας, σε έναν φιλελεύθερο πολιτικό που θα κερδίσει τις καρδιές των αγορών και των επενδυτών. Δύσκολο! Αργά ή γρήγορα, λοιπόν,  θα έρθουμε και πάλι αντιμέτωποι με τα αδιέξοδά μας, αφού τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό και τα εκτυπωτικά μηχανήματα – αποδεδειγμένα- δεν παράγουν πλούτο.   

Το πραγματικό πρόβλημα για την χώρα είναι  η παραμονή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου στην εξουσία. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει χέρι – χέρι με την αξιολόγηση. Κι αυτό διότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση.  Δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθουν σημαντικές επενδύσεις στην χώρα με αυτό το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Και χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση.  

Εδώ και πολύ ώρα προσπαθώ να βρω έναν επίλογο. Πέρα κι έξω από τις διαπιστώσεις που κάνουμε όλοι μας. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα βρει έναν κόσμο κουρασμένο. Χτες ήταν μόνο οι επιχειρηματίες. Τώρα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Τους μένουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί η χώρα να καταρρεύσει κι αυτοί να συνεχίσουν να παίρνουν τον μισθό τους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι εύκολο να κινηθεί κανείς πέρα από διαπιστώσεις. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι είναι δυνατόν να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, αν προηγουμένως δεν κλείσει τα σημερινά της τεφτέρια η ιστορία και δεν έχουμε μετρήσει τις ζημιές μας. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε!




Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή : liberal.gr


Ο Τζανακόπουλος ξεχνάει τα δύο χρόνια αποτυχίας και λέει : «Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί μόνο από τη συμφωνία»



Κάνουν λες και δεν γνωρίζουν ότι είναι αποτυχημένοι και εδώ και δύο χρόνια κοροϊδεύουν τον κόσμο και μέσα και έξω από την χώρα.

Κύριε Τζανακόπουλε δεν λες εάν είσαι σοβαρός άνθρωπος ότι «Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί μόνο από τη συμφωνία» γιατί έχετε κριθεί και η ετυμηγορία είναι ανίκανοι και ανεπαρκείς να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο.

Από άλλο πλανήτη ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην ΚΕ σε αυτά που έπρεπε να ακούσουν οι σύντροφοί και μόνο γιατί ο Ελληνικός λαός όχι απλά δεν τους ακούει πλέον αλλά δεν θέλει ούτε και να τους βλέπει.

Διαβάζουμε λοιπόν το ρεπορτάζ απο tovima.gr για τα όσα να είχαμε να λέγαμε είπε ο κ. Τζανακόπουλος

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο -και κυρίως- από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι' αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζητηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. 

Κατά την τοποθέτησή του, ο Δ.Τζανακόπουλος ανέδειξε 5 κεντρικά σημεία επί των οποίων θα πρέπει, όπως είπε, να «ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες», χαρακτηρίζοντας «άστοχο» και «άκαιρο» να στρέφεται διαρκώς η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ. 

Αυτά τα σημεία είναι τα εξής: α) για την κυβέρνηση ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο δείκτης του μεριδίου μισθών προς το ΑΕΠ και αν καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική του τάση, αυτό είναι σημάδι μείωση των ανισοτήτων και, άρα, ο βασικός δείκτης των επιδόσεων της κυβέρνησης β) τα ζητήματα και οι πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος γ) το προσφυγικό δ) Δημοκρατικές ελευθερίες ε) Η στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

«Στη βάση αυτών των κρίσιμων πυλώνων», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι' αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζητηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ».
  
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται έστω δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα. 

«Είναι γι' αυτόν τον λόγο που βεβαίως μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα. Και αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» σημείωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξάλλου υπάρχει ένα αντισυστημικό ρεύμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να το εκφράσει. Σημείωσε πως το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι τι είδους πρόσημο θα λάβει αυτή η αμφισβήτηση, αν το ρεύμα αυτό θα πάρει προοδευτικό ή ακροδεξιό πρόσημο. «Και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν αυτή τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».





Το Ναυάγιο της Ζακύνθου έχει...ιδιοκτήτη!Εμφανίστηκε η οικογένεια του πλοιοκτήτη και το...διεκδικεί νομικά!


Σε πολύμηνη «ναυμαχία» έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση της οικογένειας του πλοιοκτήτη και του Δήμου Ζακύνθου, για την κυριότητα του «Ναυαγίου». Η οικογένεια του ιδιοκτήτη διεκδικεί την κυριότητα του γνωστού αξιοθέατου της Ζακύνθου.



Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Ζακύνθου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσε η κόρη του φερόμενου ως ιδιοκτήτη και δικηγόρος Ελένη Σουλάνη, με την οποία ζητά να απαγορευτεί κάθε μορφής επέμβαση στο κουφάρι του πλοίου χωρίς την έγκριση του πλοιοκτήτη.



«Το κουφάρι ανήκει στους ιδιοκτήτες του» δήλωσε μιλώντας στη Real News η κ. Σουλάνη, απαντώντας μετά από 37 χρόνια στο ερώτημα «ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του πλέον διάσημου ναυαγίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας απαντά στη νεαρή δικηγόρο δηλώνει: «Το εγκαταλείψατε πριν από πολλά χρόνια. Τώρα το πλοίο ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και στη Ζάκυνθο».



«Ακόμη και ο πιο αδαής δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως ένας κάτοχος μίας τέτοιας ιδιοκτησίας θα παρέμενε αμέτοχος τη στιγμή που κάποιος τρίτος, μη ιδιοκτήτης, θα επενέβαινε με πράξεις νομής στην περιουσία του. Το ναυάγιο ανήκει στους ιδιοκτήτες του τονίζει».

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη ξεκίνησε, τον περασμένο Μάιο, όταν ο Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε να συνεργαστεί με τον ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την έναρξη εργασιών συντήρησης στο ναυαγισμένο κουφάρι του φορτηγού πλοίου «Παναγιώτης», με σκοπό την προστασία των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Πριν ξεκινήσουν όμως οι εργασίες, οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν το εξώδικο.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς αρμόδιων φορέων του νησιού πως το πλοίο «Παναγιώτης» είναι κατασχεμένο πλοίο από το κράτος, η κυρία Σουλάνη αναφέρει: «Είναι αναληθείς και δεν προκύπτουν από κανένα δημόσιο βιβλίο».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια, ο πατέρας της ασχολείτο πολλά χρόνια με τον χώρο της ναυτιλίας και κατείχε πολλές πλοιοκτησίες από το 1959, ενώ «ποτέ δεν αδράνησε για την ιδιοκτησία του» καθώς «επισκεπτόταν το πλοίο αυτός και συνεργάτες του, καθαρίζοντάς το και επιβλέποντάς το».

Το πλοίο «Παναγιώτης» ναυάγησε στην παραλία της Ζακύνθου, τον Οκτώβριο του 1980, μετά από μία σφοδρή θύελλα, μεταφέροντας -μεταξύ άλλων- λαθραία τσιγάρα.



Πηγή


Μητσοτάκης στη Suddeutsche: Εκλογές τώρα για να μην έρθει 4ο Μνημόνιο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS


«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή».

Τα παραπάνω δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική Suddeutsche Zeitung, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Βερολίνο και τις επικείμενες συναντήσεις του μεταξύ άλλων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα».

Κατά τις συναντήσεις του με την καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών, βουλευτές και οικονομικούς παράγοντες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με τη συντάκτρια του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, να απαλλάξει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας από τον φόβο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. «Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας, εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σκοπεύει να παρουσιάσει στην κυρία Μέρκελ το σχέδιό του για την Ελλάδα.

«Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό. «Το Βερολίνο απαιτεί, η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Ο κ.Μητσοτάκης προτείνει τώρα πλεόνασμα 2%. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η γερμανική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη. Ο Β. Σόιμπλε εκπληρώνει μια επιθυμία για συνομιλίες, δήλωσε η εκπρόσωπός του, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη ως πρόεδρος της CDU.

Σε δεύτερο άρθρο για τον κ. Μητσοτάκη, υπό τον τίτλο «Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», ο απεσταλμένος της Sueddeutsche Zeitung παρακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και αναφέρεται στο κεντρικό σύνθημα του κόμματος για «νέα αρχή». Ο συντάκτης επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έρχεται κανείς στην εξουσία μόνο όταν γίνει αρκετά μεγάλο το μίσος για τους κυβερνώντες. «Η επιτυχία, η απογοήτευση και η οργή πάνε μαζί. Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πάντα ένα μεγάλο δράμα. Και τώρα ετοιμάζεται πάλι κάτι τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και παραθέτει πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Μητσοτάκης του κ. Τσίπρα, ωστόσο περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συντάκτης σημειώνει ότι είναι 48 ετών, μόνο έξι χρόνια μεγαλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα. «Πριν έρθει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τον αποκαλούσαν επαναστάτη. Σήμερα εφαρμόζει μόνο πολιτική λιτότητας. Τον κ. Μητσοτάκη δεν θα σκεφτόταν κάνεις να τον αποκαλέσει επαναστάτη. Είναι ο τύπος του μάνατζερ, με αυτοέλεγχο, σταθερός. Και οι δύο άνδρες είναι έξυπνοι και ετοιμόλογοι. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας έχει κάτι που αξίζει στον ίδιο, την εξουσία στη χώρα» αναφέρει.

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά σε υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, για άμεση δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας - αληθινών θέσεων όχι των 300 ευρώ - για μείωση φόρων και περιορισμό του κράτους.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr 


«Ναι» από το δικαστήριο: Κυκλοφορούν και πάλι αύριο τα ΝΕΑ




«Μια πρώτη μικρή νίκη. ΤΑ ΝΕΑ Αύριο πάλι στα περιπτερά», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο σημερινός διευθυντής της εφημερίδας.

Επανακυκλοφορούν αύριο τα ΝΕΑ, καθώς η απόφαση του Πρωτοδικείου για την αποδέσμευση ενός τραπεζικού λογαριασμού το πρωί της Δευτέρας είναι θετική. 

«Μια πρωτη μικρη νίκη. ΤΑ ΝΕΑ Αυριο παλι στα περιπτερα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο σημερινός διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας. 

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή συζητήθηκε το αίτημα ανάκλησης της απόφασης του προέδρου Πρωτοδικών, με την οποία δεν επιτρέπεται να παραμείνει ανοικτός ένας τραπεζικός λογαριασμός, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο ΔΟΛ.

 Η πρόεδρος Πρωτοδικών Βασιλική Μπάστα, μετά τη συναίνεση των τραπεζών στο αίτημα των εργαζομένων, αναστέλλει ουσιαστικά την ισχύ της προηγούμενης προσωρινής διαταγής που δέσμευε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, και διατάσσει την αποδέσμευση ενός τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί η επιχείρηση στην Alpha Bank προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία για τη λειτουργία της επιχείρησης και την έκδοση των ιστορικών εντύπων.

Στην απόφασή της η δικαστική λειτουργός αναφέρει «διατάσσω την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού στην Alpha Bank προκειμένου κάθε κατατεθησόμενο από την έκδοση της παρούσας και εφεξής σε αυτόν τον λογαριασμό ποσό, είτε από την εταιρείας Άργος ΑΕ είτε από τρίτους οφειλέτες της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΔΟΛ, να διατίθεται ελεύθερα από την τελευταία αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της εξακολούθησης της λειτουργίας της επιχείρησης και ειδικότερα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργία της και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτήν».

Με την απόφαση εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς «μη μεταβολής» για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο του ΔΟΛ.



Πηγή : thetoc.gr


Πότε θα αντικατασταθήσουν οι νέες ταυτότητες τις παλιές



Όταν τα λεφτά τα σκορπάς σε διορισμούς και άλλα δεν θα μπορέσεις να καλύψεις το κόστος των 80 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ταυτότητες και έτσι άλλος ένας σχεδιασμός μένει πίσω.

Οι επιτροπές που είχαν αναλάβει να σχεδιάσουν τις νέες ταυτότητες τελείωσαν τις εργασίες τους το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά το κόστος είναι ακόμα απαγορευτικό.

Το κόστος ανά άτομο για την έκδοση νέα ταυτότητας θα ανέρχεται σε 10€.

Στις νέες ταυτότητες θα υπάρχουν στοιχεία ανάλογα με εκείνα του διαβατηρίου ενώ έχουν πάρει και την έγκριση των Αμερικανών αφού ειδικό κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο των ελέγχων της παράνομης μετανάστευσης και τα στελέχη του έμειναν ικανοποιημένα από τις δικλείδες ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων, έτσι δεν θα υπάρξει και πρόβλημα με τη visa.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απαιτούνται 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 ενώ έως το 2019 θα έχει τελειώσει όλη η απαιτούμενη διαδικασία ώστε μέσα στο έτος να κυκλοφορήσουν οι νέες ταυτότητες.


Λίμπα. Ο απόλυτος προορισμός για να τα σπάσεις...




Αισθανθήκατε ποτέ ότι έχετε πιεστεί αρκετά; ότι είστε απίστευτα αγχωμένοι; ότι έχετε απίστευτα νεύρα επειδή το κινητό σας τα «έπαιξε», η μάνα σας σας την λέει στεγνά ή η σύντροφός σας σας τα φοράει με τον καλύτερο σας φίλο;

Αν έχετε βρεθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τότε συνήθως αυτό που θέλετε είναι να τα «σπάσετε» (χαρακτηριστική η ατάκα «άντε, να μην τα σπάσω όλα εδώ μέσα»), να ξεσπάσετε, κοινώς να τα κάνετε «λίμπα».

Ε, λοιπόν, έχω πολύ καλά νέα για εσάς, καθώς τώρα μπορείτε και εσείς να εκτονωθείτε με ασφάλεια σε ένα πλήρως ελεγχόμενο και προστατευμένο περιβάλλον. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο να βγείτε έξω και να ξεσκάσετε ή να πάτε κάπου να χαλαρώσετε, αλλά να «πάτε να τα σπάσετε». Πού; Στο «Λίμπα» (όνομα και πράμα)…

Το «Λίμπα» άνοιξε πριν λίγο καιρό σε ένα υπόγειο της οδού Πιττακήστου Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας, από ένα ζευγάρι γυμναστών, τους Ελένη Δρίβα και Σπύρο Τρικαλιώτη.Επειτα από ένα ταξίδι στην Αργεντινή που τους έβαλε ιδέες, επέστρεψαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν το πρώτο ελληνικό «rageroom» (δωμάτιο θυμού). 

Κάποτε στην Ιαπωνία…

Η ιδέα έλκει την καταγωγή της από, πού αλλού, την Ιαπωνία, μία χώρα που φημίζεται για τα εκκεντρικά της εγχειρήματα – μην ξεχνάμε ότι εκεί υπάρχει και το επάγγελμα «να τρως, έναντι αμοιβής, το ξύλο της αρκούδας» (τύποι αράζουν έξω από τις εισόδους μεγάλων επιχειρήσεων και κάθονται και τρώνε ξύλο από τα αγχωμένα στελέχη τους). 

Σύντομα η τρέλα τουrageroomθα ξεπεράσει τα σύνορα της Ιαπωνίας και θα βρεθεί τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Πώς λειτουργεί…

Ο επισκέπτης του χώρου φοράει απαραιτήτως τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως φόρμα, γάντια, γυαλιά και κράνος, και στη συνέχεια επιλέγει ο ίδιος τα αντικείμενα που θέλει να σπάσει. Μπορεί να επιλέξει ένα από τα τρία πακέτα που είναι διαθέσιμα (το πιο οικονομικό πακέτο διαρκεί πέντε λεπτά και κοστίζει 5,5 ευρώ) ή να δημιουργήσει ένα δικό του πακέτο, σύμφωνα με τα δικά του γούστα (π.χ. φέρνοντας αντικείμενα της πρώην ή φωτογραφία του εργοδότη του). Στα rageroomsτης Αμερικής το πιο ακριβό πακέτο, το demolition (κατεδάφιση), διαρκεί 25 λεπτά και κοστίζει 75 δολάρια.

Αφού λοιπόν διαλέξει ένα από τα δύο διαθέσιμα δωμάτια, θα περάσει, υπό τους ήχους κλασικής ή tranceμουσικής, στο «κυρίως πιάτο», που δεν είναι άλλο από το να σπάσει ότι βρει μπροστά του, όπως βάζα, τηλεοράσεις, υπολογιστές, πιάτα κ.λπ. – πολλά από τα αντικείμενα είναι καινούργια, όχι μεταχειρισμένα, αγορασμένα από προμηθευτές ή παλαιοπώλες.

Η ανταπόκριση…

Τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, με την ανταπόκριση του κοινού να ξεπερνά τις προσδοκίες του ζευγαριού. Υπάρχει μάλιστα και ζωηρό ενδιαφέρον από τουρίστες, που ενθουσιάζονται για την ξεχωριστή αυτή δραστηριότητα και οι οποίοι μεταφέρουν πίσω στη χώρα τους μία εικόνα που έκανε την Ελλάδα έναν όμορφο και ξεχωριστό προορισμό.




Αντιβίωση: Σε ποιες περιπτώσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ πρέπει να την παίρνετε



Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι μία από τις κύριες αιτίες της ιικής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, μιας μείζονος απειλής για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αντιβίωση είναι μια θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται μόνο με σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν είναι πραγματική ανάγκη και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Στο πλαίσιο της όγδοης ετήσιας εβδομάδας “Get Smart About Antibiotics Week” που γίνεται είναι υπό την αιγίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 16 έως 22 Νοεμβρίου, ο δρ Saul  Hymes, ειδικός στην παιδιατρική μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Παίδων Stony Brook της Ν. Υόρκης, δήλωσε:

“Κάθε χρήση αντιβιοτικών οδηγεί, τελικά, σε ανθεκτικά βακτήρια, εφόσον τα εν λόγω αντιβιοτικά απλά δεν θα λειτουργούν πια. Και η υπερβολική και άσκοπη χρήση τους για ιούς ή κρυολογήματα επιταχύνει την εξελικτική διαδικασία αντίστασης των ιών στα αντιβιοτικά”.

Και πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η αντιβίωση θεραπεύει βακτηριακές λοιμώξεις, ΟΧΙ ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο πονόλαιμος, οι λοιμώξεις σε αυτιά και μύτη, τα κρυολογήματα και η βρογχίτιδα, μπορούν να μειωθούν με απλή ανάπαυση, πίνοντας αρκετά υγρά, αποφεύγοντας το κάπνισμα και παίρνοντας ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για να ανακουφίσει τον πόνο ή τον πυρετό.

Μπορείτε να απαλύνετε τον πονόλαιμο με παστίλιες (μόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες), ζεστά ροφήματα, ή με γαργάρες με αλατόνερο.

Μια ζεστή κομπρέσα πάνω από τη μύτη και το μέτωπο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μπούκωμα στην μύτη. Για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και τους ενήλικες, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αποσυμφορητικό ή αλατούχο ρινικό σπρέι, ή εισπνοές ζεστού ατμού από το ντους ή από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Επίσης, τα απλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τη χρήση τους.

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει συνταγογραφήσει αντιβίωση, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε κάθε κύκλο χρήσης της. Ποτέ μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά σας, ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς ιατρική συνταγή και ποτέ δεν μην κρατάτε επιπλέον αντιβιοτικά “για την επόμενη φορά”.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες της οικογένειάς σας να χρειάζεται αντιβίωση με τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως το να κάνετε τους συνιστώμενους εμβολιασμούς, να φροντίζετε για την καλή υγιεινή των χεριών και να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.




Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : mayoclinic.org, iatropedia.gr


Καθησυχασμός για τα Ρίχτερ βορειοδυτικά της Λέσβου




O σεισμολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, παρουσιάστηκε Ιδιαίτερα καθησυχαστικός μετά τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.

O σεισμολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, παρουσιάστηκε Ιδιαίτερα καθησυχαστικός μετά τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ζήτησε από τους πολίτες των νησιών του βορείου Αιγαίου να μην ανησυχούν, γιατί «όλη η σεισμική δραστηριότητα που εκτονώνεται το τελευταίο διάστημα, εντάσσεται αποκλειστικά στον τουρκικό χερσαίο χώρο και όχι στο νησί της Λέσβου». 

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως η απόσταση είναι μεγάλη, και έτσι, ακόμη κι αν συνεχιστεί η δραστηριότητα αυτή, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον ελληνικό χώρο.

Τέλος, σημείωσε πως οι κατασκευές και υποδομές στη χώρα μας αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Όπως είπε, για να αρχίσουμε να ανησυχούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλά μεγέθη, κάτι το οποίος δεν θεωρεί δυνατό.




Πηγή


Νέοι φόροι ακόμη και στα εισοδήματα των 580 ευρώ τον μήνα



Της Μαρίας Βουργάνα

Το 2010 ξεκινούσε το ταξίδι των Ελλήνων στη χώρα των Μνημονίων. Τότε κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί το τσουνάμι των φόρων που θα ακολουθούσε και θα «σάρωνε» τα εισοδήματα των νοικοκυριών «εξαφανίζοντας» τη μεσαία τάξη. Οι φόροι που επιβλήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται και οι φόροι της διετίας 2016-2018. Και η φοροεπιδρομή δεν σταματά εδώ, αφού στην πενταετία 2017 ? 2021 ο λογαριασμός για πρόσθετους φόρους και εισφορές ανέρχεται σε 8,1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή θα έλθει με τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, ενώ παραμένει ζωντανή η απειλή επιπλέον επιβαρύνσεων εάν απαιτηθεί να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Οι φόροι «γονάτισαν» τα νοικοκυριά, «ροκάνισαν» τις καταθέσεις και μέρα με την ημέρα στερεύουν και τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα.

Η υπερφορολόγηση έφερε περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία τα οποία το 2016 βρέθηκαν 1,7 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί αλλά την ίδια ώρα, «φούσκωσαν» την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

α χρέη προς την εφορία έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 95 δισ. ευρώ και τους επόμενους μήνες με τον ρυθμό που αυξάνονται θα έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως στην επταετία 2010 - 2016 τα νοικοκυριά είδαν το ονομαστικό διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά 57 δισ. ευρώ. Από τα 173,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 κατέρρευσε στα 116,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα προσαρμογής που εκτελεί η Ελλάδα, στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των φόρων, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται, σε όλα τα σενάρια, εγκλωβισμένοι σε έναν βαρύ φορο-λογαριασμό, χωρίς τέλος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ:


Το σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 87,3 δισ. ευρώ. Το 2021 το σχετικό ποσό προβλέπεται από το Tαμείο ότι θα διαμορφωθεί στα 95,4 δισ. ευρώ, δηλαδή πρόκειται να σημειωθεί μια αύξηση της τάξης των 8,1 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) που πλήττουν αδιακρίτως όλους τους φορολογούμενους αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 30,7 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να ακολουθήσουν μια σταθερά ανοδική πορεία και να διαμορφωθούν το 2021 στα 34,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία (φορολογία εισοδήματος, φόρος ακινήτων κ.λπ.) αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 16,6 δισ. ευρώ και το 2021 να ανέλθουν στα 18,4 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι προβλέπεται σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2019, έτος για το οποίο πιέζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι μεταβολές αυτές συνδέονται με τις προβλέψεις που κάνει το ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικός παράγοντας για την πορεία των φορολογικών εσόδων είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017, για το 2018 στο 2,6%, για το 2019 στο 2,4%, για το 2020 στο 2% και για το 2021 στο 1,5%.

Ωστόσο, εκτός από την ανάκαμψη της οικονομίας, η συνεχής αύξηση των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να βιώνουν μια βαριά φορολογική πολιτική.

Το μεγάλο παζάρι που γίνεται αυτή τη στιγμή και από το οποίο εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πόσα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί ανέφικτους χωρίς μέτρα.

Εδώ κυριαρχεί το σενάριο της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου που θα φέρει νέες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και αναμένεται να φουσκώσει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό των επόμενων ετών. Μεγάλο ψαλίδι αναμένεται και στις φοροαπαλλαγές, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα αποφύγει, τουλάχιστον επί του παρόντος τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Τα μέτρα, η απαίτηση αυτά να νομοθετηθούν προκαταβολικά και πιθανά «ανταλλάγματα» για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά το νέο κύμα λιτότητας, βρίσκονται αυτές τις ώρες στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Ποιοι θα πληρώσουν τον νέο φορο-λογαριασμό

Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 και να εξασφαλιστεί ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις που θα πλήξουν τα εισοδήματά τους και την κατανάλωση. Ειδικότερα, με την επιβολή πρόσθετων φόρων στα εισοδήματα τους απειλούνται:

1. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 580 ευρώ τον μήνα και μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο για τις αποδοχές τους, με το νέο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο. Ένα από τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο να μπει στην περιοχή των 7.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Η μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 - 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο, ενδεχομένως να συνοδευτεί από τις αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας οι οποίοι σήμερα κυμαίνονται από 22% έως 45%. Βέβαια το ΔΝΤ που επιμένει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υποστηρίζει ότι  μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20%. Δηλαδή, τα εισοδήματα να φορολογούνται με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν σε 20%. Η μείωση αυτή, ευνοεί κυρίως τους έχοντες εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, καθώς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από 45% που ανέρχεται σήμερα σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ θα πρέπει να μειωθεί στο 20%. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 65.000 ευρώ για το μέρος του εισοδήματος του που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, δηλαδή για τις 15.000 ευρώ ο φόρος από 6.750 ευρώ που ανέρχεται σήμερα μειώνεται στις 3.000 ευρώ αν υιοθετηθεί η πρόταση του ΔΝΤ για φορολογικούς συντελεστής 15% - 20% στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές στο αφορολόγητο όριο και τη φορολογική κλίμακα θα συνοδευτούν και από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες που για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, έγγαμος δημόσιος υπάλληλος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα έχει  μηνιαία παρακράτηση φόρου 120,33 ευρώ. Με την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% η παρακράτηση φόρου αυξάνεται στα 122,13 ευρώ τον μήνα.

Φοροδιαφυγή 13.000 εμφάνισαν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα

Ελκυστική αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν άλλωστε, η ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων για τους φορολογούμενους που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς και τους έχει κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων. Όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου είχαν υποβληθεί περίπου 13.000 δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εμφανίσουν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη παρελθόντων ετών αποδίδει παρά τα όσα είχαν επισημανθεί περί ασύμφορης διαδικασίας λόγω καθορισμού υψηλών φορολογικών συντελεστών. Ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για τη διαφθορά ανέφερε ότι η διαφθορά δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο.

Όπως είπε διαφθορά και η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και οι υπερτιμολογήσεις συνέτειναν στο να φτάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Για τους ελέγχους και τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

Προχωρεί ο έλεγχος στις λίστες φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς) και έχουν ήδη βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες ενώ έχει γίνει η ενοποίηση όλων των λιστών σε μία, με 1,270 εκατομμύριο ΑΦΜ.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 24.000 έλεγχοι σε λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών και απέδωσαν 557 εκατ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε υποθέσεις που βρίσκονται υπό έρευνα καθώς και για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι άνδρο «μαύρου χρήματος», ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας είπε για να προσθέσει ότι οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το σκάνδαλο Novartis με τα στοιχεία να οδηγούνται στον εισαγγελέα. Αφορούν στα δελτία τιμών φαρμάκων για το 2012, το 2013 και το 2014, όπου διατάξεις που προστέθηκαν, οδήγησαν σε αύξηση της τιμής φαρμάκων παρά την αντίθεση εισήγηση του ΕΟΦ.

Φορολογικές δηλώσεις

Το 55% μισθωτών - συνταξιούχων κάτω από το αφορολόγητο όριο

Από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων προκύπτει ότι τα εισοδήματά τους είναι τόσο μειωμένα που σε ποσοστό κοντά στο 55% είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο. Σχεδόν έξι στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους δήλωσαν πέρυσι στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισόδημα από μισθό ή σύνταξη, 3.020.000 άτομα δήλωσαν λιγότερα από 9.500 ευρώ και συνολικά 16,750 δισ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 5.546 ευρώ ο καθένας.

Σε κάθετη πτώση τα εισοδήματα

Τα στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αναδεικνύουν ένα ακόμα συγκλονιστικό δεδομένο. Μέσα στην πρώτη πενταετία του Μνημονίου, τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν στην εφορία περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έκαναν ελεύθερη πτώση.

Το 2011, τα φυσικά πρόσωπα αποτύπωσαν στις δηλώσεις τους εισοδήματα συνολικού ύψους 104 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος. Πέντε χρόνια αργότερα, φέτος, μετά βίας έφτασαν τα 74,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης των αποδοχών σε καθεστώς Μνημονίου αλλά και της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής.

Στα ποσά αυτά, ενσωματώνονται και τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή ακόμα και των μισθωτών - συνταξιούχων από άλλες πηγές πέραν των τακτικών αποδοχών τους, όπου τα περιθώρια απόκρυψης παραμένουν ενεργά.

2. 1,9 εκατ. φορολογούμενοι με ιατρικά έξοδα: Σήμερα προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης για όσους δηλώνουν ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή για εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ η εφορία αναγνωρίσει ιατρικές δαπάνες 500 ευρώ και η έκπτωση φόρου είναι 50 ευρώ.  Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης  φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking. 

3. Νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι το οποίο έχει ήδη περικοπεί κατά 50% από την περίοδο 2015-2016 σχεδιάζεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο για τη περίοδο 2017 ? 2018. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να  περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

4. Καταναλωτές. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, ως ένα από τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2018. Η αύξηση αυτή, μπορεί να φέρει σε μόνιμη βάση αύξηση των φορολογικών εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ καθώς θα πλήξει άμεσα το πορτοφόλι όλων των φορολογούμενων, ακόμη και των πιο φτωχών νοικοκυριών. Και αυτό διότι ο μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα νωπά τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αύξηση πρόκειται να πλήξει και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων



Πηγή : imerisia.gr


Ν.Δ.:Βαξεβάνης και Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να παραλάβουν το βραβείο Πούλιτζερ …



Την πάτησε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με την λάσπη που προσπάθησε να πετάξει αλλά του γύρισε πίσω και φυσικά παρέσυρε και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι ήταν ενημερωμένο για την λάσπη με αποτέλεσμα να λερωθούν και οι δύο.

Με δύο ανακοινώσεις απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην δήθεν αποκάλυψη που νόμιζε ότι έκανε την εφημερίδα Documento :

«Αναμένουμε τον κ. Βαξεβάνη και το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στο Μοσχάτο, για να παραλάβουν το βραβείο Πούλιτζερ. Το κέρδισαν επάξια καθώς ... αποκάλυψαν στοιχεία που δημόσια δηλώνει στο βιογραφικό της η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη. Κατά τ' άλλα, σε ό,τι αφορά τον κ. Βαξεβάνη, ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες».

ΥΓ. Οι δηλώσεις πόθεν έσχες δεν έχουν ακόμα κατατεθεί, καθώς δίνονται παρατάσεις, για να μπορέσουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τις παχυλές καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας». 

Λίγο αργότερα η Ν.Δ.  έξεδωσε άλλη μια ανακοίνωση:

«Το θράσος, αλλά και η άγνοια για σοβαρά θέματα των συντακτών των δελτίων τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένα» απαντά η ΝΔ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος και προσθέτει:

« Τους ενημερώνουμε, λοιπόν: 1. Δεν τίθεται θέμα υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εντός 90 ημερών, όταν παραμένει η ίδια Αρχή Ελέγχου. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν βουλευτής, όταν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, άρα ήδη υπέβαλλε κάθε χρόνο δήλωση πόθεν έσχες.

2. Το Πληροφοριακό Σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες υλοποιήθηκε, επί ημερών του κ. Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δυο χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση, προφανώς για να τακτοποιήσουν οι δικοί της Υπουργοί τις εκκρεμότητές τους, καθυστερεί και στις 12 Φεβρουαρίου 2017 δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις του έτους 2015. Γεγονός πρωτοφανές, που κάτι κρύβει...».




Η Ντόρα : Να ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στη διαπραγμάτευση



Εδώ και δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ μας κοροϊδεύει με την διαπραγμάτευση και επιδεινώνει τα πράγματα στην οικονομία. Αυτή η συμπεριφορά του είναι πλέον ποινικό αδίκημα ένα έγκλημα που συντελείτε κατά του Ελληνικού λαού και της χώρας λόγω ανικανότητας.

Ο λαός και οι σοβαροί πολιτικοί έχουν φτάσει στα όρια τους με αυτή την κατάσταση και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη για να ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στη διαπραγμάτευση δείχνει ότι όλοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. σε συνέντευξη της στον Ελεύθερο τύπο τονίζει ότι «απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης και όχι καουμποϊλίκια και τσαρλατανισμοί, γιατί στο τέλος το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες». 

Εκφράζει ακόμη την άποψη ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση με την πρακτική της ενθαρρύνει την άποψη ότι το ευρώ είναι βαρύ νόμισμα για την Ελλάδα».

 «Εύχομαι και ελπίζω να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση παρά το ότι δεν βλέπω σταθερές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε

Ο Πρωθυπουργός έχει τρεις επιλογές είπε η Ντόρα Μπακογιάννη: Ψήφιση νέων μέτρων, εκλογές ή παράταση της διαπραγμάτευσης και επανάληψη του καλοκαιριού του 2015.

«Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι όποιο μανδύα και να βάλει, ο βασιλιάς είναι γυμνός» πρόσθεσε και ξεκαθαρίζει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι à la carte, το να ζωγραφίζει διαβόλους στο τοίχο δεν τη βοηθάει πια να καλύψει την ανικανότητά της». 

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η «η μεγάλη δυσαρμονία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την κοινωνία είναι αυτή που θα οδηγήσει σε εκλογές».


Ολοι χρωστούν σε όλους πλέον στην Ελλάδα




Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 240 δισ. ευρώ «στοιχειώνουν» την ελληνική οικονομία, ενώ κάθε μήνα ο λογαριασμός «φουσκώνει» με ρυθμό άνω των 2 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερο του 1% του ΑΕΠ. Πλήρης εικόνα όσον αφορά στο ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και πού ακόμη δεν υπάρχει: εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά περιμένουν την απονομή της σύνταξής τους για χρόνια. Εργοδότες αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους για 4 ή 5 μήνες, αλλά αυτό το ληξιπρόθεσμο χρέος δεν καταγράφεται πουθενά. Τιμολόγια μένουν απλήρωτα, ενοίκια δεν καταβάλλονται αλλά στατιστικές δεν υπάρχουν, καθώς για να καταγραφεί η οφειλή θα πρέπει είτε να «σκάσει» μια επιταγή είτε να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το πρόβλημα έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις: οι οφειλέτες της εφορίας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι ο ένας στους δύο φορολογουμένους δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα. Περισσότεροι από 850.000 βρίσκονται ήδη με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ προοπτική ευνοϊκής ρύθμισης δεν υπάρχει λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων.

Οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστούν περισσότερα από 5.000 ευρώ έκαστος είναι περίπου 315.000. Με το που θα αποτυπωθεί και ο αριθμός όσων οφείλουν μικρότερα ποσά (κάτω των 5.000 ευρώ), θα φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, με τον αριθμό όσων δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα να εκτιμάται σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί πλέον στο 45% των συνολικών χορηγήσεων. Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι δεν εισπράττουν τον μισθό τους εμπρόθεσμα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων βαρύνονται με απλήρωτα ενοίκια ή ανεξόφλητα τιμολόγια.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, αντί να περιορίζεται, διογκώνεται:

1. Το 2016 έκλεισε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία να ανέρχονται στα 95,29 δισ. ευρώ. Μέσα σε ένα 12μηνο, στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προστέθηκαν καινούργια χρέη 13,906 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε μήνα προστίθενται νέα χρέη άνω του 1,15 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι πληρωμές των παλαιότερων οφειλών, τότε η καθαρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα σε ένα 12μηνο έφτασε περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια. Από αυτούς, 1,6 εκατομμύριο μπορούν να υποστούν τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας, ενώ περίπου 850.000 τα έχουν ήδη υποστεί.

2. Πλήρης εικόνα για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρξει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι έχοντες χρέη άνω των 5.000 ευρώ έκαστος οφείλουν τουλάχιστον 17,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός οφειλετών με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ –μπορεί να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο– δεν έχει ακόμη απογραφεί από το ΚΕΑΟ. Με την ολοκλήρωση της απογραφής –ήδη εκδόθηκε η σχετική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας– εκτιμάται ότι θα φανεί το πραγματικό μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ποσό της τάξεως των 27-28 δισ. ευρώ. Για τους επιτηδευματίες με χρέη στα Ταμεία, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς στερούνται και του δικαιώματος συνταξιοδότησης και του δικαιώματος υγειονομικής περίθαλψης. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για «πάγωμα» των συσσωρευμένων χρεών μέχρι και το τέλος του 2016, αλλά η εξαγγελία δεν υλοποιήθηκε. Σε ετήσια βάση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία εκτιμάται ότι αυξάνονται με ρυθμό άνω του ενός δισ. ευρώ ετησίως.

3. Κάθε μήνα προστίθεται στη δεξαμενή των «κόκκινων» δανείων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο του 2016 προστέθηκαν 9 δισ. ευρώ στα «μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα», το συνολικό ύψος των οποίων έχει φτάσει πλέον στα 108 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το σύνολο των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων έχει φτάσει πλέον στο 45,1%, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά που εκταμίευσαν καταναλωτικά δάνεια. Από τα 108 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων, τα 47,7 δισ. ευρώ (ή το 44%) έχουν ήδη καταγγελθεί, ενώ τα 30 δισ. ευρώ (ή ποσοστό 28%) βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Το φανερό, αλλά και το κρυφό χρέος

Το εκρηκτικό πρόβλημα των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεί βασικό «κεφάλαιο» στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου, αναφέρεται ότι το χρέος των ιδιωτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει φτάσει το 70% του ΑΕΠ, είναι μακράν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, ενώ ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το «ξεκαθάρισμα» των οφειλών και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης όσων χρεών θεωρούνται ακόμη εισπράξιμα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας που έχουν σαφή εικόνα για την «ποιοτική σύνθεση» των χρεών, αναφέρουν ότι από το σύνολο των τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ που χρωστούν οι πολίτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν τα 20 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι θεσμοί ζητούν την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τα χρέη των επιχειρήσεων, αλλά και την αυστηρή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας ώστε να υλοποιηθεί ο βασικός στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 40 δια. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Στο ήδη τεράστιο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας «φανερό» ιδιωτικό χρέος, έχει να προστεθεί κι ένα «κρυφό» ύψους πολλών δισ. ευρώ. Οι στατιστικές δεν καταγράφουν τον αριθμό των μισθωτών που παραμένουν απλήρωτοι από τον εργοδότη τους επί σειρά μηνών. Το μοναδικό επίσημο έγγραφο στο οποίο καταγράφεται το στοιχείο είναι οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς ο μισθωτός που δεν εισπράττει εμπρόθεσμα τους μισθούς του έχει –τουλάχιστον– το δικαίωμα να μη φορολογείται για τον μισθό που δεν εισέπραξε.
Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν λαμβάνειν απλήρωτους μισθούς υπερβαίνει τις 400.000, κάτι που σημαίνει ότι η συσσωρευμένη οφειλή μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα δύο δισ. ευρώ. Απλήρωτοι είναι πολλοί φορολογούμενοι με ευθύνη του ίδιου του κράτους. Το Δημόσιο οφείλει –επισήμως– περισσότερα από τέσσερα 4,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές του ή φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Στο ποσό αυτό, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται το «κρυφό» χρέος από συντάξεις που θα έπρεπε να έχουν απονεμηθεί αλλά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αναμονής. Μόνο από αυτήν τη διαδικασία, το συνολικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους εκτιμάται πως ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ.

Στο «κρυφό» χρέος θα πρέπει να προστεθούν και τα απλήρωτα τιμολόγια ή και τα ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί. Αυτά, μάλιστα, δεν αποτυπώνονται πουθενά. Οσοι έχουν λαμβάνειν απλήρωτες υποχρεώσεις φορολογούνται κανονικά για το εισόδημα που δεν εισέπραξαν και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν, είναι να στραφούν δικαστικά κατά του πελάτη τους ή του ενοικιαστή τους.



ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Έντυπη Καθημερινή


Στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με Μέρκελ και Σόιμπλε




Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραγματοποιήσει από σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο και θα έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση με την καγκελάριο θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στα κεντρικά γραφεία του CDU, ενώ στις 17:30 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του CDU.

Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με σοβαρό εθνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση που θα το παρουσιάσει στην κ. Μέρκελ.

Αύριο Τρίτη στις 11:30 ο Κυριάκος Μησοτάκης θα συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις 13:00 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.