Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ντοκουμέντο: Προσλαμβάνουν 18 μετακλητούς κάθε μήνα



Από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 προστέθηκαν 198 νέοι μετακλητοί υπάλληλοι εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό στους 2.099

Σημαντική αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων σε κυβέρνηση, υπουργεία και ΟΤΑ καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία διαψεύδοντας κάθε επιχείρημα της αρμόδιας υπουργού Όλγας Γεροβασίλη.

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των μετακλητών καθώς στην κατηγορία έχουν ενταχθεί και άλλες μορφές εργαζομένων (ειδικοί σύμβουλοι, συνεργάτες, επιστημονική συνεργάτες κλπ) με αποτέλεσμα να δημιουργείται «φαινομενική αύξηση του αριθμού τους».

Ωστόσο, απο τα στοιχεία της «Απογραφής» φαίνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 προστέθηκαν 198 νέοι μετακλητοί (18 προσλήψεις κάθε μήνα) εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό στους 2.099.

Εκτός αυτού από πίνακες που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η κυρία Γεροβασίλη προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου προκύπτουν τα εξής:

- Απο τους 2.099 μετακλητούς τον περασμένο Οκτώβριο οι 565 είναι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών, οι 649 απασχολούνται σε Δήμους και Περιφέρειες και οι υπόλοιποι σε υπουργεία.

- Στην κυβέρνηση (γραφείο πρωθυπουργού σε Μ. Μαξίμου και Βουλή, υπουργών Επικρατείας, γ.γ. Κυβέρνησης, γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού κλπ) απασχολούνται 164 μετακλητοί μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Νίκος Καρανίκας.

- Στην Βουλή (γραφείο Προέδρου, πρώην προέδρων, γενικού και ειδικού γραμματέα κοινοβουλευτικά κόμματα κλπ) εργάζονται 149 μετακλητοί.

- Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού απασχολούσε τους περισσότερους (71) και το Ναυτιλίας τους λιγότερους (9).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει 52 μετακλητούς, το εθνικής άμυνας 44, το εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης 69, το Εσωτερικών 70 ενώ το υπουργείο Οικονομικών 35.

Δείτε τον σχετικό πίνακα 



Πηγή : protothema.gr


Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών




Σε αύξηση των τιμών στόχων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προχωρά η Goldman Sachs σε νέο της report για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι βασικοί κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες αφορούν την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τις τάσεις στην λειτουργική κερδοφορία, την πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση των ομίλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την απομόχλευση  καθώς και τους όρους χρηματοδότησης. Η Goldman Sachs παράλληλα προειδοποιεί πως εντοπίζει πιθανούς περαιτέρω κινδύνους που συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο - με βάση την μεθοδολογία του δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς το κόστος κεφαλαίου (ROTE / COE) για το επόμενο 12άμηνο - στα € 2,60 (από € 2,20), για Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο στα € 0,25 (από € 0,20), για την Eurobank στα € 0,85 (από € 0,70) και για την Εθνική Τράπεζα στα € 0,30 (από € 0,25), σημειώνοντας πως αυτή της η κίνηση αντανακλά τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.

Για την Alpha τηρεί σύσταση Buy, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις - Πειραιώς, Εθνική, Eurobank - δίνει στάση neutral.

Η GS δίνει έτσι περιθώριο ανόδου της τάξης του 30% για το επόμενο 12άμηνο στην Alpha Bank, 22% για την Eurobank, 15% για την Εθνική και 12% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα δεν προχωρά και σε αλλαγή των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας στο -0,01, το 0,01, το 0,03 και το 0,04 για την Πειραιώς στο 2016, 2017, 2018 και το 2019 αντίστοιχα, στο 0,00, στο 0,02, το 0,04 και το 0,04 για την Εθνική το αντίστοιχο διάστημα, στο 0,04, το 0,07, το 0,16 και 0,18 για την Eurobank και στο 0,00, το 0,16, το 0,34 και το 0,36 για την Alpha Bank.


Σε ότι αφορά τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η GS σημειώνει πως από την ημέρα της εκλογής Trump οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 14%. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή EPS έχουν αυξηθεί μόνο κατά 1%. Αυτό σημαίνει, πως η άνοδος των μετοχών οφείλεται στην αύξηση των αποτιμήσεων.

Σε ότι αφορά το επόμενο διάστημα και το κατά πόσον η άνοδος αυτή μπορεί να συνεχιστεί, η GS σημειώνει ότι η περαιτέρω άνοδος των αποτιμήσεων είναι δικαιολογημένη. Για τους επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι κίνδυνοι για το επόμενο διάστημα έχουν τρία βασικά συστατικά: (1) οι πιθανές επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου ρυθμιστικού περιβάλλοντος (2) οι κίνδυνοι στην κεφαλαιακή επάρκεια  από τα νομικά κόστη, και (3) η αστάθεια του εξωτερικού περιβάλλοντος που απορρέει από τις πολιτικές προοπτικές.

Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2016 είδαν μια επιδείνωση και στα τρία αυτά στοιχεία. Ωστόσο μέχρι το τέλος του δ' τριμήνου του 2016, ο ρυθμιστικός κίνδυνος όπως και ο κίνδυνος από τα νομικά κόστη, είχαν υποχωρήσει. Σε συνολικό επίπεδο, το COE ( κόστος κεφαλαίου ) θα πρέπει μειωθεί κατά 50-100 μονάδες βάσης.

Οι τέσσερις παράγοντες πάντως που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή υψηλότερα είναι α) η πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομόλογων (β)η  απόκλιση από πιστωτικές ζημίες , (γ) υπερβάλλουσα απόδοση κεφαλαίων και (4) η δυναμική στα έσοδα από τις αγορές κεφαλαίων.

Τέλος, η GS προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολλοί και αυξάνονται και έχουν κυρίως να κάνουν με τους πολιτικούς κινδύνους. Μετά το Brexit, τις εκλογές στις ΗΠΑ και το ιταλικό δημοψήφισμα οι προοπτικές ενίσχυσηςτων λαϊκιστικών κομμάτων έχουν αυξηθεί, ειδικά τη στιγμή που πολλά άλλα πολιτικά... ορόσημα έρχονται προσεχώς. Αυτά αφορούν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Μάρτιος 2017) και τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία (Μάρτιος 2017), τη Γαλλία (Απρίλιος 2017) και τη Γερμανία (Σεπτέμβριος 2017).



Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή : capital.gr


Πολιτικό μανιφέστο Ρούπα: Ξέρουν ότι μπορώ να πάω ως το θάνατο

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



«Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν τελειώνει... Εγώ, γι' αυτό ζω και αναπνέω, αλλιώς δεν υπάρχω, δεν θα τα παρατήσουμε για κανένα λόγο, αυτή είναι η ιστορική μας αποστολή. Γνωρίζουν ότι μπορώ να πάω μέχρι τον θάνατο».

Είναι φράσεις της Πόλας Ρούπα, στο πλευρό του Νίκου Μαζιώτη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για αδικήματα που συνδέονται με τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, για τα οποία πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 50 ετών.

Πρόκειται για τη δίκη, στη διάρκεια της οποίας αποφυλακίστηκαν λόγω παρέλευσης του 18μηνου και στη συνέχεια φυγοδίκησαν παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους.

Απνευστί και εκτός κειμένου η Πόλα Ρούπα, αφού είπε στο δικαστήριο ότι παρίσταται στη δίκη όχι για το αποτέλεσμα αλλά «γιατί ποτέ δεν θα άφηνα διαδικασία που αφορά στη δράση του Επαναστατικού Αγώνα», συνέχισε με ένα σκληρό πολιτικό μανιφέστο, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη στάση της την ημέρα της πρόσφατης σύλληψής της από την Αντιτρομοκρατική.

«Τους είπα ότι ήταν τυχεροί που ήταν εκεί το παιδί, και προσπαθούσα να εξομαλύνω την κατάσταση. Αν ήμουν μόνη μου θα τους εξηγούσα το όνειρο»...

«Θα τους ξεριζώσω την καρδιά» 

Η Πόλα Ρούπα διαμαρτυρήθηκε καθώς δεν οδηγήθηκε σε δίκη για τη συμπεριφορά της στην Αντιτρομοκρατική. Τους «έβριζα απ' την πρώτη στιγμή, βιαιοπράγησα εναντίον τους, έκανα απόπειρα να χτυπήσω τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, απείλησα τον Χαρδαλιά και τη Νικολού και είπα να τους μεταβιβάσουν πως όσα χρόνια κι αν περάσουν θα βγω και θα τους ξεριζώσω την καρδιά, γιατί έκλεισαν το παιδί σε ψυχιατρείο, ενώ ήταν υγιές. Κι αν δεν γνώριζαν πως θα πέθαινα από την απεργία πείνας και δίψας, θα το κρατούσαν μέσα. Ο πόλεμος έχει αξίες, αυτοί δεν έχουν, εγώ στο δικό τους παιδί αυτό δεν θα το έκανα».

«Αν δεν είχαμε κάνει απεργία πείνας και η Αθανασοπούλου, κι είναι τιμή της, με χαρά μου θα πέθαινα για το παιδί για να μην καθίσει μια μέρα παραπάνω στο ψυχιατρείο. Ένα υγιές παιδί που μια μέρα παραπάνω να καθόταν, θα κατέληγε σε ίδρυμα. Ήταν η κορύφωση του πολέμου που κάνω με το κράτος. Εγώ δεν θα το έκανα στο δικό σας παιδί.

Οι πόλεμοι Έχουν αξίες. Ο πόλεμος που κάνουν αυτοί δεν έχει καμία αξία. Οι βρισιές που χρησιμοποιούσα είχαν αντληθεί από το καθεστωτικό λεξιλόγιο. Είπα π... τον Χαρδαλιά, είπα καρ... τη Νικολού, τους είπα καθάρματα, σκουλήκια.

Τους έβριζα συστηματικά από την πρώτη στιγμή που με έπιασαν και βιαιοπραγούσα συστηματικά. Και δεν έκαναν τίποτε γιατί αυτή δεν ήταν η Αντιτρομοκρατική που ξέραμε. Αυτή ήταν μια διαλυμένη Αντιτρομοκρατική. Την Αντιτρομοκρατική αυτή εγώ τη διέλυσα. Ήμουν στα χέρια τους άοπλη και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, γνώριζαν πολύ καλά με ποια είχαν να κάνουν... Γνώριζαν ότι μπορώ να πάω μέχρι το θάνατο, ότι η δράση μου είχε μεγάλο κοινωνικό έρεισμα. Παρ' όλο που δεν μπορεί να εκδηλωθεί γιατί απουσιάζει ένα επαναστατικό κίνημα, γιατί πάντα η δράση του επαναστατικού αγώνα ήταν βαθιά κοινωνική κι ο κόσμος το εισέπραττε.

Θα τους είχα ρίξει, υπηρετούν μια χούντα όπως κι εσείς... Όταν με έπιασαν μου έλεγαν ότι υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν και κάποιοι που χάνουν. Είπα στον Χαρδαλιά της αντιτρομοκρατικής ότι έκανε μεγάλη μαλακία που με έπιασε. Θα τους έριχνα. Μου είπε "το ξέρω ότι θα τους έριχνες". Εγώ έχασα το παιδί μου, δεν έχω κάτι άλλο να χάσω. Αυτός που χάνει είναι η κοινωνία. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν είμαι έξω να πραγματώσω το σχέδιό μου, να ρίξω αυτό το καθεστώς. 

«Δεν θα βρουν το σχέδιο μου»

«Για μένα και τον Μαζιώτη και τον ΕΑ, ένοπλος αγώνας δεν είναι μόνο τα όπλα, αυτά είναι απλά εργαλεία... Ο πυρήνας της δράσης μας είναι η στρατηγική που αφορά και τον σαφή εντοπισμό για το που είναι πιο ευάλωτο το σύστημα, αυτά που σχεδίαζα αφορούσαν νευραλγικά σημεία του συστήματος, που είναι ήδη αποσταθεροποιημένο από την κρίση. Γνωρίζαμε ότι θα δημιουργούσαμε ισχυρές αντανακλάσεις διεθνώς, που θα τους έπαιρνε ο διάολος... γι αυτό μπορώ να πω ότι ήταν επιτυχία που με έπιασαν, μπαίνουν εμπόδιο σ'΄αυτό που θέλω να κάνω, γι αυτό και η ιστορία με το παιδί να μην υπήρχε πάλι θα του έβριζα και θα τους χτυπούσα... Κάθονται τώρα επάνω τα κλιμάκια και ψάχνουν να βγάλουν άκρη τι θα έκανα. Δεν θα το βρουν γιατί δεν έχουν μυαλό, δεν θα του βρουν το σχέδιο αν δεν το πω εγώ.... Το βασικό ζητούμενο για την επανάσταση δεν είναι μόνο να τους αποσταθεροποιήσεις, αλλά να κεφαλαιοποιήσεις την επιτυχία σου δημιουργώντας ένα κίνημα... Ο επαναστατικός αγώνας δεν τελειώνει... Αν δεν με πιάνατε, και την αποσταθεροποίηση θα είχαμε καταφέρει κι όλα θα τα είχαμε κάνει... Βγήκαμε στην παρανομία για να κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε δηλώσει με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, γι αυτό που προοριζόμαστε, εγώ γι αυτό ζω και αναπνέω, αλλιώς δεν υπάρχω, δεν θα το παρατήσουμε για κανένα λόγο, αυτή είναι η ιστορική μας αποστολή». 

Αναφερόμενη στην συμπλοκή στη Δάφνη κατά την οποία σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας το 2010 και στις συλλήψεις του Επαναστατικού Αγώνα που ακολούθησαν, η Πόλα Ρούπα υποστήριξε πως αν δεν είχαν γίνεται τα παραπάνω η δράση του Ε.Α. θα είχε αποτρέψει την... εφαρμογή των μνημονίων. Είχαμε σχέδιο να κάνουμε τα κοράκια να μην θέλουν να δώσουν δραχμή για στήριξη. Γιατί τα μνημόνια πάνε μαζί με τα πακέτα στήριξης. Τότε ήταν η αρχή των μνημονίων, ήταν σημαντική στιγμή, το σύστημα ήταν ευάλωτο. Ήταν η ευκαιρία να σταθούμε μπροστά και να μην επιτρέψουμε τη γενοκτονία που γίνεται σήμερα. Αυτή ήταν η επιτυχία τους. Όχι που έπιασαν μια επαναστατική οργάνωση. Αλλά που μπόρεσαν μετά να εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Μπήκαμε μέσα και εφαρμόστηκαν όλα. Υπουργός της τότε κυβέρνησης έλεγε ότι ευτυχώς που μας έπιασαν γιατί μπορούσαμε να καταστρέψουμε το οικονομικό σύστημα».

Μαζιώτης: «Μέχρι να πεθάνουμε»

Ο Νικ. Μαζιώτης, δήλωσε: «Ο πόλεμος μας με το κράτος δεν πρόκειται να τελειώσει, οι συλλήψεις δεν σημαίνουν τίποτε, θα συνεχίσουμε με άλλο τρόπο και κάποια στιγμή θα βγούμε, ο καθένας σε αυτό τον πόλεμο δείχνει τις αξίες του... Όταν κλείστηκε στο ψυχιατρείο ο γιος μου, μίλησα για τα παιδιά των ανταρτών του Εμφυλίου... Ό, τι γινόταν τότε έγινε και τώρα, το καθεστώς σας είναι απόγονος αυτών των τακτικών να αρπάζουν τα παιδιά των αντιπάλων... ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να πεθάνουμε βιολογικά, πολιτικά δεν ήμαστε ηττημένοι. Ο αγώνας συνεχίζεται».




Newsroom ΔΟΛ


Νέα Δημοκρατία: Κατέρρευσε το λαϊκίστικο αφήγημα της Κυβέρνησης




Mε αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι φθηνοί επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης έπεσαν και πάλι στο κενό.

Μετά το Βατερλό των τηλεοπτικών αδειών δια στόματος του κ. Λάππα, η κυβερνητική πλειοψηφία - με την πολυσέλιδη πρότασή της - ομολόγησε χθες ότι από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών στελεχών. 

Η Νέα Δημοκρατία από θέση αρχών  μάχεται για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή του τόπου. Γι’ αυτό είχε υπερψηφίσει την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς άλλωστε δεν είχε τίποτα να κρύψει.

Αντιθέτως, η Κυβέρνηση βγαίνει και πάλι βαριά τραυματισμένη.

Όχι μόνο κατέρρευσε το λαϊκίστικο αφήγημά της, περί ύπαρξης του περιβόητου “τριγώνου διαπλοκής” με ευθύνη των παλαιών κομμάτων, αλλά αναδείχθηκαν σειρά ζητημάτων, που αφορούν τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες, αλλά και Μέσα Ενημέρωσης (“Αυγή”) στα οποία προέκυψε ότι είναι βασικός μέτοχος. 

Ως υπεύθυνο Κόμμα μελετάμε σε βάθος την πρόταση της πλειοψηφίας και θα αναλύσουμε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες εντός της Επιτροπής.

Με στοιχεία και γεγονότα».


Χωρίς ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και αλαλούμ για το πόρισμα των ΜΜΕ που είχε κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ



Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων σχετικά με το σχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς όπως ακούγεται για να αποφευχθεί μία ακόμα ξεφτίλα της κυβέρνησης.

Στο πρόγραμμα ήταν  να ενημερώσει τα ΜΜΕ ο Σπύρος Λάππας και στην συνέχεια ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντ. Μπαλωμενάκης αλλά για να αποφευχθεί η ξεφτίλα  έγινε γνωστό ότι τελικά δεν θα γίνει καθόλου ενημέρωση. 

Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη ένταξη για τις διαρροές κομματιών ή και πολυσέλιδων κειμένων που εμφανίζονται ως 'πόρισμα' , με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτουν ευθύνες σε βουλευτές-μέλη των ...ΑΝΕΛ για τις διαρροές.

Σε κάθε περίπτωση, από το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ουδείς παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή. Για τυχόν ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων την ευθύνη της διερεύνησης έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα που θα προκύψει.

«Δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη πολιτικού προσώπου στο πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος που συμμετείχε στην επιτροπή : 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αμηχανία του για το ναυάγιο της εξεταστικής του για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Σήμερα, πριν διανείμουν στα μέλη της επιτροπής το "πόρισμά τους", το έκαναν διαρροή σε δημοσιογράφους κι έπειτα επιχείρησαν να το μαζέψουν, ισχυριζόμενοι πως δεν έστειλαν το τελικό κείμενο!!! Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όχι μόνο προκατασκεύασε "πόρισμα" πριν καλά-καλά ξεκινήσει η επιτροπή, όχι μόνο αρνήθηκε με ψηφοφορία να επιχειρήσουμε  από κοινού τη σύνταξη ενιαίου πορίσματος, αλλά επιδόθηκε και στην υποκλοπή εντυπώσεων με τη διαρροή του  κειμένου του δήθεν πορίσματος της εξεταστικής. Η ζωή, όμως, τους εκδικείται. Τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα για τα ψέματα που είπαν και τις ενσυνείδητα ψευδείς υποσχέσεις που έδωσαν». 






Συνεχίζουν να φορτώνουν το δημόσιο με προσλήψεις κατασπαταλώντας αναγκαία χρήματα για την χώρα



Είναι εγκληματικές για την χώρα οι πράξεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία που επηρεάζει το μέλλον της χώρας και την οικονομική ασφάλεια των πολιτών.

Οι ανεξέλεγκτες προσλήψεις στο Δημόσιο, κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες, ως θέμα, στην ημερήσια διάταξη της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση δέχεται έντονη και αλλεπάλληλη κριτική για «βόλεμα ημετέρων». 

Απαντώντας σε ερώτηση 33 βουλευτών της Ν.Δ., η κ. Ολγα Γεροβασίλη παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί στο στενό Δημόσιο συνολικά 2.224 άτομα, εκ των οποίων οι 1.756 λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο αριθμός των προσλήψεων ανέρχεται στις 8.000 τον τελευταίο χρόνο αυξάνοντας το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ φέρονται να έχουν γίνει και περίπου 27.000 προσλήψεις συμβασιούχων.

Το Μέγαρο Μαξίμου non paper αντέτεινε ότι δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις, αλλά για απασχολουμένους σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες δικαιολογίες για να καλύψη τα ακάλυπτα.

Προσλήψεων συνέχεια λοιπόν στο ελληνικό Δημόσιο  όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Καθημερινή, καθώς μετά τους μετακλητούς και την τροπολογία που μονιμοποιεί συμβασιούχους δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να παραιτούνται από τα ένδικα μέσα επί πρωτόδικων αποφάσεων υπέρ συμβασιούχων, χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε τη μονιμοποίηση, διά νομοθετικής ρύθμισης, περίπου 10.000 συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Πρόκειται για εργαζομένους στην καθαριότητα, σε παιδικούς σταθμούς, κοινωνικές δομές σίτισης, φύλαξης κ.λπ., οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προσληφθούν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με μόνιμη σχέση εργασίας.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αντιμετωπιστεί το «φρένο» που έχει βάλει το Ελεγκτικό Συνέδριο στον «νόμο Βερναρδάκη», με τον οποίο παρατείνονταν έως το τέλος του 2017 οι συμβάσεις που έληγαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Αντίστοιχη παράταση συμβάσεων είχε γίνει και το περασμένο έτος για όσες συμβάσεις έληγαν στο τέλος του 2015.

Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος βρίσκεται σε ισχύ, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε εντάλματα πληρωμής που εστάλησαν από οργανισμούς για έγκριση, υποστηρίζοντας ότι η σχετική διάταξη είναι αντισυνταγματική. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακυρώνει επί της ουσίας τον «νόμο Βερναρδάκη» και συνεπώς οι συμβασιούχοι θα «έβλεπαν» την «πόρτα της εξόδου».

Αμέσως έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης ώστε «κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος», όπως είπε η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη.

Εν συνεχεία, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας η λύση που προκρίνεται είναι διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, ο οποίος θα μονιμοποιεί τους ήδη εργαζομένους και θα «ανοίγει» τον δρόμο για νέες προσλήψεις εφόσον καταγραφούν επιπλέον ανάγκες από τους δήμους.

Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάποιοι δήμαρχοι αρνήθηκαν να παρατείνουν συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. «Αυτοί που δεν έχουν εφαρμόσει τον νόμο είναι παράνομοι και αναγκαστικά θα ελεγχθούν», σχολίασε ο κ. Βερναρδάκης υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η ανάθεση των υπηρεσιών «σε εργολαβικές συμβάσεις»



Δέν πληρώνει κανένα η κυβέρνηση για να παρουσιάζει μεγάλο πλεόνασμα




Η στάση πληρωμών καλά κρατάει και έχει καταστρέψει επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να παραπλανήσει εντός και εκτός Ελλάδας δεν πληρώνει κανένα και τίποτα αφαιρώντας ακόμα και από την υγεία κονδύλια για να τα παρουσιάζει πλεόνασμα.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του ΔΟΛ για πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ για το 2016 που είναι πάνω από τον στόχο και αναρωτιόμαστε το κράτος που δεν λειτουργεί τι στόχο έχει με αυτή την κυβέρνηση;;;

Υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα κατά 2,4 δισ. ευρώ εμφάνισε το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 4,392 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.185 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3.530 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017) για έλλειμμα 3.617 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.392 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.270 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.983 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 53.968 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.616 εκατ. ευρώ ή 3,1%  έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49.796 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.819 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3.265 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 22 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.287 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 4.172 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 204 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6.026 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.144 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 372 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 883 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 258 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων του Δεκεμβρίου 2016 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 584 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (405 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 55.153 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (55.970 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.865 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 354 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 246 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 320 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 630 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον Ε.Φ.Κ.Α. για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, 143 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 39 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 81 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 18 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 6.288 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.234 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1.556 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.423 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 935 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.811 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 621 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.



Κατάθλιψη: Βλάπτει την καρδιά όσο και η παχυσαρκία



Γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην καρδιά. Ποιος το περίμενε όμως πως εξίσου επικίνδυνη για την καρδιά μας είναι και η κατάθλιψη; Νέα Γερμανική έρευνα δείχνει πως η κατάθλιψη μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς μας όσο η παχυσαρκία και η χοληστερόλη.

Οι ερευνητές ήταν από το Ερευνητικό Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας Helmholtz Zentrum του Μονάχου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Γερμανικού Κέντρου για τις Καρδιαγγειακές Νόσους. Ο ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 3.428 άνδρες, ηλικίας από 45 έως 74 ετών.

Τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια συνέκριναν την επίπτωση της κατάθλιψης με τέσσερις μείζονες παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Atherosclerosis, έδειξαν πως «ο κίνδυνος μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου λόγω κατάθλιψης είναι εξίσου σοβαρός με αυτόν λόγω αυξημένης χοληστερόλης ή παχυσαρκίας».  Αυτό είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Καρλ-Χάινς Λαντβινγκ.

Μόνον η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα σχετίστηκαν με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πάντως, η κατάθλιψη εξακολουθούσε να αναλογεί στο 15% των καρδιαγγειακών θανάτων. Αυτό το ποσοστό είναι συγκρίσιμο με αυτό της υπερχολήστερολαιμίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Παράγοντες οι οποίες ευθύνονται για το 8,4 με 21,4% των καρδιαγγειακών θανάτων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη έχει μέτρια επίδραση εντός των μειζόνων μη συγγενών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα. Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου λοιπόν η διαγνωστική αξιολόγηση της κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρείται βασική παράμετρος, διευκολύνοντας τον εύστοχο εντοπισμό τους και την βέλτιστη διαχείρισή τους» καταλήγει ο Γερμανός ερευνητής.



Πηγή : healthview.gr


Νέα Δημοκρατία :Να αντικατασταθεί άμεσα το ευάλωτο σύστημα ενδοεπικοινωνίας της ΕΛΑΣ



Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με ερώτησή τους προς τον Υπουργό αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, θέτουν το ζήτημα της μη παραλαβής του δωρηθέντος στην ΕΛΑΣ σύγχρονου συστήματος ραδιοεπικοινωνιών προτύπου TETRA.

Την ερώτηση υπογράφουν τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, βουλευτές: Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αττικής κ. Μάκης Βορίδης, Β΄ Αθηνών κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπουλου, κυρία Σοφία Βούλτεψη και κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόβλημα της ενδοεπικοινωνίας στην Αστυνομία είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς συνεχίζει να είναι σε ισχύ το πεπαλαιωμένο και αναξιόπιστο αναλογικό σύστημα, το οποίο από απόψεως ασφάλειας είναι ευάλωτο. Κι αυτό διότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γίνεται συνακροατής ή και παρεμβαίνων στις απορρήτου χαρακτήρα αστυνομικές επικοινωνίες. Με όλες τις ευνόητες δυσάρεστες συνέπειες για την ασφάλεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού προσωπικού και την υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας.  

Ενόψει, μάλιστα, των διεθνών προκλήσεων και κινδύνων, η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ενδοεπικοινωνίας και η μη παραλαβή του TETRA είναι αδικαιολόγητη. Γι’ αυτό και άμεσα η Κυβέρνηση και ειδικότερα το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να δώσει λύση στο θέμα. 

Η Ελληνική Αστυνομία θα είχε την δυνατότητα τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, αν είχε εγκαίρως υλοποιηθεί η από 22-12-2014 υπογραφείσα σύμβαση δωρεάς, να χρησιμοποιεί το αναβαθμισμένο επικοινωνιακό σύστημα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το σύστημα αυτό, περιέργως, δεν έχει παραληφθεί και δεν χρησιμοποιείται. Αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής είναι η ενδοεπικοινωνία να είναι ελλιπέστατη και επισφαλής. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η αβελτηρία και η αναβλητικότητα στοιχίζουν πολύ ακριβά». 


Ευρώπη: Καθυστερεί τη μετεγκατάσταση αλλά μας επιστρέφει μετανάστες




Σοβαρές καθυστερήσεις από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αποδοχή των αιτημάτων της Ελλάδας για μετεγκατάσταση, αποκάλυψε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου σε εκδήλωση για το προσφυγικό.

Πέραν του γεγονότος ότι η αποδοχή των αιτημάτων για μετεγκατάσταση διαρκεί μέχρι έξι μήνες, «τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν προνοήσει για τη δημιουργία επαρκών θέσεων υποδοχής και ζητούν να αναβληθεί η μεταφορά των αιτούντων».

Το 2016 η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε 51.091 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Επίσης, ως τις 27 Δεκεμβρίου 2016 έγιναν 21.431 αιτήσεις για μετεγκατάσταση, ενώ αντίστοιχα τα υπόλοιπα κράτη μέλη προσέφεραν 13.634 θέσεις. Η Ελλάδα έχει στείλει 13.345 αιτήματα προς τα άλλα κράτη μέλη και έχουν γίνει αποδεκτά τα 10.712, ενώ έχουν αναχωρήσει μέχρι τώρα περίπου 7.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Μονάδα Δουβλίνου έλαβε την περασμένη χρονιά 4.415 αιτήματα επιστροφής στην Ελλάδα, κυρίως από την Ουγγαρία, εκ των οποίων το 97% βασίζεται στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Ωστόσο, μόλις τρία άτομα επιστράφηκαν στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «Τι κάνουμε με το προσφυγικό;» που διοργανώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην ΕΣΗΕΑ.

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών

Η εκδήλωση διακόπηκε, λίγο μετά την έναρξή της, από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι εισήλθαν στο χώρο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και σήκωσαν πανό υποστήριξης στον αιτούντα άσυλο Μοχάμεντ Α., ο οποίος κάνει απεργία πείνας στη Λέσβο, ζητώντας να ματαιωθεί η προγραμματισμένη απέλασή του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Οι διαμαρτυρόμενοι διάβασαν επιστολή του, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των παρευρισκομένων και αφού πέταξαν φέιγ βολάν, αποχώρησαν από την αίθουσα.

Σε τοποθέτησή του ο συνταγματολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΑ Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε «προσβεβλημένος, καθώς δεν διαμαρτυρήθηκαν απλά, αλλά μας καθύβρισαν» και υπογράμμισε ότι «είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται εκδήλωση της ΕΕΔΑ, την προηγούμενη φορά ήταν σε εκδήλωση για την ιθαγένεια, μας διέκοψε η Χρυσή Αυγή».

500 οικογένειες στη Σάμο χωρίς θέρμανση

Πεντακόσιες οικογένειες στη Σάμο ζουν σε μη θερμαινόμενες σκηνές, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, «γιατί δεν κάνουν όλοι οι αρμόδιοι τις κατάλληλες δράσεις σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε λύσεις από όλους, όπως την Περιφέρεια, το δήμο και τους ξενοδόχους, ώστε να παρέχουν στέγαση σε ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο δικηγόρος του προγράμματος παροχής νομικής συμβουλευτικής σε πρόσφυγες και μέλος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Αντώνης Σπάθης, παρατήρησε από την πλευρά του ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο πεδίο σε σύγκριση με τα χρήματα που έχουν διατεθεί στη χώρα είναι αδικαιολόγητα χαμηλή. 

«Το πλάνο ξεχειμωνιάσματος απέτυχε παταγωδώς, στο κέντρο φιλοξενίας της Softex για παράδειγμα τις ημέρες με το κρύο είχαν θερμάστρες, αλλά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα», περιέγραψε. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στην «απουσία κεντρικής πολιτικής στρατηγικής» και στο γεγονός ότι «το κράτος εκχώρησε τα πάντα στους διεθνείς οργανισμούς».

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι κακή, καθώς οι άνθρωποι στερούνται βασικών αγαθών», ωστόσο «παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία και οι ερμηνείες της δεν μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά, κάνουμε προσπάθεια μεταφοράς των ευάλωτων σταδιακά και με ήπιο τρόπο». 

Τις ημέρες της κακοκαιρίας παραδέχτηκε επίσης, ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στη Μόρια. «Ναι, υπήρχαν σοβαρές ευθύνες της πολιτείας, αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι όσες προσπάθειες κάναμε στο δήμο και στην Εκκλησία να μας δώσει χώρο, στους ξενοδόχους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, συναντήσαμε μια άρνηση».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Χριστόπουλος, τόνισε ότι «δεν γίνεται η Ελλάδα να συμπεριφέρεται στα νησιά της, όπως θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να συμπεριφέρεται στην Ελλάδα», ενώ την ίδια ώρα «ο πολιτικός κυνισμός της Ευρώπης έχει πιάσει πάτο και η Κομισιόν λέει στις άτυπες ενημερώσεις ότι η καλυτέρευση των συνθηκών στο Αιγαίο θα αποτελέσει παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών και προσφύγων».




Πηγή : tanea.gr


Νέο πρόγραμμα αν φύγει το ΔΝΤ, προειδοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε




Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να πάρει το δύσκολο –όπως αναμένεται– “πράσινο φως” από τη γερμανική βουλή». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ανατρέποντας πλήρως την εικόνα που είχε σχηματίσει η Αθήνα έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα θα πάψει να ισχύει, υπογραμμίζοντας πως «τότε θα έπρεπε να βρούμε κάτι καινούργιο. Δεν θα το πρότεινα στην ελληνική κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι από τη μεριά του αυτό δεν θα τον άγχωνε, καθώς «η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να συζητήσει και να συμφωνήσει στο αν εγκρίνει ή όχι ένα νέο πρόγραμμα». Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ξεκάθαρα την Αθήνα ότι η έγκριση ενός νέου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, δεν θα είναι κάτι εύκολο.

Οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν μπορούν να εκληφθούν ως θετικές, όπως τις ερμήνευσε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η Γερμανία θα ήταν σύμφωνη σε ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς η δυσκολία για τη συμφωνία νέου προγράμματος ίσως είναι μεγαλύτερη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους όρους που θα εξασφαλίζουν την παραμονή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα.

Στην ίδια γραμμή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελούσε μια θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειαστεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα τις αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει» είπε. Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τώρα, παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσει η εφαρμογή τους και ότι ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, γρήγορα», ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την Ελλάδα σε συνέντευξή του σε φλαμανδική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018 και όχι το 2017 όπως αναμένεται. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα αλλεπάλληλα τρίμηνα κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί».

Ομως υπενθύμισε ότι τα ελληνικά χρέη συσσωρεύτηκαν «επειδή οι Ελληνες, από τότε που ήλθε το ευρώ, έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους, καθώς σε μία περίοδο οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο». Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος από τα εισοδήματα των Ελλήνων προήλθε από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, «με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της Ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν».

Οσον αφορά την ανάγκη για «κούρεμα» ελληνικού χρέους είπε πως δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την Ευρωζώνη, ενώ επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.



Ελένη Βαρβιτσιώτη
Έντυπη Καθημερινή


Ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μεξικό



Στο τουριστικό θέρετρο Πλάγια Ντελ Καρμέν στο Μεξικό, ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 15. Δέκα τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δυο Καναδοί, ένας Ιταλός και ένας Κολομβιανός υπήκοος.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε στην επίθεση με μαχαίρι που ακολούθησε.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τρία από τα θύματα ήταν μέλη της ασφάλειας του νυχτερινού κέντρου, που επιχείρησαν να σταματήσουν τον δράστη όταν αντιλήφθηκαν ότι οπλοφορούσε.

Το κλαμπ φιλοξενούσε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Οι αρχές αποδίδουν σε διένεξη μεταξύ θαμώνων το περιστατικό και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία του Μεξικού.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τους πυροβολισμούς.


Χρυσή πίτσα των 2000 δολαρίων…



Εχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια και τα ίδια όταν βγαίνετε έξω; Θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα το θυμάστε για χρόνια;

Για εσάς λοιπόν που είστε ανήσυχα πνεύματα και αναζητείτε νέες εμπειρίες, το IndustryKitchen, εστιατόριο της Νέας Υόρκης, έχει τη λύση: πίτσα από φύλλα βρώσιμου χρυσού…

Το εν λόγω πιάτο ονομάζεται “24Κ” (24 καράτια), κοστίζει 2.000 δολάρια, και βρίσκεται στον κατάλογο κάτω από ένα πιάτο με σολομό των μόλις 20 δολαρίων και πάνω από ένα με λαζάνια των 19 δολαρίων.

Η πίτσα αυτή περιέχει βρώσιμες νιφάδες χρυσού 24 καρατίων, λευκό τυρί στίλτον, χαβιάρι Ossetra απ’ την Κασπία Θάλασσα καθώς και τρούφες και φουά γκρα απ’ τη Γαλλία.

Ιδανική επιλογή για μια παρέα, καθώς αν κοπεί σε οκτώ κομμάτια, το καθένα θα στοιχίζει μόλις 250 δολάρια – η δε μπουκιά κοστολογείται στα 50 δολάρια…

Παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αν έχει πωληθεί έστω και μία πίτσα μέχρι σήμερα, την οποία παρεμπιπτόντως κάποιος πρέπει να την παραγγείλει 48 ώρες πιο πριν.

Η χρυσή πίτσα είναι από τις περιπτώσεις όπου οι σχεδιαστές του μενού σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Σε ένα μενού όπου η μέση τιμή του πιάτου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 δολαρίων, εμφανίζεται ένα πιάτο που έχει 100πλάσια τουλάχιστον τιμή. Δεν έχει ούτε καν προβλεφθεί να μπει σε ξεχωριστό πλαίσιο ή με έντονη γραμματοσειρά, προκειμένου να ξεχωρίσει.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, η χρυσή πίτσα του IndustryKitchenδεν αποσκοπεί να κάνει πωλήσεις, αλλά να δημιουργήσει ντόρο στο διαδίκτυο και μη. Εξάλλου, σε όλους αξίζουν πέντε λεπτά δημοσιότητας…



Πηγή: protopapadakis.blogspot.com


«Οχι» του ΣτΕ σε ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου




Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος και με βάση τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν θα επεκτεινόταν ή όχι και στην υπόλοιπη χώρα.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013, ήτοι τη λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα οκτώ Κυριακές τον χρόνο και τη δυνατότητα λειτουργίας μικρότερων καταστημάτων, που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, περισσότερες Κυριακές, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Δύο και πλέον χρόνια μετά, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου δημοσίευσε την απόφαση 100/2017 με την οποία ακυρώνεται ως αντισυνταγματική απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επιτρεπόταν η προαιρετική λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους στις ακόλουθες περιοχές: α) στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο Αθηνών και τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, β) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική και γ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα νησιά Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη.

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής, ενώ κρίνεται αντισυνταγματική η ρύθμιση του θέματος με υπουργική απόφαση αντί προεδρικού διατάγματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολουμένους το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσής του ατομικά και από κοινού με την οικογένειά τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας». Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21)». Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζομένους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στη συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα. Ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με τη χριστιανική θρησκεία Κυριακή».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση. «Η απόφαση του ΣτΕ μίλησε στην ψυχή της αγοράς και δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ για τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Αντίθετα, υπέρ της υπουργικής απόφασης παρενέβησαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας.

Η απόφαση αυτή, πάντως, αναμένεται να συνδράμει την κυβέρνηση στις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές για πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, πιέσεις που εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 και υπερψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2015 προβλέπεται ότι η απελευθέρωση θα γίνει μετά την έκδοση της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ.



Έντυπη Καθημερινή


Ομολογία Μουζάλα: Αφήσαμε απροστάτευτους τους πρόσφυγες στα νησιά και ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ




Η κυβέρνηση δεν παραιτείται - και συνεχίζει την προσπάθεια, ώστε πολύ σύντομα και οι πρόσφυγες στα νησιά να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, διαβεβαίωσε από την Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.

Ο κ. Μουζάλας προσέθεσε, πως ο ίδιος και η κυβέρνηση αισθάνονται βαρύτατη την ευθύνη για τους περίπου 2000 ανθρώπους στα νησιά, για τους οποίους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καλές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος, όπως εξασφάλισε στους 57.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Εξέφρασε δε, την ελπίδα, ότι πολύ γρήγορα, μέσω της σκληρής προσπάθειας που καταβάλλεται, θα βελτιωθούν και για κείνους οι συνθήκες της ζωής τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσπάθεια για το ξεχειμώνιασμα που έγινε στην ενδοχώρα, αφού μέσα σε επτά μήνες καταφέραμε να γίνουν 50.000 θέσεις φιλοξενίας, κάτι που δεν έγινε σε πιο προηγμένες χώρες. Και είμαι συντετριμμένος που δεν το καταφέραμε για αυτούς τους 2000 στα νησιά», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω όμως, ότι σε πολύ λίγο χρόνο θα βγω από την συντριβή και θα σας πω ότι κι εκεί τα καταφέραμε» ανέφερε.

Ο κ. Κατσώτης, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση, και έθεσε ζητήματα για τις ΜΚΟ «που λυμαίνονται τεράστια ποσά που πήραν» με αιχμή το προσφυγικό ζήτημα. Σχετικά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολλές δυνατότητες ελέγχου της χρηματοδότησης των ΜΚΟ - το απαιτεί μάλιστα και η ίδια από την ΕΕ:

«Χρήματα δόθηκαν σε θεσμικές οργανώσεις και σε ΜΚΟ. Όσο και να φωνάξουμε, η δουλειά μας είναι να μείνουν εδώ, όσα παραπάνω χρήματα μπορούμε. Δεν έχουμε πολλές δυνατότητες ελέγχου. Το απαιτούμε κι εμείς από την ΕΕ, αλλά αυτά είναι νομικές διαδικασίες και δεν αρκεί η βούλησή σου ή η κοινωνική διάθεση για να τις λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας. Ο ερωτών βουλευτής, κατήγγειλε ότι το Προσφυγικό αξιοποιήθηκε για την κερδοφορία κάποιων αετονύχηδων - διευκρινίζοντας πως δεν μιλά για την κυβέρνηση που δίνει απολογισμό, αλλά για τις ΜΚΟ. Ζήτησε δε, να μεταφερθούν άμεσα για λόγους ανθρωπιστικούς οι πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν στα νησιά και εκείνοι που καταγράφηκαν για πολιτικό άσυλο.

«Φεύγουν εκείνοι που το δικαιούνται» απάντησε ο κ. Μουζάλας και ενημέρωσε ότι έχουν μεταφερθεί 4.000 άνθρωποι μέσα σε τρεις μήνες, ενώ τις τελευταίες 25 ημέρες μεταφέρθηκαν 800 άτομα από την Μυτιλήνη. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η μεταφορά δεν μπορεί να γίνει με βάση την συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. «Το επισπεύδουμε, το προσπαθούμε και αυτό μπορούν να σας το βεβαιώσουν και από τα νησιά» ανέφερε ο υπουργός.



Πηγή : newsbomb.gr


Η γυναίκα που υποφέρει από αλλεργία στον άνδρα της

Ο Σκοτ και η Τζοάνα Ουάτκινς σε φωτογραφία που τράβηξαν πριν επιδεινωθεί η αλλεργία της (Πηγή: Scott Watkins)  



Ο Σκοτ και η Τζοάνα Ουάτκινς είναι παντρεμένοι, αγαπημένοι, και ζουν στο ίδιο σπίτι. Μόνο που δεν μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο, ούτε καν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο, αλλιώς η Τζοάνα κινδυνεύει να πεθάνει.

Η 29χρονη γυναίκα από τη Μινεσότα υποφέρει από Σύνδρομο Ενεργοποίησης των Μαστοκυττάρων, μια σπάνια, χρόνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που έλαβε επίσημη ονομασία ως ασθένεια μόλις το 2007.

Λόγω της διαταραχής, η ασθενής είναι αλλεργική σχεδόν στα πάντα, ακόμα και στη μυρωδιά του συζύγου της ή τη μυρωδιά μιας πιτσαρίας στην άλλη άκρη του δρόμου. Η ζωή της έχει κινδυνεύσει πολλές φορές από αναφυλακτικό σοκ, μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ο λαιμός πρήζεται σε βαθμό που να προκαλεί ασφυξία.

Θεραπεία δεν υπάρχει, και η μόνη λύση για ορισμένους ασθενείς είναι η απομόνωση.

Εδώ και ένα χρόνο, η Τζοάνα ζει μόνη της σε μια σοφίτα με σφραγισμένα παράθυρα και με ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα, ενώ ο σύζυγός της περιορίζεται στον κάτω όροφο του σπιτιού. Κάθε μέρα τρώει τα ίδια πράγματα, αφού υπάρχουν μόνο 15 τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών, που δεν της προκαλούν σοβαρή αντίδραση.

Η 29χρονη σήμερα ασθενής γνώριζε για την πάθησή της όταν παντρεύτηκε το 2013, αναφέρει το BBC. Δεν περίμενε όμως ότι τα συμπτώματά της θα επιδεινώνονταν σε τέτοιο βαθμό. 

Το 2016, η Τζοάνα άρχισε να παρατηρεί ότι εμφάνισε βήχα και άλλα συμπτώματα αλλεργίας κάθε φορά που την πλησίαζε ο άνδρας της. Το ζευγάρι συνειδητοποίησε τελικά ότι οι ζωές τους θα έπρεπε να αλλάζουν δραστικά.

Για την άτυχη γυναίκα η απομόνωση είναι σχεδόν απόλυτη, αφού είναι αλλεργική σε όλους τους φίλους, ακόμα και στους γονείς της. Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους δεν έχει αλλεργία είναι τα αδέλφια της που την βοηθάνε, αν και πρέπει να βγάζουν τα ρούχα τους και να μένουν με το εσώρουχο όταν την επισκέπτονται.

Το θετικό πάντως είναι ότι ο γάμος των Ουάτκινς δεν δείχνει να κινδυνεύει. Όπως λέει ο Σκοτ, ο οποίος εργάζεται ως δάσκαλος, «είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας τον άλλο και θα περιμένουμε όσο χρειάζεται για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια βελτίωση».

Στο μεταξύ, η Τζοάνα θα πρέπει να μένει στη σοφίτα χωρίς τη ζεστασιά του συζύγου της. Την ημέρα που η ασθενής μίλησε στο BBC, το ζευγάρι είχε προγραμματίσει να δει την ίδια ταινία ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικά δωμάτια. Θα σχολίαζαν αυτό που έβλεπαν μέσω SMS.




Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Σε σπίτι 40χλμ. από το κλαμπ Ρέινα κρυβόταν ο τρομοκράτης




Μαζί του συνελήφθησαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας από το Κιργιστάν - Χρησιμοποιούσε τις γυναίκες για να μην κινεί υποψίες - Στην επιχείρηση σύλληψης συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί

Στο σπίτι ενός φίλου του σε απόσταση 40χλμ. από το κλαμπ Ρέινα το οποίο αιματοκύλισε σκοτώνοντας 39 ανθρώπους συνελήφθη ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ το βράδυ της Δευτέρας.

Μαζί του συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι γυναίκες ήταν από τη Σομαλία, τη Σενεγάλη και την Αίγυπτο ενώ ο άνδρας ήταν από το Κιργιστάν.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου Αναντολού η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι τις τρεις γυναίκες τις χρησιμοποιούσε ο Ουζμπέκος τρομοκράτης προκειμένου να τον προμηθεύουν τα απαραίτητα αλλά και να μην τραβάνε την προσοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.


Συνολικά στην επιχείρηση για τη σύλληψή του Μασαρίποφ στην περιοχή Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης  συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει εδώ και 4-5 ημέρες τον Ουζμπέκο αλλά πραγματοποίησαν την επιχείρηση τη Δευτέρα αφού πρώτα είχαν χαρτογραφήσει τις κινήσεις του αλλά και το ποιοι βρίσκονταν μαζί του.

Σημειώνεται ότι μαζί με τον Μασαρίποφ τη στιγμή της σύλληψής του ήταν και ο 4χρονος γιος του με τον οποίο είχαν διαφύγει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας σε συγκρότημα κατοικιών. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά ο Ουζμπέκος τρομοκράτης κατάφερε να διαφύγει, πριν την πραγματοποίηση της εισβολής στις κατοικίες, από τις οποίες συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Ο Μασαρίποφ φαίνεται πως προέβαλε αντίσταση, καθώς η αστυνομία έχει δώσει φωτογραφίες από τη σύλληψή του, στις οποίες το πρόσωπό του είναι εμφανώς χτυπημένο, ενώ σε μία άλλη φωτογραφία, τον πατούν με το κεφάλι στο πάτωμα. 



Η σύζυγός του είχε δηλώσει στα τουρκικά κανάλια ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τρομοκρατική δράση του συντρόφου της και ότι ενημερώθηκε για όλα τα γεγονότα από την τηλεόραση.

Ο Μασαρίποφ την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2017, ένας άνδρας με αυτόματο όπλο μπήκε στο κλαμπ Ρέινα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας συνολικά 39 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.



Πηγή : protothema.gr